Last news in Fakti

11 Декември, 2021 16:00 2 419 22

Еманюел Макрон - социален министър на Европа?

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • ес

Как ще бъде посрещната тя и възможна ли е реализацията й?

Еманюел Макрон - социален министър на Европа? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На рождения ден на Вапцаров, френският президент оповести програмата си за управлението на европейския съюз след 1-ви януари. Става дума за щастливо съвпадението, защото Макрон едва ли е чел описанието, което поетът революционер прави за живота на българския работник - "тежка, човешка, жестока, безока съдба".

Въпреки разстоянието във времето, нашенците пръснати по фермите на Германия, строежите на Испания, чистачките в Гърция, болногледачките в Италия и шофьорите на тирове получават възнаграждения подобни на тези за които Вапцаров си даде живота.

Какво предлага Макрон? Установяване на задължителна европейска минимална заплата. От човешка гледна точка, тази идея заслужава поздравления. Няма по-важно за един човек от достойното заплащане на неговия труд. Макрон и Франция ще оглавят съюза след дни и в продължение на шест месеца, идеята за минималната заплата няма да слезе от дневния ред.

Как ще бъде посрещната тя и възможна ли е реализацията й? Германия и Франция могат да си го позволят, но България и Румъния? Всички български работодатели защитават ниските заплати в името на конкуренктноспособността, в очакване на чужди инвестиции. Политиците от всички цветове са на същото мнение, въпреки че нищо не потвърждава тази позиция.

При това всички затварят очи пред факта, че в най-бедната в Европа страна, разликата между най- високите доходи и най-ниските е най-голямата в европейския съюз. Два милиона българи, които не споделят българската социална политика се преселиха междувременно в Западна Европа и много други стягат куфарите.

Разрешение ли е това местене на работна ръка? Разбира се, че не, защото работниците от Изток, дори и висококвалифицирани, приемат по-ниски възнаграждения и условия на работа спрямо местните служители. С това си поведение те нарушават равновесието на пазара на труда. В изказването си Макрон повтори за сетен път, че минималната заплата е средство за борба срещу "социалния дъмпинг". Може би точно това е същността на мисълта му.

Да се намали човешкия поток от Изток, или да се сложи някакъв нов ред. В началото на своя мандат, изключително богатият на идеи френски президент, предложи отваряне на гишета за кандидат емигранти на територията на Либия. Запътилите се към Европа африканци да подават молби за виза и френските власти да подбират тези, които щяха да са добре дошли. Предложението замина в небитието без никой да му обърне внимание.

Емигрантите продължиха да скачат в лодките на Средиземно море, вместо да последват примера на Вапцаров. Отказват да се борят за сваляне на корумпираните си управници и предпочитат социалния комфорт на Европа.

Макрон е коренно различен от Меркел. Дори напълно противоположен на бившата канцлерка. Ако не реализира поне част от идеите си за социалното равновесие в европейския съюз, той ще остане в историята като "Макрон фон Мюнхаузен"


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    18 4 Отговор
    Колко требе да си изветрел за да се ожениш за учителката си която е почти 20 години по стара от теб?

    Коментиран от #11, #21

  • 2 Ми то и сега имаме такава

    9 2 Отговор
    Нали тези 300 евро дето ги вземаме са задължителната минимална? Това, че другаде вземат повече си е тяхна работа.

    Коментиран от #4

  • 3 Тоя съвсем обезумя

    9 4 Отговор
    Явно османлийските шамари му дойдоха в повече...
  • 4 Пореден виц

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ми то и сега имаме такава":

    ...!!! Говорителят на богатите- социален министър!!!
  • 5 Кокорчо🙄

    7 3 Отговор
    Ще остане в историята като, макарон фон бабин

    Коментиран от #6

  • 6 Display

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кокорчо🙄":

    Сигурен съм, че се е натискал с Меркел........

    Коментиран от #16

  • 7 Майна

    11 1 Отговор
    Европа на европейците е СВЪРШЕНА...ЦИОНИСТИТЕ имаха План за унищожението и ,и той върви с пълна сила...Заличаване на държави и националности....Не виждате ли как се мачкат европейските народи, ПЛАНДЕМИЯТА е създадена със всичките и геноцидни мерки и те се прилагат ,но не и към МИГРАНТИТЕ...КАК СЕ ПРИДВИЖВАТ ТЕ???? КОЙ СПОСОБСТВА ПРИДВИЖВАНЕТО ИМ С ПЛАВАТЕЛНИ СЪДОВЕ???? ЗА ТЯХ НЯМА ИЗИСКВАНЕ ЗА ,,ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ,, НИТО В ЕВРОПА, НИТО В АМЕРИКА...ВЪПРОСЪТ НЕ ГО ПОСТАВЯМ АЗ, А МИСЛЕЩИТЕ И ЗНАЕЩИТЕ....
  • 8 хахах

    5 3 Отговор
    Хайде,бе!Запри се!Ккво ти е виновен Макрон,че квалифицираната работна ръка у нас търси реализация на запад!Защо първо кражбите и подажбите не виждаш в роината?Защо комисионните с лека ръка подминаваш и корупцията в бг омаловажаваш!?Защо си мислиш,че кой и да е нормален човек с умения някакви, ще търпи политическия разврат който се вихри у нас!Защо,как и поради коя причина Макрон, точно ти е виновен ,че българина е тарикат на дребно,пък заработва едри пари,а народа ни спи!И защо трябва някой в чужбина за Вапцаров да знае и да почита,като и тука дори ,противоречива е личноста и творчеството му ,тук в наши среди!!?Айде в ръце се вземете ,интереси държавни защитавайте ,народа си,пенсионерите и работоспособните граждани с достойнство възнаградете,и чак тогава приказвайте кой крив кой прав!Крадлювци безбожни!
  • 9 Госあ

    5 2 Отговор
    ами как да бъде посрещната ? Както и предложението му за за човешки условия на труд за шофьорите. По подобен начин цървулите или новите чорбаджии ще вдигнат отново протести подкрепени от политическото статукво.
  • 10 Анонимен

    4 1 Отговор
    Автора не е запознат с идеята . Не става дума за еднаква общоевропейска минимална заплата а за установяване на минимална заплата във всяка страна . Размера и ще е според каквото държавата си определи . В момента има държави където такава заплата не е установена . Но тъй като у нас е установена , това нещо няма да има никакъв ефект у нас .
  • 11 Ти да видиш

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Петре,Петре-всеки съди по себе си!Я ми кажи ти и тези като теб,кой български политик може да се сравни с който и да е Френски политик-държавник,защото техните политици мислят и действат за държавата Р Франция?! Виж и кажи,ако те е срам,....

    Коментиран от #13

  • 12 Направо

    3 1 Отговор
    се чудя чий го дирим в тоя ЕС,дирижиран от хазарската мафия. и рептилии.
  • 13 Петър

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ти да видиш":

    Абе човек,тоя се е хванал с тая дърта кранта,няма деца от нея,изобщо няма никакви деца от която и да е,и малко ми идва в повече тоя будала който не е отгледал едно дете да ми дава акъл как да си гледам моето.

    Коментиран от #14

  • 14 Юсуф

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    С твоята кранта набори ли сте,що не се докажеш в семейството и родината си,па после гледай света
  • 15 Боже пази България!

    2 3 Отговор
    Тоя сатанист фашо-глобалист бабо€бец ще решава съдбата на бедната ни родина...
  • 16 Много е млада Шмеркел

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Display":

    за него, бабо€беца ищобича по зрели и сбръчкани сушени плодове...
  • 17 Американец 🏈

    2 1 Отговор
    Тоа жабата не беше ли оня дето имаше за жена 84 годишна баба, дето му е била учителка по физкултура и му е пипала нюнито докато е бил още на 15? Евала, следвайте го още тоя сухлес и че преуспеете
  • 18 Американец 🏈

    2 0 Отговор
    Тоя гнилоч ако продължава още да тормози Европа с тъпите си ваксини (отрови), другия път като го нападне някой провалил се студент по изкуство, ще види помощ от Америка през крив макарон
  • 19 Винкело

    3 0 Отговор
    Не са дочули, не са доразбрали, или не са им допревели. Става дума за минимална заплата като задължителен процент от СРЕДНАТА заплата за всяка стана.
  • 20 Баш Майстора на море

    0 0 Отговор
    Промяна на промяната казаа до 2025 710 лв че е минимална
  • 21 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Ми тва е положението,джендърия до шия! Па учителката що я обвинявате? На нея и е добре! Явно Макарон избива некакви комплекси че,то франчолята са нежни душици!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.