Last news in Fakti

1 Юли, 2021 16:34 10 841 33

Джендър тоалетните: Враг №1 на трънската селищна система

  • трън-
  • туризъм-
  • общински съвет-
  • джендър

Как една от най-бедните общини в България отказа да получи безвъзмездно близо 3 пъти бюджета си за култура и туризъм, защото даващата организация има думичката „джендър“ в името си

Джендър тоалетните: Враг №1 на трънската селищна система - 1
От ляво надясно: общинските съветници в Трън Олег Тодоров, Десислав Банков и Ташко Минков; Снимка: zapadno.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Препубликуваме публикацията на Калоян Константинов в "КлинКлин":

"Никого няма да изненадаме, ако заявим, че партиите на властта в България от години насам лъжат безсрамно и вредят безмерно на страната. Понякога обаче наглостта и глупостта им достигат такива висини, че изненадват дори закоравелите квартални циници с чашката пред блока.

Наскоро „КлинКлин“ се сблъска именно с един такъв случай – как ГЕРБ и ВМРО са изгонили инвестиция от над 200 хил. лв. от Трън, една от най-бедните общини в страната. Защо? Краткият отговор е, за да я защитят от джендърството (каквото и да значи това). Още по-краткият: от глупост.

От уважение към корените си

Историята започва през 2017 г., когато една от най-активните и уважавани неправителствени организации у нас – „Джендър проект в България“ (която съществува от 1995 г. и след малко ще си поговорим за нея и името ѝ, преди да скочат критиците), решава да кандидатства по мащабен проект за развитието на културата, икономиката и младежката безработица в страната.

Проектът се финансира от фондовете на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и след дълги процедури в крайна сметка е спечелен. Той се фокусира върху Област Перник и най-вече върху община Трън, която според данни на НСИ е с дял на бедността от над 45%, един от най-високите у нас.

Причината не е само прагматична, но и емоционална. Корените на Станимира Хаджимитова, директорката и основателка на фондацията, са именно там – баща ѝ е родом от с. Бусинци, Трънско. И затова тя иска да развие туризма и икономиката в родния си край, като насочи инвестиция от над 200 хиляди лева, предназначена за:

– Ремонт на хотелската част към историческата грънчарница в Бусинци и провеждане на 2-месечен курс по грънчарство за 10 души от страната;
– Изграждане на нови тоалетни към читалището на Трън;
– Организиране на Празник на киселото мляко две поредни години;
– Заплати за 3 души в период от година и половина работа по проекта;
– Отваряне на Регионален младежки център в Трън.

По-скоро ще сринем града, отколкото да пуснем джендъри тук

Ключова за спечелването на проекта се оказва именно помощта на кметицата на Трън – Цветислава Цветкова. Тя подписва заедно с „Джендър проект в България“ протокол за сътрудничество, който да послужи като обещание пред финансиращите институции зад граница, че проектът има местна подкрепа и ще се осъществи. Документът няма правна сила, но има морална такава.

Нещо повече, 3 години преди това фондацията на Станимира Хаджимитова изпълнява друг проект в Бусинци, който завършва с голям успех и широко медийно отразяване. Това е една от причините кметицата Цветкова да подкрепи и участва в изготвянето на новия проект под името “RAISE Youth”.

Нещата обаче коренно се променят, когато през август 2019 г. работата трябва да започне. Изведнъж общинският съвет – доминиран от ГЕРБ със 7 от 11 гласа – вижда огромна заплаха „джендърството“ да проникне на територията на тяхната община и да я съсипе.

Камбаната бие не кой да е, а ВМРО. Източник на „КлинКлин“ от местните власти заяви, че представител на партията се е обадил в общината и е заявил, че ако джендъри стъпят в Трън – ВМРО ще събере хора, за да сринат града. Проектът „RAISE Youth“ трябва да бъде спрян на всяка цена.

Джендър тоалетните: Враг №1 на трънската селищна система

Това се потвърждава и от протоколите на проведените общински съвети, с които „КлинКлин“ се сдоби. Документът от 15.08.2019 г. е запазил паметната дискусия между общинските съветници. Духът ѝ може да бъде обобщен от думите на Десислав Банков, общински съветник от ВМРО (и учредител на местната структура на ГЕРБ, преди да стане „патриот“):

„Аз искам да се изкажа много ясно и категорично. Кой и с какъв акъл в тази община подписва предварителен договор 2017 г. с тази фондация „Джендър“, кой го е упълномощил да подписва този договор? Нали трябва да се гледа какво се подписва. Намеренията може да са много добри, пътят към Ада е осеян с добри намерения, но ние стигаме върха на абсурда да вкараме в Трън “джендърите“. Да дойдат „джендъри“ в Трън и много интересно пишеше тук, че ще правят тоалетни. Какви ще са тези тоалетни мъжки, женски, полу-женски, полу-мъжки, ще бъдат ли то, ние, нещото?

Това са „джендъри“ аз проучих тази фондация, те са идеолозите на „джендър“ обучението в България (бел.ред. – това няма нищо общо с реалността). Те се изказват толкова критично към решението на Конституционния съд, защото е решил, че Инстанбулската конвенция е противоконституционна. Защо тези „джендъри“ са решили да дойдат в Трън? Прави чест на едни мои колеги, които за първи път от четири години имат собствено мнение, които са казали, че не са съгласни. Не е наложено от друго място. Защото лично аз се бях приготвил да си скъсам удостоверението за съветник, ако се беше приело подобно нещо.“

Отговори на търсенията си г-н Банков и колегите му не намират, защото така и не канят представител на фондацията да обясни намеренията си. Общинарите не дават подкрепата си и „бият шута“ на над 200 хил. лева инвестиция в културата и туризма на града. „КлинКлин“ направи справка с бюджетния отчет на Трън за 2020 г., от който се вижда, че изразходваните средства в областта на културата са 58 936 лв., а на туризма 19 941 лв.

С една дума, една от най-бедните общини в България отказва да получи безвъзмездно близо 3 пъти бюджета си за култура и туризъм, защото даващата организация има думичката „джендър“ в името си.

ВМРО все пак прегърна джендърите

„КлинКлин“ се свърза със Станимира Хаджимитова, чиято фондация междувременно е сменила името си на „Център за развитие на устойчиви общности“ (ЦРУО).

„Високопоставено лице във ВМРО ни заяви, че трябва да сменим името на организацията, която съществува от 1995 г., да изчакаме да минат местните избори през 2019 г. и няма да имаме проблеми да допуснат проекта ни“, коментира тя.

Те сменят името си, изчакват изборите, срещат се с председателя на общинския съвет Бойчо Харалампиев и кметицата Цветислава Цветкова – и нищо. След 5 писма и 3 срещи до всевъзможни политически лица в Област Перник проектът в Трън не може да потръгне.

„Хората тук не ви искат“, рекъл Харалампиев – бивш полицай със средно образование от квотата на ГЕРБ.

Фондацията в крайна сметка се отказва и се насочва към съседния Брезник, където са приети по-добре. Но историята не свършва дотук. На 26 юни тази година ЦРУО организира фермерски пазар в града под името „Западно фермерско тържище“, който съвпада с празника на Брезник. На него идват дори партньори по проекта “RAISE Youth” от Хърватия.

Ирония на съдбата или политическа наглост

В един момент сред шатрите на тържището изниква Султанка Петрова – дамското острие на ВМРО и кандидат за депутат на изборите на 11 юли от коалиция „Българските патриоти“. Тя обаче не е сама, с нея е снимачен екип от местната телевизия „Кракра“*.

Оказва се, че г-жа Петрова няма нищо против да си направи малко предизборна реклама насред събитието, платено и организирано от бившия „Джендър проект България“. Дори да приемем, че тя не е знаела за противоречията между партията ѝ и организаторите – след като Станимира Хаджимитова се намесва и обяснява на Петрова и снимачния екип, че не желае да си правят реклама и да снимат по време на събитието (и причините за това), е логично те да си тръгнат.

Но не го правят. Вместо това се появява репортаж именно от събитието на „Джендър проект България“, където членката на ВМРО говори против навлизането на „джендърството“ в областта и в полза на подкрепата на местните занаяти – като бусинската грънчарница и трънското грънчарство. Същите, на които нейните колеги от ГЕРБ и ВМРО отказват да се помогне с 200 хил. лева инвестиция.

Ирония на съдбата или политическа наглост – оставяме ви сами да прецените.

Кадрите по-долу с майстора грънчар, местни производители и зелени шатри са именно от събитието на ЦРУО на 26.06.2021 г., чийто организатори изрично забраняват на ВМРО и телевизия „Кракра“ да снимат и да правят политическа реклама.

Кои са „опасните джендъри“?

Фондация „Джендър проект България“ (вече ЦРУО) е една от най-познатите и реномирани неправителствени организации в страната, действаща от 1995 г. насам. Нейните проекти и дейности никога не са се занимавали с темите за ЛГБТИ общността, трансджендърството, смяната на пола и др. подобни.

„И не смятаме да го правим. Универсалното деление на човечеството е на мъже и жени. Ние работим с тази идея на ум. Вътре в самите групи има подгрупи: инвалиди, с различни етнически характеристики, възрастови, сексуални ориентации. Всички тези подгрупи си имат свои специфики. Ние работим по проблемите на двете универсални групи – мъже и жени – и ромските и малцинствени“, коментира Станимира Хаджимитова пред „КлинКлин“ и допълва:

„Нашата организация бе създадена през 1995 г. Тогава нито де факто, нито де юре имаше равнопоставеност между жените и мъжете. Започнахме работа по домашното насилие. Ние сме първите, които организираха кръгли маси по тази тема с юристи в София, Пловдив и Варна. Тогава за пръв път се чу, че има такъв проблем и трябва да се изведе от сянката на семейството. Направихме първото национално изследване, което доказа, че всяка четвърта жена е била жертва на домашно насилие.“

За 25 г. организацията има изпълнени над 100 проекта в цялата страна, но и на Балканите, финансирани от ЕК, фондове от Америка, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Тя е била определена за „фокусна точка“ (“focal point”) по Пакта за стабилност, имал за цел да възстанови Балканите след войните в Югославия, от страна на НПО сектора (другите две „фокусни точки“ са били на ниво парламент и правителство).

„Работили сме за политическо овластяване на жените в целия регион. Никога не сме били обвързани с която и да е партия, напротив: ние сме работили с всички партии, представени в парламента (докато патриотите още ги нямаше там). Работили сме с правителства и организации по целите Балкани.

Благодарение на нас – но дебело подчертавам, че не само – през 2005 г. беше приет Закон за защита от домашно насилие. ЦРУО е член на Съвета по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерски съвет. Задачата ни е застъпническа за промяна на политики и закони.

Правили сме страшно много обучения на административен състав от всички министерства, профсъюзи, общински администрации, други НПО-та, журналисти. Създатели сме на Българския фонд за жените и учредители на наградата „Журналистика за развитие“, обяснява Хаджимитова.

Станимира Хаджимитова е една от 12-те европейки, които са поместени върху първото издание на календара на Европейския институт по равнопоставеност на половете под наслов „Жените, които вдъхновяват Европа”. Там ѝ правят компания бивши премиерки и директорки на световни корпорации.

Що е то джендър?

На целия този фон тя недоумява как общинарите в Трън не са си направили и най-елементарният труд да проучат фондацията и нейната дейност, преди с лека ръка да отхвърлят инвестиция, която за размерите на общината е огромна. Само заради едното име.

„Избрахме това име преди 25 г., защото то олицетворява равнопоставеността между мъжете и жените. Това е име, което се използва във всички документи на ЕС и ООН. То разглежда социалните роли между двата пола, техните взаимоотношения на база на физиологичната различност, която имат. Мъжете и жените сме различни и очевидно развитието на обществото ни има нужда от двата пола, техните знания и умения. Само при активното участие и на мъже, и на жени политиките и законите ще отговарят на нуждите на всички“, допълва Станимира Хаджимитова".


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ха ха ха ха ха ха

    11 39 Отговор
    Бойко мачка на изборите. Пак ги бихме. Хи хи хи хи

    Коментиран от #5

  • 3 пешо

    50 11 Отговор
    трънчани са земни и консервативни хора, нормално е да се притесняват. това, че някой е "открил" джендъризЪма още през 95-та, не е голямо успокоение. както и това, че в проектите било нямало "нищо такова".
    малко притеснителен е хъсът, с който посочените лица са се заели да защитават интересите на трънчани. оставете ги да се справят сами, те не са малки деца, нито са глупави, въпреки, че някои са "със средно образование" (що за дивота, фактите!)
    а що се отнася до шкембе-войводите - те са за боклука по определение, не ще и дума.
  • 4 На снимката

    21 18 Отговор
    Тримата глупаци! Изключително прости и ограничени! Винаги съм казвал, че не трябва е политиката да има необразовани и некадърни същества!
  • 5 Глупендър

    24 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Докато в главите ви има думички "мачка", "бий" и тн всички нормални хора все повече ще ви мразят! Мен лично ме отвращавате всички червенороклени тулупи с по една мозъчна клетка! Дебили като теб трябва да се занимават само и единствено със садене на картофи, както ти каза шефа преди време!
  • 6 Подгрупа

    27 4 Отговор
    Сексуална ориентация. Там им се крие джендър ството а не в името което са променили
  • 7 Ха ха ха

    59 12 Отговор
    Ех, тези еврейски похвати. Ех, тези нпо-та. :)
    Те ви дават пари, а какво искат от вас? Само да станете гейове, да си разтурите семействата и да си забравите родината.
    Що така бе хора не щете евро-културата?

    Коментиран от #10

  • 8 Я изчезвай

    10 3 Отговор
    да ш гласувам за хибрид на пришълеца с име султанка я изчезвай
  • 9 Прозорецът на Овертон

    44 4 Отговор
    Това, че ефин прозорец е открехнат срамежливо 95г не значи, че няма да го отворят 21-ва с пълна сила! От "известното" НПО са потресени, че местните аборигени са отказали мъниста !?

    Коментиран от #11

  • 10 Хохохи

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Слабаците са податливи и стават и правят това което казваш , защо не ми дадат на мен пари да видим как ще ме накарат да стана гей , но те разбирам търсиш душевна подкрепа предполагам, че за да не рухнеш психически , бъди смел и стига си натрапвал баналните си страхове

    Коментиран от #12

  • 11 Правилно

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Прозорецът на Овертон":

    Прозорецът на овертон фарчилото през 15-ти до средата на 16-ти век, според апокрифата на Юда 19:65
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 yordan

    17 3 Отговор
    госпожо взимайте си д....рите и да ви няма отивайте из европа
  • 14 яяяя

    28 3 Отговор
    Голяма инвестиция са решили да направят обратните! Да могат да задирят мъжете около кенефите! За това "журналистическо разследване"- награда Пулицър и 150то място на мисирките!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 баш па у Трън ли

    12 4 Отговор
    Тея ора там не са джендъри със сигурност познавам този край и хората прекалено са консервативни за такива неща
  • 17 иткаФ

    27 3 Отговор
    Много усилия са вложили Факти да плюят собствения си народ в тази джентър боза.
    Цитат:
    “ финансирани от ЕК, фондове от Америка, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн” - точно тези са педа…е
    Тази медийка пропада ежедневно.
  • 18 777

    33 5 Отговор
    Едно ГОЛЯМО БРАВО на жителите на Трън!!! Крачка назад срещу настъпващата разврат, греховност и падение от джендъри, трансове, ге*ове, лес**Бойко и друга сган и изчадия адови!!! Само така, напред и да живее мъжка и силна майка България!!!
  • 19 Бета

    6 7 Отговор
    Спокойно, дори "джендърите" си имат стандарти. Кой нормален човек ще се забие в тази дупка и ще преследва ганьовците. Важното е, че сте останали истински алфа мъжкари, но никой пет пари не дава. Трябва да научите Европата на мъжественост. Хахаха.
  • 20 Alex

    9 1 Отговор
    Когато цъфнат теменугите,е... им мамата на другите!Само това ви липсваше,тъпаци ниедни!Я вземете,та оплодете някой пръч и да се роди Змей Горянин!И мъжете да пикаят клекнали!Анге Бу!Аз казах!/По Ангел Каралийчев/.Онзи ден имаше градушка и за това е виновен само той-бат'Бойко.
  • 21 Чекмеджета

    5 9 Отговор
    Тия верно ли са хвърлили 200к от страх да не джендосат. Ма то сигурно има причина да са такива голтаци.
    Затова ЕС пропада. Дава пари на доказали се неудачници, вместо на Тея дето могат.

    И затова правителството иска да вземе от София и да даде на Трън примерно. Като моста на Видин дето цъфнаха и вързаха. Тея убитаци не можеш ги оправиш. Трябва им смениш чипа, как каза Бойко.
  • 22 Кантрольорка от Софийски ТрансВаи

    2 5 Отговор
    Готяни чантички ...ного модерни
  • 23 КРАСИВИТЕ

    6 3 Отговор
    Дeлян Пeeвcки, Бoйкo Бoриcoв, Йoрдaнкa Фaндъкoвa и бившият дирeктoр нa бoлницa „Лoзeнeц“, бившaтa Прaвитeлcтвeнa, ca пoлзвaли киcлoрoднaтa бaрoкaмeрa цeл дa ce пoдмлaдявaт и рaзкрacявaт. Зa кoзмeтичнaтa упoтрeбa нa кaпcулaтa oт „виcoчaйшитe ocoби“ рaзкрихa прeд БНР мeдици oт лeчeбнoтo зaвeдeниe.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Един

    8 1 Отговор
    Ако трябва да опропастиш една държава - дай и помощи и и прати "джендъри"!
  • 26 Джендърите започват с бидетата....

    7 1 Отговор
    Първо да има къде да се подмиват и после вече атакуват директно трънските мъжкари.От Норвегия,Лихтенщайн и Исландия са дошли да правят КЛИН...КЛИН с трънчани,много са запекли тези завоеватели от меките китки....
  • 27 hmhmhm

    8 1 Отговор
    джендърите ВЪН!
  • 28 Конник

    7 1 Отговор
    Той който е написал тази статия е истински п. Тоест джендър безименен, защото още не е решил какъв е, ляв или …… Всеки има право да откаже мръсни пари. Защото са мръсни и обиждат хората с това да им строят тоалетни а след това да афишират: Ето ние сме истински. И не нападаите трънчаните.
  • 29 П*ДЕРАСИ АМА С ПАРИ

    5 1 Отговор
    П*ДЕРАСИ АМА С ПАРИ !!! ДА Е*А БОКЛУЦИТЕ МУ.!!!
  • 30 koko

    6 0 Отговор
    Да си правят джендър тоалетни в Европа и САЩ... Въобще такива соросоидно-прокопиеви проекти трябва да се забранят!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    НИЕ СМЕ ИДЕЙНИТЕ НОСИТЕЛИ НА ЦИВИЛИЗАЦИОННИТЕ ЦЕННОСТИ .
    И СЕГА НЯКОЙ ДА ВЗЕМЕ ДА НИ ОБЯСНЯВА КОЕ ДА КОЕ НЕ , НЯМА ДА СТАНЕ .
    АСТРАЛА ГО Е РЕПЛИКИРАЛ В КРАТКОТО : "АЙДЕ НЕМА НУЖДА " ....ОТ ГОЛЕМИ НУЖНИЦИ ... ДО ЧИТАЛИЩЕТО ...
    И ЗА ДА ЗНАЕМ , КАК Е ОТКЪДЕ СЕ Е ПРЪКНАЛО .
  • 33 дидо

    7 0 Отговор
    евала на трънчани.....човек трябва да е принципен до краи......днес думичка утре изречение вдругиден ще им сложат джендър да им обучава децата на джендъризим