Last news in Fakti

30 Декември, 2021 09:30 1 452 21

Вучич: Сърбия очаква допълнителен газ от Русия през януари

  • сърбия-
  • газ-
  • газпром-
  • русия

В края на октомври Владимир Путин нареди на "Газпром" да увеличи доставките на газ за Европа, след като завърши попълването на вътрешните доставки на 8 ноември

Вучич: Сърбия очаква допълнителен газ от Русия през януари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сърбия очаква да получи допълнителни доставки на газ от Русия през януари-февруари 2022 г. Това обяви в сряда на годишната си заключителна пресконференция сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"От 1 януари газът ще ни се доставя на цена от 270 долара за 1 милион кубически метра, но ние плащаме за допълнителното количество газ, което вземаме и поради развитието на индустрията, поради развитието на Сърбия като цяло, това е необходимо. Вярвам, че ще получим по-голямо количество от нашите руски партньори за януари и февруари 2022 г. от предоставените, така че ще получим и по-ниска цена дори за това допълнително количество, което не беше предварително договорени и които не ни бяха необходими през 2020 и 2021 г.", каза сръбският лидер.

Вучич каза, че ежедневно Сърбия купува от 2 до 5 милиона кубически метра газ. "Надявам се, че ще завършим този въпрос по време на преговорите с руския президент Владимир Путин и изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер. Ние купуваме газ на Запад, така че искаме допълнителни обеми от Русия. Надяваме се да получим обема на ниски цени, каза той.

На 25 ноември, в резултат на преговорите между Путин и Вучич в Сочи, Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 долара за шест зимни месеца, след което Белград ще получи изгодни условия от Москва по дългосрочен договор. Според сръбския лидер тези условия са изключителни.

На 7 декември Милър и Вучич обсъдиха по време на конферентен разговор въпроси за сътрудничеството - по-специално доставките на газ. Беше отбелязано, че за 11 месеца на 2021 г. Газпром достави 57% повече газ за Сърбия, отколкото през цялата 2020 г.

На 1 януари 2021 г. Газпром започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът от Русия се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България отива в Сърбия.

На 1 януари 2021 г. Газпром започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът от Русия се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България отива в Сърбия.

В края на октомври Владимир Путин нареди на Газпром да увеличи доставките на газ за Европа, след като завърши попълването на вътрешните доставки на 8 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    6 13 Отговор
    ГОТИНА СНИМКА.....редактора и фотографа вероятно вече са в ГУЛАГ

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 въпросче

    13 8 Отговор
    Защо Вучич и Путин са с вратовръзки,а наш Кирчо Канадският дори и в премиерския кабинет пак е с разгърдена риза?!

    Коментиран от #5

  • 4 Нее

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    в Гуантанамо са!!!
  • 5 сила

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "въпросче":

    защото е ПИЧ
  • 6 бай киро

    12 0 Отговор
    И ние чакаме, на кукуво лято.
  • 7 Любопитен

    17 2 Отговор
    На цена от 200 долара по тръбата, която банкяпитекът им построи?
    Супер сделка, за компенсация Булгаргаз да плаща по 2000 долара на Газпром.

    Коментиран от #12

  • 8 Душмани

    18 20 Отговор
    Гнусно сръбско племе ! Европа през крив макарон !

    Коментиран от #14

  • 9 математик

    14 4 Отговор
    Колкото и да е любима Сърбия, няма как да и доставят газ по 270 долара за милион куб.м.
    По скоро за 1000 куб.м.
  • 10 Гешев,защитника на Зайчарника от Банкя

    19 1 Отговор
    3 милиарда лева,и газ от Русия минава транзит през нас за Сърбия,а ние плащаме яко в евро. Таксите ще се изплатят след 30 години,когато ще може територията да си мине в пределите на Сърбия,Румъния,Гърция и Турция. Само ето заради това,буци от Банкя трябва да е съден за държавна измяна,но гешевия има по-важна работа,като например да пита Рашков за свързаните лица за Хемус ,а що не пита тиквата първо? Шефе аз се правя на луд,но вие се справяте много по-успешно.
  • 11 Смешна ви е пропагандата...

    3 15 Отговор
    Шовинистични плескавици... И вие ако не бачкате в ЕУ, да сте изпосталели от глад. С тая газ нито демографията, нито територийката ще просперира !
  • 12 Що плащаме...

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Любопитен":

    Нали са братя... ?! Така е като няма алтернативен доставчик. По същата причина няма пътища, тунели, лифтове и др. От братска обич и благотворно въздействие върху Бай Ганя !
  • 13 Ламби

    13 1 Отговор
    Браво на Г-н Борисов!Благородна постъпка,безплатен транзитен газ са сърболяците,за сметка на народа.В учебниците по остория на първа страница,да се запише примера за добросъседство.Мъките да се учат.а не да се пъчат,че историята им е преди,създаването на Земята.😆
  • 14 Хахаха..

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Душмани":

    Вековната злоба на роба! Ганьоо,Ганьо..
  • 15 Кремък

    18 1 Отговор
    Нас ще ни топли шумът на газа,които преминава транзит за Сърбия,защото,когато ни предлагаха да правим,,ЮП" ние гордо ,по европейски, отказахме.Сега ще сърбаме попарата като слушкаме да ни казват ,оттатък океана ,какви са нашите интереси.
    Нема се пуашиме,,,флотилията от кораби натоварени с газ иде!"
  • 16 1944

    0 7 Отговор
    който клати си плаща. ефтино зимат сръбските гърли.
  • 17 Иван Грозни

    4 1 Отговор
    Сърболяците трябва да канонизират на шия татунчо.
  • 18 Тиквонии Велики

    4 1 Отговор
    Тиквата им пусна на сърбите тръба за наша сметка - 3 милиарда народна пара.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ДОМИНИРАЩАТА КОМПАНИЯ -ДОБИВАЩА И ПРОДАВАЩА АЗЕРСКИ ГАЗ --Е РУСКА СОБСТВЕННОСТ !!!!!!!!!!
  • 21 факти

    2 1 Отговор
    Да им е ечестит на сърбите най-скъпия газ.Като са прости и са на грешната страна и са слугинаж на отритнатите руснаци ,ще си сърбат попарата
Новини по държави: