Last news in Fakti

29 Август, 2021 08:00 6 899 60

Първанов: Лидерите на протестите дойдоха от статуквото и начертаха разделителна линия

  • георги първанов-
  • румен радев-
  • президен-
  • мандат-
  • правителство-
  • слави трифонов

Румен Радев не се опита да посредничи, а даде автоматично третия мандат. В такива случаи президентът трябва да е обединител, заяви бившият държавен глава

Първанов: Лидерите на протестите дойдоха от статуквото и начертаха разделителна линия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Как ще коментирате политическата ситуация в момента, г-н Първанов – БСП взе третия мандат, но най-голямата партия във възможната бъдеща коалиция – ИТН, заяви, че няма да подкрепя мандат на БСП?
- Това не е неочаквано. Логиката на събитията беше такава, въпреки че през 2005 г. ние имахме провал на първия мандат на БСП и в крайна сметка третият мандат беше реализиран. Но тогава атмосферата, отношенията бяха по-различни. Имаше създаване на доверие, далеч преди последната седмица. Сега очевидно има дефицит на доверие и това е основната причина - не са идейните или идеологическите различия, както чухме да се обосновава неподкрепата за третия мандат. Не са вероятно и политическите такива. Очевидно отиваме на избори и лидерите и членовете на партийните ръководства вече говорят, както се говори по време на кампания.

- Нямате ли усещането, че политическите сили се чудят как да не съставят правителство и как да прехвърлят на друг вината за това?
- Има такова нещо, но основното е, че всеки иска той да сглоби кабинета, ако може със собствени сили и ресурси, а от останалите се очаква само подкрепа. Единствено поведението, действията на левицата бяха по-позитивни и открити за партньорство. Но една птичка пролет не прави.

- По какво се отличават днешните политически субекти, които преговарят за правителство, от тези през 2005 г.?
- Липсва лидерство, категорично. Припомняйки си онова лято през 2005 г., ще кажа, че и тогава отношенията бяха стигнали границата на нетърпимост. Но лидерите в продължение на много срещи – и официални и не само, успяха да преодолеят това напрежение. Разбира се, сега се заговори за компромиси, но е твърде късно. Аз мисля, че всяка една партия трябва по време на предизборната кампания да заяви границите на възможния коалиционен компромис, за да не се търсят те в дванадесет без пет. Но лидерството категорично отсъства.

- А държавническо мислене има ли?
- Това включва и лидерството. Няма държавническо мислене, отдавна то се стопи, изтече някъде в пукнатините между отделните формации в тежките, враждебни, агресивни сблъсъци на всеки срещу всеки. Никой не го интересува какво ще се случи с България. Как ще преодолеем многобройните кризи и голямата криза, в която сме. Имам предвид и политическа, и здравеопазване, и във външните отношения по отношение на нарастващия поток на мигранти. Не, никой не се интересува от това. Всеки гледа да изпъкне по-напред, да реализира на сто процента своите предизборни цели.


- След заявлението на Слави Трифонов разговорите, които ще води БСП като мандатоносител, не стават ли безсмислени в очите на избирателя? Каква е тяхната цел, след като няма да родят правителство?
- Вероятно силно ще се обезценят шансовете. Ако има контакти и разговори, опасявам се, че те ще бъдат с предизборна насоченост, а не за стопяване на различията. Аз все пак си мисля, независимо от все по-близката перспектива на изборите, че разговорите трябва да се водят така, че да създадат доверие, което да се използва след 2-3 месеца, когато въпросът отново опре до формирането на правителство. Да се запази поне добрият тон.

- Президентът Радев призова партиите да осъзнаят своята отговорност. Но той влезе ли в ролята на обединител на нацията, призван да потушава страсти и урегулира конфликти?
- Нямам усещането, че президентът Радев се опита да посредничи. Нещо повече – бяха направен декларации, че той няма да приеме тази роля. Той даде по-скоро автоматично третия мандат, обяснявайки го с ценностни мотиви и аргументи. Винаги съм си представял и съм го правел, че точно в такива случаи президентът трябва да изяви ролята си на обединител на нацията, на държавника, който олицетворява единството на нацията съгласно конституцията на страната. Но сега видимо няма такова разбиране на „Дондуков“ 2.

- Радев взе страна когато преди изборите на 4 април призова да се гласува за партиите на протеста. Още тогава ли се посяха кълновете на разделението?
- Не мисля, че само президентът Радев е спомогнал за това. Цялата атмосфера беше такава. Ние се разделихме на хора от протеста и такива от статуквото. Забележете, че протестърите, които теглиха измислената тебеширена линия помежду ни, в голямата си част, поне лидерите, идваха точно от това статукво. Някои от тях са ми били партньори преди 25 години, другите са ми били опоненти, но те пак са от този период, когато се наливаха основите, образно казано. Това са измислени идеологически битки. За първи път може би от много отдавна - Слави Трифонов спомена мимоходом различията ляво – дясно, но това отсъстваше и в кампанията и при формирането на кабинета. Освен това, ние трябва знаем и най-вече тези, които решават съдбата на изпълнителната власт, че една коалиция за управление не се формира на идеологическа основа. Особено когато няма идеологическа съвместимост при повечето от партиите. Трябва да се намерят други опорни точки на това коалиционно взаимодействие. Така, както го правят и в Европа. Не казвам, че това е идеален модел, но очевидно, той е единствено възможният. Левица и десница в Германия работят така едно десетилетие.

- Стабилизиращ фактор ли е президентът Радев в политическата бъркотия? Както бяхте Вие, както беше президентът Стоянов преди вас.
- Очевидно президентът Радев е избрал друга функция. Той има своята позиция, която последователно налага. Дали тя ще бъде с позитивен резултат, ще видим, но неговото разбиране не се вписва в това да се съберат партиите под един покрив, да се преодолеят различията или поне да се притъпи тази враждебност, която има между отделните формации. На България ѝ трябваше сега правителство на националното съгласие. Трябваше да се водят разговори за това още с първия мандат, обединявайки всички парламентарни сили, без ГЕРБ, вероятно. Но на ГЕРБ да се предостави възможността за конструктивна опозиция. И така около идеята за националното съгласие да се формира една работеща програма за управление. Сега разговорите се водят без такава солидна основа. Има два – три пункта, по които има разбирателство, но това е крайно недостатъчно. Разбира се, ролята на президентската институция ще се коментира много по време на кампанията, още повече, че тези две кампании – за президентски и за парламентарни избори, вероятно ще се застъпят.

- Одобрявате ли изолацията, в която е поставен ГЕРБ? Ако се говори за национално съгласие, не трябва ли да се разговаря с всички – дори с опонентите?
- Нормално е една формация, управлявала толкова време като ГЕРБ да бъде поизтикана към ъгъла, но не целият парламентарен и политически дебат да се подвежда под знаменателя на това противодействие, да не кажа – с идеята за реванш. От това никой не печели. Спомням си добре, че след 1997 г. БСП като опозиция беше мачкана доста, но това беше в рамките на политическото. Сега имам чувството, че всичко става много лично и няма спиране. Едни, втори, трети избори… В един момент дневният ред трябва да бъде различен, а не само смяната на модела Борисов. Трябва да се промени политическият модел на България. И за това съм апелирал още през 2008 г. Това означава да се реши въпросът със съотношението мажоритарна – пропорционална система, ролята на партиите. Един куп въпроси, които трябва да бъдат решени и които можеха да са в дневния ред на парламента. Сега се създават един куп комисии, които имат цел единствено да изровят, да изчегъртат всичко от управлението на ГЕРБ. О кей, но не виждаме хоризонта, перспективата.

- За какво говори размяната на реплики между Радев и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по темата за Родината, която президентът започна и то по време на консултации, където уж трябва да се търсят допирни точки?
- За мен този изострен дебат не е добър. Въпросът, който постави г-н Карадайъ е с основание – министър Кирил Петков не може да се измъкне единствено с емоционалното обяснение за това, че родината е в сърцето му, а пък конституционните изисквания нямали никакво значение. БСП изгоря с една такава кандидатура навремето - с кандидата за премиер Петър Бояджиев. Говоря като изстрадал. Но още по-необяснимо е това, че президентът, който трябва да брани държавността и конституцията, застъпва една такава теза. Не че няма основание да пита, но може в друг разговор, по друг повод да бъде коментирано и онова изказване на г-н Карадайъ за Родината. Но в случая звучеше като в една добре позната приказка, ще я перефразирам малко – а вие защо биете мургавите. Не е коректна и не е ползотворна такава дискусия.

- Президентът Радев надскача ли правомощията си, както твърдят опонентите му?
- Вече е трудно да се каже, но доколкото определени среди подеха темата за президентската република, аз бих казал, че в момента имаме повече от онази полупрезидентска република, каквато има във Франция, например. Вероятно това имат предвид някои, говорейки за надскачане на правомощията. Президентът има правителство, има силовите структури, има цялата власт и я има вече 6 месеца, може би ще станат и 10, знае ли човек. Така че формално той има лостовете, чрез които да налага своите виждания. Друг е въпросът, че има министри в служебния кабинет, които се престарават в това да докажат своята преданост към патрона на кабинета.

- Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков ли имате предвид?
- Мога да посоча половин дузина, но не искам, защото има и имена, които правят добро впечатление. Един Янаки Стоилов, не защото сме били съпартийци, ние по-скоро сме били опоненти в БСП, но трябва да кажа, че прави силно впечатление като министър. Очевидно има линия, която следва, но я следва интелигентно и професионално.

- Има ли изход от омагьосания кръг на избори след избори, които не пораждат парламент, годен да излъчи правителство?
- На всички ни се иска следващият парламент да бъде по-работещ, да бъде по-конструктивен. Не съм сигурен в това, защото съставът очевидно ще бъде сходен, да не кажа идентичен. Затова, пак ще кажа, добре е сега, преди да се отиде към избори, както и по време на самата кампания, колкото и остра да е, да се съхранят малкото мостове, които са останали. И да се градят нови. И дебатът да бъде върху политиките. Да се говори по здравеопазването, макар че вече няма време – ние сме в цайт нот. И понеже стана дума за министрите, ще кажа – за мен здравният министър е провал. И, ако няма и обществена нагласа, и политическа подкрепа, нищо добро не ни чака. Но този дебат – за здравеопазването, за енергетиката, за отношенията с Европа, за мигрантския натиск, заедно с някои по-стратегически трябва да бъдат предмет на дебат. А не измислените обвинения и полемика по т.нар. алтернатива, статукво и протестъри.

- Защо на 32-ата година от началото на демокрацията се оказа, че многопартийната система не функционира? Два пъти гласувахме, а правителство няма.
- Въпросът е, че тази система, която в началото дълго време се развиваше по линия на двуполюсния модел, който не беше добър, сега стана многополюсна и всеки е срещу всеки. Идеен дебат няма. Сега дебатът е измислен и както вече казах, трябва да се смени моделът. Трябва да се направят съществени промени. Но за това трябва време и трябва конструктивизъм от всички, които са в парламента.

- Какви промени трябва да се направят? Президентска република?
- Не. Не съм чул мнението на президента Радев, но мисля че той е против. По-скоро има среди, близки до „Дондуков“ 2, които искат да се докарат, да направят добро впечатление на президента и изровиха тази теза. Тя категорично е неприемлива, но, ако иска някой може да я вкара в дебата. Казано в кръга на шегата, ще съм един от печелившите от една такава промяна, защото при това положение, при промяна на конституцията ще имам право да се кандидатирам отново. Но сериозно казано, те не могат да съберат депутати, за да изгласуват един кабинет, а какво остава да търсят мнозинство за промяна на конституцията и то по теми, които са много противоречиви.


През 2008 г. бяха обсъждани дълбоки промени в рамките на формата „Български дебати“. При необходимост съм готов да извадя тези идеи. Те предвиждаха промяна в системата за гласуване - 50 на 50 мажоритарен и пропорционален вот. В закона за политическите партии, включително финансирането на партиите, но не в посоката, която предлагат популистите – 1 лев на глас. Трябва да се намери формулата. Реформи в съдебната система, но не да се сведе всичко до мястото и личността на главния прокурор. Трябва да се бръкне по-дълбоко. Да не се смени просто модела "Борисов" с модела "Слави Трифонов", например.

Интервю на Красина Кръстева, Епицентър


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    61 20 Отговор
    Ако си мисли, че и той не е за затвора ,жестоко се лъже!!

    Коментиран от #46, #55

  • 2 БКП=герп+сдс

    50 18 Отговор
    + дпс.


    Депесарският плъх се показа.
  • 3 Този и Станишев ритнаха предложението

    27 12 Отговор
    На Путин в София за " Южен Поток " и нова Атомна ! И всичко прати на наследника на Абдул Азис ! Но затова на колене молехме за ХЪБ !
  • 4 Пожарникар

    62 24 Отговор
    Първанов играе в полза на Боко тиквата, глупак....
  • 5 1944

    23 7 Отговор
    Защо "тупате топката"?
    Избори на 12.09.2021г.
    Агитация не е необходима.
  • 6 Ей го

    43 9 Отговор
    на и другаря Седефчов !
  • 7 А бе нужен е у нас ако не Ма/дан ,

    9 8 Отговор
    То поне нещо като ТАЛИБ/Н !
  • 8 демагог

    39 10 Отговор
    когато един завършен кадър на дс прави анализи,гледам към небето!

    Коментиран от #13

  • 9 Сатъра на Хана

    42 9 Отговор
    Не го мислете Гоце, Сина му е хотелиер с Мутренски пари - взе заем от СИК за СПА хотел 4 звезди . Той и Хамстера Сергей ххх БСП - в списъка са заедно с Рапона и Доган
  • 10 наблюдател

    19 64 Отговор
    Браво на господин Първанов-това е НадПартиен Президент!А не като шофьора на руския самолет!

    Коментиран от #34

  • 11 Пич

    34 10 Отговор
    " Новите " се оказаха едни обикновени жадни за власт и пари , простаци и селяндури... А какви са тези , които се оставиха да бъдат излъгани толкова елементарно от такива...!!!???
  • 12 продал на герб

    19 12 Отговор
    арчиси парите от б,б и мълчи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Един друг

    32 11 Отговор
    Този е от групата на Бойко-никога нищо срещу ГЕРБ.Никога никъде не отиде в Европа щото там им свети че е руски човек.И Людмил Стойков е негов човек - обраха пернишки златни заводи.
  • 15 НЯКОЙ

    33 13 Отговор
    Първанов, ако сме искали да те слушаме, сега щеше да си президент! Бившите президенти и министри си остават бивши, вече е късно да дават съвети - не ги четем, защото е губене на време, нямат стойност!
  • 16 Алоо

    25 11 Отговор
    Какво национално обединение с партиите на статуквото бе господин агент на ДС ? Много искат да няма вкарани в затвора крадци и предатели на България . Преговори с тях и договорки не се правят , по това ще разберете кой мисли истински за България и за истинска промяна на модела до сега.

    Коментиран от #22

  • 17 среднощен

    24 22 Отговор
    "Първанов: Лидерите на протестите дойдоха от статуквото и начертаха разделителна линия.."; Първанов е класи над днешните политици - ФАКТ... Още в заглавието удря в десетката....!
  • 18 тиквата

    25 9 Отговор
    този създади дпс виште го този наглец
  • 19 САЩ

    23 9 Отговор
    Първанка теб освен лова друго интересували те?
    Сезона е открит бегай да гърмиш по беззащитните животинки.

    Коментиран от #30

  • 20 Мим

    17 4 Отговор
    И той има много противоречиви и лични изказвания,а и някакви намерения,които няма да го огреят..
  • 21 голям шлем

    10 6 Отговор
    Гоце мархаба ба!
  • 22 Мисли

    17 13 Отговор

    До коментар #16 от "Алоо":

    Мисли като пишеш някакви простотии.Човекът казва,че ръководителите на новите партии са от СТАТУКВОТО.Ами то си е така."Преоблякал се Илия,пак в тия".Пък и много ми е чудно как все за затвор говорите.Та ,който е бил във властта,няма да знае сигурно как да го направи така,че да няма следи?! Това да не ти е на село,да откраднеш една кокошка и да вдигнеш шум.Ама,че и новите ДРАПАТ за властта НЕза благото на теб и мен.Е..Първанов е прав,че трябва да намерят начин да се обединят за доброто на България. САМО СЪС ЗЛОБА НЕ СТАВА.

    Коментиран от #35

  • 23 1234

    17 12 Отговор
    Гоце, не ти прочетох брътвежите. 4 бюлетини пуснах за теб, а след това ти ме предаде, ставайки патерица на Тиквата.
  • 24 666

    16 10 Отговор
    Не преписвате задължения на ПРЕЗИДЕНТА. Партиите да си гледат парламентаризма, ако са искали правителство щяха да го изберат. Като не могат да се понасят избори до дупка докато не се ИЗЧАГЪРТА СТАТУКВОТО. Руския посланик внуши че изборите са скъпи за майка България, НО КОРУПЦИЯТА И ЗЛОУПОТРЕБАТА С ВЛАСТ СА МНОГО ПО-СКЪПИ. БРАВО РАДЕВ САМО НАПРЕДЕ ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дърта Комуняга

    18 6 Отговор
    най богатия комунист, лицето на задкулисието, колко милиона имаше в ктб, я си кажи ???
  • 27 Бамбука

    5 5 Отговор
    Не можем да отречем че мижитурките у нас са на изчезване.
  • 28 Zero

    18 9 Отговор
    Първанов , ти си кръгла нула за българският народ !Цялото ти президентствуване се изчерпваше с Новогодишната реч и ловджийските ти "подвизи " !

    Коментиран от #39

  • 29 5577

    14 15 Отговор
    Цялата работа беше че прокурора засегна мутри. Един избяга в Дубай друг в Сърбия трети доброволно влезе в ареста, Галевите никой не ги знае. Тия пари мобилизираха всички които са чували за политика, ма политика не направиха. Всички се замечтаха че може да направят България по добре, особенно при младите, как да не излезеш на улицата и идеята беше революция, при което на Борисов се преписаха всички човешки грехове. Дори и хора е ял. Все още липсва политика. Само прокурора да махнат и всичко ще се оправи ама...
  • 30 РЕАЛИСТ

    6 9 Отговор

    До коментар #19 от "САЩ":

    Интересува го и вечерта след лова. Докарват им в ловните хижи ученички. Нали една така му лепна трипер.
  • 31 Бамбука

    11 4 Отговор
    Очаквам и жената на синоптичката да се появи с "мъдри" слова.
  • 32 Първанов, помним те и теб като Президент

    20 9 Отговор
    "Бойко към Танов::Първанов ме помоли да видя как во става с Мишо Бирата" виж Какво ще направиш, щото му обещах на Първанов"???? Ти ли критикуваш Радев???
  • 33 Не мислиш ли

    13 10 Отговор

    До коментар #24 от "666":

    Не мислиш ли,че Президентът ТРЯБВА да обединява и да управлява,а не да разделя и да владее.Сега хората са разделени,след вдигнат юмрук.Ама КОЙсега решава съдбата на БЪЛГАРИЯ--пак комунистите.Това е добре забравеното старо.Ръководителите(Нинова,Манолова..)СА от СТАТУКВОТО.Всички са на принципа не ме гледай какво правя,а ме слушай какво приказвам
  • 34 Pilot

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "наблюдател":

    Скрий се, аз пък не искам доказали се крадци като този и всички срещу които птотестирахме да се докосват за властта ! БСП, гроб и дпс са най-големите крадци, които изгониха хората от БГ. Ей млади не останаха тука вече, обединител !!!
  • 35 Pilot

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мисли":

    Ти добре ли си , толкова следи има, че 10 осттов Белене нама да стигнат, но хората трябва да са на площада, а не в къщи ! Как го направиха румънците, сърбите, гърците, а ние спиме и все чакаме някой друг да дойде !

    Коментиран от #38

  • 36 Прудо

    16 5 Отговор
    Гоце първо да каже, откъде дръпна милионите за хотелите си.
  • 37 Демократ

    6 12 Отговор
    За Първанката бих гласувал без притеснение. Но за Разеденителя Радев никога.
  • 38 Спри

    9 8 Отговор

    До коментар #35 от "Pilot":

    Спри да сравняваш несравними неща.Нормалните хора НЕ си чупят държавата,преди да знаят как да я оправят.На някои хора явно им харесва да има хаос.Какво стана като бяхте на улицата?!Какво ще стане,ако пак излезете?!Кого този път ще сваляте?!Нали се даде право да правите правителство?!Ама къде са кадърните хора.Кои са умните и красивите?Чудя се колко хора ръсят простотии,без да мислят.Или ТОЛКОВА си могат.
  • 39 Подобър

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Zero":

    е от сегашния. Този разкъсва държавата. И си върти игрите. И хари парите И лапаме мухите.
  • 40 ДПС

    11 1 Отговор
    Първанов и Румен Петков архитектите на тройната коалиция и влизането на ДПС във власта се присъединяват към атаките😄. ДПС са озверели страшно😄.
  • 41 Ъъъъ

    6 2 Отговор
    Всичко е мили ванили,сараи, ТУЛУПИ, буджаци, олигарси,. Затова всички са срещу ИТН
  • 42 Кирил

    13 7 Отговор
    Лидерите на протестите са старите муцуни от мафията
  • 43 меги

    9 6 Отговор
    Разкарайте го този Първанов! Неприятник!
  • 44 ралф

    8 2 Отговор
    другар Първанов ,вечна дружба нрб-ссср
  • 45 ХАН КРУМ

    10 4 Отговор
    НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ АГЕНТИ ОТ ДС И ДРУГИ ПАСТИРСКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ МИНАЛИ ПРЕЗ ПРЕЗИДЕНСТВОТО,ДА СПРАТ ДА СЪВЕТВАТ– ПРОСТО ЗАЩОТО ЧИСТИМ ПОМИЯТА И ТИНЯТА НАТРУПАНА И ОТ ТЯХ.НАГЛО Е ДА СЪВЕТВАШ, КАК ДА ИЗЧИСТИМ ТВОЯТА МРЪСОТИЯ Г– Н ГОЦЕ.
  • 46 Оракула

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Въпроса ми е,
    линиите които ,
    Георги Първанов - "агента " очерта, кои са?

    Разцепи БСП и се барикадира в медиите,
    с нова" партия-гюме", колкото да не го забравят?

    А добре ли е финасово, цялата дебела рода????????????????????
  • 47 !!!?

    9 9 Отговор
    Много точен коментар на Първанов за лицемерието на Фигуранта който по най-безскрупулен начин показва българската Конституция !!!?
  • 48 Голям мислител,няма що

    7 4 Отговор
    Толкова е противен и манипулативен Първанов,че надминава и мутрата Бойко Борисов!

    Коментиран от #57

  • 49 Стършел

    2 1 Отговор
    200 милиарда са и нагоре? За какво статукво става въпрос? Пунта Мара, Пунта Рада и д-р.......
  • 50 JEFF

    2 4 Отговор
    Пенсионерските клубове не работят ли ? Стига вече стари оядени муцуни да дават съвети и да критикуват . Синдром на старостта , от него страдат много поствеличия .

    Коментиран от #56

  • 51 Мой

    3 2 Отговор
    Гоце е от архитектите на крадеца от Банкя, той носи пряка вина за създаването и добруването му
  • 52 Казуар

    2 2 Отговор
    Има снимка на която Първанов и Борисов стоят на почетна стража пред паметника на Тодор Живков в Правец.
  • 53 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    АБЕ ГАЛОШКО НАЛИ СИ ЛОВДЖИЯ ---ЗАЩО ГЛИСТЬО НА ИВАН И ВАМПИРА ФЕРА СА ЖИВИ ...И ДВАМАТА СА ТВОИ ПРОИЗВАДНИ ??????
  • 54 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Типичния представител на най-тъмната страна на статуквото дава акъл!! Тия като него по рождение са имунизирани срещу морал и почтенност за сметка на лицемерието и безочието!
  • 55 Бате

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    Гоце е с докторат в дисциплината "фунаджийска лопата ", трудно ще го вкараш в затвора.
  • 56 Умните

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "JEFF":

    хора са разбрали, че обществото се развива благодарение дързостта на младите и мъдростта на старите. Явно ти не си от умните.
  • 57 БМБ

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Голям мислител,няма що":

    нема равен за това дори, ти сънуваш за по-голем от него....
  • 58 Лъже

    3 0 Отговор
    Гоцко нагло лъже. Гоцко,Добрев и Иван Костов заедно сготвиха Жан Виденов. Сътветно кликата около Гоцко в т.ч. и Станишко вобще не пострадаха и не бяха репресирани от СДС. Репресирани,изгонени и уволнявани бяха хилядите членове и привърженици на БСП. Гоцко и колаборантите му си живуркаха долре и при Костов,и про Царчето,и при Боко.
  • 59 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ...ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
    Е ЕДИН ОТ НАЙ БЛИЗКИТЕ
    И СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ
    НА БОЙКО БОРИСОВ...
    ...ПРИ ТОВА
    ТОВА ПРИЯТЕЛСТВО
    ВЪЗНИКВА ОТДАВНА
    ОЩЕ В ПЪРВИТЕ ГОДИНИ
    НА ПРЕХОДА СЛЕД 1989Г...
    ...ТОВА ТЯХНО ЯКО ПРИЯТЕЛСТВО
    ВЪЗНИКВА В ОНИЯ ГОДИНИ,
    КОГАТО РЕАЛНАТА ВЛАСТ
    БЕШЕ В РЪЦЕТЕ
    НА НЯКОЛКО БЪЛГАРСКИ
    МАФИОТСКИ И ТЕРОРИСТИЧНИ
    ОРГАНИЗАЦИИИ,
    КОИТО ЖЕСТОКО ВАРВАРСКИ РЕКЕТИРАХА
    И ТЕРОРИЗИРАХА БЪЛГАРИТЕ
    И ОГРАБВАХА И ПРИСВОЯВАХА
    КАКТО
    БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ
    ПРЕДПРИЯТИЯ И РЕСУРСИ,
    ТАКА И ЧАСТНИТЕ...
    ...ТОГАВА ТЕЗИ МАФИОТИ
    И ТЕРОРИСТИ - РЕКЕТЬОРИ
    ЧЕСТО ИМАХА СПОРОВЕ
    И КЪРВАВИ СБЛЪСЪЦИ
    СВЪРЗАНИ С ТОВА
    КОЙ КОГО ДА РЕКЕТИРА И ОГРАБВА,
    КОЙ НА КОЯ ТЕРИТОРИЯ
    И В КОЙ СЕКТОР ДА "ДЕЙСТВА",
    КОЙ КОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ
    ДА ПРИЛАПА
    КАТО ЗАЕМЕ ПОЗИЦИИ
    НА ВХОД И ИЗХОД
    / СНАБДЯВАНЕ СЪС СУРОВИНИ
    И ИЗНОС НА ПРОДУКЦИЯТА МУ /
    ИЛИ ДА ГО СЪСИПЕ
    РЕАЛНО ИЛИ ФОРМАЛНО
    И ДА ГО ПРИДОБИЕ
    ПОЧТИ БЕЗПЛАТНО
    ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯТА...
    ...ТА ТОГАВА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ
    СПАСЯВА ЖИВОТА
    НА БОЙКО БОРИСОВ...
    ...ПОСЛЕ БОЙКО БОРИСОВ
    ЩЕДРО МУ СЕ ОТБЛАГОДАРЯВА...
    ...И ОТ ТОГАВА ТА ДО СЕГА
    СА СИ НАЙ - ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ
    КАКТО ПО ЛИЧНА,
    ТАКА И ПО МАФИОТСКА ЛИНИЯ...
  • 60 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    АБЕ ДОКАТО УМРЕШ ЛИ ЩЕ КОМАНДВАШ - НЕКАДЪРНИКО .......................................................................................................