Last news in Fakti

28 Септември, 2021 19:42 10 921 43

Проф. Иван Илчев за ФАКТИ: Много е трудно да се уволни преподавател в СУ

  • проф. иван илчев-
  • петър илиев-
  • софийски университет св. климент охридскки-
  • етична комисия-
  • плагиатство

Историкът определи защитната стратегия на Петър Илиев като самоубийствена

Проф. Иван Илчев за ФАКТИ: Много е трудно да се уволни преподавател в СУ - 1
Проф. Иван Илчев; Снимка: ФАКТИ

“Етична комисия в Софийския университет имаме отскоро. Когато бях ректор, това беше едно от нещата, които бяхме задължени да направим. Помня колко колеги искахме начело на комисията да застане юрист и колко колеги се отказаха. Не желаеха да се занимават с това. След това направиха един статут на Етичната комисия, който не приехме. Направиха нов статут. Реално тя започна да работи при моя наследник - професор Герджиков. Тази комисия е сравнително нова за университета, хората още не са свикнали с нея, както им трябваха години наред да свикнат, че могат да се обърнат към омбудсмана”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ професор Иван Илчев, историк, преподавател в Софийския университет “Свети Климент Охридски” и два мандата негов ректор.

“Целият текст на решението на Етичната комисия (б.р. по случая на Петър Илиев) е 12 страници. От написаното там ми се струва, че нещата са доста еднозначни”, допълни той.

“За мен е много показателно, поне доколкото съм слушал интервюта на Петър Илиев, че той никъде не казва, че не е преписал и никъде не казва, че хората, които твърдят, че е преписал, лъжат. Това, което той казваше е, че е изтекъл срокът за давност на евентуалното плагиатство. Днес ми казаха, че всъщност не е - след промените в закона през 2018 година се оказва, че вече давност няма. Той твърдеше, че това е работа на определени наказателни производства, но не каза: “Не, аз не съм преписвал”, каза още проф. Илчев и посочи, че в решението на Етичната комисия е описано преиздаването на книгата на Илиев с 80 страници по-малко.

“Те с труд са намерили първоначалният вариант на книгата”, допълни той и определи защитната стратегия на Петър Илиев като самоубийствена.

Според проф. Илчев Етичната комисия не е работила бавно по случая. “Работили са 45 дни. Това е нормален срок. Пак бих казал, че ако има, а то има преписване - това е очевидно, то говори за умствена леност (...). Ако човек е достатъчно умен и не го мързи, винаги може да вземе един текст и, както казват социолозите, да го апробира - да го преразкаже по някакъв начин, по който ще е ясно, че е друг текст, човек да няма за какво да се хване и да го обвини в плагиатство”, посочи той.

Проф. Илчев, като бивш ректор на СУ, коментира въпроса с евентуалното уволнение на Петър Илиев като преподавател. “Много е трудно да се уволни преподавател в СУ. Имаше един юнак - не искам да споменавам имената му, пак от Юридическия факултет, който дълго време се опитвах да уволня. Той води дела срещу нас, майка му също. Слава Богу моят наследник успя да го уволни. Доколкото зная, той съди университета и университетът беше принуден да му плати обезщетение, макар че такъв човек е позор за всеки университет”, обясни професорът.

“Висшето образование в България не се различава от средното ниво на висшето образование в Европейския съюз. Говоря за добрите университети”, посочи той. “Не мога да разбера защо някои медиите в България подсилват чувството на несигурност в българина. Макар че аз избягвам да говоря обобщаващо за българина, той има много силен комплекс от това, че изключително дълго време е бил под чужда власт. Този комплекс се изразява в абсолютно неверни неща - примерно се чувства комплекс за това, че не сме се освободили сами, а са ни освободили други. В което няма нищо страшно. Всички балкански народи, без изключение, са освободени като резултат от намесата на Великите сили в една или друга степен. Така че ние не сме никакво изключение", каза още проф. Илчев.

"Струва ми се, че медиите би трябвало да играят една по-позитивна роля", допълни той.

Проф. Иван Илчев коментира още политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната". "Имал съм контакт и с двамата като ректор няколко години поред, когато правеха Харвардския бизнес клуб в Софийския университет. Те помогнаха много на Софийския университет и при събирането на средства за ремонт на други аудитории. Никога не са поискали някакво обратно възмездяване. Моите впечатления за тях досега бяха много добри. Малко ме усъмни, преди два дни чух по радиото, че двамата са имали разговори за политическа подкрепа от политическа партия "Мир". Грях ми на душата, до момента не бях чувал за такава политическа партия, но председателят на тази партия казал, че изобщо не ги познава и никой не бил говорил с тях. Не зная кой е прав в случая. Бих ги посъветвал да не тръгват да търсят дивиденти на дребно. Защото по правило дивидентите на дребно се оказват като котва на шията - бързо те замъкват към дъното", каза той.

Той коментира също и изказването на председателя на Северномакедонската академия на науките, че Македония е била 1 век под българско робство: "Председател на Северномакедонската академия на науките е физик. Не би трябвало да се изказва по исторически въпроси, особено когато не ги познава. Това са смешни неща на невежи хора".

"Очевидно натискът върху нас се засилва през последните седмици", каза той по повод натиска от Европейския съюз да прекратим блокирането на Северна Македония в преговорите за членство в съюза. "Това личеше и при последните ни среща в Министерството на външните работи, в която ни казаха, че е имало три срещи на експерти на двете министерства, на които в общи линии България е поставила пет условия в един протокол, които македонската страна в общи линии е приела. Едно от тях е да се избегнат обидните надписи като "български фашистки окупатори".

Според проф. Илчев България трябва "да играе на интересите на Великите сили, за да осигури своите собствени интереси".

"Това, че "в Европа не ни разбирали", за съжаление е наша вина. Ние не сме направили нищо, или почти нищо през последните 30-40 години, за да ни разберат в Европа", допълни той.

"Това, което с твърдост мога да кажа, е, че абсолютно никоя от големите държави не се е загрижила за интересите на България", каза той в края на разговора.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен

    74 6 Отговор
    Точно такива кат Петър Илиев създават корумпирано покуление в унивеситетите. И не е трудно уволнението. Казваш му некадърник утре да те няма. Спираш му заплатата, па нека да работи

    Коментиран от #32

  • 2 Равни пред законовите разпоредби?

    50 3 Отговор
    Как ще развивате такъв човек, като преподавател? И какво е толкова трудно, да има честно прилагане на законовите разпоредби в нашата страна? Нали все пак, на книга, законовите разпоредби са едни и същи за всички нас.

    Коментиран от #13

  • 3 сара

    15 15 Отговор
    Като е трудно - оставете го- той друг път няма да прави така.
  • 4 Кво ли пък преподавате?!

    15 21 Отговор
    Който се интересува,бърка в Интернет и намира.Само пищите като родопски гайди и чакате "заплатата"..
  • 5 Плагиятството

    21 0 Отговор
    Е традиция, в България . Два примера само: акд. Анг. Б. и Ст. Ал.
  • 6 истината

    53 3 Отговор
    Ако бяхме бяла държава щеше да имаме около 100-150 професора ,и щеше да сме върха ,а сега имаме над три хиляди и за нищо не стават !

    Коментиран от #17

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 2 Отговор
    КОРУПЦИЯ
  • 8 Ако искате

    16 13 Отговор
    да излезете след 5 години с увреден мозък, учете в СУ.
  • 9 Професоре,

    8 13 Отговор
    Колко далеч, от истината, е историята ни, а?! Грехота….Абе, сниши се!
  • 10 Партизанткото

    12 9 Отговор
    Име, на СУ, е с.вин. Ски университет, където и магаре да запише, ще завърши! “ Димитър Ценов “ е комсомолска люпило

    Коментиран от #15

  • 11 Безсрамие

    57 1 Отговор
    Защо в нашата държава всичко е трудно. Един арогантен, самовлюбен плагиат ще преподава на нашите деца. Това е престъпление. Чухте ли арогантния му изказ. Защо осакатявате децата ни. Това е геноцид. Това е диктатура.
  • 12 Лъжци

    38 2 Отговор
    Учите децата ни на корупция, вие сте престъпници. Горкият български народ, смачкан от банда лапачи
  • 13 Ами я вземи

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Равни пред законовите разпоредби?":

    разгледай законовите разпоредби. Ще се окаж, че плагиатството не е включено в основанията за дисциплинарно уволнение, а всяко витиевато мотивиране в заповед за такова ще бъде пресрещнато от адвокати с още по-витиевато опровержение. И разберете - най-страшното е, че -особено в държавна институция - не може да има уволнение за некадърност, наглост или плагиатство - въпросът е какви правомощия има тази етична комисия, почти съм сигурен, че са само уведомителни исъвещателни...

    Коментиран от #43

  • 14 Вуте

    23 3 Отговор
    Не го уволнявайте! Просто не му давайте часове!
  • 15 Вуте

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Партизанткото":

    Гроздето е кисело,а? Ти сигурно си завършил у пернишката пут.ка!?
  • 16 Гого

    34 1 Отговор
    Крадците и плагиатите на интелектуална собственост вън от Алма Матер. Интересно как Петър Илиев стана кандидат на Слави за вътрешен министър и в същото време Тошко Йорданов нападаше тогавашния финансов министър в същото, без да се докаже както се видя накрая. А тук етичната комисия безспорно е установила плагиатство и опит за заблуда, чрез издаване на второ, съкратено издание на дисертацията. Ако това са "честните" кадри на Слави, мисля, че можем да минем и без тях. И от "Продължаваме промяната" да внимават с кого се коалират, за да не ги повлекат такива като ИТН. Много врява дигат, но парата им е в свирката и в омаскаряването на другите, докато те май са затънали в ланата.

    Коментиран от #39

  • 17 Когато бях

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "истината":

    студент - в средата на 70-те - професорите дори в СУ / да не говорим за ВТУ или Пловдивския университет / видно от подписите в студентската ми книжка - едва ли са повече от 10%... Сега шансът да срещнеш професор в Шумен - очевиден център на високото образование в Бъргария - е по-голям, отколкото да вали сняг през зимата... Но и тогава имаше плагиатство - помня един преподавател по политикономия, не успя да стане доцент, защото го уличиха в плагиатство /впрочем - той се пенсионира като професор , беше произведен в такъв заради активна дейност в СДС, но това е друга тема/; един софийски литератор /проф.М.В./ пък го уличиха в плагиатство и го ...изпратиха за наказание да бъде лектор по български език в Италия -това беше в началото на 70-те години, но си остана професор. Така че не се учудвайте, ако въпросното лице утре бъде хабилитирано за доцент от някой свободен -стар или нов - университет, а вдругиден - и за професор...
  • 18 Академик

    24 1 Отговор
    Петър Илиев съвремено парвеню!
  • 19 СЛЕДСТВЕН ЕКСПЕРИМЕНТ

    13 0 Отговор
    НАПИШЕТЕ В ГУГЪЛ ДУМАТА ПЛАГИАТ И...ЩЕ ВИДИТЕ КАТО ТЕКСТ И СНИМКОВ МАТЕРИАЛ КАКВО ИЗЛИЗА😂😂😂
  • 20 Жалко и грозно

    18 1 Отговор
    Отвратително, как да не може да бъде уволнен един арогантен, фалшивец. Всички чухме как разговаря. Не се чудете защо децата ни деградират, защото не може да бъде уволнен един плагиат
  • 21 Втора майка

    5 4 Отговор
    A ти "професоре" - колко от нещата, които се водят на твое име са писани от теб м?
  • 22 Буха ха

    20 1 Отговор
    Гледах клипче с кастинга на Шнорхела при Слави. Слави е простоват и глуповат, мисли че гледайки страшно и заяждайки се по време на кастинга ще разбере кой колко пари струва. Въпросите които задаваше бяха на ниво четвърти-пети клас, липсата на обща култура беше очевидна, а мозъкът му функционираше бавно и трудно долавяше логически взаимовръзки. С други думи, един ловък манипулатор лесно може да го забаламоса.
  • 23 Авертас

    11 2 Отговор
    Висока класа е прф. Иван Илчев. По-чст да кант журнлистте, а политиците да се съветват с него.
  • 24 СТОП

    8 3 Отговор
    Иван Илчев било много трудно да се уволни преподавател! Какво му е трудното ? Щом има нарошение има и изволнение точка.Или пак гледате да замажите нарушението.Илчев щом ти е трудно стойси в къще има други които не им е трудно
  • 25 Сатъра на Хана

    8 1 Отговор
    ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ,....
    ЦЕЛТА НА СТРАТЕГИЯТА НА ЧАЛГАРИТЕ И ТЕХНИЯ ЗАЙЧАР ОТ БАНКЯ ...
    БЕШЕ ДА УБИЯТ ПРОТЕСТИТЕ , А НЕ ДА СЕ САМОУБИВАТ .... КОЕТО И НАПРАВИХА .... ОРЕВЪРНАХА НАРОДНИЯ ПРОТЕСТ В ЧАЛГАДЖИЙСКА КАРАНИЦА ...
  • 26 Фаро

    8 0 Отговор
    Повече ме интересува,защо откраднатите от банка ББР нямало как да бъдат върнати според Кирил Петков?
  • 27 Фаро

    13 1 Отговор
    Значи излиза,че само обикновените хора данъкоплатците може да бъдат уволнявани,ограбвани,ваксинирвани и когато си търсят правата да бъдат бити и обгазявани?Хора ,ние живеем в криминална клоака а не държава
  • 28 Перо

    11 1 Отговор
    Плагиатството е регламентирано като престъпна дейност и са обозначени предвидените наказания.Този елемент го мързи даже да преработи текста,остава съмнението,въобще за начина на постигнатата кариера и истинноста на всичките му дипломи и научни звания.
  • 29 Перо

    14 0 Отговор
    За това,след 32 г.преход СУ изпадна под ТОП 1500 в световната листа.
  • 30 MIG

    12 1 Отговор
    Предлагам да се проверят академичните работи и научни трудове на всички народни представители от ИТН. Би било добре да се започне с техния председател на парламента. А иначе за десерт, може да се приключи с известни фигури от медицината в ГЕРБ.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бабата на Румчо

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Румен":

    Не зная от кУе покУление си, ама виждам колкУ си проУст! Надявам се Ут твУето покУление да Оспеете в живУта!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Отказал се от СУ

    5 0 Отговор
    “Висшето образование в България не се различава от средното ниво на висшето образование в Европейския съюз”. Да едно време бяхте в топ 400, но днес… изпитвам срам да се наречна Българин в Европа, господин професор.
  • 35 38р8р8

    2 4 Отговор
    Като му прочетох на този набеден професор тезата за безпроблемното преразказване което вече не било плагиатство, защото нямало за какво да се хванеш, и се хванах за главата - по-голямо доказателство за тоталната липса на елементарни компетенции от устата на бивш ректор на СУ не може да има. Мирише обаче и на корупция, търговия с влияние..
  • 36 Агамемнон

    5 1 Отговор
    Истината за българската академичност малко по малко избива в крадливата си същност и фалшиво псевдоподобие на научна културна общност от просташки корумпирани комунисти-феодали превърнали образованието в мръсен бизнес, скрит зад академияната автономия защитаваща ги от закон и наказателна отговорност !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ятижгж

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гого":

    Няма първо, няма второ. Дисертацията е едно издание. Ако са намерили плагиатство, то той не може да защити. Щом е защитил и толкова време е минало, прилича ония дето са се сещат, че били изнасилени след години. С една дума справедливост няма, защото не е потърсена...
  • 40 Троол

    0 1 Отговор
    Поредният комунистически ИДИОТ
  • 41 Безкомпромисно

    3 1 Отговор
    Другарят Илчев, като висша БКП-номенклатура доказва, че не историк, а пропаганден деятел на наци-догмите на правешкия Тато! Да е чувал нещо за охридчанина проф. Иван Снегаров - най-задълбочения излседовател на историята на Охридската Арипиескопия?! Ами Снегаров е изчислил приблизително същите на брой години, през които Македония и Охридската Арипиескопия са попадали под скиптъра на някои владетел с типтла "цар на българите" - доколкото в средновековието може да се говори за националности по теоретичните разработки за национализма от 19. и 20. век! Самият Илчев е продукт на порочната партийно-фамилно-ченгесарска система за каририерно и "научно" издигане в СофУни от края на 1960те! Също както изкалъпеният за д-р по право от фамозния "Юридически" факултет на СофУни - Владимир Тодоров Живков, колега на днешния нагъл плагиат и номенклатурен-масон Пешо офшорния консул! И прословутата комисия от бълг. страна е толкова "историческа", колкото "бълг." й членове са "историци" - БКП+ДС-партийните пропагандисти и номенклатурчици като Илчев, Кайчев, Топалов, Димитров, .... Затова ВСИЧКИ чужди историци заемат македонската страна и се противопоставят на БКП+ДС-наци-възродителната пропагандно-манипулативна догма, приватизирана след 1990, но все още източваща милиони от бълг. бюджет!
  • 42 Без демагогия

    2 1 Отговор
    Би ли ни обясник другаря Илчев, кой факултет и кои "професори" от СофУни приравняват за "юристи" възпитаниците на Милиционерския Занаятчийски пансион в Симеоново?! Където бащата на Петър Илиев е бил дългогодишен преподавател в Отдел-1-ДС най-малкото с чин полковник?! Би ли ни обясник другаря Илчев, кои БКП+БЗНС-"професори" и ДС-"академици" от СофУни приравниха през 2015г. на "юрист-международник" с титла "д-р по международно ПРАВО и междудържавни отношения" ДС-получилия Соф-Уни-диплома за "историк" през 1990г. ДС-Ванче караГрух?! Нека направи разследване с "историкът" "проф." Димитър Гоцев за ДС-екипа, който е писал Дипломната работа за "историк" на същото ДС-Ванче караГрух?!
  • 43 Ммм

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами я вземи":

    Ооо, може да има уволнение в държавна институция и още как! Проблемът не е в уволнението, а в навързаните като свински черва наши и ваши хора. Един ако пипнат ще се покажат мръсните ризи на поне още една дузина като него и затова никой не смее да рови и да уволнява директно за нещата, които споменавате.
    Този като е писал трудчето си, нали е имало комисии, журита, които са взели хонорари като арбитри, тогава къде са гледали, че не са забелязали плагиатството му???