Last news in Fakti

1 Август, 2021 16:00 3 308 45

Владо Перев: Илинден от 1903 е истински, български, а онзи от 1944 фалшив, сърбомански

  • владо перев-
  • северна македония-
  • българия

Последиците от "етноцида" върху македонските българи се чувстват и днес, а "психоцидът" като метод за промиване на мозъци на цели поколения хора, дава своите трагични резултати

Владо Перев: Илинден от 1903 е истински, български, а онзи от 1944 фалшив, сърбомански - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминаха 118 години от онзи Илинден на 1903 г., когато македонският народ въстана, за да се освободи от петвековния азиатски и сатрапски режим, наложен от една империя в залеза на своята власт. Свободата на съседните народи и преди всичко свободното Княжество България бяха символ и пътеводител към визията за свобода, правда и равенство. Организатор на Въстанието беше най-силната организация на македонските българи ВМОРО, а основни двигатели бяха членовете на Главния щаб Дамян Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев, подкрепяни от почти целия ЦК на Организацията. Винаги и с пиетет се сещаме за имената на войводите от Македония, участници във въстанието, но и на онези доброволци, войводи и офицери, дошли от свободна България, за да дадат своя принос за свободата на своя народ в Македония. Много от тях оставиха животите си тук, най-ценното, което можеше да се даде в борбата за свобода на своя, единствения български народ.

Илинден 1903 г. е Светлината на визията за свободата на македонските българи, както и на всички останали поробени народи в тогавашната Османска империя. Това е искрата в пепелищата на изгорената Свобода, която никога, дори и до днешни дни не изгасва, оцелявайки през времето на идеологическите, но преди всичко на националните изкривявания относно нейната същност и крайната цел на тази борба.

Неуспехът на въстанието е обясняван многократно с всички възможни научни и "научни" обяснения, винаги придружени от методите и политиките на времето, от което са произлезли, а "нашето" време, както добре знаем, винаги е било недемократично. На първо място, основният фактор тук е нетърпимостта на царска (пък и съветска и путиновска) Русия към свободата на България и нейната независимост, а след това всичко отива към презрение и дори омраза, насочена към българския народ, а следствие на това и към македонските българи, носители на Епопеята Илинден 1903 г.

Фердинанд I знаеше това, той се съобразяваше с него, но безумните му амбиции, насочени към Константинопол, допълнително утежняват ситуацията на непокорния македонски народ, водейки го към следващата национална катастрофа.

Броят на убитите, останалите без дом и опозорените след трагичния край на Въстанието, е отдавна известен. Много от нас помнят и познават своите предци, вградени с борбата и смъртта в идеите на Въстанието, и винаги с почит се сещаме за тях. Свещите, запалени на паметниците на Илинден 1903 г., са свещи, запалени на безименните и изоставени гробове на всички наши близки, паднали като герои и жертви, противопоставени на азиатска, нечовешка окупация.

Да не забравяме, около 30 хиляди македонци напускат родината си и отиват в свободна България, единствената им родина, там, където ще бъдат „свои сред своите“. Това е първото голямо преселение на македонците в свободна България, за да стигне след националните катастрофи през 1913 и 1918 г. броя на фантастичните 300 хиляди души, емигранти в собствената си родина. Днес в България те са около 2 милиона и никога, никога не трябва да забравят родината, от която произхождат техните предци, и винаги, винаги да почитат и служат на родината, която ги е приела като "свои и равни на себе си!"

Избухването на Въстанието, недоразуменията в Организацията, отслабена от загубата на ресурси, позволиха навлизането на сръбската въоръжена пропаганда в Македония, а неспособността за намеса от българска страна, както и незаинтересоваността на Двореца, обзет от други "по-висши идеали" за съдбата на своя народ в Македония, дадоха импулс на новите трагични събития.

Въпреки всички разделения, ВМОРО оцеля и се въздигна, а лидерът Тодор Александров издигна ВМРО от организация до Институция, която дирижираше положението в България, но и на Балканите.

След трагедията с Тодор Александров, Организацията поема Иван Михайлов поема и я ръководи до преврата през май 1934 г. Михайлов беше последният истински и безкомпромисен защитник на македонските българи от сръбското насилие, той беше духът-отмъстител, а за сръбската номенклатура в Македония това беше техният кошмар, тяхната нечиста съвест, техният обект на безумна омраза. Името му за нас, македонските българи, беше символ на отмъщението и свободата, но преди всичко символ на единството на един народ. Реваншизмът на победителите в Първата голяма война доведе до промени в политическата карта на България. Превратът на 19 май 1934 г. в България доведе на власт политици като Кимон Георгиев, Дамян Велчев, Коста Тодоров, Димо Казасов и ред други персони, купени с кървави сръбски пари и приобщени към лъжливата коминтерновска идеология.

Няма да е преувеличено да се каже, че днес те все още са сред нас, а техният дух и тяхната фалшива демокрация все още витаят в пространствата на българските институции!

Ако Илинден 1903 беше истински, български, македонски и либертариански, ако беше надежда за Светлина, то Илинден 1944 беше лъжлив, беше сърбоманско-югославски и македонистичен, беше последният воал на мрака над българското племе в Македония. Първият Илинден беше истински, подобно на трагедията с опожареното и ограбено Крушево, а вторият беше фалшив, като гротеската на сегашния Пелинце. Ако през 1903 г. турските аскери и башибозуци извършиха безпрецедентно насилие над хората и имуществото, то след Илинден 1944 г. сръбската солдатска и сърбоманска полиция с участието на немалък брой македонци извърши погром върху българо-македонската интелигенция и физически ги ликвидира без съд и присъда, всички онези, с различна от тяхната югославско-комунистическа идеология. В сянката на това срамно деяние, отново застана като вдъхновител една азиатска сатрапска държава, СССР/Русия на Сталин, пряк вдъхновител и организатор на тези нови злосторства и безумия. Почти едновременно с македонските българи, бяха ликвидирани и не малък брой албански интелектуалци и патриоти, образовани в европейски институции в периода между двете световни войни. По-късно дойдоха инсценираните съдебни процеси, за да приключи всичко към края на 1948 г., като резултат от разрива в отношенията с Коминтерна и разногласията в отношенията между двамата диктатори, Тито и Сталин. Тогава македонските българи разбраха, че истинските комунисти са най-големите националисти, но само ако служат на друга, чужда нация.

Последиците от "етноцида" върху македонските българи се чувстват и днес, а "психоцидът" като метод за промиване на мозъци на цели поколения хора, дава своите трагични резултати. Цели 118 години след Илинден македонските българи нямат място нито в законодателството, нито в Конституцията на Македония. Комунистическо и все още съветско ориентираната македонска върхушка безсрамно обвинява предците си в някакъв „фашизъм“, омаловажавайки по този начин техните заслуги, вградени в основите на днешната държава. Същевременно това е най-успешният метод за покриване с праха на забравата извършените над тях злосторства, освобождавайки се от собствената вина за трагичната съдба на жертвите.

Конституцията на всяка страна, включително Македония, не е просто лист хартия, но и гаранция за по-широката общественост в Европа и света, че правата, дадени с Конституцията и законите, ще бъдат спазвани. Мястото на македонските българи е в Конституцията, а техните права ще бъдат бранени и защитавани от международната общност. Сръбската окупация заличи, изтри турския термин „булгар-миллет“, но новата, демократична Македония, ще трябва да се върне към корените на оцеляването на „миллетите“ в собствената си държава...досега, това е правено за почти всички, освен за българите, един от малкото истински съставни елементи на тази държава.

Нови предизвикателства чакат македонската държава по пътя ѝ към Европа. Тази държава е длъжна да зачита правата на македонските българи, дори повече от това, да отдаде признание на тяхната борба и дадените жертви за постигането на желаната Свобода! /БГНЕС

-----------

Владо Перев, македонски журналист и публицист. Коментарът е публикуван в македонския портал www.tribuna.mk


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    24 4 Отговор
    Нема Македония ! Има Вардарска България !!!

    Коментиран от #7

  • 2 оптимист

    17 6 Отговор
    приказки колкото искаш, всеки приказва, изважда факти и аргументи, но няма такива дето да предложат реално решение на върпоса, ясно е като бял ден, че жителите на тази република нямат българско самосъзнание, от 120 000 паспорта, тези, които се декларират като българи са само 1400 души, е на кой ги дадохте тези паспорти, на филанкишията, на всеки гьонсурат, който може да излъже с декларацията, без да му мигне окото, това политика ли е, което го правихте, или глупост
  • 3 Няма македонци

    16 4 Отговор
    Всички македонци да изселени в Пелопонес в Гърция! Заселените българи по Вардарска и Егейска Македония , нямат нищо общо с македонците на Сашо обратния! Това са българи с промити от сърбите мозъци! Дано някой ден се събудят, и разберат че са от народа на наричаните от тях "татари"
  • 4 ФАКТ :

    18 3 Отговор
    99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !) ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС ! И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, циганите и сърбоманите, дори и защото не са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват,
    че сме такива будали(глупаци)...
  • 5 Руснаков

    19 4 Отговор
    Браво,Перев.Как можа ти да разбереш как стоят нещата, а хиляди в РСМ си фантазират някакви космически истории..Повече гласност трябва от хора като теб..

    Коментиран от #10, #32

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Античното Маке

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Само една забележка:
    Антична Македония се намира в Гърция. А тази област днес, която кръстиха последно С.Македония се наричала „Долна Мизия“,или „Кутмичевица“ до 18-ти и 19-ти век- земя, населена предимно с българи.
  • 8 Перо

    9 3 Отговор
    Чудно ми е как са допуснали македонистите тази публикация. Не съм съгласен с термина македонци,а не македонски българи!

    Коментиран от #31

  • 9 Виталия

    2 6 Отговор
    Абе Перев, назаде си с материала. България е по тетралогията на Димитър Талев! Затова гръцете със споразумението у Преспа станаха кръстници и Република Македония е Република Северна Македония
  • 10 ФАКТИ :

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Руснаков":

    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са българи но тъй като са били превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите са значително по-малко !?

    Коментиран от #11

  • 11 Виталия

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "ФАКТИ :":

    Наистина е удивително! Одринските българи са били още по-лошо предадени от тогавашното бг правителство и разграбени от врага
  • 12 101010

    5 4 Отговор
    Македонизирането на българите в Македония носи макар и малък положителен ефект. Той се състои в това че ако не бяха ги направили македонци сега щяха да се чувстват сърби. Нека не забравяме и това че част от това население е участвало в насилственото македонизиране авторът го доказва със свой цитат ето цитата:*Илинден 1944 г. сръбската солдатска и сърбоманска полиция с участието на НЕМАЛЪК брой МАКЕДОНЦИ извърши погром върху българо-македонската интелигенция"

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Ами тя

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "101010":

    И сърбоманската полиция се е състояла не от сърби а от местни граждани БЪЛГАРИ. Нема тези българи само за един ден са се почувствали македонци та да насилват и останалите за същото. Този процес е започнал много много преди това така че авторът да слезе много надолу във времето и да не търси причините единствено в Сталин и Тито
  • 14 Перо

    5 0 Отговор
    Започнал е от 1913 г.,след сръбската окупация на Вардарска Македония.
  • 15 Античното Маке

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "101010":

    Македонизирането на българите не започва през 1944, а 40 години по-рано, с въвеждането на Македонизма( идеология, която образува съществуването на македонска нация, език и култура) от нейния автор- сърбина Стоян Новакович, охотно подпомогнат тогава от австрийците и турците. До 1944 вече имаме % зомбирани сърбомани.

    Коментиран от #21

  • 16 Коко

    2 1 Отговор
    То, и ти не си истински ама какво да правим
  • 17 Коко

    2 1 Отговор
    То, и ти не си истински ама какво да правим
  • 18 Македонски

    5 4 Отговор
    Вардар ,Пирин ,Егеј еден народ една земја
    Македонија
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Македонски

    3 5 Отговор
    Едно не можам да разберам...како може Азис да биде наследник на Цар Самоил?
  • 21 101010

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Античното Маке":

    Напълно си прав повече от мене ги разбираш тези неща
  • 22 дончичо

    3 1 Отговор
    Ами махайте!!! Друго не можете! Единият ми дядо е убит при Скопие 1945 та, а другият бега от ГРЦИЯ ОТИ Е БЪЛГАРИН
    Махачи
  • 23 Пирин

    0 2 Отговор
    Цялата драма с тези „македонци“ идва от определени хора във ВМРО , които след отделянето на тази територия от България , са решили да си направят отделна държава и са безчинствали рамо до рамо със сърбите , и са съдействали със всички сили на Сталин и Тито за изкореняването на всичко , което напомня , че това е България и населението е българско. Прехваленото ВМРО са предателите , които направиха народа си родоотстъпници . А за тази истерия за македонци на тази територия , тук в чата някой написа , че за това са виновни гърците , които с цел асимилация са им внушавали , че са потомци на македонците . Хайде сега да им крадат и на тях историята , понеже са алчни като сърбите за български земи.
  • 24 Македонски

    4 3 Отговор
    Вардар ,Пирин ,Егеј еден народ една земја Македонија коя е част от Бугария и народ е бугарски

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Пирин

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Македонски":

    Точно тая част ..от Гюешево до Охрид , дето е Самуиловата крепост и от който на бързо се отказахте ...все е българско . Македония на тази територия я има само във вашите учебници , но не и в историята .
  • 26 Македонски

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Македонски":

    Защо ми противоречиш аз казвам същото чети внимателно
  • 27 Пирин

    0 1 Отговор
    Да , наистина не съм разбрал правилно .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Искапен ви вели

    2 2 Отговор
    Да живее Илинден! Да живее Македонија! К_У_Р да пушите клети бугаришта.

    Коментиран от #30

  • 30 окупатор

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Искапен ви вели":

    Хайл Хитлер , племе безродно .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 СофБелоМорМак

    2 3 Отговор
    Този Владо Перев не беше ли разконспирарания платен агент на УДБА "Тутунар"?! А в София и България е агент (и любвник) на ДС-Кремена Дрангич от ДС-МВРо! За пари, разбира се! Сега припечелва месечни хонорари с пропаганда и хвалебствия за ДС-Ванче караПрас и катуна му от ДС-агенти и м@нг@ли! За вътрешнобългарска пропагандна употреба и манипулация! Както казват в Прилеп: "Пари ке ми даш - маймун ке се сторам", нали бе Перев и то баш на Илинден?!
  • 34 Ванчо Михайлов

    2 6 Отговор
    СПОМЕНИ-ч.4, Indianapolis, USA, 1973, с.898:
    "Има наслоено доста нещо след войната в България, от което МАКЕДОНЦИТЕ, наистина, докрай требва да се делят и да го отбегват - това е измената, хванала дълбоки корени там [в България]. Тя се е прикрила под разни маски, като почнете от вулгарното [ДС-]шпионство и стигнете до велемъдрото "държавничество" ... Въобще, подушиха се през девет баира и ревнаха в хор всички, които от 1893г. до днес са извършили всевъзможни посегателства върху КАУЗАТА на МАКЕДОНИЯ. Оправдание се опитаха да търсят в обстоятелството, че много било изтъквано наименованието "МАКЕДОНСКО", "МАКЕДОНСКИ". Но това наименование ВСЕКОГА се е употребявало, тъй както и ИМЕТО МАКЕДОНИЯ. Ако речем да го заличим, требва да унищожим повече от половината страници на българската история, наука и изкуство; требвало би да престанем светите Кирил и Методия да наричаме "МАКЕДОНСКИ РАВНОАПОСТОЛИ" и т.н...... Защо не е обявен за сепаратист проф. Йорд. Иванов, който изтъква, че от векове насам Самоковско, Дупнишко и Кюстендилско са считани за ЧАСТ от СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? Христо Ботев пише за МАКЕДОНИЯ, а не я нарича например, югозападна България. С истинското й име наричат тая страна всички народи в течение на пре-дългата й история, така са я означавли и монасите от Рилския манастир, в отправените до руския цар писма, с които са молили да им изпращат помощи - при датата на писмото ВСЕКОГА стои написано: "РИЛСКА СВЕТА ОБИТЕЛ - МАКЕДОНИЯ". Името на МАКЕДОНИЯ [и МАКЕД

    Коментиран от #35

  • 35 Античното Маке

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ванчо Михайлов":

    Само че, "драги" сърбомане, с това което си извадил от контекста от "Спомени" за да манипулираш, няма да ти мине номера.
    В отрязъка ти Иван Михайлов негодува срещу комунистите(най-вече сръбските и руските,които сепарират македонските българи) , а не срещу България и българите. И използва "МАКЕДОНСКО", "МАКЕДОНСКИ" "МАКЕДОНИЯ" не като етническо или държавно образувание, а като е топоним/топографко понятие, както се наричат и др.местности в България- Тракия, Мизия, Добруджа, Македония.

    Иван Михайлов е български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония.
    Служил е в Българската армия по време на Първата световна война.
    И основна цел на Михайлов е да предпази ВМРО от опитите в нея да бъдат внедрени болшевишки агенти и тя да бъде използвана за целите на българското комунистическо движение. Наред с това той се бори срещу югославската и гръцката власт в Македония. Лично организира и ръководи нападения и атентати над полицейски управления, жп линии и товарни влакови композиции. Издава и смъртни присъди не само на гърци и сърби, отговорни за тормоза над българското население, но и над свои сънародници, станали за пари и постове шпиони и предатели на родината и народа си.
  • 36 Античното Маке

    7 0 Отговор
    Бори срещу сърбизирането на областта и дискриминирането на хората с българско самосъзнание. Не се спира пред нищо и даже на практика превръща ВМРО в нелегална терористична организация. Най-знаковият му удар е атентатът в Марсилия срещу сръбския крал Александър Караджорджевич. Той е организиран заедно с "Усташа"( Хърватско Революционно Движение) .Кралят е убит.

    Иван Михайлов и последователите му се борят за автономна Македония, тъй като ясно разбират, че не е възможно територията директно да се присъедини към България.
    Неговите „Спомени“ стават изключителен ценен исторически извор. Въпреки огромния му принос в борбата за правата на изстрадалите си сънародници от Македония с всякакви средства..., в историята остава неговата скромна самооценка: „Аз съм българин от Македония“.
    В едно от последните си интервюта за българска телевизия от Рим, вече 94-годишният Михайлов- бившият лидер на ВМРО казва: „Загубата в 1913 и в 1918 г. за българщината е по-малка от тази в 1944 г.”
    И още:
    "Становището за независима Македония няма антибългарска насоченост, защото не съществува отделна македонска националност, македонските славяни са българи и част от духовното цяло на българската нация, а македонският народ е географско и политическо понятие. С него се определя населението, което ще обгръща бъдещата македонска държава“.

    Айде, сърбомане вземи прочети целия труд "Спомени" и пак ела да си говорим, а не да манипулираш, като ми вадиш определена малка част от всичкото
  • 37 Античното Маке

    7 1 Отговор
    Ето ви коментар-34, е нагледен пример как сърбоманите из македонско, променят нагло българската история.
  • 38 СофБелМорМак

    1 6 Отговор
    "Античното маке" от каракачанския пропагандно-манипулационен лъжлив ДС-катун да ги прочете същите тия неща в книгата на Ванчо Михайлов "По трънливия път на Македонското Освободително дело" (1937г.)! Плюс множество други позорни факти и деяния на българските държавни и партийни функционери срещу Македония, македонците и В.М.Р.О. още след 1879г., около 1903, 1923-1925, 1934, .... когато комунистите бяха аматьори по Македонския въпрос! А сега може да се напишат три пъти повече неща за мръсотиите, лъжите и кражбите, които вие, наследниците на БКП-палачите вършехте и вършите след 1990 г. та до наши дни срещу Македония, македонците и Македонски Братства! Но целите и лозунгите от Уставите и Правилниците на всиките В.М.Р.О. и Македонски Братства си остават и до днес: "За свободна, самостойна и обединена Македония на македонците!" и "Македонско име нема да загине"!

    Коментиран от #39

  • 39 Античното Маке

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "СофБелМорМак":

    А ти чел ли си я, точно тази "По трънливия път на Македонското Освободително дело" ,или си чел скопеният сърбомански вариант- т.е. всичко българско изтрито и заменено с македоносръбска разновидност, а??
    Защо не вземеш да прочетеш от българският или чужд печат книгата му, без съкращения и заменки?
    Книгата не е от 1937, а е отпечатана през 1939. И не е сърбизираното име "Ванчо или Ванче" а рожденното му име е българското- Иван Михайлов.

    "Основната мисъл на Ив. Михайлов в книгата си "По трънливия път на Македонското Освободително дело" той защитава в последните й страници, смятайки че решението на Македонския въпрос може да се постигне само ако „македонското дело бъде самостойно" - идея, която не е антибългарска и цели преди всичко запазването на българщината в границите на географска Македония пред ужасяващото й разпокъсване в резултат на националните катастрофи.
    Няма български родолюбец, който да не е засвидетелствал любовта си към Македония, но като че ли думите на видния български революционер и патриот Ив. Михайлов, изречени през 1939 г., са най-силни: „Македония е не само име днес, двадесет и пет години след Балканската война. Тя е една идея, един голям пример за свободолюбието на човешкия дух. Разбира се, в македонската трагедия се прозира особено и картината на ограбената българщина, и на неугасимото българско съзнание."

    И за да не се мъчиш даже ще ти дам насока,линк, за самия Иван Михайлов и неговия труд "По трънливия път на Македонското О
  • 40 Античното Маке

    6 0 Отговор
    И за да не се мъчиш даже ще ти дам насока,линк, за самия Иван Михайлов и неговия труд "По трънливия път на Македонското Освободително дело".
    Пишеш в търсачката и четеш:

    ЗА КНИГАТА НА ИВАН МИХАЙЛОВ „ПО ТРЪНЛИВИЯ ПЪТ НА МАКЕДОНСКОТО ОСВОБОДИТЕЛНО ДЕЛО“

    Просто недоумявам, как може да сте толкова зомбирани с изтрита памет, и то за толкова кратък период от време. Интернет нямате ли? Чужди историци и автори не четете ли? Елементарно логическо мислене не правите ли??
  • 41 СофБелоМорМак

    0 0 Отговор
    Аха, значи заповядваш чрез препоръка да не се четат и цитират оригиналите на творбите, а да се ползват тълкуванията, изкривените обяснения, прикриванията и шментерлъците на заслужилите БКП+БЗНС-пропагандисти от ДС-кариерата като Цочо, Трендафил, Елдър, кръчмара Кольо, ..... Без да искаш изпадаш в ситуацията на Джамболина моме когато с патос рекламира казармата и казармения комунизъм, а пък лично се е крила 12+ години за да не влезе в същата тая казарма! Заради такива "великани" на БКП-пропагандата и агитацията като вас Пейо Яворов още през 1914г. в предсмъртното си писмо до Тодор Александров пише:
    "Брате Тодоре,
    Прости ме ти, нека ме простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук [в България] ... Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин [на Македония!]) умря в България, увенчан с най-мръсна клевета. И когато тя [Македония!] бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: "Поздрав от нашата майка мъченица [Македония!] - тя е вече щастлива!"

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Античното Маке

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "СофБелоМорМак":

    Не ми пиши глупости и общи приказки, дал съм този линк, защото само там има големи цитати от книгата на Иван Михайлов с които веднага доказвам това което пиша.

    Самата книга "По трънливия път на Македонското Освободително дело" е отдавна издана в България. Можеж да закупиш и сравниш с осакатеното, което си чел.
    Тук сърбоманските ви номера не минават!
  • 43 Античното Маке

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "СофБелоМорМак":

    И защо пак публикуваш осакатени сърбомански неща?
    Ето пълния оригинал:
    “Драги Тодоре,
    Прости ми ти, нека ми простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук.
    Ще легна при моята мила Лора.
    Целувам те, дълбоко трогнат от грижите, които положи за мене през дни на големи изпитания. Благодаря за тия деветстотин лева помощ от организацията, без които отдавна бих умрял от глад, наместо от куршум, както ми приляга.
    Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин) умря в свободна България, увенчан с една най-мръсна клевета. И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица – тя вече е щастлива!”
    Предай моите сърдечни поздрави на домашните си!
    Горещо стискам ръцете на Христо Матов и Хр. Татарчев и Ал. Протогеров.
    Целувам те. Сбогом
    Твоя Пейо
    В тия дни на терзания, аз не можах да подредя разписките. Моля те нареди да стане, както намериш за добре!
    Същи”

    Това е писано преди Яворов да се самоубие. Той не издържа и слага край на живота си, след като общес­т­вото дълго хули и сочи като главен винов­ник за смъртта на любимата му Лора.

    Писах вече, никой от революционерите ни( Михайлов, Яворов и др.) не изпoлзвaт "МAКEДOНCКO", "МAКEДOНCКИ" "МAКEДOНИЯ" кaтo eтничecкo или държaвнo oбрaзувaниe, a използват кaтo тoпoним/тoпoгрaфкo пoнятиe, кaктo ce нaричaт и др.мecтнocти в Бългaрия- Трaкия, Мизия, Дoбруджa, Мaкeдoния. Македонският народ е географско и политическо п
  • 44 Античното Маке

    2 0 Отговор
    ... Македонският народ е географско и политическо понятие, така както биха били наричани Тракийски, Мизийски, Добруджанки народ, ако не бяха освободени.Всички тези географски области са България, определящи границата на българския народ в българската държава.

    Освен това, едва ли в сърбоманско са ви казали, че четата на Яворов, заедно с четите на Христо Чер­нопеев и Йонко Вап­царов, са заедно с бъл­гар­с­ките войски, които влизат в поробена Македония по време на Бал­кан­с­ката война през октом­ври 1912 г. освобож­дават градовете няколко градове.
  • 45 Проески

    0 0 Отговор
    На кого му дреме,тва вашето си е чиста фашистка пропаганда.