Last news in Fakti

7 Декември, 2021 13:24 3 874 32

АЕЖ за „Труд“: Прекратяването на преференциалните условия не заплашва свободата на словото

  • аеж-
  • труд-
  • прекратяване-
  • преференциални условия-
  • свобода-
  • словото

Вестникът опитал да запази офисите си с недоказано самокарантиниране на управител

АЕЖ за „Труд“: Прекратяването на преференциалните условия не заплашва свободата на словото - 1
Снимка: БГНЕС

Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и т.н. Това се подчертава в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България по повод случая с вестник „Труд“, цитирана от bTV.

Министерството на културата поиска от всекидневника на Петьо Блъсков да напусне офисите си, разположени в имот на ведомството още през лятото. Вчера представители на МК с полиция запечатаха сградата заради неплатени с месеци сметки. Според издателя и дошлите по-късно през деня на място депутати от ГЕРБ, цялата акция е политическа вендета срещу вестника заради редакционната му политика.
Журналистическата организация е направила свое проучване на казуса, според което фирмата наемател „Южен кръст 2001“ на два пъти се е опитала да спре изпълнението на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията, но исканията са били отхвърлени от Административен съд – София град.

„След първото определение следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи“, става ясно от позицията.

Това ли е репресия?

„През последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото“, коментират от АЕЖ-България. Според организацията прекратяването на „по-благоприятни условия от държавата или от дадена община“ „не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 86 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всяка отхвърлена калинка

    51 2 Отговор
    така вика хахаха

    Коментиран от #4

  • 2 Браво

    60 6 Отговор
    Точно така - привилегиите за тези, които бранят крадливия Герб са двойно неоправдани!

    Коментиран от #19

  • 3 Язе

    60 4 Отговор
    Може ли утре да вляза у метрото без билетче с плакат оставка Фандуно. Като влезе контрола, ще викам нарушават ми свободата на словото бацовите общински служби
  • 4 охх

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "всяка отхвърлена калинка":

    не видях не-то в заглавието, така че си оттеглям комнетара
  • 5 Ани Дудулева Атака

    40 3 Отговор
    И песовете вече знаят ,че Волен създаде Атака да служи на Борисов.
  • 6 Хайде, чупката!

    39 3 Отговор
    Хайде, чупката!
  • 7 Ламбо Ташева Атака

    18 4 Отговор
    Блъсков е наш човек не го пипайте .С Борисов ще ви оправим с едно аго
  • 8 Анализатор

    49 1 Отговор
    Преди много години, в началото на прехода, този човек завлече вече една банка и не върна кредита си.
    Очевидно мафиотските прийоми са в кръвта му, затова се постави в услуга на мафията - ГЕРБ и ДПС.
    Дълго време беше блюдолизец на мутрата и слуга на Пеевски.
    Време е мръсотията да бъде изхвърлена.
    Не знам дали забелязвате но мутрата не се е появявал скоро по медиите.
    Май чака решенията по закона "Магнитски"-2, в края на седмицата....

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Ммм дааа

    50 2 Отговор
    Жалка картинка. И това нещо ГРОБ ни е "управлявало". Вижте какви са смешници като им дръпнеш лъжичката от устата. Смешници. И те не знаят за какво протестират. Утайката на обществото.
  • 10 Азазел

    53 1 Отговор
    Наглеца от снимката щял да плати, но никой не бил искал да се плати.
    Значи някой изрично трябва да му се моли всеки месец да си плаща сметките?! Защото в противен случай значело, че НЕ искаш да ти се плати 🤦‍♂️
    Мега нагъл и оял се тарикат.
  • 11 ЖОРО

    51 2 Отговор
    БОКО ПАК ДОКАЗА ЧЕ Е КУХА ЛЕЙКА..ХВАНА СЕ НА ЛЪЖАТА НА БЛЪСКОВ..ПРАТИ ГЕРБОПИТЕЦИТЕ ДА ГО ЗАЩИТАВАТ..ХА ХА ХА ХИ ХИ ХИ..В КОЛКО КАПАНИ ИМА ДА ПАДА..НЕГОВИТЕ ЛАКЕИ ЩЕ ГО ДОВЪРШАТ..
  • 12 Отвратен

    41 1 Отговор
    Блъсков, Блъскоов, лъсков. Свърши вашата. Ново време е. Този път не успя да се преориентираш на време. Аре бегай у лево! БОК ЛУК !
  • 13 Те тогава

    30 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    всичките бяха "честни частници" и краднеха заедно не зе завличаха един друг, а нас ...
  • 14 Бай Ставри

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    и аз съм насочил магнита към Банкя.
  • 15 Чичо Гошо

    34 0 Отговор
    И аз съм политически репресиран. Като не си платя тока и на втория месец ЧЕЗ го спира. Помоооощ!!!! Искам Любен Дилов син и Тома Биков да дойдат веднага. Искам Петьо Блъсков да спи вътре върху постелката на кучето. Помоооощ!!!
  • 16 Много ме кефи

    33 0 Отговор
    Как квичат толупите.
  • 17 Tito

    29 1 Отговор
    Плащай сивече герберски подлога.
  • 18 от друг ъгъл

    9 23 Отговор
    Всички оплюха Труд, добре сигурно имат трески за дялане, клонят към някои, дължат пари и т.н., ама сега, кой ще ви информира за золумите на новата власт, а такива няма да закъснеят ??? Гилотинират една медия за назидание на останалите и после всички, ще служат на новата власт от Козяк! Айде па да не са най-големите грешници за 130 хил. лв. В корпоративния бизнес това са нищо пари!

    Коментиран от #21, #22

  • 19 неразбрал

    5 14 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Странна работа, ако не ми харесва какви ги върши някой некултурен министър, автоматично ме обвиняват за гербер!

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Нарича се

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "неразбрал":

    Първосигнално мислене!
    Не е характерно за умните хора!
  • 21 падналия ангел

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "от друг ъгъл":

    Ми не са си платили наема-5.5 лв. на кв/м. При условие, че в съседната сграда метъра се отдава под наем срещу...68 лв.! Правиш ли разлика? И помещенията са дадени на едноличната фирма на сина на Блъсков а не на в."Труд"! Поправят се нередности, герберите реват!
  • 22 от ъгъла на кръглата стая...

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "от друг ъгъл":

    ,,...ама сега, кой ще ви информира за золумите на новата власт..."
    Споко!Аз ще си информирам!Казвам се-Антон Тодоров!Имам опит в описването и информирането за золумите...!Написал съм цяла книга по темата ..-,,ШАЙКАТА"...!!!
  • 23 Бибитко

    11 0 Отговор
    Толуп Борисов от Банкя: "Петьо, идвай при мен в моята скромна къщичка! Ей тука със Севдето ще бъдете моите официални пиар-експерти. Досега ти свърши с вестника си чудесна работа за ГЕРБ и мен, така че сега е време да ти се отплатя с вересиите. Само не вземай с теб лигавата си жена, че тя ще ми дойде в повече!".
  • 24 stan40

    10 1 Отговор
    В България печатните издания и телевизията са манипулативни що се отнася за политика. Те предлагат такава информация каквато си поръчат спонсорите им.
  • 25 Дали пък

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "неразбрал":

    Ами аз като от 10 години съм против ГЕ(р)П и до миналата година ме наричаха "комунист"! Който не член на партията (БКП2, та и по-лошо!) можехте да го съсипете, та дори и да го унищожите. Това е нещото от което излизаме - диктатура!
    Само да отбележа - ББ 15 години разделяше народа на комунисти и демократи и така управляваше, та не знам кой е обединител и разединител на нацията...
  • 26 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Този противен тип ли олицетворява свободното слово? Жалко ако е така.
  • 27 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Вижда се в сайта,че само платените клакьори на мафията ГЕРБ са в защита на демократа Блъсков,стожера на свободното слово у нас, класирано на 112 престижно място. Да си плаща наема и данъците и да върне оплячкосаните милиони на КТБ и тогава да стачкува.
  • 28 24 ЧАСА ДЪЖД

    4 1 Отговор
    Боклуците и суджуците в затвора калинките на Герб днес бранят вестик Тред последни издихания
    ЗАТВООООООООООР !
  • 29 Радан

    2 0 Отговор
    БОКЛУК!
  • 30 Абдал

    2 3 Отговор
    Вие ли ще се настанявате в сградата? Щото и АЕЖ не вижда репресия в казуса с вестинк "Труд". И се крие зад съдебната фаза на казуса - щом има съдебно дело, кой бърза? Даже президентът препоръчал партия да плати задълженията на медия - типично за антидемокрациите. Каквото и да не е платил някой, в България това се доказва с изпълнителен лист от съдия-изпълнител, запориране на имущество, сметки и прочее. Видяхме само полиция ....
    Как не ВИ е срам? Сега ще паднете от 112-то на 1 112 место ....
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    ас съм кузлудуеца от психиатрията на град лом пък мене са маЕбали у редакцията на вестника даже два пъти маЕбали като житовно без чувства
  • 32 Шок

    0 0 Отговор
    Никаква репресия не е това, само театър за иформация и поука на бъдещи опозиционери...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове