Last news in Fakti

24 Май, 2024 16:00 1 418 32

Иво Сиромахов: Границите на нашия език са границите на нашето мислене. И при думите има инфлация

  • иво сиромахов-
  • граници-
  • език-
  • мислене-
  • инфлация

"Замяната на думите с картинки и емотикони свежда чувствата ни до не повече от пет, защото когато нямаш словото, за да ги изразиш, и чувствата ти се опростяват и ставаш един не просто простомислещ, но и просточувстващ човек.“, каза още писателят

Иво Сиромахов: Границите на нашия език са границите на нашето мислене. И при думите има инфлация - 1
Снимка: Радио Фокус
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Буквите и словото ни дават възможност да погледнем света през тях, да научим много неща и да изразим себе си. Границите на нашия език са границите на нашето мислене, защото човек мисли в думи и смисълът ще бъде заключен в тях. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ писателят и драматург Иво Сиромахов.

"Замяната на думите с картинки и емотикони свежда чувствата ни до не повече от пет, защото когато нямаш словото, за да ги изразиш, и чувствата ти се опростяват и ставаш един не просто простомислещ, но и просточувстващ човек.

По думите му, за да се съхрани ценността на думите е добре да ги използваме смислено и да не злоупотребяваме с тяхното значение, защото "и при думите има инфлация. Когато една дума много често се върти в употреба, тя губи смисъла си, тя става куха фраза. И най-често това се вижда в политическия език, в политическото говорене – там винаги са използват никакви фрази, които нищо не значат,“ каза той и обясни, че езикът на всеки човек е плод на това колко книги е прочел и че колкото повече четеш, толкова повече е богат речника ти.

Любими му български автори от XIX век са Захари Стоянов и Алеко Константинов, от ХХ век майсторите на словото Йордан Йовков и Йордан Радичков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов. "От XXI век нямам любим автор, защото смятам, че качеството на литературата падна, и не само в България. Не се пишат чак толкова запомнящи се творби. Няма голям написан роман на XXI век,“ обясни той и добави, че книгите, които са белязали живота му са много – в списъка, който е направил наскоро, е успял да ги сведе до 70. "Аз съм много четящ човек и мога да кажа, че любимите ми книги са около 300. И това са тези, които редовно препрочитам.“

Новият му сборник "Очила и нови разкази“ излиза в допълнено издание с 13 нови разказа с романтичен и сюрреалистичен привкус, "фантасмагории в сферата на сънищата, в онези пространства, в които реалността и въображението се преплитат“.

"Второто допълнено издание на "Очила“ се случва заради това, че тия разкази развълнуваха хората и мисля че този тип вълнение и за мен е важен, защото това е едната страна на моето съзнание, на моето сърце. Това са малко като приказки за възрастни. Всеки писател пише въз основа на собствените си преживявания и създава свят, който отразява реално съществуващи неща. Не може да направиш свят, който не си видял, не си преживял,“ обясни Иво Сиромахов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    4 8 Отговор
    Елена Андреевна Рыбакина ще спечели "Ролан Гарос" тази година. Залагам 100 лева.
  • 2 Червената шапчица

    15 12 Отговор
    Този, ако знае колко е тъп и неприятен чалгар, ще се гръмне...
  • 3 Никой

    18 1 Отговор
    ФАКТИ БГ. не са ни осведомили защо българина от ДПС Д.П. не е поздравил Българския народ за своята азбука по случай 24 май. Тоз чиляк какъв е ?
  • 4 Червената шапчица

    15 10 Отговор
    писателят и драматург Иво Сиромахов.- ха ха ха.. Този е чалгар - плагиат.
  • 5 Баба

    4 1 Отговор
    Иво браво за точното ти мнение защо няма да гласуваш в твоя сайт и аз няма да гласувам
  • 6 Никой

    7 11 Отговор
    Лидера на " ВЪЗРАЖДАНЕ " няма ли да поздрави Българския народ по случай най светлия празник 24 май. Или той "говорит пo - руZZки ".

    Коментиран от #28

  • 7 Сто процента

    14 1 Отговор
    За 35 години инфлацията на думите на българските политици и културтрегери е 100%.
  • 8 Путинофил

    5 7 Отговор
    путин каза, че азбукВата е измислена от македонците.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бамбука

    4 1 Отговор
    Няма ли Господ да си прибере вересиите. На най-светлия празник с тази фланелка и с този надпис ?

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гордана..

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    Тоз празник е наш,абв-ето е тръгнало от македонските земи,у александрия помолихме коптите да дешефрират египетските йероглифи още през 2-3 век,и после нашио охридски поп използва няколко века по късно като база и модел копското писмо..и преписа от коптската азбука-кирилицата.
  • 13 Мурдер

    1 6 Отговор
    Тоя пигмей ми души смока на Камбаните, остана без думи 🤪
  • 14 Червената шапчица

    6 1 Отговор
    ВЕЛИКДЕН У МАЙКИНИ
    - Долна куliветина е! – извика кака Дичка. – И е любовница на Кеворк Думбаралян. Ма тва все едно не съм ви го казала. Младо момиче да спи с петдесетгодишен мъж, и то арменец! Как не я е срам!
    Свако много се възмути и си наля още една голяма ракия.
    Козунаците се опекоха, кака Дичка взе два и си тръгна, като дори не се сети да благодари.
    - Много е про -ста кака Дичка – казаха майкини. – И дъщеря ѝ е същата като нея. Откъде се взеха тез куliви?Навремето нямаше таквиз работи.

    Иво Сиромахов
  • 15 Червената шапчица

    2 3 Отговор
    Границите на нашия език са границите на нашето мислене, ...- писателят и драматург Иво Сиромахов.
    Ако прочетете бълвоча ВЕЛИКДЕН У МАЙКИНИ и ще разберете, че тоя е шарлатанин... и бездарник.
  • 16 Червената шапчица

    3 4 Отговор
    Сиромахов, мога да ти кажа, че ти си захлупен от един интелектуално- политически капак тежък като чугун на ВиК шахта непосилно тежък да го отместиш!
  • 17 име

    3 2 Отговор
    Напосредък ми прави приятно впечатлетие Иво Сиромахов. Започнал е да се изказва доста разумно, за разлика от преди години, когато писаниците му се свеждаха до изопачаване на българския манталитет и представяне на всичко като ганьовщина.

    Коментиран от #25

  • 18 Сандо

    4 4 Отговор
    При тоя самовлюбен тюфлек границите на нашия език са преминали в територията на някакъв друг - поне това показва фланелката му.

    Коментиран от #23

  • 19 Лорда

    1 4 Отговор
    Този булдок много яко дави мръвката. Като го захапе, няма отърване. Чудо!
  • 20 Ха ха а така

    5 0 Отговор
    Грешиш Иво , в момента на наглия и простака му казват , че е креативен и пробивен , та каква по голяма инфлация за думите от това .......
  • 21 хи хи

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бамбука":

    Това го кажи на този дето е писал статията и е лепнал каквато му падне снимка в нея .
  • 22 Крумов

    2 2 Отговор
    Стигни дълбочината на Марк Твен, пък нека - тогава.

    Много приятен Сиромахов, искаме дълбочина.
  • 23 Ф"л"анеката

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Сандо":

    е от по-стара изява. Сам по себе си, Сиромахов е достоен човек. Обича България и Българския език.

    Коментиран от #26

  • 24 Неда Павлова

    3 1 Отговор
    Честит празник на всички!! Иво Сиромахов, когато се изразявате дълбокомислено: "Границите на нашия език са границите на нашето мислене" е рредно да цитирате първоизточника - големия философ Лудвиг Витгенщайн., който казва " Границите на моя език са граници на моя свят". и казва нещо повече от Вашата интерпретация.
  • 25 Иво е тарикат

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "име":

    Селски тарикат, роден и отраснал в столицата, получил добро образование в елитно средно училище. Та като казвам селски тарикат, точно такъв е. Умее да прилага способностите си и извлича полза от всяка ситуация. Като сценарист и актьор на дългия беше самата пошлост , но това се харесваше на масите. Може да напише и нещо стойностно, но....само ако има съответната поръчка, която ще му донесе пари. Той е по-вреден манипулатор от наистина простия човек. Иначе казано - човек без достойнство, самолюбив и е ехиден- това е неговият щит срещу комплексите му.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Честит празник ! За мен най, най, най хубавия ден в най хубавия месец. Е ,не искам да става национален от типа на 3-ти март или 9–ти септември !! Политиците ще го омаскарят, като всичко останало наоколо !!
    Както и да го въртим и осукваме, Иво е един от нас – човек на прехода, на безкрайния преход и неспирната промяна. Може да не е чел Витгенщайн и така да му е дошло. То може ли да кажеш нещо, което не е казвано или да запееш песен и да не повториш някоя нота или музикална мисъл !?
    Аз не му харесвам писанията, но какво пък – нека си пише. Четейки това , което е написал, един ден човеците ще съдят за ниво на култура, морал, разбирания. Какво свястно може да измъдри човек в това инфлационно време. Инфлация на българския язик има. Какви ли не латински, и английски думи научихме от умните и знаещи партийни избраници в Парламента !? Добре, че около две десетилетия не гледам телевизия - там какви ги къдрят, ще кажат телеманяците. Радиото и вестниците като че ли запазват приличие......
    "Върви народе възродени " звучеше някога и 1/3 от народа се извървя. Имаме български училища по света!! Нека трудно говорящите български язик деца , да понаучат нещо за Кирил и Методий ! И не си правете илюзии, че те ще се върнат някога край Балкана да работят и живеят !!
  • 28 Някой

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    Ти никой, а и си абсолютно неграмотен, за какво да те поздравява?! Как пък една дума не написа правилно...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сиромахнов

    1 1 Отговор
    Плагиат
  • 31 Сиромах Ивов

    2 1 Отговор
    Нещо не споменава автори като Ботев, Вазов, Каравелов, двата Славейкови, Елин Пелин, Смирненски, Вапцаров... И поне още 10 големи имена, както и още поне 10 по-съвременни.
    Че не ги е чел е очевидно, дано поне да е чувал за тях...
    Нямало голям роман през 21 век? Какво означава голям? По обем ли, по приходи ли... Чел ли си поне един роман от Михаил Вешим, например?
    Ми вземи напиши ти бре, "писателю"! Нали си велик! За разлика от гореспоменатите имена... Още повече, че от 21 век остават повече от 3/4, има време някой да напише!
    Да се чуди човек защо ни занимавате с такива "фактори"...
  • 32 Жоро

    3 0 Отговор
    Иво , казаното от теб звучи приятно, но нещата в България са различни от това което ни се иска. В много райони студентите не знаят БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и пак им се дава Диплома. За какво ли? За да кандидатстват като продавач-консултант на дрехи ВТОРА УПОТРЕБА. Кой ги произвежда тези ИЛИТЕРАТИ? Ами ДОЦЕНТИ и ПРОФЕСОРИ на килограм, които са произведени с политически протекции. Нивото е безкрайно ниско, защото повечето от тях са взели дипломи пак с протекции. Тези хора се научават да говорят и пишат много/ с правописни грешки / без да кажат НИЩО. Тогава каква граница на мисълта може да има? Мисълта им стига за физиологическите им нужди и за търсене на начини за обогатяване. "Малката им правда" се свежда до скъп автомобил, няколко жилища , 4-5 маркови костюма и аксесоари и връзки с Партийните централи. И никой не им търси резултат на труда им.....