Last news in Fakti

29 Май, 2022 16:00 3 330 21

Изборът на нов шеф на БНТ може да се окаже "Нова булка, но стар късмет"

  • бнт-
  • избор-
  • шеф

Както казва народната поговорка, за тези кандидати „хвани единия, удари другия“

Изборът на нов шеф на БНТ може да се окаже "Нова булка, но стар късмет" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има конкурс за нов шеф на БНТ. Десният по убеждения американски възпитаник Кошлуков, избран някога и с гласове на БСП наново ще се кандидатира за поста, който заема. Устатият Сашо Диков, бивш скиор и настояща телевизионна звезда, който нарече преди години една известна колежка Люба Кулезич с „лифтинг“ е също кандидат. Един друг кандидат, Сашо Йовков, също е свързан със спорта- по професия е телевизионен спортен коментатор, но е решил, че тази му професия му е дала достатъчен опит, за да ръководи националната телевизия. Кандидат е и Василена Матакева дипломиран магистър по спортна психология (пак спортна фигура, няма отърваване от такива кандидати), само тя си знае, на какви постижения в телевизионерството се кандидатира за такъв висок пост. Друг кандидат Ирина Величкова е юрист, цялата и телевизионна кариера е като юрист консулт в БНР и БНТ. Което означава, че няма как да е подходяща за шеф на този сложна и най- отговорна медия, която трябва да търси обективен и професионален баланс в предаванията по цялата обществена, политическа, икономическа, социална и спортна телевизионна тематика.

Кандидатът Красимир Ангелов пък е директор на радио Кържали, БНР. Сигурно счита, че щом разбира от радио, защо пък да не разбира и от телевизия? Друг кандидат е бившият шеф на новините в актуалните предавания на bTV Венелин Петков , който беше беше уволнен след като телевизията беше купена от чешкия милиардер Петър Келнер, след което bTV стана още по- приближена до властта. Той изглежда май- подходящ от кандидатите. Но дали ще успее не зависи от него, новите управници ще си натискат яко за послушна кандидатура.

Да се прекръстим това да не бъде"телевизионният експерт“ Светлана Божилова, преподавател по телевизионна журналистика в СУ "Св. Кл. Охридски“. Според нея в България имало много партийни телевизии, които разделяли обществото. В медиите се водела отвратителна и уродлива пропаганда на Владимир Путин, която водела до тежки деформации. „Много се спекулира и бърка в момента. Включително от Петър Волгин, за плурализма на гледните точки"- казва тя. Божилова, наред с Васко Кръпката и общо 35 български "интелектуалци и общественици", в началото на март т.г. изпратиха отворено писмо до премиера, парламента, министри, СЕМ и главния прокурор, както и до медиите, в което настояват да се вземат адекватни мерки срещу злоупотребата със свободата на словото и използването му за недемократични цели. В писмото се говори за това, че имало много български медии и български журналисти, които от години участвали в руската хибридна война срещу България и Свободния свят. В писмото се предлага , що се отнася до частните и партийни медии, които участват в хибридната пропагандна война на Кремъл, да бъдат задължени да предоставят пълна информация за финансирането си, както и да обозначават своите журналистически продукти с надпис "непроверена/едностранчива информация". Предлага се също " Съгласно правомощията си регулаторният медиен орган да бъде натоварен да изготви и периодично да обновява списък на "хибридните медии" по предварително уточнени критерии. СЕМ или друг оторизиран държавен орган трябва да може и да блокира уебстраниците на медии, обявени за "хибридни".

Както казва народната поговорка, за тези кандидати „хвани единия, удари другия“


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 10 Отговор
    Аз гласувам за Сашо Дивия

    Коментиран от #8

  • 2 Тома

    11 1 Отговор
    Като гледам кой кандидатства за шефна БНТ веднага се сещам че всички са зависими и платени с долари
  • 3 БНТ

    9 0 Отговор
    Имаше минута е много и онзи с документалните филми от обиколки по държавите. Друго не съм гледал от години. А и други телевизии и филми не гледам - всичко стана нещо като копи пейст в интернета. По добре разходка навън.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Спец

    7 0 Отговор
    БНТ отдавна не гледам, в Телеграм съм!
  • 6 Аз съм за Кошлука!

    6 4 Отговор
    Така и така сме му свикнали на ,,безпристрастното" и ,,неедностранчиво" отразяване на фактите и новините у нас и по света...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 И аз го одобрявам!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Но трябва все пак да си оправи ...запецването...!Като запецне и айдее-...изтървахме мисълта му...!
  • 9 Чудо голямо !

    8 0 Отговор
    Все тая.Всички палячовци се одобряват от говедарското посолство.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тоя не може-оня не става...

    8 0 Отговор
    Щом,като Кошлуков досега можеше значи всички могат.
  • 12 хихи

    4 2 Отговор
    ПП ППодмяната
  • 13 Този от радиото

    3 1 Отговор
    А бе момче изобщо даваш ли си сметка какви ги вършиш ? Ами като не ти харесва бнр - напусни!
    Твой та работа е видяла мравката че подливат коня и вдигнала крака😂
  • 14 Българка

    5 1 Отговор
    Гледам, чета и не разбирам. Защо за Бога не търсят кандидат с мениджърски опит За какво са им спортни коментатори. Ясно е, че искат техен човек да е на поста, но защо не търсят мениджър?

    Коментиран от #17, #19

  • 15 7.62

    1 0 Отговор
    Я си оставете отя дето ви слага средния пръст ! Оня с коня ! Лудия кон от пазарджик ! Другите не са му от нивото ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Натопорен Батко

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Значи остава си кошлучето и си ок ? Той не разбира от спорт ! А ти пишеш , колкото да се имаш за нещо ! Я с регистрация да кажеш в кой сайт те има ???
  • 18 12340

    2 1 Отговор
    Българска Национална /хранилка за/ Тапири
  • 19 Бибитко

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Мениджъри с лопата да ги ринеш. Но за да ръководиш институция като БНТ трябва да си на първо място популярен телевизионен журналист и да имаш усещане за духа и стила на телевизията. От години се предлагат безинтересни и копирани от чужди телевизии предавания, които по-скоро разчитат на зрелищността, отколкото на потребностите и интересите на аудиторията. Удивително е например, че тъй наречената "обществена телевизия" не включва в ефир зрители, а залага само на едни и същи политолози, социолози и събеседници, които изобщо не олицетворяват разнообразието на мненията. Програмната схема не е органично съчетание от информационни, публицистични, научно-популярни и музикални предавания. Филмовите продукции са скучни и нискобюджетни, отсъства жанровото разнообразие, а класиката е много рядка застъпена.
  • 20 Павел пенев

    5 1 Отговор
    Кошлуков е нагъл и нахален като Гешев- отърване от тях няма. Вместо в затвора отново Генерален директор с активната поддръжка на Доган,Боко и Корнелия-гнусни нищожества.
  • 21 Първанов

    0 0 Отговор
    Кой е Антон Гицов?