ФАКТИ.БГ

Доц. Атанас Славов пред ФАКТИ - как се "сваля" главен прокурор

В момента на практика липсва механизъм за отстраняване на главния прокурор. Именно затова от "Демократична България" предлагат модел за освобождаването му

Публикувана: 3 Юни, 2021 11:20
119 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 18554
Доц. Атанас Славов пред ФАКТИ - как се
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 106 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„По действащия конституционен модел няма работещ механизъм за освобождаване на главния прокурор макар в Конституцията и Закона за съдебната власт да са предвидени формални възможности това да се случи. Те обаче са неработещи“.

Това каза конституционалистът и депутат от „Демократична България“ в 45-тото Народно събрание доцент Атанас Славов пред ФАКТИ. В контекста на настоящите протести с искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев, се свързахме с доц. Славов, за да говорим както за законовите механизми за отстраняването на главен прокурор - тоест фактическата липса на подобни механизми, така и за предлаганите от „Демократична България“ промени именно по посока създаване на такава възможност по законов ред.

„На първо място, според Конституцията е възможно при тежко нарушение, системно неизпълнение на служебните задължения или действия, накърняващи престижа на съдебната власт, членове на Висшия съдебен съвет, независимо от коя колегия, или министърът на правосъдието, да предложат на ВСС такова освобождаване, което да бъде потвърдено с указ на държавния глава. Това е една формална възможност.

Защо тази формална възможност е неработеща – първо, защото исторически погледнато прокурорската квота и парламентарната квота във ВСС винаги образуват мнозинство и то супермнозинство, повече от 2/3. Няма действащ механизъм, при който състав на ВСС да може да вземе решение, независимо дали по предложение на членове на ВСС или по предложение на министъра на правосъдието, да започне процедура за освобождаване. Напомням, че настоящият главен прокурор беше избран с такова голямо мнозинство от 20 гласа. Тоест в настоящия състав на ВСС няма как да се формира различно мнозинство от това, което подкрепя главния прокурор. Така е било във всички предишни състави на ВСС“, обясни доц. Славов.

„Помним цялата сага около исканията за освобождаване на главния прокурор Филчев преди вече повече от 15 години, как беше невъзможно да се стигне до такова освобождаване, помним и последвалото решението по делото „Колеви срещу България“ на Европейския съд по правата на човека, което се фокусира първо върху невъзможността ефективно да се разследва съпричастност и участие на главния прокурор в престъпна дейност. И в момента сме под Мониторинг за отсъствието на практически механизъм за извършването на ефективни наказателни разследвания на главния прокурор, докато заема поста и съответно за невъзможност той да бъде освободен от длъжност по един работещ начин“, каза още той.

Формално в Конституцията има текстове, които биха могли да се използват. Реално конституционният механизъм е неработещ, защото главният прокурор винаги има мнозинство във ВСС“, обобщи доц. Славов.

Именно затова е необходимо да се създаде законов механизъм, чрез който главният прокурор да може действително да бъде освободен от длъжност. На въпроса дали за създаването на такъв механизъм е необходимо Велико народно събрание, доц. Славов отговори: „Не мисля, че е необходимо Велико народно събрание. Допустимо е Народното събрание да измени по такъв начин Конституцията, че да се предвиди такъв работещ механизъм. В 45-тото Народно събрание „Демократична България“ предложи модел за освобождаване на главния прокурор с промени в Конституцията.

Този модел има следните фази. На първо място, Народното събрание да може да вземе решение за освобождаване с мнозинство 3/5 от народните представители и след това президентът да издаде указ за освобождаването. Става дума за изцяло нов модел за избор и освобождаване на главния прокурор с участието на парламента, така че да се носи реална демократична отговорност пред гражданите и пред Народното събрание. Без включването на орган, външен на съдебната власт, в този процес, според мен няма да има работещ механизъм за освобождаване на главния прокурор. Трябва да отбележа, че наличието на такъв механизъм за импийчмънт дори е по-важно от начина, по който се избира главен прокурор.

Именно възможността той да бъде освободен ефективно създава други стимули за лицето, което осъществява функциите на главен прокурор. Това лице вече ще знае, че може да му бъде търсена отговорност. Веднъж лишен от цялата си власт, след като бъде освободен, спрямо това лице могат да се провеждат всякакви процесуално-следствени действия“.

„Големият проблем в действащия модел обаче е именно това, че главният прокурор съсредоточава цялата власт в своите ръце по отношение на Прокуратурата. Той, ако трябва да направя една метафора, е като фараон в абсолютисткия период на египетската монархия именно - главният прокурор е със статута на полубог: никой не може да му търси отговорност по политически или съдебен механизъм. Това поставя главния прокурор извън механизмите за демократична отчетност и контрол на властите. Затова и препоръките в няколко различни доклада – Механизъм за сътрудничество и проверка, Доклад за върховенството на правото, докладите на Комитета на министрите на Съвета на Европа, решенията на Съда в Страсбург. Те поставят именно този основен въпрос за механизъм за търсене на отговорност, освобождаване на главния прокурор и ефективно разследване за извършените нарушения“, каза още доц. Славов.

Припомняме, че при въвеждането на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор, която Конституционния съд обяви за противоконституционна със свое решение, такъв механизъм за освобождаване на главния прокурор липсваше. Това потвърди и доц. Славов и допълни: „Конституционният съд, обявявайки институцията на специалния прокурор за противоконституционна, връща нещата в предходната ситуация. В действащия конституционен модел нямаме такъв ефективен механизъм за търсене на отговорност просто защото главният прокурор от една стана, като председател на Прокурорската колегия, и от друга, като шеф на всички прокурори и следователи, всъщност има пълната власт и пълния имунитет да не може да бъде разследван, разпитван и освобождаван.

Ако се вземе модел, в който прокурорската квота във ВСС не участва във формирането на мнозинство, тъй като те са пряко подчинени на главния прокурор и са заинтересовани в целия процес, това е най-малката стъпка. Според мен и „Демократична България“ трябва да се действа по-радикално и да се предвиди освобождаване с участието на парламента, тоест трябва да се предвиди една процедура по импийчмънт на главния прокурор“.

На въпроса дали разследването и освобождаването на главния прокурор трябва да се гледат като комплексни мерки, доц. Славов отговори утвърдително. „Логиката е, че ако може да бъде освободен по този ред – пред парламента и с указ на държавния глава, то тогава няма да има проблем с разследването, защото ще се разследва лице, което вече няма имунитета и функциите на главен прокурор. Процедурата пред парламента ще се развива много по-бързо, отколкото трае едно наказателно разследване. Това ще реши и въпроса за бързото освобождаване в случай на тежки нарушения. След това въпросът с разследването се решава почти автоматично”, каза той.

Доц. Атанас Славов коментира и как си обяснява липсата на подобен механизъм, който в момента да работи ефективно. „Липсата на подобен механизъм първо има конституционни предпоставки. Самата учредителна власт преди 30 години не е предвидила такъв механизъм. На второ място, много по-лесно се печели политическа власт, когато имаш протекцията на главния прокурор и когато главният прокурор ти дава почти пълен имунитет от разследване и наказателно преследване. Тоест тези лобита, които контролират избора на главен прокурор, веднъж поставили го на трона, нямат интерес да му се търси лесно отговорност. Всяка отговорност повишава рисковете в политическия процес. Когато имаш гаранция, че в продължение на 7 години по отношение на теб има пълна защита, закрила, протекция, по по-друг начин се прави политика и бизнес в България. Говорим за политика, която не обслужва публичния интерес, а обслужва различни частни, корпоративни, олигархични и други интереси”, каза той.

На въпроса дали според него главният прокурор трябва да носи политическа отговорност, конституционалистът отговори: „Този модел, който предложихме за освобождаване на главния прокурор, е огледален на модела, който предлагаме за избор – пак през парламента, с квалифицирано мнозинство и с указ на държавния глава, по предложение на министъра на правосъдието. Това би превърнало главния прокурор в институция, която ще носи публична, обществена отговорност. Не бих я нарекъл точно политическа отговорност, но се доближава до политическата отговорност”.

Припомняме, че при избора на Иван Гешев за главен прокурор той беше единствен кандидат. Тогавашният министър на правосъдието Данаил Кирилов отказа да упражни правото си да предложи кандидат за главен прокурор. „Министърът отказа и беше ясно за всички, че се излъчва кандидат, който е в близки отношения с изпълнителната власт”, каза доц. Славов. Той потвърди тезата, че при въвеждане на гореизложения модел, конкретното политическо лице, предложило главния прокурор, ще носи политическа отговорност.

В края на разговора доц. Славов коментира именно неносенето на политическа отговорност в този иначе силно политизиран процес на избор на главен прокурор. „Големият дефицит на сегашната процедура е, че тя създава неистинското усещане за независим процес. Едва ли не прокурорите номинират, системата сама си избира главен прокурор. Всъщност в дълбочина процесът е крайно политизиран. За изминалите години няма нито един главен прокурор, който да не е избран с директната намеса или благословия, съучастие на съответната политическа сила. Въпреки това политическите сили не носят отговорност, главният прокурор не носи отговорност заради системата, която описахме. Това е най-големият дефицит в нашата конституционна система: има една институция със свръхконцентрирана власт, която не подлежи на никаква отговорност – нито политическа, нито юридическа. Това е обратното на дефиницията за правова държава – че всеки носи отговорност, има взаимен контрол и разбиране между властите и т.н. В случая имаме един анклав в лицето на Прокуратурата, на главния прокурор, който не носи никаква отговорност и реално не се отчита пред никого, а може с действията си да елиминира всеки един бизнес или всеки един политически лидер, образувайки следствия, проверки, разпореждания и т.н.”, каза той.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 106 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Червени
2 Отговор
Червените болшевики само се чудят кой да натопят, ходете си в русия !

Коментиран от #64, #71, #93, #108, #109


Оценка:
-244 +60

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Счупи тъпомера
4 Отговор
Лесно се сваля, като не ще да си ходи, бива изритан. После съд. Не е демократично, но те какво демократично направиха за 12 години?

Коментиран от #84, #102


Оценка:
-40 +233

5
Този коментар е премахнат от модератор.
6
Този коментар е премахнат от модератор.
Ох Баня
7 Отговор
Е как ще си единствен кандидат. Можи ли един кандидат да не стане прокурор. Измамата е от ясна по ясна.

Оценка:
-22 +173

Не питате, когото трябва
8 Отговор
Може би Сийка знае, как се сваля главен прокурор ??

Коментиран от #11


Оценка:
-16 +156

!!!?
9 Отговор
Кой назначи Гешев за главен прокурор !!!?

Коментиран от #47


Оценка:
-17 +130

Братленце
10 Отговор
Занеси му букет цветя,мое ти върже

Оценка:
-13 +25

11
Този коментар е премахнат от модератор.
баба Пена
12 Отговор
Бряяяяяяяяях! Цяла София не може един каскет да свали...........

Коментиран от #15


Оценка:
-30 +127

13
Този коментар е премахнат от модератор.
С референдум
14 Отговор
На 11 07

Оценка:
-14 +62

А допускаш ли
15 Отговор

До коментар #12 от "баба Пена":


Че ьяла София не иска да го сваля,а иска вие от село да си ходите по родните места?

Коментиран от #38, #43


Оценка:
-102 +38

Последния Софиянец
16 Отговор
Е как!Блокираме го в кабинета му и седим докато капитулира.

Коментиран от #21, #59


Оценка:
-30 +108

грух
17 Отговор
соросоидите, мутрите и селяците искат да свалят Главния прокурор.Останалите не искаме.

Коментиран от #19, #69, #85


Оценка:
-118 +40

Vinetu
18 Отговор
Сийка Милева да пусне някоя снимка от чекмеджето на Каскета 😁🎃🇻🇳🚾

Оценка:
-19 +81

19
Този коментар е премахнат от модератор.
Миризлив пор
20 Отговор
Сега КОЙ атакува главния прокурор? Човек посочен публично по закона Магнитски за мафиот. Добре е да има коректив но е добре и мафията да няма възможност да е безнаказана защото може да свали обвинителя си с някакво измислено обвинение.

Оценка:
-26 +60

А скоро може да те
21 Отговор

До коментар #16 от "Последния Софиянец":


Привикат и теб лично

Коментиран от #24


Оценка:
-40 +17

F.F
22 Отговор
Махайте го тоя Каскет!

Оценка:
-27 +68

Ром изнасилвач на бабички
23 Отговор
Аз харесвам Гешев!

Оценка:
-53 +33

Последния Софиянец
24 Отговор

До коментар #21 от "А скоро може да те":


Сефте!

Коментиран от #32


Оценка:
-7 +25

Холмс Шерлок
25 Отговор
Елементарната логика показва, че доцентът разсъждава правилно, но не е разлледал случая с едновременно освобождаване на т.н. "главен" и т.н. "ВСС". Няма съмнения за ОПГ, ама изобщо - тривиална съпричастност и участие на главния прокурор в престъпна дейност, подкрепяна от ВСС. Независимостта на дадена власт не се съдържа в това, всяка власт да си управлява както ще.

Оценка:
-9 +35

Това не е Държава
26 Отговор
В Перник мутри изтезават и убиват безнаказано хора от името на Главният Прокурор Иван Гешев, при подадени жалби в МВР и Прокуратурата всичко се потулва!

Коментиран от #52


Оценка:
-19 +64

27
Този коментар е премахнат от модератор.
XYZ
28 Отговор
Значи има начин!
".. cпoрeд Кoнcтитуциятa e възмoжнo при тeжкo нaрушeниe, cиcтeмнo нeизпълнeниe нa cлужeбнитe зaдължeния или дeйcтвия, нaкърнявaщи прecтижa нa cъдeбнaтa влacт, члeнoвe нa Виcшия cъдeбeн cъвeт, нeзaвиcимo oт кoя кoлeгия, или миниcтърът нa прaвocъдиeтo, дa прeдлoжaт нa ВCC тaкoвa ocвoбoждaвaнe, кoeтo дa бъдe пoтвърдeнo c укaз нa държaвния глaвa."
Някой/и ще се осмели/ят ли да го направи/ят???
Така ще се дескридитира ВСС, като защити Гешев!!!

Коментиран от #41


Оценка:
-13 +46

29
Този коментар е премахнат от модератор.
Последния Софиянец
30 Отговор

До коментар #27 от "МИНДИЛИ":


На 13 юни отиваме в Банкя.Да излезе да ни бие!Да не се крие пак зад внуците си.

Коментиран от #34, #35, #36, #117


Оценка:
-29 +39

31
Този коментар е премахнат от модератор.
Свиквай
32 Отговор

До коментар #24 от "Последния Софиянец":


Глобичка парична и ще се успокоиш

Оценка:
-18 +13

!!!?
33 Отговор
САЩ предупредиха Радев за толерирането на руския шпионаж в България и антимакедонската му политика. Затова в Президентството цари затишие, а не еуфория от прилагането на Закона Магнитски срещу неговия пророк Черепа, Шиши и Илко Желязков !!!?

Коментиран от #40, #53


Оценка:
-53 +34

Глобичките за теб започват
34 Отговор

До коментар #30 от "Последния Софиянец":


Бошков нема вече да плаща

Оценка:
-17 +26

Да не ревеш пак
35 Отговор

До коментар #30 от "Последния Софиянец":


Като след спрея?Нали беше пред ослепяване,кво стана?Клоун

Оценка:
-14 +21

Кой му дреме за теб
36 Отговор

До коментар #30 от "Последния Софиянец":


Че тук или там.Щом те кефи

Оценка:
-8 +9

1343133
37 Отговор
БКП-то мнооого иска да махне вс които са били срещу нея. Честити нов 9,9,1944

Оценка:
-29 +26

баба Пена
38 Отговор

До коментар #15 от "А допускаш ли":


Ам чи ний сме си у село бре момък, кай нормален може да живее в тая лудница. София.......гоем праз.

Коментиран от #80


Оценка:
-9 +24

petar svilenov
39 Отговор
НАЗНАЧЕН Е ОТ ШОПАРА.И само той може да му поиска оставката.

Оценка:
-10 +35

Поп Андрей
40 Отговор

До коментар #33 от "!!!?":


А ти радваш ли се , че САЩ казват , какво да става в България ?

Оценка:
-17 +22

Миризлив пор
41 Отговор

До коментар #28 от "XYZ":


Гешев си върши работата - обвинява със презумция че е недосегаем. Във момента се търси начин да бъде свален за да се сложи удобен човек, за да бъде оневинен Божков. Най-голямата подкрепа идва отвъд океана, Божков е в черния списък а за каскета се мълчи, ако беше взел пари и той щеше да е оповестен като "нежелан".

Оценка:
-40 +19

Факт
42 Отговор
То и робърт кенеди не искаше да си ходи?

Оценка:
-10 +21

мислещ
43 Отговор

До коментар #15 от "А допускаш ли":


Нещо ти куца математиката. Я сметни колко гласуваха в София за ГРОБ и колко гласуваха срещу тях.

Коментиран от #86


Оценка:
-13 +17

Кон с титуция
44 Отговор
Протестите през миналата година, за какво бяха, поради действията на парламента (специален закон за извънземно положение), правителството и премиера (щабове, простотии и лъжи) и главния прокурор, влизане с въоръжени охранители в президентството да търсят бай XYZ. Сега и трите държавни институции имат рейтинг 0,00% с низходяща тенденция. Нито премиера, нито главният прокурор обаче си подадоха оставките и продължиха да влачат до последно.

Оценка:
-15 +28

Pilot
45 Отговор
Пряката демокрация, която приложиха румънците към Чаушеско е показателна, че има ефект и затова там корупция почти няма ! Да се поучим от тях и да действаме, че живота ни мина в зулуми ! Има и един Домус ага, който чака своя ред , дето лапна Летище София в последния ден на мафията, та него кога ?

Оценка:
-13 +31

На това
46 Отговор
от снимката,в нащту солу,му кажем цървен кочкафалия!Како е у вашту?

Оценка:
-9 +6

Един от народа
47 Отговор

До коментар #9 от "!!!?":


Какво се правиш на утрепан , ББ !!

Оценка:
-9 +19

БОКО
48 Отговор
Има доста и разнообразни начини!

Оценка:
-6 +14

Зайко Байко многознайко
49 Отговор
Като не става с добро става и с лошо, но има и още по-лошо, 9мм!

Оценка:
-14 +24

Гешев е позор
50 Отговор
ОСТАВКА И ЗАТВОР, СЛУГА НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ И ТАМ, КЪДЕТО МИРИШАТ ПАРИТЕ. ИЗЧЕГЪРТВАНЕ ДО ОСНОВИ!!!

Оценка:
-20 +26

51
Този коментар е премахнат от модератор.
перничанин
52 Отговор

До коментар #26 от "Това не е Държава":


Айде пак Перник. Стига си трихте ръцете в тая кърпа, че се износи.

Оценка:
-11 +10

Българка
53 Отговор

До коментар #33 от "!!!?":


Вярно, ни гък, ни мък от таксиджията фатмак.

Оценка:
-21 +9

Сър Алтън Джон
54 Отговор
Сега ако имаше бих изпил чаша студен зелев сок😁

Оценка:
-5 +3

55
Този коментар е премахнат от модератор.
56
Този коментар е премахнат от модератор.
кой
57 Отговор
Такава каша се забърква, че не знам как ще я духаме, камо ли да я сърбаме!

Оценка:
-4 +16

Мислител
58 Отговор
Верно , че гл. прокурор е недосегаем. Но , ако тези сега дето го клатят спечелят избори и се задържат на власт и след изтичане на мандата на Гешев си сложат техен прокурор, ще забравят за промените. Както и Слави Трифонов забрави за мажоритарния вот! Комшиите са го казали: интереса клати феса/ пък може и да е нашенско/

Коментиран от #60


Оценка:
-13 +24

А кютек
59 Отговор

До коментар #16 от "Последния Софиянец":


Искаш ли.Кой си ти бе Сульо ,да сваляш главен прокурор.

Коментиран от #87


Оценка:
-21 +15

веса плюнката
60 Отговор

До коментар #58 от "Мислител":


веса афаерата ти уи си ? Такива , като теб са вредни , значи по твията логика който и да дойде ще си сложи негов си главен и така корупция до края на света

Оценка:
-2 +13

Биби Кинг
61 Отговор
Пембени гагамуги,па че иадете крав и сополи,трайте!

Оценка:
-5 +9

Макробиолог
62 Отговор
3/5 е неприложимо тоже,ДПС е и ще бъде в всеки следващ парламент,а те се коалират явно или тайно с всеки управляващ за лапането.....радикално и окончателно решение е тая длъжност да се премахне.

Коментиран от #72


Оценка:
-1 +13

Корвети вън
63 Отговор
Тия риститути и вибратори са гнусни не по малко от Каунските Импексови приватизатори.

Оценка:
-9 +9

На ма/ка ти Пъпката !
64 Отговор

До коментар #2 от "Червени":


Другарю , та нали тези дето днеска са доворли, сербез и се дуете Нагло и Напети - бяхте уважаемите активисти по Бюра , Кабинети и Комитети ! Нещата у нас се доближават до " нито ти да си жив - нито аз да се правя че ти вярвам " ! Без КЮТЕК няма да погодим !

Оценка:
-4 +7

😂😂😂
65 Отговор
Как се „сваля” Гешев, знае ласт софиянчето - слага си перуката, слага грим, къса пола, качва на токчета и отива при каскета 😂

Оценка:
-8 +12

Пунта Канна
66 Отговор
На соросоидите и технните спонсори (Прокопиев) и партньори (Божков) много им пречи прокуратурата.

Оценка:
-15 +16

Демокрация или ДЕМАГОГИ ЗАЦИЯ !
67 Отговор
Криминал - Капитализъм ! Чрез Диктатура и Фашизъм !

Оценка:
-5 +11

СОЦА не бе Охолен , не бе идеален , НО !
68 Отговор
Беше по - хумамен , по -нормален , по - спокоен , по - надежден , сигурен и по - ДОВОЛЕН !

Коментиран от #73


Оценка:
-10 +15

69
Този коментар е премахнат от модератор.
70
Този коментар е премахнат от модератор.
71
Този коментар е премахнат от модератор.
РЕАЛИСТ
72 Отговор

До коментар #62 от "Макробиолог":


Трябва да се премахне длъжността "Президент", а не тази.
Защо с демокрацията въведоха президентската длъжност,
след като има само представителни функции, но гълта
много пари за издръжка.
Малка страна сме и бедна държава, а поддържаме много скъп
сграден фонд и държавни служители, които се къпят в лукс
и нищо не вършат.
Какви красиви сгради и пълни с хора-връзкари - това са пари, много
пари, а има села, които все още нямат ток..носят вода от една чешма
в края на селото.
Помислете, кому са нужни толкова много чиновници?!

Коментиран от #88


Оценка:
-19 +9

ДА БЕ ДА
73 Отговор

До коментар #68 от "СОЦА не бе Охолен , не бе идеален , НО !":


Криеха от народа всичко, което беше нелицеприятно,
живееха със специални медицински грижи исе хранеха
с чиста храна, а когато стана аварията в Чернобил - скриха и много
по-късно от немай къде започнаха да ни ''успокояват'', а последствията
са за всички нас...знаем ги...
Демагози с фалшиви лозунги!

Коментиран от #76


Оценка:
-7 +13

ДО ТРОЛОВЕТЕ НА СИКАДЖИЯТА
74 Отговор
Днес голямо раздвижване на мутренските подлоги ( те са двама- трима и ползват никове на хората който свалиха толупа за винаги ) което означава че Буда освен че е господин никой в момента ще продължи да пропада надолу докато стигне пандиза !

Оценка:
-5 +11

ЧЕРВЕН БОКЛУК
75 Отговор
КОЙ е Христо Иванов - истинската биография

Христо Иванов е роден на 13 септември 1974 г. в София. В семейство на отявлени комунисти. Майката Мария е родена в СССР - в Москва, нейният баща Недялко Бойкикев е българският комунист - болшевик, ленинец и политически емигрант. . Вярна на комунистическия идеал, тя се обявява за „социализъм с човешко лице“. Мария е най-добрата приятелка на дъщерята на Вълко Червенков - Ирина, и дори държи надгробно слово на погребението ѝ.

Мария Бойкикева продължава да води активен партиен живот в квартален клуб на БСП в жк „Гео Милев“. Съпартийците я определят като „двоен идеалист – комунист и набожен християнин“. Когато тръгва към властта, Христо Иванов скрива този факт от биографията си. Както майка му е искала да скрие факта за картончето, издаващо принадлежността на сестра му към органите на Държавна сигурност. И гръмва първият скандал около личността му.Той се опитва бързо да го замаже. Но нарушението си остава. И то точно от човек, който трябва да е абсолютно изряден.

Коментиран от #77, #78


Оценка:
-7 +13

Буда
76 Отговор

До коментар #73 от "ДА БЕ ДА":


Защото сега лапаш гумени турски домати и замразено месо на 15 г докарано от мутрите за да пълнят шкафчетата ? Или си от хранилката на Гроб , не че те не са 80% бивши комуняги или е лъжа ?

Коментиран от #82


Оценка:
-9 +12

ХИ ХИ ХИ
77 Отговор

До коментар #75 от "ЧЕРВЕН БОКЛУК":


ТРОЛОВЕТЕ НА МУТРАТА ОТ СИК НАПЪЛНО ИЗПЕРКУЛЯСАХА , СМЕХ , СМЕХ , САКАШ БУДА АГЕНТА НА ДС НИКОГА НЕ ГО Е ИМАЛО , АЙ АЙ !

Оценка:
-5 +9

Ива
78 Отговор

До коментар #75 от "ЧЕРВЕН БОКЛУК":


Не знам родителите на всички от ДБ какви са били , но зная че мутрата от СИК е бил ортак на престъпниците от прехода и ухо на ДС на комунистическия репресивен апарат ! Още ?

Оценка:
-6 +11

069
79 Отговор
Ами той е без това системно не изпълнява служебните си задължения, но дори формална процедура е безполезна. Конституцията плаче за промяна в тази част. Едно време комунягите нарочно са я написали така да не могат да ги бутнат. Техните наследници все още се ползват от дивидентите.

Оценка:
-3 +7

80
Този коментар е премахнат от модератор.
81
Този коментар е премахнат от модератор.
ГЛУПОСТИ
82 Отговор

До коментар #76 от "Буда":


Не може да сравняваш изобилието днес
с нямането в соца.
Днес има от всичко по много и за всеки, аз го оценявам и
си купувам качествени неша, според джоба ми.
Освен това, колкото и да плюете Бойко Борисов и правителството му,
за мен това е най-доброто управление, което сме имали!!!!!!
Искате да го премахнете, защото сте лоши, злобни и некадърни,
но много жадни за власт!
Дано си ме разбрал, но едва ли...

Оценка:
-20 +11

83
Този коментар е премахнат от модератор.
Моряка
84 Отговор

До коментар #4 от "Счупи тъпомера":


Ала бала.Единствено сигурно и бързо се сваля с паве.Може и жълто.Но този робски народ,едва ли.

Оценка:
-6 +7

Кой ви
85 Отговор

До коментар #17 от "грух":


Пита вас отрепките? От вас нищо не зависи! Вие сте в канала- мръсния!

Оценка:
-3 +6

Хахаха
86 Отговор

До коментар #43 от "мислещ":


Аз като гласувам, го правя за някого. В бюлетината, а и на машината не съм срещал опция да гласувам "срещу" някоя партия. Не видях и опция "Срещу ГЕРБ". Има едно "не подкрепям никой" и това е. Така, че нещо не ме грабвате с това натякване: "колко са гласували срещу ГЕРБ".
Смея се на това всички са "спечелили" на последните избори. Само тези които имаха най-много гласове и са първи (за пореден път, откакто съществуват) "не спечелиха". И всички "спечелили" се бият по гърдите и викат "ГЕРБ изгубиха изборите" или "хората не искат ГЕРБ", а никой не каза: "за нас гласуваха толкова хора, имаме толкова процента..." Да ама явно хората НЕ ИСКАТ И ТЯХ, съдейки по резултатите.

Оценка:
-8 +9

А ти
87 Отговор

До коментар #59 от "А кютек":


Кой си бе келеме? Гешев ще виси скоро на ченгела!

Оценка:
-10 +11

А четири
88 Отговор

До коментар #72 от "РЕАЛИСТ":


Милиарда на баце не ги виждаш гейтак!

Оценка:
-7 +7

89
Този коментар е премахнат от модератор.
якобинец
90 Отговор
У нас - Франция е много лесно: камъни, павета , лопати и в краен случай брадви!

Оценка:
-3 +7

кочо
91 Отговор
радев го назначи-той да го освободи.няма несменяема длъжност.това да не е царство.

Оценка:
-13 +2

Тушкоф
92 Отговор
Тези празнодумци с много фалшиви думи искат да се докопат само
до държ.хранилка за да засмукват като прахосм.лични облаги и
заграбване на всичко.Това са хора за лекарска намеса,за прегледи
на мозъчното им състояние.Махнати за некадърност от много постове и те ще искат да управл.БГ.Ще му исвръкнат очите на този
измислен доцент на лъжите.

Оценка:
-7 +3

В България
93 Отговор

До коментар #2 от "Червени":


и магаре да иска и то доцент или професор ще стане. Виж за академик са годни само дъртите магарета.

Оценка:
-2 +6

Наблюдател
94 Отговор
Aмeрикaнcкитe caнкции cпрямo oпрeдeлeни лицa и фирми в тoзи пoлитичecки мoмeнт нe ca cлучaйни. Имa зaмиcъл, кoйтo щe ce види мнoгo cкoрo. Ocвeн тoвa, нe e тaйнa зa никoгo, чe няма нито един oт върхушката, който да не е овърголен в някаква схема, oт 90- те до момента. И няма нито един за когото щатските власти да нямат доказателства за това. Онези - стaртирали грабежа под слога на седесар, ги оставиха на спокойствие И няма да ги пипнат. Защото те бяха базата за проникване и превземане на Държавата. Сега направиха " показно" за всички политици и политически формации, какво ще им се случи, ако не карат влака, в правилният коловоз. Без значение кой, кой е и кaкъв e цвeтът му oт пoлитичecкaтa пaлитрa. Рaзбирa ce, за обикновените хора, това няма и на йота да промени живота им. Когото и да изберем в бъдеще, опре ли до геостратегически интереси, единствено ще козируват. Иначе ще последва магнитна буря. Дали от там, или през местната съдебна система, без значение. А поеме ли те магнитна буря, никакви пари и връзки не работят. Пo дoпирaтeлнaтa, шутa и нaвън

Оценка:
-2 +10

РЕКАТА
95 Отговор
След като "законодателя" (разбирай политиците, чиято кожа брани гл. прокурор) не е предвидил такава процедура, НАРОДА Я Е ПРЕДВИДИЛ! Както са "сваляни" всички ДУШМАНИ на този НАРОД във вековете назад. Един Герой, стотна от секундата, и историята на един цял НАРОД се променя!

Оценка:
-3 +5

българика
96 Отговор
Още колко такива длъжности има у нас? Как може да няма възможност
да се санкционира този, който не си върши работата за която е назначен?

Оценка:
-4 +5

име
97 Отговор
а как се сваля президент.резидент? да , това е твоят идол. кажи за него също.

Оценка:
-6 +5

Аз Негодника
98 Отговор
Модератор докога ще допускате зависими ЖУРНАЛИСТИ да пишат платените коментари тук...Това ли е свободата на словото...Какво значи да си бършеш ръцете тука...АМА АКО НЕ СТАВШ ЗА ЖУРНАЛИСТ. ЛОПАТА И НА СЕЛО...КВО СТЕНЯШ...ЗАКРИВАЙ НИКОЙ ДА НЕ ПИШЕ...И СИ ПИШЕТЕ САМО ВИЕ ТУКА ПЛАТЕНИТЕ ПРОСТИТУТКИ... Facti...фалшивия сайт...Колко сте ДОЛНИ...

Оценка:
-4 +4

Аз Негодника
99 Отговор
Ако ви се отвори сайт, със име Facti Не го отваряйте ФАЛШИВ Е.

Оценка:
-2 +2

безпартиен
100 Отговор
В секретните служби на МВР,ДАНС,ГДБОП има информация за всеки и за всичко-кога,как,колко и на кого!Просто тя трябва да се извади и приложи срещу тези от ВСС.Тогава ще гласуват с две ръце за освобождаване на когото се сетите!Все някъде са се издънили и за това ги издигат за да се използват когато трябва!Но това е практика у нас не от днес и вчера.Търси се само честен МВР шеф да извади всичко на масата!Тогава ще стане весело и за някои страшно!

Оценка:
-1 +6

ЧОБАН
101 Отговор
АМИ КАК СЕ СВАЛЯ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО НЕ ИЗПЪЛНЯВА ОСНОВНАТА СИ ФУНКЦИЯ/ ЩОТО ВЗЕМИ ЕДИНИЯ УДАРИ ДРУГИЯ/

Оценка:
-11 +7

Непознат
102 Отговор

До коментар #4 от "Счупи тъпомера":


Наистина счупи тъпомера с тъпия си коментар. Защо забравяш времето от 1990 до 2010 година. За този период не трябва ли да се носи отговорност? Или просто не ти изнася да се говори за това време?

Оценка:
-2 +6

Мастер Воланд
103 Отговор
Aкo тoзи кoнcтитуциoнaлиcт нaиcтинa бeшe мacтит, a нe caмo мaзниcт, тoй нямaшe дa ce прaви нa cляп прeд фaктa, чe цялaтa oпиcaнa oт нeгo юридичecкa прoблeмaтикa вaжи c двoйнo пo-гoлямa ocтрoтa зa длъжнocттa "прeзидeнт нa рeпубликaтa". Рaдeв пo блecтящ нaчин дeмoнcтрирa нa цялa Бългaрия богатия cпeктър oт ceриoзни и oпacни злoупoтрeби c прeзидeнтcкaтa влacт, зa кoитo ceгaшнaтa кoнcтитуция и зaкoнoдaтeлcтвo нa прaктикa нe ca в cъcтoяния дa му пoтърcят никaквa oтгoвoрнocт. И тoчнo въпрocният кoнcтитуциoнaлиcт нaй-дoбрe знae, чe глaвнитe прeзидeнтcки кoзoвe зa злoупoтрeбa вce oщe нe ca видели бял свят, зaщoтo Рaдeв нaй-вeрoятнo си ги пaзи зa прeдcтoящитe пaрлaмeнтaрни и прeзидeнтcки избoри.

Caмo чe вмecтo дa aлaрмирa cъщo и зa така посочените изключитeлнo ceриoзни юридичecки прoблeми, дoц.Cлaвoв дoри и нe нaмeквa зa тях. Зaщoтo в дeйcтвитeлнocт нe e никaкъв кoнcтитуциoнaлиcт, a прocтo aдвoкaт нa дявoлa.

Оценка:
-6 +7

питагор
104 Отговор
ЗАСТРЕЛЯЙТЕ НАЙ-СЕТНЕ КАСКЕТА И ДА СЕ СВЪРШВА С ТАЯ ГЕРБАРСКА МАФИЯ !

Оценка:
-4 +6

Цанков
105 Отговор
Важно е Чекмеджето да е пълно.
А Ботокса си купи 4 апартамента за 6 месеца.Гешев пък бил заспал.

Оценка:
-1 +6

Тони
106 Отговор
В Перник мутри изтезават и убиват безнаказано хора от името на Главният Прокурор Иван Гешев, при подадени жалби в МВР и Прокуратурата всичко се потулва!

Оценка:
-2 +3

Пепи
107 Отговор
Муха и банка се убиват с вестник. За прокурор ще трябва още нещо.

Оценка:
-2 +4

Селянини
108 Отговор

До коментар #2 от "Червени":


Ами за пращате тези изроди да свалят гешев Защо реват като ненормални На тяхното ниво се виждат. Много бивши /сега разбирам защо са ги изгонили/

Оценка:
-1 +2

109
Този коментар е премахнат от модератор.
Бай Ставри
110 Отговор
пратете ми го в Бобовдолския букла ще го направим

Оценка:
-2 +1

Въздесъщия
111 Отговор
Тия от ДБ предлагат народното събрание да освобождава главния прокурор!? И как тогава същия да разследва депутати и министри, които са най-корумпираните граждани на България и с най-много последствия от това за народа! Умират майки и деца заради корупцията при политиците, но ДБ иска да назначава и освобождава прокурор в разрез с разделението на властите...

Оценка:
-0 +3

112
Този коментар е премахнат от модератор.
Здравко
113 Отговор
Спасов , Балтов , Мутафчийски , Гелев , Богов , Ангелов , Пенков , Габровски , Близнаков , Москов , Коруков , Червенякова топ кандидати за софийския централен затвор , не се знае само за проф. К. Ангелов като представител на третия пол в кое крило да бъде настанен мъжкото или женското , също не е ясно коя тоалетна трябва да посещава ?

Оценка:
-0 +5

114
Този коментар е премахнат от модератор.
115
Този коментар е премахнат от модератор.
КАКА
116 Отговор
ПРОКУРОР СЕ СВАЛЯ НА КОЛЕНЕ КАТО ВСЕКИ ДРУГ МЪЖ /НАДУПВАШ СЕ/

Оценка:
-1 +2

Свен
117 Отговор

До коментар #30 от "Последния Софиянец":


Голям капацитет си бе Последен Село софиянец! Както си го подкарал на всяка манджа мирудия, защо не вземеш да пренапишеш и десетте Божи заповеди

Оценка:
-1 +2

Павел Пенев
118 Отговор
При тази конституционна и законодателна уредба,главния прокурор не може да бъде отстранен, затова трябва за бъде принуден да си подаде оставката,което е много по лесно и бързо.

Оценка:
-1 +0

капитана
119 Отговор
Поредния смотаняк ...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ обяснява на пресконференция опита си:
От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт"

Още бисери
ТОП 5