ФАКТИ.БГ

Андрей Кортунов: Путин не прави отстъпки, но обича яснотата

Според генералния директор на Руския съвет по международни отношения Байдън разбира, че ако не въведе санкции, то те ще бъдат въведени от Конгреса

Публикувана: 18 Април, 2021 20:47
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4154
Андрей Кортунов: Путин не прави отстъпки, но обича яснотата
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 25 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия обяви ответни мерки на новите американски санкции. Отговорът на Москва предвижда забрана за влизане в страната на няколко високопоставени служители в администрацията на президента Байдън, сред които са генералният прокурор на Съединените щати Мерик Гарланд, министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, президентският съветник по вътрешна политика и бивш постоянен американски представител в ООН Сюзън Райс, директорът на ФБР Кристофър Рей и директорът на националното разузнаване Ервил Хайнс.

Помощникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков е посъветвал американския посланик в Москва Джон Съливан да се прибере временно в родината си за консултации. На реципрочен принцип от Москва ще бъдат изгонени 10 американски дипломати, ще бъде забранено на руски граждани и граждани на трети страни да работят в дипломатическите представителства на Съединените щати в Русия и рязко ще бъдат съкратени краткосрочните командировки на служители в Държавния департамент. Ще се ограничава и забранява дейността на американските неправителствени организации, които, по преценка на Москва, се месят във вътрешните работи на Русия.

На този фон възможен ли е изобщо руско-американски диалог за Украйна? Отминала ли е опасността от голяма война в Донбас? И ще се срещнат ли в крайна сметка президентите Владимир Путин и Джо Байдън?

На 13 април американският президент Джо Байдън се обади по телефона на руския си колега Владимир Путин и му предложи да се срещнат лично. На 15-ти Съединените щати въведоха нови санкции срещу Русия, а на 16-ти президентът Байдън се обяви за стабилни и предсказуеми отношения с Москва. Какво всъщност е посланието на президента и как се възприема то в Кремъл?

Отговорът даде генералният директор на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов в интервю за предаването „Събота 150“ по БНР:

„Струва ми се, че на първо място трябва да се отчита вътрешнополитическият контекст в Съединените щати. Разбира се, Байдън не би искал опозицията, най-вече в лицето на неоконсервативните републиканци, да го обвини в слабост пред лицето на геополитическия противник. Байдън разбира, че така, както навремето демократите изобличаваха Тръмп в слабост, непоследователност или готовност за някакви декларативни отстъпки, така и него ще го изобличават републиканците, независимо от това какви уговорки или двусмислици може да си позволи. Той трябва да се застрахова вътре в страната, което всъщност виждаме. Байдън разбира, че ако не въведе санкции, то те ще бъдат въведени от Конгреса. И това вероятно ще бъдат други санкции - не толкова професионални и носещи политически рискове за самите Съединени щати. Второто обстоятелство е, че американската тактика e „една стъпка напред и една, даже две стъпки назад“. Това също е ясно и не трябва да предизвиква голямо учудване. Байдън се стреми да демонстрира прагматизъм по отношение на Русия. Това означава, че там, където възприема Русия като част от решението на проблема, той е готов да работи с нея. Там, където възприема Русия като част от проблема, той е готов да оказва и занапред допълнителен натиск над Кремъл“.

Доколко обаче такъв подход е приемлив за Русия? Президентът Путин не обича да отстъпва и да говорят с него от позицията на силата?

Путин, разбира се, не обича отстъпките и като цяло не прави отстъпки, но той обича яснотата. Защо Путин така активно и като цяло позитивно взаимодейства с Ердоган? Путин разбира, че Русия и Турция имат много различни, често пъти противоположни интереси. Той казва обаче, че Ердоган е предсказуем, разбира по свой начин турските интереси и ги защитава. С европейците не се получава така, защото Путин ги обвинява в двусмисленост, лицемерие, непоследователност и други грехове. Може да се спори доколко справедливи са тези обвинения, но стилът на европейците е друг, по-неудобен за Путин.

Разбира се, че яснотата е важна, но не винаги е възможно да се направи такъв преглед на отношенията, при която ясно да бъдат разделени сферите на сътрудничество от сферите на съперничество. По съветско време Москва и Вашингтон успяха да отделят контрола на стратегическите въоръжения в качеството на „свещена крава“. Т.е., каквото и да става, каквито и проблеми да ни разделят, каквито и кризи да възникват, нека съхраним тази сфера, защото тя е много важна за нас, за целия свят и за международната стабилност. Това се получаваше. Възможно е да се получи и сега. В по-широк контекст обаче това не е много продуктивна база за развитие на отношенията, защото липсата на доверие пречи на постигането на договорености в конкретните сфери.

Възможен ли е изобщо руско-американски диалог по чувствителната тема Украйна?

Украйна, разбира се, е особен проблем и като цяло той е по-скоро европейски, отколкото американски. Неслучайно Съединените щати не участват в нормандския процес и не подписаха минските споразумения. Струва ми се, че Съединените щати заеха най-удобната за тях позиция по украинския въпрос. От една страна имат голямо влияние върху позицията на Киев. От друга страна имат канали за комуникация с Москва. От трета страна не носят никаква отговорност за това, което става там. Отговорността, ако говорим за Запада, се носи от Париж и Берлин. Не искам да кажа, че Съединените щати са заинтересовани от голяма война. Вероятно никой не е заинтересован. Състоянието на напрежение обаче, което връзва ръцете на Владимир Путин и предотвратява активни действия на Русия в други райони на света отговаря за интересите на Съединените щати. Това отслабва американския геополитически противник.

Затова ми се струва, че да се разчита, че Съединените щати ще играят ролята на главен миротворец в Украйна, би било малко наивно. Впрочем в Москва няма такива илюзии, а в Киев може би има надежда, че в случай на конфликт Съединените щати ще дойдат на помощ. Най-вероятно Съединените щати са готови да воюват в Украйна до последния украинец, но не повече.

Можем ли да въздъхнем с облекчение и да кажем, че опасността от голяма война в Югоизточна Украйна е отминала?

Първо, заплахата от война все пак не е отминала. Заплахата не е в това, че някоя от страните - Киев, Москва, Донецк или Луганск ще вземе решение за мащабна настъпателна операция. Струва ми се, че заплахата произтича от непреднамерената ескалация. Има опасност, че тези стълкновения и периодични инциденти, които за съжаление зачестиха ще провокират спиралата на ескалацията, при което ситуацията може излезе от контрол и да започне да се развива по собствени закони. Мнозина казват, че така е започнала Първата световна война в Европа. Никой не е искал да воюва 4 години и никой не е очаквал, че войната ще доведе до катастрофа от континентален мащаб, но въпреки това логиката на събитията е довела именно до това. Струва ми се, че за съжаление такава заплаха съществува и в дадения случай. Съгласен съм с вас, че ситуацията днес е по-добра, отколкото преди седмица. Вероятно, поглеждайки от ръба на пропастта надолу, страните са се ужасили и за започнали да постепенно да отстъпват назад.

Какво означава ескалацията в Донбас за Русия и за Украйна? Какви изводи трябва да си направят в Москва и Киев?

Мисля, че всички страни трябва да извлекат съответните уроци от тази криза. Ясно е, че особено след събитията в Нагорни Карабах през есента на миналата година украинската страна може да се опита да превърне Зеленски в Алиев. Толкова години говорихме, за нищо не се разбрахме, ако използваме военна сила, можем да променим ситуацията. Русия даде да се разбере, че няма да позволи ситуацията да бъде променена. Независимо от това, че съотношението на силите между Киев от една страна и Луганск и Донецк от друга се променя в полза на Киев, най-вероятно няма да има военно решение. Русия е в неудобно положение, защото рискува да се превърне в пряк участник в конфликта - нещо, което Русия се опитваше да избегне. Руските власти непрекъснато повтаряха „ние не участваме, това е граждански конфликт на територията на Украйна, а ние, както и други членове на нормандската група, сме посредници, медиатори, брокери и искаме да помогнем за решаването на конфликта“.

В тази позиция, разбира се, винаги е имало голяма доза лицемерие. Ако предположим, че започне война и Русия се намеси, то вече би било невъзможно да се отрича руското участие в конфликта. Стабилизирането на ситуацията означава не само по-малко жертви и разрушения, но и в някакъв смисъл политическа победа за Кремъл, който успя да избегне прякото си въвличане в този конфликт.

Трябва ли Путин да се срещне с Байдън, който го нарече „убиец“ и след това въведе нови санкции срещу Русия?

Би било добре тази среща да се състои, защото още от съветско време спецификата на отношенията между Москва и Вашингтон се състои в това, че именно срещите на най-високо високо равнище винаги са били катализатор на развитието на тези отношения. Какво всъщност става? С какво сме свикнали? В Съединените щати върви избирателна кампания. Обикновено кандидатите се съревновават в демонстриране на твърда позиция по отношение на Москва. След това в Белия дом се появява това администрация. Президентът се консултира с експертите си и достига до извода, че редица въпроси не могат да бъдат решени без Москва. Москва може да бъде партньор, може да бъде и опонент, но във всеки случай трябва да се говори с нея.

Минава известно време и се организира среща на високо равнище. По някои въпроси се договарят, по други не, но срещата позволява да се задейства тромавата и инерционна бюрократична машина. Срещата минава, тръгват сигнали по бюрократичните канали, размърдват се дипломатите, военните, експертите, бизнесът, даже може би институциите на гражданското общество и отношенията получават нов импулс. Алгоритъмът винаги е бил такъв. Този алгоритъм беше разрушен при администрацията на Тръмп. Първо, срещата постоянно се отлагаше и се състоя едва година и половина след идването на Тръмп на власт. Второ, след срещата в Хелзинки отношенията не се подобриха, а се влошиха. Тръмп беше обвинен в предателство, в слабост, в наивност и в някакви други грехове. Той се върна, наложи му се да въвежда санкции и отношенията започнаха да деградират по все по-ниско равнище.

Въпросът, който стои сега пред стратезите в Белия дом и в Кремъл, е дали може да бъде възстановен механизмът на срещите на високо равнище. Или трябва да се откажем от него като безнадеждно остарял и неработещ. Срещата между Байдън и Путин, ако се състои, дали срещите на високо равнище работят или вече не.

Каква е вашата прогноза? Ще се състои ли в крайна сметка срещата Путин - Байдън?

Струва ми се, че ако имаме предвид как Путин отговори на обвинението, или по-скоро констатацията на Байдън, че е убиец, то руският лидер не е склонен да драматизира и да се стреми към ескалация на реториката. Ако е така, можем да предположим, че той е заинтересован от срещата и е готов да си затвори очите за някои изказвания и действия на американския президент. Между другото искам да отворя една скоба и да отбележа, че санкциите, които бяха приети от Белия дом, са по-скоро символични. Това не са санкции, които ще нанесат съкрушителен удар по руската икономика, ще поставят на колене руската енергетика или напълно ще разрушат руската финансова система. Мисля, че това се знае и в Белия дом, и в Кремъл. Не мисля, че тези санкции трябва да бъдат непреодолимо препятствие пред организирането на среща на най-високо равнище.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 25 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Антивова
1 Отговор
Путин - животное! Чем раньше это поймут рубладжии в Болгарии тем быстрее Болгария станет понапред! Просто сравните: южная и Северная Корея, фрг и гдр, Румыния и Польша. Статистика - упрямая штука

Коментиран от #11, #25


Оценка:
-99 +6

Факт
2 Отговор
Този на снимката убива собствените си сънародници, ерго той мрази руснаците.

Коментиран от #20


Оценка:
-74 +7

262
3 Отговор
Ай стига тоя путин

Оценка:
-50 +5

Ну,молодец!!
4 Отговор
Так держат! ОТ УТРЕ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ОТ бсп С РУБАШКИ В ПАРЛАМЕНТА! ПОНЯТНО!@!??

Коментиран от #5


Оценка:
-67 +6

Ойблин
5 Отговор

До коментар #4 от "Ну,молодец!!":


С ошанки , можна ?

Коментиран от #7


Оценка:
-39 +3

Сандра
6 Отговор
Руснаците в крайна сметка винаги идват за своето. Поляците ПСВ откъснаха половината Украйна. Но после Руснаците си я взеха. А тия овце сега там не разбират че благодарение на Русия съществуват сега.

Оценка:
-7 +80

Можна,можна...
7 Отговор

До коментар #5 от "Ойблин":


Ну,ето само сабой.

Оценка:
-9 +0

Седесарят.
8 Отговор
Путине, режи Украйна на руско и полско говорящи,,,и един ден ще имаш благодарност и признание,както българите имаме към Цар Освободител..Заеб..Ии го тоя Бай..дън..Тези се препъват от санкции.Това е нереално и наивно.!!

Оценка:
-4 +53

Toварищи, коморады,
9 Отговор
Бойко подорим меня собачка поетому я гарант независимости Болгарии!
ВВП

Оценка:
-20 +1

Ха ха
10 Отговор
С тая разлика, че американци не си държат парите в руски банки в рубли. Виж обратното е често явление. Та тия ответни санкции са смешно джафкане.

Коментиран от #14


Оценка:
-35 +4

Хохълът.
11 Отговор

До коментар #1 от "Антивова":


Пиши на български,ушанка.!!.

Коментиран от #13


Оценка:
-6 +20

Въпрос
12 Отговор
И каква е точно връзката между отстъпки и яснота. Доста тъпо изказване.

Оценка:
-4 +6

Хаха
13 Отговор

До коментар #11 от "Хохълът.":


На български го е на исал. Така както говори българската пета колона.

Оценка:
-7 +5

Ха ха ха ха
14 Отговор

До коментар #10 от "Ха ха":


Американците нямат собствена валута, ти искаш да има американски банки ха ха ха нито валута имат, нито банки.

Оценка:
-3 +23

Давид
15 Отговор
На хората зад Байдън не им трябва война с Русия. На тях им трябва дори силна Русия. Те не правят санитарен кордон около Русия с локални войни и санкции. Този кордон е затворническа ограда за нас от тази страна. Защо ли? Ами защото в русия има култура, образование, морал и това се засилва. След време ще ги е страх от този културен подем, който ще се разпръсне навсякъде. Е затова им е и ограда :)

Коментиран от #23


Оценка:
-4 +50

ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ
16 Отговор
Бой по кравешките кратуни...

Оценка:
-4 +32

RANAT
17 Отговор
мачкаи Вова американските отрепки.

Оценка:
-4 +33

яяя
18 Отговор
Да е жив и здрав Владимир Владимирович, да продължава да трови живота на соросоидната измет !

Оценка:
-4 +40

Мдаа
19 Отговор
Ако Путин толкова добре разбира нещата, най - добре е да се гръмне. Два пъти. Убиец!

Оценка:
-31 +3

Да бе
20 Отговор

До коментар #2 от "Факт":


Ама българските русофили го боготворят, явно защото живеят в страна от ЕС и далеч от него.От 100 години русофилите в България са готови на всякакви национални предателства само да покажат какви проруски патриоти са.

Коментиран от #26


Оценка:
-23 +4

Истината е че
21 Отговор
Путин направи една грешка...сложи си ботокс

Оценка:
-25 +3

Лили до ема
22 Отговор
Русия е фашистка държава

Оценка:
-29 +4

Хаха
23 Отговор

До коментар #15 от "Давид":


Такива глупости отдавна не бях чел

Коментиран от #27


Оценка:
-9 +3

24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
26
Този коментар е премахнат от модератор.
27
Този коментар е премахнат от модератор.
Онодим
28 Отговор
Кога ще изгоним руските чебурашки от България? Копейкин и сума ти мурзилки на масковска ясла.

Коментиран от #29, #33


Оценка:
-10 +1

Реалист 2
29 Отговор

До коментар #28 от "Онодим":


"Институтите" на Сорос (ЦиРейУ) са активизирали троловете си срещу България и Русия. Някои турско-щатски слуги опитват да пишат и на руски.

Оценка:
-1 +9

Шопа
30 Отговор
Путин е враг на мужиците,но не го осъзнават

Оценка:
-5 +0

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Матей
32 Отговор
Предложената среща от Байдън е част от мръсната им игра.Ако Путин се съгласи след нанесените обиди,моментално губи авторитет,да не говорим за обаяние.Извинение не е постъпило,даже напротив,предизвикателствата продължават,военните приготовления също.Да иде на среща при такива условия е психологически неприемливо,тъпия Байдън ще се наежи да го навиква за измислени работи,ще му поставя ултиматуми.Путин и така,задочно,поставя американците на място,но те го игнорират,правят си оглушки.Обвиняват го ,че подготвя агресия в Украйна,даже руските части вече навлезли в Донбас и Луганск и тям подобни измислици.

Оценка:
-0 +6

koлибap
33 Отговор

До коментар #28 от "Онодим":


Искам те Онодим довечера в 22 часа в западен парк. Чекам те!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Силвестър Сталоун
Холивудският актьор в рекламен клип:
България е мястото!"

Още бисери
ТОП 5