4 Август, 2021 14:06 3 733 23

България е богата на всичко, най-вече на министри

  • пламен николов-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов

Както вървят нещата обаче, прогнозите за трети избори в една година никак не звучат невероятно

България е богата на всичко, най-вече на министри - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ресурсите за министри са грандиозни, очевидно смятат от ИТН. И затрупват потенциалните си съюзници с предложения. Конструктивни ли са те или точно обратното? Сатирична гледна точка на Биляна Михайлова.

Защо до последно ги пазиха в тайна? Има поне две хипотези. Според едната е ясно, че тези кандидатури няма да убедят никого, дори и най-склонните да се доберат до властта. Според другата, ресурсът е твърде ограничен и няма безброй кандидат-министри, даже ако се "освежат" по-стари фигури, вече изгубили блясъка си.

Един от вицовете във Фейсбук по повод Пламен Николов, за когото за един ден се събраха повече вицове, отколкото за Тодор Живков за десетки години, гласеше: "Защо не го заведоха в президентството увит в бял чаршаф и не го откриха едва там?" За министрите от кабинета му това важи в още по-голяма степен, макар че той уверено води в това отношение: със свидетелствата за пребиваване в Клагенфурт и за придобиване на съответните научни степени, които българските политици обичайно показават само тогава, когато спрямо тях се надигнат особено големи съмнения.

Номинацията на Пламен Николов като че ли не предизвика достатъчно голяма изненада, та ИТН продължиха да сащисват с предложенията си за кабинет: тези хора никой не ги знае, но те безспорно са много надарени. За съжаление, освен визуално, няма друг начин да се добие представа дали това отговаря на истината: показват ни разни хора, за които никой никога не е чувал и няма как да оцени.

Когато се намеси романтиката

В правото си сме да се интересуваме каква палитра за управление поднася ИТН, макар че имената бяха почти държавна тайна, а последните, които ги научиха, бяха гласоподавателите. Петър Илиев поне е известен - и премиер може би щеше да бъде. Ще остане в историята като консул на Барбадос, а ако влезе в най-новопредставеното правителство, ще бъде министър на вътрешните работи, спечелил превисока оценка от евентуалния си премиер Николов: "Той е страхотен специалист, конституционалист и мисля, че има заслужено място."

Оттам нататък потенциалните коалиционни партньори на ИТН имат да се борят с истинска кръстословица, водоравно и отвесно: кой е този или онзи, коя е тази или онази. А и с правописа на сценаристите. За министър на образованието е предложена 31-годишната вирусоложка Велислава Петрова, която - както четем - "работи в Глобалният Алианс за Ваксини и Имунизации (GAVI, The Vaccine Alliance) в Женева като специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините". За нейния романтичен живот, уви, нищо не пише, но пък можем да се информираме за предложения за министър на културата Георги Султанов (подбран след поредния фалстарт със Станислава Армутлиева), когото прекрасната Шмилена задържала в Бълария, макар че го търсели от най-престижни световни сцени. "Обича всичките си роли, но най-много се гордее с тази на Вертер от едноименната опера от Масне. Годишно представя по 4-5 оперни представления и концертни програми", пише за него в световната информационна мрежа.

Вертер е страдал като млад, Пламен като все още млад вероятно също страда - ако си приличат и той е "страстен и чувствителен, духът му е бунтовен, боготвори природата, обича античната литература, прелива от жизнерадост, но също така се усеща неговата неудовлетвореност от живота", цитат от Уикипедия, но нали знаем, че поезията не му е чужда. Пък и е на ти с класическото образование, което е предпоставка за успешния бизнес (все едно с какво).

В очакване на финалния кастинг

Философията безспорно е важна, но икономиката е още по-важна, когато става дума за перспективите пред едно правителство. Затова да видим каква министърка на икономиката е предложена на вниманието на разнопосочните парламентарни политически сили, от които все пак зависят шансовете на виртуалния кабинет. "Димитрова има редица международни сертификати, а според Търговския регистър е собственик на "Био стопанство Лопянко", която иска да произвежда органична коприна". Коя е тази, дето иска да я произвежда органичната коприна, ако иска, защо не я произвежда, и с какво Димитрова, която иска да произвежда органична коприна, е спечелила кастинга за министър на икономиката? Все загадки, "що никой век не разреши".

Със сигурност може да се продължи по списъка, но за окончателното спечелване на кастинга все още трябва да изчакаме. Както вървят нещата обаче, прогнозите за трети избори в една година никак не звучат невероятно.

Защото тук все пак стана дума само за четирима от предложените 18 министри...

Този коментар изразява личното мнение на авторката. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    37 2 Отговор
    Тоя Пламен Николов е с много естествен тен, можеше да оглави и министерството по ромските въпроси

    Коментиран от #4, #10, #14

  • 2 Що за

    34 2 Отговор
    измет се изредиха като министри , свят да ти се завие !
  • 3 Малумници

    6 23 Отговор
    айде стига сте се филмирали, до скоро имахме министри без начално образование, а сега мрънкате щото били завършили САМО 3 университета в САЩ,взимайте си гинко билоба за краткотрайната памет

    Коментиран от #13

  • 4 Последния Софиянец

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    А министерства за турците, евреите, арменците, гагаузите,шопите?
  • 5 Пич

    24 1 Отговор
    Прави са и от чужбина да ги скъсват от подигравки... Сега с кеф ще чакам обясненията за черните жартиери от кандидат правосъдният министър...
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    14 1 Отговор
    Много министерства трябва да се слеят, от две министерства в едно.
  • 7 КРИТИК

    10 9 Отговор
    АБЕ ДАЙТЕ ИМ ШАНС.НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ ПРОВАЛЯТ , НО ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ОПИТАТ.ИНАЧЕ ВСИЧКИ СМЕ В РОЛЯТА НА ЕВНУХА В ХАРЕМА , ВСИЧКО ЗНАЕ АМА НИЩО НЕ МОЖЕ
  • 8 МЕТАФОРИЧНО

    22 1 Отговор
    ДОКТОР ШНОРХЕЛ 🤓ГО ДОКАРАХА В НЯКОЙ НИСКО ТАРИФЕН КУФАР НА КОЛЕЛЦА БЪЛГАРСКИТЕ БЕЖАНЦИ В АНГЛИЯ И ГЕРМАНИЯ🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚

    Коментиран от #23

  • 9 мислещ

    6 9 Отговор
    Не се очертават избори, даже вече ДБ не съм убеден, че ще гласуват "против". Като гледам ще ни пробутват, че се били разбрали на тема политики и хич няма да засягат въпроса какви "хора" ще (не)ги изпълняват. И магаре да сложат, щом са казали, че ще свърши това или онова, явно всичко е наред и не трябва да се съмняваме в магарето.
  • 10 ПРАВ СИ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    МОЖЕ ДА Е ОТ ТИЯ ДЕТО ТИ СЕ ОБАЖДАТ ДАЖЕ КОГАТО☎ Е ИЗКЛЮЧЕН И ИСКАТ ДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗА ТРИГУНА С ОРЕХИ📞🌚🌚🌚
  • 11 Пенчо Харисън

    6 6 Отговор
    Не мога да разбера на кое отгоре се присмиват? Над 60% , повече от половината български граждани, не гласуваха, заявявайки по този начин, че не им дреме за държавата. Все им е едно кой ще управлява! Глас народен, глас Божи! Вместо да се скрият, всички коментиращи реват в един глас - ама те защо бият негрите!?

    Коментиран от #17

  • 12 адаша

    12 1 Отговор
    Спомняте ли си във филма "13та годеница на принца", как се кефеха на едно магаре, което уж е принцеса? И тука е така...
  • 13 Didn't

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Малумници":

    Образованието на Слави е точно толкова подходящо за политика колкото това на Борисов. Такива министри за каквото пишеш вероятно си ги сънувал.
  • 14 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Прав си бе, наистина като показа дипломите на медиите, че те изглеждаха по-хубаво направени и от оригиналите, бе
  • 15 Иеремия

    15 1 Отговор
    Горкият Пламенчо!Явно или е лековерен или наивен,за са се навие да го представят за кандидат премиер.И защо ли си спомням за една реплика у Чудомир;:"Наивен излезе наш Пройчо.Да не кажа прост"
  • 16 Наблюдател

    13 1 Отговор
    България е най-бедната страна в ЕС защото е най-богата на лъжливи, крадливи и некадърни управленци! На всеки нови Избори българските граждани редовно биват изненадвани с нови кандидати в посочените "категории" ! Спазвайки въпросната традиция поредното политическо образование ИТН сътворено от Чалгашоумена Слави е с пореден напън за иновации в това отношение! Както се казвa "Шоуто трябва да продължи!", а сметката естествено ще я платят зрителите, пардон гражданите!!

    Коментиран от #19

  • 17 провинциалист от провинция Тракия

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пенчо Харисън":

    "заявявайки по този начин, че не им дреме за държавата" - не, заявявайки, че не виждат смислен избор и давайки оценка на цялата система.

    Коментиран от #18

  • 18 Пенчо Харисън

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "провинциалист от провинция Тракия":

    тогава или ще плюскат това което им поднесат, или ще останат гладни!!! И в двата случая да си траят!

    Коментиран от #20

  • 19 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Откъде ли са дошли ,,лъжливи, крадливи и некадърни управленци"? Не ги ли е раждала ,,българска майка юнашка"? Не са ли ви роднини, съседи, приятели, съграждане?
  • 20 провинциалист от провинция Тракия

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пенчо Харисън":

    Да си траят, ама колкото могат. Със Стамболов са си траяли до време.
  • 21 КуКу Къш

    1 0 Отговор
    Огромно количество, за сметка на ниско качество.
    Елементарни неща, които не се разбират от елементарните кукувци!
  • 22 DW Познахте,! Ще има 3ти Избори на Есен

    1 0 Отговор
    Заедно с Президенските!!! Знаят го и политици, "лози" и обикновените хора го очакват!! Останалото е Говорене и "тупане на топката"!!!
  • 23 анализ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "МЕТАФОРИЧНО":

    Абсолютно в десятката! Поздравления. Искрено ме развесели. Иронията е много тънка и обхватна. Дано повече хора да го проумеят...