Last news in Fakti

1 Юли, 2021 10:00 7 197 73

Битката на Москва за Черно море

  • черно море-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • битка-
  • кораби-
  • великобритания-
  • напрежение-
  • учения

Два инцидента с натовски кораби само за една седмица: Русия изглежда иска да си възвърне изгубеното влияние в региона

Битката на Москва за Черно море - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руски изтребители са се доближили опасно до нидерландската фрегата "Евертсен" в неутралните води на Черно море и са „имитирали атака" срещу плавателния съд. Това заяви нидерландското министерство на отбраната във вторник, на 29-и юни. Инцидентът е станал на 24-и юни – ден след този с британския разрушител "Дифендър", който беше обстрелван предупредително от руски военни край бреговете на анексирания от Москва полуостров Крим.

Министърката на отбраната на Нидерландия Анк Бейлевелд нарече действията на Русия „безотговорни" и увери, че „Евертсен" има пълното право да плава там. По нейните думи „няма никакво оправдание за този вид агресивни действия, които увеличават вероятността от инциденти".

От своя страна руското министерство на отбраната заяви, че изтребителите са били изпратени към фрегатата след като е било установено, че плавателният съд се приближава към води, които Русия смята за свои. В понеделник Украйна и САЩ заедно с още над 30 други държави започнаха военно учение в Черно море. Маневрите "Морски бриз-2021" се провеждат за 21-и път, като заради конфликта между Украйна и Русия на тях се гледа като на подкрепа от Запада за правителството в Киев.

Москва възприема Черно море като свое

Москва иска да превърне Черно море в "руско море" и Алиансът е принуден да реагира, пише в коментар по този повод германският "Ди Велт". Мрачните предупреждения от страна на Русия по повод маневрите на НАТО показват сериозността на положението. Изданието подчертава, че целта на най-големите учения от 25 години насам е да се повиши отбранителната способност на черноморски държави като България и Румъния срещу евентуална руска агресия, както и да бъде демонстрирана солидарност с Украйна.

НАТО започна да се отнася истински сериозно към черноморския регион едва след като Русия навлезе в Крим, посочва още "Ди Велт". За Москва Черно море е важно, защото то осигурява на Русия достъп до Средиземно море, т.е. до съюзниците ѝ в Близкия изток, като Башар Асад, например. За Русия морето е един вид буферна зона както по отношение на заплахите за Близкия изток, така и за заплахите от страна на НАТО, който , според Кремъл, застрашава и Крим, и южните райони на Русия. Целта на Москва е да си възвърне изгубеното влияние в черноморския регион, в който след разпада на СССР балансът на силите се измести в западна посока. Актуалните опасения на Русия са, че при по-засилено присъствие на НАТО в Черно море големи части от европейска Русия биха попаднали в обсега на западни ракети със среден радиус на действие. Затова от анексията на Крим насам Русия милитаризира все повече украинския полуостров. Числеността на разположените там войници е удвоена, нараства и броят на руските военни кораби в региона.

Ясен сигнал към Москва

От черноморските държави само Турция е в състояние донякъде да се противопостави на Русия, имайки предвид мощта на руската противоракетна отбрана. След анексията на Крим Украйна изгуби голяма част от своя боен флот, Грузия държи военните си кораби по крайбрежието по финансови причини, а Румъния и България за момента почти няма какво да противопоставят на Русия. Изброените държави имат и още един проблем: натовските държави с мощни ВМС като САЩ и Великобритания са ограничени в действията си в Черно море –техните кораби нямат право да остават повече от 21 дни в региона. Все пак водите на Черно море са международни, респективно корабоплаването в тях е свободно. НАТО иска да гарантира това и отново и отново да подчертава, че не приема претенциите на Русия спрямо Крим и неговата акватория. Затова постоянно се стига до инциденти като тези от миналата седмица. Натовските маневри би трябвало да бъдат ясен сигнал за Москва, че не се приемат нито руските претенции към Крим, нито тези за руско господство в Черно море, се казва още в коментара.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 търпи търпи

    19 190 Отговор
    Усещате ли как скоро "бившия" СССР ще получи мощен и възпиращ юмрук в лицето?

    Коментиран от #4, #10, #31, #45, #63

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДП1

    74 3 Отговор
    В този битка на чия страна е БГ?

    Коментиран от #5, #53, #66

  • 4 Рошко

    145 11 Отговор

    До коментар #1 от "търпи търпи":

    Ти си приготви продукти в мазето ако имаш, че първо тука ще го отнесем, и как ще реагират твоите любими кравари ако Русия и Китай напромер направят военно учение в мексиканския залив

    Коментиран от #11

  • 5 Кокорчо🙄

    87 5 Отговор

    До коментар #3 от "ДП1":

    Както винаги на губещата
  • 6 Замислете се

    92 9 Отговор
    Никаква ваксина срещу спин след четирест години изследвания,никаква васксина която реално да предпазва от сезонният грип,никакав лек Срещу Алцхаймер,никакав лек срещу рак след сто години изследвания,никакъв лек срещу hpv вирус и херпес.ЕДИН ВИРУС СЕ ПОЯВЯВА И ЗА ЕДНА ГОДИНА ИМАМЕ ВАКСИНА ЗАМИСЛЕТЕ СЕ!

    Коментиран от #17, #27

  • 7 Глупости на търкалета

    99 4 Отговор
    Това са рутинни действия за следене на противник. Нормалните държави с армия това правят. Както и натовски държави следят кораби и самолети на Русия. Война между НАТО и Русия не може да има. Тя ще е пагубна за всички. Натовците играят игрички, правят се на велики. Все пак трябва да се оправдаят многомилиардните харчове за оръжие. А кой по добър “обект”, ако не Русия!
  • 8 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    10 98 Отговор
    РУСНАЦИТЕ НИ ПРАЩАТ КОВИД ТУРИСТИ....ТОВА Е ТЯХНАТА ВОЙНА В РЕГИОНА

    Коментиран от #16, #48

  • 9 Капитализъм

    63 2 Отговор
    ... !!! Битки, сфери на влияния, експлоатация на находища и хора и т. н.!!!
  • 10 Дърт пее..раст...

    54 5 Отговор

    До коментар #1 от "търпи търпи":

    Еее,та Тя го чака,тоз ,,възпиращ юмрук,,,та ,после да няма мърдане...Който ,удари пръв е виновен,освен ако не победи 100%..Тъй да минават катери ,и да си развяват гащите ,не става!!!..Стреляйте,давайте,Огън!!
  • 11 Грешит

    18 47 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Черно море на Русия ли е или на НАТО? Айде замисли се малко като сравняваш с Мексиканския залив.
  • 12 Помияри

    82 5 Отговор
    Майка си ли търсят дъчмъните в Черно море?
  • 13 сесесере

    9 83 Отговор
    Русия не може да има претенции в Черно море. То е на България, Румъния, Турция, Грузия, Украйна. Русия е малцинство!

    Коментиран от #19, #26, #34

  • 14 Дойче Лъже

    88 6 Отговор
    Битката на Москва е да пази границите си. Битката за Черно море а на агресорите, които нямат морска граница там, но имат военщина.
  • 15 Голям Слон

    77 6 Отговор
    Крайно време е руснаците да започнат да дразнят с присъствието си в Ла Манша и Корибско море :-)
  • 16 Ами не ги

    47 6 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    допускайте... Ама ревете за тях, нали? Навремето Ердоган ходи да се моли на Путин да пусне руснаците ,защото...
  • 17 Лизач русовил

    4 29 Отговор

    До коментар #6 от "Замислете се":

    Айде ти на ли си мислител, мисли и ти още и като го измислиш, напиши пак до къде си стигнал

    Коментиран от #21

  • 18 ДжафДжаф

    85 4 Отговор
    Много е лошо да си правиш сметки без да си питал кръчмаря за цената. Мислеха си да правят военно-морска база в Крим, а сега се чудят как да не изгубят Одеса, която по принцип си принадлежи на Русия. С тия тъпи "учения", които ужким били "демонстрация на сила", предизвикват единствено голем смех. На руснаците дори не им е необходимо да си изкарват корабите от базите на постоянна дислокация. Могат да им учеластрат флотилийката директо от брега. А и Черно море всъщност си е техно. Не стига, че Крим е дефакто в самия център на езерото, ами и като капак имат иняколко тръби по дъното. С нашата 40 годишна фрегата 3-та употреба така ще ги изплашим руснаците, че чак Соломончо Паси ще се напикае от кеф!
  • 19 Айде бе

    78 4 Отговор

    До коментар #13 от "сесесере":

    Черно море било нечия собственост? Това ли е новият рефрен на НАТО? Русия - както и останалите причерноморски страни - си има свои зони по това море. Но разните му там американци и англичани нямат. Французите - също...
  • 20 дрога и НАТО

    44 2 Отговор
    Албания се споменава като основната държава на произход на канабис в Европа и шестата в света за периода 2015-2019 г., според последния глобален доклад за наркотиците през 2021 г., публикуван от UNODC, глобалният офис на ООН за престъпност и наркотици.

    На графиката, публикувана в доклада, „Основни държави на произход на канабис”, според докладите на страните членки, където са изследвани 71 държави за периода 2015-2019 г., Албания е посочена на шесто място в света, след Мароко, Афганистан, Пакистан, Ливан, Ислямска република Иран.

    Според проучването Албания е на първо място в Европа, надминавайки Испания и Холандия. Испания се споменава като осмата в света, докато Холандия е девета.

    Холанците не могат да си опазят територията от наркотици , дошли да играят занятия с лай-НАТО. НАГЛОСТ ! Най-много дрога влиза в Европа през Нидерландия !
  • 21 Тцтцтц

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Лизач русовил":

    Много си лимитиран.. добре че почват да ви чистят.

    Коментиран от #71

  • 22 Мимч

    53 4 Отговор
    Специално за Крим,на тия западняци ,ако още не им е ясно ,а би трябвало да знаят,че той е бил и вече завинаги ще си остане руски.За други въпроси могат да преговарят...
  • 23 Тези джендъри отDW

    65 5 Отговор
    Не се умориха да казват анексираният Крим. Много добре знаят че Крим не е анексиран но разчитат че като Гьобелс повтарят тази лъжлива мантра постоянно хората ще повярват. Е има и хора на които Е приятно и угодно да повярват но те не са много
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 медвед

    8 67 Отговор
    Русия не веднъж е доказвала, че е колос на глинени крака и е била спасявана от тия, срещу които сега мрази!
  • 26 Мечо Пух

    47 3 Отговор

    До коментар #13 от "сесесере":

    Преди да напишеш тази глупост да беше попрочел поне в Уикипедия статията за Черно Море! Та да припомним какво пише там - руското черноморско крайбрежие е малко по-малко от крайбрежието на България, Румъния и Грузия взети заедно! И то преди да си върне Крим! Само Турция има повече...Никой няма право да претендира за някаква собственост върху Черно море, още по-малко претенции към него могат да имат нечерноморски държави като САЩ, Великобритания или Нидерландия...Всъщност тези последните нямат претенции за собственост, но се промъкнаха тук под благовидния предлог, че видите ли защитавали свободата на корабоплаването, която свобода никой не застрашава! Търговските кораби могат да плават без проблем навсякъде, но за военните въпросът стои другояче. За тях плаването в определени райони, териториалните води на държавите, се регулира от законодателството на крайбрежната държава и това е определено от международните конвенции, страни по които са и споменатите три държави...
  • 27 Onq s konq

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Замислете се":

    Не изкам да са замислам. Аз правя туй дет каже вожда и очителя господин Борисов
  • 28 стария моряк

    39 0 Отговор
    След напълно законен референдум Крим се присъедини към Русия , следователно и териториалните води край Крим са Руски. Това , че някой не ги признава не означава , че може безнаказано да влиза в тях. Не знам още колко хора си спомнят за Фолкландските острови и войната за тях. След войната имаше едни води между Аржентина и островите за които се водиха дългогодишни спорове. Единствените облагодетелствани от това бяхме няколко кораба от Океански риболов , че хващахме там Макрурус , Потасу и калмари.
  • 29 Излагация

    48 1 Отговор
    Никой нямаше да разбере, че руснаците са били шута на Холандия, ако 5дни след инцидента холандците не бяха проревали. Екипажът бил стресиран, електрониката изпушила, а руснаците са безотговорни. А какво са правили холандци в Керченския проток?
  • 30 Анкета

    2 54 Отговор
    Как ще завършат натовските маневри в Черно море: А) ще върнат Крим на Украйна- натисни плюс Б) ще се изсулят безславно обратно през Босфора- натисни минус.
  • 31 До 1

    42 1 Отговор

    До коментар #1 от "търпи търпи":

    И как го виждаш,този" мощен юмрук".Веднъж стомна за вода,два пъти,и на третия- ще се счупи!" Два пъти директно ги предупреждават коректно: Не влизайте в двора ни! А пуделите продължават да надничат в бърлогата на Мечо.Докато не му писне,и да превърне някой в плаваща скраб.Няма да го потопи,просто ще го думне така,че всичко ще му блокира.Ракетни системи, система за управление.След това,дори ще им предложи помощ.Европа не се усеща,че грешките от миналото се повтарят едно към едно.Така хитлер провокираше до последно границите на СССР.Докато не дойде 22 Юни.1941.След това знаем.Цяла Европа в руини,30 милиона жертви.Още толкова осакатени,безследно изчезнали.Сега тласкат прериините койти,да налитат.Ако стане сакатлък,да превърнат Европа във бойно поле.А те зад локвата- ще помагат.Защото краваря прекрасно знае.До него конвенционално оръжие,самолети ,ракети със среден обсег,нямат досег.А за ядрено е сигурен,че Руснака докрай няма да използва.Това би означавало тотално унищожаване на цялата човешка цивилизация.Който оцелее,ще завижда на мъртвите.Но дори при локален конфликт, първите който ще отнесат жестко тоягата са мамалигите( 3 мин.полетно време) , ние,шляхтите по жестоко и от мамалигите и шиптърите.

    Коментиран от #35

  • 32 нннн

    34 0 Отговор
    Абе, нали само лодки и платноходки трябваше да има в Черно море?

    Коментиран от #38

  • 33 Седесарят.

    33 1 Отговор
    По суша ,работата е дебела,не става да се освобождава Крим ,нито Донбас,,Сега се пробват по море. Стари морски сили,дето днес са гола вода....А,Украйна,гледа весело встрани .и забрави ,че била настойник на Крим ,цели 23,год...Руските,се забавляват,,скоро и Одеса ,ще се върне при мама Русия.!!
  • 34 Ха ха

    38 3 Отговор

    До коментар #13 от "сесесере":

    Че кой пречи на нашите да се возят на яхти и скутери?На Румъния кой и пречи газ да добива от Черно море? Че ние ли спираме грузинците и арменците? Виж турчолята как спокойно си ловят калкан в наши води.Не съм чул руснаците да тралят около Бургас и Варна.Не съм чул и за нефт да бият сондажи около Шабла .Варна - Иличовск военно трасе ли е?Какво стана със сваления МИГ?Путин ли пак е виновен ? А хеликоптера където се приводни във Варна?И сега да попитам: А утре китайски и северно- корейски кораби като заплуват за учения в Черно море?Ще летят ли нашите Ф-16 на оглед или няма,защото ги няма?
  • 35 бегай бе

    2 43 Отговор

    До коментар #31 от "До 1":

    Кой, двор, бе? Черно море е на натовските държави, Русия е малцинство.

    Коментиран от #36, #62

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Баце

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "нннн":

    Още малко ще ги трая!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ю.Кортес

    3 23 Отговор
    Морето е на държави съюзници в НАТО.След влизането на Грузия и Украйна,въпросът е затворен.
  • 43 Жан Клод ( с двата ножа)

    19 0 Отговор
    Егати ученията, да се чудиш от къде ще те гръмнат.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Не търпи а тъпи

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "търпи търпи":

    По скоро ще се случи точно обратното
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДЕН НА ДЕТЕТО

    21 2 Отговор
    МНЕНИЯ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ НЕ ИСКАМ ДА ЧЕТА!!!!!
  • 48 От кой те брани нато

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    че не разбрах.От Турция ли.от Гърция или от Сърбия.А простас?
  • 49 Павел пенев

    20 2 Отговор
    Обратното е вярно. Нидерландската фрегата се е приближила опасно към териториалните руски води.тези мухльовци освен луковици имат и фрегата?
  • 50 DW Крим беше и Немски през ВСВ!! Година

    24 1 Отговор
    И повече!! Кой ваюваше, срещу, вас, когато го Завземах те??? Кримските татари, УКРИТЕ, или Съветската. армия??? После, когато ви Разбиха, и си върнаха Крим Кой го, направи??? Червената армия!!! Трябва да отворите, архивите и да прочетете, но вие го знаете много добре, че Крим е бил част от Руската Империя, а по късно част от СССР!! Търсите конфликт, но има точка от която няма връщане!!
  • 51 Гай Турий

    27 2 Отговор
    Пределно ясно е, какво означава за Русия Черно море, за САЩ източното крайбрежие пред Вирджиния, или Флорида, или Мексиканския залив, за Англия и Нидерландия Ламанша. Въпросът е каква работа имат западните държави на 20 км. пред Крим? Нима Русия си кръжи с техен военен флот на 20 км. пред американското крайбрежия, да стреля в Ламанша?! Кого заблуждават ястребите от НАТО?! Нас какво ни интерусуват проблемите на Украйна с Русия, заради Крим, Донбас и т.н., за да ни натрапва тяхното военно напрежение и сякаш България има някакви ангажименти да си вре гагата в това?! Ами англичаните да се благодарят, че не бяха минали така пред израелското крайбрежие и щяха да ги потопят веднага, че руснаците отново си сгризаха нервите и не им бухнаха 2 бастиона в техния есминец. България да заяви своите забележки, че не искаме напрежение и такива масови военни маневри в Черно море. Да си стреляме с някои чифтета и оръдия на 10 км от Шабла и толкова. Нима руснаците са тръгнали да правят десант във Варна?! Да има как да направят на 1000 хиляди на Златни пясйъци и в Слънчев Бряг, но не става и тая година заради пандемията...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 веселяк

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДП1":

    От страната на булката!
  • 54 Механик

    25 2 Отговор
    Аз пък се питам друго. Колко ли злобеят сосросидите, като четат коментарите под такива статии и виждат, че въпреки милиардите хвърлени за промиване на мозъците и очуждаване на българите от Русия, ефект няма?
    По-точно има ефект, но обратен. Когато някой нещо ти вменява и се опитва да те моделира, е естестена реакция на организма да направи точно обратното.
    Та така за отношението на българите към Освободителката си. Тук не визирам наведените и управници.

    Коментиран от #73

  • 55 Диоген

    24 1 Отговор
    ,,...претенциите на Русия спрямо Крим,,".Русия няма претенции спрямо Крим.Той е техен.Холандците,ако не вярват в това да се опитат да акостират в Севастопол.
  • 56 Любен Стойков

    5 27 Отговор
    Бреее...тук прелива от неграмотници и руски тролчета. Украйна трябва да възстанови ядрения си статут, Турция да обяви най - после, че е ядрена държава и с мераците на русняците за господство в Черно море и наоколо е приключено. Да си тролят колкото си искат. А ако китайците дойдат за 21 дена, те ще са също заплаха за Мужикия, нали?

    Коментиран от #67

  • 57 другарят

    21 1 Отговор
    Още преди време когато мутрата Борисов говореше за мир и платноходки в Черно море в едно интервю се изпусна и каза че ни готвят конфликт в нашият регион.Явно е чул нещо от господарите, което ние не знаем, но като гледаме провокациите на НАТОвските бандити явно нещо наистина готвят!
  • 58 Behemoth

    17 2 Отговор
    Хубаво ама ако Русия се разхожда на километър от Нидерландия ...какво правим...очевиден е стремежа на НАТО да обгражда Русия в нейните граници и буферни територии ...а ако след време начело на Русия е някой с по слаби нерви от Путин и любител на марковата водка кво прави м?
  • 59 Андонов

    16 1 Отговор
    Какво искат краварите от Русия ? Там е цялата Менделеева таблица. Който знае Ок!
  • 60 магелан

    16 2 Отговор
    много са нагли за 450 години 4-5 страни колонизираха целия свят и му смучат ресурсите САЩ доброзорно си осигуриха острови и бази в най-хубавите райони на тихия,индийския и атлантическия океан,а сега са се заели и с нашето море
  • 61 Тиква Стайл

    3 24 Отговор
    Лаят чекистите, дращят, плюят, пенят се, кълнат и циврят, но от всичко това няма нищо да излезе. Усещат дебелия край и изпадат в истерия. На англо-саксонците едно не може да им се отрече- захванат ли се за нещо, го довършват до край. И Кремълското злобно джудже го знае. И лакеите му тоже.
  • 62 Абе,

    22 1 Отговор

    До коментар #35 от "бегай бе":

    тия натовци плачат за крим,а за кипър,35 год.вече окупиран от фесовете - траят ?!
  • 63 Булгарбаши

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "търпи търпи":

    България спешно да инвестира10-20милиарда за да възпре руската "агресия" в Черно море.Какво ще ядем ли? Демократични ценности. И не ,не съм русофил,но съм на мнение,че за малките страни като нашата,а пък и по големи е по добре да има 3-4-5, властови центрове в света,отколкото само един.Така могат да се конкурират за по малките ,вместо да спускат "демократични" заповеди.
  • 64 ПЕНКО

    4 2 Отговор
    КОЙ ТВЪРДИ ,ЧЕ НА СВЕТА ИМА НЕУТРАЛНИ ВОДИ ??????????
  • 65 Абе

    9 1 Отговор
    Не могат САЩ, GB да преглътнат,, анексията"на Крим! Ами точно те са анексирали къде,, временно" къде постоянно половината свят! Путин им каза ясно, че за Русия въпросът за Крим е приключен! Аз се чудя, ако Македония на референдум приеме да се присъедини към България, тези гадове дето преди 143г ни спретнаха Берлинския конгрес как биха реагирали! Чии интереси ще защитават, на Украйна, на Турция, на Сърбия, на Гърция или на САЩ и Англия!
  • 66 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДП1":

    По добре да си седим у галошете!
  • 67 Стойко Любенов

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Любен Стойков":

    Бреее...тук прелива от и американски трол.аджиски - цет.аджии.
    у-крайна трябва да се разпада най после, тя и без това няма статут на държава- а на пълен Цирк с Фашистки нотки. Турция да обяви най - после, че е "пас" държава и с мераците на краварите и пъпчивите бозави англе.та ,за господство в Черно море и наоколо е приключено.
    Да си тролят колкото си искат. А ако китайците дойдат за 21 дена, те ще изчистят всичкото прогнило плаващи и кретащо корито на това мижаво 'н я т о', къде нахалства по холят.ски в черното море.
    А колкото за Мужикия, яко ще го напляска на натовската фъшкия.Россия с търпение чака , нов провокационен сносен случай,да ги им даде направление на дълбоко в небитието.
    Нали така?
  • 68 Матей

    4 1 Отговор
    И все пак трубадурите на натовската инвазия--ДВ не могат да отрекат факта ,че руската стратегия е отбранителна.Допускат дори плътно да се доближават и навлизат в техни териториални води,КОЙ МОЖЕ ДА ГАРАНТИРА ,ЧЕ ХОЛАНДСКИЯ КОРАБ не е снабден с техника за наблюдение в момент ,когато руснаците провеждат учения.Те само отблъскват провокациите,без крайности и жертви,за да разберат американците,че по този начин нищо няма да постигнат.И защо непременно България трябва да е подготвена да отрази мнима руска агресия,какво ще правят руските войски тук,ще ни окупират ли?О,каква развихрена фантазия!И много има да си мечтаем за такъв развой на събитията,да ни освободят от американските робовладелци.
  • 69 Истината е

    4 2 Отговор
    Че сащисаните ,още не могат да преглътнат и повярват,как елегантно Вовата им го занити с Крим и Севастопол.Това им беше основната цел,и мечта още от времената на СССР.Точно Крим беше причината,да запалят Хохолския мегдан.Да монтират удобно правителство и президент,който в последващ етап да им подарят най големия непотопяем самолетоносач в света: полуостров Крим.Със готова инфраструктура ,годна да приеме кораби от всякакъв клас.Отделно ,да разположат ракети със среден обсег,под носа на Русия.За десерт,щяха да разполагат със същата,дори по добра инфраструктура в Севастопол.Включително за подводници от най мощен клас.Това ги чегърта денонощно,а не- че им пука за украинците и кримчаните.Всичко е локуми и евтини лозунги,все в името на Демокрацията. Опасното е,че имат поведението на квартален побойник.Нарочно пускат хлапетии да дразнят ,другия,който иначе, в пряк , едноличен сблъсък,ще му начупи рогата до безсъзнание.Но хлапетията,не се усещат,че ще го отнесат по пълна програма включително и побойника,ако се стигне до там.А това наистина е много опасно.За целия свят.И най голямата рафинерия в света,може да пламне от една нищожна кибритена клеча. След това никой ме може да потуши пламъците.

    Коментиран от #72

  • 70 ПК инк

    2 1 Отговор
    Черно море е дребна риба, в сравнение с това, което от
    повече от 30 години се изгражда, оборудва и изпълва
    в новите военни бази на САЩ и на РУСИЯ в ледената
    шир на АРКТИКА.

    Освен несметните природни ресурси, под все още дебелите
    ледени килими, които ще осигурят още десетки години
    добруване на ЧОВЕЧЕСТВОТО, там са струпани и непрекъснато
    се обновяват най-модерните и мощни оръжия на Планетата ЗЕМЯ.

    =МИРЪТ= Огромен обем от информация за военната мощ на
    САЩ и на РУСИЯ - дислоцирана в АРКТИКА.
    Николай Скарлатов

    Не ви я препоръчвам, защото информацията в книгата
    ще ви създаде най-голямото шубе.
  • 71 И аз да кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тцтцтц":

    Кой кого почва да чисти? С някаква извънредна информация ли разполагате, това русофилите? Доста сте кръвожадни за просяци
  • 72 Айде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Истината е":

    Ти явно си от русофилите, дето мислите, че всичко руско и съветско е най-най . Това мислене ви е като религиозно чувство- не ви трябват факти, не ви трябва мислене. Познавам такива- те от миналата година казваха, че веднага са готови да се ваксинират с руската ваксина. Ама все пак, като вярвате как руските оръжия са най-универсални и модерни, що не се запитате при десеторно по-голям военен и научен бюджет, какво ли пък имат американците? Или на вас ви стига да кажете "кравари" и да презирате?
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.