13 Август, 2021 10:00 3 632 49

Закон срещу ЛГБТИ и в Румъния?

  • румъния-
  • джендър-
  • хомосексуалист

Позицията на Демократичния съюз на унгарците в Румъния се превръща в голям проблем за политическата стабилност в страната

Закон срещу ЛГБТИ и в Румъния? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дяснопопулистки партии в Румъния готвят закон срещу ЛГБТИ общността, следвайки примера, даден от унгарския премиер Виктор Орбан. Унгарското малцинство в Румъния се оказа податливо на опасни антиевропейски тенденции.

Доскоро повечето румънци не бяха и чували за абревиатурата ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални). Темите за половата и сексуална идентичност не заемаха особено място в обществения дебат на страната. През 2018 година в Румъния се проведе референдум срещу еднополовите бракове, подкрепян и от Румънската православна църква. Но той се провали поради липса на интерес: въпреки масивните опити за мобилизация на електората, в гласуването се включиха едва 21 процента от имащите право на глас.

Сега няколко румънски десни партии се опитват да насочат вниманието към темата за ЛГБТИ общността и по-конкретно към това, че било необходимо да се води борба срещу “ЛГБТИ идеологията” и “хомосексуалната пропагандата”. А средството, с което това ще бъде постигнато, е внос от чужбина: Законът на Виктор Орбан срещу ЛГБТИ, в който педофилията е преплетена с хомосексуалността и транссексуалността. Според партиите, които подкрепят инициативата, Румъния също трябвало да пази своите непълнолетни от ЛГБТИ пропаганда. За целта в парламента ще бъде внесен законопроект, който следва унгарския пример.

Унгарското малцинство е в основата на инициативата

В много отношения инициативата е взривоопасна. “Злото вече е извършено”, казва публицистът Дан Тапалага, “подривният разказ срещу ЕС вече се настани в мейнстрийма и у нас”. Пред ДВ юристът и политик Петер Екщайн-Ковач коментира: “Прави се опит Румъния, която досега беше с ясна проевропейска насоченост, да бъде приобщена към един антиевропейски съюз, който е приятелски настроен към Кремъл”.

Инициативата за приемане на закон срещу ЛГБТИ общността дойде в края на юли от две извънпарламентарни дяснопопулистки партии на унгарското малцинство в Румъния. Едната от тях все пак е представена в парламента чрез Золтан Закариас, макар че той бе избран за депутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) - най-голямата унгарска партия в страната. ДСУР предстои да заеме позиция по темата през есента, когато законопроектът бъде внесен. Но партията официално подкрепя планирания от Виктор Орбан референдум в Унгария, който ще се проведе през януари 2022, и призовава всички трансилвански унгарци с двойно гражданство да участват в него.

Парадоксално е, че даже крайнодесният Алианс за обединението на румънците (АОР), който по принцип води политика срещу унгарското малцинство, сега се солидаризира с тази линия и също смята да внесе свой законопроект срещу ЛГБТИ общността. Лидерът на Алианса Георге Симион обаче е доказан почитател на унгарския премиер и наскоро дори се нарече “румънския Орбан“.

Позицията на Демократичния съюз на унгарците в Румъния се превръща в голям проблем за политическата стабилност в страната. Съюзът е част от трипартийната проевропейска коалиция, която управлява страната от края на миналата година. Все повече обаче ДСУР се превръща в проводник на политиката на Орбан и неговата партия “Фидес”.

Национализмът сред унгарското малцинство в Румъния буди тревога

Според румънския политолог Кристиян Първулеску, поведението на унгарското малцинство е резултат от предизборната кампания, която Виктор Орбан води в Унгария: “За Орбан е много важно да получи гласовете на трансилванските унгарци”, казва политологът. “Те са консервативни, но не антиевропейски настроени, поради което той сега се опитва да ги мобилизира с темата за ЛГБТИ, която разделя обществото и с която човек лесно може да спечели гласове”, обяснява експертът.

Адвокатът Петер Екщайн-Ковач, който дълги години беше член на ДСУР и представляваше вече несъществуващото либерално крило на партията, е много загрижен за Унгарския съюз в Румъния и прави исторически паралел: “Етническите германци в Трансилвания някога са имали много силна регионална идентичност“, казва той. “Но мотото им ”Трансилвания, мил наш роден дом” се промени през 30-те години на миналия век в “Германия над всичко”. Усещането за Трансилвания като родина постепенно се подменя от идеята за общата унгарска кръв и Унгария като родина. Мисля, че това е много опасно”, добавя той.

Политологът Кристиян Първулеску потвърждава тази диагноза: „В миналото ДСУР се застъпваше за интеграцията на трансилванските унгарци в мултикултурна и мултиетническа Трансилвания, а сега Съюзът застъпва идеята за етническа и културна Велика Унгария“, казва той.

А разривът сред управляващите в Румъния вече е видим: в новия личен паспорт, представен наскоро от Министерството на вътрешните работи, в графата за пол предишното съкращение SEX е заменено от абревиатурата GEN. Това предизвика вълна от възмущение сред националисти, представители на църквата, но и някои политици от управляващата коалиция, които провидяха в съкращението настъпление на предполагаеми “джендър идеологии”. Министерството на вътрешните работи незабавно оттегли промяната.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    76 2 Отговор
    Лесбийки, гейове и т. н. ми е ясно какво е, но моля, някой да ми каже що за животно трябва да е интерсексуален?

    Коментиран от #11, #13, #20, #46

  • 2 Бойко Разбойко

    83 9 Отговор
    ГЕРБ младежи са начело на Прайда.

    Коментиран от #26

  • 3 гадно

    122 3 Отговор
    Меките китки от DW ронят сълзи. Крайно време е на обратните да им бъде вменено, ако трябва и със закон, че не може да имат повече права от нормалните люде.

    Коментиран от #27

  • 4 Еми...

    69 1 Отговор
    Да се обърнат към ЕС те са тия където им дадоха крила на всички обратни.Ела да ги видиш в Германия как си живуркат.Пълно е със гей клубове.
  • 5 Прозорецът на Овертон

    97 1 Отговор
    Румънците, ше затворят ЛГБТИ прозореца на Овертон с шут за ужас на либералистичните джендъри от Дойче Зеле и затова е този рев!

    Коментиран от #16

  • 6 Нищо

    77 1 Отговор
    демократично няма в това да демонстрираш своята сексуална ориентация !
  • 7 Ъхъъ

    53 3 Отговор
    Не нога да разбера защо толкова натискат за ЛГБТИ. Децата най вече трябва да бъдат оставени да бъдат деца до 12-14 годишна възраст, след това да ги обичават в час по биология …. ох, момент то това не е биологично. Значи в час по психология ….

    Коментиран от #30

  • 8 Сергей Станишев 🏳️‍🌈

    6 52 Отговор
    Да се изгонят от ЕС такива това е в разрез с европейските ценности мъжката любов е от древни времена измислена от великите древни гърци това са нашите прекрасни ценности и няма да позволим на някакви изостанали диваци да унищожат всичко вън от ЕС да живее мъжката любов 🌈🏳️‍🌈
  • 9 безпартиен

    64 1 Отговор
    Трябва ли да се направи и прайд на нормалните-мъже и жени!И какви права са им отнети на обратните?Който иска да ражда деца,нека продължи с опитите,които поне до сега са НЕ успешни!Никой не им пречи да пробват!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не съм сигурен

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    Май е такъв, роден с атрибути и от двата пола.

    Коментиран от #31

  • 12 гошо

    35 2 Отговор
    и правилно. всеки е свободен да прави в личния си живот каквото ще. но обществото следва да има механизми, с които да може да се защити от попълзновенията на разни мазни мръсни ръчици.
    зелето, не ви ли прави фчипитление от коментарите под посквилчето ви какви са настроенията на хората? д.реме ли ви? очевидно не. е, и на нас не ни д.реме какво мислите вие.
  • 13 Мизандрия

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    Интерсексуален- спи само с обратни от други раси!
  • 14 Без милост

    57 2 Отговор
    Чист пол, чисто семейство, чиста държава! Шарените содомисти да се стягат за среща с Върховният съдия!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Папагал

    0 17 Отговор

    До коментар #5 от "Прозорецът на Овертон":

    Поли иска ли бисквитка ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Професора

    27 1 Отговор
    Томас Малтус го е написал преди 200 години в теорията си за контрол на населението : да се насърчава хомосексуалноста, абортите,епидемии, убийствата и на вс 25 години световна война.
  • 19 Евалата

    41 1 Отговор
    От тия гейски истории нищо добро не е излязло.
  • 20 И. Иванов

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    "Германският етичен съвет още през 2012 година препоръча въвеждането на трети пол. Според експертите, такова решение ще облекчи живота на засегнатите (интерсексуалните или по-грубо-хермафродитите) и ще създаде ясна рамка."
    DW
    Ясна рамка, ръйш'ли!?
    От 27 половете ще станат 127+.
  • 21 келеш

    10 0 Отговор
    Това нормално ли е?
  • 22 жжжжжж

    17 0 Отговор
    нормалността се завръща. скоро и нус.
  • 23 Абе

    32 0 Отговор
    Сорос да не реве ..?
  • 24 Механик

    46 0 Отговор
    Абе къв е тоя зор с тия измислените полове и техните права, бе?
    На никой ле не му се струва, че по свете се изпълнява някаква стратегия? Погледнете колко вида неприемливи неща се налагат на обществото и то не по нежния начин ,а се налагат грубо, нагло и като че ли се бърза с някакви поставени срокове. Все едно е на живот и смърт.
    ЛГБТИ
    ковидарство+ваксинация
    5Г- технологии
    електрички+тротинетки
    приемане на милиони "марокански скакалци" (бежанци)
    и ред други.
    Наречете ме "конспиратор", нообективно погледната всичко говори, че твърденията ми са обективни.
  • 25 Факти

    31 1 Отговор
    Забрана, защото ще въведат и задължителна смяна на пола, за да ходиш на кино, театър, фризьор..... и до магазина за храна
  • 26 Моряка

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко Разбойко":

    В ГЕРБ са така-Началника-духовен ЛГ,-членовете-без членове,но затова пък кресливи,обидчиви и свадливи,даже повече от средно арит метичното на Майчето Манолова и Тошко Африкански.
  • 27 Jacques Yves Moineau

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Който иска да си ги признава обратните. Но който не иска, трябва да може да не ги признава. Това е демокрация и либерализъм. Натрапеното признаване е тоталитаризъм
  • 28 Гост

    27 0 Отговор
    За здрава нация трябва здраво семейство. За здраво семейство трябва децата да имат баща и майка. Трябват нормални, хетеросексуални отношение, между мъж и жена. Извращенията не бива да се превръщат в популяризирана норма, нито пък в модерно мислене за подръжание.
  • 29 БРАВО!!

    25 0 Отговор
    САМО ТАКА!!! Закони против Тея требе да има!!
  • 30 Гост

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъ":

    Как защо е натискането за ЛГБТ? Защото почти всеки управленец по високите йерархични етажи, в цяла Европа, има поне по едно отроче с обратни наклонности. Сега искат да ни насадят мисленето, че било нормално.
  • 31 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не съм сигурен":

    Това, което описваш, се нарича хермафродит.

    Коментиран от #35

  • 32 Нормален мъж

    26 2 Отговор
    Даване права на ЛГБТИ отнема правата на нормалните мъже и жени!

    Коментиран от #33

  • 33 неНормален мъж

    0 23 Отговор

    До коментар #32 от "Нормален мъж":

    Кои права ти отнема уеднаквяването на права?
  • 34 Сорос вън

    24 0 Отговор
    Сега ясно ли е, защо соросите тук и от дойче веле подкрепят джендърите от ДБ
  • 35 #11

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Прав си, направих справка, интерсекс са хора, родени без ясно диференциран пол, освен т. нар. "хермафродити" влизат родените без полови белези и др.

    Коментиран от #36, #48

  • 36 БОЙКО БОРИСОВ

    19 1 Отговор

    До коментар #35 от "#11":

    ПАК НЕ СИ РАЗБРАЛ. НЕ Е БЕЗ ПОЛОВИ БЕЛЕЗИ, А С ПОЛОВИ БЕЛЕЗИ И ОТ ДВАТА ПОЛА. НЕЩО КАТО ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

    Коментиран от #40

  • 37 Анонимен

    24 2 Отговор
    Според автора на този пасквил, който не е назован, въпросът за лгбти...юя е геополитически въпрос. Намесени са унгарците, Орбан и разбира се Путин. Разбирай, който е срещу лгбти...юя диктатурата, той е антиевропеец и почитател на Путин, а и най-вероятно се финансира от него. Този човечец (автора) изключва по презумпция възможността да си нормален европеец и да не искаш детето ти да си сменя пола на 10 години. Непременно трябва да бъдат замесени Орбан и Путин. Е, това не е ли теория на конспирацията?

    Коментиран от #45

  • 38 Стоп Сорос

    27 1 Отговор
    Всичко за и около ЛГБТИ общността, трябва да се решават не от правителства, а от самите хора в държавата чрез референдум. Точка.
    Всичко друго е изкривяване на действителността.
  • 39 Стратегия

    22 1 Отговор
    Да се унищожи семейството и децата да са психично неустойчиви послушни роби консуматори. Чичко Адолф да се завърне!!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тра ла ла

    19 1 Отговор
    Ционистското д.в. изпада в дива паника когато нормалните общности се защитават от сатанинските поганщини. Извратеността става норма на поведение в еврогейският съюз. Крайно време е да се изметат всички извратености, да се криминализират, а разпространителите и защитниците на тези бесовщини да се натикат в затворите за дълго време и при засилени строги мерки, с тежък физически труд. Като Хуманна грижа за живота и здравето им - на всеки 6 месеца да им се инжектира двойната доза на пфайзерот.
  • 42 ЧИБА ГЕРБ

    14 1 Отговор
    СМРЪТН НА ОБРАТНИТЕ !
  • 43 Курбанколи Пардимагомедов

    9 0 Отговор
    Поредния соросоиден фейк нюз.Аз местя....
  • 44 БПФ

    15 0 Отговор
    Очевидно Орбан е прав - приравнявайки хомoceксуалството с педoфилството !!! Ако не беше така - защо извратенците врещят срещу законът в Унгария, който по никакъв начин не им забранява да си порят диpниците помежду си? Вече и слепите виждат, че те искат да посегнат на децата ни, но ние няма да им позволим !!!
  • 45 БПФ

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "Анонимен":

    Такива пасквили само доказват колко прави са били дядовците ни, казвайки, че само битият п.д.раст е кротък п.д.раст !!! Извратенците са сексyалният еквивалент на хъхpeците - колкото повече права им се дават и повече търпимост проявява към тях обществото, толкова по-нагли стават. Врещят за толерантност, но самите те са нетолерантни до крайност. Затова - затваряне в лyдниците, б0й, увиване в мокри чаршафи, силни лекарства, ако това не помогне - лоботомия. А посегнат ли на децата ни - въже !!!
  • 46 Браво на Унгария и Румъния!

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Загрижен":

    А тука си гласувайте за Христо Иванов и ЛГБТИ.
  • 47 Конник

    2 0 Отговор
    Човек се ражда или с к… или с п…. Като порасне сие негова работа какво и кого обича. Само хермафродитите имат и двете (под 1% са). Значи има ПОЛ а не Гендер. Гендер е лично мнение а не гражданско понятие.
  • 48 Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "#11":

    Това не обяснява напълно наличието на: интермъж, интержена, интерчовек и интер. Не си измислям, прочел съм списъка със всичките полове и тия 4 съм ги запомнил
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.