ФАКТИ.БГ

Измеренията на Вселената

Имат ли граница знанието и въображението?

Публикувана: 13 Юни, 2021 19:00
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3938
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 39 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В нашия грешен, но многоизкусителен свят може да кривнем наляво и надясно, напред и назад, става да се понесем надолу или нагоре. Но няма начин да прескочим на някъде другаде... Съществува теория, че в тази клетка ни държи мозъкът – устройството му не ни позволява да възприемем повече от три измерения. И единствено фантазията дразни любопитството, подтиква към мислене и действие. Има ли нещо отвъд рамките?

През 1853 год. Бернхард Риман доказва съществуването на n – мерното пространство. По същото време английският математик Чарлз Хинтън издава книги по въпроса и в дълбочина изследва проблема за визуализацията. Според него тримерната вселена пресича друга, невидима за нас, която е четиримерна, и я разделя на две части - тях авторът назовава условно с гръцките думи Ана (горен свят) и Ката (долен свят).

В промеждутъка между края на XIX и началото на XX век сериозните разработки привличат спиритистите – те смятат, че неизвестните измерения са обитавани от душите на мъртвите и с лека ръка уподобяват Ана и Ката на рая и ада. Теолозите и философите също охотно се възползват от тях.

Темата за многомерността на Вселената (както и тази за паралелните светове) е приета в литературата и философията. Значително е влиянието ѝ в изобразителното изкуство. Там ролята на перспективата отслабва. Например, кубистите (Пикасо, Метценже и др.) изобразяват хората и предметите едновременно в различни ракурси, така сякаш им добавят измерения (вж. картината «Авиньонските девици»). Сюрреалистът Марсел Дюшан използва познанията си за многомерната математика и методите за нейната визуализация в опит да открие нови изразни средства. Характерни за творчеството му са платната «Гола, спускаща се по стълбище, N: 2» и «Голямото стъкло». Аналогични мотиви се наблюдават при футуристите и супрематистите. Според специалисти работите на Малевич от този период напомнят плоски сечения на обекти от висши измерения. А Салвадор Дали създава «Разпятие, или Хиперкубично тяло» и «В търсене на четвъртото измерение».

Ще си позволя кратко отклонение от темата, за да предположа, че през годините до Първата световна война науката, съзнанието и моралът са се развивали заедно, били са нещо единно. Човекът е крачел напред бавно и уверено, бил е многостранно развита личност, осъзнаваща своето място в обществото и природата. После хората се превръщат в потребители, чиято душевност и менталност не отговарят на възможностите на достъпните технологии. Все пак между индивида и личността има разлика.

Многомерността занимава умовете и на именити учени като физиците У. Крукс и В. Вебер, астронома Й. Цьолнер, носителите на Нобелова награда Дж. Рейли и Дж. Томсън.

В статия от 1872 год. австрийският физик и философ Ернст Мах пише: «Още не разполагаме с удовлетворителна теория на електричеството и може би това се дължи на стремежа електрическите явления непременно да бъдат обяснени посредством молекулярните процеси в пространство с три измерения».

През 1914 год. Гунар Нордстрьом публикува своята Теория на гравитацията, която за известно време е приемана за конкурентна на Айнщайновата Обща теория на относителността (ОТО). Там електромагнитното взаимодействие е представено чрез допълнително пространствено измерение. Малко по-късно финландският учен разширява модела с пета координата, представяща нютоновия гравитационен потенциал. Ала по ред причини смелата идея е била отхвърлена.

Алберт Айнщайн включва гравитацията в ОТО без «умножаване» на пространството – просто го свързва с времето и въвежда възможността всички тези измерения да се изкривяват.

През 1921 год. Теодор Калуца публикува статия, в която, подобно на Нордстрьом, описва електромагнитното въздействие с помощта на четвърто пространствено измерение... Обаче според изчисленията то е било безкрайно голямо, а ученият не успял да обясни защо ние не се губим в него. Решение на проблема било дадено от шведа Оскар Клейн – той предполага, че радиусът на новото измерение трябва да се свие дотолкова, че да не блуждаем там... Така се ражда Теорията на Калуца – Клейн, обединяваща Общата теория на относителността и електромагнитната теория на Максуел.

Допълнителното пространствено измерение се свива и от него излизат гравитацията и електромагнетизмът - следователно двете сили може да се обяснят с помощта на геометрията... Моделът е примамлив, но досега не са намерени доказателства за неговата истинност. Не му липсват и слабости. Например, той не обяснява природата на заредените частици. Друг проблем е, че сметките показват, че радиусът на четвъртото измерение е нестабилен и неговите колебания би трябвало да влияят на гравитационната константа.

През шейсетте години на миналия век физиците допускат, че идеите на Калуца и Клейн може да се приложат в Теорията на всичко. За целта е нужно само да се добавят още няколко измерения. И колко станаха те? Смятаме на пръсти... Две за слабото ядрено взаимодействие. Четири за силното. Едно за времето. Три за гравитацията. И още едно за електромагнетизма. Общо – единадесет.

А дали е така? Имат ли граница знанието и въображението?

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 39 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Водо лейката
1 Отговор
... Много интерсна статия... Вънаги съм си мислила.. Какво има след това.. Сложно е..

Оценка:
-4 +33

Някой
2 Отговор
Ни ми пука за вселената, най ми пука ши са излагат ли великите македонци срещу австрийските такива🤣🤣🤣

Оценка:
-27 +6

3
Този коментар е премахнат от модератор.
Госあ
4 Отговор
Сансара.

Коментиран от #9


Оценка:
-5 +3

One
5 Отговор
Има начин да се разбере- Мъск и останалите умни гении-тарикати на тази планета създават междузвезден кораб, намират 10-на доброволци, обучават ги перфектно за астронавти и как да управляват кораба, дават на семействата им по 20-30 милиона-заради риска да загубят живота си, слагат всякаква измервателна техника, оръжия, много храна и ги изстрелват в дълбокия космос. До края на познатата ни Вселена, че и отвъд. Да се види кое какво е, има ли извънземни гангстери, агресори, контрабандисти, пришълци, хищници, грозотии-дето си падат по Денят на независимостта, джедаи, ситски лордове, разни титани с ръкавици-дето щракат с пръсти, дали има там местни Пазители на галактиката и куп още незнайни хвърковати, пълзящи или ходещи гадини и чудовища. И ако всичко е точно-да се върнат и да разкажат кво са видяли, чули, разбрали. Туйто!

Оценка:
-13 +5

4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
6 Отговор
Ето една абстракция, с която учените се опитват да си представят, че може да съществува 4-мерно пространство, т. е. при него обема ще се описва като метър на 4 степен. За да си го представим, нека да приемем, че ние живеем не в 3-мерен свят, а в 2-мерен. Значи живеем само в някаква математическа повърхнина като двумерни същества. Срещнем ли се, за да се разминем, трябва да се заобиколим. Не може да се прескочим, защото няма горе или долу. А сега нека тази повърхност да е цилиндрична. Ние обаче не знаем, че тя е цилиндрична и ще си мислим, че е плоска и безкрайна във всяка посока. Движейки се дълго време, ще обиколим цилиндъра и ще се върнем пак на същото място. Ще бъдем учудени. Понеже сме двумерни не можем да си представим цилиндрична повърхност и как е станало това. Ако ни наблюдава тримерно същество, то ще може да си представи. Сега нека в този пример заменим двумерните с тримерни, а тримерната обвивка на цилиндъра с 4-мерно пространство. Ние реално сме си тримерни и не можем да си представим 4-мерно пространство. Но имаме ли право да отречем, че съществува?

Коментиран от #11


Оценка:
-4 +16

Бауддха Бхарата
7 Отговор
И към тях се добавя измерението на нирвана, която е безразмерна, поради което в нея конвергират всички останали измерения.

Коментиран от #8


Оценка:
-6 +4

Госあ
8 Отговор

До коментар #7 от "Бауддха Бхарата":


Хегел също може да се добави.

Коментиран от #10


Оценка:
-4 +1

Поправка
9 Отговор

До коментар #4 от "Госあ":


СаМсара

Коментиран от #12


Оценка:
-4 +1

Хусерл
10 Отговор

До коментар #8 от "Госあ":


По-скоро Кант, той е по-близо до субективната отнесеност на така наречените обективни данни. Кой може да каже колко измерения има трансценденталната естетика?!

Коментиран от #13


Оценка:
-4 +1

🌑✨☀️⚡
11 Отговор

До коментар #6 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":


Съсредоточи се единствено върху работния режим 1-3 и 2-4.Не е хубаво че си губиш времето с разсъждения в/у неща непосилни за съзнанието ти.

Коментиран от #16


Оценка:
-7 +1

Така е
12 Отговор

До коментар #9 от "Поправка":


И сансара е правилно, поне така се произнася, но се пише саМсАра

Коментиран от #14


Оценка:
-2 +0

Госあ
13 Отговор

До коментар #10 от "Хусерл":


Точно Хегел разсъждава върху Сансара и цикличността. Според него един безкрайно живеещ човек, би изживял всички възможности.

Оценка:
-6 +4

Госあ
14 Отговор

До коментар #12 от "Така е":


Пише се на кирилица и по двата начина.

Оценка:
-1 +1

В ъгъла на кръглата стая
15 Отговор
Измеренията са колкото лъчите на македонската звезда, колкото ръбовете по футболната топка и колкото пачките в чекмеджето на банкянската тиква.

Оценка:
-1 +7

4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
16 Отговор

До коментар #11 от "🌑✨☀️⚡":


Примера, който давам вероятно е непосилен за твоето съзнание, а не за моето. Не съм го измислил аз. А ти трябва да четеш повече математика и новости!

Оценка:
-3 +9

17
Този коментар е премахнат от модератор.
дедо
18 Отговор
Нищо няма след това,просто ставаме част от химическия обмен в природата. Защо всеки си мисли че трябва се преражда,да има други светове и друг живот? Нищо няма и е нормално,вашите молекули и материя отива в кръговрата на природата,да дадете живот на растения и животни. Рециклиране се казва!

Коментиран от #20, #23


Оценка:
-6 +10

Материята.....да
19 Отговор
Но ,душата и тя ли се рециклира?

Оценка:
-2 +4

Plamen
20 Отговор

До коментар #18 от "дедо":


Да вероятно добре казано е

Оценка:
-3 +1

Без да съм физик
21 Отговор
Харесва ми статията, но не става ясно каква е разликата между сила (магнитно поле или гравитация, примерно) и измерение. Какво точно разбираме под измерение? Защо светлината или друг поток или вълни не е измерение, ако магнитното поле е? Би било интересно да има повече такива публикации.

Оценка:
-1 +4

Hoho Boho
22 Отговор
"През 1853 год. Бернхард Риман доказва съществуването на n – мерното пространство."

Риман не доказва съществуването на n – мерното пространство!

Анализира една математична абстракция
- какви биха били математическите завивисимости в едно закривено пространство.

Оценка:
-1 +3

Hoho Boho
23 Отговор

До коментар #18 от "дедо":


Прав си.
Ние сме материя. "Химичен състав", като казваш...
- Били сме атоми и ще останем атоми.

Няма как да изчезнем /като материя/,
доказан природен за закон,
ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МАТЕРИЯТА

Но за нашия дух, съзнание
може би съществува подобен "природен" закон?

Оценка:
-1 +6

Теория за всичко
24 Отговор
Някой казват че самите ние живеем в Холограма или как сме изградени от атоми които никога не се докосват един с друг или как ако ядрото е топка за голф то самият атом е колкото НДК а между тях няма нищо освен няколко електрона и гравитация! Така естествено никога не се допираме до нещо реално което ни струва нереално но е факт!

Оценка:
-0 +2

Гошо
25 Отговор
Всичко зависи от рикията, качество и количество! В кви бинарни, тримерни, кубични и субкубични измерения съм бил.......

Оценка:
-0 +0

Хиперболичен параболоид
26 Отговор
Като се прекали вечерта с мат'ряла, на сутринта и мивката е крива и чешмата е в друго измерение и лампата в хладилника светва още преди да е отворена вратата и всичко се синхронизира чак след втората бира.

Оценка:
-0 +0

САМО ВРЕМЕТО Е
27 Отговор
БЕЗКРАЙНО....

Оценка:
-0 +0

Наблюдател
28 Отговор
Т.н. "Струнна теория" предвижда наистина че Вселената е 11 измерна.

Оценка:
-0 +2

Уйке
29 Отговор
Според един от пациентите с който се среща в лудницата Швейк, в земното кълбо се намира едно друго, по-голямо земно кълбо!

Оценка:
-0 +1

Блез Паскал
30 Отговор
Вселената е Сфера, Центърът на която се намира Навсякъде, а Периферията Никъде!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5