25 Май, 2021 19:00 4 897 83

Симеон II: Не направих референдум за монархия като в Албания, за да не разделям българите

  • симеон сакскобургготски

Негово Величество е последният останал на този свят действащ държавен глава от времето на Втората световна война

Симеон II: Не направих референдум за монархия като в Албания, за да не разделям българите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сп. „Биограф“ в броя си от м. май 2021 г. публикува обширен материал на журналиста Никола Николов, относно историята на албанското кралско семейство в изгнание.

Негово Величество даде интервю за списанието, в което разказва свои спомени за близкото си познанство с албанското кралско семейство.

Публикуваме пълния текст на интервюто на Царя:

Симеон II:

Не направих референдум за република или монархия като в Албания, за да не разделям българите

Симеон II държи толкова рекорди в световната политика, че ще ни трябва още един локдаун време, за да ги изброим. Негово Величество е последният останал на този свят действащ държавен глава от времето на Втората световна война. Той не само помни, но и олицетворява до голяма степен много от бурните обществено-стратегически събития от втората половина на 20-и век – възходът и рухването на комунистическите режими, краят на колониализма, Студената война, борбата за граждански права, Близкоизточния процес, поставянето на фундамента на Обединена Европа.

Въпреки върлуващата пандемия от смъртоносния коронавирус в последните дни на 2020-а година, Негово Величество ми оказва честта да ме приеме в двореца „Врана“, за да поговорим за близкото му познанство с членовете на албанската кралска династия, за това какво е да си цар далеч от родината и защо на Балканите днес не е оцеляла нито една монархия.

- Ваше Величество, непосредствено след войната посещавате прочутия британски „Виктория Колидж“ в Александрия, където съученици са ви крал Хюсеин бин Талал от Йордания, крал Лека I и наследниците на безброй близкоизточни фамилии със синя кръв. Какво ли е било на преподавателите ви да влизат всеки ден в класна стая, пълна с толкова короновани особи?

- О, ние всички се явявахме като редови ученици, с фамилиите си или с псевдоними. Както вероятно знаете, аз бях записан под името „Рилски“. Едва ли в училището е имало повече от двама-трима души от ръководството, които са знаели истинската самоличност на децата. А и бъдещите монарси са отлично подготвени още от раждането си как да се държат в обществото и да не парадират с произхода си, така че надали сме затруднявали учителите чак толкова.

- Поддържахте ли лични отношения с членовете на албанската кралска фамилия?

- Да, макар че Зог I се движеше в доста по-висока орбита от нас, ако мога така да се изразя. Тогавашната управляваща династия в Египет – Фарук, е с 1/16 албанско потекло и това му даваше сериозно политическо влияние. Когато през 1946 г. напуснахме България с майка ми и сестра ми, ние бяхме придружавани от двама верни прислужници и не разполагахме с почти никакви средства. Крал Зог беше на другия полюс, като на практика се беше изнесъл с целия си кралски двор, винаги беше заобиколен от десетки сподвижници.

- Що за личност беше покойният албански монарх?

- Труден за описване, особено през очите на едно дете. Много решителен и щедър със сигурност. Знаете ли, когато напуснахме родината, НРБ отказа да ни издаде паспорти. Тогава Зог ни снабди с албански дипломатически документи. Те никога не са ползвани, но представляват интересен артефакт, ще ви предоставя копие. Ръководеше се от древните племенни закони на местните сунитски кланове. Винаги въоръжен до зъби. Спомням си как при всяко посещение в дома ни сваляше връхната си дреха, след това ритуално изваждаше револверите и ги оставяше настрани. Така демонстрираше своето приятелство и уважение – „в твоята къща се чувствам в безопасност“.

- Предполагам сходната съдба на балкански крале в изгнание е сближавала двете семейства?

- Зог I отлично разбираше сложното материално положение, в което се намирахме. Винаги, когато ни е посещавал, оставяше на прислугата бакшиш, равняващ се поне на месечната им заплата. Това беше неговият начин да ни подпомогне финансово, без да ни обиди. Той знаеше, че се затрудняваме да плащаме на служителите си и с тези жестове под формата на подарък де факто поемаше издръжката им.

- На какво дължаха албанците завидното си финансово положение?

- Доколкото си спомням, Зог говореше за акции в западноевропейски компании. Виждате ли, през годините той си беше създал както врагове, така и много приятели в Италия, Австрия, в английските тайни служби. Не бива да забравяме, че той поддържаше и въоръжено съпротивително движение в страната си.

- Престолонаследникът Лека приличаше ли на баща си?

- Що се отнася до любовта към оръжието, със сигурност. Спомням си, че още на 11 години не се разделяше със своя наган. Питал съм го от какво толкова се пази, отвръщаше, че става въпрос за фамилни вендети между различните албански племена. Твърдеше, че баща му е оцелял минимум в 55-60 атентата. Разбира се, чувал сте за случая, когато той е прострелян в парламента, но продължава да изнася речта си…

- Да, Лека I изглежда изпитва изключителна гордост от случилото се и често го разказва в различни интервюта. А самият той носеше ли този воински дух?

- Tой успя дори да подплаши испанското правителство години по-късно, когато живеехме там по едно и също време. Беше си направил малка армия ветерани от Френските войни в Лаос, Виетнам и Камбоджа, мисля, че тайландци. Провеждаха военни тренировки, гърмяха, изправяха властите на нокти. Лека не можеше да се нахвали колко свирепи и добре обучени са хората му. Кабинетът му даде срок от няколко дни да напусне страната. Спомням си, че го изпратихме до летището, помолих го този път да не носи оръжие. И що да видя? Лека не само беше с револвер, но и съпругата му Сюзан имаше един в чантичката си. Беше тренирал и нея да стреля…

- Сюзан Кълън-Уорд също е безкрайно интересна личност. Тя е първият австралийски поданик, станал част от кралска династия.

- В родината ѝ обаче така и не я признаха за кралица. Външният министър Пийкок компромисно ѝ издаде паспорт с нещо като артистичен псевдоним – „Сюзан Кълън Уорд, известна като Кралица Сюзан“. Впрочем на подобни куриозни случки съм бил свидетел и с други монарси, но в името на дискретността ще се въздържа да спомена имена.

- Пътищата ви с Лека често се пресичат в различни точки на света, коя среща се е запечатала най-ярко в спомените ви?

- Знаете ли, тя всъщност е относително скорошна, от годините, в които бях министър-председател на България. Заминахме на официално посещение в Тирана и бяхме настанени в правителствената резиденция, която е бившият кралски дворец. Лека I вече се беше завърнал за постоянно и живееше под наем в къща буквално на метри оттам. Бях принуден да го посрещна на стъпалата на собствения му дворец, което е донякъде неловко…

- Едва ли чак толкова на фона на турбулентната и често парадоксална балканска история… И в тази връзка, Ваше Величество, защо в нашата част от Европа днес не се е запазила нито една монархия? Комунистическите режими трудно могат да бъдат приети за достатъчно обяснение…

- В никакъв случай, смятам, че корените на феномена са по-дълбоки, вероятно в Османската власт. Отдалеченият владетел, който е непознат като личност и твърде нехаен към грижите и нуждите на поданиците си, но не пропуска да си събира данъците, няма как да не породи траен скептицизъм към институцията. За съжаление това се е запазило и до днес, макар историята да ни сочи, че много от най-демократичните и проспериращи общества в Европа са именно монархии.

- Лека I обаче успя да предизвика референдум за формата на държавно управление в Албания, макар че го загуби. Вие защо никога не направихте това, надали са ви липсвали политически лостове?

- Не исках да създавам допълнително разделение в българското общество, винаги съм се опитвал да действам обединяващо. Така и не настъпи подходящ момент, пред нас винаги имаше по-съществени и належащи задачи.

- Да се върнем към нашите конкретни монархически герои, сега начело на фамилията Зогу е Лека II, който активно участва в политиката на родината си…

- Много възпитан, образован и лесен за комуникация младеж. Пример за етническа и религиозна толерантност, ожени се за местно, албанско момиче, християнка.

- В думите му обаче често прозират въжделенията на баща му и дядо му за Велика Албания, която да е доминираща сила на Балканите. Това повече популизъм ли е, или реална възможност днес, 12 години след обявяването на независимостта на Косово?

- Подобни концепции не са само предмет на политиката на определен човек или държава, а зависят от множество европейски и глобални фактори. Вярно е, че в последно време наблюдаваме известно пропукване на идеята за мир и сигурност за Западния свят, този “Pax Americana“. Въпреки това не виждам конкретни причини за етническо напрежение на Балканите, ако правилно съм разбрал въпроса ви.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    124 27 Отговор
    Крадецът на имоти.

    Коментиран от #3, #21, #27, #33

  • 2 Коча

    103 10 Отговор
    Хаахахахахаххахахах от къде се взе пък ти
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СМЕРШ

    119 16 Отговор
    Стара Сакскобурготска лисица, интересуваха го само царските имоти за беше се отрекал пред Кеворкян!

    Коментиран от #35

  • 5 no name no face no number

    115 16 Отговор
    Ти лъжльо не си никакъв цар и си смени името, че петниш велико българско име, но на теб какво ти разбира глаеата от България ти си Ауслендер
  • 6 КОТарАК

    125 18 Отговор
    невероятен боклук е тоя. абсолютен помияр , достоен наследник на родата си
  • 7 Професия - Обезлесител

    95 12 Отговор
    Иначе го играеше "царю честити"..
  • 8 КОТарАК

    71 16 Отговор
    невероятен боклу к е тоя. абсолютен помия р , достоен наследник на родата си
  • 9 Тогава

    29 58 Отговор
    На 27 и аз не бях съгласен... Но сега виждам и разбирам, че само конституциона монархия или президентска република е решението за доброто управление на държава
  • 10 гост

    97 10 Отговор
    Мария, този никога не е бил "Негово величество" Защото е бил малолетен и не е интрониран. Питам: Ходила ли си в Царска Бистрица /Боровец/ където дядката е сложил входна такса 4 лв./2019 г./ и не издава касов бон? Поздравления: напоследък си се втурнала яко в историческите теми да не си станала доктор по история или езикознание?
  • 11 Севда

    27 74 Отговор
    Пак беше по-хубаво при него, отколкото при комунизма хихи
  • 12 Брендица

    37 11 Отговор
    Оправи си мернико😂 ти затова и падна. Прадядо ти е бил в Черна гора бе умнико!
  • 13 Не си

    20 27 Отговор
    знаел при какво племе се връщаш , с промити вече от мандраджиите кратни !
  • 14 Владислав

    11 66 Отговор
    Най-добре щеше да бъде, ако го беше направил.

    Само него не можаха да купят мутрите!
    По негово време имаше свобода на медиите, а те обслужваха всички мутренски партии вляво и вдясно.
    Тогава имаше работа и за дребния и за средния бизнес, всички бяха равнопоставени .....
  • 15 ОСТВКА

    64 9 Отговор
    По безсмислена статия с подвеждащо заглавие не бях чел. Истории за албански "крал" въоръжен и гонен оттук и там. - благодаря. А за нашият знаем от личен опит. 800 дни го следяхме с трепет и очакване! - да се ненаграби.

    Коментиран от #59

  • 16 Шваба

    44 8 Отговор
    Не направи, защото щяхме да ти посиним дъртата задница!

    Коментиран от #44

  • 17 Оооф

    37 5 Отговор
    Царе,царици..Принц Чалрз с родата и принцеса Мата Космата from the jungle..
  • 18 Борис

    76 9 Отговор
    Айде нашшш оттук бе. Последният български цар е Иван Срацимир, владетел на Видинско Царство. Всичко след него е турльо гьовеч, с австрийски примес. И този с какви очи говори? Я да се сети дядо му Фердинанд какво направи с България. Загуба на беломорието, източна, западна Тракия, Южна Добруджа, Западните покрайни, Струмишка околия. И не на последно място, кръвта на хиляди млади момчета и мъже. Да си взима царствата, кралствата и да не ни занимава. България е чиста и свята република, е казал Левски.
  • 19 Мухаа,хаа!

    52 12 Отговор
    Цар без царство,който става Премиер на държава с републиканско управление,и премахнала през Референдум царя- като институция, когато същото" Ваше Величество" е ходил по къси панталони.Добре че твойте юпита бяха безкрайно лакоми и нагли,та народа почна да се усеща.Че както го беше омаял в началото,ако бяха изпълнили поне 50% от обещанията ти,и след това при втори мандат,беше провел Референдум,сега всеки окръг щеше да има по един пожизнен принц или принцеса.А след тях,техните издънки.Че и там сте хитреци.Плодите се като винарки.Да не се загуби семката,а ако стане Царство,да има земя и папане на държавни разноски до веки.Та добре,че не подлъга в началото шилетата с Референдум. Сега вече е нон-сенс,дори за слугините от двореца,който ти лигавеха кунките на " Орлите"...Ваше Величество,бащице наш!
  • 20 мунчо

    50 10 Отговор
    тоя Неграмотник ОТКЪДЕ ГО ИЗВАДИХТЕ!?!
  • 21 Какви

    9 33 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    имоти е откраднал от теб ?
  • 22 150 милиарда

    15 53 Отговор
    Монархиите по света бяха казали, че ако България стане пак монархия, каквато винаги е била, първоначално ще инвестират 150 милиарда долара в България. Повтарям не е еднократно, а първоначално. Комунистите осуетиха референдума, защото нямаше да могат да крадат. А и племето си е простичко.

    Коментиран от #24, #39, #60

  • 23 С какво ли те държи мафията, че

    38 11 Отговор
    Продаде България и българите в ръцете на изчадията адови?

    Коментиран от #25

  • 24 Монархия

    17 12 Отговор

    До коментар #22 от "150 милиарда":

    Да така е, най големите донори щяха да бъдат 2 арабски и 3 европейски страни: Саудитска арабия, Йордания, Норвегия, Швеция и Белгия.

    Коментиран от #46

  • 25 Те ли го убиха?

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "С какво ли те държи мафията, че":

    Или беше просто случайна катастрофа? Заплаши ха ли те и с други?
  • 26 ДАААА

    9 27 Отговор
    НО ТОВА ГО СТОРИ БЪЛГАРИН,ЕДИН ПРОСТ ФАТМАК НЕЗНАЙНО КАК СТАНАЛ пРЕЗИДЕНТ!
  • 27 Бибитко

    15 32 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    И какво е откраднал цар Симеон Втори? Тъй наречените "седесари", "бесепари", "депесари" и "гербаджии" окрадоха него. Ако у нас наистина имаха намерение да се върнат към демокрацията, трябваше да възстановят Търновската конституция и монархията, ликвидирани на 9 септември 1944 година. Видя се как в условията на парламентарна република цар Тиква управлява като диктатор цели 11 години.
  • 28 Луд

    19 9 Отговор
    Трябва да си пиеш редовно хапчетата
  • 29 Дъртият

    17 11 Отговор
    Този нямаше топки.
  • 30 гост

    40 10 Отговор
    Крадлив дедо Мони. Стар айдук и комаржия.
  • 31 Страничен

    41 10 Отговор
    Да си беше стоял в Мадрид симеончо,симеончоо! С нищо не помогна на България! Само взе!
  • 32 1357

    16 32 Отговор
    Голяма грешка ,Ваше Величество!Трябваше да възстановите Монархията, когато българският народ Ви посрещна на Орлов мост и когато имахте подкрепата на 95% от 9 милионна България. Референдумът Република или Монархия е НЕЗКОНЕН от 1946 година според Търновската Конституция. Вие ,Ваше Величество пропуснахте този изключителен шанс тогава.България и сега е Царство, но всички партийци от СДС, мошеника Иван Костов и невнятния Филип Димитров,ДПС ,НДСВ/в тази организация имаше отявлени прикриващи се комунисти/, БКП/БСП,,ГЕРБ/по начало комунистическа партия начело с комуниста Бойко Методиев Борисов/,всички перца и крилца на СДС не желаят Монархия, защото умират прави и трябва да върнат всичко откраднато.Пропуснатото е невъзвратимо.Постарйте се да правите добро на България ,колкото силите Ви позволяват.Времето ще отмие, несправедливите обвинения към Вас и за съжаление ще си останем безлична Република, която никой не взима под внимание.След като и Русия ни презря и обърна гръб/ напълно спаведливо/,няма какво повече да се коментира."Кой,каквото прави ,на себе си го прави". "Каквото сам си направиш и Господ не може да ти го направи".Дано проумеем тези мъдри пословици на нашия много умен, но и много изстрадал народ.

    Коментиран от #40

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мони Бургода

    16 4 Отговор
    Ако оправяча що не се скриеш някъде.
  • 35 Паметлив дедо

    37 7 Отговор

    До коментар #4 от "СМЕРШ":

    Мадридският комарджия Симеон Борисов не е никакъв " цар"!! Първо: Никога не е бил коронясван! Второ: Закле се в РЕПУБЛИКАНСКА КОНСТИТУЦИЯ!! Няма право да " прави "референдум без санкция на Народното събрание!! Ясно??
  • 36 В.Г.З.

    32 3 Отговор
    Каква монархия бе, крадлив козел?!?
  • 37 Кажи де,кажи за вагоните,кажи

    26 7 Отговор
    Вагоните , вагоните ,истина ли е Симо?!?😁Кеворк като те попита ти каза "Ама моля ви се,нищо не искам от България...." .И за вагоните ли е "Нищо не искам"😁.Кажи,кажи де,кажи за вагоните да чуем....😁
  • 38 И тоя се иЗходи. ...

    18 8 Отговор
    Още някой? Само тоя ни липсваше....Представете си само-тоя + Тиквата за министър председател.....единият пули очи а другият плещите по "а Ла Банкя".Слънца.
  • 39 Кажи де,кажи ,кажи

    17 3 Отговор

    До коментар #22 от "150 милиарда":

    А той и Иван Костов много работи казваше ама я да каже защо оградата на границата с Турция е построена на 2 километра навътре в територията на България😁и не само Иван Костов казва много работи
  • 40 Какво величество

    16 6 Отговор

    До коментар #32 от "1357":

    Бе БОКЛУК!

    Коментиран от #51

  • 41 Скопие лъжат че са бедни

    6 5 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 42 Гост

    13 6 Отговор
    НЕ искаме хора, като Симеончо, не само във властта, но в България, освен като обикновен трудещ се, ама велипеството не може това, нали. Ако няма да граби, България за какво му е.
  • 43 Дъгръч

    24 1 Отговор
    Ако не беше тоя Бойко мутрата щеше да се пенсионира бедна мутра
  • 44 Хахаха

    10 27 Отговор

    До коментар #16 от "Шваба":

    Как не ви е срам. За последните 30 години в България нямаше по достоен човек.
  • 45 Тодор Живков

    22 4 Отговор
    Агентът на други държави. Не си направил референдум, т.к. беше зает да сечеш дърветата по Рила. Не само че раздели българите, а им донесе и чумата Борисов.
  • 46 О-хо-хо😆😄😆

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "Монархия":

    Никой нищо няма да ни даде не вярвайте на такива лъжи миризливи.Те тяхното население не могат да уредят та камо ли да мислят за българските деца с потекъл жълт сопол.
  • 47 гост

    8 1 Отговор
    Нужник
  • 48 Я елате пиленца при батко

    7 4 Отговор
    Милко Калайджиев МУСТАКА НА НАРОДА!
  • 49 😶😳🙄🤫😙😗😄😆😅😂🤣😁😁

    21 3 Отговор
    Прочетох му глупостите и от смях пръднах.Лошо ли постъпих?Симо какво ще правиш когато гората свърши😁

    Коментиран от #56

  • 50 Павел пенев

    21 6 Отговор
    Трябвало е да предизвикаш референдум за да видиш как един файтон хора ще гласуват за мухлясалата ти монархия.
  • 51 Бибитко

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Какво величество":

    Ти обичаш да се обръщаш с "ваше величество" към цар Тиква /Лахана/, нали?
  • 52 Дани

    5 4 Отговор
    Това са глупости, ако беше иницииран раферендум, народът щеше да отсъди м полза на монархия. Не е редно този чужденец, нарочен за българин, да бъзика радиото днес. Като не е могъл навремето, сега желае ли да направи референдум по този въпрос?
  • 53 Еййй

    15 5 Отговор
    Дърт Козел,когато пукнеш Курбан от радост ще направя!!! От твоя род на Кобургите България само катастрофи е преживяла-ти докара и Борисов! Харчи си парите които открадна-не по казината,а за свещи на цялата ти рода! Долен антибългарин си!!!
  • 54 ФИНЦИ

    15 3 Отговор
    КЪВ РЕФЕРЕНДУМ БЕ ТИ СИ ПЪТНИК КЪМ ОТВЪДНОТО ТО МАЛКО ЛИ Е ЧЕ ДОКАРА БОКО БОРИСУФ ЗАСЛУЖАВАШ ПАК ИЗГНАНИЕ
  • 55 яко ни лъжат

    17 1 Отговор
    ЗА 800 ДНИ ВИ ИЗЛЪГАХ ЯКО И ОГРАБИХ - ПСЕВДО ЦАРЧЕТО КРАДЕЦ
  • 56 📽️🎤🎥помним Кеворк

    16 4 Отговор

    До коментар #49 от "😶😳🙄🤫😙😗😄😆😅😂🤣😁😁":

    Симо,Симо когато завършиш ВВУ Уест Пойнт в САЩ от където са те изритали тогава се натискай за статия в медия камо ли за референдум .Въобще защо си въобразяваш че би могъл да станеш цар.Нямаш качества Симеоне за почти никакъв.Дрън,дрън,мрън,мрън,я излез и кажи с какво се занимаваше преди да се преселите в България,какво си работил в Испания разскажи Симеоне защо не разсказваш защо криеш.А ти дори не си известен както Сюзан Калън Уорд-известна като кралица Сюзан,а си известен само с негативи,я сподели как всички съкурсанти във ВВУ Уест Пойнт са ти се присмивали и кажи защо(една от причините е била че си бил най слабия курсант,кажи за изпитите по време на сесия,само това кажи Симо).Запомни момче,ако Кеворк те щади то е защото е вещ в попрището в което работи,запомни ти просто си се родил в такова семейство а не си различен,запомни не можеш да си представиш какви хора с дадености има на този свят дадености които за такива като теб са фантастика.Знам че няма да се обидиш нещата са такива каквито са
  • 57 Никой

    24 4 Отговор
    Българите не го обичат тоя цар.
  • 58 аз съм българче

    19 4 Отговор
    Мръсник и родинопродавец! Гнус!!!
  • 59 СЛОНА

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "ОСТВКА":

    ВЕЧЕ КОЛКОТО И ДА МУ СЕ ИСКА НЕЩО ПОВЕЧЕ О Т ДВАТА ВАГОНА С КОИТО СИ Е ТРЪГНАЛ БАЩА МУ ВСИЧКО НЕ ИЗВАДЕНО НА БЯЛ СВЯТ ЩЕ ОСТАНЕ ЗА ДЪРЖАВАТА ,ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЖИВЕЕЩИ ТУК ,ЗАТОВА ЧЕ НЕ МОЖА ДА ПРЕЖАЛИ ПОСТРОЯВАНЕТО НА ДВОРЕЦА ЩЕ СИ ПЛАЩА С ТАЗ ЦЕНА ,ЗАСЛУЖАВА СИ ГО ТОВА....
  • 60 да ама не

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "150 милиарда":

    Друго ,освен кражби,изсичане на гори и лъжи,от Симо крадеца не видяхме,като искаш,прибери си ги тези милиони за които лъжеш и ни остави държавата на мира!
  • 61 kritik

    11 3 Отговор
    Защо продаде ЕРП -тата,престьпник.
  • 62 баба ти от бг

    12 5 Отговор
    той първо е забравил, че баща му Симеон 3 са го отровили кликата около Хитлер !!!!!1943 година!!!! после този ген Франко и Хуан Карлос го държаха в Испания доста години, до 1992!!!! от 1961 резидент на ЦРУ за България??????!!!!! как не го е срам този!?????? и в тичино казина и корнер кард , която краде пари от дебитните карти на автоматите за билети на метрото !!не е грешен код! това е истината !!!!!!
  • 63 баба ти от бг

    10 5 Отговор
    Борис 3- извинете! толкова съм възмутена от този мошенник ! и от децата му изкупили външния дълг на България за 250 милиона и го продадоха за 5 милиарда !
  • 64 Къш

    13 3 Отговор
    Ей , нахал, наглец, крадец, гледай ние да не те изгоним от България, боклук предателски,долен и мръсен!
    Махни се вееееее,боклук долен1
  • 65 Дългия

    11 2 Отговор
    Този ми е най омразен от всички! Мръсен търтей забил се като кърлеж и само смуче кръвчица, вижте само какво е заграбил, вижте му имотите ! БОКЛУК е меко казано нямам подходящ епитет за това влечуго и кой ни го натресе тоя идиот!,?
  • 66 123

    7 2 Отговор
    Иска ти се ама не става
  • 67 Jacques Yves Moineau

    9 3 Отговор
    По скоро щеше да обедини българите около идеята против мобархия.
  • 68 Jacques Yves Moineau

    3 3 Отговор
    ....монархия....
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Стоян Хлебаров

    12 1 Отговор
    НЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ЗА МОНАРХИЯ,ЗАЩОТО: 1. ЗНАЕШЕ,ЧЕ ТОЙ НЯМАШЕ ДА Е УСПЕШЕН ЗА ТЕБ! 2.ЗАЩОТО ВОДЕЩИЯТ ТЕ ОФИЦЕР ОТ КГБ,ТИ ВЪЗЛОЖИ ДРУГА ЗАДАЧА!3.ЗАЩОТО НАПРАВИ ПАЗАРЛЪК ДА ТИ ВЪРНАТ ИМОТИТЕ! ДА ТЕ ПИТАМ: ИМА ЛИ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА ....ЦАР ДА СТАВА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ!?ОТНОШЕНИЕТО НА КОЛЕГИТЕ ТИ КРАЛЕ И ЦАРЕ,СЛЕД ТОВА,ПОКАЗА,ЧЕ ТЕ ТЕ СЧИТАТ ЗА ПОЗОР ЗА ЦАРСКАТА ГИЛДИЯ!
  • 71 В.В.П.

    9 3 Отговор
    Тази фамилия,разруши и раздели България..!!!.Да се маха,завинаги ,немския помияр..Снизходителни бяха комунистите към него,щото Хитлер отрови баща му...Тихо ,Кобург.И сбогом!!!
  • 72 КРАДЦИ

    6 0 Отговор
    Нов запис на Ламбовски: Борисов взе 30% от кредита за колекторската фирма (ЧУЙТЕ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ)

    Известният бивш банкер и депутат Димитър Ламбовски е записан да казва, че бившият премиер Бойко Борисов е взел комисионна от кредита на Българска банка за развитие за колекторската фирма “С.Г. Груп”.
  • 73 Един

    8 1 Отговор
    Пускайте водата да измие ...!
  • 74 Ккккккк

    9 1 Отговор
    Кво го показвате тоя вмирисан дъртак?
  • 75 Георги v.

    12 1 Отговор
    Този лъжец пак се появи. Навремето домъкна от чужбина цяла кохорта от крадци под претекст, че са много успяли и богати на запад. "Странно" защо те всичките останаха в България и не се върнаха към "много успешната" си кариера извън страната. Да не говорим, че не се разбра Симеон какво образование има (най-вероятно никакво). И не на последно място, понеже семейството му много обича България, нито едно от децата му не знае български език, ама се титулуват като наши князе и княгини.
  • 76 whitenoise

    7 1 Отговор
    крадлив дедо... нема ли гробища
  • 77 мици

    8 1 Отговор
    негово КРАДЛИВО величество
  • 78 Един

    4 1 Отговор
    Споко, българите вече не са разделени по въпроса за монархията. След твоето премиерстване, вече никой не иска монархия.
  • 79 Според

    5 1 Отговор
    списание " Економист" едно от най авторитетните издания в Европа,дори в цял свят,нашио цар без царство,уникат в световната история.Цар- се заклева в конституция на Република. Та наш Мони,по техни данни е най заможния екс Премиер към 2012 г в Европа.Със състояние над 250.милиона евро.Без недвижимите активи.Та за 800 дни толкова успя " Негово Величество" на Бантустания.

    Коментиран от #80

  • 80 mnbvc

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "Според":

    крадлив дъртак вземай си юпитата и бегом при артиста Коста Цонев-еднопосочно

    Коментиран от #81

  • 81 Mишел

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "mnbvc":

    Боже откога тоя вмирисан мрънкач мисли за Българите.
  • 82 Софиянчето

    0 0 Отговор
    Жалак комарджия и айдук
  • 83 Нане

    0 0 Отговор
    тоя не е добре