8 Януари, 2022 13:00 3 364 53

Foreign Policy: Защо президентът на Сърбия е заплаха за Европа

  • foreign policy-
  • сърбия-
  • александър вучич

Националистическият и авторитарен характер на сръбското правителство представлява заплаха за Сърбия и региона

Foreign Policy: Защо президентът на Сърбия е заплаха за Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През ноември и декември 2021 г. хиляди сръбски граждани излязоха по улиците, като блокираха ключови пътища в продължение на три уикенда.

Инициатори на протестите бяха екологични организации и граждански обединения, негодуващи срещу обявени от сръбското правителство законодателни промени, които да снижат прага за провеждане на референдум и така да улеснят отчуждаването на земи от собственици. Експерти и граждани заподозряха, че законът е лобистки и обслужва интересите на мултинационалната компания Rio Tinto, която иска да изгради мащабна мина за литий в долината Ядар в Западна Сърбия, пише в свой анализ Foreign Policy.

Протестиращите са загрижени заради липсата на прозрачност, придружена от мащабна корупция; а еколози и граждански активисти се притесняват от от рисковете за природата в този плодороден район, осигуряващ една пета от селскостопанската продукция в страната.

При първите протести "главорези" с тояги биха протестиращи и се опитваха да преминат през протестите с булдозер в гр. Шабац - най-близкият град до планираната мина. Хулиганите бяха откарани до мястото на планираната мина с правителствени автомобили и нямаше никакво съмнение, че заплашваха демонстрантите от името на режима на Вучич.

Днес не може да се вземе решение без сръбския президент Александър Вучич, който участва в токшоута с часове наред всяка седмица по всички основни телевизионни канали. Вучич обяви сделката като "голяма инвестиция" и пряко ѝ предложи политическа подкрепа. Президентът има абсолютна власт над страната – 188 от 250-те депутати в парламента са избрани от неговата партийна листа, и неговата партия контролира почти всяка община в страната.

След като протестите набраха скорост, Вучич отначало се отдръпна и оттегли подкрепата си за проекта, но скоро след това - на 27 декември м.г., поднови подкрепата си и се зарече, че проектът ще продължи по план.

И друг "спектакъл" от последните седмици подчерта заплахата от страна на режима на Вучич.

На стена на сграда в центъра на Белград има своеобразен стенопис с лика на Ратко Младич - военнопрестъпникът, отговорен за геноцида в източния босненски град Сребреница през 1995 г. През юли портретът на Младич, който излежава доживотна присъда в затвора, след като беше осъден от Международния наказателен трибунал, се появи в Белград, както и на много други места в страната. Това не са първите портрети на Младич, които се появяват, но изникват все по-често, а и по-старите рисунки не се ползваха с такава защита от властите, както по-новите.

Граждани продължават да се опитват да рисуват върху портретите с цел да ги премахнат, но прилежните му привърженици продължават да възстановяват най-видния му портрет в централен белградски квартал. Двама активисти дори бяха арестувани от цивилни полицаи за това, че са хвърлили яйца по портрета. Докато националистическите таблоиди, близки до режима, открито твърдят, че Младич е бил герой, сръбското правителство пази и защитава портрета на стената без открито да го подкрепя.

Позволявайки стенописите да бъдат защитавани от неизвестни, правителството поддава на националистическия електорат, като същевременно отрича всякаква отговорност за тях и по този начин защитава своите проевропейски намерения.

Ясен знак за публичната подкрепа на портретите на Младич бе когато министърът на вътрешните работи Александър Вулин посети стенописа след арестите на 9 ноември 2021 г.

Националистическият и авторитарен характер на сръбското правителство представлява заплаха за Сърбия и региона. Твърдението на Вучич, че е прагматичен европейски консерватор може да изглеждаше убедително през първите му години на власт, но звучи все по-празно.

Авторитарният курс на Вучич все повече отдалечава Сърбия от Запада и Европейския съюз. Докато партията му беше подкрепена от западните посолства в първите години - подкрепа, дадена с надеждата той да бъде прагматичен политик, с който да може да се работи съвместно, Вучич и медиите, контролирани от неговото правителство, все повече пропагандират антизападна линия.

Досега Сърбия е извънредно място в Западните Балкани. Регионално проучване, поръчано от Консултативната група по политиката на Балканите в Европа, показва, че 80,4% от гражданите на региона искат страната им да се присъедини към ЕС; а в Сърбия този брой е едва 53,2 процента.

На Китай и Русия се гледа като на по-големи поддръжници, и те получават по-широко доверие, независимо дали това се дължи на дарените от тях ваксини срещу Ковид, или на техните лидери. Тази гледна точка се усложнява с пандемията, - Китай се разглежда Китай като основен помощник - въпреки че Белград е купил ваксините срещу вируса от Пекин и няма публична информация за цената на сделката; а САЩ и ЕС се разглеждат като разпространители на фалшиви новини.

Това е резултат от интензивна антизападна кампания от проправителствени медии, които непрекъснато обвиняват западните правителства, както и независимите медии, включително филиала на CNN - N1, че извършват антисръбска пропаганда.

Дори когато става въпрос за подкрепата на сърбите за ЕС, има ясен авторитарен наклон - според проучване най-популярният световен лидер след руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин, е автократичният премиер на Унгария - Виктор Орбан; тоест, когато сърбите гледат към Европа, те гледат към Будапеща, а не към Берлин.

Приятелството на Вучич с Орбан се зароди още през 2015 г., когато унгарският премиер описа Сърбия като по-европейска страна от някои членки на ЕС. Това замени уютните отношения на Вучич с тогавашния германски канцлер Ангела Меркел с приятелство с Орбан.

Докато Германия остава важен съюзник по отношение на икономическите инвестиции и поради влиянието си в ЕС, Вучич предпочита да се разбира по-добре с неговия колета - автократ Орбан. Новото германско правителство, с Аналена Бербок като външен министър от "Зелените", вероятно ще настоява за повече работа по въпросите на върховенството на закона и демокрацията в Сърбия.

Обръщането срещу Запада, съчетано с авторитарния контрол на Вучич, има значение отвъд Сърбия. Въпреки че нагласите в региона са различни, все пак тези антиевропейски настроения може да заразят и останалите страни. Освен че е поне два пъти по-голяма от всяка друга страна на Западните Балкани, Сърбия граничи с всички останали (с изключение на Албания) и се стреми да оформи региона по два начина:

Първо, Вучич се представя като регионален лидер чрез инициативата за регионална интеграция „Отворени Балкани“ - идея за интегриран регион, базиран на отворени граници, известен също като „Мини-Шенген“, който ще даде на Сърбия най-големите икономически ползи и ще обвърже останалата част от региона по-тясно с него.

Другият и донякъде противоречив подход е т. нар. сръбски свят – термин, заимстван от Русия и основно описващ сръбска сфера на влияние, основана на етническа принадлежност. Сърбия е влиятелна чрез сръбските партии в Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Дори и да не контролира напълно всички тях, това позволява на Сърбия да формира вътрешната политика на своите съседи и да блокира ключови решения.

Чрез изграждането на сфера на влияние Сърбия може да разпространи авторитарната си антизападна политика в целия регион. На последните регионални избори в Косово резултатът беше доста според в общините с албанско мнозинство, като управляващата партия „Ветевендосе“ на премиера Албин Курти понесе загуба. В 10-те сръбски общини с мнозинство, Сръбската листа, контролирана от Белград, спечели чрез комбинация от сплашване и корупция, а на много места нямаше други конкуренти и спечели до 100 процента от гласовете.

Сърбия също придоби влияние в региона през 2021 г., като предостави ваксини и позволи на граждани на други страни да се ваксинират в Сърбия. Това беше особено важно за граждани от съседните Босна, Северна Македония и Черна гора, които нямаха първоначален достъп до ваксини поради бавното внедряване на глобалната програма на ЕС за ваксинация. С това свое прагматично решение Сърбия осигури ваксини от Китай, Русия и Запада, но много граждани отказаха да се ваксинират поради силни антиваксърски настроения и ниско доверие в правителството.

Докато ЕС помогна за осигуряването на по-голямата част от ваксините в региона, той закъсня да съобщи и подчертае помощта си, което изкара Вучич като герой, а Сърбия изигра регионалната роля във ваксинационната дипломация.

Според резултатите от проучването, които скоро ще бъдат публикувани от Консултативната група по политиката на Балканите в Европа, Сърбия е оказала най-голяма помощ по време на пандемията на сръбските граждани в други страни - според проучването Сърбия е на второ място след ЕС, Черна гора и Северна Македония. В Северна Македония повечето граждани очакват помощ в битката срещу Ковид да дойде от Сърбия, отколкото от ЕС.

Въпреки че няма нищо лошо в регионалната солидарност, когато тя се насърчава от автократ, който работи в тясно сътрудничество както с външни участници, за да увеличи своята подкрепа, така и с авторитарни лидери в ЕС, това засилено влияние не вещае нищо добро. Точно както Орбан помага за насърчаването на лидери с единомислие в ЕС чрез финансова помощ, дипломатическа подкрепа и подкрепа на приятелски медии, Вучич се стреми да разшири влиянието си в Западните Балкани по подобен начин.

Този ход го прави незаменим за западните му партньори и му помага да остане на власт. Така той нормализира авторитарния, антизападен и националистически мироглед, който прониква в партията и медиите, които контролира. Това рискува да подкопае демократичните и либерални правителства в целия регион и да отслаби влиянието на ЕС там, а същевременно да насърчи правителство, което разпалва националистическо напрежение.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    74 11 Отговор
    Всичко нормално за европа е заплаха
  • 2 Хуйлио Лиглесиас

    65 5 Отговор
    Аман от грантаджийска смрад
  • 3 ТаУмВзе

    69 7 Отговор
    Защо клинтън не е Съден, като Милошевич, за Престъления срещу Човечеството а? Защото Милошевич, се Оправда Сам на Немски в Хага по 90 от 100 обвинения и го самоубиха, щото не е изгодно.

    Коментиран от #5, #25

  • 4 Петър

    66 8 Отговор
    Какви смешници и колко са прости тия от западна Европа и САЩ, Войслав Шешел ги направи за смях в Хага докато се опитваха да го осъдят.
  • 5 Петър

    48 5 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Войслав Шешел ги направи сами да си говорят тия в Хага.
  • 6 Сатана

    55 9 Отговор
    Бивша Югославия беше заплаха за УСА защото беше най-голямата мултиетническа федерация в Европа и пречеше на тяхната геополитика.Само където не им метнаха няколко атомни бомби кръвожадните кравари на ги наториха с обеднен уран

    Коментиран от #9, #30, #47

  • 7 Лъчо

    13 38 Отговор
    Сърбите заливат Европа.Във Виена само са 300000.Където е стъпил руско-китайския крак е тъй.Средните заплати са по 250 евро.Само да им паднат визите и половин Сърбия ще се изнесе.

    Коментиран от #15

  • 8 Емил

    17 54 Отговор
    Русофилията е по-страшна от всеки вирус! Разяжда мозъка и води до мъчителна и дълга агония!!!

    Коментиран от #10, #17, #23

  • 9 Емил

    2 23 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    Гледай филма "Хюстън, имаме проблем!". Дано схванеш за какво става дума!
  • 10 Петър

    38 3 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Каква русофилия те гони? Смени флашката, демоде е, Баръмов!!!

    Коментиран от #16

  • 11 Вярно е

    38 2 Отговор
    Заплаха е, защото китайците вкараха много милиарди инвестиции там.
    Гроздето е високо:))))
  • 12 Българин

    27 3 Отговор
    Натовския президент Реджеп Ердоган, а не Вучич ! И "Тюрския съвет" (опит на турците за реанимиране на Османската империя), а не нормалните съседски договори на Сърбия ! Тогава статията ще е вярна !
  • 13 Лъвчо

    13 16 Отговор
    Вучич е като нашия Бойко,ама по умен.Ползва руснаци и китайци да го крепят на власт ама играе с американските фирми за мангизи.Отделно в Сърбия всички знаят че целия кримиконтингент му е подчинен пряко.

    Коментиран от #49

  • 14 Кочо

    43 1 Отговор
    Най-голяма заплаха за Европа са продажните брюкселсси бюрократи во главе с Урсула антихристката, слуги на античовешкия глобалистки елит!
  • 15 Ха ха ха ха ха

    45 11 Отговор

    До коментар #7 от "Лъчо":

    Абре Ганьо, сърбите когато имаха визи не се изнесоха, та сега ли? Къде да се изнесат? А и защо, след като Сърбия се развива, за разлика от ЕС, където всичко е под вода:))) В рухналата Европа? Или рухналите САЩ? При казвате си, колко да не заспите:)))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОЙ

    32 2 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Не русофилите а иди0тите американофили са без мозък и явно си някакъв турчин щом не си преди всичко българофил.

    Коментиран от #37

  • 18 Кинжал

    38 4 Отговор
    България трябва много спешно да напусне терористичния алианс на НАТО и да направи военен и икономически съюз с братята сърби. Така ще имаме абсолютната подкрепа на другите наши братя - руснаците, а македонците сами ще искат да се приобщят. По този начин ще контролираме целите Балкани, и ще бъдем незаобиколим фактор за Европа!

    Коментиран от #43

  • 19 Петър

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Ти, вероятно нямаш представа как да дадеш по равно на две магарета сено, но си тръгнал да ми развиваш геополитически теории, айде съпри се малко.
  • 20 BOBO

    17 3 Отговор
    ПУСТА БЪЛГАРСКА ЗАВИСТ
  • 21 Ами да

    25 2 Отговор
    Заплаха, защото не ще да върви след извратените на запад към сделките с дявола, газейки всички природни, морални, за Божиите закони да не говорим
  • 22 101010

    25 1 Отговор
    Колко много обвинения срещу вучич и нито едно сериозно. Водил борба за повишаване на сръбското влияние където може. Това е най-сериозното обвинение. Ама има ли държава която да не прави същото
  • 23 Човече божи

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Убеден съм че са ти изпуснали е от някоя психиатрична клиника друго обяснение нямам за нещастният ти коментар
  • 24 Летописец

    22 0 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Те "корените на нещата" наистина са много Ясни , и трябва да си сляп за да не ги видиш : Военният алианс, с основни акционери Саш и Турция - натото,
    създава : 🔺ескалация В православните славянски държави , 🔺 противопоставяне между тях. 🔺 нестабилност по границите им.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Летописец

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "Летописец":

    Разбира се, причината е, че тези страни сме по-доброжелателни към Русия, отколкото гладния за ресурсите ѝ Запад.
  • 27 Очевидно

    19 0 Отговор
    Европа е крехка като къща от карти. Всеки патриотичен политик е заплаха за нея.
  • 28 Ддддд

    2 15 Отговор
    Напълно са прави!!! Вучич е заплаха за региона!
  • 29 Смешници

    24 0 Отговор
    Поредните глупости.Който не се подчинява на краварите и търтеите от Европа е опасност за тях.Къде отиде истинската журналистика.Ако за това харчат 5 години да учат за да пишат само само такава журналистика,то е срам и позор.Такива теми и такава журналистика може да прави дори магарето на Гюрга от някое село.ПОЗОР.
  • 30 По-смешен Сатана

    14 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    Не бях чувал? Югославия била заплаха за САЩ! По надяждане с плескавица, вероятно?

    Коментиран от #33

  • 31 Смешници

    25 1 Отговор
    Единствената заплаха за света и за България са кравите отвъд океана и търтеите от Европа които извращават децата ни и ги осакатяват с извратени джендърски истории.Вън България от НАТО и далеч от търтеите на Европа.
  • 32 правилно

    17 0 Отговор
    всички свободомислещи хора са заплаха за Европа и за големите "демокрации" изобщо. Колкото е повече "демокрацията",толкова е по-малко свободата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Масква

    3 13 Отговор
    Путин си има агент в центъра на Европа.
  • 35 стоян георгиев

    3 11 Отговор
    всеки дето иска може да провери къде е минала политическаъта младост на сръбския президент и как се е трансформлирала неговата партия.след това въпросите с него ще станат излишни.лошото е че в европа са малко политиците които ги интерасува това и често се правят реверанси на тоя нацист!
  • 36 ха ха ха

    5 1 Отговор
    Защото каза, че има план за избиване на хората 😁
  • 37 Емил

    8 10 Отговор

    До коментар #17 от "КОЙ":

    Първият симптом на русофилията е черно-бяло виждане! Ако не харесваш Русия, значи харесваш САЩ?! Дефектите в мозъка са видими!

    Коментиран от #44

  • 38 Сандо

    10 1 Отговор
    Що не си го кажат направо:Който не е с нас,е против нас!И особено ако иска да има нормални отношения с Русия - може би последната зона на човешката нормалност.
  • 39 поглед

    1 0 Отговор
    е нали ЕК подкрепя скопие? а зад скопие е белград. какво не му харесвате? лицемери.
  • 40 $%^

    4 4 Отговор
    Сърбите от времето на Тито играят някаква игра.Хем са русофили,хем се подмазваха на Запада,хем бяха "необвързани".И сега се опитват едновременно да се качат на Западният влак и в същото време да останат на Източната гара.Времената са други и няма да им се получи.

    Коментиран от #50

  • 41 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА БАЛКАНСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ СЪС СТОЛУЦА КОНСТАНТИНОПОЛ, ОБЩА ВАЛУТА И АРМИЯ ... ЕДИ СТВЕНИЯ ЕСТЕСТВЕН ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ Е ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ
  • 42 .....

    8 2 Отговор
    Как точно сърбите ще се прегърнат със западните тулупи, при положение, че онези пускаха бомби и ракети в Белград преди втеме? Сърбите имат гръбнак и помнят!
  • 43 Брат ниет

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кинжал":

    Хахахаха..аз братя сърби нямам...мойте хора са ги слагали на щик тъпите катунари
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    СТРАННО --- НОВОНАПЕЧАТАНИТЕ ДОЛАРИ ЗА ЦРУ - НЕ МОГАТ ДА КУПЯТ СЪРБИТЕ !!! КУПИХА НЯКОЛКО КАЗАХСТАНЦИ / ПОВЕЧЕТО УБИТИ / --- НО ЯВНО СЪРБИТЕ НЕ СЕ ПРОДАВАТ ЗА "ЖЪЛТИ ДОЛАРИ " --- А И УНГАРЦИТЕ УСТОЯВАТ НА ОТПЕЧАТКИТЕ !!!!!!! НО НАЙ ИЗНЕНАДВАЩОТО Е ,ЧЕ И АЛБАНЦИТЕ СА С РУСИЯ --- ДА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ -КОАЛИЦИОНЕРИ !!!!!!!!!!!!!
  • 46 Анавв

    5 0 Отговор
    Спрете да злорадствате срещу Русия, Сърбия , погледнете САЩ и запада , там е рая !!! Позор ,не подценявайте хората , те черпят информация не само от Вас , бъдете обективни !
  • 47 Удариха ги с

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    обеднен уран. Не мисли, че е безвреден.
  • 48 Югославски титовисти,

    2 1 Отговор
    Подкрепяни от рашата, кви да са, освен заплаха за човечеството, престъпници на 21 век
  • 49 Нашите криминални банкери,

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лъвчо":

    И те там, при сърбите, дали е случайно, има сделка, има чадър
  • 50 Ааа, те тая игра я играят

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "$%^":

    Отдавна, ляв мигач и завиват надясно от времето на тито, долни и то мнооого
  • 51 така трябва

    0 1 Отговор
    Сърбите са горд народ. Не са били подлоги на никого. Винаги са гледали интереса на народа си. И така трябва да бъде. За разлика от тях ние винаги сме някъде навряни и винаги губещи. Нашите политици не си взеха поука от миналото. Резултатът от това е липса на държва, изчезващ народ, само територия. Ако не уважават страната и народа си, никой няма да уважава и тях, както си е. Гледат на тях като на слуги.

    Коментиран от #52

  • 52 Пълни глупости,

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "така трябва":

    Рашата, чайнийз, навремето франсетата и те така подлоги, бе
  • 53 Псевдоним

    0 0 Отговор
    Излезе в защита на Джокович и веднага цъфна пропагандна статия!