20 Февруари, 2013 07:24 3 689 0

Психопатът над нас

  • шеф-
  • психопат-
  • социопат
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Шефът не е наред" - чували сте подобно изказване, нали? В него обаче често се крие и самата истина, макар и подчинените да не са съвсем наясно с психическите отклонения на своя началник, коментира Дойче веле.

Твърде много ръководни постове в политиката и икономиката се заемат от луди хора - това предположение се тиражира отдавна във вицове и вестникарски статии. А какво казват специалистите? Те - психиатрите - периодически издават книги със заглавия като "Психопатите сред нас" или "Социопатът отсреща". Германският невролог Нилс Бирбаумер не отрича, че сред шефовете има и хора с психически отклонения. Според него, повечето социопати заемат високи позиции най-вече защото са интелигентни и произхождат от съответната среда.

Да, някои шефове наистина не са наред. И това твърдение е добре дошло за масовата публика. И докато вестникарските статии по темата са безброй, задълбочените научни изследвания са доста по-малко. Повечето от тях принципно се базират на формулировката на американския психиатър Хърви Клекли от 1941 година. Тя гласи: "Повърхностно чаровни и речовити, психопатите правят на пръв поглед много силно впечатление на другите. Всъщност обаче са пълни егоисти, нечестни и ненадеждни. Държат се безотговорно просто за забава. Неспособни са да чувстват вина, съчувствие и любов, връзките им са безразборни и нетрайни. Те не поемат отговорност за безогледното си поведение, неспособни се да се поучат от грешките си и почти не могат да контролират импулсите си."

На основата на тази формулировка Клекли е създал и тест, който позволява да се установи степента на душевно разстройство у съответния човек. Само че - дори и филмовият канибал Ханибал Лектър да вземе максимума точки в този тест, психопатите не са непременно склонни към насилие, макар мнозина да извършват такива престъпления и да влизат в конфликт със закона.

Те ли са виновни за глобалната финансова криза?

Всъщност до тезата за "успешния психопат" учените достигат едва в средата на 1990-те години. Обяснението за това вероятно е, че те или контролират много по-добре поведението си, отколкото техните склонни към насилие "събратя", или пък изживяват патологията си в други сфери, като например в икономиката.

Това всъщност е логично. Много от характеристиките на психопатите - например способността за перфектно представяне при пълно незачитане на колегите - вършат отлична работа за професионалния напредък в някои фирми. А и тезата напълно съответства на представата за безскрупулните и лишени от емоции инвестиционни банкери, които се забавляват, прахосвайки милиарди. Така през 2011-та експертът по въпросите на маркетинга Клайв Боди излиза със своята "Теория за предприемачите психопати", съгласно която те са причинителите на глобалната финансова криза.

Тезата е смела и се нуждае от доказателства. Изследване на Университета на Британска Колумбия от 2006 година сочи, че между три и четири процента от шефовете на фирми са психопати, докато средно за населението същият показател е един процент. Принципно обаче изследванията са доста затруднени. Че кой психиатър би дръзнал да влезе в офиса на някой виден бизнесмен и да го попита дали като момче не е измъчвал морски свинчета или пък дали не е привърженик на необвързващия секс с многобройни партньорки?

Ако и други изследвания дадат подобни резултати, то можем да твърдим, че по шефските етажи се откроява един сериозен проблем. Още повече, че според някои психолози, на много от ръководните кадри са присъщи не само психопатичните, но и нарицистични и макиавелистките характеристики, т.е. те са убедени, че представляват нещо по-добро от другите и очакват това да им се признае, същевременно са привърженици на принципа, че целта оправдава средствата.

И все пак: психопатите на върха могат и да бъдат полезни. Поне така смятат еволюционно ориентираните учени, които се аргументират със следния въпрос: как иначе е оцелял този тип хора в продължение на милиони години? Именно във времената на криза обществото най-вероятно би могло да спечели от наличието на студенокръвни и лишени от въображение "леки" психопати - чаровни, безсъвестни, промискуитетни, но успешни.

Да вземем например бойните пилоти, хирурзите от спешната помощ, адвокатите в съдебната зала или финансовите експерти по време на банковата криза. Дружелюбността и съпричастността не са най-големите достойнства, които се очаква да проявяват при изпълнението на служебните си задължения.

Как ескимосът си отмъщава на психопатите

"В обществото винаги съществува потребността от склонност към риск, коварство, чар, харизма, ментална сила и безчувственост", казва психологът Кевин Дътън от Оксфордския университет. Все пак и той не пледира за издигането на доказани психопати по върховете на фирмите, които имат нужда от дългосрочни стратегии. Там те могат да нанесат особено големи щети, а и не можеш да се отървеш от тях толкова лесно, колкото е обичайно за обществата без формализирана правна система.

През 1976 психиатърката от Харвард Джейна Мърфи пише за начина, по който ескимосите постъпват с тези, които постоянно лъжат и мамят, крадат, не ходят на лов, търсят сексуални облаги, когато останалите мъже ги няма в селото - т.е. психопатите, както обобщава Мърфи. И какво да се прави с тези хора? Ескимосът отговаря: "Някой ще ги събори от леда в момента, в който никой не го вижда."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА