Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 17:45 7 036 35

Александър Томов: Зад фалита на ЦСКА стои Бойко Борисов

  • фалит-
  • александър томов-
  • цска-
  • бойко борисов

"С намесата на Борисов, който атакува моя най-голям бизнес, аз бях принуден да напусна клуба", разкри бившият президент на "армейците"

Александър Томов: Зад фалита на ЦСКА стои Бойко Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов говори пред Sportal TV относно актуалната тема с бившите играчи на "армейците", които търсят стотици хиляди евро от фалиралия клуб. Според Томов Гриша Ганчев е допуснал грешка покрай фалита на ЦСКА.

"Най-важното е да се преодолее тази неприятна история и да гледаме една интересна битка за шампионската титла. Става дума за чисто криминални сделки от периода 2011 - 2013 г. Сключване на сделки за привличане на футболисти, които имат формален характер. ФИФА преследва подобни казуси. Аз имах седем-осем такива казуса, когато бях президент на ЦСКА. Става дума преди мен и моя екип, това са случаи от времето на т.нар. собственици "Гърнетата". Сделки и комисионни за сметка на клуба. За Александру Пакурар платихме милион - от УЕФА ми се обадиха и ми казаха, че до седмица трябва да платим или ще ни отнемат шест точки. Платихме. Сега по същия начин трябваше ЦСКА да плати, без собствениците да имат вина за това. Гриша Ганчев допусна принципална грешка, регистрира ЦСКА като нов клуб - Етрополе и Литекс, очевидно юристи им дадоха лош съвет, за да може да не поеме пасивите на ПФК ЦСКА. Инджов е част от цялата тази завера.

Ганчев плати много повече, отколкото ако не бяха фалирали клуба. Казвал съм му го лично. Зад фалита стои бившият премиер Борисов. Идва лицето Манджуков, 2015 година, и казва на футболистите, че са свободни агенти. А за Тони Силва имахме оферта за 1,5 млн. паунда. Това е предумишлено разрушаване на активите на един клуб.

Грешката е фундаментална, през пролетта на среща при Борисов са били пет-шест човека. През април тогава се прави първият опит да се създаде нов ЦСКА, с добавка "София", за да не се плащат дълговете. Ние закрихме седем или осем дела. Как може да оставиш 14 дела, голяма част от тях са абсолютно фиктивни? Никой не иска това да го разследва", каза Томов.

"Стойчо Младенов да не говори за бивши ръководства. Нито един от футболистите не е бил обект на трансфер по мое време. Няма нито един случай, в който да съм хванал някой, който да е направил неефективна сделка за ЦСКА. По мое време не е имало нито един случай с такъв трансфер. Всички тези имена са от предишни периоди и са станали при едни и същи хора. Призовавам Стойчо да назове точни имена. Никога не съм допускал подобни трансфери. Неговото име беше замесено, нормално е да го боли. Това става в навечерието на битка за шампионската титла. Това разваля атмосферата", коментира бившият президент на "червените".

"Можеше да спечелят делата с Бенжелюн, ако не бяха направени юридически грешки, но загубиха много време. Няма как, когато излезе такъв казус и забраната на ФИФА, да няма коментар. С намесата на Борисов, който атакува моя най-голям бизнес, аз бях принуден да напусна клуба. Когато поех клуба, заварих 38 милиона, а когато си тръгнах, оставих 21 милиона.

Преди мен бяха натрупали много задължения. Нека се види кои изпълнителни директори са били замесени. В архива на ЦСКА би трябвало тези договори да стоят. Това не са изпълнители директори, които аз съм назначавал. Нямам нито един такъв случай. При втория ми период Лудогорец ни взе титлата силово. Тогава имаше намеса от най-високите етажи на държавата", добави той.

"ПФК ЦСКА ми дължи 4 милиона и половина. Това обаче няма значение. В нашия футбол един от проблемите е, че няма порядък. Нямаше как Лудогорец да стане шампион толкова пъти поред, ако нямаше привилегии. Подарих един милион лева на ЦСКА. Не съм се включил в дарителската кампанията, защото тя е за обикновените фенове. Те показаха солидарност, каквато преди години нямаха", коментира бившият "червен" президент.

"ЦСКА беше фалиран предумишлено и незаслужено. Левски сега е в много по-тежко състояние, но не е фалиран. Ако има финансов феърлплей, ще има равноправие между клубовете", каза още Томов.

"Работил съм със сегашния спортен министър. Видях, че и неговото име е замесено, но не мога да кажа нищо. Може и да е спекулация", предполага той.

"Аз не виждам никакви условия да се върна във футбола. Първият път, когато влязох в ЦСКА и станахме шампиони, още на втория ден разбрах, че в целия футбол не се плащат данъци от заплатите на футболистите. Когато се фалира КТБ, се заличиха следи. Такъв е случаят и с фалита на ЦСКА. Една част от дълга, заради който ЦСКА беше фалиран (21 милиона), беше към мен, друга част към държавата, които бяха обезпечени, а останалата - дела, заведени от футболисти", твърди Алекандър Томов.

"Поне две от титлите на Лудогорец са спечелени политически. Ударът срещу ЦСКА и Левски е удар срещу българския футбол. Собствениците на Левски бяха сменяни през годините на политическа основа. Пловдивските клубове също имаха постоянна смяна на собственици, като в два случая отново Борисов е бил замесен", заяви още той.

"Винаги съм поставял над всичко успеха и славата на ЦСКА. Бяхме много близо до титла, но имаше брутална намеса на определени хора", завърши бившият президент на "армейците".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А дубрутру

    29 3 Отговор
    Що чак сега бе.
  • 2 Ха ха ха

    38 13 Отговор
    Абе кога ще се самосезира психиатрията за този?Открадна милярди и говори глупости.
  • 3 Майна

    36 2 Отговор
    Сигурно...А зад Кремиковци?

    Коментиран от #5

  • 4 Алфa Вълкът

    40 3 Отговор
    Дим Дуков беше още жив и имаше някакво жълто предаване и още тогава каза - армейци пазете се, идва Лупи. Този откъдето е минал трева не никне, всичко е фалирал и закрил!"
  • 5 Komapak

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Тоя чак сега се сети че го бкли окрали😀😀😀
  • 6 ковидиотин

    19 10 Отговор
    Тоя чук това ли измисли след толкова мислене?Всички знаем,че Бойко унищожи ЦСКА и Левски а той седнал сега да ни занимава с неговите бизнес измами да ги узаконява,като загуба.Сигурно ще иска и конпенсации от държавата и тя ще му ги даде
  • 7 Коло

    11 9 Отговор
    Този кога ще има смелостта да си признае че точно него ББ парти да фалира ЦСКА.
  • 8 МЕДИУМ

    28 6 Отговор
    Зад световното затопляне също стои Бойко Борисов

    Коментиран от #14

  • 9 Черепов

    15 14 Отговор
    Не само ЦСКА. Тоя човек съсипа и Левски, а скоро ще се окаже че е съсипал и цялата държава. Не се знае обаче защо Киро и Рашков дремят.
  • 10 Хон Гил Дон

    17 1 Отговор
    Мечтата на сърбите е Лупи да стане премиер на Косово! 😂😂😂
  • 11 гоце

    19 2 Отговор
    а кой стои зад фалита на кремиковци
  • 12 Пинокио

    19 1 Отговор
    Ей тоя Лупи се изкара ,,светец,, сигурно и Кремиковци някои друг го е фалирал и разпродал за стотинки....
  • 13 сашо апашо

    16 0 Отговор
    най-честния апаш 😁
  • 14 Левски 1914

    13 8 Отговор

    До коментар #8 от "МЕДИУМ":

    Много пъти съм писал и пак ще напиша за сегашното състояние на футбола са виновни Бойко Борисов, Гриша Ганчев и Киро Домусчиев, а Борисов и виновен и за други неща.
  • 15 Дон Санчо

    8 1 Отговор
    Рехавия,отнесе един тупаник,ала
    се оказа малък.Търси си причина,
    да му направят мечка и да миряса.
    Фалира Кремиковци,пред очите на
    Примод.И накрая му провеси червено
    шалче.Абе,щом продаде хвоста
    отделно от комбината ,за какво
    приказваме.

    Коментиран от #20, #24

  • 16 ????

    12 1 Отговор
    Нали беше Станишев, бе.
  • 17 Аз ......

    9 3 Отговор
    Не съм превърженик на червените но Лупи,Майкала,С.Манолов,Черепа и т.н.
    Тиквун е най-малко виновен!!!
  • 18 Кандидат Милионер

    11 1 Отговор
    Лупи Вълка да обясни за Онези пет милиона евро в Швейцарска банка,които му ги хванаха след Проверката на Олигарсите.....Значи имаш Пет милиона ,а......Червен цървул Миризлив.....В швейцарска банка ги скрил Комуниста гнусен....

    Коментиран от #26

  • 19 Jjj

    5 3 Отговор
    Лупи, ти си свят човек за нас!
  • 20 Ами това означава

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дон Санчо":

    Че Лупи е много начетен и умен човек!
  • 21 Ами това означава

    4 1 Отговор
    Че Лупи е много начетен и умен човек!
  • 22 Най-ме изкефи

    7 1 Отговор
    Когато Лупи продаваше акции на червените абдали.
  • 23 Лупи

    3 2 Отговор
    Е подходящ човек за президент на БФС.Нито е пияница като единят нито е предател като вторият.
  • 24 Ами Лупи е качествен човек

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Дон Санчо":

    Това да излъжеш ци ганина Прамод си е върхът!!!Ко ,не??
  • 25 Луна

    5 1 Отговор
    Лупи,ще подпишеш,ли?
  • 26 Баш па на тебе

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кандидат Милионер":

    Ще обясни.
  • 27 Хи хи хи

    7 1 Отговор
    Вълкът ЛУПИ , ПАК се УСЛУШВА да намаже някъде ФИЛИЯТА! Тоя не разбра това което всички знаят , че за никакъв ЧЕП не става!
  • 28 Ми........

    11 2 Отговор
    Тая обвинява БОЙКО, за фалита на ЦСКА , другия казва БОЙКО е виновен за фалита на ЛЕВСКИ , на ФАТМАКА , БОЙКО му е виновен , ЧЕ неговия служебен министър не изпратил писмо за самолетите на КРАВАРИТЕ , на АСАН БОЙКО е виновен затуй , ЧЕ той не са изпрати навреме плана за въстановяване още при служебния кабинет !Айде да ви се не види .....на калпав Х@Й .....вълната му пречи !

    Коментиран от #31

  • 29 Лошо време

    9 2 Отговор
    Само Бойко е виновен,че вали дъжд.
  • 30 Припок

    5 0 Отговор
    Първо беше Станишев после Бойко. А накрая създаде припоците след комунистите най-неадекватните хора в света.
  • 31 Zritel

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Ми........":

    Политик ,който се оплаква повече от Боко не съм срещал. Като започне със сърдито назидателен тон ,гарниран с някакъв диалект....мъкааа ,както казва Антон Радичев.
  • 32 Бай лапан

    2 0 Отговор
    Тоя каквото е захванал все се е засро.
  • 33 същината

    3 0 Отговор
    Ма какъв бизнес си имал ти бе ох лю в . Беше лобист , и конски под о паш ник на Митал . Но онзи прословут милиардер, излезе по обигран мошенник и от теб . Заедно загробихте Кремиковци . Онзи изнесе всичко читаво от там в чисто новият си завод в Македония . Тука само опъвахте кредитите , срещу собствеността . И ЦСКА влезе в схемата с тези кредити . После държавата виновна ? Виновна е , че не ви вкара в затвора за измами в особено големи размери.
  • 34 Естествено

    3 0 Отговор
    Този първо съсипа БСП (не че ми е жал за тях , да не остане някой с грешно впечатление) . Като създаде първата партия отцепници там , и им отхапа сериозен процент, и БСП започна да гълта вода . След което фалира всичко до което се докоснеше . Той е еманацията на български политик лъже , маже , след него трева не никне.
  • 35 Северозапад

    2 0 Отговор
    Прамод митал има ли кво да яде, фалира човека, ти лупи дано се пръснеш минавайки през теб валяк