Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 16:00 1 589 5

Иван Кавръков: Проблемът с офшорните зони стои от години

  • досиетата пандора-
  • доходи-
  • сметки

Не е абсолютно никакъв проблем някой да създаде дружество в такава юрисдикция и да извършва законна дейност чрез него

Иван Кавръков: Проблемът с офшорните зони стои от години - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-големият проблем на самите офшорни компании е липсата на информация за действителните им собственици, този проблем идва от самото законодателство на офшорните юрисдикции. Това обясни в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР юристът Иван Кавръков от Браншовата асоциация на работещите в сферата на противодействие на изпирането на пари. Проблемът с офшорните компании стои от години, припомни той.

Когато се регистрират такива дружества, регистрационният агент е този, който получава цялата информация за собственика на дружеството и неговата дейност. Тази информация обаче не се подава към самата държава, към самата юрисдикция. Когато се отправи запитване, дори самата държава и съответният фирмен регистър не разполагат с информация за реалните собственици на тези дружества, поясни Кавръков. По думите му има проблем и с изискването на информация, която често бива отказвана по съображения за банкова, търговска тайна и пр.

Не е абсолютно никакъв проблем някой да създаде дружество в такава юрисдикция и да извършва законна дейност чрез него, изтъкна той.

Специалните служби имат доста канали за достъп до информация, но те търсят и проследяват информация по конкретни случаи и данни за извършено престъпление, трябва да има конкретен повод, за да се задвижи едно производство, посочи Иван Кавръков.

„Десетки и стотици са такива случаи.“

Кавръков отбеляза, че спецслужбите работят с конкретни функции и правомощия, ясно разписани в закона и не могат да водят разследвания по принцип.

Регистрацията на дружество без дейност никога не е била незаконна, трябва да се види какво се случва с това дружество, след като започне дейност, подчерта Кавръков и направи аналогия с регистрация на дружество и по нашето законодателство, което с години може да стои „заспало“.

Относно оповестените български имена в „Досиетата Пандора“ и техни дружества в офшорни юрисдикции Иван Кавръков уточни, че би трябвало да се провери дали и кога тези дружества е трябвало да бъдат декларирани.

„Процесът е доста дълъг и тежък. Въпрос на доста тежка административна процедура. Чакане на информация, обмен на информация.“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питанка

    6 2 Отговор
    Какво стана с Кокорко-Офшорко.

    Коментиран от #3

  • 2 Всички знаят

    8 0 Отговор
    Истина е, но на партийните върхушки не им изнася да ги забранят със закон и да вкарат нарушителите в затвора! Само приказки по въпроса!
  • 3 Тъп трол

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "питанка":

    Няма,не разбра ли?!
  • 4 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Простичко но на управляващите все 1 кои видно не им изнася - Забрана на дейности на територията на страната от фирми и лица свързани с офшорки!
  • 5 Перо

    3 0 Отговор
    Ами защо не се забрани участието на български граждани в офшорни фирми,подобно на забраната, американски граждани да имат сметки в чужбина! Преди няколко години най-голямата швейцарската банка плати $1 млрд. глоба за отказ да предостави имената на американци със сметки в банката UBS!