Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 16:00 4 820 85

България преди 9 септември 1944: имало ли е фашизъм и съпротива?

  • българия-
  • фашизъм-
  • партизани-
  • съпротива

За екстремната левица в България преди 9 септември 1944 г. е имало само фашизъм и нищо друго, а партизанското движение представлява саможертвен порив към свобода, кулминирал през есента на 1944 г.

България преди 9 септември 1944: имало ли е фашизъм и съпротива? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Народът е смутен от евентуална намеса във войната", пишат до цар Борис ІІІ опозиционни политици, разтревожени от очертаващия се съюз с нацистка Германия. Митове, крайности и истини за фашизма и съпротивата срещу него.

Есента на 1940 година е белязана от поредица емоционални дебати в парламента. Сред особено активните оратори е близкият до политическия кръг „Звено“ Петко Стайнов. В една от речите си той открито обвинява кабинета и царя, че държат върховния законодателен орган в пълно неведение относно външнополитическите си намерения, превръщайки го по този начин в декорация на един диктаторски режим. Управляващите на свой ред правят всичко възможно да заглушат и бездруго крехкото представителство на опозицията. В спомените на съвременници се споменават различни процедурни ходове - отказ да бъде дадена думата на народните представители, заставащи срещу правителствената линия; записването им на последните места в списъка на заявилите желание за изказване, преди чиито речи постъпват предложения за край на дебата, приемани с лекота, и други.

Датата е 26.12.1940 година. Присъстват Димитър Гичев и Вергил Димов (БЗНС „Врабча“), Григор Василев (Демократически сговор), Стоян Костурков (Радикалдемократическа партия), Кръстьо Пастухов (социалдемократ) и проф. Петко Стоянов – дейци на традиционната опозиция, действаща в рамката на закона и заставаща зад реставрацията на Търновската конституция. Инициативата за събранието е на Гичев и Димов, а резултатът е учредяването на „Съюз на конституционните сили“ – обединение с кратък живот, симптоматично за търсенето на сговор срещу крайностите на фашизма и комунизма от страна на демократично настроения дял от политическия спектър.

През януари 1941 г. шестимата лидери създават и разпространяват позив, насочен най-вече срещу опасността от болшевизация на страната, акцентирайки върху нуждата от мир, който според тях е възможен само от позицията на военния неутралитет. Текстът достига и до средите на управляващите, а негово копие е преведено и публикувано в белградския официоз „Политика“ на 20.01.1941 г., всявайки тревога както у представителите на българското правителство, така и в Югославия, която все още се готви за съюз със силите на Оста.

Тревога от очертаващия се съюз с Германия

На 10.02.1941 г. по настояване на Атанас Буров премиерът Филов приема седмина опозиционни депутати. Пред него те изразяват тревогата си от очертаващия се съюз с Германия, чиито контури вече личат на политическия хоризонт. Безпокойството им получава неопределен отговор, имащ за цел да ги успокои.

Ето защо на 21.02.1941 г., петък, Д. Гичев (БЗНС „Врабча“), Кр. Пастухов (Социалдемократическа партия), Ст. Костурков (Радикалдемократическа партия), К. Георгиев („Звено“), Н. Мушанов (Демократическа партия), Г. М. Димитров и Н. Петков (БЗНС „Пладне“), Гр. Василев (Демократически сговор), Ат. Буров и П. Стайнов (Народна партия) и Ив. Пашов и Д. Дечев (комунисти, в лично качество) подават молба за аудиенция в дворцовата канцелария. „Народът е смутен от евентуална намеса във войната“, твърдят инициаторите. Комунистическите представители заемат позиция, която не отговаря на линията на БРП, за която съюзът с Хитлер на фона на действащия пакт Молотов-Рибентроп представлявал гаранция за мира на Балканите.

Земеделецът Вергил Димов, вторият човек в БЗНС „Врабча“ след Д. Гичев и негов близък приятел, женен за сестрата на съпругата му, си спомня, че двамата вървели и срещнали Петко Стайнов, който им споделил, че парламентарната опозиция подготвя акция срещу влизането в Тристранния пакт. Заедно достигнали до съгласие, че към замисленото могат да бъдат приобщени и други политици с безспорен авторитет, намиращи се извън състава на Народното събрание. Разказът е част от все още неиздадените му мемоари. Отново по думите на Димов, окончателният вариант на текста на молбата до монарха е изобретен в дома на Мушанов в присъствието на всички, които впоследствие полагат подписите си. От дневника на Богдан Филов разбираме, че единствен Атанас Буров не е успял да участва в творческия процес.

Документът бързо достига до министър-председателя. Още в същия ден той среща Буров и отбелязва в дневника си почти неприязнено: „На руската опасност не отдава значение. Становището му - съвсем англофилско“. На следващия ден при министър-председателя пристига началникът на кабинета на царя Павел Груев и докладва, че заради писмото на опозиционните водачи монархът цял ден бил „страшно нервен“. Макар да не е бил свидетел на емоционалното състояние на Борис III, същото твърди и В. Димов: „Акцията на опозицията разтревожи Двореца“.

Отговорът на молбата пристига на 25.02., а негов автор е не царят, а премиерът. По подобие на парламентарните практики за обезгласяване на опозицията, и тук отказът се опира на формално основание – подписалите са потърсили изслушване в качеството си на партийни лидери, а според Наредбата-закон от 14 юни 1934 г. партиите са забранени. На Мушанов в ролята му на представител на дванадесетимата Филов предлага да изложат писмено вижданията си, на които монархът щял да отговори – отново тактическо решение, имащо за цел печелене на време и в крайна сметка обезсмисляне на акцията.

Трудното обединение на опозицията

Обединените действия на водачите на политически партии в България се броят на пръсти. Общите усилия пред лицето на противник, надминаващ по значение десетилетните междупартийни и личностни крамоли, са изключение, трудно различимо в шума на нестихващите разпри. Този случай е пример за опакото на обичайното. За обединение в името на наистина значима кауза.

Ненапразно Вергил Димов нарича станалото „крупно събитие“. През оптиката на подобни разкази историята на периода започва да изглежда иначе. Изведено от черно-белите тонове, миналото придобива действителната си сложност. Опозицията не е само комунистическа, а и демократична, чиито енергия и идеологии произлизат от традиционните партийни ядра, залагащи не на партизанска стратегия, не на революционно насилие и саботажи, а на замисли, осъществими изцяло на терена на законността.

Според Димитър Пешев, който също не бил чужд на идеите, изразени в молбата, тази акция била първият симптом за жизнеността на опозиционните сили, но и единствен знак за крехката ѝ способност да произведе единодействие. В спомените си той твърди, че силите, носещи идеите на демокрацията у нас, се намират в перманентен „разрив“, който не е могъл да се надмогне дори пред лицето на нацистката опасност.

За действията на опозиционните политици от февруари 1941 г. днес се знае малко или нищо. В учебниците по история няма и дума за това събитие. Почти пет десетилетия полето на съпротивата срещу нацизма и фашизма беше монополизирано от БКП. Присъствието на други политически деятели с антифашистка нагласа би усложнило картината и би разредило революционното послание, което явно е трябвало да бъде колкото може по-концентрирано и еднозначно. Довод за това идеологически мотивирано мълчание беше и обстоятелството, че повечето от дванадесетимата бяха съдени и лежаха по затвори и лагери след 9.09.1944 г. Биографиите на всички тях са познати.

По-малко известна е съдбата на Вергил Димов – двукратен министър, свален от два преврата, участвал в опозиционните замисли, чийто подпис не стои под документа заради решението там да бъде автографът на Д. Гичев. Арестуван непосредствено след преврата, той лежи цяло десетилетие в затвора. Семейството му оцелява с огромни усилия, бидейки интернирано от София в Попово. Последната си нощ преди ареста той преживява в сградата на управляваното от него министерство, след като Кимон Георгиев учтиво го призовава да остане там от съображения за сигурност. „Вратата се затвори зад мен, за да се отвори след десет години“ – пише Димов за случилото се. Само един от подписалите молбата – комунистът Димо Дечев – прави прилична кариера.

В края на 2015 година Министерският съвет обяви датата 21 февруари за Ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в Република България. До днес институционален опит за отдаване на истинска почит към неболшевишкия български антифашизъм няма. Инерцията продължава да разкъсва между две крайности дебата за фашизма у нас, както и този за характера на Деветосептемврийския преврат.

Митологични схеми

За екстремната левица в България преди 9 септември 1944 г. е имало само фашизъм и нищо друго, а партизанското движение представлява саможертвен порив към свобода, кулминирал през есента на 1944 г. Разказ, в който има място само за много добри и много лоши. Средният регистър, който обикновено е най-гъсто населен, е преднамерено отстранен.

На същата митологична схема се подчинява и крайно дясната интерпретация, според която в България фашизмът и нацизмът са били съвършено непознати, а от идването на съветските войски на Дунава са се възползвали социалните низини, които спонтанно изсипали фрустрациите си върху елита и заели неговите места в обществото, прекъсвайки логичния развой на страната.

Усилията за отбрана на демокрацията носят еднозначно положителен знак. Подобни разкази служат за идентичностни маркери на съвременните общества. Бихме могли да оглеждаме успехите и провалите в настоящите си общностни проекти тъкмо през сюжети като този, приети за етически стандарт.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    30 59 Отговор
    Историята е доказала , че фашизъм е имало само в Италия ... Другото са интерпретациЙ ..

    Коментиран от #13, #54

  • 2 монархофашизъм

    83 28 Отговор
    Имало е, и още как. Съюз с Хитлер, закон за защита на държавата, жълти звезди за евреите, политически убийства.
    Борис не е пратил войски на източния фронт, но може би от страх, а не защото е бил много миролюбив.

    Коментиран от #62, #74

  • 3 Последния Софиянец

    70 10 Отговор
    България е членувала в Оста Рим Берлин и Токио.Факт!

    Коментиран от #46

  • 4 Да се слави

    9 9 Отговор
    името на Александър Белев
  • 5 Къса памет

    28 41 Отговор
    След 09.09. 1944г изведнъж се появиха 2,4 милиона " Активни борци против фашизма" / Това беше най добрата причина бай Тошо да им да де апартаменти.

    Коментиран от #17

  • 6 Комуниста

    53 18 Отговор
    Да имало е фашлизъм и затова ви бесиха ОФ в Народния съд обаче най малко осъдиха в Бг
    на смърт в Европа!

    Коментиран от #42

  • 7 гост

    32 57 Отговор
    Фашизъм в България не е имало, използван е като претекст за окупация от СССР.

    Коментиран от #85

  • 8 Гал

    47 8 Отговор
    Политкомисарите от ДВ... Боклуци на боклуците.
  • 9 100

    19 42 Отговор
    Нито фашизъм, нито съпротива.

    Коментиран от #11

  • 10 Хисторик

    38 6 Отговор
    Фашисти ще от България заедно с нацисти от Германия в са събирали евреи от Гърция. На портата на 1ви конен полк в София виси фашиската свастика на портата.Дали е имало фашисти в България преди 1944 Септември Септември?
  • 11 Ами

    1 17 Отговор

    До коментар #9 от "100":

    Цола Драгойчева?

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фашизъм

    41 2 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    ... в действие!!! Кой фашист се е скрил зад "Дойче Веле"!!!

    Коментиран от #16

  • 14 ами

    43 4 Отговор
    Ама как ще е имало фашизъм преди 9 септември...
    Само един фашистки преврат от 1923 година ,като Майдана в Украйна 2014 г.
    Е клъцнаха главата на спечелилия законно изборите 1920 г. Стамболийски тогава...Голяма работа...
  • 15 Джаро

    19 34 Отговор
    Измислици на селските отрепки - комунистите! Познавах еди, който е бил 9 годишен на 9=ти сеп. 44г. , ятак, активен борец...
  • 16 мдаааа

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Фашизъм":

    Прочети пак 1 , ама баааавно ...
  • 17 смерш

    33 2 Отговор

    До коментар #5 от "Къса памет":

    Е,вярно че бяха доста и част от тях признати съвсем незаслужено,но чак 2,4 млн.
    То всички членове на БКП към 1989 г.бяха около 1 млн.
  • 18 нико

    35 4 Отговор
    В България НЕ е имало и КОМУНИЗЪМ , но ни го набиват вече 30г. за щяло и нещяло .
  • 19 адаша

    14 2 Отговор
    Сега нещата са по ясни. Е! Има и скрити мафиоти, задкулисни, така де се каже, но повечето са пред очите ни. Това, че се боричкат, /уж/, е прах в очите на народа.
  • 20 Сатана

    33 8 Отговор
    Гьобелсчетата от DW,,ще докажат,че Нацизма и Хитлер не са съществували.Та,фашизъм в България е имало,има и сега. СДС+ДСБ+ДБ са откровени фашисти. Преди 9ти е управлявало фашистко правителство .Народният съд си е свършил работата на половина,защото все още има фашизоиди в България.
  • 21 Неонацистче

    31 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ами":

    Цола Драгойчева е била осъдена на смърт.Помилвана е защото е била бременна със сина си,който става най-добрият кардиохирург в България.
    А твоя баща какъв е бе,фашист?

    Коментиран от #27

  • 22 чико

    31 8 Отговор
    КОЙ разстреля децата в Ястребино , гимназистите до с. Добра Поляна /Топчийско общ. Руен околия Айтос , Вела Пеева и т.н. . Всичко това както и Събитията след 1923 г. какво са - фашизъм или демокрация . Трябва да почитаме всички жертви от всички режими за да не се повтарят, както и атентатите до днешни дни като Буново Варна Сливен и др .

    Коментиран от #24, #31, #44

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вела Пеева

    7 15 Отговор

    До коментар #22 от "чико":

    Сама се гръмнала.

    Коментиран от #26

  • 25 дико

    27 6 Отговор
    Отрязаните глави на партизани и разнасянето им по села и градове на колове какво е било . Паричната НАГРАДА за всяка ОТРЯЗАНА глава КАКВО е , не е ли фашизъм .
  • 26 чико

    14 3 Отговор

    До коментар #24 от "Вела Пеева":

    Да , сигурно за удоволствие или зрелище на обкръжилите я орда полицаи заради наградата за главата и .
  • 27 А къде и кой

    14 16 Отговор

    До коментар #21 от "Неонацистче":

    Я е забременил?И точно "фашистите" са в помивали.И е крала яко партийните пари пращани от Англия.Затова и е пратен майор Томпсън,да разбере къде отиват средствата.А шумкарите го претрепват,за да не се разбере за кражбите им.

    Коментиран от #84

  • 28 Руми

    9 3 Отговор
    Джамбазки поздравява и казва, че няма фашизъм :)))
  • 29 Някой

    29 4 Отговор
    Абе, тея говеда на запад, май наистина са решили да ревизират и пренапишат историята, както на тях им харесва.
    В един момент ще се окаже, че Русия не е участвала във войната, или поне не е победителка. В България режимът не е подкрепял Хитлеристка Германия и т.н, и т.н.
    То, вярно че няма да е за първи път, но все още има живи свидетели на тези събития. Да поизчакат малко, поне.

    Но, какво да очакваш от третополови общества?
  • 30 Майна

    28 9 Отговор
    Баба ми е най-младата партизанка в България, в отряда на Чочулоо.и една от малкото още живи, та тези празни приказки,че не имало фашизъм са просто смешни, даде не са и за коментар...Паметниците, на разстреляни без съд и присъда ,извеждани от домовете им говорят вместо ...ТЯХ, ТЕЗИ ,КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ УВАЖЕНИЕ ЗА СМЕЛОСТТА ДА СЕ ОБЯВЯТ ПРОТИВ ФАШИЗМА
  • 31 Порто Рико

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "чико":

    Забрави за овчарчето Калитко ...

    Коментиран от #60

  • 32 Тодор Правешки

    13 19 Отговор
    Абе петолъчниците, имам един въпрос- след като взривявате "Света Неделя " през 1925-та, колко антифашиски акции имате до 1941-ва, когато националсоциалистическа Германия напада СССР?
    М? 15 години "фашизъм " и никаква борба против него!

    Коментиран от #64

  • 33 Майна

    21 8 Отговор
    Германците се срамуват от фашизма, тема табу за тях..Българите се гордеят с него...Позор!

    Коментиран от #43

  • 34 пьешу

    16 2 Отговор
    и това ако не е дебелоочие! вкисналото зале да коментира точно този период от историята ни... то бива, бива... възмутителното е, че на тия им се дава трибуна.
  • 35 Биби Долапчиев

    3 7 Отговор
    Ни фашизам е имало у Фадмакиа, ни гажалско ропство! Просто е имало и оште си има кофти матреал, те това е!
  • 36 1100

    19 11 Отговор
    Най-големите престъпници са КОМУНИСТИТЕ.В Царство България НИКОГА, не е имало ФАШИЗЪМ.В Царство България,при Цар Борис III Обединител и непрежалим от всички честни Българи ,беше като оазис за всички.Комунистите, предизвикваха погроми, взривяваха влакови композиции,в които имаше храна ,а не оръжия.Виолета Якова застреля героят от войните Генерал Христо Луков пред очите на 6 годишния му внук-това се нарича убийство.Трима престъпници комунисти заложиха бомба в купола на църквата "Света Неделя, с цел убийството на Цар Борис III Обединител.Но Бог Йисус Христос го запази, но не можа да опази Генерали, депутати граждани от взрива на чудовищата-комунисти.Те бяха заловени ,разпитани от гениалния полицай Никола Гешев и обесени.Беше справедливо.Има и други престъпници ,дошли с лодки от СССР/Петър Гърбачев и други убийци,които искаха с преврат да свалят Правителството,но бяха застреляни от служащите при Никола Гешев ,който знаеше за тяхното пристигане.Гърбачев беше срам за големия род Гърбачиви.Добре че беше ликвидиран..Партизани нямаше.В навечерието на пъклената дата 09.09.1944 г.два месеца преди датата ,в шумата излязоха т. нар. партизани/шумкари/.Никога не е имало партизанско движевие в Царство България.Партизани имаше в Гърция, СССР, Югославия,Франция, наченки в Испания и Италия-да в Италия имаше фашизъм-НИКОГА В Царство България при Цар БорисIII не имало фашизъм.Тези лъжи тръгнаха от престъпницити и лъжци комунисти.Тази лъжа траеше до 10.11.1989 г,когато беше из

    Коментиран от #41

  • 37 1100продължение

    11 10 Отговор
    Тази лъжа траеше до 10.11.1989 г,когато беше извършен ,пак комунистически преврат и дойдоха на власт Втория ешелон Комунисти,Луканов до комуниста Бойко Методиев Борисов,агент Буда.Сега пак са комунисти,Кирил Петков,с баща от ДС.Защо не протестирате против този рафиниран мошеник???Или на четирите партии им хареса държавната софра,на която се хранеха предишните комунисти.Комунистите,ще си отидат,когато изберем ново Правителство и нови,неопетнени хора/има ги/. и всички чи---фу---ти бяха спасени лично от Цар Борис III Обединител-53000 евреи.Те евреите заедно с престъпниците комунисти ,извадиха от гроба и поругаха тялото му.За евреи не ни говорете.В момента са в тъпите сащ и ги управляват.Сащ се управляват от Израел/евреи/Нищо хубаво от престъпен народ ,като евреи,разпнал своя Бог Йисус Христос на Кръста.Питайте ги защо не го признават за Месия-отговор :техият Бог са парите.А, новото възраждане на Фашизма е в тъпите сащ.Това е истината.
  • 38 Сър Пичук

    10 0 Отговор
    Някой знае ли защо отряд Антон Иванов е изтребен почти целия?
  • 39 Управляващите

    13 1 Отговор
    по онова време са престъпници,също като сегашните.Винаги водят държавата в грешна посока.Но нали затова страда само народа!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 това може

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "1100":

    да го пише само отявлен фашист
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Майна

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "Майна":

    В Дерменка , са избити като кучета партизани от засада ..Помня думите на дядо ми: ,,Пръв стреля и пръв падна политкомисара на Средногорската чета- Иван Чакъров -Томата...,,20 и 21 януари са дните, в които антифашисти, оцелели от битките партизани и ятаци, социалисти и родолюбиви граждани отбелязват 73 години от подвига на героите, сражавали се в м. Дерменка. Разстреляни са шестима млади мъже от братядаскаловските села Опълченец, Оризово, Гранит, Колю Мариново и още 8 от Чирпанския и Брезовския край във въоръжената борба срещу фашизма. 34 бойци от бригадата „Христо Ботев” с 14 пушки и 7 пистолета водят бой на живот и смърт в блокирания планински район от 142 полицаи и войници.,, ЖАЛКО Е, ЧЕ НАШИТЕ ДЕЦА НЯМА ДА ЗНАЯТ, КАКВИ СМЕЛИ МЪЖЕ И ЖЕНИ Е РАЖДАЛА РОДИНАТА НИ..

    ИЗТРИВАТ ГИ ,ЗА ДА СМЕ УДОБНИ ПРОФАШИСТИЧНО НАСТРОЕНИ

    Коментиран от #68

  • 44 Ами,

    6 7 Отговор

    До коментар #22 от "чико":

    Шумкарите са вкарали и горките децата в шумкарството.
  • 45 Гръч

    11 3 Отговор
    Имало е фашизъм и сега има

    Коментиран от #55

  • 46 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ... И днес сме на страната на амерофашистите с мания че са супермегаултрахора!!!!
    Фашизъм тотален при това, дори 200 000 млади фашистчета наречени българско национал легионери, хитлерюгентчета...
  • 47 Дуай Липа

    12 2 Отговор
    ако е нямало фашизъм, значи шестте ястребинчета са се самоубили със свръхдоза демократичен наркотик?
  • 48 Кинжал

    10 2 Отговор
    Щом Дойче Зеле повдига въпроса за фашзма да му да му отговорим, че е имало, за да са спокойни, че навремето швабите добре са се справили. Дори сме имали официален вестник наречен "Български фашисть" , защото явно е имало и кой да го чете!
  • 49 Майна

    11 4 Отговор
    Над 20 000 антифашисти и техните помагачи АНТИФАШИСТИ са избити, над 2100 къщи на антифашисти изгорени,ня на да отчитам колко са без СЪД И ПРИСЪДА..Това не е ФАШИЗЪМ, НАЛИ?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Свободни от комунистическо робство

    9 9 Отговор
    Като гледам форумът на факти какви глупости се пишат и как се оценяват...
    Ако това са съвременните българи, тежко ни и горко...
    Комунизмът явно още е жив в шизофренните видения на някои...
    Явно на някои са им промили мозъка по времето на комунизма в училище...

    Коментиран от #63

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 мъ..да

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "мдаааа":

    ДАЛИ СЕ НАРИЧА ФАШИЗЪМ ПРИ ДУЧЕТО ИЛИ НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗЪМ ПРИ ХИТЛЕР, ПРАКТИЧЕСКИ НЯМА РАЗЛИКА В КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ......

    Коментиран от #58

  • 55 советобезмозг

    4 10 Отговор

    До коментар #45 от "Гръч":

    Днес фашизмът е останал и се развива единствено в руската федерация.
  • 56 Софиянец

    5 7 Отговор
    За да ги има антифашистите се оправдават с фашизъм
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Има има

    4 1 Отговор

    До коментар #54 от "мъ..да":

    сериозна разлика, като най-отличителна е факта, че фашистите в Италия не са давали евреите си, а втората по-значима е, че фашистите са неподредени, хаотични, несериозни, което няма как да се сравнява с германската подреденост, точност, акуратност и т.н.

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Читателъ

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Порто Рико":

    Аха ,Калитко. Беше се заиграл с една млада партизанка. Горица ,ако не се лъжа.
  • 61 МБабе

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Има има":

    хич не са давали евреите си италианските фашисти, даже има цял филм как не ги дават - Животът е хубав. Аман от диванни философи
  • 62 Мъ...да

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "монархофашизъм":

    глави набучени на кол, избити деца и възрастни без съд и присъда, това не е фашизъм, нали? ама сега вече се носи идеята от типове като ал йо и други, че не е било истина? късата памет ще ни излезне още една нац. катастрофа, забравихме, турското, османско робство, забравихме, че Руски войни проляха кръвта си за нашата свобода, забравихме, че любимият ни и демократичен запад направи берлинския конгрес и ни разпарчатоса сан- стефанска България,забравихме, че Южна Добруджа ни е върната през 1940 г. под давление на СССР, че когато войските на маршал Толбухин влизат на Българска територия, на шосето ги среща строена българска дивизия, начело с оркестъра, забравяме, че партиите отпреди девети септември, начело с кимон георгиев, г.м.димитров, никола петков и т.н спретнаха народния съд под давление на любимият ни запад, че ако не беше СССР, пловдив щеше да е в гръцко, а за софия, даже нямаше и да се сещаме, СССР или Варшавският Договор, никога не са имали бази в Българи, удобно и лесно забравяме,...

    Коментиран от #67

  • 63 кофти

    9 2 Отговор

    До коментар #51 от "Свободни от комунистическо робство":

    ама комунизъм в България не е имало никога, ако искаш да оплюеш това, което народа ни сътвори от освобождението 1878 г. до 1989 г., това е друго, явно тези, които след 1989 г. направиха всичко възможно да ликвидират България и то доста успешно ти правят кеф, например от 9 милиона, по-малко от 7, от 27 място по стандарт в света , по данни на оо-не! за 1989 г. на не знам, кое си място всега, след 70-то или повече, назад то продължавай да списателствуваш.
  • 64 Абе отличен

    6 4 Отговор

    До коментар #32 от "Тодор Правешки":

    пречупен кръст , а през 1923, и след това до 1925 - и интелигенти, писатели, академични умове, колко селяни, работници и невинни хора бяха изклани като пилци?

    Коментиран от #66

  • 65 Търновец

    4 1 Отговор
    Непосредствен вдъхновител нa военно фашисткия пpеврат в Чили преди okоло 50 години беше Проф. Милтон Фрийдман (Eврей) от Чикаго – духовен баща на т..н. “шокова теpапия” – намаляване на данъците за големи инвеcтитори и орязване на социалните разходи. Милтон Фрийдман и Пиночет бяха приятели.
  • 66 Тодор Правешки

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Абе отличен":

    Я ми отговори - колко деца загиват от атентата в
    черквата "Света Неделя " товарищ?
  • 67 копи пейст

    6 5 Отговор

    До коментар #62 от "Мъ...да":

    А ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират с

    Коментиран от #69, #70

  • 68 Дерменка

    9 6 Отговор

    До коментар #43 от "Майна":

    Мой близък е убит в Дерменка. Бил е само на 18 години. Красив и умен младеж, ученик в Чирпанската гимназия. 12 дни след убийството му са застреляли баща му, пред очите на другото му дете и жена му. Без съд и присъда! Мен няма как да ме убедят, че не е имало фашизъм! В цял свят хората, отдали живота си в борбата против фашизма са герои, у нас бяха наречени терористи.

    Коментиран от #72, #73

  • 69 Сър Пичук

    3 3 Отговор

    До коментар #67 от "копи пейст":

    Много добро!
  • 70 мъ..да

    5 4 Отговор

    До коментар #67 от "копи пейст":

    жалко за бай Димитър, покъртителна копи-пейст случка, ама до 1947 г., партията, която управлява в България, прави преврата на 08.09.1944 г. е оф, начело с вечният превратаджия кимон георгиев.... Пак да повторя за да се знае, народният Съд ни е наложен от любимият, мил, демократично-либерален запад.

    Коментиран от #75

  • 71 Борис три

    3 3 Отговор
    Фашист е само Борис трети защото цялата власт е в неговите ръце той определя правилата той казва какво ще се случи нищо не прави по въпроса с евреите докато цяла България не се противопоставя на депортацията им така че има фашистки режим и той е само на царя не на българите
  • 72 Майна

    5 6 Отговор

    До коментар #68 от "Дерменка":

    Поклон...Ходил съм на лобното им място, баба ми е учела в чирпанската гимназия, но е станала партизанка по-късно, под заплаха за арест ,предупредени от съмишленици..,брат и е бил арестуван преди това, и са го влачи с месеци , за смъртна присъда, за ,,подривна дейност,, ,... Жалко е ,че са се борили за нещо ,което вече е унищожено...ВСЕ ПАК ,ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕ ПРОБУЖДА...ДАНО НЯМА НОВИ ,,ДЕРМЕНКИ,,
  • 73 Комунисти=терористи

    6 6 Отговор

    До коментар #68 от "Дерменка":

    Убивали са терористи. То във всяка държава ги трепят такива. Шумкарите едно са били убийци. Държавата разбира се, че ще ги трепе.
  • 74 Професор

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "монархофашизъм":

    Виж сега, не е така. Ще ти обясня защо. Фашизмът е корпоративна тоталитарна власт. Корпорациите, обаче, не са бизнеси, а трансформирани профсъюзи, обхващащи всички области на живота. Тези корпорации излъчват Съвет на Корпорациите, който заменя парламента и се ръководи от фашистката партия. Именно тук се пропуква фашистката система и през 1943 г. този Съвет на Корпорациите, под натиска на краля, сваля Мусолини от власт и Италия отървава гащите -- става съвоюваща със съюзниците страна, въпреки , че е била основен вектор в Оста. Имало ли е в Бг начало на фашистко управление? ДА! То започва с преврата от 19-и май 1934 г. Създават се Задруги. Премахват се партиите. Създава се Дирекция на Обществената Обнова, която да организира задругите (корпорациите). Премахва се парламентът. Суспендира се конституцията. Аха и да се въдвори корпоративно фашистко управление, НО през януари 1935 г. Царят извършва контрапреврат. Възстановява конституцията и парламентарното управление. Премахва задругите и Дирекцията за Обществена Обнова. Това е БЕЗСПОРЕН отказ от фашистка система на управление. Ще продължа дали е имало нацизъм.

    Коментиран от #76

  • 75 копи пейст

    4 2 Отговор

    До коментар #70 от "мъ..да":

    Георги Димитров, в качеството си на ръководител на Международния отдел на ЦК на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики), разпорежда (относно подсъдимите на бъдещите Народни съдилища) на ЦК на БРП на 21 декември 1944 г.: „Никой не трябва да бъде оправдан“10 и през януари 1945 г.: „И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля“.11
  • 76 Професор

    7 3 Отговор

    До коментар #74 от "Професор":

    Сега да видим дали е имало нацизъм. За да има такъв трябва еднопартийна тоталитарна система без да има даже корпоративно управление, с което се характеризираше фашизмът. В Бг НЯМА такава партия, има парламент с опозиция (нещо невъзможно при нацизма) и няма, следователно, тоталитарно обсебване на цялото общество. Следователно и нацизъм в Бг няма. Остава да разгледаме специалния термин "монархофашизъм".

    Коментиран от #78

  • 77 Кинжал

    7 5 Отговор
    Вечна слава и поклон на българските партизани, които със себеотрицание до край са воювали смело с фашисткия режим в България, избил десетки хиляди невинни хора както у нас така и в Сърбия, Македония и Беломорието. Слава и на нашата героична армия измила този срам и воювала срещу фашистите чак до Австрия! Ние вечно ще ги помним като наши герои въпреки усилията на съвременните фашисти, маскирани като евроатлантици, да заличат и да преиначат фактите!
  • 78 Професор

    5 2 Отговор

    До коментар #76 от "Професор":

    Да разгледаме терминът "монархофашизъм". Да речем, че монархът изпълнява ролята И на диктатор (като Мусолини) и на фашистка партия (понеже съсредоточава власт в себе си). Пак, за да има фашистка власт, тя трябва да е корпоративна. Тоест, да се продължи с организацията на задругите и да се ликвидират напълно парламента и конституцията. Както знаем, това се прекъсва през 1935 г. И никога не става. Напротив -- конституционното управление се възстановява, макар и не на 100%. Следователно не можем да говорим за монархофашизъм. За какво можем, тогава да говорим? За авторитарно еднолично управление на Борис Трети. Това е безспорно, и се признава дори и от самия него. Ще продължа с анализ на вторичните признаци на "фашизъм", за които винаги става въпрос в Бг, които ВИНАГИ изместват дискусията по същество.

    Коментиран от #79

  • 79 Професор

    6 3 Отговор

    До коментар #78 от "Професор":

    По време на авторитарното еднолично управление на Борис Трети България е принудена да се присъедини към Оста поради събитията в Гърция, Албания и Югославия и намесата на нацистка Германия на Балканите. Авторитарното управление на Борис Трети не е решително управление. В нито един аспект нямаме огромни крайности. Престъпления, обаче ИМА. Първо, антиеврейският закон е явно нарушение на конституцията. Ама и той е задкулисно по-различен от нацистките Нюрембегски закони в един незабележим на пръв поглед аспект -- еврейството се разглежда като религия, а не като етнос. Това дава повод на Църквата да издейства възможността евреин, който се покръсти да НЕ подлежи на ЗЗН. Това означава, че расисткият характер на ЗЗН е видоизменен и практически е възможно да избереш да не си евреин, като се покръстиш. Това е НЕВЪЗМОЖНО при нацизма. Второ. За партизанското движение и репресиите свързани с него. Трудно е една власт да толерира вътрешни паравоенни структури, борещи се да я свалят. Има противопоставяне, има и жертви. Има престъпления на местни нива, ексцесии и закононарушения -- не може да има спор за това. Но това не е "фашизъм". Просто не е. Трето. Обявяване на война на Англия и Америка. Това си е чисто престъпление и е действително за съд. Но отново -- НЕ Е фашизъм.

    Коментиран от #80, #81

  • 80 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор

    До коментар #79 от "Професор":

    Обявяваме им война 2 (два) дни след като те ни обявяват...(САЩ и Англия)

    Коментиран от #82

  • 81 Професор

    7 4 Отговор

    До коментар #79 от "Професор":

    В заключение, в България НЕ Е ИМАЛО нито фашистко, нито нацистко управление. Имало е едноличен монархо-авторитаризъм. Това не е монархофашизъм, защото липсват признаците на корпоративна държава. По време на българския монархо-авторитаризъм, има извършени престъпления в три аспекта. Първо, има приети противоконституционни закони и разпоредби. Второ. Има противоконституционни ексцесии при преследване на инакомислещи. Трето. Има обявяване на война на велики сили, довело до пагубни за страната последствия. Огромна злина на възстановяването на България от тези три престъпни аспекта стори противоконституционния Народен Съд, който поради своята правна неиздържаност НЕ ВЪЗДАДЕ истинска справедливост за престъпленията по горните 3 аспекта. С това идваме до сегашните полемики. Какво може да се направи? Моето предложение е -- нов Държавен Съд да разгледа всички тези аспекти ОТНОВО и пред целия народ пи обективен, правно-издържан и системен начин. Друг изход не виждам.
  • 82 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Кажи ми, защо трябва да пишеш лъжи и дивотии? Никой, нито САЩ, нито Англия, НЕ обявяват война на България преди тя да им е обявила война. Даже Американците ни обявяват война чак през лятото на 1942 г., повече от 6 месеца по-късно. Понякога ми се струва, че вие искате да се мрази те завинаги и затова се лъжете взаимно безспирно. Освестете се малко...
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Анджело

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "А къде и кой":

    Звездите не ти говорят, крещят ти!
  • 85 Констатация

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Окупация щеше да има , но от Турция, Гърция , Югославия , с последваща подялба на територии , и жадни за мъст съседи . И тези жертви , и етнически прочиствания , които щяхме да преживеем , щяха да са по тежки , и страшни от това което са преживели етническите германци в Силезия , и Померания от поляците. И никой нямаше да помогне , нито на някой да се оплачеш . Това са жестоките закони на войната, победителя взема всичко , или каквото там реши. Под шапката на тези , чиито самолети сваляхме в България .На които им потопявахме кораби и подводници в Черно Море . Срещу които хранехме и обличахме армия . И държахме един цял военен фланг , срещу техният десант . И това ни е за втори път.