Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 19:00 3 220 10

Хаос и несигурност: Румъния изпадна в нова криза

  • румъния-
  • криза-
  • правителство-
  • хаос-
  • несигурност-
  • балкани-
  • политика-
  • вот на недоверие-
  • клаус йоханис-
  • пандемия

Румъния отново остана без правителство и изпадна в тежка политическа криза - точно в пика на четвъртата вълна на пандемията

Хаос и несигурност: Румъния изпадна в нова криза - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коалиционни интриги, министерски рокади и оставки – политическият хаос в Румъния в последните седмици се засилваше. Във вторник се стигна и до неговата кулминация: правителството на националлибералния премиер Флорин Къцу, което управлява от едва девет месеца, падна след вот на недоверие, иницииран от опозиционната Социалдемократическа партия. Така Румъния отново остана без правителство – в пика на четвъртата COVID вълна, която доведе до препълнени болници и близо 15 хиляди нови инфекции среднодневно. Вотът на недоверие мина с над 90 процента от гласовете на присъстващите в залата депутати. Още две партии – крайнодесният Алианс за обединение на румънците и зелено-либералният Съюз за спасение на Румъния също бяха поискали подобно гласуване.

Политическата нестабилност продължава години

Румъния се намира в абсурдна политическа ситуация. След парламентарния вот, който се проведе миналия декември, страната за първи път от 2012-а година насам разполагаше с управляващо мнозинство, което не е в противоборство с президента на страната. Бившият президент Траян Бъсеску и настоящият Клаус Йоханис години наред водеха война със социалдемократите, които се осланяха на националистическа и антиреформистка политика. Правомощията, които конституцията на Румъния дава и на правителството, и на президента, от десетилетия водят до политическа блокада. Конституционна реформа така и не бе проведена.

От 2012-а година насам в Румъния се смениха 17 министър-председатели и 13 правителства. В политиката на страната, белязана от буксуващи реформи и тежки социални проблеми, едно нещо е стабилно - нестабилността. Миналогодишните парламентарни избори създадоха условия това се да се промени. Близката до президента Йоханис Национална либерална партия успя да сформира коалиция със зелено-либералния Съюз за спасение на Румъния и партията на унгарското малцинство Демократичен съюз на унгарците в Румъния. Новият кабинет на Флорин Къцу представи амбициозна програма за реформи, основно в публичната администрация и правосъдието.

Кой наистина иска да реформира Румъния?

Оказа се обаче, че националлибералите и представителите на унгарците не са толкова заинтересовани от антикорупционните мерки, деполитизирането на публичната администрация и закриването на специалното звено за контрол и наказания на независими прокурори и съдии, създадено през 2018-а от социалдемократите и редовно критикувано от европейските институции. Напрежението между коалиционните партньори ескалира през август, в резултат от което премиерът Флорин Къцу уволни правосъдния министър от Съюза за спасение на Румъния. А партията му напусна управляващата коалиция. В редиците на управляващите националлиберали също се води борба за надмощие. В края на септември премиерът Къцу бе избран за лидер на партията, а председателят на парламента Лудовик Орбан, който до този момент заемаше поста, заплаши, че ще я разцепи.

Президентът Йоханис не оправда очакванията

В своето обръщение след вота на недоверие президентът Клаус Йоханис обвини като цяло „политиците“ за кризата, в която Румъния изпадна. Вместо да решат проблемите, предизвикани от пандемията и цената на горивата, те са вкарали страната в нова политическа несигурност. Много наблюдатели определят изказването на Йоханис като цинично, защото виждат в него основния виновник за настоящата криза. Сериозни са подозренията, че той е участвал активно в разрушаването на коалицията. На бившия вече премиер Къцу често се гледа като на марионетка на президента. Каква е мотивацията на самообявилия се реформатор Йоханис да свали реформаторската коалиция не е ясно. Според мнозина, той не може да отговори на очакванията.

„Йоханис така и не разбра напълно ролята на президента и голямата политика“, написа по този повод Кристиан Пантази от портала G4media. Един пример за това: в пика на пандемията и кризата в здравната система, облечен в бял костюм президентът посети скъп голф клуб близо до родния си град Сибиу. „Бих искал да насърча възможно най-много хора да открият този красив спорт, който предлага такова удовлетворение“, заяви той. А много румънци направиха паралел с известното изказване на френската кралица Мария-Антоанета за пастите. Сега Йоханис им предлага не да ядат пасти, а да играят голф.

Автор: Кено Ферзек


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бабината ви

    10 10 Отговор
    удавници смешни.Само Руският Кораб плува..
  • 2 Да така е

    28 1 Отговор
    А България цъфнала и вързала.
  • 3 семка от тиква

    13 2 Отговор
    Ей сега е момента да ги минем с 200, както бях ви обещал преди пет години, че след шест месеца ще ни дишат прахоляка.
  • 4 Тодор

    23 2 Отговор
    Ако румънците се в голяма криза, тогава защо имат с 30% по-голяма средна заплата от нас и с 3000 долара по-голям БВП на глава от населението ? Факти, не драматизирайте ситуацията при северните съседи, а погледнете гредата в нашето око.

    Коментиран от #5

  • 5 простак

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор":

    през 2004г станахме член на нато,през 2007г влязохме и в ес ,като ни убеждаваха,едва ли не,че сме ракета носител на румънците, но българската дс мафия е готова да целуне и на дявола оная работа, за да оцелее!
  • 6 Матей

    13 1 Отговор
    Румънците тъкмо бяха излезли от батака и пак ги налазиха сорослиите,разцентроваха ги и ги подготвят за участта на Украйна.
  • 7 Сатъра на Хана

    12 1 Отговор
    ПРОДАЖНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ... НЕ НИ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО ОТ БЪЛГАРСКАТА КОЧИНА
  • 8 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    Много е важно какво се случва в Румъния, Турция, Брюксел и Русия. Може и в щата Луизиана......
    У нас всичко е " по мед и масло". И Правителството ни правителство, и законите ни закони, че и ги спазваме! Цените ни от хубави по-хубави и ни обещават още по-хубави.
    Най-обичам писания за йофтените български : електричество, отопление, вода, газ, горива !! И хайде нещо за АЕЦ-Белене, че ми стана скучно ..........И с това евтино зеле, колко бидона да заквася - не знам.Хубавка салата става с олио и чевен пипер, ама и много вино и ракия ще трябва. А то чиновниците - митничари ръгнаха да търсят етилов алкохол- и те са хора, и на тях им се пийва ........
  • 9 Гост

    2 3 Отговор
    Въпреки всичко пак са с две три обиколки пред нас..Ако е толкова зле положението щяха ли да дойдат световно известни инвеститори в Румъния, стандарта на живот на обикновенните хора в пъти по-висок от БГ и т.н...
  • 10 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Айде откачиха нашите тролове в самосъжаление разлайвани от вражеска пропаганда . Колко сме зле ама ти казвам, уникално зле , нали дрогари !? А статията на ДВ или препечатването и е просто намигване с ляво око за обудалената българска аудитория че нищо уникално няма у нас - нито президента който не си знае функцията, нито разделението в политическите партии и яростната конфронтация, нито лайшките политически провали ... , румънците са същите ... и да дрогари заплатите на румънците отидоха 30% нагоре ама цените им са 50% по нагоре от България... А пробвайте да купите апартамент в Букурещ за 50к евро !?