Last news in Fakti

30 Май, 2021 13:00 15 795 206

Берлинският договор и бруталното изопачаване на историята в името на антируската пропаганда

  • българия-
  • русия-
  • берлински конгрес-
  • манипулации-
  • явор чучков-
  • освобождение-
  • берлински договор

Надявам се, че въпреки провежданата мощна дезинформационна и манипулативна медийна кампания, българският народ няма да позволи да бъде заличена неговата историческа памет, пише Явор Чучков

Берлинският договор и бруталното изопачаване на историята в името на антируската пропаганда - 1
Снимка: Личен албум на Явор Чучков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро един български бивш коментатор в американското държавно радио „Свободна Европа”,номиниран за наградата на Хелзинкския комитет „Човек на годината”, публикува за пореден път свои разсъждения за Руско-турската „поробителна” война: „Трети март е руско събитие, чието превръщане в национален празник на България е най-печалбарският ход в похода на руската пета колона у нас през последните три десетилетия”.

Подобни текстове се нароиха през последните години. Авторите на такива четива твърдят, че Русия играла „театър” чрез Руско-турската война от 1877-1878 г., „съзнателно измамила тогавашните наивни българи”, „подло измислила начин да ни привърже към себе си” и „тайно подготвяла Берлинския договор”, който бил „изгоден за нея”. В крайна сметка, чрез Берлинския договор Русия „отнела” от България половината от българските територии... (интересно от коя България ги е отнела, след като българска държава тогава още изобщо не е съществувала...).

В рамките на настоящата статия е невъзможно да изредя всички важни исторически факти, които авторите на тези четива пропускат. Достатъчно е обаче да посоча, че през трите месеца от март до юни 1878 г. Англия, подкрепена от другите Западни сили, прави всичко възможно за свеждане до минимум на резултатите от руската победа във войната с Османската империя и за обезсмисляне на Санстефанския договор. А виенското правителство още на 15 януари 1878 г., под председателството на император Франц Йосиф, започва да обсъжда предложението на своя външен министър за военна намеса на Австро-Унгария срещу Русия.

Както Англия, така и Австро-Унгария прилагат шантаж, действайки от позиция на силата и възползвайки се от затрудненото положение, в което се намира Русия след изтощителната война с Турция. Веднага след подписването на Санстефанския договор австрийското правителство известява другите Велики сили, че трябва да бъде свикан конгрес за неговото ревизиране. Всички западноевропейски сили се съгласяват с това предложение, а Англия настоява (и получава тяхната подкрепа), на Берлинския конгрес да бъде преразгледан целият договор, а не само текстът на членовете, засягащи т.нар. „европейски интереси”.

Изискванията, отправени към Русия, са бъдещата българска държава да бъде васална спрямо Турция и да граничи на юг със Стара планина (познато искане: 67 години по-късно, след Втората световна война, Чърчил и Рузвелт също настояват България да граничи на юг със Стара планина, но съветското ръководство категорично отказва и не позволява да бъде осъществен този англо-американски план).

На 10 март 1878 г. кралица Виктория пише до своя външен министър лорд Дарби: „Сега ние трябва да видим нашите права осигурени, така както и тези на нашата вярна Турция, която ние изоставихме на един агресивен и жесток враг – Русия. ...Страданията и мизерията на горките турци заставят сърцето да кърви и карат човек да се черви, като се замисли как сме допуснали това“.

На 27 март министър-председателят Дизраели предприел поредната войнствена демонстрация, целяща да сплаши Русия: мобилизация на резервите на английската армия и полиция. На 1 април двете камари на парламента били уведомени за това решение чрез специално послание на кралица Виктория. По същото време новият външен министър на правителството в Лондон лорд Солсбъри известил Великите сили, че Англия ще отстоява своите интереси и претенции с военни действия спрямо Санстефанския договор и няма да позволи създаването на силна славянска държава в този район – фактически ултиматум, отправен към Русия. За да подсили този отдавна готвен ултиматум, още през февруари Англия демонстративно изпратила своя средиземноморски военен флот в Дарданелите, безцеремонно нарушавайки приложената към Парижкия мирен договор международна конвенция за Проливите от 1856 г. След като английската ескадра продължила и заела стратегическа позиция при Принцовите острови, близо до Цариград и Босфора, руските войници можели да я наблюдават от европейския бряг на Мраморно море. И най-малкият инцидент би станал повод за започването на бойни действия.

На 2 май правителството одобрило решението да бъде сключен военен съюз с Турция, гарантиращ „многократното повишаване на силата на кралството в района на Източното Средиземноморие и неимоверното укрепване на Индийската империя на кралицата”. Няколко дни по-късно Дизраели заявил на руския посланик в Лондон, че Англия няма да спре подготовката си за война и че Русия трябва да приеме английските условия и най-вече да се откаже от „голяма България“. Английското правителство придружило тези заплахи с прехвърляне на индийски бойни части в Средиземноморието, а от своя страна Австро-Унгария придвижила свои войски на юг – също акт, насочен към саботиране на решенията на Санстефанския договор.

Русия се изправила пред опасността от война срещу вероятна коалиция от три или четири големи западни държави, пасивно подкрепяни от „неутралната” Германия, както и срещу Турция. Една нова война обаче е щяла да бъде разгром за Русия и тя в никакъв случай не е била в състояние да я води, защото след Руско-турската Освободителна война Русия е била обезкървена и обезпаричена.

Обезкървена, защото в резултат от бойните действия на двата фронта – Дунавския и Кавказкия, според изследователите (например проф. Пламен Митев), Русия губи не по-малко от 202 хиляди души. Над една трета от тях загиват намясто, почти още толкова – вследствие на раните си и ампутациите на крайници (за тогавашната медицина ампутацията е била единствената приложима възможност), а смъртта на останалите е причинена от избухналите епидемии от тифус, треска и дизентерия. Много голям е броят и на жертвите, които са останали инвалиди (35 хиляди души). Изобщо, руската армия е била крайно изтощена от продължителните и тежки сражения, а в самата Русия по време на военните действия смъртността се повишава с 15% и естественият прираст на населението намалява с около 50%.

Обезпаричена, защото финансовото положение на Русия вече е било отчайващо. Правителството ѝ е било наясно, че една нова война би я довела до банкрут. Руско-турската Освободителна война е изгълтала много, много повече пари от получените чрез продажбата на Аляска жалки 7 милиона и 200 хиляди долара, равняващи се днес едва на около 120 милиона долара (територията на Аляска е цели 1 милион и 520 хиляди квадратни километра, а находищата на нефт и газ там са за поне 180 милиарда долара, без дори да се опитваме да изчислим стойността на златните залежи...). Само изразходените за бойните операции по време на войната средства от бюджета на Русия надхвърлят 1 милиард и 100 милиона златни рубли (това е сума, равна на държавния бюджет на цялата Руска империя за 1878 г., умножен по две).

В крайна сметка, на Берлинския конгрес и съпътстващите го преговори Русия е била принудена да отстъпи пред натиска и ултиматумите и да приеме анулирането на Санстефанския договор и наложените ѝ от Запада клаузи. С подкрепата на Франция, Италия и Германия, Австро-Унгария и Англия получават съответно Босна и Кипър, а съюзникът на английските „национални интереси” Турция се сдобива в общи линии с Македония и Тракия. И народният поет възкликва по адрес на Запада: „Европо, блуднице вавилонска, кръвнице македонска, трижди да си проклета!”.

По повод на публичните твърдения на днешните наши национални продажници, че „истински загрижените за съдбата на България” са били Бисмарк, Британия и изобщо Западът, а не „измамницата” Русия, ще добавя още няколко исторически факта.

Германският канцлер Ото фон Бисмарк – първият западен държавник, отхвърлил Санстефанския договор, на името на когото българските управляващи се канят да кръстят площад в София (така както откриха с тържествена церемония паметник на англо-американските летци, които през Втората световна война варварски бомбардираха цивилното население на България), пише следното за създадената от Русия след пет века на робство българска държава: „Когато решихме да свикаме конгреса в Берлин през 1878 г., ние съвсем нямахме предвид интересите на България, а се ръководехме изключително от нашите интереси, на Германия”. Около една година преди това, след като руският цар Александър ІІ слага своята знаменита резолюция върху писмото-плач на българския екзарх Антим І до петербургския митрополит Исидор: „Да се освободи България!”, Бисмарк заявява: „Аз не бих пожертвал живота на нито един германски хусар заради участта на овцекрадците от долното течение на Дунав!”. Същевременно Бисмарк подпомага материално Турция и ѝ доставя 500 от най-модерните за времето си оръдия „Круп”.

На обявилия създаването на Българско княжество за заплаха за английските интереси британски министър-председател Дизраели пък принадлежат думите (относно закланите от башибозука и аскера българи през Априлското въстание): „Какво са 12 хиляди избити българи пред нашите чудесни отношения с Османската империя!?”. Възмутен от хладнокръвието на британската кралица Виктория и нейното правителство и от прусашкия цинизъм на Бисмарк по отношение на изкланите и поругани българи, Тургенев една нощ, по време на безсъница, пише памфлета си „Крикет в Уиндзор”. Този крикет се разиграва като апокалиптичен сън в британския кралски дворец. Вместо топки по подстриганата морава обаче се търкалят отрязаните глави на невръстните българчета:

„Кралицата пак в Уиндзорския лес

следи как на крикет играят

придворните дами – туй модно е днес

и всички от гордост сияят.

И топки разменят си с радостен вик,

когато уцелят вратите…

Тя вижда, че посред цветя и треви

подскачат не топки чевръсти,

а сякаш – стотици човешки глави,

отрязани с кървави пръсти!

Глави на жени, на моми и деца,

загинали след изтезания,

с издрани от нокти на хищник лица,

със знак от ужасни страдания.”

Накрая, Тургенев завършва памфлета си с думите: „Не, Ваше величество, детската кръв не ще измиете никога!”.

Ще цитирам и един от идеолозите на кървавия британски империализъм – бруталния масов убиец Уинстън Чърчил, по чиито заповеди са избити десетки милиони цивилни индийци, африканци, руснаци, германци, малайци и какви ли не още хора. Той е любимец на днешните чуждопоклоннически и безроднически евроатланти, наричащи себе си „българи” и организиращи тържества по повод на издаването и преиздаването след 1989 г. на неговите „Мемоари”. Като министър-председател на Британия, през октомври 1943 г. Чърчил се изразява вулгарно и с неприкрита омраза към българския народ: „Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок. София трябва да бъде бомбардирана и изравнена със земята, а в развалините ѝ да се засеят картофи! ...Държава с името България не трябва да съществува.”

Да не би тия исторически факти да не се знаят от нашите национални безчестници – автори на усърдно разпространяваните от някои медии пропагандни антируски четива, систематично промиващи мозъците на днешните остатъци от българския народ?

Бога ми, те със сигурност ги знаят! При някои хора обаче подлостта няма граници. А подлостта е „качеството”, което най-много ненавиждам. И безброй са българските общественици и интелектуалци, които са заявявали: „Върхът на подлостта и вероломството е българин да мрази Русия!!!”.

„Важното е” България да участва в пропагандната хибридна война, която се води против Русия. И тя участва, и то активно и старателно. А що се отнася до народа, все по-шашардисан от наглостта на ежедневно леещата се медийна пропаганда, за него е в пълна сила сентенцията на безскрупулния Бисмарк: „Ако повторим една лъжа три пъти, народът ще повярва”.

И той все повече вярва. Неотдавна, като разказах на една моя позната, авторка на много хубави стихосбирки, за публичното изявление на Соломон Паси, че в България трябва да бъдат разположени американски ядрени ракети, насочени против Русия, тя ми отговори дълбокомислено: „Ами да, Русия всеки момент може да ни нападне!”...

Казах ѝ, че Господ не обича предателите и България не може да не бъде наказана заради членството си в НАТО и изграждането у нас на натовски военни командни центрове. Напомних ѝ, че на Русия дължим всичко: и освобождението ни от турско робство, и създаването на държавата ни, и учредяването на институциите ни, и организирането на армията ни, и изграждането на здравеопазването и образованието ни, и поемането (от Русия) на огромния, непосилен за страната ни, български държавен дълг към Османската империя, защото иначе Западът и Турция са отказвали да признаят обявената от България през 1908 г. държавна независимост.

Опитах се да ѝ припомня, че на Русия дължим и възстановяването на нашата нация, повторното ѝ въздигане от нищото. Защото горчивата истина е, че през ХVІ, ХVІІ и първата половина на ХVІІІ век българската народност и българският национален дух практически са били прекратили съществуването си, изчезвайки безславно и позорно (това е констатирано в пътеписите на чуждестранните пътешественици, обикаляли тогава днешните български земи). И през онези тъмни векове, включващи отчасти и доброволно турцизиране, а не само насилствено потурчване, единствената искрица надежда, която е мъждукала тук-таме, е била мисълта за „Дядо Иван”. Тоест за Русия, която през ХVІІІ и ХІХ век започва да обезпечава образованието и обучението на българчета в Одеса, възражда българската православна църква, подготвя създаването на българските духовници, народни будители и училища, осигурява израстването на българските националреволюционери и дори допринася в огромна степен за съзиждането на съвременния български книжовен език.

Изгубих си времето, докато ѝ описвах всичко това. А помня, че преди години тя беше добре осведомена личност. Медийната пропаганда, обаче, е всесилна.

Ще се върна към темата за Берлинския договор. Тази тема, представяна през последните години чрез брутално и нагло изопачаване и премълчаване на историческите факти, е твърде болезнена за мене, защото въпросният наложен от Запада договор е станал причина за смъртта на немалко личности от моя род (един от тях – прадядо ми Никола, е бил дори обезглавен от турците). Други хора от моя род са били заточени в Диарбекир заради съпротивата си срещу този договор, а трети са изоставили къщите си, имотите си и роднините си и са станали бежанци заради него...

Запомнил съм един завет, оставен от моя прадядо Ефрем Чучков – един от най-видните дейци на българското националноосвободително движение в Македония. Този завет е предаван от поколение на поколение и е бил всеобщ за дейците на Македонската революционна организация: вечно да обичаме Русия и люто да мразим и проклинаме притворството и безскрупулността на Западните сили, които чрез Берлинския конгрес са обрекли българите в Македония на продължаване на робството и на произтичащи от това адски мъки и страдания – опожарени села и градове, десетки хиляди избити мъже и изнасилени жени, безправие и поругано човешко достойнство.

Надявам се, че въпреки провежданата мощна дезинформационна и манипулативна медийна кампания, включваща дори публикуването на някои определено тенденциозни текстове в „Уикипедия”, българският народ все пак няма да позволи да бъде заличена неговата историческа памет.

Автор: Явор Чучков


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 220 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тишо

    45 203 Отговор
    Защо русофилите мразят България?

    Коментиран от #3, #49, #64, #163, #190

  • 2 Родопски фес

    69 30 Отговор
    Добре че е така! Имам европейски паспорт, а не като анадолско мекере да търся виза!

    Коментиран от #31

  • 3 Ами

    40 187 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    Щот много рубьль им дават ,а те за рубьль и майките си мразят

    Коментиран от #8, #11, #12, #17

  • 4 А Сега

    38 174 Отговор
    Сега ще започнат платените с рубли коментари

    Коментиран от #25, #205

  • 5 Иван

    207 30 Отговор
    Добра статия
  • 6 Човека Коза

    177 25 Отговор
    🇧🇬 ВЕЧНА ДРУЖБА 🇷🇺
  • 7 Тъп

    36 174 Отговор
    Другаря Чучков разгледа странно освобождението.

    Коментиран от #47, #189

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Горд Българин

    192 42 Отговор
    винаги с Русия! вън окупаторите от нато! българските предатели- русофоби на съд!
  • 10 Ланс Линк

    212 32 Отговор
    Ами какво повече да кажеш, освен браво на автора
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 мони

    81 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    тиквеник
  • 13 Змей

    42 121 Отговор
    Като ни върнат откраднатите архиви, ще узнаем. Докато не са ни ги върнали- всеки може да тълкува чуждите източници.

    Коментиран от #74

  • 14 Отвратен

    194 27 Отговор
    Самата истина, поздравявам г-н Чучков за хубавата статия! Запада не веднъж е извивал ръцете на Русия за да застане срещу България. Така например Англия официално заплашва руския цар, че ако приеме съединението на Княжество България и Източна Румелия го очаква нова пруска война, след което английския посланик държи пламенна реч в центъра на Пловдив за това как Русия ни е обърнала гръб, а видиш ли Англия е наш пръв приятел и поддръжник. Това, което казвам е официално документирано в една книга, на която попаднах в Британската библиотека в Лондон - "Успехите на английската дипломация"
  • 15 Историк

    48 159 Отговор
    Ало Чучков, не си ли чувал че Санстефанският мирен договор има прелиминарен характер, има силата на предварителен договор и всички важни въпроси ще се решават на Конгреса в Берлин. А Чучков да те попитам защо твоята любима Русия подтиква Сърбия да нападне България след Съединението. Аман от комунисти.

    Коментиран от #34, #38, #39, #180

  • 16 Васил Ботев

    25 152 Отговор
    Какви глупости, какви 5 лв. Как ще е нямало България през 1877-78г.
    С писмо до австрииският крал: Благодарение на две български роти изтласкахме османците , като навлязахме в БЪЛГАРСКА земя и стигнахме чак до Ниш. 1875г. Затова рашаните са в тангентата. Винаги са били против България. Това са абсолютни измислеци. В двете воини Турция и България са в съюз.

    Коментиран от #36

  • 17 fffcff

    49 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Ако имаш деца трябва да ги убият

    Коментиран от #44

  • 18 Макробиолог

    56 8 Отговор
    Факти.
  • 19 Признателност към Освободителите....

    98 15 Отговор
    На обикновените мъже и жени на фронта и в тила без значение националност и религия....а на разни комитети, соросоидни плюнки. .....ма--й--на--та ви.Затова има държави където тия национални предатели не могат да мръднат. ...те водят анти държавна пропаганда.Тяхната цел е разрушаване на държавата като понятие и съдържание.Само че с какво ще я заменят те не знаят.Но им се плаща....и реват,плюят.....такива в затвора или гроба.
  • 20 Васил Ботев

    22 116 Отговор
    Този е абсолютен измамник. За фалшива история се наказва със смърт.
    България никога не е излизала от картата на европа.
    С голямата помощ на россия османците предотвратиха преврата на Вельо в Търновград. 1824г.

    Коментиран от #111

  • 21 У.С.Чърчил

    22 54 Отговор
    Само си хабих бомбите за вас.Вие и без бомби сте с наколенки още от родилния дом..

    Коментиран от #81

  • 22 КолевБосия

    23 117 Отговор
    Нищо общо с истината!
    Любопитен съм защо тези, които получават митрофанки за близането на един от вековните врагове на държавата България не си пишаат истинските имена.
    А когато си получават митрофанките и там излизат с ПИЗДОними!

    Коментиран от #33, #110

  • 23 Умен

    24 100 Отговор
    Руска подлога!
  • 24 Васил Ботев

    6 110 Отговор
    Проблема с България е бил икономически НО, и верски.
    1877г. за първи път влизат кръстоносци и стигат до София. Това е написано от американски журналист- 1878г. Имам много писания.
    Дълбоко се съмнявам че е имало робство.

    Коментиран от #27

  • 25 Истината

    113 17 Отговор

    До коментар #4 от "А Сега":

    Не сега очакваме соросоидните тролове да започнат щедро да ръсят акъл и да ни убеждават как Русия е нашият най-голям враг, а западните държави наши най-верни партньори. Същите тези партньори, с чиято любезна подкрепа стигнахме до третата си НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!
  • 26 Васил Ботев

    9 105 Отговор
    Всички тези истории които са описани че са се случили за три години са се случили през вековете. В батак нищо не се е случило. Голямото разединение става след 1875г. и фалшивата история от преписите на Россия.

    Коментиран от #35

  • 27 Човека Коза

    99 10 Отговор

    До коментар #24 от "Васил Ботев":

    Дълбоко се съмнявам, че си българин. Резня.к соросоиден.
  • 28 гадно четиво

    20 87 Отговор
    Потресаващо...Врага, империализма, къде го крепосничеството, дошло от изток, съществуващо и днес в милата ни родина.Да благодарим за културата, свободата и цивилизационноста, която е дошла и продължава да ни залива в момента оттам.Първо Русия да върне САНСТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР в България и така също цялата ни история, заключена в момента в Москва-на всичкото отгоре със забранен достъп в момента.Как така господина ги е чел.Ние ДЕБИЛИТЕ, както се изрази едно тяхно мекере, можем толкоз да си направим изводите.
  • 29 Браво

    68 23 Отговор
    Браво за статията Всички ние трябва да знаем тази истина че България е проект на Русия .Нямало е българска нация и самосъзнание преди освобождението от Русия .Територията и населението са конструирани от Русия .

    Коментиран от #71, #76, #82

  • 30 Словянин

    82 12 Отговор
    Чешнигирово? Списаревски? Чърчил? Ясно е, че без Русия нямаше да има, няма и няма да има Българско.
  • 31 де юре

    70 9 Отговор

    До коментар #2 от "Родопски фес":

    Естествено ,че "без виза" е най важното нещо в живота ,а то кой ще бърше осраните немски и английски задници . Даже не можеш вече и да ме учудиш !Естествено ,че най важно е всеки да се спасява по единично и как намери за добре - това е мислене на пропаднала нация от безхаберници . Даже утре вместо в халето влязат в домовете ви - няма да ми е жал за вас ...........

    Коментиран от #67

  • 32 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    91 15 Отговор
    Вечна признателност към братския руски народ за освобождението ни от турско робство, за освобождението ни от хитлеристката чума и за помощта при изграждането на съвременна България!
  • 33 Обутия

    34 7 Отговор

    До коментар #22 от "КолевБосия":

    Иди са изкъпи бе , миризляк !
  • 34 Гост

    77 6 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    Ако беше внимава в час по история, щеше да знаеш, че Австро - унгарската империя подтиква Сърбия, и когато нашите стигат границата австрийският посланик лично спира Българската армия!

    Коментиран от #46, #85

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 kkk

    58 8 Отговор

    До коментар #16 от "Васил Ботев":

    Аман от гнусни продажници и предатели като теб- кога ли ще ви избе-сим по уличните лампи и ще спрете да ми дишате въздуха...
    Тогава българска ДЪРЖАВА няма- има български народ, език и земи обаче ДЪРЖАВА НЯМА. Какво е нужно за да стане една територия "държава" питай гугъл.
    А и не виждам ония австриец да е казал нещо за ДЪРЖАВА, говори за роти, земи и т.н. ама думичката "държава" липсва- интересно що тъй? Ааа, сетих се- щото е дипломат и знае кои думичка да ползва и кои не...
  • 37 Казуар

    18 69 Отговор
    Истинската цел на Русия е била България да бъде Задунайска губерния и връзка на Русия с топлото море. И благодарение на това, че България се намира в Европа не я последва съдбата на Грузия, Армения и много други държави от Руската империя.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бибитко

    73 9 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    Що за глупости пишеш? Ако не желаеш да се заровиш в историческите извори и да видиш каква е истината, естествено най-лесно ти е да тролиш от мързел. Берлинският договор е ревизия на Санстефанския договор. Защо Прусия, когато разгромява Австрия в 1866 година или пък Франция в 1870 година сключва само двустранни мирни договори с победените страни? Нито Англия, нито Италия или пък Русия не са се събирали, за да обсъдят резултатите от тези войни и да заставят Прусия да приеме договор, наложен от тях? Русия винаги е била трън в очите на Англия, Франция и Германия, които са я използвали най-цинично, за да постигнат своите имперски цели. Доказателство за това е Първата и Втората световна война. По време на Първата световна война те предизвикват революцията в Русия, за да я изведат от строя и да няма тя претенции за облаги след войната. А по време на Втората световна война, независимо че Англия и Франция обявяват война на Хитлер заради Полша, те не правят нищо, а чакат той да нападне СССР и двете страни да се изтощават взаимно. когато обаче виждат, че съветската армия прави обрат във войната едва на 22 юни 1944 година откриват втория фронт, не толкова да помогнат, колкото да заграбят своите сфери на влияние. Не случайно днес те изцяло отричат, че най-голям принос за победата над хитлеристка Германия има Русия.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Седесарят.

    66 5 Отговор

    До коментар #37 от "Казуар":

    Правилно ,казък,!!!.Благодарение на Европа,бяхме 500 г под Османско робство..Франция и Англия,бяха доволни..И някои българи също.!!.
  • 42 Валери

    17 71 Отговор
    ВНИМАНИЕ, ВНИМАНИЕ, червен кремълски трол, с екстра дълъг списък от опорни точки (удобно подбрани от Кремъл а Явор Чучков се нарича горд Българин) се мъчи да изопачи, колко долно и жалко се е отнасяла Русия винаги с България. Трябва да се отървем от тия болезнена връзка, пиян и агресивен народ. Те не могат да помогнат сами на себе си, какво остава за друга държава, осакатени от комунизъма. Автора на статията защитава червените Руски гниди дето са избили хиляди Българи. Срам. Даже турция е била по политически коректна с нас от тая измет руска.

    Коментиран от #45, #128

  • 43 Павел Пенев

    64 12 Отговор
    Браво г–н Чучков. Чудесно написан и изложен коментар,придружен с оригинални текстове от западните българоубийци. Цитатите от личности като позорно известния агент на МОСАД Соломон Паси, също са много полезни.Нека истинските и честни българи да бойкотират предстоящите избори, докато не се намери партия която да обещае и реализира референдум за излизане от вредния за нас военно агресивен блок НАТО. Но гнусната антируска медийна кампания влияе много отрицателно на младите хора,които за съжаление са необразовани и живеещи с алкохол, разврат и наркомании. Не очаквайте нищо от поколението родено след 1990 год.– то е изгубено.
  • 44 Хораа

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "fffcff":

    Ти си психопат,щом можеш да пишеш това.Странно защо коментара не ти е премахнат.

    Коментиран от #101

  • 45 Горо

    39 3 Отговор

    До коментар #42 от "Валери":

    Родината на социализма в лицето на Карл Маркс и Фридрих Енгелс е Германия, а не Русия. Осведоми се малко повече къде социализмът започва да се развива най-ускорено през втората половина на 19-ти век.

    Коментиран от #48

  • 46 Историк

    14 6 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Да в някои историци орязват програмите, Да доди в Русе да си доучи.А и ще забрави със задочните форми на обучение.А доцент Любомир Златев ще го разплачи от статии за четене в регионалната библиотека.Интернет нииет, как да стане за инфо ще забрави още първата седмица от обучението.
    Проблем и са двете люшкащи се палуби на българския кораб. Атлантици и русофили, който борави със знанието от документите ще има възможност за правилна преценка какво целят тези т.н Велики сили.Забелязал съм, че идват за да вземат повече отколкото да дадат.Гледай какво прави, а не какво говори, както е казал народът.Държавата ни се е превърнала в поле на противопоставяне по много направления
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Валери

    8 47 Отговор

    До коментар #45 от "Горо":

    Те ако руснаците не бяха се намесили, да изродят Социализма в КОМУНИЗЪМ ( Вземи да се изучиш малко), Германия щеше далеч по ерудирано да развие темата, а не като червените гниди, да развива система от лагери, милицонерска държава, пияна държава, интелектуално слаба държава, болна държава.

    Коментиран от #50

  • 49 пешо

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    чети статията, галфон! после пиши глупости!
  • 50 Горо

    36 2 Отговор

    До коментар #48 от "Валери":

    Кой всъщност трябва да образова малко повече, бе тролче? Понятието "комунизъм" идва от "комуна". Манифестът на комунистическата партия написват Маркс и Енгелс през 1848 година.
  • 51 БиБи Кинг

    5 37 Отговор
    Лиубовта е хубаво нешто ма струва пари деа, по пет бона на сеанс! И кам Россиа е добре да има лиубов ма и след век и половина они очакват од нази да им стоиме одпред на колене с широко отворени ости! Кой мо е по сарце да стои ка афтора например, останалите сме пас! И друго едно е пропуштил тоа псепатреод-Россиа им бе платено за разходите од таа война до 1887-ма,претенции не могат да имат за ништо!

    Коментиран от #58

  • 52 Сандо

    14 9 Отговор
    Истината все по-трудно си пробива път в медиите.И Факти се стараят да не изостават в модните тенденции.
  • 53 Много жалко

    39 6 Отговор
    Освен с Берлинският конгрес запада ни попилява след това с Ньойския договор, днес с лисабинския и натовския договор..., и сме пред изчезване

    Коментиран от #57

  • 54 МИХАЙЛОВ

    55 8 Отговор
    ...ТАЗИ СТАТИЯ НА ЯВОР ЧУЧКОВ
    ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТПЕЧАТЕНА
    В ТИРАЖ 7 000 000 БРОЯ
    И ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА В РАМКА
    И ОКАЧЕНА НА ВИДНО МЯСТО
    ВЪВ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ДОМ,
    ВЪВ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ
    ДЪРЖАВНИ, ОБЩИНСКИ
    И ЧАСТНИ
    СГРАДИ, ОФИСИ, КАБИНЕТИ, МАГАЗИНИ,
    ЗАВОДИ И ФАБРИКИ, ЗАВЕДЕНИЯ,
    ХОТЕЛИ, УЧИЛИЩА И УНИВЕРСИТЕТИ, ПЛОЩАДИ,
    ПАРКОВЕ, ГАРИ, ПРИСТАНИЩА
    ЛЕТИЩА, ВОЕННИ ПОДЕЛЕНИЯ,
    СПОРТНИ ЗАЛИ И СТАДИОНИ
    ВЪВ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ
    ИНСТИТУЦИИ, СЛУЖБИ, АГЕНЦИИ,
    КОМИСИИИ, АДМИНИСТРАЦИИ
    НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ВЛАСТИ -
    ИЗПЪЛНИТЕЛНА,
    ЗАКОНОДАТЕЛНА И СЪДЕБНА...
    ...РУСОФОБИЯТА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА
    ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН
    ТАКА КАКТО Е ЗАБРАНЕН
    АНТИСЕМИТИЗМА...
    ...ЗАБРАНА И НА ВСИЧКИ
    "БЪЛГАРСКИ" ЧУЖДИ
    "НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ" ОРГАНИЗАЦИИ
    НА ПРАВИТЕЛСТВА
    НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ,
    КОИТО ПРОЯВЯВАТ РУСОФОБИЯ
    И ВОДЯТ АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА...
    ....ОБЯВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ
    ЗА ЗОНА НА МИРА,
    ЗА СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА,
    СУВЕРЕННА И НЕУТРАЛНА
    Д Ъ Р Ж А В А...
    ...ЗАКРИВАНЕ НА ВСИЧКИ
    ЧУЖДИ ВОЕННИ БАЗИ И ОБЕКТИ
    В БЪЛГАРИЯ И НЕДОПУСКАНЕ
    НА ЧУЖДИ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ...
    ...РЕФЕРЕНДУМ
    ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ
    ОТ НАТО...
    И БЕЗУСЛОВНО
    ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО...
    ...ДРУЖБА И БРАТСТВО
    И СЪТРУДНИЧЕСТВО
    КАКТО С БРАТСКА РУСИЯ,
    ТАКА И С КИТАЙ
    И С ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ
    И НЕЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ,
    КОИТО ЖЕЛАЯТ РАВНОПРАВНО
    И ВЗАИМНО ИЗГОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
    И НЕНАМЕСА ВЪВ
    ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ...
    ...ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА
    НА БЪЛГАРИЯ
    ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ
    ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
    И БЪЛГАРСКОТО
    НАРОДНО СЪБРАНИЕ

    Коментиран от #69

  • 55 Сергей

    46 3 Отговор
    За съжаление България в Русия не е интересна на никого. Както и Полша. Всички смятат, че България е русофобска и враждебна държава. Струва си да погледнете руските вестници - нищо за България. Но има много за Германия, САЩ, Великобритания, Европейския съюз, Турция. Обичам България, опитвам се да разпространя положителни неща за нея. Споделих тази статия с приятели и семейство.
  • 56 Празни мисли

    7 31 Отговор
    На един празен човек

    Коментиран от #181

  • 57 Ами така е

    5 24 Отговор

    До коментар #53 от "Много жалко":

    Всичко това следва от т.нар. освобождение. Да си бяхте стояли при падишаха нямаше да ви се струпат всичките тези беди.

    Коментиран от #62

  • 58 Сергей

    14 4 Отговор

    До коментар #51 от "БиБи Кинг":

    За съжаление България в Русия не е интересна на никого.
  • 59 НеНаРусофобията

    37 5 Отговор
    "Русомразците - това са башибозуците на Англия и Франция, заради които 5 века бяхме народ без държава. Те продадоха България и заради тях ще страдаме докато ги има."
    Капитан Петко войвода
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Горкият автор

    5 30 Отговор
    Потомствен комита, който си мисли, че само заради това, че някой прадядо е бил комита трябва во всеки веков да се изхранва с това. Е да, ама рублите свършиха и алтернативата е от платен да стане полезен и...от.
  • 62 Ми не е така

    27 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ами така е":

    Няма логика, последните 200 години западните велики сили бяха и поддържаха османската империя.

    Коментиран от #63

  • 63 Ами точно

    2 14 Отговор

    До коментар #62 от "Ми не е така":

    Не е ли по-добре да те подкрепят отколкото да са против тебе

    Коментиран от #79

  • 64 Още един

    36 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    удобен мит. Първо - не знам какъв смисъл влагаш в "русофил" и защо подобно отношение към Русия да е обидно; второ - освен с фактите, посочени в статията, можеш да се обърнеш и към по-скорошната история, в която се открояват фактите, че с помощта на СССР,а това значи И на Русия, България за четвърт век се нарежда сред индустриалните страни с мощно машиностроене, АЕЦ, космонавти и жизнен стандарт на населението сред пърните 30 в света. И ако участието в тези постижения е следствие на омраза към България? Трето - къде сме сега днес?

    Коментиран от #65, #141

  • 65 Стига с митологията

    3 26 Отговор

    До коментар #64 от "Още един":

    Никога България не е била сред първите 30 в света.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Де факто

    14 5 Отговор

    До коментар #31 от "де юре":

    България е колония.Това несъмнено определя житието и битието на родените тук.Дали да изберат да бъдат роби или свободни.
  • 68 Бесен Язовец

    14 1 Отговор
    Имаше го ТВОто от открит тип на о.Персин община Белене имаше държава ,сега ТВОто от открит тип на о. Персин не функционира вече 32 години и България я няма!
  • 69 Казуар

    2 22 Отговор

    До коментар #54 от "МИХАЙЛОВ":

    Русоид в България има такъв израз - като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша. България да се откаже от Европа и да отиде в Евразия при азиатщината.

    Коментиран от #72

  • 70 заеничарите

    18 3 Отговор
    Като гледам колко пропуснали проверката от юначните рейнджъри кравари в цеха до Чешнигирово онанират в сайта и съжаляват,че не са усетили силата на колонизатора и си мечтаят ако може и чалми да сложат всв повече се гордея че сме член на евроатлантическото джендър обединение ЕС!Дерзаите еничари!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Горо

    23 2 Отговор

    До коментар #69 от "Казуар":

    Уважаеми, признателността е духовно качество, което извисява всяка нация. А тя няма нищо общо с геополитическата ориентация. Но е жалко, че Европейският съюз от икономическа се превърна в идеологическа организация и сляпо следва политиката на САЩ, които естествено нямат интерес нито от силна и обединена Европа, нито от стабилна и просперираща Русия. Политиката на постоянни санкции се отразява двустранно, а богаташите отвъд Атлантика трупат още по-големи печалби. САЩ вече не могат да живеят без своя експанзионизъм.
  • 73 шиби риби

    4 29 Отговор
    с удоволствие чета Факти бг,но да давате трибуна на антибългарски русофилчета не ви отива.Не си сваляйте така рязко нивото.
  • 74 Какви архиви да ти въърнат

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "Змей":

    Ти нещо си се напушил с трева,то държава сме нямали той архиви търси,случи ми се на път да срещна колега руснак закъсал той ме помоли да му услужа с инструмент но ремонта щеше да отнеме доста време а аз бързах и му го подарих,той се почуди и погледна регистрацията на камиона и възкликна братушка,и съвсем друг случай вечеряме с колеги до камион и се приближава мъртво пиян украинец и почва да се заяжда защо обичаме руснаците на маса а украинците не,а направете си извода,за запада българите са източник на чистачки,проститутки и шофьори
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 дедо Герчо

    30 2 Отговор
    Англичани и немци,

    италянци и френци

    искат да сме под турци.

    Проклета и триж клета

    да бъдеш ти, Европо,

    блуднице вавилонска,

    кръвнице македонска."

    Коментиран от #94

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Нищо точно

    7 1 Отговор

    До коментар #63 от "Ами точно":

    Па ако си подобриш изказванията, ще може и да те разбираме
  • 80 Димитров

    30 2 Отговор
    Браво за статията и проявеното достойнство,толкова дефицитно!
  • 81 1342

    31 1 Отговор

    До коментар #21 от "У.С.Чърчил":

    Ти добре ли си? С турски ръце ,но под английско управление , са избивани стотици хиляди славяни,християни на Балканите.
    А англичаните и в частност Чърчил не е обичал българите,
    защото българите отказват да застанат на страната на англичаните да воюват на тяхна страна,а също и защото сме били с немците в двете световни войни,които са били врагове на англичаните. Тази омраза към българите просто издава злоба, подлост,нищо повече.
  • 82 7643

    14 8 Отговор

    До коментар #29 от "Браво":

    Стига си писал глупости, не само, че сме знаели,че сме българи преди освобождението, но сме продължавали да пишем на български език с българска азбука, имале сме и Българска екзархия, вдигали сме бунтове срещу гърцизацията и фанариотите,също е имало хайдушко движение и много български възстания през турското робство, ражда се Възраждането - българската духовност,култура,писмени произведения,а доста българи изобщо не са знаели и говорили друг език,освен български през турското робство.

    Коментиран от #88

  • 83 Наблюдател

    27 2 Отговор
    Много вярно! В момента се "радваме" на кохорта безродници чуждопоклонници и слугинаж на актуалните "началници"! Oт всякъде им личи че съжеляват за Турското робство ! Неблагодарността е черен порок но явно не им пука...
  • 84 681

    5 15 Отговор
    А Русия защо не подкрепя Съединението?
  • 85 гйхгф

    20 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    През късното Средновековие,Австрия иска помощ от Русия срещу Унгария,Русия помага на Австрия, като руснаците воюват и побеждават Унгария и се оттеглят, но на австрийците това не им стига и главоломно след това заграбват Унгария, вкарвайки я в своята Австрийска държава, но и това не им стига и продължават да грабят чужди земи на изток, австрийците заграбват и териториите на българските боляри на север от Дунав, с преобладаващо българско население, другото население са били руснаци и малко останали унгарци и създават изкуствената държава Румъния, като сменят българския език и българска азбука през 1861 г. – 1865 година и налагат измислен по-рано във Виена език от австрийците, с измислена история,вдигат се маса бунтове срещу австрийците,но не успяват и така австрийците асимилират българите,руснаците и малкото унгарци,като налагат новия измислян,чужд език и нова азбука.
    Османската империя пък е хваната за гушата от англичаните и изпълняват техните заповеди,а турския султан е бил стиснат за топките от англичаните.Те също не са били свободни.
    Българите вдигат маса възстания срещу турското робство,които турците потушават жестоко и с жестоки масови убийства тези възстания,има и хайдушко движение,Възраждане, български дейци извървяват пътека до Русия,
    в която виждат спасител и молят Русия да ги освободи от непрекъснатото насилие на турците. През поредното българско Априлско възстание – на 20 .04.1876 година, след което отново са избити жестоко маса българи и жес

    Коментиран от #87

  • 86 Етнолог

    12 8 Отговор
    Авторът казва много истини, но прави и една съществена грешка - твърди, че през 16-и, 17-и и първата половина на 18-и век "българската народност и българският национален дух практически са били прекратили съществуването си". Това НЕ Е ВЯРНО. През целия 5-пековен период на съществуването си в рамките на Османската империя, българинът винаги се е самоназовавал с думата "българин", а стотици примери от нашия фолклор свидетелстват, че народът е знаел своите отличителни белези, които го разграничават от останалите християнски народи в империята. "Национален дух" няма как да съществува преди възникването на националната общност, а това е явление от Ново време и у нас, и по целия свят. Народностно самосъзнание обаче е съществувало винаги у българите.

    Коментиран от #90

  • 87 гйгйф

    16 3 Отговор

    До коментар #85 от "гйхгф":

    През поредното българско Априлско възстание – на 20 .04.1876 година срещу турците, след което отново са избити жестоко маса българи и жестокостта оттеква в цяла Европа, Русия обявява война на Османската империя(която е стисната за гушата от Англия) и през 1878 г. Русия и българите извоюват свободата на България,но от север(в Румъния) управляват и се намират австрийците,които са заграбили чужди български земи и провеждат асимилация и затова на австрийците не им харесва освобождаването на България и Сан Стефанска България, за да не си поискат българите земите на българските боляри на север от Дунав и на запад,които австрийците са заграбили, а англичаните ни орязват териториите на Сан Стефанска България, защото Османката империя са били роби на англичаните и де факто стискат за гушата османския султан и англичаните не искат да пуснат откраднатите,заграбени земи и проливите, но след време – 1922 година , Русия(вече като СССР) воюва на страната на турците и освобождава и Турция от англичаните и дарява свободата на турците.
    След освобождаението на България, срещу руския император има няколко опита за убийства и нарая е убит в атентат най-вероятно от англичаните и заплаща с живота си за свободата на България и извоюването на свободата срещу западните грабители на чужди територии. Руснаците, руските воини и руския цар Александър 2 , заплащат за свободата на Балканите с кръвта си и животите си, поклон пред тези велики воини и велик цар и народ!
    Ето,това е сбитата
  • 88 Гошо

    8 6 Отговор

    До коментар #82 от "7643":

    За съжаление не си прав Прочети биографията на Раковски , ранните му години и ще разбереш колко сме били българи и „славяногласни елини”

    Коментиран от #91, #93

  • 89 Трезвеник

    2 14 Отговор
    Да пишеш, че Русия "обезпечава образованието на българчета в Одеса" е все едно да кажеш, че след 1989 г. Турция е подсигурила българския поминък - с куфарната търговия.
  • 90 6531

    11 6 Отговор

    До коментар #86 от "Етнолог":

    И българските възстания срещу турското робство никога не са спирали,никога, като започнеш от Константин и Фружин и стигнеш до Нишкото жестоко потушено възстание,в което отразяните и набучени на кол глави на българите са били с километри от двете страни на пътя край град Ниш, също и хайдушкото движение и безбройните български войводи и комити, църковната борба и Българската екзархия,писмени документи на български език и българска литература, всъщност,винаги сме си били българи и много добре сме си го знаели.
  • 91 чети

    11 3 Отговор

    До коментар #88 от "Гошо":

    Гърците са от Азия,а първата им държава на Балканите е създадена през 18 век.
  • 92 БЕСАРАБСКИ

    6 11 Отговор
    През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно дори и гр. ОДРИН, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?

    Коментиран от #95

  • 93 Обективни факти

    15 1 Отговор

    До коментар #88 от "Гошо":

    Не подценявай гръцката "Мегали идея" от края на 18-и и 19-и век и тежненията на тогавашната гръцка интелигенция да изкара елини всички християни, обитаващи Балканите. Още Иван Селимински пише, че гръцките духовници не само ревностно унищожават попадналите им старобългарски книги, но се постарават да съберат и унищожат някакви особени, старинни кожени облекла, които най-знатните български семейства от Сливен пазели и знаели, че се предават от поколение на поколение; обличали ги само при много тържествени случаи. Това е много интересен факт, можеш да го намериш в книжовното наследство на Селимински, събрано в поредицата "Библиотека д-р Иван Селимински".

    Коментиран от #97

  • 94 2314

    15 0 Отговор

    До коментар #77 от "дедо Герчо":

    "На връх Пирин планина

    отчаен глас се чуе -

    Македония плаче,

    ридае и проклина,

    Европа цяла псуе:

    - Русио, мила сестро,

    ела ми ти на помощ,

    понеже аз загивам.

    Англичани и немци,

    италянци и френци

    искат да сме под турци.

    Проклета и триж клета

    да бъдеш ти, Европо,

    блуднице вавилонска,

    кръвнице македонска."
  • 95 Малко известно

    4 9 Отговор

    До коментар #92 от "БЕСАРАБСКИ":

    Нали знаеш, че им е трябвало християнско население, за да заселят безводните райони в Крим и по този начин да го задържат под руска власт. Малко известен факт е, че по време на тогавашните мирни преговори турският султан най-неочаквано предлага на Балканите да бъде създадена още една НЕЗАВИСИМА държава освен гръцката - между Дунава и Стара планина да има България. Това той прави под натиска на майка си, която е българка (този факт много дразни някои и се опитват да я изкарат мащеха на султана, но нейните думи са били "И у теб тече българска кръв"). Но Дибич настоява да се иска одобрението на руския император. После съобщава: "Господарят каза българите ще почакат."
  • 96 5432

    14 0 Отговор
    Това произведение казва всичко:

    "Вярата и надеждата на българина към Русия"(Посвещава се на руския народ)


    Руский цар е на земята

    най-велик, над всички пръв,

    русците са наши братя,

    наша плът и наша кръв.



    Кат Русия няма втора

    тъй могъща на света;

    тя е нашата подпора,

    тя е нашта висота!



    Руска сила, руска воля,

    руска кръв и руский пот

    ще избавят от неволя

    наший падналий народ.



    Бог поддържа крепка мишца

    и ръка спасителна;

    той е вложил ней в десница

    сабя отмъстителна.



    Нам Русия е надежда,

    руский цар е наший спас -

    никой друг не ни поглежда,

    не помисля зарад нас.



    Немци, френци, англичани

    наши са враждебници,

    дружни с нашите тирани,

    с нашите изедници.



    Спекуланти са омразни -

    интерес им покажи,

    че да виж дела проказни

    и чифутски в тях лъжи.



    Род и вяра е идея

    за Русия най-света;

    нейний подвиг е за нея -

    благородна й целта.



    Със Русия днес съгласни

    да застанем брат до брат

    и да станем сопричастни

    в този неин подвиг свят.



    Долу всички спекуланти,

    да сломи се техний рог;

    да смирят ся интриганти,

    да живее руский бог!


    * Стихотворението е написано през март 1877 г., по време на обявяването на Руско-турската война.

    Коментиран от #103

  • 97 Гошо

    13 0 Отговор

    До коментар #93 от "Обективни факти":

    Това имам предвид и аз Редица наши възрожденци първоначално са се гърчеели Раковски ,Априлов ,братя Миладинови и др
  • 98 АНОНИМЕН

    2 10 Отговор
    Гoрeщo прeпoръчвaм нa мнoгo кoмeнтaтoри дa ce зaпoзнaят c Рaйхщaдcкoтo cпoрaзумeниe в двaтa вaриaнтa - руcкия и aвcтрoунгaрcкия! Cъщo и c eднo другo тaйнo cпoрaзумeниe - "Caйкc-Пикo"! Имa и други рaзceкрeтeни иcтoричecки дoкумeнти зa вoйнитe прeз 1829-30г. и т.нaр. Кримcкa - прeз 1853-56г. : мнoгo ca oтрeзвявaщи! И да сме доволни, че руснаците не са били в Ньой след ПСВ защото ни беше гарантирано още по-страховито разпарчетосване! А не са били заради революцията спретната им от германците чрез Ленин и Брескския мирен договор!
  • 99 факт

    2 13 Отговор
    чърчил е бил прав!!!
  • 100 Факт

    13 0 Отговор
    Над българските земи кръжат Великите сабльори, парчетосват я когато си искат и както си искат, а юнакът балкански само гледа и ръмжи херойски. Като си спомним за онова унизително театро, скалъпено ужким случайно от американските командоси, ти става ясно картинката.

    Коментиран от #112

  • 101 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хораа":

    Те са болни хора не им обръщай внимание
  • 102 АНОНИМЕН

    2 8 Отговор
    Факт е, че и в двата варианта /австроунгарския и руския/ има текст : Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“! Пореден пример за политиката "Разделяй и владей" в деяствие! Делкали са си територии, население...! Свободата на гърци и сърби от 1829-31 години също е резултат от такива тайни и явни споразумения на Великите сили!

    Коментиран от #108

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 АНОНИМЕН

    2 7 Отговор
    Факт е, че и в двата варианта /австроунгарския и руския/ има текст : Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“! Пореден пример за политиката "Разделяй и владей" в деяствие! Делкали са си територии, население...! Свободата на гърци и сърби от 1829-31 години също е резултат от такива тайни и явни споразумения на Великите сили!
  • 105 АНОНИМЕН

    6 6 Отговор
    Някoй знae ли зaщo Ивaн Грoзни/Cтрaшни/ ce e нaрeкъл цaр нa бългaри и руcи cлeд прeвзeмaнeтo нa грaд Кaзaн!? И тъй кaтo ceгa cъщия тoзи грaд Кaзaн e cтoлицa нa Тaтaрcтaн зaщo нe ce e нaрeкъл цaр нa тaтaри и руcи!?

    Коментиран от #109

  • 106 Русофил

    1 10 Отговор
    Най обичам да лиша совиетски ДТЪ
  • 107 5432

    13 1 Отговор
    Те фалшифицират историята ни,представят я в съвсем невярна светлина,пишат неверни неща и измишльотини, без да показват факти,гаврят се с нашата история.
    Разбира се, че обичаме Русия, нищо лошо не сме видяли от тях , само добро ,но тази политика и пропаганда на русофобия е поддържана от англичаните вече столетия, навиват я като пружина и мислят злото на славяните, всъщност Англия първа напада Русия и води боеве срещу Русия,но не успява да победи Русия,англичаните превземат отвътре и Османската империя,използвайки турците като оръжие срещу славяните и християните на Балканите и други народи, те създават и фанариотщината и гърцизацията,те измислят и фалшивата им история,която е една измислица и лъжа, на север от Пелопонес никога не е имало гърци, винаги са живяли българско население там и български боляри през Средновековието,докато гърци и сърби през 19 век не се наговарят,заграбват и си разделят тези територии със силно преобладаващо българско население и започват жестоки убийства на българи,отнемане на имотите на българите,асимилация и забрана да казват,че са българи. Англичаните ни отнемат и излаза ни на Средиземно море и ни запушват,оставаме без излаз на Средиземноморието. Извършва се геноцид над българите.
  • 108 4321

    17 0 Отговор

    До коментар #102 от "АНОНИМЕН":

    Именно, англичаните са провеждали геноцид върху славянското население на Балканите, но с турски ръце,даже и върху християнското население изобщо. Надявам се, да се напълнят с ислямисти, те сега такива са им гражданите и скоро ще ги претопят, докато зяпат в чуждата паничка и чуждите държави и се занимават с русофобия, страната им се преобразява етнически и с все по-малко англичани.

    Коментиран от #113

  • 109 Ами не

    9 1 Отговор

    До коментар #105 от "АНОНИМЕН":

    Иван Грозни не е 100% процента руснак, една трета от него е била българска , той самия е с българска кръв.
  • 110 4312

    16 0 Отговор

    До коментар #22 от "КолевБосия":

    Предизвикваш отвращение!
    Руснаците никога не са ни направили нещо лошо, напротив, винаги са били закрилници на България през последните 2 века и много са ни помагали, защо да ги мразим? Заради комлексите на една западна държава? Не си струва.
    Единствените държави ,които са направили нещо за България са първо и най-много руснаците,давайки живота си и много средства на изплатени на България дългове и след това немците,които са ни върнали откраднатите от сърби и гърци земи,но след ВСВ пак ни ги отнемат.... и забележи - пак англичаните отнемат земите ни.
  • 111 Бял чиляк

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Васил Ботев":

    Кой е тоя Вельо.????
  • 112 АНОНИМЕН

    15 0 Отговор

    До коментар #100 от "Факт":

    Много колеги не разбират правотата в писанието ти! Единствено съжалявам, че там в Чешнигирово не са били хора като онези братчета дето натъртиха пърделниците на едни френски командоси неотдавна!
  • 113 АНОНИМЕН

    1 7 Отговор

    До коментар #108 от "4321":

    "Скрити договорки трасират големите ни трагедии" - много е отрезваваща тази статия от НИКОЛАЙ ЙОРДАНОВ!
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 123

    8 0 Отговор
    В същото време в Януари 1878 г. британска ескадра влеза в Мраморно море. Великия княз Николай Николаевич получава заповед да влезе в Константинопол, но това означава открита конфронтация с Великобритания. Затова е решено да се спре напредването до предградието на столицата Сан Стефано, където предварителният договор е подписан на 19 февруари 1878 г. Съгласно този договор ще бъде създадена Велика България, включително териториите на Северна и Южна България, простиращи се до Егейско море.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Ами Сега

    1 9 Отговор

    До коментар #42 от "Валери":

    Дааа някой Българи също бяха доволни имаха земя къщи и т.н А при червените кхимери им бе отнета земята на гражданите къщите
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Търновец

    2 10 Отговор
    Това e лоша статия от Чучков – на Русия е платено да води войната oт 1876 – 1878, от конкурентни на барон Хирш банкови групи – искали сa да прекъснат достъпа на Австрия до Бакинския нефт; okoло 9 века преди това Византия плати 108000 жълтици на Киевска Рус да нападне България.

    Коментиран от #133, #135

  • 133 Баш Търновеца

    15 3 Отговор

    До коментар #132 от "Търновец":

    Абе, за преди 9 вeкa прeди не знам, но добре, че кoнкурeнтите нa бaрoн Хирш бaнкoви групи са иcкaли cа дa прeкъcнaт дocтъпa нa Aвcтрия дo Бaкинcкия нeфт и са платили на Русия да води войната oт 1876 – 1878, та да се създаде Третата Българска държава. Така или иначе, откъдето и да го погледнеш, пак трябва да честваме 3 март.
    Айде ходи да измъдриш нещо друго!?

    Коментиран от #148

  • 134 Я па тоя

    13 1 Отговор

    До коментар #114 от "123":

    Тук е момента да разкажеш, защо Англия и Франция НЕ са ни ОСВОБОДИЛИ по време на Кримската война 1856, когато, тогава из българските територии в Османската империя са били разположени техните войскови части

    Коментиран от #158

  • 135 123

    2 7 Отговор

    До коментар #132 от "Търновец":

    През 967 или 968 г. Никефорос изпраща своя агент Калокирос да убеди Святослав да помага на византийците във война срещу България. На Светослав са платени 15 000 паунда злато и той отплава с армия от 60 000 души, включително хиляди наемници от Печенегите.Святослав побеждава българския владетел Борис II и окупира цяла Северна България. Междувременно византийците подкупват печенегите, за да нападнат и обсадят Киев, където Олга остава със сина на Светослав Владимир. Обсадата е облекчена от дружината на Претич и веднага след отстъплението на Печенегите Олга изпраща укорително писмо до Святослав. Той незабавно се завръща и побеждава печенегите, които продължават да заплашват Киев.
    Руско - византийски войни
    Святослав отказва да предаде балканските си завоевания на византийците и в резултат съюза се разпада. За огорчение на болярите си и майка си (починала в рамките на три дни, след като научила за решението му), Светослав решил да премести столицата си в Переяславец в устието на Дунав поради големия потенциал на това място като търговски център. В записа „Основна хроника“ за 969 г. Светослав обяснява, че именно към Переяславец, центърът на неговите земи, „текат всички богатства: злато, коприна, вино и различни плодове от Гърция, сребро и коне от Унгария и Бохемия, от Русия кожи, восък, мед и роби ".
  • 136 123

    3 7 Отговор
    През лятото на 969 г. Светослав отново напуска Рус, разделяйки владенията си на три части, всяка под номинално управление на един от синовете му. Начело на армията, включваща помощни войски на Печенеги и Маджари, той отново нахлува в България, опустошава Тракия, превзема град Филипопол и избива жителите му. Император Никефорос отговорил, като поправил отбранитъелните стени на Константинопол и създал нови полкове от бронирана конница. В разгара на подготовката за война Никефорос е свален и убит от Йоан Цимискес, който по този начин става новият византийски император.

    Йоан Цимискес първо се опита да убеди Святослав да напусне България, но той не успя. Оспорвайки византийската власт, Святослав премина Дунава и обсади Адрианопол, което предизвика паника по улиците на Константинопол през лятото на 970 г. [39] По-късно същата година византийците предприемат контранастъпление. Зает с потушаването на бунт, доведен от Бардас Фокас в Мала Азия, Йоан Цимискес изпраща своя главнокомандващ Бардас Склерос, който побеждава коалицията на русите, печенегите, маджарите и българите в битката при Аркадиополис. [40] Междувременно Йоан, потушил бунта на Бардас Фокас, дойде на Балканите с голяма армия и се рекламира като освободител на България от Святослав, проникна в непрактичните планински проходи и малко след това превзе Марцианополис, където русите държаха няколко на българските князе заложници.
  • 137 Госあ

    10 2 Отговор
    Англия ще остане колкото Люксембург, а Германия и Франция - халифати. Това е бъдещето. Русия е най голямата държава на планетата с половината ресурс. Не мисля, че имат повод за притеснение.
  • 138 123

    3 6 Отговор
    Голямо значение в този процес имаха дейностите на граф Н. П. Игнатиев, посланикът в Константинопол от 1864 до 1877 г. Негова е идея за създаване на „Велика България“, голяма
    южнославянската държава на Балканите, като база за обслужване на руските интереси на Балканите и по-нататъшно проникване към Проливите, получила подкрепата на руското министерство на външните работи и съвпадаща с намеренията на цар Александър II.
  • 139 123

    2 6 Отговор
    На 15 януари 1877 г. споразумение за окупацията на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и Русия е подписан. Това е условието необходимо на Великобритания да гарантира неутралитета си. През март 1877 г. на конференция в Лондон,
    Великобритания поисква изтеглянето на руските войски от Бесарабия и на 12 април 1877 г. Александър I подписва манифест за война, който започва Руско-турската война. Царят и неговият министър на външните работи Горчаков се съгласяват с исканията на
    други сили, че няма да има териториални промени на Балканите и
    че Русия няма да окупира Константинопол. Горчаков възнамерява да създаде българска държава простираща се до Стара планина;
    а Сърбия, Черна гора и Румъния ще получат някои нови територии; Русия да си върне Южна Бесарабия и да окупира Батуми.
    След победата на Русия, руското командване стигна до мнението, че
    разделянето на България на две части не е изгодно за Русия. В същото време в Януари 1878 г. британска ескадра влиза в Мраморно море. Великия княз Николай Николаевич получава заповед да влезе в Константинопол, но това означаваше открита конфронтация с Великобритания. Затова е решено да се спре напредването в предградието на столицата,Сан Стефано, където предварителният договор е подписан на 19 февруари 1878 г.
  • 140 Буров

    12 2 Отговор
    банкерът :

    "Има четири неща, господин Памукчиев, които са свети за всеки българин. И ако видиш някой, че ги засяга, че ги обижда, убий го – грях няма.
    - Кои са те?
    - Аз ги казах вече... Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и четвърто Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата й колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам – който не обича Русия - независимо какво управление има тя – той е враг на България. А който говори лошо за войската ни – заслужава удар в тила и смърт... Армията е гаранция за живота на народа ни. Няма
    значение какво знаме развява – червено или зелено, трикольор или оранжево знаме – но щом е армия, тя е светиня, като майката, като родината."

    Атанас Буров
  • 141 Тока спираше по режим,а в магазина...

    4 4 Отговор

    До коментар #64 от "Още един":

    Се купуваха хиляди работи по връзкарски начин( услуга за услуга).На работа се крадеше като за последно,защото заплатата беше символична.В съботите имаше ленински съботници и в заведенията имаше място за хората с връзки( ченгета,партийци и натегачи на властта) Сега пък е още по зле,тези същите с връзките и натегачите са вече изкупили и ,,държавата".Преди поне нямаше мутри.Бяха всички по затворите и кариерите за чукане на камъни.Няма оправия в тази държава и няма...
  • 142 Аналитик плюс

    10 1 Отговор
    „Европо, блуднице вавилонска, кръвнице македонска, трижди да си проклета!” - как добре се е изразил поета. Представяте ли си колко много народи и държави по Света са мислели и продължават да мислят същото за Западна Европа. Дали пък не е на добре китайското могъщество да расте?
  • 143 123

    3 8 Отговор
    Периодът на възстановяване след 1878 г. е време за размисъл за Русия. Конгресът в Берлин нанес сериозен удар върху панславянските идеи и руския империализъм които твърдо ги подкрепиха. Липсата на подкрепа от южните славяни стана целта
    на сериозна самооглеждане от дипломати и политици през следващите двадесет години.Покоряването на Проливите се счита за най-важната политическа задача и мненията се разминаваха само по отношение на условията за осъществяването и,Руските стремежи
    са възпирани след 1870-те години е Великобритания.В годините, непосредствено след Руско-турската война, Русия все още се надява да формира буферна държава на Балканите, която да обслужва нейните интереси. На 5 октомври 1880 г. Милютин предлага конфедерация на няколко балкански държави под европейско
    протекторат. Такава конфедерация ще включва Румъния, Сърбия, Черна гора, България, Албания и Гърция.
  • 144 123

    4 7 Отговор
    Към средата на 1880-те Балканите отново са в центъра на международното внимание.На 6 септември 1885 г. е провъзгласен съюзът на Северна и Южна България.Това събитие беше прието в Санкт Петербург с лошо отношение, като към този момент отношенията между Русия и българския княз, А. Батенберг, бяха напрегнати; България, вместо да осигури база за руски достъп до Проливите, стана пречка.Батенберг абдикира през 1886 г. и скоро след това дипломатически отношения между Русия и България са скъсани. Това продължава седем години. След тази криза бяха написани още два документа по въпроса за Проливите. Първото е писмо от Александър III, адресирано до началника на генералния
    щаб, Обручев (12 септември 1885 г.). „Предполагам - казава императорът,„ че трябва да имаме само една основна цел: окупацията на Константинопол, за да се утвърдим
    в Проливите завинаги и да знаеме, че те винаги ще бъдат в нашите ръце. Това е в интересите на Русия и трябва да бъде нашият стремеж. Всичко останало, което се случва на Балканите е от вторичен интерес за нас ”.
  • 145 123

    1 8 Отговор
    Конгресът на Берлин остави Македония в границите на Османската империя. Така той се превърна в обект на съревнование за трите балкански държави: Гърция, България и Сърбия. Населението и
    беше смесено: гърците живееха предимно в градове по морския бряг, докато вътрешността беше населена със славяни. Окончателни разграничения между славянските диалекти не съществуват,
    и тяхната национална самоидентичност зависи от пропагандата на политически агенти и тяхната църковна ориентация.Руското правителство нямаше твърдо мнение за националността на македонските славяни; това зависише от политическата ситуация за
    момент. След Руско-турската война Русия разчита на българския елемент на Балканите за подкрепа, докато в началото на 20 век беше склонен да подкрепя сърбите. Руският дипломат Г. Н. Трубецкой попита:
    Българска провинция ли е Македония? Дълго време Русия, Великобритания и други европейски страни отговаряха с положителен отговор на този въпрос. Въпреки това, много от нашите консули, които имат изучават този въпрос на место дават различен отговор. Македония не е нито чисто българска, нито е
    Сръбски регион, но славяните, които живеят там, са един вид суровина, която може да се трансформира или в сръбски, и в български народ.
  • 146 123

    2 9 Отговор
    Цялата Балканска Руска Армия е 185 000 човека, Руската каквказка Армия е 75 000 човека общо 260 000- значи според този лъжец са изгубили цялата си армия с 202 000 жертви-82000 почиват от болести,убитите са 15567.През 1944 има само едно искане от Чърчил това е да се споразумеят със Сталин за сферите на влияние след войната-България е 75% под руско влияние и 25% британско, реално е под 100% руско влияниеИмало е единственно едно искане Българските войски да се оттеглят от окупираните гърцки и македонски територии, другото всичко написано за южна гранница на България да е Стара Планина е стара руско комунистическа лъжа тиражирана и от този руско болшевишки лъжец.Рсуия поема договори преди войната за малка България, които не спазва на Сан Стефаноския договор, за това я заплашват с война Австрия и
    Англия.На Берлинския Конгрес Българите не са допуснати като наблюдатели по изрично искане на Руския Цар.Не пишете лъжи ,документите ги има извън България, освен Русия която не показва документи другите държави участнички имат документите и ги показват.
  • 147 123

    2 10 Отговор
    Чърчил преdlaga, според него българите са „сгрешил народ, на когото трябва да се даде остър урок“. Вината им е била да застанат отново на страната на германците, въпреки както твърди Чърчил, усилията му да ги накара да се замислят. Бомбардировките са предназначени да разкачат кабела, който свързва България с нейния германски покровител.Острият урок трябва да бъде тежка бомбардировка над София. Чърчил оправдава операцията с политически съображения: „Опитът показва - казва той на срещата, - че ефектът от бомбардирането на държава, в която има антагонистични елементи, не е да обедини тези елементи, а по-скоро да увеличи гнева на антивоенната партия .
    Толкова за картофената нива от София и другите изкази на буйното и крайно лъжливо съзнание на този не човек а комунист написал тази статия.
  • 148 Търновец

    0 6 Отговор

    До коментар #133 от "Баш Търновеца":

    Аз съм трето поколение Търновец, a Вие правите нещата да cа лични. През войната от 1876-1878 е имало около 30000 Българи доброволци а е имало много повече желаещи – поне 200000 не са били приети от Русия на служба в Опълчението. С малко финансова помощ ние можехме да се освободим сами.

    Коментиран от #150, #153

  • 149 Аналитик плюс

    9 2 Отговор
    Браво! Безупречно казано! Трогателно! Поклон!...Пак: "И прeз oнeзи тъмни вeкoвe.... eдинcтвeнaтa иcкрицa нaдeждa, кoятo e мъждукaлa тук-тaмe, e билa миcълтa зa „Дядo Ивaн”. При някои хора обаче подлостта няма граници....„Върхът на подлостта и вероломството е българин да мрази Русия!!!”.
  • 150 Реалист плюс

    11 2 Отговор

    До коментар #148 от "Търновец":

    Ти луд ли си бе Парцалев? Бенковски им е горил къщите на твойте 200000 за да събере една чета. Къде ги прочете тези цифри? В дописките на българските атлантици ли?
  • 151 123

    1 7 Отговор
    Условията на договорa от Сан стефано отразяват категоричните панславистки вярвания на Игнатиев и поради тази причина Сан Стефано е наречен „кулминацията на дипломатическата му кариера.
    Но докато руските националисти и панславяни ликуват за
    договорът, реакцията в чужбина е твърда и бърза. Едно е че тези условия дадват видимо надмощие на Русия на Балканите и силна позиция в Азия, и друго са явните нарушения, и в противоречие с всички други Руско-европейски договори,по-специално Договорите от Париж и Райхщад и Споразумението от Будапеща,ограничаващи България до Северния сколн на Стара планина .Освен правните аспекти, мирният договор наистина заплашва Англия и жизнените интереси на Австрия. Създаването на голяма България проектирана да бъде руски сателит с достъп до Егейско море означава появата на руска военноморска сила в Средиземно море,потенциално застрашаващи проходите към Индия както през Проливите, така и през Суецки канал.

    Коментиран от #154

  • 152 Русофил плюс

    9 2 Отговор
    Безкрайни са сетнешните страдания на българския народ породени от Берлинския Договор. Авторът добре описва страданията на българите в Македония. Безуспешните опити на Царство България да ги обедини довеждат до 2 жестоки Национални Катастрофи, последиците от които понасяме до днес, включително с отчуждените българи в РСМ. Нацията отново е обезверена и разделена. Държавата се руши! Западът за пореден път демонизира и бойкотира Русия. Тъжно....Много тъжно!
  • 153 123

    3 7 Отговор

    До коментар #148 от "Търновец":

    Има 3 опълченски Бригади в началото ,като цяло са една пехотна дивизия с другите новосъздадени 6 бригади.

    Коментиран от #177

  • 154 Ляв плюс

    8 2 Отговор

    До коментар #151 от "123":

    Добре виждаме, атлантико, колко си загрижен за интересите на Англия и Австрия. Продължавай все така, както ти диктува чуждопоклонното сърчице!

    Коментиран от #155, #156, #157

  • 155 123

    2 7 Отговор

    До коментар #154 от "Ляв плюс":

    Първо гледай каква е истината и фактите, 1877 година е просто удобен момент с удобен предтекст да Бъде нападната Османската Империя от Русия без да има опозиция от друга страна, като са се надявали че ще поставят всички други играчи пред завършен факт ище овладеят Константинопол и Босфора. И след като Руснаците не спазват 3 предварителни договора за големината на Българиа и други условия те са заставени да отидат на Конгрес в Берлин под дулата на Английската Армада до Сан Стефано.Това какви неща са обещавали Руснаците и разправяли на Българските селяни, няма нищо общо със това което опредварително са предприели и договорили.На вижте ние ви освободихме всичките земи но Англия и Австрия не искат вие да имате държава, след като Риския цар самиа е подписал една година пореди войната че Българската дръжава ще бъде от дунав до стара планина.И до война нямало да се стигне ако Османската империя е изпълнила условията на Конференцията в Константинопол диктувани от Англия.Които са същитите както след Берлинския Конгрес България да е малка държава, Турция отказва и не изпълняваникои договорености, за това Русия обявява война безнаказно.След като е нарушола договорите е щяла да бъде наказана с война от Австрия и Англия, та Русия е спасена от Бисмарк и Германия.
  • 156 Я па тоя

    8 2 Отговор

    До коментар #154 от "Ляв плюс":

    На атлантика 123 му зададох един въпрос в коментар 134, но той се направи на утрепан. Явно не може да мисли и са му казали само с копи-пейст да действа.
  • 157 123

    3 9 Отговор

    До коментар #154 от "Ляв плюс":

    Това че автора на тази статия е комунист русофил пропагандиращ за Русия, със измислени и патритични истории не означава че това е истина.Eдинственнното вярно нещо в статията му е че има Руско Турска война и че част от сегашна България е освободена тогава.Също толкова е вярно че Българите са славяни или тюрки, първото измислено от Царска Русия, Второто измислено от болшевишка Русия.
  • 158 123

    2 7 Отговор

    До коментар #134 от "Я па тоя":

    Френски и английски войски е имало за много кратко време през юни 1854 в България на корабите,има малък френски експедиционен корпус дебаркиран във Варна и изпратен след това в Крим

    Коментиран от #160

  • 159 123

    2 7 Отговор
    Започвайки с Петър Велики в началото на 1700 г., след векове на османско разширение на север и кримско-ногайски набези, Русия започва разширяване на юг през слабо населените „Диви полета“ към топлите водни пристанища на Черно море, които не замръзват като шепата пристанища, които контролирани на север. Целта беше да се насърчи целогодишната търговия и целогодишен флот. Стремежът към тази цел довежда до конфликта на нововъзникващата руска държава с украинските казаци и след това с татарите от Кримското ханство и черкезите . Когато Русия завладява тези групи и завладява техните територии, Османската империя губи буферната си зона срещу руската експанзия и Русия и Османската империя влизат в пряк конфликт. Конфликтът с Османската империя също представлява важен религиозен въпрос, тъй като Русия вижда себе си като закрилник на православните християни, много от които живеят под османски контрол и законно се третират като граждани от втора класа. Указът за османската реформа от 1856 г., обнародван след войната, до голяма степен премахва до голяма степен този статут на втора класа за християните, и най-вече данъкът джизие, който немюсюлманите плащат за това че не са мюсюлмани.
  • 160 Я па тоя

    9 0 Отговор

    До коментар #158 от "123":

    Френските и английските тилови войски са били в България, не е нужно да ми повтаряш какво съм писал.
    Не ми отговори, защо те не са водили война с Османската Империя?

    Коментиран от #165

  • 161 123

    2 8 Отговор
    „Голема България. "Новите й граници включват много други народи освен българи.Гърци, турци и други славянски народи биха се озовали вътре в новата държава, най-вече против тяхната воля. Западноевропейците отдават специално значение за гърците, поради тяхното културна и историческа значение и по този начин не искаха те да бъдат включени в планираните граници. Андраши твърди, че „Голема България "е нарушава Будапещенското споразумение от 1877 г., в което имат с Русия която обещава да не създава голяма славянска държава. Великобритания също предвижда че
    тези нови граници биха застрашили Османската империя, правейки я до куклена на конци държава зависима от Санкт Петербург. Дори представителите на Балканите в конгреса направят явно че
    не подкрепят „Голямата България“, защото предложената държавна гранница включва земи което другите балкански държави също искат.
  • 162 123

    3 8 Отговор
    Така че руснаците най-накрая осъществиха своята отдавнашна мечта
    да придобият стратегическия и богат регион Бесарабия,конгресът
    търсеше начини да успокои румънското разочарование. Следователно като компенсация за загубата на Бесарабия, румънците получават признаване на тяхната независимост и района на Добруджа, ивица земя южно от Бесарабия. Въпреки това, малко сравнение може да има между двата региона, тъй като Бесарабия е зона с богата почва, граничеща с част от Дунава, докато Добруджа нямаше почти никаква стойност, ако не и никаква. Независимо от това, румънците трябваше да приемат това, което им беше предложено в Берлин

    Коментиран от #166

  • 163 Яверт

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    Ти прочете ли нещо или просто си имаш готов текст. Може би ако беше написано на шльоковица щеше да го разбереш.
  • 164 123

    2 7 Отговор
    Русия получава толкова колкото е възможно най-много. Защото „Русия също договаряне с желанието да избегне война, и
    Бисмарк напълно дава на Русия пълната полза от дипломатическия си опит умения и влияние. "Целият смисъл на политиката на Бисмарк за разделянето на Турция е да се раздели по еднакъв начин, че никоя една държава да не получи господстващо положение. Всъщност това е цялата идея зад необходимостта от промяна на нереалистичния договор от Сан Стефано. Ако Русия възнамерява
    да се опита да получи нещо повече от това което е получено в Берлин, тогава ще трябва да го получу чрез война с Великобритания и вероятно, Австро-Унгария и може би Италия. Никой, дори Бисмарк,
    не биха могли да получат повече за Русия, отколкото са получили мирно на Берлински договор. Ако Бисмарк настоява за повече, това го прави да изглежда пристрастен към Русия и вероятно щеше да бъде изолирана Германия с Русия. Това е последното нещо, което Бисмарк би искал да направи. Вместо,Бисмарк беше силно убеден, че е получил каквото може за царя по мирен път.
  • 165 123

    2 7 Отговор

    До коментар #160 от "Я па тоя":

    Френските и Анлийските войски в България са съюзнице на Отоманския Султан и са на път за войната в Кримския полуостров, тази война няма нищо общо със България и освобождаването и, освен че русанците са искали да накарат Българското население да възстава, а то не е искало.Кримската Война е между Англия, Франция, Отоманската Империя и Сардиня срещу Русия. Причината за тази Кримска война са правата на християните поклонници в Светите земи които са в отоманска територия.

    Коментиран от #174

  • 166 Реалист плюс

    9 1 Отговор

    До коментар #162 от "123":

    Защо пишеш толкова дълги, отвлечени неща, на никой не му става ясно. Всъщност добре описваш интересите на Англия, Австрия и сие западноевропейски държави. Май жалиш, че Русия превзема Крим и буферната зона между Османската и Руската империи се стопява. На атлантици като теб май не им е хрумнало още да демонизират и заклеймят Русия като един абсолютен агресор по отношение на Османската Империя. Тя непрекъснато я напада в стремежа си към топлите морета без да е предизвикана. Добре, че в резултат на тези войни всички балкански държави получават свободата си, пък нека това да е вторичен ефект от ламтежа на Русия към проливите.

    Коментиран от #168

  • 167 Русофил плюс

    8 1 Отговор
    "....нaшaтa вярнa Турция, кoятo ниe изocтaвихмe нa eдин aгрecивeн и жecтoк врaг – Руcия. ...Cтрaдaниятa и мизeриятa нa гoркитe турци зacтaвят cърцeтo дa кърви и кaрaт чoвeк дa ce чeрви, кaтo ce зaмиcли кaк cмe дoпуcнaли тoвa..." Представяте ли си? - а нашите атлантици твърдят, че Англия е много по-искрена в симпатиите си към България от Русия. Те още казват: Берлинският Конгрес е освободил България от Руско робство.

    Коментиран от #170

  • 168 123

    3 7 Отговор

    До коментар #166 от "Реалист плюс":

    Пиша точно както е било, понеже всички и тогава и сега са си гледали интереса на собственната страна,само Българите не пазят собственния си интерес и държава, а са се загрижили за Руските интереси и най вече готови са да дадът държавата си на Русия да се бият за тези Руски интереси а и Турски интереси без дори да някой да им го поиска.Руснаците си вземат това което им харесва и което обслужва интересите на тяхната държава.
  • 169 За Русия с любов

    5 6 Отговор
    Тъй като линкове не са разрешени тук, напишете в гугъл: Защо Русия крие 139 години оригинала на Санстефанския договор и прочетете статията от 2017г. на уважавания български историк Янко Гочев. Ще я видите веднага като първи избор.

    Ето какво е казал в своите Записки граф Игнатиев за българите: "Те са суров материал, без достатъчно кадри за образуване на самостоятелно княжество". И още: "За да бъде властта ни здрава и да не изисква постоянно напрежение от наша страна, е необходимо да държим в нравствено подчинение съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им към враждебния лагер".

    Коментиран от #175

  • 170 123

    3 7 Отговор

    До коментар #167 от "Русофил плюс":

    Иска се четене на историята не само както е написана от Русия и българските комунисти.Вилиям Гладстоун е английския политик който пише са Ужасите в България и Источния въпрос, и се опълчва срешу политкатата на Английското правителство подкрепящо Отоманската ИмперияКато въпрепятства всякъква военна и икономическа помощ от Англия за Турция при обявяването на война от Русия.
  • 171 123

    2 7 Отговор
    На Константинополската конференция от 1876 до 77 г. след Априлското въстание през април 1876 г. Великите сили се споразумяват за проект за политически реформи в Босна и в османските територии с мнозинство от българско население. Великите сили се договарят за значителна българска автономия, която да приеме формата на две нови османски провинции (вилаети), създадени за целта: Източна, със столица Търново, и Западна, със столица София.Конференцията определя, че към края на 19 век българските етнически територии в рамките на Османската империя се простират до Тулча и делтата на Дунав на североизток, Охрид и Кастория на югозапад, Киркларели и Одрин на югоизток и Лесковац и Ниш през на северозапад. Тези територии трябва да бъдат включени в двете български автономни провинции, както следва:Източна българска автономна провинция, включващо османските санджаци - административно деление от второ ниво - на Търнова, Русчук, Тулча, Варна, Сливен, Филибе (без казите - административно деление от трето ниво - на Султанери и Ахъчелеби), и част от Одринския санджак, включително казите на Kırkkilise, Mustafapaşa и Kızılağaç.
    Западнобългарска автономна провинция, включително санджаците София, Видин, Ниш, Ускюп, Манастир (с казите на Дебре и Корча), Неврокопската, Мелнишката и Демирхисарската кази на Санджак Серез и казите на Уструмка, Кьопрюлю, Тиквеш и Кесрие.
  • 172 123

    2 7 Отговор
    Великите сили разработват в детайли конституционните, законодателните, изпълнителните, отбранителните и правоприлагащите мерки, кантонната административна система, данъчното облагане, международния надзор и др. Решеният са
    дадени на Османското Правителството на 23 декември 1876 г. като отхвърлят османските предположения, че мисията на конференцията е излишна, предвид въвеждането на новата османска конституция, одобрена от султан Абдул Хамид II същия ден. В следващите пленарни сесии на конференцията Османската империя представя възражения и предложения за алтернативни реформи, които са отхвърлени от Великите сили и опитите за преодоляване на пропастта помежду им не са успешни. В крайна сметка на 18 януари 1877 г. великият везир Мидхат паша обявява категоричния отказ на Османската империя да приеме решенията на конференцията.Отхвърлянето от османското правителство на решенията на Константинополската конференция предизвиква Руско-турската война от 1877–1878 г., като в същото време лишава същотото време Османската империя - за разлика от предходната Кримска война 1853–1856 - на западна подкрепа
  • 173 Яверт

    7 3 Отговор
    Русия има много грехове към България. Ние също имаме грехове към тях. Невежа е обаче човекът който си мисли, че със западът ще бъдем по-добре. Дори не се сещам за такъв исторически пример.
  • 174 Я па тоя

    12 4 Отговор

    До коментар #165 от "123":

    Аха ясно! След като е явно, че Англия и Франция са поддържали и запазили статуквото на Османската Империя, и не са били тук за освобождението на България- не трябва да виним и бараме.
    Но Русия, която "излъга",че е била тук за освобождението ни, и си е гледала имперския интерес( като Англия и Франция) трябва да разпнем.

    Само Русия, Англия и Франция, не!?
    Нищо, че след имперските интереси на Англия и Франция няма България на географската карта, а след имперските интереси на Русия се появява Третата Българска държава.
    Браво.., капацитет си голям!
  • 175 Тоя лъже

    11 4 Отговор

    До коментар #169 от "За Русия с любов":

    избягвай "историка" Янко Гочев, защото е хванат в лъжи

    Коментиран от #176

  • 176 Лъже ама,

    4 10 Отговор

    До коментар #175 от "Тоя лъже":

    друг път! Това е истината, която упорито се крие за прелиминарния Санстефански договор и въобще намеренията на Русия, с които Игнатиев много добре е играл, за да се стигне до Берлинския конгрес. А защо руснаците не признават дори българското опълчение? Ген. Столетов им го е казал на руското главно командване, че още няколко часа ако не е била удържана Шипка, Сюлейман паша е минавал в северна България, за да се помогне на Осман паша при обсадения Плевен. Ставало е доста критично положението на руснаците и т.н. освобождение. Да не говорим, че е имало и цяла турска армия, която е бездействала в Добруджа.
    Докога България е плащала за руския окупационен корпус, както те си го наричат? Защо още Русия е против Съединението? Не искаха Батемберг, махнаха го. Не искаха Стамболов, посякаха го насред София! Все интересни факти!

    Коментиран от #178

  • 177 Търновец

    0 6 Отговор

    До коментар #153 от "123":

    Благодаря, чел съм също че по места е имало и групи за поддръжка на Руската армия, а преди около 2 седмици друг човек публикува тук че Русия e арестувала в Одеса 8000 пушки дарени от търговец, има и друго…

    Коментиран от #195

  • 178 Тоя лъже

    11 1 Отговор

    До коментар #176 от "Лъже ама,":

    пич, прeди гoдини тoзи измиcлeн иcтoрик твърдeшe, чe нямa нитo eднo дoкaзaтeлcтвo зa cъщecтвувaнeти нa Caнcтeфaнcкия мирeн дoгoвoр. Пocлe, cлeд време ce oкaзa, чe имa и oригинaл в Турcкия държaвeн архив, и oщe пo-лoшoтo e, чe e нaпълнo идeнтичeн c кoпиeтo кoeтo ce нaмирa в Coфия-Нaциoнaлния иcтиричecки музeй в Бoянa.
    ти вярвай на такива колкото си искаш.
    аз не ща!
  • 179 До 178-ми

    4 6 Отговор
    Пич, хайде малко се запознай с историческите събития от втората половина на 19 век, тайните руски споразумения с Австро-Унгария и с Англия, Цариградската конференция, причините за войната 1877-78г и последиците от нея преди да пишеш за Берлинския конгрес и западните хиени. Санстефанският договор е изготвен на френски, който е официалният език по онова време. Разбира се още на руски и турски езици. За български - никой не ги пита българите, защото те не са били още признат политически субект. А относно копието в България, това е една пародия, което задоволява напълно руските интереси и виждания как България трябва да гледа на Сан Стефано и Русия. Защо обаче т.н. освободителка пречи на България толкова години да има достъп до оригиналния документ на договора? Защо Русия още е била против българска делегация да присъства в Берлин? Защо изобщо празнуваме трети март за национален празник на освобождението ни, като от тази дата не произлиза никакво освобождение на България?!? Защо граф Игнатиев (той не е бил никакъв граф между другото) не е искал да се създадат две български държави с центрове София и В.Търново, разделени меридионално вместо по Стара планина, с които Великите сили са намерили компромис за Източния въпрос и по-конкретно за този на българите, без война с Турция? Защо точно въпросният граф разубеждава султана да не приема подобно формирование? А Западната и Източната български държави са обхващали в значителна степен територията на официално призна

    Коментиран от #182

  • 180 Историк

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    Стига с това изопачаване на историята, Сърбия напада България подтиквана от австро-унгария
  • 181 себе си

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Празни мисли":

    имаш впредвид очевидно
  • 182 Тоя лъже

    6 1 Отговор

    До коментар #179 от "До 178-ми":

    абе за кво ми се обясняваш и пишеш некви работи, където нямат общо с моя коментар?
    аз пиша за действията на съвременния 'историк'янко гочев, ти почваш а ми се пенявиш с история от преди 150 години.

    коментар 174 ви запуши устите на всичките 'голеееми историци', ама не,продължавате да плюнчите с изсмукани от пръстите простотии
  • 183 Продължение от 179

    2 7 Отговор
    признатата от султана българска църква в границите на българската Екзархия! С изключение на Беломорието, което е оставено да се решава на по-късен етап. Още повече и гърците са имали сериозни претенции за него - Солун разбира се, Кавала и т.н. Но Западната и по-компактна с българско население държава (това е била причината за подобно вертикално разделяне на две държави) със столица София е включвала южното Поморавие, Вардарска Македония и дори част от Егейска Македония с Костур. А да видим сърбите как щяха да влезнат в Македония тогава. А границата между така планираните Западна и Източна български държави е била напълно формална и в бъдеще при други бъдещи обстоятелства, те щяха по естествен начин да се обединят. България щеше да бъде много ухажвана от Великите сили и да има много по-големи козове за Беломорието от Гърция, която реално е стигала южно от Лариса. Солун нямаше никога да бъде даден на българите, но напълно достатъчно щяхме да имаме излаз на Бяло море най-малко от Струма до Марица. Нямаше да има никакви изкуствени македонци. А отделно цяла Добруджа е влизала в Източната българска държава. Нека власите прекосят Дунава и опитат да вземат Северна Добруджа, ако им стиска.
    Въобще Санстефанският договор е предварително скалъпен руски замисъл, който да втълпи на българите идеята за вечна признателност на Русия за една фалшива Голяма България. А истината е, че този прелиминарен договор е водил до неизбежното разпокъсване на българското землище и Рус

    Коментиран от #185

  • 184 Продължение от 183

    3 7 Отговор
    Русия го е знаела това много добре. И разбира се е действала точно за това. За един раздробен и жестоко манипулиран български народ.

    Отговаряй на въпросите, мужик!
  • 185 И ти лъжеш

    8 1 Отговор

    До коментар #183 от "Продължение от 179":

    като янко гочев. в историята токова чудо като'щяха' няма, не се използва.
    аре престани вече!

    Коментиран от #187

  • 186 Нане

    9 2 Отговор
    ако не беше милостта на руския народ сега още да бяхме под гнетта на башибозука. Ако бяхме католици ехеее щеше е друго ма Калоян е млатил яко другия башибозук с кръстовете.
  • 187 Хаха

    2 8 Отговор

    До коментар #185 от "И ти лъжеш":

    Значи на заблудените българи, които чувайки името Русия и изпадат в някакво неистово благоговение, като им зададеш някои неочаквани въпроси, се започва с редовните обяснения "ти лъжеш", "разкарай се" и т.н. 😂.

    Защо Русия, българино, държи оригинала на Санстефанския договор в архивите в Москва и не дава на България да го види? Нима България няма право да узнае за т.н. си свобода? Какво се крие, за да има подобно поведение от руска страна? Явно има неудобни подробности. Защо Русия още не е върнала българските архиви, откраднати от Червената армия при окупацията през 1944 година??? Това не е тяхно историческо и културно наследство, както най-нагло лъжат! А наше! Отделно България не изпрати нито един войник на Източния фронт, но някак си на Червената армия и СССР много им е пречила България по пътя към Берлин. Сякаш не са могли да отрежат немците от Будапеща. Та още не можем да се оправим от тяхното присъствие.

    Коментиран от #193

  • 188 Гай Турий

    9 1 Отговор
    А сега нека мнозина мекерета от националните телевизии и няколко портала и сайта още ни занимават с "великото" кралско семейство и неговите принцове и принцеси и щастие и с техните беди. От тая проклета държава, на която сме й дали името преди повече от 1500 години, и те срамежливо подсмърчат като крият това, не сме получили нищо хубаво, а само грабежи и щети.
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 БКПатки

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тишо":

    Защото Русия е империя. Империята няма приятели. Има само интереси. Русофилите са безродници, точно като комунистите. Те практически са издънки на комунистите. А комунистите по цял свят са еднакви безродници. Приличат си като децата болни от Даун. Родината на червените е със столица Москва независимо как се казва. Е, как може тогава русофилите да обичат България.
  • 191 узурпаторче

    2 8 Отговор
    Част от последното изречение от статията ме уби".... българският народ все пак няма да позволи да бъде заличена неговата историческа памет..." Няма историческа памет. Просто човек живее кратко в исторически аспект . Необходимо е да му се втълпи, че има историческа памет. За това са училищата, учебниците и всички останали средства за насаждане на определена теза. Точно тази теза се опитват да ни наложат като историческа истина. А се оказа, че почти няма в историята факт, който червените боклуци да не са манипулирали съзнателно. И всичко ни води към безкрайна, безумна благодарност / разбирай преданност / към една подла и вдулична имперска държава. Точно на там ни тласка и тая "мухлясала" статия.
  • 192 църчо

    3 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг:... вечно да обичаме Русия и люто да мразим и проклинаме притворството и безскрупулността на Западните сили.... Браво. Какво самочувстви е имал този. Вечно значи за винаги. Е как може да обичаме червената кочина. Явно дядо му на автора не е бил в адекватно състояние, когато е бръщолевил тези думи. А и с това "македоно - българско" име - Ефрем ми е много подозрителен.
  • 193 И ти лъжеш

    7 0 Отговор

    До коментар #187 от "Хаха":

    ти добре ли си? аз в тоя форум не съм спорил на историческа тема, за какво продължаваш да ми пишеш тия неща?

    Коментиран от #197

  • 194 Юстас

    1 10 Отговор
    Хайде стига сте ни занимавали с ватенките. Убиха си царя и цялото му семейство, а сега искат да сме им благодарни до гроб, защото той в една от поредните си руско-турски войни за Босфора ни е освободил. А между впрочем да се разберат колко пъти са ни "освобождавали". Да си направят калкулацията, да извадим от сумата всичко , което са изсмукали от нас на безценица. Май ще остане да ни връщат пари за едно освобождение. Да не се наложи ние да ги освобождаваме от китайците, че както са ги захапали от изток....
  • 195 123

    1 8 Отговор

    До коментар #177 от "Търновец":

    Българските доброволци са били въръжени със пушки шаспо но по стар модел които са били със хартиен патрон а не със метален патрон ,като тези пушките са били много добри но не и когато вали дъжд,А тези пушки са подарък от благотворителна организация събрала парите за въоръжението на Българските опълченци.Има много като този автор с голямо въображение пишещи митове и легенди за Руската държава, и колко и за какво трябва да им са признателни во веки веков Българите.Иначе руските хора повечето са в същотото или по лошо положение от Българите,и те са изплзвани от политическата си класа и манипулирани, руснаците като хора са добри хора. Но модела им на Руска държавност и управление който е наложен в България, трабва да бъде премахнат той дърпа България към дъното, Турския модел на държавност е почти същия като Руския.Не може да искаш да получаваш доходи като във Англия, и да управляваш, законоптвориш, законоприлагаш както в Русия или Турция. Ако искаш да просперираш и не знаеш ползваш чуждия успешен модел а не на пропаднали държави които боготвориш.

    Коментиран от #198

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Истината боли

    4 11 Отговор

    До коментар #193 от "И ти лъжеш":

    Нямаш никакви аргументи, че историкът Янко Гочев лъже. Имперските сили са преследвали своите интереси, всички са го правили. Големият проблем е, че българи идолопоклоннически величаят антибългарска политика! Това е висша форма на предателство, което продължава и до ден днешен, като то е тясно обвързано с Русия. Просто официалният прочит за събитията около появяването на България отново на политическата карта на Европа, е силно компрометиран от дългогодишното комунистическо управление в страната. И още от посткомунистическото мълчание по темата.
  • 198 Търновец

    2 6 Отговор

    До коментар #195 от "123":

    Благодаря . Преди около 900 години Търновци вдигнаме въстание и освободихме България от Византия и без чужда помощ. Вижте България на Цар Иван Асен 2 – на 3 морета. Книгата “Под Игото” на Вазов се отнася за град Бяла Черква – също родно място на Бачо Киро. Повечето участници в Дряновската епопея са оттам и от селата наоколо. Целия район - град Бяла Черква, Търново, Килифарево, Дряново, Елена, Габрово – Български и бунтарски – и ако имаше повече пушки много повече хора щяха да се вдигнат.
  • 199 sd123

    2 13 Отговор
    русофилите сте изчадия адови - ще ви горим живи
  • 200 ghost

    11 2 Отговор
    ТОВА СА ФАКТИТЕ, КОЛКОТО И ДА НЕ Е ПРИЯТНО НА ГОСПОДАТА ЕВРОАТЛАНТИЦИ!!!
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Павел Россия

    11 1 Отговор
    Русия е голяма страна и тя стана такава, като спечели и отписа много врагове на бунището. Благодарение на нашите предци. Но през цялата си история Русия имаше и приятели. За които руснаците са воювали и са умирали. Сега руснаците са силно разочаровани от "приятели" и стратегията си за развитие, когато центърът развива нови области и земи. Сега както властта в Русия, така и обикновените жители помагат само на себе си и на армията. Е, бившите приятели клеветят и плюят в гърба. Но империята се отдалечава от ръба и приятелите се намират в беда. Съскащи поляци, алчни глупаци.. изгубили паметта си българи, подмазвачи, хитри англо-саксонци. Не е като педантичните германци, шведите и спокойните финландци. Бившите врагове се държат по-прилично от бившите си приятели ... но ние всички помним.

    Коментиран от #204

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Любопитен

    0 4 Отговор
    Не оспорвам нищо, защото не съм съвсем запознат, но ми стана любопитно, защо тогава Русия е против съединението и сформирането на България ??? Аз лично мисля, че и от двете страни всеки си е гледал неговите интереси, а твърденията, че някой го е било грижа за българите е истински фарс, въобще не вярвам, че от изток или запад са се интригували от ,, овцекрадците,, съжалявам...... И двете страни са изпаднали в шок, след като разбират, че ,,Съединението,, се е случило и е факт.