Last news in Fakti

27 Януари, 2013 12:57 3 303 12

Майки: Скандал! Студентският дом се превръща в Мека на чалгата!

  • майки-
  • студентски дом
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандал! 80-годишнината на Националния студентски дом в сърцето на София минава изцяло под знака на чалгата и кючека, алармира Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Със съдействието на анонимни чиновници от Министерство на образованието, младежта и науката уникалното културно средище на пл. „Народно събрание” до възстановения паметник на Цар Освободител се превръща в Мека на поп-фолка, констатират с тревога от организацията на майките.

През далечната 1933 г. на най-знаковия площад в столицата – непосредствено срещу българския парламент и на броени метри от централната сграда на Българската академия на науките, отваря врати Студентският дом – културна институция с неоспорим принос и заслуги в духовното развитие на страната ни през всички изминали десетилетия, припомнят те.

Логично би било да се очаква 80-годишнината на тази уважавана институция да бъде един от безспорните акценти в културния календар на столичния град през 2013 г., но уви, през последните месеци Студентският дом е известен в публичното пространство не с арт изяви на театрални формации, спектакли на танцови трупи и с премиери на нови книги, а основно и най-вече с шумно рекламираните и лансирани силиконови поп-фолк певици, които гастролират кажи-речи всяка нощ в луксозната чалготека „Ревю” в Националния студентски дом на пл. „Народно събрание”10, отбелязват от Сдружението на майките.

Абсурдът е пълен -  сакралната сграда на Студентския дом, който е строен навремето със солидарните усилия на всички студенти, на университетски преподаватели и на най-родолюбивите кръгове от българското общество, за да се осъществи една дългогодишна идея - родното студентство да има свой дом, днес се е трансформирала в предпочитано и любимо място за изява на разсъблечени чалга изпълнителки, амплоато на които са кючеците и ориенталски „хитове” с изключително пошли и вулгарни текстове, констатират от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Майките изтъкват, че по статут Националният студентски дом е юридическо лице към Министерство на образованието, младежта и науката, като в Постановление № 65 на МС в сила от 13 март 2010 г. изрично е формулирано, че той организира и подпомага дейности на студентите в областта на изкуството, културата, образованието и науката. Никъде обаче във въпросното Постановление на МС не е вписано, че Студентският дом има за цел да подкрепя и лансира чалга културата, както и циничните чалга ценности, подчертават от Сдружението на майките.

Тъкмо по тази причина от родителската организация очакват навременна и решителна намеса от просветния министър Сергей Игнатов, който трябва да разпореди на своите чиновници незабавно да бъде прекратен наемният договор със стопаните на лъскавата чалготека „Ревю” в Националния студентски дом на пъпа на София.

Кощунствено и повече от скандално е да се въртят гюбеци и да се лее твърд алкохол до ранни зори в сградата на Студентския дом, чалгата влиза в драстичен разрез с неговия статут и правилник, категорични са майките, които настояват поп-фолк клубът зад реновирания паметник на Цар Освободител час по-скоро да бъде закрит.

От Гражданското сдружение предлагат освободените от чалготеката помещения в Студентския дом да бъдат предоставени или за пиано бар, или за стилно арт кафе, като спокойно може да се мисли за разкриването в тези пространства и на модерен Център за изкуства, в това число и за арт пърформанси, който ще даде шанс за изява на млади, търсещи творци с оригинално мислене и свежи идеи.

Длъжни сме да отбележим през 2013 г. юбилея на Националния студентски дом по подобаващ начин, като европейци, с интересни и престижни културни инициативи, но не и с агресивна турбо чалга и въртене на гюбеци сред алкохолни изпарения, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието.

Майките се надяват, че ще бъдат подкрепени в тази своя благородна инициатива както от институциите, така и от цялата културна общественост. „Длъжни сме да върнем Студентския дом на българските студенти – той е строен за тях, за да развиват своите културни заложби, за да има къде да представят и своите творчески постижения. Чалга кръчмите, кючеците и силиконът нямат място в това уникално културно средище с богата история, намиращо се в сърцето на София!”, подчертават от Сдружението на майките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 0 Отговор
    абе майки ходете се прегледайте бе
    та вашите 4еда искат 4алга
    според закномерността на търсене и предлгане 4алгата е най-успешното и пе4еливше , така 4е не4алгите ами де4ицата са тези който стимулират 4алга културата
  • 2 KIK BOXER

    0 0 Отговор
    щом все още не се е превърнал в публи4ен дом зна4и 4е нищо не е станало, няма страшно.
  • 3 Пейо

    1 0 Отговор
    Не на чалгата! Тя опростачва!
  • 4 случаен

    0 0 Отговор
    Ми щом има хора които им харесва това , нека направим народното събрание в чалготека . Тотава всички с незавършено основно образование ще са доволни. Пазете се от такива които мислят като в първи пост.

    Коментиран от #6

  • 5 карата

    0 0 Отговор
    Але хора неск пращаите децата да учат защото само си хабите парите. На тия кадето ни управляват не им трябват децата на народа да се учат на тях им трябват малоумни деца които да се забавляват а техните да ходят по елитните и скъпо платени университети по европа. Научете ги да броят до 360 и толкова.и без това не дават по големи заплати от това почти във цялата страна
  • 6 4алгар

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "случаен":

    4алгар съм аз. си4ко 4алгарско любя, та4а и милея. 4алгар да се нари4ам, п1рва радост е 3а мене! а3ис пре3идент!
  • 7 Гласоподавател

    0 0 Отговор
    Искам референдум за или против чалгата!
  • 8 teenейджер

    0 1 Отговор
    Като искаме чалга, ще има чалга, вие не може да ни я забраните! За какви се мислите? По-добре свиквайте, защото след 20 години ще има два пъти повече пенсионери и четири пъти повече цигани. Какво мислите ще се слуша тогава? Чейковски?
  • 9 Реалист

    0 0 Отговор
    Преди всеки втори селянин идваше да живее в столицата. Сега всеки втори циганин идва да живее в столицата, а селяните от село си измират един по един. После като няма кого да ограбват на село ще дойдат и останалите цигани в столицата. Така че свиквайте с чалгата. Тя е неизбежна.
  • 10 АЗЛК

    0 0 Отговор
    Номер 8,ти си изключително умен,благодарение на такива теб циганите продължават да превземат Майка България,подкрепяни от чалгаджийте,които като слушат "музика" за подчовеци,не усещат, как губят националната си идентичност и стават пасмина от роби и бездушни консуматори,слушащи музиката на ПОРОБИТЕЛИТЕ СИ.И не,нормалните хора НЯМА как да свикнат с чалгата,по-скоро ти и такива като теб трябва да свикнат с мисълта,че когато циганите станат повече от българите ще режат глави и нито ще слушате чалга,нито Чайковски (дори името му не можеш да напишеш правилно,дали това се дължи на чалга "културата") защото циганите няма да са толкова добри спрямо българите и да ги хранят,както ние правим сега с "малцинствата".Като искаш чалга и не могат да ти я забранят СЛАГАЙ ФЕСА И МАРШ В ДЖАМИЯТА!Слушането на чалга не може да доведе до друго...
  • 11 Тихомир Борисов

    0 0 Отговор
    "...Студентският дом е известен в публичното пространство не с арт изяви..." . Арт/art - или на български език изкуство... "изяви на инкуството". Българският език е достатъчно богат - наслаждавайте му се!
  • 12 йоци

    0 0 Отговор
    Падаме в бездната и няма път назад