Last news in Fakti

3 Юли, 2021 19:00 6 893 64

Бабо, защо стана комунистка?

  • китай-
  • комунистическа партия-
  • комунизъм-
  • азия

Дали партията, която в началото се е борила с чудовищата, експлоатирали китайския пролетариат, не се превръща сама в чудовище? Очевидно китайският народ изобщо не се интересува от този въпрос.

Бабо, защо стана комунистка? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Моята баба е на 90 - само десет години по-млада от Комунистическата партия на Китай, която тези дни отпразнува 100-годишния си юбилей. По този повод реших да попитам баба ми какво я е накарало през 1948 година да постъпи в една комунистическа организация, която тогава е била забранена и в нелегалност.

Защо баба ми е комунистка

Макар да познавам добре нейната лична история и да знам отлично как са страдали моите прародители в най-тъмните времена на Комунистическата партия, исках да разбера какво е накарало една 17-годишна ученичка да стане комунистка - при това още преди партията да вземе властта през 1949 година.

„Много е просто: учителката ми беше комунистка и вярваше в идеалите на комунизма", отговори баба ми и ми разказа как същата тази учителка завела класа си да види бедните квартали на Шанхай, за да отвори очите на учениците си за социалната несправедливост и огромното неравенство. Така баба ми, която израствала като дете от горната средна класа, научила, че сред съученичките ѝ имало и деца с тежки финансови проблеми. „Често те не носеха достатъчно храна за обяд в училище, а в бедните квартали, от които идваха, много родители просто не можеха да си позволят да изпратят децата си на училище", каза ми тя.

„И ти стана комунистка, защото си вярвала, че Комунистическата партия може да реши проблема с бедността, така ли?", продължих да питам аз. „Да", отвърна тя, „учителката ни казваше, че комунистите трябва да помагат на другите хора. Така аз започнах да нося в училище повече храна за обяд, за да мога да давам на съучениците си. А по-късно успях да убедя родителите ми да предложат работа на майката и бащата на един съученик, чието семейство имаше сериозни финансови затруднения."

Именно това е виждала баба ми в Комунистическата партия: един идеал как трябва да се помага на слабите и отрудени работници и селяни. А дядо ми, който е постъпил в редиците на Комунистическата партия още по-рано от баба ми, казваше, че е станал комунист-революционер, за да участва в изграждането на един „демократичен, свободен и благоденстващ Китай". По-късно той стана жертва на чистка в партията и бе изпратен за 20 години в изгнание. До смъртта му през 2014 година го измъчваше един въпрос: Къде е демокрацията, къде останаха онези идеали за свобода, които ни обещаваха в началото?

Баба ми обаче е убедена, че само за няколко десетилетия - и най-вече след смъртта на Мао, партията е успяла да превърне някогашната крайно бедна страна в благоденстваща държава. „От върховете до низините - всички спечелихме от това", каза ми тя. И все пак днес баба ми вече не вярва на партията така, както през 1948 година: „И не само защото не се получи съвсем с демокрацията и свободата", каза ми тя и добави: „Силните отново започват да експлоатират слабите - така, както беше едно време. И отново социалното неравенство се увеличава - въпреки нарастващото благосъстояние".

Спомням си как на едно семейно тържество преди няколко години чичо ми, който беше мениджър в един голям концерн в Южен Китай, сподели, че ставало все по-трудно да се намери евтина работна ръка в богатите крайбрежни провинции, та затова вече наемали работници за поточните линии от бедните западнокитайски провинции. „Те ни струват два пъти по-малко и така можем да сме конкурентоспособни на световния пазар", обясняваше той. На което баба ми - тоест, собствената му майка, отвърна: "За еднаква работа - еднаква заплата! Това, което вършиш, е чиста експлоатация. Ти не постъпи ли преди няколко години в компартията?"

Такива "модерни" членове на партията баба ми нарича опортюнисти и кариеристи. Боли я, че прогресивните сили в Комунистическата партия отдавна са били изтласкани на заден план.

Кой е днес чудовището?

Това потвърждава и Клаус Мюлхан, професор по китаистика и история в университета във Фридрихсхафен. За ДВ той казва, че някогашните идеали днес не играят вече почти никаква роля. „Това, което е характерно в днешно време, е идеалът за една суперсила, имаща амбицията да направи страната богата и могъща. И Комунистическата партия се справя успешно с тази задача. Но възникнаха нови неравенства - въпреки покачващия се жизнен стандарт. Ако сравняваме Китай с други страни по света, ще установим, че тук различията между бедни и богати са значително по-големи."

Който преследва и се сражава с чудовища, трябва да се пази сам да не се превърне в чудовище - тези думи на Ницше не ми излизат от главата, откакто разговарях с възрастната ми баба. Дали пък партията, която в началото се е борила с чудовищата, експлоатирали китайския пролетариат, не се превръща сама в чудовище?

Очевидно китайският народ изобщо не се интересува от този въпрос. Проучване на изследователи от Харвардския университет показва, че одобрението за комунистическия режим постоянно нараства и междувременно надхвърля 90 процента. Проф. Мюлхан отдава това най-вече на икономическите успехи на страната, които водят до повишаване на благосъстоянието на хората. „Но когато един ден обещанието на Комунистическата партия за траен растеж се провали, ще зачестят призивите за равенство и справедливост. И тогава партията ще трябва да се върне към първоначалните си идеали. Темата за демокрацията също ще набере сила."

"Оставам си комунистка"

След като разговарях с професор Мюлхан, се обадих още веднъж на баба ми, за да я попитам дали Китайската комунистическа партия вече не се е превърнала в онова чудовище, срещу което тя се е борила като 17-годишно момиче. На този въпрос тя не пожела да отговори. Само повтори колко е жалко, че след т.нар. Културна революция прогресивните сили в партията са били изтласкани на заден план. А накрая ми каза: „Отдавна вече не следвам сляпо линията на партията. Но си оставам комунистка".

Автор: Му Чуи


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    74 18 Отговор
    Китай е номер едно.Какво друго да говорим.Факт!
  • 2 Скалата

    51 12 Отговор
    Китай се води най-демократичната държава. Какво е демокрация?
  • 3 ТаУмВзе

    68 13 Отговор
    Абе овче зеле! 21 век принадлежи на Китай бе. Питайте Кисинджър защо.
  • 4 Не желая

    17 74 Отговор
    да чета за баби и дядовци комунисти , винаги намиращи някакви си причини и несъществуващи оправдания ! Грозна работа !

    Коментиран от #6, #21

  • 5 розово

    21 50 Отговор
    Комунизъм е концентрация на власт в една партия а от там и в един човек лидера.Както казваш какво друго да говорим.

    Коментиран от #9, #52

  • 6 Ами чети за джендъристи

    54 10 Отговор

    До коментар #4 от "Не желая":

    И без това не ставаш за друго..
  • 7 човек

    22 5 Отговор
    Браво!
  • 8 Госあ

    73 9 Отговор
    ККП победиха covid 19, крайно бедните в Китай са в пъти по малко от тези в сащ, изпратиха робот на Марс, строят собствена орбитрална станция, за над 100 секунди развиха температура над милион градуса в термоядрения си реактор и след Япония правят най ефективните реактори четвърто поколение. Сороснята да има някакви опорки?

    Коментиран от #24

  • 9 За Тиква и герб

    23 7 Отговор

    До коментар #5 от "розово":

    ли става дума?

    Коментиран от #19

  • 10 Дядо

    16 44 Отговор
    Ми щото баба ти е проста, моето дете
  • 11 Да ама Не

    57 11 Отговор
    ДВеле не може да преглътне факта,че Китай и комунистите му показаха на малоумният нео-либерален режим,че и с комунизъм може да се постигат огромни успехи...А тяхното либерално безумие вече отива в канала на човешката история...И пак лъжат от ДВеле-сегашният политически нео-либерален тоталитаризъм се проваля генерално пред постиженията на комунизма-това е факт неуспорим.
  • 12 Баба од Банкиа

    10 30 Отговор
    Станох чедо комониска шо ме не искаха за миска, и най вече да пиша коментарии у факmи без да ги триат мадераторете! Внетна ли сме бабе?
  • 13 Верно ли

    42 6 Отговор
    Охоооо, зелевата пропаганда зачеса и Китай :))) Е, поне малко разнообразие, че ни писна на ден по 10 пъти да четем за Русия и лични корона-драми.
  • 14 2665

    34 13 Отговор
    Това е самата истина. Обикновените бедни хора са имали свои идеи и идеали. Борили са се за по-добър живот. За това са ставали комунисти. Но за съжаление историята показва, че накрая всички стават равни, само някои стават по-равни от останалите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИРОНИЯТА НА ЖИВОТА Е,ЧЕ

    21 11 Отговор
    ВСИЧКИ ПРЯКО ИЛИ КОСВЕНО СМЕ „ПОДЧИНЕНИ ”НА КОМ .ПАРТИЯ НА КНДР😂😂😂😂ДАЖЕ ТОВА ПИСМО ГО ПИША НА КИТАЙСКИ И ТОЗИ КОЙТО ГО ЧЕТЕ ГО ЧЕТЕ НА КИТАЙСКИ!!! НЯМА НЕЩО В ДОМОВЕТЕ КОЕТО ДА НЕ Е КИТАЙСКИ „ПРОДУКТ”!

    Коментиран от #20

  • 17 Иван Томов

    47 2 Отговор
    Комунизмът е един прекрасен Идеал но е неосъществима на практика поради егоистичната природа на човека.

    Коментиран от #64

  • 18 АБВ

    22 2 Отговор
    Съгласна съм с Иван Томов. 7265
  • 19 розово

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "За Тиква и герб":

    Мащаба е по голям. Платените и ограничените когато правят коментар се отличават .
  • 20 Доналд Тръмп

    22 2 Отговор

    До коментар #16 от "ИРОНИЯТА НА ЖИВОТА Е,ЧЕ":

    КНДР е Северна Корея, умнико!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Роза

    25 3 Отговор
    Не може да се постигне никога пълно равенство между хората.Само смъртта изравнява всички.В гроба всички са скелети и храна за червеите.И няма значение кой какъв е бил!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 mi6osp

    20 6 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Япония не прави никакви модерни ядрени реактори. Русия произвежда и продава най-модерните в света реактори 3 +++, като вероятно няма да прави поколение 4 и нагоре, защото преминава на реактори с бързи неутрони и на ториеви реактори. Русия е лидер и при двата вида реактори. Китай разработват реактор поколение 4.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 25 уиски с лед

    11 14 Отговор
    С евтината си работна ръка Китай успешно конкурира всички останали производители. Това не може да продължава до безкрай, Все повече китайци се стремят да достигнат доходите на западните си колеги и когато това стане основното им предимство ще изчезне.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Госあ

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "mi6osp":

    Аха добре. Хахаха
  • 28 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "mi6osp":

    Освен това питах за опорки на сороснята, а не на мурзилажа. Па Русия може и 6+++ реактори да прави. Аз имам предвид високотемпературните газови реактори от четвърто поколение.

    Коментиран от #30, #60

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 mi6osp

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Хъм, можеш ли да дадеш сведения за работещи някъде най-модерни в света японски ядрени реактори? Не можеш, защото изфантазира за такива. Модерни ядрени реактори имат само държави с ядрен флот.

    Коментиран от #34

  • 31 европеец

    6 1 Отговор
    не бабите сега са атлантички европейки особено за Бг цъфнаха и вързаха вече в демокрацията добре,че тук таме някоя троха и в казаните се намира
  • 32 Даа!

    20 4 Отговор
    Много са зле.Направо да ги съжалиш.При 1,3 милиарда население,всичките да са заможни? За двадесет години,постигнаха това,което всички останали държави,без изключение не могат да реализират за минимум сто години....2002-2019 построени, чисто нови магистрални трасета с 6-8 ленти.Сумарно към 500 млн клм.Цялата държава буквално е опасана многократно с първокласни пътища и скоростни магистрали.Най голям производител на чугун, стомана и цимент в света.Най голяма язовирна стена в света.Обема на язовира е равен на всички язовири в центр.Европа.Скоростни влакове,с който може да работиш примерно във Варна,а да се прибереш в София за няма и час. Ядрена енергетика- непрекъснато пускат нови мощности.СобственВПК и във трите рода войски.Вече съперничат в някой модели,на руснаците.Невероятно подготвена армия,плюс стотици милиони резервисти.Нямат един цент външен дълг,но държат коняра за топките с негови ДЦК за 1,3 Трилиона зелени. И още един показателен пример: Разполагат с 18 милиона инженери,във всички сфери на производство.Повече,от колкото всички държави по света.! Прословутия форд Нокс е пълна заблуда, като най голям държател на злато.Китаеца държи десетки хиляди тонаНо по азиатски е притворен,и мълчи.Докато в точен момент,не нанесе поразяващ удар с него.
  • 33 дойчовците

    2 14 Отговор
    са си комуняги затова пропагандират тази зловеща система над 200 милиона души избити от комунистите помагали те избивали всичко наред щом не вярваш и не си част от тях
  • 34 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "mi6osp":

    Първият такъв реактор (за който писах по долу) работи в Ибараки/Япония от 98г. В Англия ще се строи съвместно такъв, също и в ОАЕ и Полша мисля. Този тип реактори са бъдещето на водородната инфраструктура. Такива правят първо в Япония, после в Китай и Франция.

    Коментиран от #40

  • 35 Бабата

    1 5 Отговор
    Оти даваха безплатна манджа...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дойче Лъже

    15 3 Отговор
    Ей, соросоидните медии не се спряхте да лъжете и манипулирате.
    "От 2012 година насам Китай реализира най-мащабната в човешката история програма за изкореняване набедността. През изминалите осем години почти 100 милиона души от 128 хиляди села в 832 окръга на страната са подобрили условията си за живот, което е безпрецедентно постижение. Китай успя да премахне напълно абсолютната и регионалната бедност, осъществявайки предсрочно с 10 години целта, определена в Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030г"

    А кажете, защо днес в Говедарника има:
    "Над 40 милиона души в САЩ живеят под прага на бедността, всеки осми американец е под прага на бедността..."

    Коментиран от #39

  • 38 Бабо, защо стана комунистка?

    4 6 Отговор
    За да мога да са омъжа за секретара на ТеКеЗЕто и да стана четоводиталка в столовата ,да стана чуек
  • 39 Уйгур

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "Дойче Лъже":

    Дали е така ?

    Коментиран от #42

  • 40 mi6osp

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Греда. Реакторът на бързи неутрони в Ибараки е 40 годишен, спрян е заради технологични прблеми. Единствените в света работещи реактори на бързи неутрони са в Русия, Белоярска АЕЦ, БН600 от 1980 и БН 800 от 2015г.
  • 41 1234

    2 2 Отговор
    Бабата станала комунистка, защото било модерно, а внукът станал содомит, защото си е продал душата на дявола!
  • 42 mi6osp

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Уйгур":

    За Китай е така. За САЩ не е съвсем така:през 2020 г. 53 600 000 американци ежемесечно получаваха от държавата купони за храна като крайно бедни.

    Коментиран от #45

  • 43 Анти комунист

    6 12 Отговор
    Няма по-простовато и нагло същество от комуниста.Това е един провален режим и в света и като цяло в историята не съществува успешна комунистическа държава.Комунистическият режим се свързва само с мизерия,бедност и изостаналост.Ние сме типичен пример.България беше 45г. под руско робство и резултата е на лице.Дори Китай е комунистически само на думи,а реално там е див капитализъм,защото китайците знаят реално,че комунистическия режим щеше да ги превърне в по-мизерни държави от русия и Северна Корея взети заедно.
  • 44 Сланина и Зурла

    4 4 Отговор
    Щото е идксла да краде сирене и да я опъват ма къра.
  • 45 Факти

    4 8 Отговор

    До коментар #42 от "mi6osp":

    Това е пълна глупост и явно си нямаш никаква представа какво са купоните в САЩ.Купонна система имаше в държави развалини както беше СССР навремето.Хората взимаха купони ,защото нямаха пари нито за хляб нито за нищо ,а и то и храна нямаше ..В САЩ купоните са съвсем различно нещо.Купони получаваш дори като направиш сметка в супермаркета над определна сума пари и се даряват самите купони.В САЩ може и богати и бедни да използват купони просто защото се раздават ей така.Американците са най-богатата и заможна нация в света ,която изхвърля най-много храна на боклука.Мислиш ли ,че демагогията ще ти мине русоробче ? Ако всичката тая храна която американците изхвърлят на боклука всъщност се даряваше на мизерстващи народи като руснаците ,можеше и в русия да има какво да ядат.

    Коментиран от #53, #62

  • 46 Механик

    8 2 Отговор
    Смешните плачове на дойчевеле, породени от завист и невъзможност да "гризнат" от нечи чужди ресурси, а така им се искааа!
    Какво ще ми се лензите на тоя-оня дали е комунист или не? Погледнете си държавите, па смятайте и преценявайте.
    За 50 години, комунистически Китай стана първа световна сила. За 50 години, демократичният запад се напълни с кухни за безпризорни, тарамбуки от къде ли не. Градовете на запада заприличаха на сметище. И се оказа, че най-големите ценности са му джендърията, защитата на 2000 пола, хрантутенето на ромите и ...... и те така, те.
  • 47 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Все пак тази история е интересна. Тя е история на цяло поколение не само в Китай , но и по целия свят. Какво може да знае за "комунизЪма" и неговите апологети и последователи един 40 годишен съвременен човек ? Това , което са му разказвали неговите близки / нелишени от пристрастия / и каквото е прочел. Естествено, много е важно какво и как го е прочел, и кой и как му го е разяснил - това прочетеното.
    Защото вече в РБ имаме чорбаджии, които повтарят мантрата: "Беден ли си - значи си мързелив и прост !" Познавам хора-единици, които с неимоверен труд и упоритост успяха да се замогнат в последните 30 години. От прекомерно натоварване мнозина напуснаха този свят. Но голямата част от "имотните" ни другари, бяха откровени грабители на човешки труд. Да ! И те бяха , и са ,
    комунисти с червени книжки и АБФК.
    Може ли някой да направи някаква разлика между вижданията, стремежите и морала на едни комунисти в България, да кажем до 1944 година, на други до 1960 година , на трети до 1990 год и сегашните - прекръстили се на " социалисти ". Разликата е огромна !! !! И аз мисля, че никой няма право да ги изравнява и ругае като цяло !!! Въпреки, че и за това си има основания ! Мъдростта народна гласи: " Преди да видиш сламката в окото на ближния си - виж гредата в твоето !!"
  • 48 КПСС БКП

    2 1 Отговор
    Бабо, защо ушите ти са толкова големи? "Червената шапчица"
  • 49 САЩ

    1 3 Отговор
    Не знам толкова ли са прости американците или са толкова умни. То е ясно, че те им направиха икономиката на Китай. А сега се сърдят. То долу-горе е същото и със СССР.
  • 50 комунизъма

    1 1 Отговор
    опит за смяна на религията
  • 51 уиски с лед

    0 11 Отговор
    От всекиго според способностите и на всекиго според потребностите. На това отвратително правило разчитат негодниците борещи се за каманизъм. Няма значение че, богатият е богат защото работи по осемнайсет часа на ден, а бедният е беден защото се ипърдява денонощно върху печката. Показателно е че, тази отвсякъде противна идеология процъфтява там където населението е просто и мързеливо.

    Коментиран от #54, #63

  • 52 Иван Донев

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "розово":

    Къде го прочете това, какво точно е комунизма?
    Наясно ли си въобще какво означава комунизъм, каква е идеята му и къде по света има комунизъм в истинския смисъл на думата?
    Знаеш ли какво е тоталитаризъм?
    Според мен си говориш ей така и не си на повече от 16-18 годишен умствено, иначе може и на 50 да си, но с много забавено развитие!

    Коментиран от #58

  • 53 mi6osp

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Факти":

    Повтарям, това са купони за храна, давани ежемесечно от държавата на трайно закъсали финансово десетки милиони американци, за да не гладуват. Нямат общо с тези купони от магазините, които навираш като опровержение. Данните за броят на тези американци се публикуват от властите ежемесечно, точната дата не помня, защото не следя този параметър. Но примерно следя брой безработни и брой открити нови работни места- публикуват се всеки първи четвъртък на месеца.
  • 54 Човека Коза

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "уиски с лед":

    Аз като работя по 16 часа не съм забогатял. Богатее капиталистическия ми шеф, който е получил всичко наготово (в моя случай), и едва ли има един работен час в живота си. Да ти таковам капитализма.
  • 55 не може да бъде

    4 3 Отговор
    "Ако не си комунист на 17-18 години,значи нямаш сърце,а ако си комунист на 57-58 г-значи нямаш акъл" - Уинстън Чърчил...Има ли нужда от коментари!?
  • 56 Дядо Иванов

    3 1 Отговор
    Всички идеалисти накрая стават садисти.Защото хората не са еднакви. А идеалистите не търпят други мнения. Примери много . Якобинци,Фашисти,Нацисти,Комунисти.Всички тези идеалисти са избирали като изоглавени в името на идеалите си.Човек е божие създание крадлив,завистлив,алчен.....идеалите не го променят.
  • 57 гост

    3 1 Отговор
    Китай инвестираха първо в образованието на децата, така след години те разполагаха с умни инженери, оттам инветираха в технологии, в освобождаване на пазарите, оттам потекоха множество чуждестранни инвестиции и стандарта се вдигна. Нещата се случват бързо, има си управници, те действат и раздават разрешителни без бюрокрация, така един огромен завод се строи и проработва за по-малко от година, за същото време в ЕС не може да се извадят разрешителните само, камо ли за строеж да се говори. ЕС се уплаши и въвежда ограничение на китайски фирми да участват в общественни поръчки. Интересно нали.
  • 58 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Иван Донев":

    Основополагащият въпрос е въпросът за собствеността! Кой я притежава. При капитализма всички са собственици-кой повече, кой по-малко, кой съвсем малко ,но са собственици и имат свободата и правата да бъдат собственици. При комунизма собствеността се управлява от шепа хора! И при това, тази собственост дори не е била тяхна, тя е заграбена. Няма "държавно", няма "партийно", няма "общонародно" ,има шепа самопровъзгласили се за избрани ,които командват собствеността. Кое е по-справедливо?
  • 59 хахаха

    0 1 Отговор
    Дойче Зеле...интересно дали гастарбайтерите в дойчовско получават колкото самите дойчовци за една и съща работа? :))) и дали китайските работници на немските фирми в Китай получават колкото немските в Германия? Алчността е ЧОВЕШКО качество, т.е. докато има хора на тая планета - справедливост няма да има...
  • 60 може ли

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    да ми кажеш къде да прочета за тия "вистемпературни газови реактори", защото в нета не открих такъв термин изобщо...предварително благодаря :)))

    Коментиран от #61

  • 61 може ли

    0 2 Отговор

    До коментар #60 от "може ли":

    високотемпературни
  • 62 хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Факти":

    най-богати са, как иначе...особено тия , дето живеят в метални контейнери на бетонни трупчета, които кой знае защо наричат къщи...в тубата има стотици видеа за "заможните " американци...гледай
  • 63 значи

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "уиски с лед":

    богатият работи 18 часа на ден, а бедният пие уиски с лед? Дали пък не е обратното?
  • 64 Хихата

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Иван Томов":

    Егоизмът е присъщ на всяко живо същество - нарича се инстинкт за самосъхранение. Идеалът на комунизма е невъзможен, защото е достигане на пълна хармония, което означава край на развитието, оттам на прогреса, след което следва регрес.