Last news in Fakti

2 Август, 2021 16:18 2 797 35

Украйна за Путин е като Тайван за Китай

  • нато-
  • путин-
  • донбас-
  • анексия

Превантивната реторика може да свърши много за това да се гарантира, че Украйна няма да се превърне в още един Тайван

Украйна за Путин е като Тайван за Китай - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Не се заблуждавайте, точно както Китай смята „обединението с Тайван“ за неизбежно, Владимир Путин иска да върне на Русия поне част от Украйна. Откъде го знаем? Путин вече ни го каза открито на висок глас. И предвид неговото минало, по-късно това лято или наесен , Путин може да се реши на действия, за да превърне част от Украйна в „Новорусия“, пише американското издание The Hill в материал, цитиран от агенция „Фокус“.

В изключително есе от 5000 думи, публикувано на 12 юли, Путин даде дълбоко исторически, емоционални, духовни и политически аргументи за реинтеграцията: „... когато ме попитаха за руско-украинските отношения, казах, че руснаците и украинците са един народ- единно цяло. Тези думи не са продиктувани от някакви краткосрочни съображения или предизвикани от настоящия политически контекст. Това е, което съм казвал многократно и в което твърдо вярвам...“. „Днес тези думи може да се възприемат от някои хора с враждебност. Те могат да се тълкуват по много възможни начини. И все пак много хора ще ме чуят...“

Защо Путин написа и публикува това есе точно сега? Предшественик ли е на това, което предстои? Или това е дезинформация? Отговорите започнаха преди повече от 20 години. В своето новогодишно обръщение през 2000 г. Путин заяви, че Русия се нуждае от силно, неидеологическо централно правителство - с ясен език, прагматичен и автократичен.

На конференцията за сигурност в Мюнхен през 2007 г. Путин изнесе тирада срещу НАТО, като сигнализира за нарасналата руска враждебност към Запада. На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., когато президентът Джордж У. Буш обяви, че Грузия и Украйна могат да се присъединят към НАТО, Путин беше бесен. Няколко месеца по-късно той постави капан. В него падна Грузия и Южна Осетия беше отделена с руска окупация. Предвид оспорваните граници, Грузия не отговаря на условията за членство в НАТО. А през 2014 г. беше анексиран и Крим.

Накъде отиват нещата? Преди няколко седмици Русия организира голямо военна концентрация около Украйна, вероятно като репетиция. След като изтегли силите си, очевидно Русия остави значителни количества военна техника. По този начин, с малко или без предупреждение, руските сили могат бързо да се върнат, като се има предвид, че необходимото тежко оборудване е на място. Русия също може бързо да разположи своя черноморски флот от Севастопол, както направи в отговор на неотдавнашното учение на НАТО SeaBreeze за блокиране на влизането и излизането през Дарданелите.

Идеята е Киев и украинското ръководство да бъдат сплашени в опит да се отдели част от Източна Украйна и Донбас като протекторат или нова независима провинция, лоялна на Москва. И Путин има възможности. Вместо да изпрати повече войски в Донбас, той може да заплаши с окупация на малкия Змийски остров на Украйна на 20 мили от устието на Дунав в западната част на Черно море.

Това може и да звучи пресилено. Но тъй като Киев беше безсилен да предотврати анексирането на Крим с повече от 20 000 руски войници, които вече са разположени там, или да прехвърли силите си през Керченския проток до Азовско море, Змийският остров може да се превърне в потенциален свършен факт. Той може да бъде използван, за да принуди Украйна да се съгласи с някакво предаване на територия в замяна на връщане (или не окупиране) на острова. И този сценарий е поне толкова жизнеспособен, колкото и руското нашествие в Прибалтика или това на Китай в Тайван.

Украйна не е член на НАТО, така че член 5 не предвижда защита. Конвенцията от Монтрьо ограничава достъпа на Черно море за външни държави. Чуждестранните подводници не са разрешени. Чуждестранните военни кораби могат да останат в продължение на 20 дни, а страните могат да имат не повече от два присъстващи. А черноморските членове на НАТО - Турция, България и Румъния - ще бъдат заплашени.

НАТО трябва да предприеме подготовка за всички възможни варианти. Първо, Алиансът трябва да се подготви за учения без предизвестие, за да засили контингента си в Румъния, България и да разположи ударни самолети в турските бази на НАТО. Второ, Алиансът трябва да планира още военноморски учения, ръководени от Турция, която разполага с подводници и страхотна армия. Трето, НАТО трябва да разшири мисиите за полицейска проверка, базирани в Румъния.

И накрая, президентът Байдън, британският премиер Борис Джонсън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг трябва да отговорят на украинските амбиции на Путин, като му напомнят, че Украйна е и трябва да остане независима държава, като същевременно отхвърлят уроците по история и отбележат, че независимо от постоянните твърдения на Путин, че Русия ще бъде нападната, това е 2021 година, а не 1812 или 1941-ва. Превантивната реторика може да свърши много за това да се гарантира, че Украйна няма да се превърне в още един Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 66949298711

    32 5 Отговор
    Те са си техни. Който не е съгласен нека им скочи да му гледаме сеира.

    Коментиран от #32

  • 2 Седесарят.

    29 4 Отговор
    Никоя държава ,не иска да се цепи от територията ,обаче ,говорейки за Русия и Китай , може..!!.Там ,няма проблем. ..Някак ,нагло е.
  • 3 EVA LOREDA 💃

    9 2 Отговор
    И ние днес двете с Маги маникюристката от студио за красота версус лом си говорихме голи колко добре би ни било една любовна тройка оргия с господин Путин.....

    Коментиран от #29

  • 4 someone

    29 4 Отговор
    това че е 2021 не значи нищо моето момиче , единственото което спира Запада да нападне директно и разграби Русия е ядреното оръжие, затова са принудени да действат сплашващо с кордон около Русия и да търсят "опозиционери" , за да се разпалва недоволство вътре в самата страна. Русия никога няма да позволи нито да бъде заплашвана , нито Украйна да влезе в НАТО.

    Коментиран от #27, #30

  • 5 Седесарят.

    32 5 Отговор
    Испания,не дава Каталуня,обаче реве ,за Украйна у Навални..Всички в Европа ,си траят..Крим и Донбас,са Рф,!!!,Който не иска това, ,да се подготвя за война..
  • 6 Майстор от Куку Бенд

    1 1 Отговор
    Аз пък си стискам устата под 👃 и си мачкам оная работа с ✋ през късия ми панталон пред хората на публични места всеки ден иииииих че кеф ,а с бай шиле си казваме в Русия съм ,В Русия съм....
  • 7 В.В.П.

    12 1 Отговор
    Лошото е ,че Ердоган ,може да си иска Румелия,,Всички в Европа ,ще го подкрепят ,само да не разбива пералнята на пари и илюзии, НАТО...Наште турци ,първи ще налупят феса..!!.От радост..
  • 8 гадно

    14 1 Отговор
    Че то си е така името на държавата говори достатъчно окраина тоест покрайнина.
  • 9 101010

    21 1 Отговор
    Какво спорите за Крим бе? Да, бил е окупиран и анексиран. От Украйна. На 20 януари 1991 г. в Крим и в Севастопол е проведен референдум с който се възстановява статута на полуострова като самостоятелен субект (република) в състава на СССР. Излиза от състава и юрисдикцията на Украйна. Става самостоятелен субект в състава на СССР. Приема се конституция, парламент се избира, правителство и т.н. След разпадането на СССР (26 декември 1991 г.) Украйна окупира с военни сили Крим. Елцин си трае - защо, това е друга тема. Киевската Рада разпуска кримския парламет, обявява конституцията на Крим за невалидна и обявява Крим за част от Украйна. Това е. Окупация и анексиране. Станалото през 2014 г. отделяне и присъединяване към Русия е естествено последствие от насилствената окупация на Крим от Украйна през 1992 г.
  • 10 Седесарят.

    16 2 Отговор
    От Украйна ,ще остане Лвов..,старото украйнско полско село..Всичко друго е Русия.!!..Украйна си присвои много територия,при нелегалн.ия референдум..от 1991...Путин ,е навътре,в темата. Разбира ги ,Отдава му се .!!!
  • 11 естествено

    10 1 Отговор
    какво по естествено, както България иска да си върне Македония. Това са разделени части и територии на един и същ народ.
  • 12 Защо

    15 0 Отговор
    никой не протестира срещу обединението на Германия, каква е разликата. Всеки разделен народ се стреми да се обедини.
  • 13 Знайко

    11 1 Отговор
    Украйна не е независима държава!! Украйна прие закон за малцинствата,в който руското отсъства! Украйна заявява, че няма да изпълнява Минските съглашения, но не излиза от тях. Украйна шантажира Запада с приближаване към Китай! На USA,Germany and France им е писнало от претенциите на Киев. Американците им забраниха да се произнасят по отношение на Северен поток 2 и постигнаха споразумение с Германия.Няма нужда Русия да напада Украйна. С реториката на ненавист по отношение на самопровъзгласилите се република, Украйна насажда омраза, която прави, де факто, каквото и да е примирие, невъзможно! Украйна реве за руски транзит, но счита, че е във война с Русия. Украйна внася електричество от Русия, но счита, че е във война с Русия! Русия, все още, е 2-3 търговски партньор на Украйна! Украйна е многополюсна държава, опитва се да дои всички наред и да ги поставя едни срещу други. Няма да и се получи! Жалко за обикновените украинци! :(
  • 14 Деймос

    13 1 Отговор
    Същото е ...Превръщат Украйна в Афганистан англо -саксите ..
  • 15 Sieg

    10 1 Отговор
    Не баш! Тайван е подпомаган от САЩ, докато Украйна не получава нищо от САЩ. Сега Украйна заради глупостите си са развалина.
  • 16 Сандо

    9 1 Отговор
    Щатите определят Русия за враг.Защо трябва да вярваме на писанията в американско издание?Може ли да даде отговор на този простичък въпрос авторката на материалчето?И чии поръчки изпълнява заработвайки си белия хляб?
  • 17 mi6osp

    12 2 Отговор
    Русия е все по-враждебна към НатО , в последните десетилетия непрекъснато присъединява нови и нови държави към себе си, напредвайки към границите на натовските държави и даже опря в тях. Хъм, вярното е точно обратното, нали? Колкото до присъединяването на Украйна, американците пак не са схванали, че Путин предпочита грижите за пропадналата Украйна до разпада ѝ да са на ЕС. Когато Украйна се разпадне на унгарска, полска ,.... и руска части, Русия ще си вземе своето.
  • 18 Мимч

    9 2 Отговор
    Абе авторче,ти какво защитаваш тези фашаги украинците,ами източните територии на Украйна са си с руснаци и са си руски.Но като ти чета писаното се вижда ,че си войнствено настроен,та предлагаш и България да бъде въвлечена.Какво искаш да загубим още територии ли,щото когато сме били против руснаците,все сме губили.Така че кротувай си и умната,да не ни стане тясно тук....
  • 19 Чичо Тони

    6 0 Отговор
    Правилното заглавие е:"За САЩ Украина е като Тайвн за Китай".

    Коментиран от #26

  • 20 Точно така

    9 1 Отговор
    Украйна за Путин е като Тайван за Китай, Ю.Корея за С.Корея, Кипър за Гърция, Косово за Сърбия, Македония за България...-все великозападни уйдурми
  • 21 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Може и да е така,но и в двата случая в дъното стоят престъпниците от САЩ.

    Коментиран от #28

  • 22 Тая кака

    2 0 Отговор
    Е виден стратег. Да я произведем маршал и да я направим министър на отбраната. Все ще се намери и някой травестит за началник щаб.
  • 23 Гледайте

    3 1 Отговор
    как Путин ще го нахлузи лекичко на украинците.
  • 24 sd123

    2 7 Отговор
    умрете долни руснаци! да се затрие семката ви мръсна!

    Коментиран от #25

  • 25 Ленин

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "sd123":

    До есента Путин ще геберяса.Вече му строят мавзолей във Крим!
  • 26 Чичо Том

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чичо Тони":

    На колко ракии си чичо? !0 по 100?
  • 27 Да дааа

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "someone":

    Вие сте го осъзнали а в руската дума дали и най вече тези който управляват тази необятна срана.Втори белязан антихрист в Русия през следващото столетие няма да има.
  • 28 уаси Тито

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Павел пенев":

    Престъпник е баща ти дето се е изцвъкал където не му е мястото.
  • 29 путинясал

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "EVA LOREDA 💃":

    Ще ви дойде нанагорно,но ще искате сами повторно.
  • 30 Ленин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "someone":

    Това се полага на тъпаците от североизток,иначе ще го подарят на китайците за желти копейки.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Геро Мустака

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "66949298711":

    Подложен или запознат с " голодо морь " ли ????
  • 33 мародер

    0 0 Отговор
    Господи, слез на земята и си прибери "вересиите"! От къде се пръкнаха тези глисти, дебили безмозъчни които преписват без да мислят има ли нещо вярно или не!? Няма ден в който да не се плюе по Русия и да се слави САЩ - днешният окупатор на отечеството ни! Да соца не беше идеалното държавно управление, но за живялите по това време беше в пъти по демократично от днешната демоНОкраДция. А спрете се де! Или вие страх обикновените хора да не пожелаят отново социализъм!?
  • 34 Олга

    3 0 Отговор
    Ентусиазираната девойка да остави да се упражнява с аналитиката. Тази стихия я събаря и нека тя премине към ненаучна фантастика. Има ярко въображение
    Бисерите се изсипват като от рога на изобилието
    Ето само една сред другите фактическа грешка: “...Киeв бeшe бeзcилeн дa прeдoтврaти aнeкcирaнeтo нa Крим c пoвeчe oт 20 000 руcки вoйници”.
    Значи 20 000 руски войници нахлули и “анексирали” Крим.А знае ли ентусиазираната, но не информираната, че между Русия и Украйна имало договор според който се узаконява намирането в морската руска база в Севастопол на 30 000 войници. А и между друго ентусиазираната да отговори: защо украинските (съвсем украински) войници, намиращи се в Крим на служба преминали на страната на Русия и никакви стълкновения и съпротива нямало.
  • 35 не може да бъде

    1 0 Отговор
    В момента т.н.Украйна е една несъстояла се държава,затова и журналистите си правят най-различни упражнеия на тема Украйна ,украйнски народ,украинска нация и т.н.Основният тезис - руската агресия/която не съществува реално/!???А никой не иска да каже какво става в действителност!Ето един пример за това как стоят нещата -на украинския треньор по футбор на националния отбор Швченко/голямо име във футбола/ е изтекъл договора!Но няма да го подновят -и знаете ли защо -не знае украински език и в общуването използва руски,ужасно дразнещ патриотичните украински уши!?Не е много трудно да се предвиди ,че този тип национализъм ще изяде Украйна отвътре -като раково заболяване !