Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 13:37 3 055 3

Съдбата на една от най-централните сгради в София

  • студентски дом-
  • съдба-
  • града-
  • история-
  • възстановяване

Бавно се възстановяват залите на Студентския дом след опожаряването му преди 18 години

Съдбата на една от най-централните сгради в София - 1
Снимка: БГНЕС

Граждански комитет, учреден още през 1910 г. по идея на съществуващия Студентски клуб, е поставил целта и задачата да бъде изградена сграда за събитията, дейностите и нуждите на студентската общност. Войните обаче забавят осъществяването на идеята.

Чак през 1931 г. е първата копка на днешния площад „Народно събрание“, а сградата е завършена две години по-късно. Архитекти са известните модернисти Станчо Белковски и Иван Данчов. Дори е известно, че през 1929 г. арх. Белковски посещава Германия, където проучва местния опит в изграждането на подобни домове, уточнява БНР. Добре се съчетава със съседната жилищна кооперация от средата на 30-те години, построена в същия стил и същевременно контрастира с ъгловата, изпълнена в стил сецесион. От края на 30-те години носи името на българския престолонаследник – Студентски дом „Княз Симеон Търновски“ . Между 1944 и 1952 г. в сградата на пл. „Народно събрание“ №10 последователно са настанени Щабът на съветската армия и Народния театър на армията.

През 1991 г. с Постановление на Министерския съвет се предоставя безвъзмездно Студентският дом в София на Министерството на образованието и науката за стопанисване и управление за задоволяване на социалните и културните потребности на студентите. От 1996 г. Националният студентски дом (НСД) е архитектурен паметник на културата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    1 4 Отговор
    😃😃😃 ЦЕНТРАЛНА, ПО-ЦЕНТРАЛНА, НАЙ-ЦЕНТРАЛНА 🤔🤔🤔

    Коментиран от #2

  • 2 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Е срещу народно събрание каква да е?
  • 3 име

    3 1 Отговор
    18г се възстановяват залите на сградата! Нямам коментар за това колко крадливи и некадърни хора ни управляват и колко сме инертни като общество. А дори и не пазим. Толкова неща, построени миналия век, можеше да изглеждат отлично. Архитектурата ни винаги е била с крак с модата по цял свят и само защото не потдържаме, изглежда зле.