Last news in Fakti

4 Януари, 2022 10:00 1 907 15

По-скъп газ: кого и как ще засегне увеличението

  • газ-
  • енергетика-
  • газпром-
  • дкевр

В публични изявления по телевизиите премиерът Кирил Петков нарече увеличението “абсурдна мярка” и заяви, че не е защитен общественият интерес

По-скъп газ: кого и как ще засегне увеличението - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неприятна честитка за българските потребители: цената на природния газ скача с 30%. Кой най-много ще бъде засегнат от поредното увеличение и кой каква цена ще плати? Емилия Милчева търси отговор на тези въпроси.

Не е ирония на съдбата, че България посрещна и 2022-а като 2021-а – с големи новини за газа, и то какви. Увеличение с 30% от 1 януари, обявено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), и скандал с доставките на азерски газ, единственият различен от руския, който потребява България.

На 1 януари м.г. тръгна руският газ по втората линия на “Турски поток” през България, а тогавашният премиер Бойко Борисов пък обяви “пълна диверсификация” заради първите количества азерски газ, влезли през връзката край Кулата. Когато бъде пуснат в експлоатация интерконекторът с Гърция, синьото гориво от Азербайджан ще минава оттам, както е по договор. Но интерконекторът не беше готов - нито до 30 април м.г., както се предвиждаше първоначално, нито до края на 2021 г., а сега обещанието е да бъде пуснат в експлоатация на 1 юли 2022 г. Случи ли се, азерският газ ще влиза през тази газова връзка - 1 милиард куб. м. годишно, близо ⅓ от българската консумация – ако дотогава 25-годишният договор за доставка на азерското синьо гориво не е разтрогнат поради активни мероприятия в тази насока.

Държавната компания “Булгаргаз” е сезирала Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) заради теч на поверителна информация - клаузи от договора за азерския газ.

“Булгаргаз”, ДАНС, икономически шпионаж…

Не е толкова важно откъде е изтекла поверителната информация, заради която “Булгаргаз” е сезирала ДАНС - от самата “Булгаргаз”, КЕВР, Българския енергиен холдинг (БЕХ) или персона на висша публична длъжност (бивша или настояща). При ниските нива на сигурност и високата пропускливост на администрацията това не е никак трудно. Скандалът ще навреди на отношенията с доставящия азерски газ консорциум, който реагира остро на изтичането на клаузи от договора - и това несъмнено е една от целите му. Това се случва в годината, в която най-накрая трябва да тръгне интерконекторът. Но също и в годината, когато трябва да се сключи нов договор с “Газпром”, тъй като старият изтича през 2022 г. Тепърва ще се договарят количества, срок (Москва “съветва” да е за поне 10 години), транзитни такси, ценообразуване, при това в контекста на Зелената сделка. България е държавата в ЕС с най-тежка зависимост от руския природен газ, а несигурните азерски доставки ще отслабят преговорните ѝ позиции.

Енергийни експерти заподозряха изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов, че възпрепятства влизане на по-големи обеми азерски газ в България. Доставките са около 350 млн. куб. м, малко над една трета от договорения обем. Самият Павлов обясни публично, че инфраструктурата не позволява - “те доставят колкото имат възможност и колко са съгласни“ (по bTV), но са склонили да доставят чрез друг газопровод. Николай Павлов е шеф на “Булгаргаз” от началото на 2016 г., свързват го с бившия енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев, но и с президентската институция, тъй като беше министър на енергетиката в първия служебен кабинет на Румен Радев.

По кого удря новият скок с 30%

Дори и с повишението с 30%, определената от КЕВР цена на природния газ от 1 януари пак е значително по-ниска от тази на газовите борси в Европа, но все пак солена за държавата с най-нисък стандарт и покупателна способност в ЕС. Заради мораториума на цените на електроенергията, парното и ВиК услугите, наложен от 47-ото НС до 31 март, поскъпването на газа ще се отрази най-силно на газифицираните домакинства, на детски градини и кметства.

Част от битовите абонати, които са на газ, използват все повече електроенергия, а студената зима още не е дошла. Повишената консумация натоварва енергийната система и създава потенциален риск за сигурността на доставките.

В обща позиция след налагането на мораториума трите електроразпределителни дружества вече заявиха, че от септември м.г. са в “сериозна ликвидна криза”, а инвестиционните им и ремонтни програми са “застрашени от неизпълнение”. Новите цени на газа ще оскъпят допълнително строителни материали и продукти на химическата индустрия, поскъпнали още от 2021 година.

Сметката ще платят българските данъкоплатци

В същото време топлофикациите и тецовете, които са най-големите потребители на природен газ в България (на тях се пада една трета от доставките на синьо гориво), ще осигуряват топлина на клиентите си на цени от 1 юли м.г. А цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти, отбеляза и председателят на КЕВР Иван Иванов. Най-задлъжнялата – и практически фалирала от години – е Столичната топлофикация, един от най-големите консуматори на природен газ в България. Освен на граждани, тя доставя топлоенергия и за сградите на изпълнителната власт, висши учебни заведения, болници, училища, театри и др., които се намират в столицата. Не е известно какви са техните задължения към дружеството, чиито 131 милиона лева дълг отново пое държавата в лицето на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Така една група потребители са дискриминирани за сметка на други, възползващи се от известното правило “too big to fail”. Сметката обаче я плащат всички данъкоплатци, независимо с какво се топлят.

В публични изявления по телевизиите премиерът Кирил Петков нарече увеличението “абсурдна мярка”, заяви, че не е защитен общественият интерес и изрази надежда още през януари парламентът да смени членовете на КЕВР, чийто мандат е изтекъл (в т.ч. на председателя Иванов). Всъщност Петков преповтаря намерение, обявено от него след като парламентът гласува кабинета. Освен че обеща най-добрите професионалисти, а в коалиционното споразумение е предвидено и разширяване на експертния капацитет на КЕВР, Петков даде дума и да не се меси в работата на регулатора. Макар че по Нова телевизия вчера се изненада, че Комисията не е обсъдила с управляващите решението си за увеличението…

Не е ирония на съдбата, че и тази година 1 януари е “газов” за България. Тежки зависимости са.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бат рамбо

    20 10 Отговор
    Киро харварда да си вземе дипломата и да си я завре там, където слънце не огрява! Пичът е тотален некадърник, въобще не е наясно кво става и се изказва, като пълен дилетант. Тоя смешник освен да се възмущава, като някоя госпожица за други не става, също, като простия летец, на който слугува.
  • 3 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    18 4 Отговор
    БРУТАЛНО, БЕЗКОМПРОМИСНО, ЯКО, ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 8 Отговор
    всичко трябва да поскъпне
  • 5 Кирчо и Кокорчо

    17 2 Отговор
    НДСВ 2.0 си бута опорката за ваксинацията, а всякакви новини, че държавата се разпада ги изненадват много...
  • 6 Ха ха ха

    15 4 Отговор
    Неприятна честитка за българските потребители.....По скоро - неприятна честитка за българските гласоподаватели! За гласувалите за ПП, че и за другите, честит ви Кирчо!
  • 7 Иван Грозни

    10 4 Отговор
    Тиквуний, защо не си свърши работата която обеща? Сега на твоите калинки ще им пресъхне устата да плюят по новото правителство. Герберите трябва да се изчистят от всички институции за да потръгне работата.
  • 8 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    7 5 Отговор
    ДА СМЪКНЕМ КОЖИЧКАТА НА БЪЛГАРИТЕ, ДА ГИ ОПОСКАМЕ ЯКО...ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ
  • 9 Отечествен Фронт

    15 3 Отговор
    Някъде бях че че Азерският газ си е пак Руски ,защото Газпром е собственик на тръбите . Та разлика никаква и вместо да се дървим на Руснаците да гледаме как правят хитрите Сърби и вълкът сит и агнето цяло . Ето защо ние никога не сме имали качествени политици те или са продажни или са некадърни и затова сме на това положение бедни и гладни като народ .

    Коментиран от #10

  • 10 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Отечествен Фронт":

    НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС....ТРЪБИТЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА...ЕС......
  • 11 Наркос

    4 1 Отговор
    Винаги съм бил против употребата на газово отопление тъй като ни прави пряко зависими без значение от къде ще внасяме... Да не коментарам на колко хора отнеха имуществото заради просрочени плащания , ) За промишлени цели и отопление на големи сгради като съдилища и общини, училища обаче е по-евтино...спор няма.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Това е хубаво,Поскъпването ще доведе до по голям БВП ..Ще бъдете богати .Кафе 5 лв Кило хляб 4 евра,сирене 10 евра,бира кутийка,1 евро ,кашкавал 20 ,месо,замразено ,евтино,5 евра . Къща 100000,бензин ,френски 1,70 евра,Ток ,200 евра на мес ,газ,няма да ползва.щото
    е руска..Има и хубави страни.Ще забогатее,българина,щото ще му вдигнат заплатата !.
  • 14 Димитров

    3 0 Отговор
    Защо
    Унгария няма такива проблеми?
  • 15 БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ

    0 1 Отговор
    ТОА ША ЗАКОПАТ ДЪРЖАВАТА