Last news in Fakti

14 Януари, 2022 19:15 4 299 8

Петьо Борисов за ФАКТИ: Даниил Медведев и Саша Зверев са фаворити на Аустрелиън Оупън

  • аустрелиън оупън-
  • откритото първенство на австралия-
  • петьо борисов-
  • фаворити-
  • даниил медведев-
  • александър зверев-
  • рафаел надал-
  • новак джокович-
  • григор димитров-
  • виктория томова

Спортният журналист потвърди мнението си, че Рафаел Надал повече няма да спечели титла от Големия шлем

Петьо Борисов за ФАКТИ: Даниил Медведев и Саша Зверев са фаворити на Аустрелиън Оупън  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Милиони тенис фенове по цял свят тръпнат в очакване за старта на по традиция първия за годината турнир от Големия шлем - Аустрелиън Оупън. Откритото първенство на Австралия започва в идния понеделник, 17 януари, и ще продължи до последната неделя на този месец - 30 януари.

Предшестващите надпреварата дни бяха съпътствани най-вече от новини, свързани със ситуацията на Новак Джокович в Мелбърн и по-конкретно с проблемите, които той има с австралийската държава - първо, тъй като не е имунизиран срещу COVID-19, а след това поради установена невярна информация в декларацията, която той е попълнил на влизане в Австралия.

В крайна сметка, макар в този казус вече повече от веднъж да бе отлагана окончателната развръзка, световният номер 1 в мъжкия тенис почти със сигурност ще пропусне турнира, който е печелил рекордните 9 пъти, защото визита му за Австралия бе анулирана от министъра по имиграционните въпроси на страната Алекс Хоук.

Ако тази развръзка за Ноле е последна, отсъствието му се явява шанс за конкурентите му - преди всичко Даниил Медведев, Рафаел Надал и Александър Зверев, да атакуват титлата в Мелбърн.

В същото време българите се надяваме Григор Димитров да остави трайна следа в тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън. А, разбира се, надяваме се на същото и от Виктория Томова, която преодоля квалификациите тази сутрин и ще участва в основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем.

За да обсъдим това, което можем да очакваме от Откритото първенство на Австралия по тенис, от ФАКТИ се свързахме с Петьо Борисов, който е спортен журналист с профил тенис, а също така и продуцент в Макс Спорт - спортните канали на А1.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

- Г-н Борисов, няма как да не да започнем от Новак Джокович. Фактическите обстоятелства по неговия казус са горе-долу ясни, макар мненията относно него да са много поляризирани. Моят въпрос е насочен към последствията за Ноле и той е може ли всичко, което му се случва в последната седмица, да срине кариерата му?

- Според мен да се срине не, като причината е характерът, който той притежава, вземайки предвид нещата, през които той е преминал като дете, както и начина, по който се е оформил като професионалист на корта. Струва ми се, че това ще му послужи по-скоро като мотивация, защото той е в етап от кариерата си, в който няма на кого повече какво да доказва, освен на самия себе си - да намери стимул да продължи да подобрява рекордите, които са обозрими за него, рекордите, които може да достигне.

Оттук насетне мисля, че спортната злоба може би ще бъде по-голяма, отколкото в началото на кариерата му. Колкото и време да му остава на корта. Той очевидно вече е променил малко фокуса си и не всичко за него е само тенис. Тази битка, която той поведе, изглеждаше обречена и вече очевидно присъдата е дадена. Реално той беше обречен от самото начало, защото се опълчва на една система, която няма как да позволи бъгът ѝ, без значение как се казва - в случая Новак Джокович, да я разруши.

- И смятате, че отношението на хората от тенис тура - колегите му, организаторите на турнирите, публиката, дори да се промени оттук насетне, това няма да му повлияе?

- По никакъв начин. Той като цяло е третият по всеобщото мнение, след Надал и Федерер. Много често публиката е показвала, че извежда другите двама пред него и той така или иначе живее в тази среда на корта. За него ситуацията не е нова. Смятам, че той до голяма степен си е преценил рисковете. Аз не виждам какво толкова може да загуби - доказал се е в професионален план, в личен план едва ли хулите на хората ще го бутнат кой знае колко много. Той можеше само да спечели от тази ситуация, да докаже, че един човек може да се опълчи на една цяла система, така че смятам, че от негова гледна рискът беше оправдан.

- Към изцяло спортните неща, които ни предстоят от понеделник с началото на Аустрелиън Оупън. Рафаел Надал определено не е в най-върховата си форма, като това може би е така, защото сме в началото на сезона, а също и заради проблемите с контузии, които той трябваше да преживее през миналата година. Забеляза се една по-умерена, по-търпелива игра от негова страна на подгряващия турнир в Мелбърн, който той спечели преди няколко дни. Но въпреки това, че не изглежда като Рафаел Надал от най-добрите си години, според Вас очевидният стимул, че той може да излезе като номер 1 по спечелени трофеи от Големия шлем, както и предвид почти сигурното отсъствие на Джокович от надпреварата, прави ли го това фаворит за спечелването на Откритото първенство на Австралия?

- Категорично не. Отново бих потвърдил мнението си, че той повече няма да спечели титла от Големия шлем. Причината за това са младите, които вече натрупаха достатъчно опит и самочувствие.

Надал игра дори страхливо на турнира в Мелбърн. Аз имах възможност да коментирам финала му, гледах и полуфинала, като този тип игра може би е напълно разбираем заради, както и Вие казахте, многото месеци извън състезателната практика и тениса. Ще се отпусне, сигурен съм, че ще играе този тип атакуващ тенис, който той може на твърди кортове. Рафа променя много играта си в зависимост от настилката, но смятам, че няма силите за триумф. тъй като Даниил Медведев и Саша Зверев са тези, които ще имат доминация и реално за мен те са фаворити.

Хубавото за Надал е, че той има достатъчно опит и много често той, Джокович и Федерер използват турнирите от Големия шлем за тренировки, които ползват за навлизане в максимална реформа зa двата, максимум трите важни мача в турнира, в които те трябва да са във форма, за да ги спечелят. Няма какво да се лъжем - първите кръгове за тях винаги са били въпрос на формалност с много редки изключения. Те имат около десетина дни в състезателна атмосфера да навлязат в игровия ритъм, който им е необходим за решаващата фаза на турнира. Надал го може това нещо, има и психиката, но ми се струва, че му трябва повече време, за да тества тялото си и да бъде убеден, че в дълъг, оспорван мач ще може в чисто игрови план да издържи срещу Медведев или Зверев.

- От новата вълна - кой измежду Даниил Медведев, Александър Зверев, Стефанос Циципас, Андрей Рубльов и Доминик Тийм е с най-големи шансове да се възползва от твърде вероятното отсъствие на Джокович и неоптималното състояние на застаряващия Надал и да спечели турнира?

- Циципас не го виждам сред опциите, тъй като той не е в добра форма, включително ментална, за да може да издържи. Това, което казах за Надал, може би да важи в известна степен и за гърка, тъй като той ще тества лакътя си - доколко е способен да бъде добре функциониращ в първите кръгове. Но така или иначе при него има много сериозна обремененост от психологическа гледна точка в последната година, свързана с това да оправдае очакванията, свързана и с проблемите, които баща му създава с поведението си извън корта - тези непрекъснати приказки, коучингът, който реално е забранен, но те изобщо не се съобразяват с това правило. Тоалетните паузи, които "взривиха" тенис обществеността на няколко пъти, също настроиха много публиката срещу него, а той е емоционален. Циципас просто не изглежда щастлив на корта, като според мен емоционалното му състояние е много важно за него.

Тийм категорично го изключвам, защото не мисля, че той е във форма, в която може да бъде заплаха и претендент за първото място.

Рубльов също. Имах възможност да го гледам на финалите в Торино на живо и видях, че той загуби спечелен мач срещу Каспер Рууд заради психиката си. Поне според мен ще трябва да мине още доста време, да поработи доста, за да може да бъде считан за кандидат за титла от Шлема.

Александър Зверев показа и на Финалите в Торино, че може много добре да се адаптира и да пренастрои играта си, за да надиграе и то категорично Медведев на финала. Германецът натрупа солиден опит зад гърба си, за да знае как да менажира целия турнир. Не очаквам фойерверки от него още в първите му мачове, а по-скоро постепенно да трупа увереност и ритъм.

Медведев е моят фаворит. Имам известни симпатии към него заради "кривия" стил, който практикува, много харесвам нестандартността му, защото не е в калъпа на модерните тенисисти, в който все повече и повече хора влизат, хора, които са и в Топ 100.

Даниил Медведев имаше няколко мача, включително онзи срещу Григор Димитров, който загуби в края на миналата година от сет и 4:0 в негова полза, в които показа, че в главата му не всичко е балансирано. Има моменти, в които той просто изключва и решава, че мачът е свършил. И все пак той е моят фаворит да направи крачката повече, която му убегна миналата година.

- Ако стилът на Даниил Медведев е новата тенденция в тениса, това означава, че в играта ще преобладава реактивният подход, докато пък във футбола в момента проактивният взема връх.

- Той е малко измамен в това отношение. На живо нещата изглеждат по друг начин. Медведев взима инициативата не по конвенционалния начин с агресия, а с много точност, с много добро движение по корта, което създава измамно впечатление, че не е проактивен. Той умее да се защитава и когато може - преминава в контраатака. Ако например трябва да сравняваме стила му с играта на Григор Димитров, това, което ми прави впечатление при Григор е, че той непрекъснато се връща все по-назад и по-назад и тези прилични резултати, които записа в края на миналата година, според мен са супер подвеждащи. Григор не играе модерен тенис, той няма това умение да преминава в контраатака, което има Медведев.

- Именно за Григор Димитров се канех да попитам. На турнира в Мелбърн, на който отпадна на полуфиналната фаза, той показа стари слабости. Изглежда ли към днешна дата първата ни ракета при мъжете да има възможностите и силите да достигне поне до четвъртфинал на Аустрелиън Оупън?

- Всичко е възможно. Зависи не само от жребия, който вече е ясен (б.р. в първия кръг Григор Димитров се изправя срещу младия чешки квалификант Иржи Лехечка), а и от начина, по който ще му се развият мачовете. Когато достигна до полуфиналите на Откритото първенство на САЩ, той можеше да отпадне още в първия кръг и благодарение на това, че там показа психика и класа, буквално се промени, за да извърви пътя до полуфиналите. Защо да не го направи и сега?

Аз стоят зад думите си за стила му, защото това виждам. Мнението ми за начина, по който той подрежда играта си в момента, е такова, но това не означава, че тази игра не може да бъде успешна. Просто е различна от това, което демонстрират младите и се сещам веднага за Каспер Рууд, който също по телевизията изглежда, че сякаш е пасивен и чака, особено на клей, само че неговите "пасивни" удари са с такава сила и топспин, че могат да откъснат ракетата на другия. Той, като Медведев, много бързо преминава в контранападение - нещо, което не винаги се забелязва, ако не гледаш много внимателно мача.

При Григор нещата стават сякаш малко по-бавно в момента. Аз лично вярвам и още преди няколко години започнах да развивам една моя теория, че той ще постигне най-големия си резултат след като мине 30-те години, узрявайки и житейски, и професионално на корта. Вярвам в неговите възможности и това, че неговата игра напоследък ми се струва такава, каквато вече я описах, не означава, че тя няма да бъде успешна. Още повече, виждаме, че в тениса е въпрос на 1-2 точки, за да се промени даден мач. Опитът, който Григор е натрупал, със сигурност ще му помогне в тези ситуации.

Говорих си с Алекс Кореча преди 2 седмици и той, на въпроса дали Григор Димитров може да спечели титла от Големия шлем, акцентира върху неговия сервиз и непостоянството му в този компонент от играта. Поне според мен, ако Григор намери увереността на началния си удар, по принцип трудно може да бъде спрян.

- Относно надпреварата при дамите. Виктория Томова, която от известно време е нашата първа ракета в женския тенис, тази сутрин зарадва феновете на тениса в България, печелейки право да играе в основната схема на Аустрелиън Оупън. С оглед статуквото при дамите и с оглед нейните собствени качества и характер, може ли тя да стигне далеч в турнира?

- При жените на мен лично ми е страшно трудно да прогнозирам, защото там не само всеки мач си има собствен характер, а всеки гейм. Буквално зависи от коя страна грее слънцето и какъв вятър духа за някои от тенисистките. Адски трудно е да се предположи какво ще стане, защото Виктория Томова имаше доста колеблив първи мач, аз гледах втория ѝ, в който нейната съперничка имаше здравословни проблеми, но там Вики натрупа много самочувствие, което пренесе и в третия си квалификационен двубой.

При нея съм сигурен, че може и фактът, че вече записа три мача, познава обстановката, атмосферата, топките, времето, 100% ще ѝ помогне. Увереността би трябвало да я има - тя е в основната схема, преминавайки през квалификацията, като оттук насетне всичко нагоре е бонус според мен. Или поне така трябва да се гледа на ситуацията, за да не се обременява допълнително. Всичко може да стане.

Аз си имам мой фаворит - не само заради стила на игра, а, разбира се, и заради външния вид. Това е Паула Бадоса. Много се надявам да изненада големите фаворитки, които всъщност са по-познати имена, но не съм сигурен, че като тенис са претендентки номер 1.

- В този смисъл, заради формата, която демонстрира миналата и в началото на тази година, както и поради това, че ще играе пред родна публика, Ашли Барти - световната номер 1 в момента, има ли статут на една от фаворитките?

- Мисля, че тя е най-голямата фаворитка. Тя ми е втората любимка заради интелекта ѝ на корта, а не толкова заради самата ѝ техника. Мисълта, която демонстрира, на мен ми напомня на тениса отпреди 15-20 години, когато технологиите, ракети, топки, кортове, екипировка като маратонки, кордажи и т.н., не бяха от толкова голямо значение и разликата идваше от индивидуалните умения. Барти е такъв тип тенисист. Тя вижда слабите страни на съперника, използва ги, знае кои са нейните силни страни и във всеки неин удар личи мисъл. Мнозина други удрят топката с максимална сила по диагонала, защото са го правили 200 000 пъти на тренировки, докато тя има разнообразни способи да нарушава ритъма на съперниците си, да променя динамиката на мача и дори, когато е в затруднено положение, да има търпението да се задържи, докато се промени ситуацията на корта. Многокомпонентна е, а и в женския, и в мъжкия тенис в момента повечето представители на спортa са малко по-праволинейни. Две неща, изпълнявани почти перфектно, но две, докато Ашли Барти има много разнообразие в играта си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джокович

    10 4 Отговор
    Ще ги бия с вързани ръце.
  • 2 ха ха

    9 1 Отговор
    Имат фалшиви ваксинации или не са с иРНК ваксини?
  • 3 Лилипут

    10 3 Отговор
    Джокович е национален герой на българите.Те се кланят на македонци и сърби ,а родните не навиждат

    Коментиран от #7

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    можело е да си съкратите писането!Не вярвам да объркате тези,които залагат.В подтекста се търси правилния залог.Докато го има Надал,не говоря за Господ Джока,него няма да го допуснат.В момента има плеяда много силни млади играчи,които играят същия стил на Медведев,циципас.ще има много изненади при мъжете.за григор е успех,ако премине 2-3 кръга.
  • 5 Паразит

    0 0 Отговор
    ... не можах да ви изчета глупостите! Джокович е номер 1, но се правите ,че не го забелязвате! Смешни сте, клоуни!
  • 6 Защо ли, защо ли

    1 0 Отговор
    Джокович, Надал и Федерер с по 20 титли.
    Мелбърн е най-успешния терен за Джокович.
    Федерер е техния (на запада) darling (любимец). И Мъри се озова там.
    Защо ли, защо ли...
  • 7 Защо ли

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лилипут":

    Обичаме и родните, ама да бяха взели поне един трофей от големия шлем...
  • 8 Потен тенисист

    0 0 Отговор
    Надал няма шанс, ще се пощипва оттук-оттам и това ще бъде. Ако Джокера играе с Медведев, ще го победи. Не зная все още жребия, ще видим кой с кой. Зверев също няма да стигне до финал.