Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 23:00 6 174 34

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

  • владимир путин-
  • еманюел макрон-
  • нато-
  • русия-
  • крим-
  • украйна

Еманюел Макрон, както самият той признава, може да открие, че не само абсурдно голямата маса на Путин държи Запада и Русия толкова далеч едни от други

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вътрешните критици на Еманюел Макрон, привържениците на твърдата линия на НАТО и ръководството в Украйна ще разглеждат подозрително изказванията на френския президент на пресконференцията му в Москва за признаци на "фрийлансърство", пише "Гардиън".

От една страна Макрон, три месеца преди кампания за преизбиране, се придържа доста вярно към сценария, който изчерпателно е договорил с партньорите си от НАТО преди срещата си Путин, но от друга неговият особен възглед за Русия като европейска страна и възвишените приказки за нови гаранции за сигурност са притеснителни.

Спецификата на петте часа дискусии между френския и руския лидери и точките на сближаване бяха скрити от света на пресконференцията, но това не попречи на Макрон да намекне за промени в перспективите на НАТО, които според някои членове никога не трябва да се правят в отговор на военни заплахи.

Френският президент започна с подчертаване на исторически неприемливото присъствие на руски войски по границите на Украйна. Той също така вярно повтори предложенията, направени от НАТО и САЩ относно взаимното ограничаване на военните разгръщания, повече прозрачност за военните дейности или дори ограничаване на разполагането на ракети с малък и среден обсег. Той каза, че в тези области Москва и Западът имат едни и същи искания. Москва вече заяви, че е готова да обсъди тези въпроси, но счита ангажимента на НАТО да прекрати всяко разширяване за основно искане.

Тук Макрон намекна за необходимостта да се признаят руските опасения. Той заявява: "Няма сигурност за европейците, ако няма сигурност за Русия", формулировка на уважение, която също така легитимира исканията на Москва за нова архитектура за сигурност, основана на руската концепция за "неделима сигурност". Но какво е имал предвид Макрон, не е ясно.

Той каза, че твърдо се противопоставя на повтарянето на "грешките от миналото относно сферите на влияние", но след това каза, че "Русия е европейска. Който вярва в Европа, трябва да знае как да работи с Русия и да намери начините и средствата за изграждане на европейското бъдеще сред европейците.

Френски официални лица на брифинги говориха за "финландизацията" на Украйна, форма на неутралитет, идея, която е била изтъквана и преди. Говорейки в Украйна във вторник, Макрон отрече да е произнесъл думата нито пред журналисти, нито пред политически лидери.

Финландия, която споделя 1335 км граница с Русия, избра през 1947 г. да не става член на НАТО и подписа "договор за приятелство" с Русия, който включваше ограничения за размера на армията на Финландия и други ограничения върху нейния суверенитет. Така наречената доктрина Паасикиви - кръстена на Юхо Кусти Паасикиви, нейния президент по това време - въпреки това създаде политически консенсус във Финландия, докато въпросът не беше по ирония на съдбата отново отворен от настоящия финландски президент Саули Ниинистьо, загрижен от това, което Русия прави, за да заплашва националния суверенитет.

Но има критична разлика между Украйна и Финландия. На практика Украйна ще бъде задължена от външни сили да заеме статута на неутрална държава. Предвид бурните отношения на Украйна с Русия и насилието в източната част на страната, изглежда малко вероятно. Украйна някога да иска да се превърне във Финландия 2. По-малка алтернатива би била правото на Украйна да се присъедини към пакта за отбрана по свой избор може да бъде преустановено, но на практика отложено.

Подобна формулировка може да бъде изяснена от твърдението на Макрон на пресконференцията, че нова архитектура за сигурност в Европа не трябва да се създава чрез отмяна на правото на държавите да се присъединят към алианса на НАТО.

Възможният статут на Украйна в НАТО е нещо като мираж, тъй като страната не е близо до началните етапи на членство в НАТО и обсъждането на темата вероятно замъглява истинската точка на конфликта - желанието на Русия да доведе Украйна не до форма на неутралитет, а обратно в своята сфера на влияние въз основа на това, че смята правителството в Киев за нелегитимно.

Окончателното предложение на Макрон беше "стриктното и тотално" изпълнение на споразумението от Минск, споразумението от 2014-15 г., което съдържа основите за окончателно уреждане на украинския регион на Източен Донбас, части от който са под контрола на проруските сепаратисти от април. 2014 г. Тъй като сепаратистите и Киев не са съгласни относно това какво изисква Минск, особено по отношение на последователността, "стриктното изпълнение" изяснява само до степен, в която сигнализира, че световните сили ще окажат подновен натиск и към двете страни за постигане на споразумение за изтеглянето на силите, свободни избори и конституционния статут на бунтовническите региони.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба миналата седмица отхвърли специален статут. Русия, за разлика от това, би искала специален статут да включва вето върху националната външна политика, нещо, което Киев би видял само като одобрено от Запада разчленяване на страната със сила. Но Макрон поне може да се опита да привлече украинското правителство към набор от стъпки за това как могат да се проведат местните избори в Донбас и изтеглянето на силите. Това е проблем, който разочарова дипломатите от 2015 г.

Макрон, както самият той признава, може да открие, че не само абсурдно голямата маса на Путин държи Запада и Русия толкова далеч едни от други.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Макарон

    102 4 Отговор
    Макрон преди време каза "НАТО е в мозъчна смърт"
    Някой да е оживявал след такова състояние?

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Doko

    12 17 Отговор
    Ауу, колко жалко за Мак(а)рон. Ердоган изтърва шанса да се метне на Путин за визита в Русия, добре че имаше грип....

    Коментиран от #8

  • 5 Макрон

    41 4 Отговор
    прави мъгла. Уж замазва положението. Мисля, че е скрита лимонка.
  • 6 !!!?

    10 38 Отговор
    Путин е готов за инвазия в Украйна !!!?

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гаглей

    7 29 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Хахахаха. Евала много точно
  • 11 по добре

    8 76 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка":

    Аз предлагам САЩ и Китай да си разделят Русия.

    Коментиран от #12

  • 12 Гаглей

    4 47 Отговор

    До коментар #11 от "по добре":

    Ти може да предлагаш ама от Русия по добре да хапнем и ное европейския съюз, както се вика да смукнеме. То и без това всеки 2ти руснак иска в Европа

    Коментиран от #14, #15, #30

  • 13 Тя мечката още в гората

    47 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    а те и продали кожата.
    Ма мно си неумен да знаиш.
  • 14 Епа ти отдавна си му го

    35 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гаглей":

    засмукал на Европейския съюз!
    Само че не си разбрал колко е надълбоко.
  • 15 Кво ще засмучеш бе?

    43 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гаглей":

    Те американците сега ebavaт ЕС, когато им трябват съюзници.
  • 16 Шляхтиц

    44 1 Отговор
    Кандидат на технически науки съм, но така и не разбрах какво означава "фрийналсърство" . ?????
    Може ли авторът да ми обясни ?????????
  • 17 Шляхтиц

    41 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка":

    Някога територията на днешна Полша е разделена между три царства. Северозападната част е във владение на Швеция, югозападната, във владение на Германия, а цяла източна Полша, т.е. почти половината от днешна Полша, както и цяла Украйна са Руски Губернии.
  • 18 ТRIF

    61 3 Отговор
    Ако НАТО не беше толкова нагло и самоуверено и не бяха направили глупостта да искат бази в Крим сега можеше още да си е част от Украйна. Да не стане същото и с членството и в НАТО. Да няма кого да приемат.
    Не може да има силна и независима Европа без Русия. Европейците го знаят. Знаят го и отвъд голямата локва. Просто не им оттърва.
  • 19 kkk

    44 8 Отговор

    До коментар #7 от "Гаглей":

    И що тази "велика сила" скимтя 3 дни като сритано пале и после се примири и облиза ботуша дето я рита когато Вовата се изгаври и въведе закон с който етикет "шампанско" се полага само на произведено в Русия вино, а всичко друго следва да се пише "пенливо вино"? Сам можеш да провериш, но аз с очите си видях бутилка МОЕТ за над $2000 на чийто етикет пише "пенливо вино"...

    Много, ама наистина много скоро ще се върнат нещата в правилният път и смятането на цифричките стоящи зад БВП ще се промени. При всички "велики" икономики в света освен Китай, Русия и Индия над 50% от БВП се формира от сектор "Услуги" което прави икономиката НЕ велика, а просто един раздут балон. У ФАЩ БВП-то от "Услуги" гони 70%- измислиха едно вирусче и буквално фалираха- сам провери колко ТРИЛИОНА напечатаха, но отдавна прескочиха 10 и продължават да печатат.

    Съвет- не дръжте спестявания в $ или €. Не купувайте имоти като инвестиция, още повече пък с ипотека. Следващите 2г. не правете големи планове- яжте, пийте и си носете новите дрехи щото може да не живеем още дълго... И за всичко благодарете на бай Дън и ФАЩ...

    Коментиран от #23

  • 20 ДаЗдраПерМа

    27 2 Отговор
    съвсем не уважават хартията, минските споразумения са подписани от Президента на Украйна и там е определен реда за поддържане на мира а именно, изтеглянето на силите, свободни избори и специален статут а сега външния министър Кулеба отхвърля специалния статут.
  • 21 Олга

    29 1 Отговор
    Гардиън да не се прави на не чул не разбрал и въобще,че е вчера се е изникнал и не е в течение на нещата. Путин едва ли дупка не е направил с обяснението си какво има предвид. Тази “неделима сигурност” (Гардиън), но без кавички е внесена в документите ПОДПИСАНИ от големите държави И документите ГЛАСЯТ, че никой няма право да построява своята сигурност за сметка на другия. Всичките държави “имат право на равна безопасност” - цитат от документа на ОССЕ.
    Путин подчертава многократно, че тези обязателства от западните подписанти не се изпълняват. Те фактически се отказват от подписите си, което е в реда на ценностите им.
  • 22 НАТО 1997

    36 3 Отговор

    До коментар #2 от "Макарон":

    ПУТИН ЗАПЛАШИ ВЧЕРА С ЯДРЕНО УРЪЖИЕ КАЗА ПОБЕДИТЕЛ НЯМА ДА ИМА СТАДНИ СПРЕТЕ С ЛЪЖИТЕ И ПРОПАГАНДИТЕ !НАТО В РАЗМЕРА ОТ 1997Г. ИНАЧЕ ЯДРЕНА ВОЙНА АБЛУДЕНИ СТАДНИ МНОГО СИ ПОВЯРВАХТЕ ЧЕ СТЕ НЕЩО!ЗЕЛЕНСКИ ПЛАЧЕШЕ КАТО УЧЕНИЧКА МАКАРОНА ПЕЛТЕЧЕШЕ ИМА КЪДЕ ДА СЕ ВИДИ ВСКИЧ СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ЛЪЖЦИ СЕДЕСАРСКИ ФАШИСТКИ!

    Коментиран от #34

  • 23 Ннн

    2 18 Отговор

    До коментар #19 от "kkk":

    Човече разбиранията ти за икономика са от времето на напредналия социализъм!
    От трийсетина години водещите държави са в информационната ера! Вземи например скапания айфон, който най-богатата компания го продава за 1500 долара, като плаща на китайците за труд 100 долара, а китайците плащат на русия 1 долар за ресурси! Ти може и да се возиш в китайска, индийска или руска кола, но нормалните хора не го правят, а със самолетите пък хептен! Чудно защо цял свят инвестира в долари и американски ценни книжа, а не в рубли! Виж какво се случи на хуйвейците като им спряха достъпа до американски технологии от номер едно сега са извън десетката на пазара!
    Но ти продължавай да величаеш брикс само не съм чул някой да емигрира за по-добър живот там а всички се бутат при кравари и еврогейци!

    Коментиран от #27

  • 24 Мародер

    23 1 Отговор
    Чета заглавието, после автора и не мога да повярвам! Същият стил, същите нелепици и лъжи и си мисля дали нашето денисче не преписва от там!?
  • 25 Европеец

    22 2 Отговор
    Ох горките американски лакеи - който не следва твърдо заповедите на господарите им отвъд атлантика и не обслужва техните интереси веднага е обвинен във "фрийлансърство".

    "Русия е европейска. Който вярва в Европа, трябва да знае как да работи с Русия и да намери начините и средствата за изграждане на европейското бъдеще сред европейците."

    Е да ама разни продажници вярват единствено на чичко Сорос и американските си господари и европейското бъдеще не ги интересува въобще и даже бъдещето на собствените им държави не ги интересува - важни за тях са интересите на САЩ.
  • 26 Бе този

    8 0 Отговор
    Не е ли чувал за Омакрон? 5 часа са говорили в едно и също помещение. Масата е абсурдно къса.
  • 27 Икономист

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ннн":

    Ама много ти е сбъркано мисленето - ако го няма протекционизма на американците и мутренския рекет към останалите държави отдавна да са глътнали вода.

    И не са забранявали технологии а забраниха на Хуавей достъп до американския и европейския пазар - те Хуавей бяха технологично по-напред от американците и сега са по-напред.

    Айфона им струва 1500 но кой го купува - по продажби на телефони е много след Хуавей.

    Самолети китайците вече си правят в сътрудничество с руснаците така че Боинг умря отделно че и Еърбъс отдавна го изпревари.

    Скоро и колите им ще задминат останалите производители. Индийската Тата която правеше рикши купи Ягуар - така че не модерното и скъпо е доходоносно.
  • 28 БЕНОВСКА ЛАПА

    14 2 Отговор
    даааааа оказа се ,че Путин е твърдо сварен ,мухль0вците имат един полезен ход - да зарежат хохлите.Когато руснак каже . зад нас е Москва ........значи нито крачка назад
  • 29 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    Плавниците не се шашкат от Ядрена война, а какво е говорило франсето! БУХАХАХХАХ
  • 30 Ха ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гаглей":

    Ти гледай братушките да не дойдат в Европа......ПАК
  • 31 Гал

    13 1 Отговор
    Сащ трябва да се изтегли от Европа, и ще има мир. Англия разиграва сценарии от втората световна война. Света трябва да живее в мир.
  • 32 МАРА

    9 1 Отговор
    ТАКА И ТАКА НАТО ЗАЩИТАВА САМО ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И НАПАДА СТРАНИ ,А СЕГА ЦЕЛТА Е ЕВРОПА И Е ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗПАДНАТ.
  • 33 Казвам

    1 1 Отговор
    На 19 ,че вбп се образува до голяма степен от собствено производство, какво производство имат рашките:бяла, черна техника, машиностроене (без военно),лека промишленост имат само изкопаеми.
  • 34 И аз да кажа

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "НАТО 1997":

    Екстра- значи Раша унищожава всичките си оръжия след 1997, изтегля се от Украйна, Чечня и Грузия, прибира си всичките шпиони, дето е напълнила белите държави, а имотите на руснаците по цял свят се национализират от съответните страни! Всички сме съгласни, освен нашите русолюби, които смятат, че трябва да си свалим гащите, а Русия да запази каквото е награбила. Интересно техните олигарси с имоти по Ривиерата, Флорида и Италия дали няма да му кр.ъцнат главата при такъв развой?