ФАКТИ.БГ
  • проф. коста костов-
  • здравеопазване-
  • лобита

В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита

Скандалът в "Пирогов" показа тежките проблеми на здравната система в България

Публикувана: 25 Юли, 2021 13:00
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3451
В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С професор Коста Костов разговаря Георги Лозанов:

Проф. Костов, скандалът с „Пирогов” политически ли беше или професионален? Има ли невинни в него?

Скандалът има две страни – политическа, доколкото се атакуват порочни практики, провеждани от години в големи болнични структури, чийто ръководители се ползват от чадъра на изпълнителната власт – отколешна традиция на кадровата политика в здравеопазването. Осветяването на подобни практики е политическо действие, защото идва от министъра на здравеопазването, който е политически субект.

Професионална, защото разкрива злоупотреби, които създават негативни обществени настроения спрямо медицинската гилдия и рушат доверието между медици и пациенти. Злоупотребите водят до най-високия процент доплащане на медицински услуги от джоба на осигурения българин – без той да има вина нито за недостатъчния размер на осигуровките, които не стигат за покриване на всички разходи, нито за порочните практики, които компенсират недостига върху неговия гръб.

За съжаление протестът на колегите от „Пирогов“ не се съсредоточи в проблемите на лечебното здравеопазване, а се ограничи до защита на личностни и конкретни болнични интереси, поради което не срещна еднозначна подкрепа от обществото. Пригласяше и БЛС в конфликт на интереси, доколкото двама от ръководителите на съюза са кадри на „Пирогов“. Ако си послужа с поетична метафора – не се захванаха с тигъра, а с котката на тигъра.

Името Ви се обсъждаше за служебен министър в ресора. Ако Ви бяха поканили, щяхте ли веднага да се заемете с добре известния проблем с „мъртвите души” по клиничните пътеки? Как може да се постигне справедливост, така че една или две болници да не изкупуват греховете на всички?

Не бих казал, че основният проблем на системата са „мъртвите души“, защото тази злоупотреба е по-скоро изключение. По-голям проблем е деликатната манипулация с клиничните пътеки, които могат да бъдат моделирани и адаптирани така, че да носят повече финансови приходи при редуцирано качество. Резултатът е манипулирана крайна диагноза, която реализира повече приходи при по-малко разходи. В част от случаите това е в полза на пациента, за да се осъществи необходимия диагностичен и лечебен процес, поради липса на съответната клинична пътека. Това наричам „емпатична манипулация“, вината за която трябва да се търси в системата. В други, по-чести случаи, които наричам „прагматична манипулация“, това се прави в полза на болницата, а не за пациента и обществото на осигурените.

Справедливост може да се постигне в реализиране на строг качествен контрол в работата по клинични пътеки, какъвто липсва. НЗОК извършва неефективен и формален контрол, който не е съсредоточен върху качеството на извършената дейност и така улеснява манипулациите. Контролните органи на НЗОК бяха закрити, за да не пречат на политическите манипулации с парите на здравноосигурените.

Работа на кого е било да се предвиди нова клинична пътека за пост-Ковид синдрома и защо това не се е случило?

Клинична пътека във фазата след остър Ковид-19 не е необходима и това е опит за реализиране на допълнителни печалби в болниците. Такава пътека е необходима само за физиотерапевтичните звена. Ежедневно преглеждам минимум 8-10 болни със „Синдром след остър Ковид-19“ и не ми се налага да хоспитализирам някого, въпреки, че през кабинета ми са минали вече над 500 преболедували. При тези пациенти е необходима прецизна функционална и образна оценка, след което следва терапевтичен пакет – медикаментозна терапия (ако е необходима), физио- и кинезитерапия (задължителна), кислородотерапия при нужда. По изключение – болнична терапия. Грижата за пост-Ковид болните е ангажимент на специализирана амбулаторна практика и въвеждането на клинична пътека според мен е каприз, който ще лиши от финансов ресурс амбулаторната помощ и ще го пренасочи необосновано към болничната.

Защо едни клинични пътеки са щедро финансирани от Здравната каса, а други – примерно в пулмологията, педиатрията или инфекциозните болести са недофинансирани? Това има ли връзка с нивото на научните изследвания в съответната област?

Въпрос на дългогодишно успешно лобиране в системата на здравеопазване, осъществено както „отгоре“ – от управленския екип на министерството и здравната каса (припомнете си ръководните кадри в МЗ и НЗОК), така и „отдолу“ – от ръководните екипи на дружествата по съответните специалности. Науката няма нищо общо в този процес, защото тя не дели пациентите на по-болни и по-малко болни, нито разделя специалностите на привилегировани и дискриминирани. Разликите във финансирането на клиничните пътеки в отделните специалности са драстични и не подлежат на никаква научна обосновка. Веднъж стартирал, този процес е необратим, защото е залегнал в политиките на всички нива и е формирал твърде много заинтересовани, за да очакваме промени. Парадоксите са налични – една и съща по сложност клинична пътека носи повече приходи в една специалност и по-малко в друга. Затова разликите в заплащането между отделните специалности е така голяма. Това стои в основата и на кадровия дисбаланс в здравеопазването.

Започналото, засега „под сурдинка”, разобличаване на лекари, заради това, че успяват да печелят добре, не демотивира ли като цяло изпълнението на лекарския дълг? Няма ли риск да го докараме до някаква днешна версия на „врач-вредител”?

Този процес на сриване авторитета на медиците върви от години и в основата му са именно порочните процеси, които превърнаха здравната система в доходоносен бизнес за „феодалите” в нея – те я „опитомиха” в своя полза и си я отглеждат като домашна прислуга. Здравната ни система, както и друг път съм казвал, функционира като лакомо бебе – с огромен апетит и разхлабено дупе. Поради тази незрялост в онтогенезата ние сме на първо място по смъртност на деца и възрастни – при най-много болници, болнични легла и брой хоспитализации на глава от населението.

Лобистки натиск от страна на частните болници или тяхно право е да обслужват главно добре финансирани клинични пътеки, след като са търговски субекти, създадени за да печелят от здравеопазване?

В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита, а не от здравноосигурените граждани и техните интереси. Това личи и от резултатите – частните болници са привилегировани и развиват само печеливши дейности, имат по-ефективно управление, умело манипулират клиничните пътеки, но поради силните лобита ефективно избягват санкциите на НЗОК, затова печелят повече. Държавните болници развиват всички лечебни дейности, управлението е разбираемо по-неефективно, също манипулират клинични пътеки, но получават по-тежки санкции от НЗОК и поради различни зависимости разпиляват повече от финансовите постъпления и затова са по-губещи. Едните печелят предвидимо, а другите замитат невидимо. Причините за това разминаване са и в по-ефективното управление на частните болници и по-малкото разхищение на средства. Привилегията на държавните болници е да разпределят обществен ресурс чрез „обществени“ поръчки, които се печелят от близки до властта фирми, при жонглиране с цените, за да се осигуряват комисиони на участниците в „задругата“. Това са механизми, генериращи корупция в държавните болници и зад тези механизми стоят „прегръщани“ от изпълнителната власт началници, поставени на тези места, за да върнат рестото от цената на прегръдката.

Защо бюджетът за здравеопазване у нас непрестанно расте, а услугата не повишава качеството си? Само липсата на баланс в „осребряването” на клиничните пътеки ли и причината?

Защото вместо да се подобрява качеството, расте количеството – на клинични пътеки и на болниците. В България има близо 400 болници и само 10 000 болнични медицински сестри. На една болница се падат средно 25 сестри! Генерираните приходи не отиват за по-добра апаратура, квалификация на кадрите, подобряване на кадровия потенциал, иновации, промени в организацията, разгръщане на слабо финансирани звена – все процеси в полза на качеството, а в други посоки. Очевадно е кои звена са застъпени в частните болници и защо последните не развиват всички клинични специалности, макар да се наричат университетски и многопрофилни. Няма нито една частна белодробна болница и това говори много за оксиморона – солидарно здравеопазване!

Можете ли да препоръчате първи стъпки, с които бъдещото правителство да подобри здравето на здравеопазването ни?

Първата стъпка към промяна е реформиране на БЛС, защото не изпълнява лидерските си функции, не защитава според очакванията интересите на съсловието и често не се допитва до него при вземане на решения. Трудно балансира между политическата конюнктура и съсловните интереси. Ако редактирам метафората, която използвах по-горе, БЛС по-често гали тигъра и подритва котката.

Втората стъпка е създаване на експертен съвет към президентската институция, който да обедини усилията на независими национални експерти в организацията на здравеопазването, представители на всички медицински съсловия, на Министерството на здравеопазването и НЗОК за изработване на национална стратегия за реформа в здравеопазването.

Третата стъпка е връщането на НЗОК на обществото чрез изтръгването ѝ от ръцете на изпълнителната власт и възстановяване на нейните функции на обществена институция, контролирана от обществото и здравноосигурените. Това означава възстановяване на нейните ръководни органи в първоначалната им форма – Събрание на представителите на здравноосигурените, Управителен съвет, Контролен съвет, които гарантират обществения контрол. Избирането на управител на НЗОК трябва да става от здравноосигурените чрез конкурс, на който се представят концепции, а не от политиците в парламента. Последното доведе до неправомерно отнемане на близо 2 милиарда лева от касата, т.е. от джоба на здравноосигурените, обявено за противозаконно от Конституционния съд. Парадоксално е, че политизирането на НЗОК направи държавата най-големият и в същото време най-недосегаемият длъжник на обществото.

Участници в национален лекарски протест срещу ниското заплащане на медицинския труд

Четвърта стъпка – закриване на болници, които генерират само разходи на обществен ресурс и са неефективни за системата. Това ще доведе до концентриране на повече кадрови и финансов потенциал в ефективни структури, което донякъде ще компенсира огромния недостиг на лекари и медицински сестри в България.

Пета стъпка – реформа в системата на специализация, като се осигурят максимално добри условия за квалификацията на младите лекари, което да ги задържи тук.

Шеста стъпка - заплащането на труда на лекари, специалисти по медицински грижи, лаборанти и пр. да се включи в цената на клиничните пътеки, за да се ликвидират огромните разлики в заплащането в различните специалности. Консумативите при реализирани на някои клинични пътеки също да бъдат включени в цената на клиничните пътеки, за да се сведат до минимум доплащанията, които излизат от джоба на пациентите.

Седма стъпка – въвеждане на диагностично-свързани групи, което ще намали възможностите за манипулиране на клиничните пътеки и ще може да бъдат обслужени пациенти, които не се вместват в структурата на настоящите.

Осма стъпка – повишаване на здравната вноска на 10%

Девета стъпка – отклоняване на повече медицински дейности и финансови средства към амбулаторната помощ.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
От долни
1 Отговор
мошеници и продажници , алчни и безскрупулни , вече много от тях милионери , за сметка на здравето и живота на българите !

Оценка:
-1 +38

Рак
2 Отговор
Осъзнавате ли, че ако заменим здравеопазване с всяка друга обществена сфера, като образование, сигурност и т.н. изводите ще са същите?

Оценка:
-0 +32

Какво здравеопазване?
3 Отговор
Щом има частни зъболекарски кабинети, които НЕ ИЗДАВАТ ГАРАНЦИОННА КАРТА ЗА НАПРАВЕНИТЕ ПЛОМБИ и не се отчитат пред никого, тогава за какво здравеопазване можем да говорим? Ако наполитиците им пукале, щяха да задължат всеки зъболекар да издава гаранционна карта за поставанепломба!!! Не може строителите да дават гаранция, автосервизи да дават гаранция, техници да дават гаранция, хотелиери да дават гаранция, а зъболекарите да не дават никаква гаранция и след месец-два да ти падат пломбите и наново да плааш за калпавата им работа. Това означава, че на политиците не им пука за здравето на хората. Първо да започнат от зъболекарите и да ги накарат да дават гаранции и касови бележки, понеже масово укриват данъци. Нека да докажат, че имат някакво желание за реформа!!!3763

Оценка:
-2 +26

Българка
4 Отговор
Публикувано във факти.бг:
В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита"
Така е! В българия има мафия с бели престилки и здравни олигарси. Очакваме от НАП, че и ДАНС да направят проверки, ревизии на здравните заведения, както и на медиците милионери. Здравната мафия не само се облагодетелства, но и пълнеше чекмеджетата на модела Доган-Борисов-Пеевски
Очакваме здрана реформа. Очакваме и съдебна реформа, след която престъпниците да върнат ограбеното на обществото и влязат в затворите!

Коментиран от #8, #22


Оценка:
-1 +27

5
Този коментар е премахнат от модератор.
демократ
6 Отговор
Хайде, "фАКТИ" ДОСТОЙНИ почитатели на Рапона от Банкя и компания от директори на болници Веднага ме ЦЕНЗУРИРАХА /БЕЗ НИТО ЕДНА НЕЦЕНЗУРНА дума/.

Оценка:
-3 +10

розово
7 Отговор
Публикуват неща които се знаят и от неродените бебета. Няма здравен министър който не се е зарекъл и след това да не се е отрекъл от реформа в здравеопазването.

Оценка:
-1 +19

Нищо не си
8 Отговор

До коментар #4 от "Българка":


вързала Публикувано във факти.бг: В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита"
Така е! В българия има мафия с бели престилки. Прочети още веднъж- Политически и съсловни лобита- това няма нищо общо с мафия с бели престилки! Пази боже сляпо да прогледна!

Оценка:
-1 +8

dfu
9 Отговор
" В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита"

Всички ли са масони? Не знам дали в статиии или коментари четох, че Ботокса и други видни здравни кадри били такива. Ясно е, че сами те не водят политиките, въпросът е кой им дърпа конците, определено това не е чистата съвест, грижа за обикновените хора или просперитет на държавата.

Оценка:
-2 +4

Сашко Андреев
10 Отговор
Ха ах швабската телевизия ни се присмива...

Оценка:
-0 +1

Пациент
11 Отговор
Винаги съм се въхищавала от проф. Костов. Така трябва да говори всеки уважаващ себе си и пациетите лекар. Но колко са те. Много малко за съжаление. Нагледах се на безчувствие, на грубост, на търгашество, на сметки и всичко на гърба на болния. А колко вярвахме преди на лекарите, следвахме съветите им без да се замисляме. Сега не сме сигурни нито в лекарствата, нито в съветите им, защото в повечето случаи са рекламиратори на лекарства за които са им платили да пробутват. Много е тъжно но е факт.

Оценка:
-1 +11

Шоп
12 Отговор
Професоре,аз се опитвам да Ви разбера,но немога да си обясня някои простички,човешки нещица!За сметка на хорицата ли трябва да е всичко това?Българина плаща за всичко,що се касае за здраве.Като се започне от осигуровки,прегледи,скъпи лекарства,процедури и всичко останало плюс " бакшиша" на лекаря е стига вече сте се оправдавали с политика!Крайно време е да се отсее плявата от зърното.Вярвам,че има още достойни лекари,които могат да се преборят и със това да не се пълни джобчето на Сульо и Пульо и да стои зад бюрото ида не мърда,а да се прави,че преглежда.И да те гледа в ръцете какво ще му дадеш.На хората им писна!Неодекватно лечение в неадекватни болници!Трябва да има и пациентско съсловие,за да може да се види и другата гледна точка.Нали Вие лекувате хора вземете и тяхното мнение и вижте тяхната позиция .Темата е доста сложна и въпросите са много и болезнени за всички нормални хора!Какво се промени в здравеопазването за 33 години? Нямаше ли толкова една партия,която да изчегърта тази анархия и този корупция по здравните заведения? Коя нормална държава не мисли за децата си и да няма поне една детска специализирана болница на територията си?Стига вече с тази политика,че ни омръзна само с нея да се занимаваме.

Оценка:
-0 +5

Ято гарвани
13 Отговор
В която и окръжна болница да се бръкне.....ще е същото - черни души с бели престилки. Моралните лекари са като бели врани - ятото гарвани веднага им налита даги кълве.

Оценка:
-0 +10

Рошко
14 Отговор
Викат им също лекарски съюзи, както и с всичко останало например като енергийната мафия, всички производители си имат съюзи, затова са и монополите, оттам оод-тата оттам компаниите оттам корпорациите и тн нататък до ваксини и намордници

Оценка:
-0 +7

коцето ботокса
15 Отговор
Аз сам напрао смешен с мойте 60хилки на месец.

Оценка:
-0 +7

БЛС
16 Отговор
Безобразна грабителска организация

Оценка:
-0 +4

Димитър
17 Отговор
Ходил съм на преглед при проф.Костов, супер ерудиран и свестен човек. Всичко което е казал е 100% вярно, предложените стъпки стъпките са необходими, но ще поживеем и видим дали доброто ще победи, не съм оптимист. Обществото ни е съставено от много прости индивиди и такива като проф. Костов само им пречат на далаверите. Да сте те жив и здрав професоре!

Оценка:
-0 +5

Хичо
18 Отговор
Незнам колко пъти сте ходили при проф.Костов,но няма да забравя как като шеф на Пулмологията във ВМА почти на всяка визитация предлагаше посещение на пациентите в частната му клиника "Инспиро"(докато още беше във ВМА.)

Коментиран от #20


Оценка:
-1 +1

Тоя
19 Отговор
пич не беше ли нарекъл мишоци НОЩ и после се завъртя като калайджия? Само питам ...И не е имало случай да не доплащам или изцяло плащам за услуга, за която съм здравно осигурен. Няма какво повече да кажа на лекарите

Оценка:
-0 +0

Димитър
20 Отговор

До коментар #18 от "Хичо":


Ходил съм точно в частната му клиника "Инспиро", във ВМА не бих стъпил. Платих си и съм доволен. Нищо не е безплатно, той също работи за пари, не е претендирал да е майка Тереза. Освен това е доста суетен, никой не е идеален.

Българинът трябва да свиква, че хората не са равни и по-умните като проф.Костов, да умен и си залужава званието за разлика от мнозина други, е нормално да са добре финансово и да бъде заплащано добре, нещо което ВМА едва ли правят! Да не говорим, че Българинът като цяло не е свикнал да плаща, за колата може, но за здравето се стискаме!

Иначе, да, не е хубаво да си рекламира клиниката по този начин, прав сте.

Оценка:
-0 +0

ГЕРБ=БСП=ДПС
21 Отговор
Стига сте реевали, че са маки осигуровките, не са малки осигуровките. Работещите българи плащат за здравеопазване и пенсии огромна част от изработеното. Около 40% от изработеното от работниците отива за здравеопазване и пенсии. А като се вземат предвид и държавните субсидия превеждани за пенсиите и здравеопазването. Може да се окаже, че 45%-50% от изработеното от българските работници утива в здравеопазване и пенсии. Проблемите са другаде. Проблемите се че се краде монго в здравеопазването. И че са много неефвекивни здравеопазване, полиция, държава, общини ... Безобразие е некадърни директори на болници да взимат 50 - 60 хиляди лева месечно общо запалати, бонуси, хонорари ... Безобразие е лекари да взимат 20 000 лева месечна залата. Докато в същото време млади лекари са със заплати около 1000 лева. А медицински сестри мизеруват с 700-800 лева заплата, санитарите още по-малко.

У нас ВСИЧКО Е ПОРОЧНО и пенсионна система и здравеопазване и данъци и заплати ... Два милиона и поливина истински РЕБОТЕЩИ у нас изплащат своите здравни осигуровки и здравните осигуровки на още 0,8 млн. държавни търтеи + 2,1 млн. пенсионери + 1 млн. деца, които не плащат здравни осигуровки. Има още 0,3 млн. безработни, които сами си плащат здрвни осигуровки и 1 млн. емигранти, които са отишли да работят на Запад.

Оценка:
-0 +3

ГЕРБ=БСП=ДПС
22 Отговор

До коментар #4 от "Българка":


"Тaкa e! В бългaрия имa мaфия c бeли прecтилки и здрaвни oлигaрcи. Oчaквaмe oт НAП, чe и ДAНC дa нaпрaвят прoвeрки, рeвизии нa здрaвнитe зaвeдeния, кaктo и нa мeдицитe милиoнeри."

Ти още ли не си го разбрала в България далаверите/кражбите/ са ЗАКОННИ. Такива са законите, такава е системата ... Не стига това, ами и тези алчни далавераджии, в които включвам депутати, министри, кметове, шефове на болници, университети ... не плащат осигуровки за доходи над 3000 лева месечно = 36 000 лева годишно. А някои от тях "крадат" по над 100 - 200 хиляди лева годишно и не плащат осигуровки върху горницата от 70-170 хиляди лева годишно, колкото им е официлания доход. А плащат осигуровки само върху 36 000 лева годишно.

Оценка:
-0 +2

Малко истина и в лъжата!
23 Отговор
Има 2-3 стъпки, всъщност истински промени, наистина належащи и съществени за да има някакво здравеопазване тук.

Оценка:
-0 +1

Матей
24 Отговор
Разложението стигна до върха--до най-големите болници и най-престижни като Пирогов.Отначало беше незабелязано,макар хората по места да го усетиха много болезнено,още в началото на здравната реформа закриха селските здравни служби,зъболекарски кабинети и аптеки.Извращение се оказа и въвеждането на лични лекари,нещо изопачено от миналото,когато богаташите са си имали лични лекари,но това не е за всички,бедните останаха излъгани и без достъп до безумно скъпата здравна помощ,а сега и без рецепти не могат да си купят животоспасяващи лекарства.това е зле прикрит геноцид и ежегодните сводки за намаляване на населението с 50 хил. добре го показват.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5