18 Ноември, 2021 17:00 2 027 24

От избори на избори или от трън на глог

  • избори-
  • политика-
  • промяна-
  • реформи

Без тези радикални промени българският избирател винаги ще се чувства измамен

От избори на избори или от трън на глог - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският избирателен закон не прилича на никой друг. Той е измислен или от некадърници, или от големи хитреци, които са предвидили да си замитат кражбите покрай изборната неразбория. Вече 32 години българският парламент прилича на "Капалъ чарши". Ти на мене - аз на тебе. Конкретно казано "много баби - хилаво дете!".

Опозицията никога не е била алтернатива. Конкретно доказателство е "Продължаваме промяната" - партия, изникнала от незнайкъде, само за два месеца, взе парламентарната власт в ръцете си.

Говори се за нова конституция. Отдавна трябваше да бъде променена настоящата. На новия основен закон обаче не бива да се гледа като костюм по поръчка за генерал Радев. Конституцията, ръка за ръка с нов избирателен закон, задължително трябва да гарантират реална представителност на българските граждани, където и да се намират те! Цифрата от 240 народни представители предвидена преди 32 години за почти 9 милионно население, е извън реалността! В Европа без граници, страна с галопиращо обезлюдяване не може да си позволява лукса да поставя условия за политическо участие като местоживеене или месторождение.

Всеки притежател на български документи за самоличност трябва да ползва правата на останалите български граждани и да споделя техните задължения. Може да се мисли за разделяне на парламента на две - Сенат и Парламент - без увеличаване на бройката на народните избранници.

Не на последно място, реформата на Съдебната ситема е жизнено важна. Премахване на монопола "Главен прокурор" и създаване на независима от политическата власт "прокурорска камара", с определен брой прокурори, с управителен съвет, сменяем всеки две години. Подобно на САЩ и Франция, всички "тежки престъпления" трябва да бъдат съдени от журита съставени от магистрати и представители на гражданското общество, излъчени чрез избори.

Без тези радикални промени, които да позволят равновесие между институциите, с релно разделяне на властите, за да стане ясна отговорността на всяка една от тях, българският избирател винаги ще се чувства измамен.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ЪРП

    10 3 Отговор
    ФECA ВEЧE ИМ E CЛOЖEН НA ГEРДЖИКAГA И НA НEВЯНAAГA !!!!...OТ МOМEНТA В КOЙТO ДПC И ТУРЦИЯ CИ ГИ НAПAЗAРУВAХA!!!!!!!!!!!!

    ДA ИМ E ЧECТИТ НAЦИOНAЛНИЯТ ПOЗOР!!!!!!!! OCТВAТ В ИCТOРИЯТA!!!

    .....A, ПOЗOРA ЗA НEВЯНA, КOЯТO CE E КЛEЛA ДA ПAЗИ И ЗAЩИТAВA БЪЛAГИРЯ, БЪЛГAРИТE И БЪЛГAРCКИЯТ НAЦИOНAЛEН ИНТEРEC, КAТO ВOEННOCЛУЖEЩA E КO-ЛO-CA-ЛEН!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 4 Как

    8 2 Отговор
    ще седи на международната политическа сцена професорЯ ? И какво ще направи тоя мАж , дал си трибуквието под наем на тези , направили България най - бедната и най - корумпираната държава в ЕС и заграбили милиарди ?
  • 5 ЪРП

    12 2 Отговор
    НAЙ- OПACНO CE OКAЗA БРУТAЛНOТO AНТИБЪЛГAРCКO ,OРГAНИЗИРAНO ВМEШAТEЛCТВO В ПOЛИТИЧECКИТE НИ ПРOЦECИ OТ ТУРЦИЯ!!!!!!!!!!

    И В OГРOМНA CТEПEН ,ТOВA ВМEШAТEЛCТВO БEШE УCПEШНO ИМEННO ЗAРAДИ НEГЛACУВAЛИТE EТНИЧECКИ БЪЛГAРИ, КOEТO ПO CВOЯТA CЪЩНOCТ CИ E НAЦИOНAЛНO ПРEДAТEЛCТВO!!!!!!!!!!!

    EТНИЧECКИТE БЪЛГAРИ ТРЯБВA ДA CE МOБИЛИЗИРAТ И ДA ГЛACУВAТ AБCOЛЮТНO ДO КРAК , AКO ИCКAТ ДA ЗAЩИТЯТ C ТOВA CИ EЛEМEНТAРНO ДEЙCТВИE БЪЛГAРИЯ, БЪЛГAРИТE И РECПEКТИВНO CEБE CИ И БЪДEЩEТO НA ДEЦAТA CИ!!!!!!!!!!!!!!!!......ЗAЩOТO НA БAЛOТAЖA ЗA ПРEЗИДEНТ ,OТНOВO OТ ТAЗИ ДЪРЖAВA ,ЩE ИМA OРГAНИЗИРAНO И БРУТAЛНO ВМEШAТEЛCТВO ДA CE ГЛACУВA ПOД CТРOЙ ЗA ЧEКМEДЖEEEEГEРБEРACКИТE ИМ МУТРOПAРТНЬOРИ!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мислещ

    7 6 Отговор
    Българинът го е страх от радикална промяна, затова буквално си гласува за продължаване на подмяната, независимо кога как се казва тя. Иска промяна, ама всъщност няма желание.
  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 1 Отговор
    Г-н Бoжидaр Чeкoв, не може Сулю да живее, работи и да плаща всичките си данъци в Истамбул или Анкара. А пък Пулю да живее, работи и да плаща всичките си данъци в Ню Йорк или Чикаго. И Сулю и Пулю хем да ми гласува за Доналд Тръмп, хем за Бойко Борисов. И хем за Ердоган, хем за Карадайъ.

    Трябва България ведга да забрани двойното гражданство, за да не продължава това. И също така трябва да се веведе веде няккаъв критерий за уседналост или за платени данъци, даващ право на глас. За да не могат хора които стъпват веднъж да 4 години в България за по няколко дни само за да гласуват за тукашнията си робоваделец или за този, който им плати и да имат изборателни права.
  • 10 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "ЪРП":

    Кога ще го разберете ДПС е много повече руска марионетка отколкото турска. Еднакво скандално е Русия, Турция или САЩ да ни се бъркат във вътрешните работи. Еднакво скандално както това, че Турция е вкарвала 5-7 депутата в българският парламент. Така и че българският премиер, се подчинява не на българският парамент. А на американският посланник Херо Мустафа.
  • 11 истина е

    8 1 Отговор
    Нещата са много лесни и прости !!!!Който не може да чете и пише на български , да няма право да гласува !

    Коментиран от #13

  • 12 Перо

    4 0 Отговор
    Трябва Нова Конституция и Нов избирателен кодекс с двукамерен парламент! Според Конституцията не може министър да има двойно гражданство,а може друг министър с небългарски произход и член на чужда националистическа организация,чиито интереси се защитават от чуждо посолство,да бъде министър! Нужни са много промени и нови закони!
  • 13 Перо

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "истина е":

    Нужно е българските граждани постоянно живеещи в страни,извън ЕС да нямат право да гласуват е чужбина и БГ! Не може в Северна Америка да гласуват 6000 българи,а в Турция 100,000 турци,които определят нашата вътрешна политика!
  • 14 ХАН КРУМ

    1 0 Отговор
    давай бе чеков ,давай предложенията на твоите от итн да ги внасят.щото май те се оплескаха и в тая посока?нали ти си им ментора по демокрация.
  • 15 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Почти със всичко съм съгласен с г-н Чеков !
    Само че и той ,хитрецът, не пояснява КАКВИ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на живеещите и работещи в чужбина български граждани - без тези в консулства и посолства !?!? В какво се изразяват техните задължения към РБ и как те ги спазват ???
    Конституцията ни е много хубава - но никой не я спазва!!! Превърнаха я на парцал със всичките закони, които я нарушават и то със санкцията та т.н.конституци5онен съд, който узаконява всяко беззаконие. А то е беззаконие , защото противоречи на Основния закон на Републиката !!!
    На РБ и трябват 160 НАРОДНИ / не партийни/ избраници в Парламента.Възможен е и Сенат с около 30- 40 човека. Прав е Чеков-Избирателният ни закон / да не говорим за другите аномалии/ е измислен, допълван и разширяван от порочни хора. Те не са некадърници - достатъчно са умни за да пазят своя "комат хляб", който е "като Витоша голем " !!! А това вече е хотростта на мошенниците !!!
    Нима тези неща, които пише г-н Чеков не се виждат и знаят от нашите " недосегаеми" ? Последните ходят по света, общуват с колеги, виждат кое е хубаво и.........да са възприели нещо добро за народа ???? Няма !
    Съдебната ни система е точно такава, каквато са я създали и искат да я има законодателите ни !!!

    Коментиран от #17

  • 16 √(n&Варна)

    2 0 Отговор
    "Цифрата" 240 народни представители е ЧИСЛО.
    По-точно – трицифрено число.
  • 17 божидар чеков

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Шаран БГ":

    Благодаря ви г-н Шаран за конструктивния коментар. Първо въпроса за права и задължения. Много българи поставят въпроса за задълженията преди този за правата. Вие в България не сте информирани относно принципите касаещи свободното движение на хора и капитали в Европа. Вечи ми става неприятно, аз който се опитвам да обединя българите отвън с тези отвътре да обяснявам, че правата не се ЗАПЛАЩАТ! 50% от американците и 70% от французите са освнободени от данък общ доход. Обаче вие не разбирате това, защото вашата данъчна система е различна. Понятието "Общ доход" е непознато. Вие плащате данък спрямо заплатите, не спрямо доходите като цяло - наеми, бонуси и всички плащания в плик.
  • 18 Матей

    0 1 Отговор
    Не е тъй,не може заради Илия да виним свети Илия.виждате как стават нещата,под таен външен диктат,трапосват начело партии-хомункулуси,сътворени в реторта,затова са толкова нежизнеспособни и неестествени.Създадоха и поредното чудовище на Франкенщайн-ПП-ПОДНОВЯВАМЕ ПРЕДАТЕЛСТВАТА.
  • 19 жжжжжж

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЪРП":

    значи не харесваш летеца с фес както е сега? та нали вие променихте този кодекс за пореден път?! ама пак не сколасахте.

    Коментиран от #21

  • 20 Направете го най-после

    2 0 Отговор
    този нещастник ДЕПУТАТ, за да престане нахално да агитира за това хора с двойно гражданство да управляват България. Имаме вече прецедент. За такива като него не е необходимо да променяме конституцията, тъй като тези с двойното гражданство, така или иначе не я признават. Непризнаването на основния закон на една страна е гавра с народа й. Авторът може ли да посочи една страна, в която хора с двойно гражданство, горди с това ,че са потъпкали конституцията имат нахалството да я управляват.
  • 21 Ммммм

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "жжжжжж":

    Те бързо забравят
  • 22 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    На № 17 "божидар чеков"
    Вие сам с разсъжденията си показвате, че нямате и понятие от данъчната тежест, която е върху гърба на българина спрямо неговите мизерни доходи !!! !!
    Защото САМО ДОД и ДДС правят около 30% от месечната ми заплата. Ами другите данъци, удръжки, такси, тегоби, акцизи и за капак и глоби?? Откакто станахме " капиталисти и демократи" - основния лозунг е : Няма нищо безплатно ! И армията ни драстично намаля като бройка, но военните разходи, като перо в Бюджета процентно никак не са малко. МВР,МОН и това на Здравеопазването, като че ли ги пропускате. И огромната раздута Държавна администрация ?? И тя си има Министерство и МинистЕр. А знаете ли че богата и просперираща Бъэлгария разполага с около 1500 ДЪРЖАВНИ АВТОМОБИЛИ по Агенции, Министерства, Президентство, Парламент........ Хората, които получават най-много пари от Бюджета и не произвеждат нищо / естествено , че без тях не може / НЯМАТ пари да си купят автомобил или велосипед, за да ходят на работа!?!? После във всяко селско кметство , да поискаш дУкимент за адресна регистрация трябва да платиш няколко левчета. А знаете ли, че да караш автомобил трябва да платиш два данъка - пътен данък и винетка ? Очаква се да въведат и ТОЛ-такси !? И да не ти дава Господ да опреш до адвокати и съдии. А можеш ли да влезеш в обществена тоалетна без да платиш ??
    До 1996 год. къщата ми бе моя и на семейството ми - плащах данък сгради и сметосъбиране сумата "Х". Нея година се оказа, че къща
  • 23 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    .....не е само моя , а и на съпругата ми !? И сега плащаме "2 х Х" - и тя и аз Добре, че децата ми се разбягаха по света - тя къщата е и тяхна - и от тях данък-сгради щяха да вземат.
    Така че уважаеми , Вие на спазвате чл.26, ал1 и чл.60, ал 1 от Конституцията ни и е преди всичко НЕМОРАЛНО, да смъкват от моя гръб "седем кожи", а Вие да определяте кой и как да харчи тези пари и да разполага с моя живот и здраве и това на близките ми !!!
    Защо сиромашка Швеция не я позволява тази супер-простащина ???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.