Last news in Fakti

12 Юли, 2021 10:00 4 876 56

Погромът в Йедвабне: кой носи вината за чудовищното престъпление

  • холокост-
  • нацистка германия-
  • йедвабне-
  • евреи-
  • престъпление-
  • германия-
  • поляци-
  • полша

На 10 юли 1941 г. стотици евреи от окупирания от нацистите полски град Йедвабне са изгорени живи. А въпросът кой е отговорен за чудовищното престъпление поляризира поляците и до днес.

Погромът в Йедвабне: кой носи вината за чудовищното престъпление - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Йедвабне е малко градче с 1600 жители на 170 километра североизточно от Варшава. На 10 юли 1941 година на това място е извършено ужасяващо престъпление - стига се до масово избиване на евреи – мъже, жени и деца. По това време градецът се намира под контрола на нацисткия Вермахт.

Във въпросния ден на площада в Йедвабне са призовани да се явят всички евреи от града. Някои от мъжете били принудени да разрушат един паметник на Ленин и да организират подигравателна „погребална процесия“. След това били убити и погребани заедно с останките от паметника в една плевня в покрайнините на града. А събраните на площада евреи, сред които и множество жени и деца, били подкарани насила към същата плевня, след което тя била подпалена.

Кой носи вината за престъплението?

Полски съд осъжда през 1949 година 11 полски граждани на затвор и един на смърт заради убийството на евреите. Смъртната му присъда по-късно е променена в затвор. Има различни мнения за това кой е бил инициаторът на извършеното престъпление. Американският историк от полски произход Ян Томаш Грос твърди в книгата си „Съседите“, издадена през 2000-та година, че Полша носи цялата вина. С това той предизвика голямо възмущение в самата Полша. Грос твърди погрешно, че жертвите са били 1600 на брой. Междувременно се знае, че става дума за около 340 души. Множество полски изследователи на Холокоста застъпват друга теза – че нацистките окупатори са подстрекавали местни граждани към престъплението, на което присъствали и германски военни. Само че престъплението в Йедвабне не е единичен случай.

Не е само Йедвабне

В източните части на Полша, които са превзети от Вермахта в рамките на т.нар. операция „Барбароса“ през лятото на 1941 година, са извършени множество погроми над евреи. В много от случаите в тях е участвало и местното население – от желание да плячкосва и се обогатява от еврейската собственост. Нацистките власти пък умело се възползвали от антисемитските настроения и ги подклаждали, в резултат на което почти напълно е изличено еврейското население, казва изследователят на Холокоста Анджей Збиковски.

Някогашният пазарен площад на Йедвабне, където са били събрани евреите през 1941 година, днес представлява зелена площ с пейки и цветни лехи. Нищо не напомня за извършените зверства. Затова пък в памет на полските жертви от съветските лагери е издигнат специален паметник. Този тип политика, която разглежда поляците само като жертви или като герои, е особено популярна сред представителите на управляващата партия „Право и справедливост“. Да се говори за съучастието на поляците в извършени престъпления по времето на нацистката окупация е твърде рисковано в днешна Полша. Когато премиерът Матеуш Моравецки през 2018 за пръв път заговори за това, че поляци са участвали в избиването на евреи в Йедвабне, върху него се изсипа огромно възмущение от страна на национал-консервативните среди.

"Стена на мълчанието"

Атмосферата и преди това не беше много по-различна. През 2001 година тогавашният президент Александър Квашневски поднесе извинение на близките на жертвите от Йедвабне, но този жест никак не се хареса на жителите на града. По време на проведената тогава еврейска молитва за упокой на жертвите от съседни жилища прозвуча силна дискомузика, а местният свещеник реши тъкмо в този момент да бие църковните камбани, с което заглуши ритуала. Варшавският историк Анджей Збиковски не е изненадан от тази „стена на мълчанието“. Според него, част от вината за това носи сегашното правителство на „Право и справедливост“, което има „повърхностен и едностранчив поглед над историята, без да дава възможност за размисъл и осмисляне“. А местните хора в Североизточна Полша масово били на мнение, че не се нуждаят от никакъв дебат относно полско съучастие в престъпленията по време на Холокоста.

Автор: Моника Сирадцка


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бий шляхтата

    19 4 Отговор
    докато Анджей Кмичиц и пан Володиовски заговорят на русский..
  • 2 Математика

    22 2 Отговор
    Ако се сумират всички жертви на Холокоста, ще излезе, че днешният човек е наследник на 110% Евреи.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не знам защо

    29 0 Отговор
    никой не ги обича.Ама се сетя за разреваното Мони..
  • 5 Гост

    29 1 Отговор
    Поздравления на автора за обективната статия! Апропо, не е само в Полша така! И в много други европейски държави, се опитват да се дистанцират от хитлеристките изстъпления, въпреки че самите те са взели дейно участие в тях!

    Коментиран от #13

  • 6 Сега

    12 1 Отговор
    Вече са ваксинирани,и ще живеят вечно
  • 7 ттт

    27 2 Отговор
    Нa 02 май 2014 г. cтoтици руснаци в Одеса ca изгoрeни живи. A въпрocът кoй e oтгoвoрeн зa чудoвищнoтo прecтъплeниe пoляризирa светът и дo днec. Срамното е, че т.н. "цивилизован" Европейски Съюз нито веднъж не се заинтересува за търсене и наказване на виновните.

    Коментиран от #15, #29

  • 8 СВД

    9 7 Отговор
    Всеизвестно е, че погромите са вършени от местните, за да ги ограбят и от злоба, че са дарени свише с повече способности от другите народи! Ото Кариус - немски танкист пише, че в балтийските страни са ги посрещали като освободители, но на тях им е направило неприятно впечатление как посрещачите се отнасят с местните евреи.... А българинът излезе с тях партизанин да се бори срещу фашизма.

    Коментиран от #14

  • 9 Гошо

    16 0 Отговор
    Вместо да разтягат локуми и да пишат глупости, да проучат кои са инвеститорите във световните войни и революцията 17та година!

    Коментиран от #18, #43

  • 10 Системен

    13 2 Отговор
    Полският геноцид срещу евреите започва още в 1918г. веднага след образуването на полската държава,а през 1921г. по време на съветско-полската война десетки хиляди евреи са напъдени на изток. В окупираните части от Белорусия,Украйна и Литва поляците също и звършват погроми над евреите.Погромите продължават и по време на Втората световна война,а и още по странно и след 1945г. Полският расизъм е много по-системен от немския защото продължава по-дълго и защото не е наказан.
  • 11 Вера

    34 2 Отговор
    В Батак Джанюариъс Макгахан(американски журналист) вижда училището, в което живи са изгорени над 200 жени и деца!

    Знаете ли защо Дойче Веле никога няма да пише за тях??

    Коментиран от #19, #23, #28, #47

  • 12 Българинът Х

    30 1 Отговор
    За Холокоста пускате статии редовно а за клането на българите от башибозука защо не пишете нищо? Нима зверски закланите български мъже, жени и деца не заслужават почит и уважение!?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Hess

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "СВД":

    Поредното грешно решение на българина...състрадателен и с огромна душевност,за другите е добре но за самия него не!!!За благодарност,евреите съсипахаБг.(справка план Ран-ът),и в момента яростно я довършват!!!
  • 15 КОЛЬО ПОМЕН

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "ттт":

    ИЗГОРИХА ГИ АМЕРИКАНСКИТЕ НАЕМНИЦИ ПРАТЕНИ ОТ КРАВАРИТЕ! ЖАЛКО ЗА НЕВИННО УБИТИТЕ!

    Коментиран от #20

  • 16 ттт

    19 0 Отговор
    Вечна слава на паметта му, Джануариъс Макгахан има изключително голяма заслуга за освобождението ни. Той запознава целия свят с зверствата на османските управници. Във Франция, Великобритания, Германия и Австроунгария има много силно брожение сред народните маси и когато Русия започва освободителната война, изброените държави не смеят да се намесят открито на страната на Османската империя. Дори в най-комунистическите времена на България, Макгахан е уважаван и неговата заслуга не е била умаловажавана. Между другото Макгахан умира едва 30 годишен от пневмония или туберколоза в истанбулска болница. Не знам, дали на лекарите в болницата не им е били наредено да не се стараят много, много в лечението му.

    Коментиран от #31

  • 17 Продажен народ , сър

    23 1 Отговор
    А нещо за Баташкото клане, покръстването в Родопите, затриването на цели български села, костницата в Българово? Кога ще покажете истинското лице на Османската империя а не да им целувате краката продажници такива...

    Коментиран от #21, #40

  • 18 Hess

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Гоше,това всички го знаем,с изключение на най-радикалните комунисти!
  • 19 Ама видял ли е как ги изгарят

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "Вера":

    Или е видял само сградата за в която са му казали, че са ги изгорили? Щото има разлика ..

    Коментиран от #25, #34

  • 20 ттт

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "КОЛЬО ПОМЕН":

    То кой ги е изгорил ясно. Не мога да повярвам, че ЕС, който вдигна аларма до небесата за Навални, се направи, че въобще не разбра за зверството в Одеса. Най-малкото от кумова срама трябваше да изрази възмущение, един два пъти да подсети украинските власти да имитират някаква дейност по разследването на трагедията.
  • 21 За т.нар. баташко клане

    0 9 Отговор

    До коментар #17 от "Продажен народ , сър":

    Отдавна всичко е казано. Дори османският съд се е произнесъл. Има архиви, ама няма кой да чете

    Коментиран от #22, #24, #41

  • 22 dsсса

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "За т.нар. баташко клане":

    Очевидно си имал достъп до архивите на Османската империя. Щастливец. Ще ти бъдем благодарни да ни кажеш, колко глави виновни за Баташкото клане отсече Османската империя?

    Коментиран от #46

  • 23 Охооо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вера":

    Ама ти имаш имен ден! Честито и да почерпиш онлайн!
  • 24 Хммм

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "За т.нар. баташко клане":

    "Тъй наречено Баташко клане казваш". Ходил ли си в църквата в Батак?

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Hess

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Вера":

    Да бе Верче,черпи,кво се ослушваш-ако нсистина името ти е това-бъди жива и здрава,и много щастлива!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да еааа!

    4 0 Отговор
    Толерастите отново правят опити да злепоставят България
  • 31 Диверсант

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "ттт":

    Да почива в мир,ама от СЗО казаха,че пневмонията била причинена от Ковид,ма със задна дата,така,че пиши го и него в статистиката!
  • 32 Така е

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Славянин":

    Нали се сещаш, че в замяна Русия има пълното право да не брои европейците за хора.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вера

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ама видял ли е как ги изгарят":

    № 4.
    ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОКЛАД НА ЮДЖИЙН СКАЙЛЪР ЗА СЪБИТИЯТА В БЪЛГАРИЯ
    РЕЗЮМЕ ОТ НАБЛЮДЕНИЯТА НА Г. СКАЙЛЪР В БЪЛГАРИЯ
    (ПРИЛОЖЕНИЕ № 2 КЪМ ПИСМО № 106)
    ПЛОВДИВ, 10 АВГУСТ 1876 Г.
    ДО ПОЧИТАЕМИЯ ХОРАС МЕЙНАРД И Т.Н., И Т.Н., И Т.Н.
    "Докато в Копривщица царял грабежът, а в Панагюрище похотта, в Батак турците, изглежда, са чувствували най-вече, особена жажда за кръв. Това селище се предало, без да даде и един изстрел, след като му била обещана сигурност от страна на башибозуците, намиращи се под командуването на Ахмед ага от Барутино, началник на селската полиция. Въпреки обещанието му, след като прибрал малкото оръжие, Ахмед ага заповядал разорението на селото и поголовното клане на жителите, с изключение на около сто млади момичета, които били пред-назначени да задоволят похотта на завоевателите, преди и те да бъдат убити. Видях костите им, някои още с парчета меса на тях, натрупани в една низина откъм хълмовете, където ги глождеха кучета. Нито една къща не е останала цяла в тази прекрасна долина. Дъскорезниците — градът е въртял значителна търговия с дървен материал и дъски, които са се намирали покрай, реката, са всички изгорени и от осемтях хиляди жители няма дори 2000 да са останали. Тук са погинали над 5000 души, голямата част от тях жени и деца и костите им, които са под развалините и разлагащото се месо, отравят въздуха. Гледката на Батак е достатъчна да удостовери всичко казано за турските деяния при потушаването на българското въстание. А аз го в
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 май

    6 1 Отговор
    Тези същите на които им се вее знамето от картинката. Кои са тези, които наливаха пари в нацистка германия чрез техните банки?
  • 37 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ходил съм":

    Дай официален източник,не голи брътвежи
  • 38 dsсса

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ходил съм":

    Може ли линк?
  • 39 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Вече на всички им се повърща от евреи ,и само като чуят за евреи , жлко ,че еврейския въпрос не беше решен от германците ...

    Коментиран от #42, #44

  • 40 ПетровMr Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Продажен народ , сър":

    Питай Баце ти от Банкя,м/у другото, за него ли гласува вчера ?, когато се надупи на приятеля си Реджеб.
  • 41 Продажник

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "За т.нар. баташко клане":

    не говори за "тъй наречено", а отиди в църквата в Батак и в църквата в Българово. Безродник ще ти давам насоки за неща, които ти до сега не си и проумял.
  • 42 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха ха":

    Ако беше решен окончателно,сега нямаше да ходиш с маска
  • 43 Това е

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    всиезвестна "тайна", въпреки че някои се правят на неинформирани. Производителите на шарени хартийки без покритие, но много печелещи от това и най - вече от алчноста, и глупостта на населението(не ги определям като хора).
  • 44 Добре де

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха ха":

    повръща ти се от евреи. А като ти спомена за почетния председател на НПО "Атлантически клуб в България", д-р Соломон Паси вярвам ще колабираш.
    Щото на времето българите са спасили предците му от газовите камери на хитлеристите и той за благодарност хвърли българия в устата на вълка. Абсолютен предател, лизач, нагаждач. А бе досущ евреин.
  • 45 Вярваш ли

    6 0 Отговор
    на такива писания, си за освидетелстване. Все са жертви и все трябва да ги компенсират. Тръгнеш ли да кажеш нещо различно, веднага те награкват с различни епитети, етикети, а не рядко и по - лошо те застига. За да ги разбере човек що за същества са тея плачльовци, трябва да прочете човек какво разказват оцелелите от Старозагорските кланета по време на Руско-турската Освободителна война. Нарочно се мълчи за това и се укрива истината. Трудно се намира, но не е невъзможно и си струва.
    А за източника дойче шмеле, нЕма какво да се каже за рупора на цион.
  • 46 Архивите отдавна са дигитализирани

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "dsсса":

    И ги има свободно в мрежата. Изискват се минимални усилия за да ги намериш и да четеш каквото те интересува. Не може всичко наготово...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Око за две

    3 0 Отговор
    Значиии...не харесвам никои расисти - и немците,и поляците и семитите. Понеже тия по-горе всичките са расисти ,то и затова яростно са се гризали един-друг. Семитският расизъм е най-стар - библейски и затова тия по-новите расисти му се нахвърлят,а семитите винаги отговарят с око за вде,зъб за чене. Катин е точно това - зъб за чене. Катин е отмъщение,възмездие,разплата от страна на властващите в СССР хазари за полските изсъпления срещу хазарите от 1918г. та до 1940г.
  • 50 Ами защо да се извинява

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Вера":

    За неща извършени от българи(мохамедани) върху българи(християни). Това са си отношения между българите

    Коментиран от #51, #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Генерал 🇧🇬

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Казуар":

    Брейй, почнахте да пишете нова история,бе!..Били ги клали за грабеж!?!/ ..,а не заради потушавато с невиждана жестокост въстанието в Батак.
    Ум, начетен, та дрънка...
  • 54 Генерал 🇧🇬

    9 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ами защо да се извинява":

    Вярно е, клането в Батак е извършено от башибозуци и помаци, а не от редовната османска армия, която е извършила много по-големи клането от това в Батак...НО !
    Башибозук е название за вид нередовна войска в Османската империя. Набирали са се от представители на мюсюлмански народности в империята, най-често от Мала Азия и Албания.Империята осигурява на башибозуците оръжие, без да дава заплата и башибозукът се издържа от грабеж и убийства.Т.е. колкото повече убийства,толкова повече грабеж.
    Башибозукът е творение на Османската империя,нали така! Така че, това не оневинява никого за извършените зверства, защото командите идват все от едно и също място.
    Помаците от с. Барутин избили българското население в Батак, години преди това турски войски подлагат на жестоко клане дедите на помаците от Барутин за да ги обърнат в исляма и да ги фанатизират.Когато зверствата в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище стават достояние на света, се свиква конференция за положението на народа в българските земи и отговорността за извършените зверства се стоварва върху Османската империя, а не върху безчинстващите башибозушки банди.__И всички отбягват да кажат най - важното - КЛАНЕТО В БАТАК Е ДЕЛО НА МЮСЮЛМАНИ!

    Коментиран от #55

  • 55 Доста митологеми си вкарал в обяснението

    4 7 Отговор

    До коментар #54 от "Генерал 🇧🇬":

    А истината е тази, че батачани обезчестяват рода на Барутанлията и той съвсем естествено за онези времена търси възмездие и го получава. Да бе мирно седяло, не би чудо видяло, както казва народът.

    Коментиран от #56

  • 56 Генерал 🇧🇬

    6 2 Отговор

    До коментар #55 от "Доста митологеми си вкарал в обяснението":

    И как батачани обезчестяват рода на Барутанлията, чийто род е от помашкото село Касалък, Драмско (днешна Гърция)?? А, троле!?