Last news in Fakti

31 Май, 2021 14:04 5 638 38

Какво се случи с т.нар. “руски енергийни проекти” по времето на диктатурата на Борисов?

  • руски енергийни проекти-
  • борисов-
  • корупция-
  • белене

В сложни схеми за корпоративна корупция са замесени западни компании, адвокатски фирми и умели корпоративни престъпници

Какво се случи с т.нар. “руски енергийни проекти” по времето на диктатурата на Борисов? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще започна с малка подготовка, за да разберете това, което ще публикувам тук днес. Това е нужно, защото не се разбира лесно, какво се е случвало в България с т.нар “руски енергийни проекти” по времето на диктатурата на Борисов, които освен руски хибридни военни операции, също така са сложни схеми за корпоративна корупция в която са замесени западни компании, адвокатски фирми и умели корпоративни престъпници.

1. Няма един тип руски реактори от типа ВВЕР. Те са много и различни.

2. Руснаците продават на България след поредица криминални споразумения ректор тип AES-92, който е системна проектантска грешка в ядрената индустрия.

3. Руснаците се отказват от този тип реактори и ги заменят с AES-2006, защото осъзнават тяхната техническа и икономическа непригодност.

4. Руснаците все пак искат да получат пари от т.нар проект АЕЦ “Белене”, но знаят, че това не може да се случи без манипулирана съдебна арбитражна процедура. Затова грижливо подготвят такава с хора от правителството на Борисов с идеята да бъде контролирано загубена от България.

5. След грижлива подготовка преместват арбитражното дело в Женева, където не е имало риск да бъде засечена тази дейност от службите за сигурност. Париж е бил много рисково място за тях. Спомнете си къде са пребивавали отровителите с Новичок на ГРУ.

6. Провеждат успешно манипулацията на арбитражното дело в криминално съдружие с българските си партньори от правителството на Борисов, България губи контролирано и театрално изплаща 1.2 милиарда лева на Атомстройекспорт.

7. Започва подготовка за рестартиране на проекта АЕЦ “Белене”, но няма инвеститори или банкови институции склонни да подкрепят тази финансова и техническа авантюра.

8. Появява се наивен човек, който описва в писмо до българското правителство, какво се е случило в Женева и предлага своята помощ още по-наивно, за да се защитят интересите на България конфиденциално без да подозира, че българската страна е едно цяло с руската в тази криминална и свързана с държавна измяна афера. Приблизително 6 месеца по-късно този човек ще умре скоропостижно от заболяване, което руските служби обичайно е известно успяват да предизвикват при нужда, за да бъде умъртвен човек в рискова за тях държава и с рисков за тях произход по паспорт, но да изглежда естествена смърт. Може и да е било съвпадение, но в този “бизнес” съвпадения и случайности обичайно няма.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    16 31 Отговор
    Искаме да ни владее генерал Румен Радев

    Коментиран от #20

  • 2 Вицове

    56 6 Отговор
    Пристига рано на работа Бойко Борисов и пита секретарката:
    - Нещо за откриване?
    - Няма.
    - Тогава отивам в някоя телевизия или радио...
  • 3 Майна

    45 14 Отговор
    Този е отявлен русофоб и неговите вечни,,скандални,, разкрития са приказки и ветер..НЯМА ЛОШО , АКО НАИСТИНА ТОЯ ПЪТ Е В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ ТОВА РАЗКРИТИЕ...

    Коментиран от #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Слава богу

    4 15 Отговор
    Че почти нищо.Да се махат чайници те
  • 6 9 Стефчо

    26 9 Отговор
    Незнамсикой се събужда, краката му навън, студено му е и решава да се изходи по някои въпроси, не защото ги разбира, а за да се стопли...
    Следва продължение...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 :))

    19 13 Отговор
    ".... Следва продължение…."****на маниакално-параноичните бълнувания !
  • 9 Перо

    6 2 Отговор
    Ами защо не се започват процеси с бившите хора?
  • 10 Жеко

    10 6 Отговор
    Няма го него по , Путин да дава тръби и да ни плащат по 500 милиона годишно само за наем,да праща туристите че умряме от глад.
  • 11 Хахонимен

    18 2 Отговор
    Как така се избира арбитражен съд извън ЕС за проект на АЕЦ в страна член на ЕС и НАТО
  • 12 Българка

    24 8 Отговор
    Най-големият национален български предател , обслужващ чужди интересе, се нарича Бойко Борисов! Той е и руски агент! Така че, няма какво да ни занимава руски шпионин с хвалби за разкрита от каскетурата квартална шпионска мрежа от пенсионери , които работели за Русия

    Коментиран от #21

  • 13 Хахонимен

    10 2 Отговор
    Трябва да се сезира ОЛАФ
  • 14 rusnak

    20 17 Отговор
    Този Гъзмизов е болен. В момента България е дала в пъти повече милярди за скици на самолети, тояидиот бръщолеви тинтири минтири.

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пич

    22 18 Отговор
    Тоя Гамизов е от нищоправещите всичкоразбирачи . Обаче сигурно си е държал мозъка близо до някой ядрен реактор . Няма как да е толкова прост иначе , та и за лобист да не става. А бе , Гамизов , по времето на градежа на Борисов , в енергетиката , в частност ядрената , се включиха французи , американци , китайци и мн.други , да не изреждам . Ти едно дете не си направил за това време , да го възпиташ , та от къде самочувствие да възпитаваш цял народ... учудвам ви се на нахалството на нищоправещите некадърници , как пък точно вие разбирате от всичко... Ще спрат плащането на грантовете , ако продължиш да демонстрираш такава некадърност...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фффффф

    21 4 Отговор
    ГЕРБ- Глутница Еничари Разсипали България.

    ..
  • 19 Пипи Чорапчето

    15 3 Отговор
    Ами продължението е под формата на приложен документ;)
    Направо да го прикрепят към онова сълзливо писмо на герберските евродепутати за "застрашената демокрация" и т.н.
    Ако искат и едно копие на Кьовеши да пратят - ако сме влагали и евросредства за "чайниците";)
    С нетърпение очаквам какви ли "писма" ще се появят и за руско-турската тръба...
  • 20 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Не пиши от ника ми, щатско-турски троле !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Айде, бе

    17 3 Отговор
    Заради подобни пишман разбирачи и поколенията ни пак ще ползват ток от руски реактори, само, че ще плащат на Турция за него от тяхната нова аец Акою руско производство :)
  • 23 Българин

    14 4 Отговор
    Докато електричеството от АЕЦ се възражда по света, а Тец-овете се затварят, този шут плюе по АЕЦ Белене!
    "" 🤔 И защо "инвеститори" бе образ.? Трябва да си остане държавна! България си слага Аец, а чужденци и родни далавераджии да печелят.!?! 😯
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 koлибap

    6 5 Отговор
    Ееей Гамизов каков ум, каков разбирач!? Ке рече чиляк тоо от космето нагор до де поглед стига се акъл! Е се ама ветар.
  • 27 Веднага да се инвестират милиарди в

    2 5 Отговор
    Българската армия и да разполагаме с ядрени оръжиа само така може да си гледаме интереса на България а не да си правят каквото си поискат с нас
  • 28 Аман от тъпи герберуги

    5 3 Отговор
    Аман от тъпи путинисти !
    Аман от тъпи байдънисти!
    Аман от тъпи ердоганисти !
    НЯМА ли тук българисти ?!
  • 29 Бай Шиле

    5 5 Отговор
    Гамизов,на парче ли ти плащат или месечно?
  • 30 Пипи Чорапчето

    9 0 Отговор
    За тези с късата или просто избирателна памет, обяснявам: помните ли лицето Красимир Първанов - той, като изпълн. дир. на НЕК подписва с руснаците скандалният Анекс 12 през 2011 г., който ни задължи да купим оборудването от руснаците. На базата на този анекс руснаците заведоха после арбитражното дело...

    После по повод на това дело пък вече имаше друг скандал - този, че НЕК изобщо не обжалва решението на арбитражния съд в Женева. А е имала опции да го направи...

    А какво се случва с другаря Красимир Първанов, първоизточникът на нашите грешни плащания?;)
    Ами само хубави неща му се случват, ти да видиш;)) - първо Буци го връща с фанфари през 2017 г. като заместник на Нушето, после той си купува един "евтин" апартамент - по подобие на други едни "елитни" граждани и точно този апартамент му изяжда накрая главата! В смисъл - уволнен е , НО не заради тези 1,2 млд. грешни български пари, които подарихме на руснаците, а заради апартаментчето...

    После

    Коментиран от #32

  • 31 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    ИCТOРИЯ НA ПРOEКТA AEЦ "БEЛEНE"

    - Прeз 1981 г. Миниcтeрcкият cъвeт утвърждaвa плoщaдкa зa изгрaждaнe нa втoрa aтoмнa eлeктрoцeнтрaлa в Бългaрия нa р. Дунaв, изтoчнo oт гр. Бeлeнe. Прeз cъщaтa гoдинa зaпoчвa пoдгoтoвкa и инжeнeрнo уcвoявaнe нa плoщaдкaтa зa cтрoитeлcтвoтo нa AEЦ „Бeлeнe“.
    Така започва АЕЦ-Белене!
    Първите протести срещу АЕЦ-Белене бяха "ЗЕЛЕНИ" и бяха през 1990г.! След 2010г. пак имаше "ЦВЕТНИ"протести срещу АЕЦ-Белене!
    Но най-ароматното е, че при Oрeшaрcки дoйдoхa тримa aмeрикaнcки кoнгрecмeни, "нaпляcкaхa" гo и AEЦ-Бeлeнe и Южeн пoтoк зaминaхa в нeбитиeтo! След това клекнаха и Бойко и Народното събрание!
    И ОЩЕ МAЛКO ИCТOРИЯ:
    Aтoмни рeaктoри, пaрoгeнeрaтoри, турбини, гeнeрaтoри, трaнcфoрмaтoри... и вcичкo другo зa Бeлeнe бeшe кoмплeктнa дocтaвкa oт Чeхия нa ШКOДAEКCПOРТ! Cлeд 2000 гoдинa чeхитe бяхa гoтoви дa дoйдaт и рaбoтят c нaши cпeциaлиcти нa AEЦ-Бeлeнe, нo нe би! По времето на НДСВ и Милко Ковачев се прoдaдe чeшкoтo oбoрудвaнe нa руcнaцитe зa цeнaтa нa cкрaп и ceгa e в Русия и рaбoти! Ceгa нa Бeлeнe имaмe плaтeнo дo cтoтинкa руcкo oбoрудвaнe зa 2 eнeргoблoкa пo 1000 МВт за около 600 милиона евра и кaквo?! И тoвa ли щe шитнeм зa мeрcи и приличнa кoмиcиoннa зa някoй нaш чoвeк рaзбирa ce?!
    Колко статии с Гамизов в заглавието трябва да прочетем за да разберем, че пак нещо в енергетиката на България "се размътва"!? Свързано ли е това с посещението на Херо Муктафа неотдавна в АЕЦ-Козлодуй?! Толкова ли ниско е паднало мнението на а
  • 32 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пипи Чорапчето":

    Не беше ли въпросния първанов само началник-отдел в голямото министерВство на Румен Овчаров по Станишево време - безспорно беше! Ама той бил подписал това споразумение през главите на Овчаров и Станишев едва ли не : Нa 5.11.2008 г., въпрeки чe мeжду НEК и ACE нe e нaлицe Дoгoвoр зa ИДC, ce пoдпиcвa Дoпълнeниe 5 към Cпoрaзумeниeтo oт 29.11.2006 г. зa пoръчкa и прoизвoдcтвo нa oбoрудвaнeтo c дълъг цикъл нa прoизвoдcтвo (OДЦП) зa блoкoвe 1 и 2. В тoвa дoпълнeниe e включeнo ocнoвнoтo oбoрудвaнe зa цeнтрaлaтa (рeaктoрнa инcтaлaция, пaрoгeнeрaтoри, cиcтeми зa пacивнa зaщитa, прeзaрeждaщa мaшинa, пoлярeн крaн, пoртaлeн крaн, турбиннa инcтaлaция и др.).
    От всичкото това е ясно, че Красимир Първанов е "НАШ ЧОВЕК"?! А чий точно "НАШ ЧОВЕК" е - който има желание да мисли и да търси!
  • 33 Винкело

    0 2 Отговор
    Това ли беше мощно протръбеното вчера "грандиозно разкритие"? И пак да почакаме до утре? Големо нагамизване тука. Сигурно си плаща добре?
  • 34 аФторе кажи

    5 1 Отговор
    Ама чакайте сега, руснаците са ни прадали нещо, което сме платили и получили,като реактори от типа ВВЕР?!?!!?

    А кажете какви са били подготвените хора от българското правителството, за да платят милиарди на американците за нещо което даже не е приизведено, камо ли получено??

    Коментиран от #35

  • 35 АНОНИМЕН

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "аФторе кажи":

    Правилно! ВВЕР са! И да, реактор ВВЕР не е същото като реактор РБМК каквито са в Чернобил и Фукушима! Руснаците отдавна спряха да правят реактори от типа РБМК по разбираеми причини! РБМК имат по-добър КПД, но са нестабилни и проблемни! Имаме и платено до стотинка към 600 милиона евра цялото друго оборудване за два блока по 1000МВТч на Белене! Остава само да строим или да го продадем както навремето "царя" и Милко Ковачев продадоха чешкото от ШКОДАЕСКПОРТ оборудване за два блока на руснаците по цени на скрап едва ли не! И сега някъде в Русия имат от Белене два работещи блока за мерси!
  • 36 Тъй ли?

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ти па кат си русофил си непатриот,предател демек!!!
  • 37 РеалНо

    2 4 Отговор
    Диктатура е това, което е започнал Радев, и ако не бъде спрян овреме след няколко месеца ще сме в режим подобен на този в Беларус. А такива спекуланти, като Гамизов са част от тази масова компроматна бомбардировка, с която режима на хунтата на Радев си проправя пътя. И защо Стефан Гамизов е единственият представител на неправителствения сектор, който се движи с БРОНИРАНИ КОЛИ и ВЪОРЪЖЕНА ОХРАНА?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.