Last news in Fakti

29 Септември, 2021 19:00 4 617 30

Срамният случай с плагиатството на Петър Илиев и въпросите, които повдига

  • петър илиев-
  • плагиатство-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • книга-
  • су-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • слави трифонов

Срамният случай с плагиатството на Петър Илиев хвърля мрачна сянка върху партията на Слави Трифонов. Но повдига и въпроси, които отиват много по-далеч.

Срамният случай с плагиатството на Петър Илиев и въпросите, които повдига - 1
Стопкадър: NOVA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Етичната комисия на Софийския университет (СУ) потвърди, че преподавателят д-р Петър Илиев е плагиатствал. Самият Илиев продължава да се смята за жертва, защото член на комисията бил учредител на „Да, България”. И продължава да твърди, че научният му труд нямал нищо общо с този на доц. Наталия Киселова. Само че казусът изглежда пределно ясен. За това свидетелства фактът, че комисията (която се състои от 10 преподаватели от различни факултети, студент и представител на администрацията) е гласувала единодушно. Тя обръща специално внимание на смайващия опит на Илиев да я "финтира", като представи пред нея съкратен вариант на книгата си, без черните следи на плагиатството, за да прикрие постъпката си.

Един болезнен въпрос

Последиците от срамния случай с плагиатството на Илиев обаче далеч не засягат само него. На първо място този случай поставя болезнения въпрос за качеството на висшето образование и науката в България изобщо. Преподавател, присвоил десетки страници, е учил на „ум и разум” студенти в най-реномирания юридически факултет - под носа (а може би и благодарение на нехайството) на научната общност.

Заплащането на учените в България като цяло остава мизерно, интелектуалният труд е жестоко и несправедливо подценен. Случаят „Илиев” обаче сега дава коз в ръцете на всички, които смятат, че си е съвсем в реда на нещата „даскалът” да получава по-малко от "пъдаря". Категоричното решение на Етичната комисия на СУ все пак дава известна надежда: когато бъдат установени, подобни случаи ще бъдат санкционирани, а не прикривани - високите стандарти не са само на хартия. Ала не можем да не си зададем и въпроса: Нима няма и други? Защото ако г-н Илиев беше просто обикновен преподавател, ако не беше посегнал към властта, вероятно щеше да продължи да преподава още години наред.

Последствията за ИТН

Казусът "Илиев" вероятно ще се отрази негативно на и без това ерозиращата подкрепа за "Има такъв народ" (ИТН). Не е изключено случаят да отблъсне избиратели от партията на Слави Трифонов, още повече че и той, и Тошко Йорданов доскоро пламенно защитаваха кандидата си за министър на правосъдието, а впоследствие и за вицепремиер и министър на вътрешните работи. Добре е поне, че сега от ИТН казват, че Илиев трябва да си понесе отговорността. Важното е да си извлекат поука, за да не се нароят „щурчета” след „калинките” на ГЕРБ. Иначе каква кадрова промяна, каква еволюция предлагат от ИТН: вместо за фалшивата диплома на Калина Илиева сега четем за плагиатството на Петър Илиев.

А другите грехове?

Случаят „Илиев” поставя и друг въпрос, който е повече от актуален за българите, които три десетилетия не се умориха да чакат с широко отворени детски очи следващия месия: няма ли в политиката и по-тежки грехове от плагиатството? Политици като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от години са замесвани в далеч по-стряскащи скандали от кражбата на интелектуална собственост, но благодарение на умението „да се харесват”, благодарение на обаянието си, както и, разбира се, на лоялни институционални клиенти, продължават да стоят на повърхността. Избирателят трябва да се научи да държи очите си отворени на четири, за да разпознава отдалеч демагози, които умело прикриват девиантните си наклонности.

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Криминални хроники

    8 3 Отговор
    Г-жо Ефремова напишете за екзекутирания криминално проявен Лефскар на стадион Гейрен арена.

    Коментиран от #11

  • 2 ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо

    58 0 Отговор
    Всички разбраха що за стока е Петър Илиев,Голям автогол си вкараха чалгарите с тоя...

    Коментиран от #13, #14

  • 3 Никакви

    29 2 Отговор
    въпроси - и двамата комплексари , играещи тъпо роли !
  • 4 Рашков кошмара на толупа

    30 3 Отговор
    Гласуваш за чалгаря-получяваш сарая..
  • 5 Тони

    24 5 Отговор
    ИНТ НОВОТО ИМЕ НА ДПС
  • 6 Бг Турчин

    42 2 Отговор
    Водещият по Нова Телевизия, Виктор Николаев трябва да бъде канонизиран като Светец и Великомъченик. Това да водиш предаване със събеседници като Петър Илиев, Валери Симеонов и Антон Тодоров - бивш депутат от Герб който да те заплашва с уволнение защото не му харесал въпроса и да запазиш самообладание си е Геройство.

    Коментиран от #9

  • 7 Патето Яки

    32 0 Отговор
    Петър Илиев, Калина Илиева.....градил Илия килия.....
  • 8 Тошко Африканския боклук

    26 4 Отговор
    Ние сме просто едни слуги на толупЪ и сарая...Следваме инструкциите...
  • 9 Туньо Туньов

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бг Турчин":

    Виктор Николаев е гърмян заек...Евала на момчето,с такива боклуци да се занимава,пред цяла България..
  • 10 Ъщъров

    2 38 Отговор
    Както и да извъртате нещата, и да ги обръщате срещу ИТН, Те пак ще спечелят изборите.

    Коментиран от #17

  • 11 Патето Яки

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Криминални хроники":

    Гледай новините ще ти го повторят 20 пъти. Пише се Левскар а не Лефскар.... Васил Левски
  • 12 Пчелата

    22 3 Отговор
    Аз се гордея с ИТН пред целия народ доказа ,че за нищо не стават ..
  • 13 Федя

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДяДо Ви КурТи от СелО ПиПерКоВо":

    ИТН СА СЪЩИТЕ КАТО ГЕРБ, СЛАВИТО СЪБРАЛ ЕДНА ГРУПА СЦЕНАРИСТИ БЕЗ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ,И СЕ ПРАВЯТ НА НИВИТЕ СПАСИТЕЛИ..А РЕАЛНО ЩЕ СВЪРШАТ КАТО НДСВ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 йокин

    10 0 Отговор
    Не вярвам,да е под носа на научната общност.Другаде,е заровено,тялото.
  • 16 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Избирателите на чалгата идват при нас! Ще вкараме двеста депутата, с Кирчо.
  • 17 Loshia

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ъщъров":

    ИТН ОТИВАТ В КАНАЛААААААААААААААААААААА
  • 18 Стефан Петров

    20 3 Отговор
    Плагиатството в научните среди е масово.Преди няколко години преведох от чужд език дадени ми от преводаческо бюро над 100стр. текст. След 2г. узнах,че едно лице ги е използвало и с тях се е опитвало да стане професор с подкрепата на ГЕРБ. Не знам дали е станал.
  • 19 Димо

    20 0 Отговор
    Нищо необичайно.Нивото на студентите ,каквото и нивото на преподавателите!Има отлични преподаватели с умения и знания ,които те кара да затаиш дъх.Има и такива като този които се държат все едно са станали професори на 18,а всъщност са бутафория на почтеността и успеха.Видно постиженията на такива като този са манипулирани доста добре!Жалък индивид!
  • 20 Юризъм

    5 0 Отговор
    Двама души, независимо един от друг, могат да достигнат до един и същ извод, да го изкажат по един и същ начин, НО само ако не са юристи. Онези са всичките диаманти и рубини и не трябва нищо да се повтаря, защото ще те съдят до дупка. Този явно не е за тази работа, щом не го знае или е над системата, което значи, че е вреден за работата и пак не е.
  • 21 Тодор Живков

    13 0 Отговор
    ИТН е бита карта. Но Защо СУ сега се сети, че този арогантен тип е преписвам. Нима не са знаели преди това? И защо не са знаели?
  • 22 дърт даскал

    6 0 Отговор
    Покрай игнатовския закон за научните звания и степени и след закриването на ВАК "доценти" и "професори" с "огромен научен принос" с лопата да ги ринеш пак ще се спънеш в някой от тях. Като си спомня при социализма за една кандидатска дисертация трябваше да вадиш вода от 10 кладенеца и при защитата те въртяха на чеверме! Та за това сега при 52 ВУЗ-а /преди само 17/ качеството на образованието от началното до висшето е никакво!
  • 23 Цървул

    2 1 Отговор
    Петре Чолаков, Как си? Прав си, ама нещо за плагиатстването на Лъчо мозъка в дисертацията му, или не си чул! Блазе ти авторе, така се брани кокълчето, като диод си - в едната посока пускаш, в другата хич!Пък не ти стиска! Възхищавай се на крачунов тогава ( малката буква не е грешка!
  • 24 Кумчо вълчо

    4 0 Отговор
    Много съществени въпроси повдига авторът- за ефективността на висшето образование, за начина на неговото управление, за научното развитие, за липсата на анализ и прозрачност по тези въпроси. Случаят с д-р Илиев е капка в морето, но дискусията ще приключи с неговото решаване. Въпросите остават...
  • 25 384848

    7 0 Отговор
    СУ да даде обяснение как е допуснало тази мутра да стане преподавател, коселова си мълчала 5 години дане й видят сметката... Мутренски назначения в държавните университети, има и много други... лустрация, багер трябва да изрине боклука
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Marinov

    1 1 Отговор
    МНОГО се ЛИЦЕМЕРНИЧИ за Случая!
    Това си е НЕЩО ОБИКНОВЕНО в тай наричаните "Научни Среди".
  • 28 паисии

    2 2 Отговор
    А може би е преписвал от същите източници от които е преписвала и въпросната Киселова?
  • 29 псф

    0 9 Отговор
    Напротив, Петър Илиев трябва да бъде похвален, за това че популяризира някакво знание, в много по достъпен за асимилиране вид, така както са го правили народните будители! Авторката Киселова не може да претендира за авторско право, ако не е регистрирала труда си в Института за Изобретения и Рационализации. Но за това, трябва да се правят не малки парични вноски. колкото до това, че етичната комисия го е порицала, много прилича на вица за българите в казана на ада, които сми си пречат, някой да не вземе да излезе от него! Напротив, това което Кирил Петков направи с канадското си гражданство е по голямо провинение!

    Коментиран от #30

  • 30 Професор

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "псф":

    България е подпиала Бернската конвенция за авторското право. Според нея, авторското право е директно и пряко, тоест, влиза в сила от момента на неговото физическо материализиране и няма нужда да се регистрира където и да било. Така че, асоциалният антипатичен и арогантен кадър е вътре с двата крака.