Last news in Fakti

9 Декември, 2021 12:47 12 968 27

Адв. Белянова за ФАКТИ: С проф. Минеков протестирахме срещу модела на управление, а моделът е запазен

  • албена белянова-
  • адв. албена белянова-
  • проф. минеков-
  • труд-
  • в. труд-
  • герб-
  • свобода на словото

"Питах се как ли би се чувствал проф. Минеков, ако някой, с когото е протестирал миналото лято, назначи Вежди Рашидов за шеф на НДК", посочи тя

Адв. Белянова за ФАКТИ: С проф. Минеков протестирахме срещу модела на управление, а моделът е запазен - 1
Албена Белянова; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тези, които довчера размазваха физиономии на онези, които не се съобразяват с тях, се превърнаха в пазители на граждански свободи и стожери на върховенството на правото".

Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Албена Белянова по повод загрижеността на ГЕРБ за свободата на словото в контекста на случая с в. "Труд" и запечатването на редакцията заради неплатени сметки.

"Проблемът им е, че няма кой да им вярва", каза още тя.

"Изнесените факти за дължими и неплатени суми в големи размери от страна на наемателя на помещенията показват, че проблемът не е свободата на словото. Не само моментът, но и начинът, по който се случи обаче, говори по-скоро за PR акция, а не за връщане на имот държавна собственост", смята още тя.

Според адв. Белянова е разумно народните представители да обсъдят промени в Закона за политическите партии относно използването на ползваните от тях държавни или общински имоти.

Тя смята обаче, че е добре министърът на културата проф. Минеков "да се въздържа от създаване на още скандали", опитвайки се да изгони ГЕРБ от централата им.

"Отделен е въпросът защо проф. Минеков е назначил за председател на Съвета на директорите на НДК Росица Велкова-Желева, която беше заместник-министър на Владислав Горанов в Министерство на финансите, особено предвид изказаните от него критики за управлението на НДК именно по времето на ПП ГЕРБ. Жалко е, че дни наред с проф. Минеков протестирахме срещу модела на управление, при който се назначаваха не професионалисти и почтени хора, а спуснати от партийни ръководства или обслужващи определени интереси. Виждам, че моделът е запазен. Питах се как ли би се чувствал проф. Минеков, ако някой, с когото е протестирал миналото лято, назначи Вежди Рашидов за шеф на НДК", посочи още тя.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Адв. Белянова, как смятате - казусът с в. “Труд” отнася ли се до свободата на словото?

- Изнесените факти за дължими и неплатени суми в големи размери от страна на наемателя на помещенията показват, че проблемът не е свободата на словото. Действията на представители на Министерството на културата и на Областната управа на град София обаче дадоха повод на ГЕРБ и ДПС да представят казуса като посегателство върху критична към президента и служебното правителство медия.

- Имайки предвид естеството на ГЕРБ, имат ли право те да се застъпват за свободна журналистика?

- В момента ГЕРБ ми приличат на “Странният случай с Доктор Джекил и мистър Хайд” не само по повод самоотвержената им защита на в. „Труд“. Тези, които довчера размазваха физиономии на онези, които не се съобразяват с тях, се превърнаха в пазители на граждански свободи и стожери на върховенството на правото.

Проблемът им е, че няма кой да им вярва. Толкова много хора пострадаха от мутренския тип управление, при което техните си ги пазеха, а критиците им бяха брутално мачкани, че опитите им да се представят като защитници на законността са ялови.

- Защо смятате запечатването на редакцията на “Труд” се случва точно сега?

- Не само моментът, но и начинът, по който се случи, говори по-скоро за PR акция, а не за връщане на имот държавна собственост. Защо и кому беше нужно да се викат медии при запечатването и да участва лице, което в миналото е било симпатизант на Борисов и ПП ГЕРБ? Всеки скандал, всяка провокация в момент, в който предстои подписване на коалиционното споразумение за сформиране на редовен кабинет, е вреден за държавата. За съжаление, малко са политиците, които мислят за държавата и гражданите, а не за себе си и за опазване на власт и постове.

- Проф. Минеков направи заявка, че ГЕРБ ще бъдат принудени да напуснат централата си в НДК - според Вас това възможно ли е?

- Добре е проф. Минеков да се въздържа от създаване на още скандали. След броени дни може да имаме редовен кабинет и в една по-спокойна политическа обстановка компетентните институции да предприемат необходимите действия. От казаното от служебния министър на културата разбирам, че в петък ще отправи предложение до ПП ГЕРБ да се преместят в друго помещение. Това отново ще даде повод на представители на ПП ГЕРБ да заговорят за политически репресии към опозиционна партия.

След законодателните промени от средата на 2019 година, политическите партии, отговарящи на условията на Закона за политическите партии, ползват безвъзмездно свободни нежилищни помещения – частна общинска собственост. Разумно е народните представители да обсъдят дали да запазят това положение или да върнат старото положение, при което партиите заплащаха за ползваните от тях държавни или общински имоти.

Добре е и да се извърши проверка какви имоти се ползват от всяка една партия и след това да се прецени кои от тези имоти са необходими на държавата и общините и да се предприемат съответните действия, без да има двоен аршин.

- По казуса с НДК - там беше назначено ново ръководство. Имате ли впечатления?

- И там, както и в БЕХ, ръководството беше назначено без провеждането на задължителен публичен конкурс с обяснението, че членовете на съветите на директорите се назначават до провеждане на конкурс. Категорично смятам, че по този начин се нарушава Законът за публичните предприятия. И служебният министър на културата, и служебният министър на енергетиката имаха осем месеца, за да проведат такива конкурси, но и до момента няма публикувани обяви.

Отделен е въпросът защо проф. Минеков е назначил за председател на Съвета на директорите на НДК Росица Велкова-Желева, която беше заместник-министър на Владислав Горанов в Министерство на финансите, особено предвид изказаните от него критики за управлението на НДК именно по времето на ПП ГЕРБ. Жалко е, че дни наред с проф. Минеков протестирахме срещу модела на управление, при който се назначаваха не професионалисти и почтени хора, а спуснати от партийни ръководства или обслужващи определени интереси. Виждам, че моделът е запазен. Питах се как ли би се чувствал проф. Минеков, ако някой, с когото е протестирал миналото лято, назначи Вежди Рашидов за шеф на НДК.

- Стъпка встрани от темата - какви са очакванията Ви от новото правителство?

- Нека Ви отговоря след като окончателно стане ясен персоналният състав на правителството. Напълно съм съгласна с приписваните на Сталин думи “кадрите решават всичко”. Ако министрите са добри хора, професионалисти, способни да носят отговорност, ще има промяна. Спомням си и думите на покойния д-р Тони Филипов: „Назначават ги верни, а им възлагат задачи като на умни“. Ако отново се заложи на зависими, а не на способни управленци, ще имаме още от същото.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 редник

    47 1 Отговор
    д-р Тони Филипов: „Назначават ги верни, а им възлагат задачи като на умни“.

    За съжаление - това е точна диагноза на прехода...
  • 2 Абе

    32 4 Отговор
    Другия месец ще протестираме за цените на тока, баце помни за ко иде реч
  • 3 Реалист

    50 33 Отговор
    Че той Минеков е просто един некадърник, слугуващ на Статуквото на Фатмака!
  • 4 Боко

    8 25 Отговор
    Благодаря ви драги избиратели, че ме отървахте от панделата.
  • 5 Славчо

    25 18 Отговор
    Нали плюхте по ИТН. Сега сърбайте попарата на соросите докато ви дойде акъла в празните канчета.

    Коментиран от #10

  • 6 Слушах

    49 22 Отговор
    Слушах вчера Минков .Ами то само дето не му се появи пяна на устата.Беше грозно и тенденциозно изказване.
  • 7 4444

    20 4 Отговор
    Браво, Сравнението кърти.
  • 8 Кики

    7 11 Отговор
    Ти каква трева пушиш, бягай обратно в кухнята, модела е колониален и вие сте част от проблема , къде е Сталин когато най много имаме нужда
  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    13 22 Отговор
    "Тези, които довчера размазваха физиономии на онези, които не се съобразяват с тях, се превърнаха в пазители на граждански свободи и стожери на върховенството на правото".


    Тези са ГЕРБ и ДПС.

    Но също и БСП, аз повече от 4 години, ПОМНЯ 2013-2014 г. тогава БСП + ДПС биеха студентите, така както ГЕРБ ги биеше през миналата 2020 г.. "Милиционерите" от 2013-2014 г. и от 2020 г. са едни и същи. Трябва да се уволнят всички "милиционери" побойници от полицията.
  • 10 Ама

    31 5 Отговор

    До коментар #5 от "Славчо":

    Те от ИТН отказаха да поемат отговорност.Сега им е добре.Даже те самите клекнаха на соросите. Прегърнаха се с БСП в обща коалиция,приеха Кирил Петков за министър председател,въпреки заканите на Сл.Трифонов, че няма да го допусне.Явно "интересът клати феса",какво да се самозалъгваме.Минеков като за последно,изпълни някаква поръчка.Аз лично,съм обеззверена--управляващите ще направят това,което някой им заповядва да правят и ние сме безсилни.
  • 11 X3mist

    20 9 Отговор
    Браво! Умна, красива и сериозна жена!
  • 12 5577

    11 9 Отговор
    Стига с това мутренско говорене. Избирателите ги отхвърлиха от активната политика. Българското лято срамно приключи. Минеков и сие са си на мястото. Сега други изпълняват задачите. Да го махат тоя Гешев че да направят нещо за хората. Промяна ли ше е, ма май подмяна. за сега и нищо необещават. Да ни излъжат поне. Мълчание за хората. Само мутрите по върховете и държавните фирми се боричкат.
  • 13 Някой

    13 2 Отговор
    Трабва да има мандатност за държавни постове - бил ли си 2-4 години в някоя позиция, да не може да заемаш повече подобни длъжности, същото и за депутати и всякакви съветници , членове на бордове и т.н. Да си съдават фирми и там да са шефове доживот
  • 14 ясно

    8 1 Отговор
    Още едни доходчета да си има затова са я назначили- все са във всластта, която и да е тя
  • 15 cpv

    5 11 Отговор
    Белянова,ти наистина си чиста беля и пак пишеш глупости!
  • 16 жжжжжж

    12 4 Отговор
    явно не са парите за наема проблем ,щом се удря и сайта..!?
  • 17 Ким

    9 4 Отговор
    Разбрахте ли за какво беше всичко?. Става стани да седна аз,или иначе казано, подмяна . просто Радев на смени Боко,а сега ще се сменят хората на Пеевски с хората на Прокопиев в прокуратурата
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ами протестирайте си

    6 1 Отговор
    Кой ви пречи.

    Коментиран от #22

  • 20 Щом идолът и

    6 1 Отговор
    Е Сталин,няма нужда от коментар.Поредната некадърна ,червена мисирка, въобразила си ,че е умна.
  • 21 РАДЕВСКА МИ...КА

    8 1 Отговор
    И СИГА КВО ДА НАПРАЙМ ВСЪЩНОСТ ПРОТЕСТИРАХТЕ ЕДНО КРЕСЛИВО МАЛЦИНСТВО ТАКА ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯ МОМЕ /ЗА ПОЧТЕННИТЕ ОБЩО ГЛАСУВАЛИ ПОД 25% ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ/Щ / ТАКА ЧЕ ПРОТЕСТИРАЙТЕ ПАК А ЗА РАЗМАЗВАНЕТО НАПРАВО СЕ ОЛЯ / БОРИСОВ БЕШЕ ОСОБЕНО МЕК С БЕЗУГЛЕДНО ХУЛИГАНСТВАЩИТЕ СОФИИСКИ КРЕСЛЬОВЦИ
  • 22 ДА АМА НЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ами протестирайте си":

    А СА ГЪКНАЛИ А РАШКОВ Е ПРАТИЛ СОПАДЖИИТЕ
  • 23 Шок

    4 0 Отговор
    Следвайки линията на вашите размишления, не виждам друго решение освен за се изпратят всички гербери и гласуващите за тях на някоя друга планета... но не се заблуждавайте, че с това ще се решат проблемште на страната, не очаквайте слезващите да са по-добри, може и Много по-лоши да са... манталитет на географския регион...
  • 24 ЗАЩО БОЙКО И ГЕРБ ОЩЕ НЕ СА В ЗАТВОРА ?

    3 3 Отговор
    ТАМ Е МЯСТОТО НА ТАЗИ ПРЕСТЪПНА ОРГАНИЗИРАНА ГРУПА !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Истини

    0 1 Отговор
    Пиянката началник на ПО псувал бобчо по главната. Жив и здрав да е. Много са подръжниците на бб, болни са ни казва жената в автобуса, не можела да гледа радев. Аз гледам пък Борис, защото е рус и защото нищо общо нямат с байганювците, но мълчах и слушах умната, накрая й казах, че за последно гласувах за веждичката и слизайки от автобуса ме пигледна на кръв, явно помисли, че съм от неговите хора, но нейси, взеки има право на мнение. Бг за нас е мащеха от преди 1944. Не очакваме от бкп, цк на бкп мнението им. Те биха ти сторили зло, но не и да те похвалих, дори им помагал с жени, мъже. Демек оженили много мъже покрай мен свързани с жени, сега на ббо щяха да са ергени още или обвързани за Бг мохамедани, което лошо няма, те вече всички полудяха, бъркат от селата старобългари с мохамедани, били българи, а тракийци не българи, а именно тракийци старобългари са като вас християни, но с простака от село по ок да се мълчи. Кой за кого желае, и на бб може иван и бойко и те за тях. Бб си ги обича тия с компира и парите, 5 в 1, адвокатке. Хората нямат пари за пълномощно и затова реват наводнилите се адвокати. Да бяхте станали лекари да имате. Много в предпенсионна лекари си купуват от провинцията в София жилища, че е капризни относно оферта