Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 16:00 1 860 32

Сливането на университети ще свали качеството на висшето образование

  • университети-
  • висше образование-
  • сливания-
  • ивайло копрев

Позиция на ректора на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ - проф. д-р инж. Ивайло Копрев

Сливането на университети ще свали качеството на висшето образование - 1
Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подготвяното окрупняване на университети е в противоречие със заложената в Стратегията за развитие на висшето образование идея, че обединяването на висши училища ще става единствено на доброволен принцип, чрез създаване на консорциуми за висше образование, без загуба на тяхната правосубектност. Не е възможно предвижданите образователни промени да доведат до повишаване нивото на висшето образование. Намаляването на „количеството“ на университетите няма да доведе до повишаване на „качеството“.

Напротив - то ще се влоши от механичното сливане на университети. Качеството на висшето образование е функция от компетенциите на академичния състав в съответния университет. В това отношение обучението в МГУ е гарантирано и международно признато. Потвърждава го и класацията на Станфордския университет (САЩ), в която преподаватели от МГУ за втора поредна година са сред престижните два процента топ учени в света с най-голям принос в развитието на съвременната наука. МГУ „Св. Иван Рилски“ е институцията, олицетворяваща връзката между образование, наука и бизнес.

Заличаването на подобен университет, чрез предвижданото преструктуриране на висшето образование ще доведе до загуба на идентичност. Университетът е разпознаваем с името си в целия свят и включването му в нова мегаструктура би довело до рязко намаляване на бъдещите български и чуждестранни кандидат-студенти и докторанти, което означава за България в бъдеще зависимост от внос на специалисти от чужбина. Това означава зависимост от чужди кадри на основополагаща за България индустрия.

Това е удар не само срещу МГУ, но и срещу минерално-суровинния и енергиен отрасъл, срещу възможността за бъдещо развитие на България и в края на краищата - срещу националната ни сигурност. Няма как да има такава сигурност без използване на собствените суровини и възможности от български специалисти. Академичният съвет на МГУ „Св. Иван Рилски“ категорично не приема преструктуриране на висши училища в Република България под формата на административно сливане на университети. Р. България не трябва да бъде лишена от единствения университет, който обучава необходимите кадри за минерално-суровинната и енергийна промишлености. Подобна стъпка ще се отрази катастрофално на бъдещото икономическо развитие на страната.

От създаването си през 1953 г. до днес, кадрите, които университета е обучил, са високообразовани и ефективни професионалисти. Те проектираха, формираха, надградиха и развиват цялата база, както и производствено-технологичния цикъл на минерално-суровинната и енергийна индустрия не само в България, но и по света. Чуждестранните студенти и докторанти, завършили МГУ „Св. Иван Рилски“ (граждани на Европа, Азия, Африка, Централна и Южна Америка), със знанията и уменията получени в МГУ, създадоха минерално-суровинна и енергийна индустрия в собствените си държави.

От 1953 г. до днес кадрите на МГУ в България и чужбина са в основата, върху която светът гради своя просперитет и благоденствие. Това е така, защото полезните изкопаеми са материална основа и суровинна база за изграждане и развитие на човешката цивилизация. МГУ „Св. Иван Рилски“ е уникално учебно заведение със специфични професионални направления за България. Нещо повече, в Европа има само три подобни тясно специализирани университети, подготвящи кадри за минерално-суровинния и енергиен отрасъл. Това са Минната академия в гр. Фрайберг (Германия), Минен университет Льобен (Австрия) и Национален минен университет в гр. Днепропетровск (Украйна).

Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ традиционно работи в тясно сътрудничество с тях, реализирайки съвместно научноизследователски и приложни проекти, както и образователна мобилност на преподаватели, студенти и служители по Еразъм. Не само в България, а и в ЕС, след ковид и енергийната криза ще избухне най-силната - свързаната с недостига на суровини, със суровинната зависимост на Европа, а и със зависимостта на отрасъла от кадри от трети страни. Това означава липса на възможност за технологичен напредък, дори забавяне развитието и изпадане на ЕС в технологична зависимост. Разработването и развитието и на най-модерните технологии от най-мощните университети и изследователски центрове не би било възможно без необходимите за тях суровини.

В решаването на тези проблеми е мястото на уникалните и малкото останали в ЕС висши училища, като МГУ „Св. Иван Рилски“. Напредналите държави в Америка и Азия не закриват, а всячески подкрепят университети и изследователски центрове, осигуряващи кадри и технологии за развитие на икономиката със собствени суровини. Правилният подход е използване на различни форми на сдружаване, чрез сключване на договори за партньорство при което университетите запазват своята юридическа самостоятелност.

Разчитам, че уважението към образователните традиции в минерално-суровинния и енергиен отрасъл и здравият разум ще надделеят и няма да се допусне да бъде заличено лицето на минно-геоложкото образование в България, което съществува успешно вече близо 70 години.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6666

    33 2 Отговор
    То пък щото е много високо качеството. Трябва не да се сливат, а закриват.
  • 2 Европа

    36 0 Отговор
    Дрън дрън. Тичате да четете лекции от единия университет в другия. Същите сте като лекарите. АЛЧНИ.
  • 3 Хаха

    33 0 Отговор
    Бая хора си прекараха целият живот в нищоправене на държавна издръжка.Нормално сега да ритат.Има цели фамилии, дядо,баща и внук закачени на хранилката.Семеен бизнес.
  • 4 човек от народа

    32 1 Отговор
    няма нужда от сливане , а от закриване на т.н. "университети" по села и паланки. необходимо е едно сериозно средно образование на високо професионално ниво. стига сте крили безработните като т.н. "студенти" !
  • 5 Моля?

    18 1 Отговор
    Накъде повече? Поне ще се спестят грешни пари за безполезни даром похапващи на държавната трапеза.
  • 6 Фернандо Магелан от Синитево

    22 0 Отговор
    Проблемът е, че няма да има толкова ректори, замректори, администрация. Лапачка също! Заради това е този плач!
  • 7 Къде ще го свали

    17 0 Отговор
    ВиШето ни образование е на дъното. Няма накъде повече да го свали нищо. И образователната ни система като цяло пак е там. Никога не е било толкова лесно като сега да се сдобиеш с две, даже три дипломи за виШе образование. Научните титли са пък на килограм. Там е още по лесно.
    Между другото винаги МГИ (МГУ) са били с много високо самочувствие, но над 90% от тях не работят по специалността си. Дялани камъни. :)) Навремето единствено много добри които го завършваха бяха от специалността маркшайдерство. Трябва да им се признае.
    "Сгрeшил" съм и съм написал виШе, а не висше, ама то ...... все тая - висше без средно си е виШе ! :))

    Коментиран от #21

  • 8 Иван

    17 0 Отговор
    То пък в момента качество е страшно. Няма приемни изпити и всеки решил да учи постъпва. И накрая като изучат вишУто УбразУвание, си пишат имената с правописни грешки😂😂😂😂
  • 9 Магарето

    16 0 Отговор
    Югозападното е веднага за закриване, Шуменското, Бургаското!
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    НАТИСКАЙТЕ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ДА ПРЕХВЪРЛИ ХИМИЯТА, БИОЛОГИЯТА , ГЕОГРАФИЯТА, ФИЗИКАТА В ТЕХНИЧЕСКИЯ И ПОЛИ-ТЕХНИЧЕСКИЯ
    ..... И РЕФОРМАТОРА ПРАХА ЗА ПРАНЕ ДЕНКОВ ЩЕ КЛЕКНЕ
  • 11 Вуте

    15 0 Отговор
    Професоре, не се плаши за нивото! При теб и без това са най-тъпите младежи! Ама как пият! Шапки ДОЛУ!
  • 12 Мендоса

    10 0 Отговор
    Държавата да издържа онези, които влизат в 500 най добри в света. Останалите на свободния пазар!

    Коментиран от #15

  • 13 Ламбо

    17 0 Отговор
    Да бе да , ама друг път . То сега едно качество..... оле мале .Вземи на един вишист телефона и няма да може да си направи сметката в магазина , а че сричат и не са прочели по 1-2 книги да не говорим.
    Ще си загубите стотиците топли местенца , ей там е заровено кучето .
  • 14 Пеяме

    20 0 Отговор
    В музикалната академия професор по кларинет, наследник синът му, негов наследник внукът. Сега чакаме правнук?
  • 15 Ламбо

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мендоса":

    Ами то има ли такива , те нашите са под 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 -то място
  • 16 бб4ж

    16 1 Отговор
    Отдавна няма качество. Стига сте си измисляли причини, за да хрантути държавата хиляди университетски глави, изслишни. Ккавито ви учителите, такива ви и лекарите, инженерите и пр.

    Коментиран от #18

  • 17 боко

    12 0 Отговор
    Голямо качество има сега като и 3-джиите влизат от раз,и какво като слеят земеделския и вимез и да закрият НБУ и сащ социолози и политолози не ни трябват
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мендоса

    6 0 Отговор
    АОНСУ какво произвежда?
  • 20 то нали

    9 0 Отговор
    сега висшето ни образование е на топ ниво създава вишисти полуидиоти
  • 21 милиционер

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Къде ще го свали":

    не бе - виШУ !
  • 22 поф Копрев!! Какво Ниво ще свали Сливане

    12 0 Отговор
    На Университетите!! Къде го това Ниво!! Това на СУ Кл Охридски?? 1300 място от 1600 Унинерситета в Световната класация! Друг Български няма в тези 1600!!! Трагично е както и Спедното образование, Трагично!! Неуки хора с Дипломи, а тези с Титлите са същите, захващат се с Политика, а не с Наука!! Политици с дипломи и Докторати, които нямат знания колкото един 5 класник!!Тези с купени те дипломи са30-40%от "Вишистите" в Държавата!! Доценти, Професори Хиляди на брой, прескачат се по Телевизиите,!! Реформи се налагат, сериозни!!
  • 23 Мдаа на

    7 1 Отговор
    2900 професора и 5000 доцента трудно се взима кокала. А и тези дето им го дърпат и те са такива. Така, че сорка и спочко. Нищо нема да направят. По скоро еконта ще прокопае 4 тунела под Балкана и построи 28 моста над Дунав преди да тръгне тая тъ. ня
  • 24 Анонимен

    3 0 Отговор
    И сега са се подредили безбройни университетски ректор до ректора с отбор декани до/зад тях и всичките кой от кой по професор .....! Че то толкова среднисти не изкласяват годишно колкото са местата във всичките тия унивирситети пълни с технически, хуманитарни и каквито още специалности се сети простосмъртното народонаселение!
  • 25 гост

    3 1 Отговор
    Качеството на висшето образование е ПЛАЧЕВНО!Пари,пари и пак пари!
  • 26 Дкдлк

    5 0 Отговор
    Фалшивият академик денков пак се скри, било само идея...
  • 27 Кличко

    0 0 Отговор
    Да почакаме Кобрата да завърши нещо и тогава?
  • 28 Люси Дяковска

    0 0 Отговор
    След като Пламен Карталов, който не знае нотите е академик?
  • 29 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Нямаме топ университети,но имаме хиляди академици,професори и доценти с големи претенции ,празни глави и големи усти.
  • 30 Факт

    1 0 Отговор
    То пък сегашното висше образование е ... а бе то няма такова! и едни специалности : бизнес администрация, връзки с общественността, ...
  • 31 Гост

    0 0 Отговор
    А как ще коментирате в момента ситуацията във Висшите училища, където цари шуро-баджаначеството или роднинските връзки и личните интриги над обективността и безпристрастието?.
  • 32 Люси

    0 0 Отговор
    Нарича се конфликт на интереси, да питаш пазачът дали да отреже главата на смъртния?