Last news in Fakti

22 Септември, 2021 20:30 7 458 33

Митове и факти за ЧСИ (Втора част)

  • чси-
  • съдебен изпълнител-
  • митове-
  • факти-
  • цветанка тодорова

По искане на взискателя изпълнителното производство може да бъде продължено от друг съдебен изпълнител в същия район на действие

Митове и факти за ЧСИ (Втора част) - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Образуването на изпълнителното дело е регламентирано в чл. 426 от ГПК, където се посочва, че: „Съдебният изпълнител пристъпва към изпълнение по молба на заинтересованата страна на основание представен изпълнителен лист или друг акт, подлежащ на изпълнение. Като в молбата си взискателят посочва начина на изпълнението. Той може да посочи едновременно няколко начина, само ако това е нужно за удовлетворяване на вземането му. В течение на производството той може да посочва и други начини на изпълнение. Взискателят може да поиска от съдебния изпълнител да проучи имущественото състояние на длъжника, да прави справки и да изисква преписи от документи.

Следва да се има предвид, че съдебните изпълнители и техните правомощия се определят на база на т.нар „местна компетентност“ уредена в чл. 427 от ГПК, където се посочва, че: „Молбата за изпълнение се подава до съдебния изпълнител, в чийто район се намират:

1. недвижимите имоти, върху които е насочено изпълнението;

2. движимите вещи, когато следва да се извърши тяхното предаване от длъжника;

3. постоянният или настоящият адрес на взискателя или длъжника - по избор на взискателя, по вземане за издръжка, възнаграждение и обезщетение за работа или обезщетение за вреди от непозволено увреждане;

4. местоизпълнението на задълженията за действие или бездействие, когато се иска изпълнение на такива задължения;

5. постоянният или настоящият адрес или седалището на длъжника;

6. имуществото на длъжника, върху което е насочено изпълнението, когато той няма постоянен адрес или седалище на територията на Република България.

След образуване на изпълнителното дело по правилата установени в чл. 427, ал. 1 от ГПК взискателят може да поиска от съдебния изпълнител налагане на запор или възбрана върху вещи на длъжника, намиращи се в района на друг съдебен изпълнител. След налагане на запора или възбраната съдебният изпълнител препраща изпълнителното дело на надлежния съдебен изпълнител, който да извърши опис и продан на вещите, намиращи се в неговия район.

Следва също така да се има предвид, че когато изпълнението е насочено към парични вземания на длъжника от трето задължено лице с постоянен адрес или седалище в друг съдебен район, изпълнителното дело не се препраща.

По искане на взискателя изпълнителното производство може да бъде продължено от друг съдебен изпълнител в същия район на действие. В този случай извършените действия запазват силата си. Ако поискано изпълнително действие не е извършено, внесените авансово такси се изплащат на съдебния изпълнител, на когото е препратено делото. За изпратеното изпълнително дело се уведомяват длъжникът и третото задължено лице. Разноските, свързани с препращането на делото, остават в тежест на взискателя.“

Правомощията и на двата вида изпълнители са уредени в чл. 431 от ГПК, където се посочва, че: „Съдебният изпълнител, ако това е необходимо за изпълнението, може да нареди да се отворят сгради на длъжника и да претърсва неговите вещи, жилище и други помещения.

Държавните учреждения, общините, организациите и гражданите са длъжни да оказват съдействие на съдебния изпълнител. При поискване полицейските органи са длъжни да окажат съдействие на съдебния изпълнител при възпрепятстване на изпълнението на неговите функции.

Съдебният изпълнител има право на достъп до информация в съдебните и административните служби, в т.ч. органите на Националната агенция за приходите, поделенията на Националния осигурителен институт, на централния регистър на ценни книжа, воден от Централния депозитар, на централните депозитари на ценни книжа, на лицата, водещи регистър на държавни ценни книжа, на контролните органи по Закона за движението по пътищата и на други лица, които водят регистри за имущество или разполагат с данни за неговото имущество. Той може да прави справки и да получава сведения във връзка с изпълнението, както и да иска копия и извлечения от документи.

За информацията описана по-горе, необходима за съответното изпълнително производство, както и за вписване на обезпечителни мерки по него се дължи съответната държавна или местна такса, освен в случаите по чл. 83, ал. 1 и чл. 84 от ГПК, както и когато информацията е получена по реда на Закона за електронното управление. Таксата се заплаща от взискателя и е за сметка на длъжника.

В случаите, когато личното присъствие на длъжника е необходимо и той не се явява, въпреки че е получил призовка за това, съдебният изпълнител може да нареди на полицейските органи неговото довеждане.

При необходимост съдебният изпълнител може да поиска от органите на Министерството на вътрешните работи спиране от движение на моторно превозно средство, върху което е насочено изпълнение за срок до три месеца.“

Следва да се обърне специално внимание, че взискателят е този, който решава дали да поиска от съдебния изпълнител посочените в чл. 426, ал. 4 от ГПК и чл. 18, ал. 1 от ЗЧСИ действия.

Изпълнителният процес се образува и води по волята на взискателя и съобразно неговите искания отправени към съответния съдебен изпълнител.

Цветанка Тодорова е родена в София. Завършва право в СУ "Свети Климент Охридски". Адвокат е от 2018 г., като преди това е заемала позициите: "юрисконсулт при Национална компания индустриални зони", Главен юрисконсулт на ВМА и Главен юрисконсулт на Национален център по трансфузионна хематология.

За контакт: [email protected]


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    73 4 Отговор
    Колко черги са подпалили тия бок.лу.ци...такова животно ЧСИ нема никъде, само тука. Ама, така е като ги търпим да издевателствата над народа. Народ? Не народ, а мърша! Сами сме си виновни.

    Коментиран от #29

  • 2 Точно

    59 3 Отговор
    така,те имат права а народа е длъжен да ги търпи.13 години изплащах апартамент,накрая ми го взеха,длъжник останах пак към банката и съдия изпълнители.Служебният ми защитник не си вдига телефона за да ми даде някаква информация.С две думи те винаги са прави.

    Коментиран от #8, #9, #31

  • 3 459

    59 1 Отговор
    ЧСИ са лешояди, облечени с власт и неподлежащи на контрол. Всички тези писания са опит да се внуши, че ЧСИ-тата действат в рамките на закона.
  • 4 Ужасонн

    37 1 Отговор
    Долни п€€р@си и крв
  • 5 Хахаха...

    49 3 Отговор
    ЧСИ са творение на Борисов.Неговите хрътки.Да тормозят хората.Спомням си преди години беше настанал пълен хаус.Що народ беше осъден без уведомение и незнание,че ги съдят.
  • 6 Тато из Правец

    14 4 Отговор
    Кой не скача е червен! Бухахахааааааа
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 И защо не унищожи апартамента?

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Точно":

    Напълни го до тавана с пръс пясък и пусни водата да тече така че да натежи на сградата и да се изтърбуши и да го вземат😂😂😂😂
  • 9 Абе мафия

    31 3 Отговор

    До коментар #2 от "Точно":

    Една моя позната чак в Германия я откриха.Намериха и германския номер .Смятай за какво преследване става въпрос и то за 4 бона които дължи със лихвите.И звъни едно ЧСИ и заявява че е образувано пред съдебно дело и ако не плати дължимата сума щели да я осъдят по бързата процедура....

    Коментиран от #30

  • 10 Факт

    31 0 Отговор
    Всички закони се гласуват в парламента, не е луд този който яде баницата
  • 11 qwr

    25 2 Отговор
    ЧСИ може да има право да иска от МВР принудително да му докарат някой, ама МВР нямат право да довежда никой при него.
    Призовки от ЧСИ -...леле мале....голям смях
  • 12 Хлдмци

    9 0 Отговор
    Сериал :)) сеир все тая тъпа статия
  • 13 Порно

    25 0 Отговор
    Това реклама на адвокат с малък стаж ли е? Щото в закона пише , че рекламата на адвокатите е забранена.
  • 14 Сократ

    31 2 Отговор
    Митовете са, че са полезни, фактите са, че са вредни.
  • 15 Ощетен

    27 2 Отговор
    В Кърджали ЧСИ СИРАКОВ МИ РАЗБИ ЖИВОТА МОЯ И НА СЕМЕЙСТВОТО МИ КРЪВ ПИКАЕХ МЕ ДОКАТО НЕ МУ ВЪРНАХМЕ ПАРИТЕ И КОЛКО ХОРА ИМА ОЩЕ С НАШАТА СЪДБА И С ТЕЗИ ИСТРАДАНИ ПАРИ СИ ПОСТРОИ ХОТЕЛ ГЛАВАТАРСКИ ХАН
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 123 АЗ

    24 1 Отговор
    ЧСИ са най големите боклуци да си е.ат май...а има начин да ги ш.б.те лев не могат да вземат

    Коментиран от #18

  • 18 0808

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "123 АЗ":

    ...ква е таз дебела, тъпа дунда? Аре у лево..
  • 19 Ч СИ озаконената мафия в държавата!!?

    10 0 Отговор
    Какво стана с Шефава ЧСИ, 15 000 000Евра в Овшорка, подаде оставка и до там, изчезна!! Как се изкарват такива пари!!!! В Монтана, ЧСИ Мая Иванова рябжтят заедно с Фидосова и двама бивши милиционери, взеха, Дърводелско предприятие на Софийска фирма, продадоха го на Местен щитар за 1/6 от пазарната цена!! Нотариус по зделката Фидосова!! Предприятието е в сМеляне общ ГДамяново Монтатски феодален окръг!! Със Едта фалшива скица от ю общината с Кмет Т ТОДОРОВ-СВИНАРА ВЗЕХА И ПРЕПРОДАДОХА ПРЕДПРИЯТИЕТО!! УЗАКОНЕНО, ПРЕЗ МОНТАНСКИТЕ СЪЗИЛИЩА, КОГАТО БЕШЕ ФИДОСОВА ШЕФ НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА!! НИКОЙ НЕ МОЖЕШЕ В МОНТАНСКИТЕ СЪДИЛИЩА ДА НЕ ОТСЪДИ, КАКВОТО КАЖЕ ТЯ, ИНАЧЕ ТЕФТЕРЧЕТО НА ЗЛАТАНОВ::, "ТОЗИ ДА БЪДЕ УДАРЕН, ТОЗИ РАЗМАЗАН"??? СОБСТВЕНИЦИТЕ НА СОФ ФИРМА ИМАХА ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ, КУПЕНО НА ТЪРГ, ПЛАТЕНО, ЕДНА ФАЛШИВА СКИЦА, БЕЗ ЗАВЕРКИ, БЕЗ ПОТПИСИ, БЕЗ ДАЕ ПЛАТЕНА В ОБЩИНАТА, БЕЗ ДА Е ПОРЪЧАНА ОТ СОБСТВЕНИКА НА ИМОТА, С НЕЯ ВЗЕХА ИМОТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ПРЕЗ МОНТАНСКИТЕ съдилища с ЧСИ Мая Иванова!!! Нотариус Фидосова!! Управителя на Фирмата Получи Инсулт Инвалид и пише тези Редове!! Жалвал съм се, само не на Папата!! ОПГ!! Престъпници, ПРОКЛЕТИ да сте!!
  • 20 Шефа на ЧСИ??

    4 0 Отговор
    Шефа на ЧСИ тата???
  • 21 19!!Пиша с грешки, пръстите неме слушат

    6 0 Отговор
    Много, извинявам се, закачат и съседна буква,!!!
  • 22 Сатъра на Хана

    14 0 Отговор
    А АКО СЪДЕБНИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ УМРЕ , ПРЕКРАТЯВА ЛИ СЕ ДЕЛОТО ПОРАДИ СМЪРТ НА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ ?? Питам за един Приятел
  • 23 Сатъра на Хана

    4 1 Отговор
    Много Кефи теорията за Случайния подбор ...
    ..... Какъв е Смисъла и ...????
    ....Ами когато ловеца или тигъра отиде на Лов за диви прасета, той не знае кое прасе ще убие, а ги трепе по случаен принцип
  • 24 Тези

    9 1 Отговор
    Измамници и наглеци не са виновни! Виновен е робският народ, който вкарва в НС разни далавераджии , а те пък гласуват законите за ЧСИ. Навързани са като свински черва. Няма такава държава. Затова младите бягат като от чумаво.
  • 25 Владимир Кънчев

    13 0 Отговор
    Всички коментари са искренни и будят съчуствие но за съжаление са и наивни! ЧСИ-та ще има докато има държавни чиновници! ЧСИ-тата са най-безопасната форма на искане и вземане на подкуп! Защо държавни учреждения в това число и общините имат право да дават събирането на данъчни задължения на ЧСИ при положение , че има държавни съдия - изпълнители ? Разликата в таксите на ЧСИ и държавните съдии - изпълнители е в пъти по-голяма в полза на ЧСИ а се покрива разбира се от длъжника. Никой не държи сметка , защо един кмет дава всичките си събирания на едно определено ЧСИ, без конкурс, без каквито и да било други изисквания на закона! Така ЧСИ-то формира една "горница" на дълга, която се "делка" между него и този който го наема - държавният чиновник! Докато не се оправи законът - ( тази липса на промяна е съответно "платена" във всеки един парламент от заинтересованите - а те са всички управляващи) бедните - т.е закъсалите, ще плащат с кръвта си тези безкрайни и безмерни подкупи летящи от ЧСИ-то към когото трябва!
  • 26 С тези закони ЧСИ са без контролни,

    12 1 Отговор
    Дерат кожите на хората, нарочат ли някой, няма отървава не, Тяхната камара на ЧСИ им прекриват далавери те и бесзаконие то, което вършат!! В Съд, Прокоратура Полиция всичко работи за тях!! Тези са Престъпници, Озаконени, тези замениха Мутрите с Бухалките, тези сега, както казват самите те, "Действаме с Писалките" тези са по Опасни, скрити зад Лобиски закони, под Крилото на Държавата!! Долу Ч СИ. О ПГ!!тези са Новите Рекетьори!! Ще бъдеме Държава, когато тези бъдат Разтурени като Сдружение, Служба, организация, Камара на ЧСИ!!! Мафия!!
  • 27 25 Вл Кънчев пишат не Юристи, а

    10 0 Отговор
    Обикновени потърпевши!! Законите дават не ограничени права на ЧСИ, Продажници те в Парламента са виновни!! Всички държавни служби са длъжни да съдействат на ЧСИ??? Защото се връщат обратно пари към тези Служби!! Потърпевшия не може да се защити по никакъв начин!! За съдействие неможе и да се мисли!! Бъдещия Парламент, заеме те се със законите за ЧСИ!!! Махнете Лобиските им закони, които никой не знае до къде се простират "Правата" им!! Това е Мафия, която си копува бесзаконие то!!!
  • 28 Селяк

    9 0 Отговор
    Пишете си колкото искате статий за тези легални мафиоти които държавата създаде, ами задайте въпроса защо на осъденото лице (длъжник) му дават само 5г да си потърси правата, а на ЧСИ и фирмата изкупила кредита те нямат никаква давност и им е позволено да търсят, тормозят, наслагват всякакви такси и лихви вечно, дори след смъртта на кредитодлъжника неговото задължение се прехвърля на децата му!? Мафиотска държава!
    А защо не кажете на народа как стоят нещата с кредитите в България за да знаят всички каква мафиотска държава сте: всеки кредит от банка независимо какъв е - е застрахован от държавата на 100%! Какво означава това ли? Означава, че Петко ако изтегли 20хил лв заем от банка и по някаква причина спре да го връща - то този кредит става напълно изискуем и Петко без да е уведомен е осъден да плати цялата сума в определен срок! При изтичане на срока на Петко кредита е възстановен на банката от държавата и съответно след това бива продаден за жълти стотинки на фирма занимаваща се със събиране на кредити! И от там въпросната фирма чрез ЧСИ запорирала всички сметки на Петко, слага лихви и такси и на Петко кредита става 35хил! Това се нарича мафиотска държава! Легализирала рекетирането на хора!
  • 29 ЧСИ

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Има навсякъде! Не може да дължиш луди пари и да не ги изплащаш и да разчиташ че няма да ти разпродадът имотите!
  • 30 Меркел

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Абе мафия":

    Ами, що не си плати 4-те бона, или в Германия и е ниска заплатата?!:)
  • 31 Служебен

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Точно":

    Като не плащаш ще ти го вземат!
  • 32 Хлъц

    4 0 Отговор
    Абе,българино! Отвори и прочети целият закон за ЧСИ.Тук се губите в лични проблеми,и догадки- донякъде верни.ЧСИ е институция- държава в държавата.Юрид.лоби при Царо( самото лоби,днес са чси,или техни членове на семейството) си прогласува такива параграфи,че на практика те имат по огромна власт от премиера,и президента.Над тях е Господ.Постигнато с чл.417. На база обикновени счетов.домументи,през СРС,ти вадя изп.лист.Без дори да си уведомен,че си даден на съд,и вече осъден.Разбираш,едва когато ЧСИ ти е блокирал заплата, пенсия,цялото недвижимо и движимо имущество.И всяка банка,работодател,НОИ( пенсии, майчинство, болнични) са ДЛЪЖНИ да им превеждат парите по негова сметка.Иначе,може да Глобява и тях!!!Докато не се явиш при него,ти изпомпва всяка постъпила сума по картата.Защото банката е " длъжна" да ми ги преведе.Поставен си в шах.За да ти деблокира заплата,пенсия,или друго,трябва да подпишеш с него Споразумение,за размер на вноската.Тоест сам се признаваш,че си длъжник.И там е голямото дране.Защото си трупа отгоре такси ,понякога колкото е дължима главница на взискателя.Дори да обжалваш пред съда, това не СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО! Схващате ли в какъв капан попадате.Не дава информация,за движение на вноските,освен ако не платите " услугата"- мисля над 30 лв,и то за определен период.И забележете- първо си прибира Неговите пари,а след това погасява на взискателя Дори и да спечелите дело,ако обжалвате, преведени суми не се възстановяват, защото е " юридическа услу
  • 33 Владимир Кънчев

    5 0 Отговор
    Към "Хлъц" - разбирате ги тези неща, може да се пише още безкрайно много разбира се но ползата е никаква - поне за момента. Съществува в правото понятие "несеквестируемо имущество" с което се съобразяват само съдиите - изпрълнители. ЧСИ-тата си бършат зад.... те с него. Често ми се е случвало, ако помощи за безработица, нетрудоспособност, болнични и други такива са платени по банка, ЧСИ да ги прибира, въпреки че, те по закон са несеквестируеми. Има два пътя на защита - по съдебен ред - но кой - този който няма в себе си пет лева, да води дело срещу ЧСИ в съда и да доказва нарушаването на закона!! Сезирането на Камарата на ЧСИ е все едно да пееш на глух. Има и втори път - по протокола " Станка Марангозова" с букет бели рози ! Все по-чесно ще се използва именно той! А нека нахранените да плачат защо са се върнали мутренските времена - и за това, че има ЧСИ, колектори,банки, кредити по телефона и т.н. !!