Last news in Fakti

5 Март, 2021 10:10 7 344 47

Детството на Хитлер: какво разкриват писмата на баща му - Март 2021

  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • книга-
  • детство-
  • бруталност-
  • възпитание-
  • нацистка германия-
  • австрия

Адолф Хитлер е бил възпитаван с голяма бруталност

Детството на Хитлер: какво разкриват писмата на баща му - Март 2021 - 1
Снимка: Shutterstock

"Хайл Хитлер" - крещят по времето на националсоциализма милиони германци, но всъщност името на "фюрера" е друго. През 1932 един виенски вестник разкрива, че бащата на Адолф Хитлер, Алоис Хитлер, по рождение се казва Шиклгрубер, а новата си фамилия получава чрез промяна в гражданския регистър, извършена през 1876 година.

Бащата на Хитлер: как Адолф стана диктатор

Нова светлина върху семейното минало на Хитлер хвърля сега една книга, озаглавена „Бащата на Хитлер: как синът стана диктатор“. В труда си австрийският историк Роман Зандгрубер твърди, че Алоис Хитлер е изиграл важна роля във формирането на психологическите нагласи на сина си. Бащата на диктатора, който умира през 1903 година, е митнически служител, а характерът на неговата работа принуждава семейството да сменя местоживеенето си цели 18 пъти.

Книгата е изградена върху 31 писма, които Алоис Хитлер пише до строителния предприемач Йозеф Радлегер, от когото семейство Хитлер купува една ферма в Горна Австрия. Алоис Хитлер нямал никакъв опит в селското стопанство, но през цялото време искал да стане едър и уважаван фермер, по-добър от всички останали. Той бил и запален пчелар - занимавал се с пчелите и кошерите не само от любителски интерес, но и за да си докарва допълнителен доход. А освен това имал редица любовни афери, разкрива Зандгрубер. Историкът описва бащата на Хитлер като самоук и високомерен човек, който винаги надценявал себе си. Както е известно, Адолф Хитлер се ражда през 1889 в Браунау на река Ин като син на Алоис Хитлер и неговата трета, значително по-млада съпруга Клара. Според Зандгрубер, със своя по-сетнешен антисемитизъм Хитлер съзнателно или не прикрива факта, че в един ранен период семейството живее в имот, който принадлежи на най-богатия евреин в Линц. От писмата на Алоис Хитлер се разбира още, че преди смъртта си майката на Адолф била лекувана от еврейски лекар, който по-късно избягал в Америка.

Първата жена на Алоис Хитлер е с над десет години по-възрастна от него. Той има извънбрачни връзки, после се жени втори и трети път - все за по-млади жени. А майката на Адолф Хитлер има кръвна връзка с баща му Алоис. В рецензията си за книгата с писмата германският журналист Марк фон Люпке поставя интересен въпрос: как бурният любовен живот на Алоис се отразява върху психиката на сина му? Известно е, че около сексуалния живот на Адолф Хитлер се водят много спорове. Той се жени за дългогодишната си партньорка Ева Браун едва малко преди да се самоубие през 1945 година. Но и до днес не е известно дали двамата наистина са имали интимни отношения. Известно е обаче, пише фон Люпке, че Алоис е възпитавал сина си с голяма бруталност. Според автора на книгата, "Адолф Хитлер е дете, което баща му потиска и бие". Той цитира и сестрата на Хитлер Паула, според която Адолф всеки ден получавал "солидна порция бой" от баща си. Дали причината не се крие в алкохолизма, от който според някои историци страда Алоис Хитлер?

Зандгрубер се съмнява във версията за тежкия алкохолизъм на Алоис Хитлер. Той припомня, че по онова време мнозина висят в кръчмата не с цел да се напият до безпаметност. Там най-вече се бистри политика, а Алоис Хитлер имал твърди възгледи по политическите въпроси. Историкът защитава относително новата теза, че Адолф Хитлер е бил антисемит още в ранна възраст, тоест - че омразата към евреите се е появила у него още под семейния покрив, а не чак след пристигането му във Виена. Той отива там през 1908 с надеждата да стане художник, макар че не успява да влезе в Художествената академия. Адолф Хитлер очевидно наследява от баща си и неговия почерк - шрифт, известен още като „Зютерлин“ или „германски готически курсив“, констатира историкът. Нещо повече: Адолф Хитлер буквално копира подписа на баща си, превръщайки го в свой.

Както е известно, преди Първата световна война Адолф Хитлер бяга в Германия, за да се отърве от военна служба в Австрия, а по-късно е сред основателите на Националсоциалистическата германска работническа партия. През 1933 Адолф Хитлер става германски канцлер, а по-късно разпалва Втората световна война и организира избиването на милиони евреи, на малцинства и политически противници. Ако се върнем обаче в Горна Австрия, ще установим, че младежът Адолф само веднъж се е противопоставял срещу волята на баща си, отказвайки да стане държавен чиновник, пише Зандгрубер въз основа на писмата: „Искал е да бъде свободен артист, а не да поеме по пътя на баща си“. Независимо от това и бащата, и синът недолюбвали авторитетите, гледали на науката с подозрение и били настроени против църквата. Макар че Адолф Хитлер никога не напуска Католическата църква, припомня Зандгрубер.

Празнотите в родословното дърво на Хитлер

В рецензията си за книгата Александра Фьодерл-Шмид пише в „Зюддойче Цайтунг“, че Хитлер особено много е държал на своя арийски произход и на паспорта, доказващ този произход, но въпреки това в родословното му дърво съществуват много празноти. Защото баща му Алоис всъщност е извънбрачно дете с неизвестен баща. А за "фюрера", който пред милионите си последователи се кълне в светостта на чистия расов произход, този факт определено е много конфузен. Неслучайно Адолф Хитлер неизменно повтарял, че не знае нищо за своята фамилна история и че не го бива в тази област. Рецензентката в "Зюддойче Цайтунг" е категорична, че досега за Алоис Хитлер не са разработени почти никакви исторически източници. „Има много книги и филми за хората около Хитлер - за шофьора му, за личния лекар, фотографа, секретаря, но не и за баща му“, пише Александра Фьодерл-Шмид. А Алоис Хитлер определено е важен фактор в живота на сина си. Неизвестните досега писма на Алоис Хитлер са предадени на историка Роман Зандгрубер от правнучката на строителния предприемач Радлегер.

Roman Sandgruber: Hitlers Vater: Wie der Sohn zum Diktator wurde, 2021

Автор: Иън Джонсън


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 14 Отговор
    Бащата на Алоис е евреин на име Леополд, само че е бил беден на гаврош, та затова и унукър се комплексирал, досуща като днешните гербаджии.

    Коментиран от #12

  • 2 3,14К

    19 10 Отговор
    С бягството си от казармата, Хитлер ми напомня на Джамбазки.

    Коментиран от #5, #25, #32

  • 3 Майката на Хитлер

    26 3 Отговор
    Ядеше филии с мас и риташе топка.
  • 4 Наблюдател

    19 10 Отговор
    След години ...То фалшиви писма на Левски изфабрикуваха за да го изкарат русофоб , в тон с новите господари . Та за Хитлер ... не знам .

    Коментиран от #38

  • 5 нежни души

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "3,14К":

    И двамата имат актьорски наклонности и афинитет към ЛСД.

    Коментиран от #10

  • 6 Перо

    13 5 Отговор
    Соросистки уйдурми на Дойче зеле! Защо и в каква връзка се появи тази статия,по какъв повод или е рутинна “профилактика” на ума и историята.
  • 7 Стамат магарето

    10 2 Отговор
    Дайте нещо за детството на град козлодуй и сватбата му с алфа вълкът

    Коментиран от #9

  • 8 Амерски експерт

    15 6 Отговор
    Ако не беше се захванал с руснаците сега щяхме да живеем в един по-добър свят!

    Коментиран от #11, #15

  • 9 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Стамат магарето":

    И кой е мъшкуту и кои жунскуту
  • 10 3,14К

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "нежни души":

    Усещаш ли колко тролове имат войводите пияници?
  • 11 Stéphanie 🎲

    11 11 Отговор

    До коментар #8 от "Амерски експерт":

    Айде бягай и тука ли драскате бе да ви е...м...Има явен дефицит на русофили в Русия (след като милиони руснаци биха се махнали незабавно в чужбина, ако можеха да си го позволят) и покъртителен излишък от русолюбие в България.И как да е другояче като комунизмът ,които все още бучи в главите на нашите русофили не може да съществува в съседство с нормални страни.

    Коментиран от #16

  • 12 Хисторик

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Бащата на Алоис е с фамилия граф Ротшилд от Австрия. Баба Адолф е работила като прислужница там и внзапно е освободена и преместена при др. работодател където работи съвсем за кратко и спира работа за да роди малкия Алоис!
  • 13 Ватенците мизерници

    3 0 Отговор
    Да върнат зъбите на Хитер във Германия
  • 14 Daniele Ganser

    14 1 Отговор
    Хитлер никога не е бягал от ПСВ. Напротив, над две години е бил на фронта. Лъжете та се късите. Не ви е срам.
  • 15 Лоша тактика на Хитлер

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Амерски експерт":

    Пръснал в войски на всякъде .Ако е бил по добър тактик света щеше да бъде по красив без Русия

    Коментиран от #35

  • 16 А ти

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Директно от милионите руснаци които лично си попитала ли го знаеш или е от типа на : две сиганцета си говорят. Първото казва: важната Куку руку е много вкусна. Второто: знам. Първото: от къде, ал ри си? Првото: не, но един приятел на брат ми е ял и му е казал и той на мен.
    Те много допитвания твърдят, че и безброй американци биха напуснали САЩ ако можеха да си го позволят.

    Коментиран от #21

  • 17 Мнение

    7 2 Отговор
    Има пропуски и сериозни противоречия в изложеното , позовавам се на информацията на Nat.Geo., която не съответства напълно с това. Доколкото разбирам, Nat.Geo. са направили стриктно и задълбочено проучване относно родословното дърво на Хитлер с последователност и прилежност, с приложени доказателства, но ето, че тук има някои разминавания. Понеже тук не са приложени никакви доказателства, към момента не мога да проявя доверие

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Гост

    4 0 Отговор
    Бил е ученолюбив, като дете, и е бил силно привързан към брат си. След преждевременната смърт на брат му, малкият Адолф се е затворил в себе си и се е променил.
  • 19 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Убийте ме, не разбирам пут каква причина, мине не мине и месец ,/сега, след 70-75 години от тяхното време /и някой започва да "реше и подстригва мустаците" или на Сталин, или на Хитлер !?
    Ама то големи подробности- ама то големи чудесии.........
    Интересното е, че това вършат едни скъпо платени и с "голям фасон" медии !?
    Хубаво ! Те да си го правят......Защо нашите с наслаждение го препечатват? Едни ще величаят - други ще проклинат !! Така е устроен човекът. Ама тези убийци на собствените си и чужди народи ли ще ми изтипосват постоянно ?? Ама от какъв зор ? За пример и възхвала има легиони свестни хора на наука и изкуство, занаяти и техника, на човешко добро и прогрес..........
    Всичката наша Мара втасала, дай и сега нова история на света да пише !? Давайте, започвайте с други " велики убийци" от човешкия род ... Македонски, Атила, Чингис хан, Цезар, Римските папи ... докато стигнете до хуманните президенти на САЩ от миналия век до сега...... Убиец ли е с власт ...той е велик !!
    Господи, защо си го създал този Човек ??
  • 20 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Не се учудвай. Стана модерно всеки да си пише теориите, под път и над път, без никакви доказателства, или с изфабрикувани такива. Сега всеки драскач се прави на знаещ, стига да му е платено от някое НПО с неясни цели.
  • 21 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "А ти":

    Оправи правописа, че нещата не са добре никак. После се прави на умен.
  • 22 Пламен

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Nat. Geo., са пропуснали да обявят факт, който се вижда с 'просто' око от речите на Адолф, а той е:Хитлер е завършен идиот. Нещо като Данаил Кирилов, но в по-тежка форма.
  • 23 Тъпаците

    4 2 Отговор
    от Америка помогнаха на комунягите във войната, а сега се чудят какво се случва.
  • 24 аз съм Веска

    2 4 Отговор
    АЗ ИМАМ МНЕНИЕ : ХИТЛЕР Е СЪТВОРЕН ИЗКУСТВЕНО , ЗАРАДИ НЯКОЙ , КОЙТО РАЗПОЛАГАЛ С НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА , И РЕШИЛ ДА ПРЕХВЪРЛИ ЧУЖДА НАЦИОНАЛНА СЪДБА , ВЪРХУ ГЕРМАНСКАТА ./ ЛИЧИ НАЛИВАНЕТО НА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ СРЕДСТВА В ПРЕДВОЕННА ГЕРМАНИЯ ЗА ЗНАМЕНА, ТЕХНИКА , ВОЕННИ УНИФОРМИ ..../
    ХИТЛЕР ПРИЛИЧА/езиково / НА ХИТРА , е го впримчили .
    ИДЕ РЕД ДА СИ ОБЯСНИМ ГЕНОЦИДА КЪМ ЕВРЕИТЕ .НАРОЧИЛИ СА ГИ ЗА НАЦИЯТА , ОЧАКВАЩА СЕ ДА СТАНЕ СВЕТОВЕН РЕЛИГИОЗЕН ЛИДЕР ,И СА ГИ ПОГНАЛИ .
    "НА ЛЪЖАТА КРАКАТА СА КЪСИ "... НЕ СТИГАТ ДАЛЕЧ.
    НИ ИМ ПОМОГНА МУСТАКАТИЯТ , И ТОЛКОЗ СЪСИПАНИ ЧОВЕШКИ СЪДБИ ОТ ЕВРЕЙСКИЯТ НАРОД .
    СЕГА НЕЩО ОКУЛТНО : ВИДЯ МИ СЕ СТРАННО , ДА МЕ ВИКАТ ДА МИ ПОКАЖАТ НЯКАКВА СТАРА СНИМКА В НОВОИЗДАДЕНА КНИГА ЗА ДЕПОРТИРАНИ ЕВРЕИ .ОЩЕ СЕГА НАДУШВАМ ПРЕДИ ДА СЪМ Я ВИДЯЛА , ЧЕ ТАМ ЩЕ Е НЯКОЕ ЛИЦЕ , КОЕТО МИ Е ПОЗНАТО - СТАР БРАТОВЧЕД , НА НЯКОЙ, КОЙТО ПОЗНАВАМ - БЪЛГАРИН .
  • 25 И тръмп,

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "3,14К":

    все злобни комплексари. Единия - нереализирал се художник. Другия - нереализирал се бизнесмен.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Tarnovetz

    9 1 Отговор
    Адолф Хитлер по време на WW1 е бил войник и е ранен, а след това е повишен в ефрейтор и получава Железен Кръст за служба с чест.
    По време на "Голямата депресия" в САЩ всеки трети Американец е без работа - и тя започна, защото основателите на САЩ приемат Финансовата система на Британската империя, която не осигурява правителствен или публичен контрол над банките, а алчността на банкерите води до фалирали банки и увеличаване на безработицата. Депресията 1927-1929 е толкова дълбока, че Рузвелт престана да плаща бонуси на американските ветерани от WW1 - и някои от тях трябваше да живеят под мостове и в САЩ имаше войнишки бунтове.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Антисемит

    9 2 Отговор
    Жалко за света , че не довърши великото си дело по еврейския въпрос , днес света щеше да бъде по добро място за живеене ...
  • 32 Абе

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "3,14К":

    Всъщност това за "бягството" на Хитлер от казармата не е вярно, вероятно е написано в тона на политкоректност към господарите, които поръчват статията.......но е чиста лъжа! Хитлер е искал да служи в армията и да се прослави на бойното поле, но австрийската военна медицинска комисия го отхвърля като негоден за военна служба........затова той заминава за Германия, като иска да се запише доброволец, Германия и Австро-Унгария са съюзници в ПСВ и Хитлер гледа на Германия като по-големия и силен брат на австрийците. Германската военна комисия също открива недостатъците във физическото състояние на Хитлер, но уважава желанието му да участва във войната и го записват на спомагателна служба.......Хитлер става военен пощальон, разнася войнишката поща на терен между различните подразделения. Повишен е в ефрейтор и получава орден за храброст за пленяването на няколко французи, а той е бил съвсем сам. Всъщност е можело да получи и по-голямо признание за службата си в армията, но факта че все пак не е германец, а австриец пречи на това! Изобщо много от фактите, които се тиражират за историческа истина след ВСВ не са верни, но както знаем историята се пише от победителите, а те пишат това което им е удобно на тях!

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Майн Кампф

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Точно по тази причина истината за ВСВ и измисления холокост е силно изкривена , просто за да се прикрият престъпленията на победителите през тази война . Това са фактите ,и който търси информация намира въпреки цензурата на руско-американската пропаганда .
  • 35 Дидо

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Лоша тактика на Хитлер":

    Вярно е и сигурно не е случайно
  • 36 Хаха

    0 4 Отговор
    Тръмп взаомства от Хитлер,но времето и държавата е коренно различно и не се усеща даже клоун 🤡
  • 37 Публикувано от ФАКТИ:

    9 0 Отговор
    "Адолф Хитлер очевидно наследява от баща си и неговия почерк - шрифт, известен още като „Зютерлин“...". Няма как да стане, имате някаква грешка. Бащата на Хитлер умира през 1903 г., а "Зютерлин"-ът е "създаден" след 1910 г.
  • 38 Занддър

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател":

    И аз точно това си миисля..
  • 39 Иван

    1 1 Отговор
    Малко истина за евреите.
  • 40 Иван

    3 4 Отговор
    Накратко: Адолф Хитлер е евреин.....като Бенямин Нетаняху.
  • 41 Иван

    4 2 Отговор
    Защо не го приемат в армията,какъв физически недостатък има евреина, роден чрез еврейско кръвосмешение?
  • 42 Иван

    3 1 Отговор
    Боклука Сорош и той е роден чрез еврейско кръвосмешение.
  • 43 Иван

    6 1 Отговор
    Синагогата крие неудобните истини.
  • 44 ХайлАдолф

    5 1 Отговор
    ПаметникзаВелияФюрер!!!
  • 45 Антисемит

    5 3 Отговор
    Велик човек е Адолф , жалко ,че не довърши още по великото си дело!
  • 46 копи пейст

    6 0 Отговор
    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б
  • 47 Мойсей

    1 0 Отговор
    Баща му го тормозел,на Адолф ч@урката му починала от стрес и той си го изкара на моя народ..