Last news in Fakti

3 Август, 2021 16:00 5 569 27

ИТН и Слави Трифонов: истинските сценаристи са зад кулисите

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • тошко йорданов-
  • бойко борисов

Комплексираното незнание и неумение как се правят нещата води до озлобление към онези, които ти посочват грешките

ИТН и Слави Трифонов: истинските сценаристи са зад кулисите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какъв ли ще е този електорат, който ще приеме кабинет на ИТН, подкрепен активно от БСП и пасивно от ГЕРБ? Колцина ще останат наивниците? Хайде малко повече хора да се запитат дали зад Слави Трифонов не стои някой друг.

Коментар от Веселин Стойнев:

Докато следим динамиката на декорите и сгорещяването на репликите, сценарият на постановката неусетно се е променил. Противници на „Има такъв народ“ са вече не бившите управляващи и ДПС, а другите протестни партии и най-популярните министри от служебния кабинет. Връзката на партията на Слави Трифонов с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е почти скъсана. Предизборните демаркационни линии с БСП са заличени и засега "столетницата" е единствената сигурна формация, която ще подкрепи кабинета на Пламен Николов.

Не е само от незнание и неможене

Една от причините за този обрат е съвсем разбираема - комплексираното незнание и неумение как се правят нещата води до озлобление към онези, които ти посочват грешките. Все пак двама кандидат-премиери - Николай Василев и Петър Илиев, бяха отрязани от протестните партньори. На всичко отгоре съпредседателят на ДБ прояви неблагоразумието да вдигне летвата за новите министри, като препоръча на ИТН ако не директно да вземе служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, то поне наследниците им да не са под тяхното ниво. Последва координирана атака към финансовия министър от ДПС и ИТН.

От кумова срама ИТН все пак отстъпи и се отказа от идеята да представи кандидат-министрите си директно на президента, като обяви, че имената им ще бъдат оповестени на партиите, от които се търси подкрепа. Но дали това няма да е само проформа? Защото цялото поведение на ИТН досега следва линията: ние сме спечелили изборите, ще управляваме сами, ако искате ни подкрепяйте, ако не - отиваме пак на избори. Да оставим настрана фалшивото самочувствие на победител - ИТН спечели изборите с най-малко гласове в цялата ни демократична история след 1990 г., има едва 65 депутати и реално представлява около 10 на сто от пълнолетното население. А фактът, че не търси диалог с онези, които обявява за съмишленици, хвърля тежки съмнения върху това дали изобщо смята да извършва промените, за които призовава заедно с ДБ и ИБНИ.

Нещо повече: Слави Трифонов разказва на избирателите си приказката за баницата - ето, от ДБ ламтели за постове, за парчета от баницата. Само че ако властта е баница, да искаш цялата за себе си не е по-хубаво от това други да искат парче от нея. Особено когато нямаш абсолютно мнозинство в парламента, което да ти дава някакво право да претендираш, че си пълновластен собственик.

Останалите партии на протеста също си имат избиратели, а особено тези на „Демократична България“ са доказано свръхкритични. И тъкмо заради тях лидерите им няма как да подпишат празен чек за правителство, което ще води неясно какви политики и ще е съставено от министри, извадени като зайци от цилиндър. Колкото и красиви да са им ушите.

Така че политическото поведение на ИТН е противоречиво не само от незнание и неможене. От самото начало то залага на единствения си коз - вие ще сте виновни за евентуални нови избори, щом не ни подкрепяте. И цялата борба сега е как да убеди собствения си електорат в своята правота и в алчността и арогантността на партньорите от протестните формации.

Дали зад Слави Трифонов не стои някой друг?

Какъв ли ще е този електорат, който ще приеме кабинет на ИТН, подкрепен активно от БСП (чрез гласуване в пленарната зала) и пасивно от ГЕРБ (чрез отсъствие от залата и сваляне на кворума). Или пък ще отиде за трети път на избори, само защото Христо Иванов много обичал да се меси в съставянето на правителството на Слави Трифонов. Колцина ще останат наивниците, за които Слави Трифонов, явяващ се пред публиката в образ на холограма и с глас на радиоточка, е просто един невинен самотник, който е спечелил изборите, но не знае как да продължи и затова изнервено импровизира.

Хайде малко повече хора да започнат да свързват фактите с логиката и да се запитат дали зад Трифонов не стои някой друг или нещо друго и затова сега близо 660 000 души гледат съвсем друга пиеса от тази, за която си бяха купили билети на 11 юли. Все едно е дали става дума за политинженерен проект за запазване на статуквото чрез пореден популистки маньовър, или за прекалено повярвали си шоумени, приели сериозна инвестиция, на която ѝ наближава падежът. И в двата случая истинските сценаристи са зад кулисите.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 10 Отговор
    Служебното правителство ще си остане май!?

    Коментиран от #6, #7, #9, #15, #17

  • 2 Слави е "стойкаджия"

    40 4 Отговор
    Чел книги навремето,гледал филми,успял в живота и си "повярвал" Иначе е по-кух и от Боко..
  • 3 ДПС -ТРЯБВА ДА СЕ ДЕПОРТИРА

    29 4 Отговор
    Истинските сценаристи са в сараите в парк Росенец Ахмед Доган се казва но между другото харесвам министърът на културата с фамилия султанов супер
  • 4 хммм

    39 4 Отговор
    гологлав тъпак виж до къде ни докара... връщай мандата, поне има хора които ще се помъчат нещо да направят. гологлаво недоразумение!
  • 5 КОЙ

    24 1 Отговор
    Е ЕДИН И СЛАВИ Е НЕГОВИЯТ ПРОРОК
  • 6 Ха ха

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Никога.
  • 7 Светослав

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нека първо се поизпотят, след това ще му мислим
  • 8 ББ ГС

    15 3 Отговор
    Ха ха чалгари с опинци .
    Хак дави е демокрацията .
    Кой не скачае чимбер и така 30 години
    По просто население ,защото това не смеНарод няма.
  • 9 Ха успех

    4 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Йийййй кой! Da остаме умния измамник ли, или киро далаверите или спецоф тези са по зле и от боко ще има разследване. Гледай само
  • 10 Ами това е

    2 0 Отговор
    както се казва - БИНГО !
  • 11 Мики Маус

    24 0 Отговор
    На Славчо не му се управлява. Първо защото е неспособен и второ защото вътрешно не иска заради "Кой" дето му нареди кабинета!!!
  • 12 Много приказки

    21 0 Отговор
    За нищо.
    Работата е ясна.
    Избори до дупка.
    Този път не трябва да има отстъпление.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 DW и Сорос

    2 11 Отговор
    Хайде марш заедно с НПО-та ! Христо Иванов, цял живот в НПО и разбира от правосъдие :)
    Няма такъв виц!!!
  • 15 Ха ха ха🤣

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    До следващите предсрочни избори през октомври...
  • 16 Отровното трио

    1 9 Отговор
    Напротив, Дойче Зеле пак ще ми ядат зелето. Ние подкрепяме избора на Слави и хората му. БСП също ги подкрепят и правим правителство за ужас на задкулисието, смешния Спондж боб Христо Иванов и още по смешната му партия с генерала от ДС Атанасов

    Коментиран от #26

  • 17 ГОСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    а дано !!!
  • 18 Признание

    4 1 Отговор
    Мислех, че по-просто на по-висока няма ( по д-р Т.Филипов). Грешал съм.Има, т.нар. партия ИТН.

    Коментиран от #25

  • 19 ЕВРО НЮЗ

    9 1 Отговор
    По време на Римската империя, императорите са си отглеждали ШУТОВЕ. Понеже тогава е нямало телевизия, същите са обикаляли империята, разказвали вицове и правели смешки олицетворяващи императора. Простолюдието се кефело, императора доволен че народа си разтоварва негативната енергия. На шутовете падало по някоя пара в паничката за храна. През 21 век ГАНЧО БАЛКАНСКИ реши че един ШУТ, Учителски череп ще измъква страната му от криза. Да се смее ли човек да плаче ли.... Но като се замисли, всъщност 60 % от избирателите не участваме в ШОУТО НА СОРОС..... ..... Там където командва мафията , на държавните постове се поставят КРЕТЕНИ....... ( Джовани Флакони )
  • 20 Биби Тривонов

    6 0 Отговор
    Слави е много зле със здравето и му е през хикса за тъмните балкански субекти по принцип и без това! Мислете реално, предстоят нови избори!
  • 21 Ясно е

    12 1 Отговор
    Това са НДСВ-3 и ДПС!!!
    ИСКАМЕ СИ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!
  • 22 НИЕ

    5 0 Отговор
    Очевдно предстои да лъсне не само кубето на Слави но и неговата същност. "Вземете си билетчета деца за първи ред, Шоуто тепърва започва!"
  • 23 СИМО

    4 1 Отговор
    Нормални хора в България останаха ли....Чалгаря ви заблуди и иълъга ЯКО.Преди 13 години една немска фондация с американски пари създаде ГЕРБ.За 12 години ГЕРБ се изчерпа,създаде позиции на САЩ във всички нива,не на 100%,но от друга страна спечели омразата на народа си.Сега е време за промяна,но не за България а за новата партия,която да замени ГЕРБ и да реализира това,което Борисов не успя-Плацдарм срещу Русия с 40 000 американци.Истанбилската конвенция.Правата на обратните и приемането на Македония без условия.Сега вместо от германска фондация ИТН се финансира директно от посолството на САЩ,а списъка с новия кабинет(не мислете че мало умника със шнорхела го е извадил от аквариума)беше разкрит още след изборите,преди да се създаде парламента.Малкия мук Василев,беше само за заблуда а лицата които виждате сега са същите от листата на Козяк.Тиквата за едно е прав,че когато разбереме,кой стои зад партията на чалгаря,ще си скубеме косите.Топката е в БСП.Ако подкрепят правителството на лакеите от ИТН ще загубят всякаква подкрепа за десетки години напред.Да се надяваме,че това правителство,никога няма да стигне до министерски съвет,за да можеме поне малко,да запазиме това,което остана от България
  • 24 Сульо

    0 2 Отговор
    дойче Зеле лъже като за последно. НЕ, уважаеми фашисти, НЯМА да изберем вашите хора колкото и глупости да дрънкате !!!!!!!!!
  • 25 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Признание":

    д-р ти филипов пукнА, стига сте му дрънкали глупотевините...
  • 26 барета

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Отровното трио":

    прав си ,личи си по коментарите!
  • 27 Правителство

    0 0 Отговор
    Ще има на100%. Никога вече Слави няма да събере толкова гласове и тези които го употребиха знаят това!