Last news in Fakti

26 Юни, 2021 19:00 4 822 23

Търсенето расте, предлагането стагнира: какво се случва с цената на петрола?

  • петрол-
  • нефт-
  • опек

Ако цените на петрола наистина се устремят нагоре към границата от 100 долара за барел, това неминуемо ще наложи преизчисляване на инфлационните рискове на финансовите пазари

Търсенето расте, предлагането стагнира: какво се случва с цената на петрола? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петролът достигна най-високата си стойност от две години насам. Според експертите цената на “черното злато” ще продължи да се покачва и може да достигне 100 долара за барел още догодина.

Петролът достигна най-високата си цена от две години насам. Експерти вече предупреждават за опасността от недостиг на пазара и произтичащо от това ново поскъпване на бензина, керосина и мазута.

През тази седмица цената на петрола на няколко пъти достигна нови рекордни стойности. За първи път от две години един барел (159 литра) от сорта Брент прехвърли границата от 75 долара, а американският лек суров петрол WTI достигна цена от 73 долара за барел. За последен път той е струвал толкова през октомври 2018 година.

Цената ще продължи да расте

Експертите на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" очакват още през това лято цената на петрола Брент да достигне 80 долара за барел, като поскъпването може да продължи. Цена от 100 долара за барел те определят като "реална възможност". Цена от сто долара за барел е все по-вероятна, казват пред "Файненшъл таймс" и от Glencore - най-големия търговец на гориво в световен мащаб.

В "Джей Пи Морган" говорят за нов цикъл на поскъпване на суровината и неотдавна потвърдиха прогнозата си за цена от 190 долара за барел през 2025 година.

Франциско Бранч от "Бенк ъф Америка" смята, че границата от 100 долара за барел ще бъде достигната още през 2022 година. Според него цената се качва, защото предлагането почти не се променя, а търсенето нараства. Обяснението за това е просто: в условията на пандемията много фирми отложиха инвестиционната си дейност, и сега, когато мерките се разхлабват, а имунизационните кампании, поне в развитите индустриални държави, набират все по-голяма скорост, потребителите и компаниите имат много да наваксват. Това поражда и високото търсене.

Делта мутацията като рисков фактор

Отстъплението на пандемията и възобновяващата се световна икономика водят до повишено търсене на суров петрол, бензин, дизел и керосин. Франциско Бланч вижда в съживяващата се туристическа индустрия един от факторите, който оказва натиск за повишаване на цените.

Рисков фактор за икономиката в момента представлява Делта мутацията на коронавируса, тъй като тя пък може да доведе до връщане на ограниченията и затягане на пандемичните мерки.

Растящите цени могат да активизират играчите в добива на шистов петрол. Американската фракинг-индустрия винаги е била коректив на пазара на суровини и е разширявала производството, когато цените се покачват. Последният път, когато станехме свидетели на това, беше през 2014 година. Тогава петролът беше стигнал 100 долара за барел, а намесата на американските фракинг-фирми на пазара сложиха бърз край на ръста в цените

Рисковият фактор Иран

От климатичната политика на Запада могат да спечелят страните от картела ОПЕК, преди всичко - Саудитска Арабия и Русия. Предстои да стане ясно доколко те са готови да реагират с увеличение на производството в отговор на повишеното търсене. А след избирането на ултраконсервативния духовник Ебрахим Раиси за президент на Иран е малко вероятно Ислямската република да тръгне в посока, която ще доведе до бързото отпадане на американските санкции, за да може Иран също да увеличи добива на петрол, казва Ойген Вайнберг от "Комерцбанк".

Едно обаче е сигурно: ако цените на петрола наистина се устремят нагоре към границата от 100 долара за барел, това неминуемо ще наложи преизчисляване на инфлационните рискове на финансовите пазари, тъй като цената на петрола е сред най-силните фактори, влияещи на потребителските цени.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лейка

    31 7 Отговор
    Дойче Веле, пак ли Вие с вашите раЗмисли?
  • 2 Четник

    33 0 Отговор
    Лоша новина за нас ,шофьорите но през лятото търсенето на бензин винаги е било високо.
  • 3 хоу хоу

    32 2 Отговор
    Ще се случи някоя нова война.
  • 4 Урко

    46 3 Отговор
    В БГ инфационните цени са изчислени на 130$ за барел петрол и още си карат с тях.Сега ще ги закръглят на 200$ за всеки случай.Когато падна на 30$ никой не свали цената на стоките и услугите.
  • 5 трола деса-стоян

    14 17 Отговор
    азък, казано на чист български. отлага се фалита на рассия поне до 2025.

    Коментиран от #7

  • 6 Борислав

    40 2 Отговор
    Просто това с цената на петрола е контролен изтрел в умиращата след пандемията икономика! Явно някой е решил да унищожи всички спестявания на обекновенните хора.

    Коментиран от #12, #19

  • 7 Трол

    9 15 Отговор

    До коментар #5 от "трола деса-стоян":

    Ооо, Според Диска Рашън отдавна е фалирала, но не го знае! Друг неин бисер-Афганистан подмина Китай по икономически ръст! СладОрана е, аз за т'ва я бичкам!

    Коментиран от #8

  • 8 трола стоян геортиев

    28 0 Отговор

    До коментар #7 от "Трол":

    На мен са ми любим глупостите му как заради глобалното затопляне, германците щели да спрат да ползват газ и Газпром щял да фарира, даже и Русия да повлече. Другата уникална лъжа е запада залагал на ВЕИта и затварял АЕЦите си.
  • 9 Валентино

    4 19 Отговор
    Пълни глупости!Да си избият още някой долар.Колите на дизел и бензин им се вижда краят.И не само на колите. Примката се затяга с всеки изминал ден!В Германия дизела на магистралата-1.45.Франция,Италия -1.55. Люксембург най-евтино-1.21.Швеция най-скъпо.

    Коментиран от #16, #21

  • 10 GitHub

    12 2 Отговор
    склери и путя шъ ви дерат по двеста кожи и ще ви залъгват с конфронтация. вие пак си изберете боцко, с него си ви е най-добре.
  • 11 Порно

    22 0 Отговор
    Неизбежно беше , на саудитците им писна да държат цената ниска , за да прецакат руснаците , и да помогнат на американците за евтин внос на петрол.
  • 12 Анонимник

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Борислав":

    Не само спестяванията, но и цената на труда. Заплатите също са стагнирали, но никой не обелва дума за това. Медиите плашат народа с инфлация, а има стагфлация. Гледай като вдигнат кредитния мораториум какво става.
  • 13 гадюха недна

    10 3 Отговор
    От гимнастиките с петрола, спечели Русия, а умните ни съюзници и проксито СА се хванаха за палците! Санкции, манкници са за простите соросоидни кратуни, които вярват на пропагандата и четат глупостите на DW. САЩ си купуват петрол от Путин като момченца и пак имат дефицит. Дано ВВП увеличи военния бюджет и ги умори от глад!
  • 14 √(n&Варна)

    5 0 Отговор
    Търсенето не може да бъде измерено, за да се твърди, че расте/намалява.
    Растат/намаляват КОЛИЧЕСТВАТА на търсените или предлаганите стоки или услуги.
    По друг начин – търсят/предлагат се повече или по-малко КОЛИЧЕСТВА стоки или услуги.
  • 15 Некой си

    4 0 Отговор
    Според мен някой се опитва да подведе дребния инвеститор да заложи на повишаване цената на петрола. И след като цената скочи достатъчно, "онези от Израел" ще кешират.
    P. S. Ако беше толкова лесно-достъпна информацията, намаше да има икономическо неравенство.
  • 16 Ами не бе

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Валентино":

    Абе Валка-що мислиш толкоз плитко и елементарно...? Защо си мислиш,че петрола се използва само от колите...-а??? За твое сведение,петрола участва във почти всяка един промишлен отрасъл..-като започнеш от гащите които носиш та стигнеш до супер технологиите които ни се представят като иновации...-навсякъде има петрол или производствени от него съставки.Дори и тоалетната ти хартия съдържа петролни продукти...Що мислиш толкова първосигнално и шаблонно?
  • 17 БАЙ Х@Й ‼️

    18 0 Отговор
    Барела беше 150$ - литър бензин у нас бе 2.40 ! Барела стана 60$ - бензина не стана 1.10 , а 2.00 ! Сега барела гони 80$ , а бензина 2.20 ! Ако Барела се върне на 150$ бензина няма да се върне на 2.40 , а ще искат поне 3.30 защото петрола е поскъпнал !!!!!! Има ли още някой да вярва в ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА !!!!
  • 18 Буха ха

    7 0 Отговор
    Лоша работа, забелязал съм че когато поскъпна петрола, другарките на нощта спират прИмоциите и вдигат цените, което си е чиста инфлация
  • 19 грета гунберг

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Борислав":

    Това е основната идея . Казва се друсане на крушата . Тези с малките и средни бизнесчета , които вадят повече от една заплата , и са независими , да фалират , разорят , и понеже са по-качествени единици , да попълнят опразващите се работни места във фабриките , заводите работейки на една ниска заплата.
  • 20 Зайко Байко многознайко архив

    6 1 Отговор
    Изчетох всички коментари на ученИ, недоученИ участници тук. Само някъде по средата забелязах просветление у едного, който така и не бе развил мисълта си до край. Тъй като светът се унифицира с всеки изминал ден и трите велики сили с обкръжаващите ги копиеносци, които имат ядрено оръжие си играят на информационни войни, като ни показват " фейк " новини и ни карат да с страхуваме от неизвестноста и бъдещето. Това съм го писал и преди. Двете основни чувства, които ръководят човешкото същество , това са гладът и страхът, в съвременния свят всичко друго е манипулация на информационните потоци. Имам чувството , че великите сили имат своя вътрешна договорка, да си играят с малките безресурсни държави на една игра и да ги контролират. Играта за доброто и лошото ченге! Малките държавици , като нашата се мятат от единия в другия край и не виждат , как собствените ми васални на великите сили правителства ги загробват все повече и повече. Идеята на е т.н. NWO да бъде наложен повсеместно. Скоро ще почнат да ни вземат и данък за въздуха , който дишаме.
  • 21 хахахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Валентино":

    това че ти сега ги виждаш тия цени не означава че не са от 4-5 години даже и повече
  • 22 мафия

    3 0 Отговор
    в българия цените на пертола си държат на тази цена и никога не я смъкват такак че за нас не е нищо ново ние си плащаме 2лв+ от много години въпреки че цената на петрола е падала на стойности които реалната им цена у нас би трябвало е да е падала под лев но уви
  • 23 1122

    0 0 Отговор
    Споко,като минем на ток,сами ще идват да ни носят бензина в домовете ни,ще предлагат и отстъпки НО:тогава няма да ни трябва.