Last news in Fakti

20 Март, 2013 11:07, обновена 15 Юни, 2022 17:22 12 178 11

България в теорията за самоубийствата на Дюркем

  • аномия-
  • самоубийство-
  • алтруистично самоубийство-
  • егоистично самоубийство-
  • интеграция-
  • социална среда-
  • колективно съзнание
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прави впечатление, че последната година самоубийствените актове в България значително увеличиха своя брой. Това показват и данните на Националния статистически институт.

Редица психолози обясняват този факт със също зачестилите психични проблеми при голяма част от населението – депресивни състояния, перманентна тревожност и апатия.
В края на 19в. френският социолог Емил Дюркем разработва своя теория за самоубийствата като ги класифицира в четири условни групи. Той възприема акта на самоубийство не като индивидуален, а като надиндивидуален – като социален феномен. В своите разработки авторът посочва, че не физическите и психическите причини са основни и водещи в извършването на авторазрушителното действие на т.нар. „самоубиец“. В центъра на вниманието се поставя социалната среда с нейните характерни особености и вписаността на индивида в нея.  Социологът разглежда полето на биопсихичното, психичното и физическото като допълващ общата картина елемент.
Акцентът се поставя на колективното съзнание на отделните групи и различните общества и на тази основа се типологизират и самоубийствата.

Дюркем ги дели в четири групи на база емпирични данни.

Егоистичното самоубийство
Егоистичното самоубийство произтича от слабата интеграция към конкретната социална среда. Типичен пример са самоубийствата след преминаване в графата на вдовците и разведените. Също така според данните, получени при изследванията на социолога, бездетните семейства са по-склонни да посегнат на живота си в сравнение с многодетните родители. Не е случаен факта, че самоубийствените актове сред ромската общност не са толкова, колкото сред българското население. Въпреки това, се счита, че процентът на този тип самоубийства за България не е особено голям.

Алтруистично самоубийство
Алтруистичното самоубийство е противоположно на егоистичното. При него първопричината се корени именно в прекалено силната интегрираност. Самоубийствата в този случай имат характера на саможертвени актове в името на друг човек или група от хора (общност, общество). Като примери са изведени самоубийствата предимно сред армията, корабните екипажи и т.н.

Аномично самоубийство
В България това е най-често срещаният вид самоубийство
То е характерно за развитите модерни общества. В основата му се поставя невъзможността на човека да се справи със социалните регулативи. В следствие на тази невъзможност, той изпада в състояние на разрив със социалната среда, в състояние на аномия. Данните сочат, че при бурно икономическо развитие или при икономическа криза броят на този тип самоубийства е по-голям отколкото при нормални условия. Това е и обяснението, защо в страната в последните години тенденцията е за повишаване на броя на самоубийците. За последната година има регистрирани 3153 случая на самоубийство в страната, докато година по-рано те са били 2799 по данни на Националния център по обществено здраве.
Парадоксално е, че според Дюркем при по-крупни политически събития и по време на война се наблюдава своеобразен спад в процентно отношение. Причината според него е рязката мобилизация на колективните чувства, вярвания и представи.

Фаталистично самоубийство
То е свързано с прекалено силно наложените върху хората норми от конкретна общност (напр. сектите) и липса на социални норми, които да имат регулативна функция. Своеобразен пример е самоубийството на жената след смъртта на съпруга й при някои древни народи.
Сред заемащите първите места по брой на самоубийства са страни като Латвия, Япония, Унгария, Казахстан и Литва, а сред последните в класацията се нареждат страни като Италия и Гърция.
Макар и България да заема по-средно място в тази класация, тенденциите не са добри. Ясно е, че не може да се каже кой е „виновникът“, причината и да се посочи с пръст. Но ако все пак Емил Дюркем е бил прав, че разковничето е в условията, в които живеем (може би) по принуда, в закърнялото „колективно съзнание“ , то и Умберто Еко ще се окаже прав, че ние сме на „изчезване“...А дали ще ни отредят специално място в Червената книга?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тх-ранец

    1 0 Отговор
    Един човек с християнска ценностна система едва ли би посегнал на живота си понеже би вярвал в продължение на съществуването на личността след смъртта и тежките последствия от това дело.
    Ако се въведе вероучение в училищата и ако посланията там биха се сраснали с характера на младите резултата определено би бил по-малко самоубийства, убийства и куп други позитиви.
  • 2 123

    1 0 Отговор
    Само че въвеждането на религиознание, за съжаление, би имало доста повече отрицателни последствия. (Казва го човек, който е учил религия в училище по собствено желание.) Религията и политиката не бива да взимат участие в образованието в България, особено в сегашното положение на двете.. и на самото българско училище. Академичната среда я няма, всичко е максимално базирано на гледната точка на учителя (неофициално разбира се) и единствено децата ни страдат от това.
  • 3 Страшна ли е революцията?

    0 2 Отговор
    Защо се самоубиват хората в България? Защо напоследък се самозапалват? Какво искат да кажат с това? На кого?
    Всички знаем отговорите.
    Господа политици, не се опитвайте за последен път да замазвате положението! Не се опитвайте да ни приспивате!
    Кой от вас заяви, че ако вземе властта ще разследва ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА НА ПРЕХОДА?
    Всеки иска да разследва другите, а неговите престъпления да останат покрити...
    Кой каза, че ще спре краденето в държавата?
    Никой!
    Ей това няма да ви простим, жалки политици.
    ОЧАКВАЙТЕ НИ!

    Страшна ли е революцията?
    http://neverojatno.wordpress.com/2012/03/20/revolution/
  • 4 някой си

    0 0 Отговор
    самоубйството изпраща душата в ада,тези който посягат на живота си нямат право дори и на гроб...за съжаление това е истината
  • 5 Страшна ли е революцията?

    0 0 Отговор
    А на какво имат "право" тези, които са ги докарали до самоубийство?
    Те сещат ли се, че вместо да се самоубиват, тези хора могат да погнат тях, заради греховете им?
    Колко още си представят политиците, че ще бъдат чакани?
  • 6 djani

    0 0 Отговор
    Друг поглед върху темата, не толкова психиатричен - "Проклятието на самоубийците" - на кирилица в Гугъл.
  • 7 гет

    2 0 Отговор
    Робско-самоубийство Робът се самоубива(самозапалва)-за да престане да бъде РОБ. Робът не може да има свобода,но може да не бъде роб. Робството в миналото бе премахнато с една единствена цел-тотално робство. Робите не са в окови, но обществената система прави оковите излишни.
  • 8 Гражднска война

    0 0 Отговор
    Умувайте, умувайте.
    Тези, които трябва да действат също умуват, "надиграват се", мислят за кандидтски листи, избори и за кокъла.
    Ще си играят, докато целият гняв се стовари върху всички тях, но тогава ще е късно.
    Късогледите корумпирани политици ще са виновни за гражданската война, която се задава на хоризонта.
  • 9 гости

    0 0 Отговор
    За всичко са виновни политици ксйто освен да крадат не ги интересува за бедния народ
  • 10 фен на техеран

    0 0 Отговор
    Всъщност, всички по-долу говорите за фаталистично самоубийство - не виждате смисъл да продължавате агонията. Оставете религията настрана, особено християнството, примиренческа религия по своя характер. Един бог, бдящ над своите чеда и поставящ ги на изпитание. А мислещият индивид?! Религията означава да оставим друг да взема решенията - бог чрез мен уби еди-кой-си, значи той така е решил. А моята отговорност?! Самоубийството е лично действие и полицията би трябвало да постъпи както и постъпва - регистрация със смъртен акт - ако не ти е изгодно, не живей!
  • 11 ВРЕМЕ Е

    0 0 Отговор
    ДЮРКЕМ ОТКРИЛ ВИДОВЕТЕ АМА НЕ РАЗБРАЛ КАК ДА СЕ ПРЕДОТВРАТЯВАТ!
    НЯКОЙ ДРУГ ИМ ОТКРИЛ ПЪК ЛАТИНСКИТЕ НАИМЕНОВАНИЯ!

    ПОЛИТИЦИТЕ ВИЖ ОТКРИЛИ КАК НА ВСЕКИ ВИД ПО НЯКОЛКО ПОДВИДА ДА ОСЪЩЕСТВЯТ СРЕД ХОРАТА СЪС СВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ!

    РЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО: ЗАТВАРЯМЕ ПОЛИТИЦИТЕ В ОГЛЕДАЛЕН ЗАТВОР!
    ХА ПОЗНАЙ КАКВО ЩЕ СТАНЕ ТАМ ЩЕ ИМА КОГО ДА УПРАВЛЯВАТ!

    ГОЛЯМОТО ОТКРИТИЕ НАПРАВИХА ХОРАТА КАТО НЕ ВЯРВАТ НА ПОЛИТИЦИТЕ И ЗАПИСАХА ПОСЛОВИЦИТЕ: ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА, КОЙ КАКВОТО ПРАВИ ЗА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ!
    СЕГА Е ТЯХЕН РЕД!