ФАКТИ.БГ
  • статукво-
  • парламентаризъм-
  • итн

Изгорената земя на статуквото

За задкулисието не е необходимо да влиза в директни договорки със Слави Трифонов, за да насърчава подобно поведение и да постига целите си

Публикувана: 7 Септември, 2021 13:00
40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2913
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 37 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тактиката на изгорената земя се прилага от самото начало на съществуването на военното дело и се изразява в унищожаването на активи на отстъпващата войска, които биха могли да попаднат в ръцете на задаващия се враг и да бъдат използвани от него. Тази тактика се използва при отстъпление, когато челен сблъсък с твърде силния противник към този момент е немислим, а идеята е, че лишаването от достъп до важни ресурси за врага ще го отслаби постепенно, като това ще му отнеме възможността да възстановява силите си.

Силите на статуквото в отстъпление

По всичко личи, че поставени в губеща позиция и в стремежа си за оцеляване, силите на статуквото в момента използват точно този похват, а това което се опитват да „изгорят“ са институционалните механизми за нормално функциониране на парламентарната демокрация. За силите на статуквото парламентаризмът не представлява висша ценност, а средство, което би изгубило ползите, които носи, ако вече не е на тяхно разположение за експлоатация. За почти целия период на преход демократичните институции служеха просто като инструмент за натрупване на икономически и властови ресурси, тъй като бяха напълно овладяни още в самия им зародиш в началото на 90-те години. Чрез фасадни политически метаморфози, в продължение на десетилетия, задкулисието продължаваше да поддържа контрола си над институционалния ред и не срещаше сериозни заплахи, които биха могли да му го отнемат. Формалното съществуване на парламентаризма и демократичните институции беше само параван, служещ в негова полза.

Всичко това се промени с протестите през лятото на 2020 година. В обществото вече се беше натрупала критична маса, която настоя демократичните институции да започнат най-сетне реално да изпълняват формалните си функции и да престанат да бъдат просто инструмент на овладeлите го субекти. Това развитие изненада силите на статуквото и те бяха поставени в състояние на безизходица и паническо търсене на решение на този проблем. За поредна фасадна политическа метаморфоза нямаше достатъчно време, а и новата обстановка не я позволяваше. Единственият изход от ситуацията за задкулисието бе то да навлезе в режим на бавно отстъпление и да опита да „изгори“ институционалните механизми, които биха могли да бъдат използвани срещу него, в случай че попаднат в ръцете на силите на промяната. Такава стратегия би дала възможност за прегрупиране на статуквото и за размиване на моментната сила на неговите врагове.

„Има такъв народ“ – средство за „изгаряне“ на институционалните механизми

Най-удобното и ключово средство на задкулисието за „изгарянето“ на институционалните механизми на политическата система и отслабването на първоначалния устрем на силите на промяната се оказа партията на Слави Трифонов. Разрушителното поведение на тази политическа формация от последните месеци нанася сериозни поражения върху основите на парламентаризма. Самото ръководство на „Има такъв народ“ по всяка вероятност дори не осъзнава ролята си в този процес и може би наистина вярва, че деструктивните му действия са оправдани и необходими, но това превръща „Има такъв народ“ в още по-ценен инструмент за статуквото при осъществяването на тактиката на изгорената земя. По този начин разрушителната енергия на „Има такъв народ“ е още по-автентична и способна да нанесе тежки щети на институционалния ред в страната. За задкулисието не е необходимо да влиза в директни договорки със Слави Трифонов, за да насърчава подобно поведение и да постига целите си. Слабостите и пробойните в редиците на „Има такъв народ“, изразяващи се в политическо дилетантство, слаб кадрови състав и възможности за инфилтриране на средните нива в партията, са толкова много, че силите на статуквото могат успешно да насочват поведението на „Има такъв народ“ без директно да координират действията си с ръководството на партията. В крайна сметка, какъв е точно технологичния процес за оказване на влияние на задкулисието върху поведението на „Има такъв народ“ не е от чак такова значение – важното е, че това се случва по един или друг начин.

Провалът на партиите – последната възможност за статуквото

Въпреки по-сериозния им политически опит, при останалите формации на промяната също не липсват слабости. Сложните организационни конструкции и коалиционни формати на тези политически субекти, както и съобразяването им с крайно радикализирани партийни привърженици, силно ограничават действията на ръководствата им и възможностите за вземане на оптимални решения. Тези обстоятелства, подсилени от действията на задкулисието и деструктивното поведение на „Има такъв народ“, раздробяват силната протестна вълна на малки враждуващи агитки и отблъскват по-умерените хора. Резултатът е, че за българското общество доверието в ефективността на парламентарната система се срива, а това е от полза единствено за намиращото се в отстъпление статукво.

Назначеният от президента служебен кабинет среща в пъти по-високо одобрение сред българите отколкото Народното събрание и парламентарно представените формации. След поредния провал около избирането на редовен кабинет, обществото вече започва да губи надежда, че парламентът въобще е способен да излъчи ефективно правителство каквото само една личност като президента Радев успя с лекота и без сложни междупартийни взаимоотношения бързо да направи. Атаките на „Има такъв народ“ срещу най-одобряваните министри в служебния кабинет допълнително засилват разочарованието от поведението на партиите сред българското общество. Тези процеси са опасни за парламентарната демокрация, тъй като са предпоставка за началото на дебати относно фундаментална промяна на политическата система, каквито впрочем вече започваме да виждаме, а подобно развитие няма да бъде прецедент за българската история. Особено притеснителни са сходствата с периода между двете световни войни.

Истината е, че дори евентуална промяна на политическата система временно да даде възможност на реформистко настроени и качествени личности да бъдат част от властта за известно време, дългосрочно това ще бъде единствената възможност за прегрупиране на статуквото и за изход от неблагоприятната за него ситуация. Съществуващите механизми на сегашната политическа система могат да бъдат достатъчно ефективни, стига да попаднат в правилните ръце и е нормално статуквото да опита всичко възможно да ги „изгори“ преди това да се случи. Евентуални дебати относно ефективността на политическата система биха били от полза най-вече именно за силите на статуквото, тъй като това би изместило фокуса от най-важните въпроси за съдебната реформа и би предоставило достатъчно време на задкулисието да се прегрупира и да планира повторно овладяване на потенциално нов институционален ред.

И все пак, тактиката на изгорената земя остава отчаян ход на отстъпващ противник, правещ всичко възможно да избегне съкрушителния удар. Дали той ще бъде нанесен зависи най-вече от зрелостта на българското общество.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти?
Линк към резултатите


Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 37 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Хихи
1 Отговор
Понеже различни бабки предлагат 500к итн виновен 😄😄😄😄😄

Коментиран от #20


Оценка:
-25 +9

alo
2 Отговор
На какви наркотици ги пишете тези неща, бе хора?

Коментиран от #17


Оценка:
-14 +16

Още един
3 Отговор
псевдоинтелектуалец, който иска да си остане 30 годишната смрад на власт.

Оценка:
-14 +11

Прокопиева
4 Отговор
боза! И то вкиснала! Пълен бълвоч!

Оценка:
-13 +11

гост
5 Отговор
Много ги е страх ченгетата, изкараха още един идиот на фронта да залива с помия и да се прави на умен.

Оценка:
-15 +9

Говорит Москва
6 Отговор
Чалгарите от "Нема такива боклуци" са момчета за мръсни поръчки на мутрата и д-р Меди Доганов!

Коментиран от #8, #10


Оценка:
-5 +24

Гостот Силистра
7 Отговор
тези нещсници ще върнат гробарите и мафиотите от вмро на власт!

Оценка:
-5 +16

Сбърка ва
8 Отговор

До коментар #6 от "Говорит Москва":


На марсианците са! Има нови опорки!

Оценка:
-2 +8

ресда
9 Отговор
ИТН + ДПС и ГЕРБ - мафия!

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +20

10
Този коментар е премахнат от модератор.
100perа
11 Отговор
Най-после нещо, което като цяло е смислено и свежо.
Не съм съгласен напълно с всички изводи, но основното е точно - да, ИТН тотално обърква нещата. Тя не е анти-статукво, а анти-системна партия. Или поне действията й са като на такава. Не осъзнават, че борбата срещу системата е всъщност в подкрепа на статуквото.
А нашата, българската система на държавно устройство е достатъчно добра - парламентарна демокрация. Която е и най-доброто измислено досега.

Оценка:
-8 +15

Електра
12 Отговор
Днес в едно интервю, Борис Марков от СДС каза, че Мая Костинбродска е венерическото заболяване на политическата ни система. Аз бих добавил, старата мома Дончева, Гнома, Рада и Купона, и всички партии, на уж на промяната, водени от Кауна Радеф, че са заразени от тая болест, както спинозната Импексова партия, на Краднелия Сланинова...

Коментиран от #19, #21, #24


Оценка:
-19 +5

Да те
13 Отговор

До коментар #9 от "ресда":


поправя, та да знаеш и да не се смеем! ДБ=герб, дпс и бсп! Това е злото на България, окупирало я! Крадящо и кроящо подлост и лъжи!

Оценка:
-5 +5

Вангелий
14 Отговор
Спокойно !! Споко !!! Баце се връща ! Ша ви оправи работата !

Оценка:
-15 +3

Пискалков
15 Отговор
ПИСНА МИ НА ПИСКАЛКАТА! ПИСКАЛКАТА МИ ПРАВИ ПИС-ПИС-ПИС.....

Оценка:
-4 +2

16
Този коментар е премахнат от модератор.
0001
17 Отговор

До коментар #2 от "alo":


ЯВНО ТВОИТЕ СА ПО СИЛНИ.

Оценка:
-4 +6

Gowo
18 Отговор
Много точен анализ.Чидя се , кой би турил минус на такъв точен коментар.Явно силите на статуквото.Или футболни фенове изпълнени със съдържание глави колкото има в една футболна топка

Оценка:
-7 +10

19
Този коментар е премахнат от модератор.
пунчо
20 Отговор

До коментар #1 от "Хихи":


СЛАВЧУ ПРЕЗИДЕНТ, ТОШИТУ ПЪРВА ДАМА!
УСПЕХ БУДНИ БЪЛГАРИ!

Оценка:
-1 +8

Gowo
21 Отговор

До коментар #12 от "Електра":


Останаха ви само цинизмите и примерите с кухо съдържание.То вие крадците от прехода и друго не знаете.На каквото сте научени и можете това правите Заплахи и изнудване и грубости

Оценка:
-1 +12

Реалист
22 Отговор
Добре, четейки коментарите, над 90% от Българите защитават Татяна Дончева и Изправи Се Мутри ВЪН, Ние Идваме, Стани Да Седна. Защо тогава вече на два избора са все с по 5% процента??? Пак ли затова задкулисието са виновни? Нали Мишо не брой гласовете?

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +4

Ехо
23 Отговор
Автора, точно в ТАЗИ политическа система е причината! Имаме псевдо демокрация, която осигурява изроди на власт! И ги държи там до като искат! Новата система трябва да гарантира политици с висок обществен морал и професионални възможности! Ще стане чрез предварително обявяване на биографиите на кандидатите за всяка държавна власт, мажоритарни избори, разделение на властите и задължителна крайна мандатност за всяка власт! Партийните върхушки не го искат!

Коментиран от #26


Оценка:
-6 +5

Лекар
24 Отговор

До коментар #12 от "Електра":


А седесарите ? То ясно, че сте турско-американски слугини, ама какво "венерическо заболяване" имате, та си мъж, а пишеш под женско име.?
Потърси помощ!

Оценка:
-2 +9

Gowo
25 Отговор

До коментар #22 от "Реалист":


Имаш проблеми с овладяването на информацията.Добре четеш но неправилно го разбираш.Щом Мая Манолова и Дончева стигнаха до положението да привикват Гешеф и Доган и Борисоф, значи са де факти в позицията на по силния противник.Нещо, не мислимо преди година.Чети и разбирай правилно какво е писано.Щото....и един бивш премиер се прави на прос и луд....Ама до време...

Оценка:
-3 +10

Gowo
26 Отговор

До коментар #23 от "Ехо":


Автора казва , че дори и в тази политическа система е останало нещо все още надеждно и вършещо работа.Стига да е попаднало в правилните ръце.А в ръцете на задкулисието , то е инструмент за постигане икономически , финансови или не дай си боже предателска политика в интерес на чужди държави Нещо което не е спряло от началото.И сега , задкулисието ,,изгаря" всичко .За да възпрепятства всеки ход напред

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +11

100perа
27 Отговор

До коментар #26 от "Gowo":


Браво! Точен отговор.
Само искам да добавя, че когато рушиш една система на държавно устройство (управление), все пак трябва да заявиш, каква друга или нова система предлагаш. В случая - от парламентарна република, на каво искаш да стане България, как да бъде променена Конституцията, в която пише "Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление." Това е тя, системата. Каква искат от ИТН да бъде - президентско управление, монархия или какво?

Коментиран от #28, #32, #33


Оценка:
-0 +13

Искат
28 Отговор

До коментар #27 от "100perа":


пряка демокрация!

Коментиран от #30


Оценка:
-3 +1

Бамбука
29 Отговор
ИТН направиха това за което ги бяха създали. Да разбият "статуквото" не успяха, но вкараха държавата в политическа криза. Жалко, но явно ще трябва да преминем и през тази мръсотия за да се опитаме да създадем нещо здраво, което да оставим на децата си.

Оценка:
-4 +5

100perа
30 Отговор

До коментар #28 от "Искат":


Пряката демокрация не е система на държавно устройство и управление. Точно обратното - тя е елемнт от някаква система. Напр. в Швейцария (наричана "страната на референдумите"), която е еталон в това отношение с многобройните си референдуми. Но това не означава, че не е конфедерация (както се води официално), тя е федеративна парламентарна република, като всеки от 26-те кантона има свое правителство, парламент и конституция... Това е системата на държавното им устройство. Такова нещо ли искате от ИТН?
Няма значение, дали напр. депутатите ще се избират мажоритарно или ще са 120 вместо 240 - тези неща не променят системата.

Оценка:
-1 +4

Фин
31 Отговор
Обаче с простотия и чалга прийоми няма да постигнат нищо!

Оценка:
-1 +5

Gowo
32 Отговор

До коментар #27 от "100perа":


Ами не е нужно да измисляме топлата вода.Има работещи държави за пример.И няма как да не е пример защото държавите им печелят яко.Хората са доволни.Нека видим как е при тях.И да правим същото.И резултатите непременно ще дойдат.За народа трябва само добре работещи институции и правото им на свобода.А сега какво е.Народа бил прос.Глупав.Неспособен.Гаден.Бунтар.Непррдприенчив и незаинтересуван.

Коментиран от #34


Оценка:
-1 +7

Gowo
33 Отговор

До коментар #27 от "100perа":


Също така , трябва да се изчистят старите и неработещи закони още от комунизма Например отговорността за станалото Има престъпление.Вината обща.Държавата плаща.Плаща ама.....държавата беше обща.Бъркаш в общото и не се разбира.Сега кой плаща.Народа.Що не плащат богатите които са преките виновници за глобите и нарушенията

Оценка:
-1 +4

100perа
34 Отговор

До коментар #32 от "Gowo":


Вярно е това, което сте написал/а. Просто трябва да повярваме в силите си и да отстояваме правата си.
И да не забравяме, че първото ни Народно събрание (първо Велико народно събрание) е било проведено от "простите хорица" в Оборище още преди Освобождението...

Оценка:
-0 +3

НЯКОЙ
35 Отговор
Много проницателно!
Българи, не гласувайте за ИТН, ГЕРБ и ДПС !!!
Ако искаме да спасим България от унизителното последно място !!!

Коментиран от #36


Оценка:
-2 +7

Имаш
36 Отговор

До коментар #35 от "НЯКОЙ":


правописна грешка! Правилното е Дб = герб, дпс!

Оценка:
-2 +1

Матей
37 Отговор
Проявите на особено недоволство,цяло лято демонстрации и митинги,не е показател за зрялост.Зрялост е когато възмутения народ излъчи свои представители,които да завземат властта,и да му решат проблемите.А в случая наблюдаваме подмяна,измама,натрапване на чуждородни елементи.И вместо да последва мигновена имунна реакция,изхвърляща чуждото тяло от организма,имаме каталепсия,привидна смърт,кома,безчувствено отпускане.Присаждат се и нови импланти,нео-юпита,те се групират и подготвят да овладеят властта,търкаляща се по улицата.

Оценка:
-0 +1

38
Този коментар е премахнат от модератор.
malkija
39 Отговор
Дайте на г-н Алипиев не по-вече от една овца и да отива веднага да я пасе.С две вече би се объркал съвсем!Отдавна не съм се смял така,

Оценка:
-3 +0

Йеронимус БОШ
40 Отговор
БОЙКОВЩИНАТА властва в БЪЛГАРИЯ. Простащината е непобедима. Да живее бай Ганьо ! Ура !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Цветелин Кънчев
Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев с коментар за вота
Президентът Румен Радев не им върви по гайдата и това вбеси БСП"

Още бисери
ТОП 5