Last news in Fakti

1 Юли, 2021 19:00 7 311 33

"Живеехме като животни": нацистките престъпления в концлагера Майданек

  • нацисти-
  • нацистка германия-
  • майданек-
  • концлагер-
  • адолф хитлер-
  • престъпления-
  • животни-
  • евреи

Той е един от най-големите процеси за нацистките престъпления, провеждани някога в Германия

"Живеехме като животни": нацистките престъпления в концлагера Майданек - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдебният процес продължава 474 дни, разпитани са общо 350 свидетели, включително от чужбина: делото за нацистките престъпления в концентрационния лагер Майданек е един от най-тежките и зрелищни съдебни процеси в Германия.

“Това беше най-тежкият процес в кариерата ми”, спомня си по-късно общественият защитник Лотар Линденау. “Най-ужасно беше това, че трябваше да слушаме разказите за зверствата там – както от жертвите, така и от извършителите на тези престъпления", казва той.

Само една доживотна присъда

Съдебният процес започва на 26 ноември 1975 година, а заседанията привличат огромен обществен интерес. След почти шест години – на 30 юни 1981 година – делото приключва с произнасянето на присъдите, което трае над 10 часа. Само 8 от 15-те обвиняеми са осъдени. Една бивша надзирателка в лагера получава доживотен затвор за масово убийство. Още седем души - една жена и шестима мъже - са осъдени на между три и дванайсет години затвор за съучастие в убийство.

Някои от присъдите са остро критикувани, защото са твърде леки, според много от местните и чужди наблюдатели. Сред обвиненията на прокуратурата е и участие в организирани масови убийства. В един от тези случаи става въпрос за тъй наречената “детска акция”, проведена от май до септември 1943 г., когато, пред очите на собствените им майки, деца са натоварени на транспорт и изпратени в газовата камера. При друга такава - от началото на ноември 1943 година – само за ден чрез масови разстрели са ликвидирани около 18 000 евреи.

80 хиляди жертви в Майданек

По последни данни в Майданек са убити около 80 000 души от различни части на Европа. Сред интернираните в лагера са евреи, роми и синти, хомосексуалисти, инвалиди, опозиционни активисти, съветски военнопленници - почти всички са обгазявани, разстрелвани, бити до смърт, горени или са умрели от изтощение и болести. През юли 1944 г. съветските войски освобождават нацисткия концентрационен лагер, разположен край Люблин в Полша. 215-те оцелели по време на процеса в Дюселдорф подробно описват зверствата, които са преживели. “Нашата задача в лагера беше да бъдем бити, ритани и унижавани, имахме право да работим и да гладуваме. Живеехме като животни”, разказва една от оцелелите пред съда.

Показанията на оцелелите са ключът

"В обществото процесът, на който се обърна много медийно внимание, задълбочи осъзнаването на германските престъпления, особено в окупирана Източна Европа. Той показа, че има и други лагери извън Аушвиц, в които хората от много различни страни са били убивани и измъчвани”, казва Маркус Рот от Института за историята и последиците от Холокоста “Фриц Бауер”. Процесът хвърля светлина и върху жените, които са участвали в Холокоста. Една от основните обвиняеми е Хермине Браунщайнер-Райън от Австрия. Наричат я “кобилата от Майданек”, защото често ритала затворниците с ботуши с железен обков и ги налагала с камшик. Пред съда тя не показала никакви угризения. Описала се като “малко колелце в машината”. Браунщайнер-Райън е осъдена два пъти на доживотен затвор. След като е помилвана през 1996 г. заради влошеното си здраве, тя умира в Бохум през 1999 г. на осемдесет години. Подобно на други подобни процеси е трудно да се осъдят извършителите, следвайки тогавашното германско наказателно право. Затова и показанията на оцелелите се оказват от ключово значение, за да може конкретните престъпни действия да бъдат обвързани с конкретни обвиняеми. Освен това са били допуснати сериозни пропуски в писмените доказателства, защото СС са били унищожили много от тях.

Същинското разследване на престъпленията започва чак през 1960-те

Първите дела за Майданек се водят в Полша още през 1944 и 1948 година. Трябва да се има предвид, че след войната в Германия не е имало особено силен обществен интерес към “разследването на престъпленията на националсоциалистите, т.е. до известна степен техните собствени престъпления”, обяснява Рот. Обществото във Федерална република Германия тогава до голяма степен е било същото, което е подкрепяло нацисткия режим преди 1945 година, уточнява той и добавя, че това се отнася и за съдебната система и полицията. “Едва в края на 50-те и началото на 60-те години, включително с процеса за Аушвиц във Франкфурт от 1963 до 1965 г., започна широко и систематично разследване на нацистките престъпления“, припомня Рот.

Автор: Ралф Бозен


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а бе важното е

    16 2 Отговор
    да сме живи и здрави
  • 2 Ох Баня

    24 19 Отговор
    Стига сте ревали ве. Сталин колко евреи изби?

    Коментиран от #6, #20

  • 3 Депортирани евреи от изток и запад

    9 30 Отговор
    България защо не е осъдена от евреите да плаща репарации за депортираните евреи от окупираните територии през ВСВ

    Коментиран от #21

  • 4 русенец

    44 5 Отговор
    Това нищо не е, да видите как се работи в еврейска фирма в България! И как се живее с парите, които изкарвате в нея! Ще ви се иска да ви вкарат в крематориума!

    Коментиран от #7

  • 5 Сега е "същото"

    18 4 Отговор
    Щатите да отговарят.Ганьо има 1 000 гряха,ама никога не е хвърлял атомни бомби над цивилни.Грешката ни е че не фанахме навреме "македонските девойчета сос шарените джурапе" па да им метнем ноги на пагон отгоре,изтървахве си късмета.Засегя...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нека

    8 14 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Се изкажат и други фашисти
  • 8 асАс

    22 11 Отговор
    Малко им е било на чиф.у.тите.
  • 9 Ленин

    4 21 Отговор
    Слава на саш и нато
  • 10 654879

    19 10 Отговор
    МАЙДАНЕК Е ЕДИН ОТ НАЙ-СТРАШНИТЕ КОНЦЛАГЕРИ НА НЕМСКИТЕ НАЦИСТИ И СА ИЗБИТИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ РУСНАЦИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И УКРАИНЦИ!
  • 11 Анонимен

    22 3 Отговор
    Вие и сега сте животни щом 80 години не ви стигнаха за да спрете да лъжете. От друга страна явно Ралф Бозен е столетник и все още е в лагера.
  • 12 Много

    24 7 Отговор
    моля , не товарете психиката и душите ни , както и на нашите поколения , с едностранни разкази и истории от преди повече от 80 години !
  • 13 ГЕРБ

    5 28 Отговор
    Това ни чака ако Бойко не спечели .
  • 14 Роза

    11 9 Отговор
    Някога било......И дано никога, никога,никога вече да не се повтаря!!!
  • 15 дааа

    18 7 Отговор
    В съветска Русия концлагеристите са тънели в разкош.

    Коментиран от #23

  • 16 малко странно

    16 1 Отговор
    не ога да разбера защо ако това е било истина се пише по темата толкова години след случката а за други неща се пише по 3 дена ??? ето например свалянето на кулите близнаци от жорж буш нилой не го споменава никъде и се забравя ! ако хората искаха да забравят за концлагерите в германия нямаше да пишат толкова много за тях ! това означва че някой умело държи едни хора да живеят в страх и ужас постоянно за което получава нещо настеща…
  • 17 Хем си кашляш хем си плащаш......

    5 1 Отговор
    Депортираните евреи от окупираните територии от царство България са умрели в страшни мъки защото в концлагера е имало недостиг газ за газовите камери вече 70 години се произвеждат масово ДВГ работещо с петролни деривати за да имат пари арабите да купуват оръжие за да са готови за война с евреите и заради това което ламетата е станала газова камера наситена парникови газове в резултат на използването на МПС с ДВГ
  • 18 До край

    6 5 Отговор
    Малко им е
  • 19 Да се знае

    15 3 Отговор
    Хайде пак се почна с долнопробната еврейска пропаганда ... За това и навсякъде по света не обичат евреите , защото ги навирате на всякъде ,и на нормалните хора им се повръща само като чуят за евреи . За това и хората ги намразват все повече .
  • 20 Я па тоя

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ох Баня":

    Сталин ги изби за да отърве и избави страната си, Хитлер напротив, изби( пожетрвани от самите тях) няколко стотин хиляди, за да имат днес държава,построена пак от Германия с над 100 милиарда до 90-те на миналия век, неограничени права по целия свят( само за този етнос), световна валута-долара, и лихви за повече от половината свят..., и куп др. материални и нематериални привилегии.
  • 21 Перо

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Депортирани евреи от изток и запад":

    Вземи се ограмоти! Кои територии са присъединени към България. Имало е закон,според който небългарските граждани,не могат да имат защита от държавата,особено тези,извън БГ. Има решение на НС от скоро време по този въпрос! Не може да се внушава вина на БГ,от евреите за спасяването им в окупирани от Вермахта други държави.

    Коментиран от #27

  • 22 Перо

    17 1 Отговор
    Руснаците са дали пет пъти повече жертви от евреите,но за тях няма холокост!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Hoho Boho

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бах-нацист":

    "Човек - това звучи гордо!"

    Но като прочетох статията
    и коментара ти
    почнах да се срамувам...
    че съм човек
  • 26 Пепи

    7 0 Отговор
    Е как съветски войски са го освободили лагера? Нали американците са победили немците.
  • 27 Евреите с лодки към островите и са спасе

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Перо":

    Щом евреите са били от други държави окупирани от вермахта ние сега какво претенции имаме към Северна Македония и отказваме да стане член на ЕврОПейския съюз

    Коментиран от #31

  • 28 СтараЗагора1877

    14 0 Отговор
    От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш, евреин) с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани.
    Именно евреите са подбудители на кланетата, те участват в разграбването на българското имущество и ценности; извършвали са особени ритуали с кръвта на убитите християни и заедно с турците са избягали в Одрин, Цариград и други градове, страхувайки се от отмъщение и наказание за извършените престъпления.В лагера на Сюлейман паша на Аязмото и на други места са извършвани странни еврейски магически ритуали и убийства на пленени българи.
    Част от ритуалните убийства било разпъване на кръст и заковаване като Христос с гвоздеи на ръцете и краката.
    Други били горени живи на жертвеници.
    Някои от ритуалите били по-особени. Отделени по-лични българи и българки (по-стройни, здрави и красиви) били заколвани на дръвници като животни. Евреите от Стара Загора в медни казани събирали християнската кръв и топели в нея дрехите си. След като изсъхнели, те ги обличали съгласно ритуала на еврейската магия - за да се подмладят по мистичен път, придобивайки качествата и красотата на убитите.

    Коментиран от #30

  • 29 Мера според мера Вера според вера

    2 1 Отговор
    Сега някои използват други някои да фалират българите и като дойдат турците ще се чудят използваните някои и българите от къде им е дошло новото робство а някои ще са рахат със турците
  • 30 Васко

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "СтараЗагора1877":

    За евреите има само едно решение. То е измислено отдавна и се е казвало "Окончателното решение". Проблемът тогава е бил, че тия дето са изобретили това решение, са решили да се бъзикат с руската мечка, която от своя страна ги е навряла в на кучето ауспуха. Ано не се бяха заиграли с руснаците, сега светът щеше да е свободен от най-голямата чума- евреите.
    Извод:
    Всяка грешка в миналото се оказва тотално-фатална в бъдещето.
  • 31 Я па тоя

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Евреите с лодки към островите и са спасе":

    От ясно по-ясно е, че претенциите ни не са териториални, а за българската история и език преди 1945
  • 32 НОМЕР ЕДНО

    1 2 Отговор
    Фашистите и комунистите и комутистите фашисти, те са сиамски близнаци и изверги - от всяко движение на единиа зависи движението на другия! - здрава връзка, нама все още открит хирургически нож за да ги раздели, едните са убийци и другите са убийци...№1!
  • 33 Въпрос

    2 0 Отговор
    А кой ще разследва и съди престъпленията извършвани от една ШАЙКА , наречена ХУНТА у нас ?