Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 16:38 10 216 35

Проф. Евгений Дайнов за ФАКТИ: Истерията на ДПС показва, че властта се отдалечава от тях

  • проф. евгений дайнов-
  • евгений дайнов-
  • промяна-
  • прехода-
  • българия-
  • дпс-
  • герб-
  • русия-
  • китай-
  • сащ

„Путин е в процес да бъде изяден от китайците и може да обвинява единствено собствената си глупост”, каза политологът при отговора на един от външнополитическите въпроси, които му зададохме

Проф. Евгений Дайнов за ФАКТИ: Истерията на ДПС показва, че властта се отдалечава от тях - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическите процеси в България и по света са все така динамични и за тях е необходим компетентен коментар от информирани и задълбочени анализатори.

По този повод от ФАКТИ се свързахме с политолога проф. Евгений Дайнов, с когото коментирахме теми и от българския политически живот, и от заобикалящия България свят.

Интервюто ни с него можете да прочетете в следващите редове.

- Проф. Дайнов, зная, че мога да Ви задам въпрос не само като на политолог, но и като на гражданин, подкрепял протестите в годините назад. Случва ли се най-после Промяната и поприключва ли респективно от нея Преходът?

- Преди 30 години си представяхме, че преходът – това е просто да махнем онова, което пречи и от ненормално положение да влезнем в нормалното, тоест западното. В този смисъл някъде към 2005 година онзи преход свърши. Бяхме по-скоро незабележима западна страна, отколкото някаква източна екзотика. И там се промениха условията на играта, по две причини: 1. Нормалността на Западния свят, постигната след войната, започна да се дезинтегрира и променя; онзи свят, изглеждащ стабилен, самият той навлезе в някакъв преход, който ни повлече и нас; 2. В нашата част на Европа се оказа, че демократичните корени са доста плитки и се появиха – отново – авторитарни режими, от които този на Борисов беше пръв.

Така че в момента се намираме в два нови прехода: общият, западният, вървящ към нов тип икономика, енергетика и преодоляване на несправедливото разпределение на благата; нашият, източният, чиято цел е да възстанови демокрацията и нейните механизми след режима на Борисов. От тази гледна точка не си представям по-обещаващо правителство от онова, което имаме. То е съставено от западни хора, които са наясно и за двата прехода.

- Няколко месеца по-късно след един Ваш коментар, както и след няколко месеца ново управление, все още ли то, новото в българската политика Ви се струва „възпитано, приветливо и уравновесено”?

- Да. И други колеги вече писаха по въпроса, по-добре от мен. Мисля, че Калин Янакиев беше един от тях.

- Увеличат ли се шансовете на правителството ни дa издържи повече от няколко месеца с наближаването на по-топлите месеци от годината?

В политиката, стабилността не зависи от сезоните, а от това дали се постигат бързи и добри резултати. Ако да – създава се устрем напред, който увлича всички и неутрализира центробежните тенденции. Ако резултатите се забавят, центробежните тенденции се засилват. В момента в публичното пространство „виси” чувството, че резултатите закъсняват. Докато такива не се появят, центробежните тенденции ще са обезпокоителни.

- Относно опозицията. Забелязвате ли единомислие и единодействие между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” в Народното събрание?

- Мисля, че те вече договарят бъдещо свое мнозинство в този си състав.

- Финансов ли е според Вас мотивът зад истерията, която се наблюдава у представителите на Движението за права и свободи през последните седмици?

- ДПС е класическа пост-социалистическа олигархия, която прави пари от това, че има власт. Днешната истерия показва, че властта се отдалечава от тях, а заедно с нея – парите.

- Васко Кръпката пее една песен - „Няма връщане назад”. В друг контекст - има ли връщане към ГЕРБ и още повече не дай Боже към Борисов?

- По принцип в тази разбъркана ситуация всичко е възможно. Ако обаче правителството просъществува още месец-два и резултати се появят, ерозията в ГЕРБ ще набере сила и тази партия ще се превърне в обичайната за новата наша действителност, тоест с тежест от десетина процента и неспособна да възстанови „модела Борисов” дори в коалиционен формат.

- По външнополитическите въпроси. Русия декларира, че прави някакво оттегляне от границите с Украйна, с което някак в евроатлантическата зона настъпи успокоение. Може ли да се има каквото и да е било доверие в това, което казва Кремъл?

- Путин отново излъга. Той вече направи това през 2014 година. След като отричаше в Крим „зелените човечета” да са негови, накрая с широка усмивка съобщи, че да, негови са и освен това ще ги покани в Кремъл да им раздаде награди за добре свършена работа.
Тази тактика има цел: ако никой никому няма доверие, защото всички лъжат, то единственият регулатор на отношенията остава голата сила. У дома Путин вече постигна това положение. Очевидно смята, че и на международната арена е най-силният и може да лъже и напада когото си иска. В случая е в дълбока грешка.

- Всички знаем и многократно сме говорили, че Русия е икономическо джудже спрямо цивилизования свят. Не е имало дори тенденция това да тръгне да се променя в рамките на управлението на „Единна Русия”. Защо целокупният руски народ търпи това развитие на историята, осигурявано му от администрацията на Владимир Путин, от самия него и елитния кръг около него?

- След като наложи силата като единствен фактор в политиката, Путин успя да убеди населението си, че по-важно от благополучието е целият свят да се страхува от Русия. Тази ситуация в Русия се повтаря на всеки 3-4 поколения и населението изпада в готовност да яде супа от брезова кора, но Русия да е страшилището на света.

- Споделяте ли прогнозите на някои анализатори, че Русия буквално може да се загуби в прегръдката на Китай?

- Цялата икономика на Русия е съвсем малко по-голяма от икономиката на китайския град Шанхай. Решението на Путин да се прегърне с Китай е гибелно за него, защото китайците не уважават по-слабите икономически страни. И те му го демонстрираха на Олимпиадата, когато: 1. Го накараха да подпише документ, че признава Тайван за китайски, но без да успее да накара китайците да се подпишат, че Крим е руски; 2. Го сложиха на трибуната на откриването демонстративно сам. Путин е в процес да бъде изяден от китайците и може да обвинява единствено собствената си глупост.

- Разклатена ли е сериозно ролята на САЩ като световен политически и икономически лидер - политически от Русия, а икономически от Китай, включително и може би най-вече заради оттеглянето от Афганистан?

- След Афганистан, ролята на САЩ в света пострада удивително малко, в сравнение с времето след Виетнам. А в последните седмици, под натиска на Путин както САЩ, така и НАТО – че и целият Запад – възстановиха своята световна роля точно в момента, в който Путин започна да бъде изяждан от Китай като жаба, бавно поглъщана от смок.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    72 7 Отговор
    Когато Пеевски, Цацаров и съдружие седнат на подсъдимата скамейка, тогава ще повярвам, че властта се е изплъзнала от ръцете им.

    Коментиран от #9, #12, #21

  • 2 Направо

    42 10 Отговор
    се изплъзва под краката им и хвърлят на посоки отровни стрели !
  • 3 КРА

    54 37 Отговор
    Типичен представител на соросоидното Дъ Бъ, който приказва клишетата на демократическата партия в САЩ. Слугата си слуга.
  • 4 За статията...

    42 44 Отговор
    Поздравления за Дайнов.
  • 5 Консумация

    53 23 Отговор
    Путин ще бъде изяден от китайците, а нашите путинисти кога ще бъдат "изядени"?
  • 6 Българка

    57 9 Отговор
    "- ДПС е класическа пост-социалистическа олигархия, която прави пари от това, че има власт. Днешната истерия показва, че властта се отдалечава от тях, а заедно с нея – парите."
    Ще добавя и че ДПС са етническа, корпоративна групировка за "законни" грабежи ,начело с лидер, чиято родина майка е Турция, а идол са им лицата на корупцията- Пеевски и Доган

    Коментиран от #10

  • 7 кир Ливанчо

    39 32 Отговор
    червеният демократ Дайнов от какво се отдалечава. Най-много се дразня като такива като него обясняват подобни нелепици и се изказват. Ял е комунистически пари и се е възползвал от ублаги по онова време. Сега плюе по всички. Като ветропоказател е тоя Дайнов
  • 8 Миндила от Миндя

    36 35 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува. Русия щяла да бъде изядена от Китай. Бхахааххаха, каза подлогата на ония, дето дълговете им към Китай са повече от БВП-то им.... Нямам думи, егати демагогията.

    Коментиран от #15

  • 9 Драйфус

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А дали помагаме с нещо,макар и малко на власта да го стори?
  • 10 айде,айде

    30 6 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Абе, помним кой беше патерица на ГЕРБ!ВМРО ,а те не са ли етническа, корпоративна групировка за "законни" грабежи !???Значи ДПС етническа,пък македонската не е?!?Ама ви е хак(полага ви се)!
  • 11 госта

    33 8 Отговор
    „Путин е в процес да бъде изяден от китайците и може да обвинява единствено собствената си глупост”
    Е това е.

    Коментиран от #22

  • 12 Перикъл

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Масон масону око не вади. Вади очите само на народа си.
  • 13 8226

    25 16 Отговор
    България я изядоха американските имперски монополи.
    Сега при това равителство ще я довършат. То като чели в
    България българи не останаха.
  • 14 Тук е напълно прав

    32 15 Отговор
    Костя Копейката, Доган и Борисов водят преговори и кординират действията си. Но все повече става ясно че Копейката и кръжока му са патерица на ГЕРБ и ДПС затова еуфорията отмина и процентите им се сриват -
    Относно опозицията. Забелязвате ли единомислие и единодействие между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” в Народното събрание?

    - Мисля, че те вече договарят бъдещо свое мнозинство в този си състав.
  • 15 ??????????....

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Миндила от Миндя":

    На ония колко са им дълговете към Китай????
  • 16 Сатана

    16 17 Отговор
    Не власта Евгений,а парите. Новите ПП ,прибраха парите .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хара кири

    27 11 Отговор
    Уж дясната, европейска Герб, анадолското депесе и откровения русоид Копейкин, плеснаха с ръце и се прегърнаха. Свалиха театралната си дегизировка и лъснаха алчните им дирници...
  • 19 любител

    22 10 Отговор
    професоре вземи си изяж дипломата ако имаш такава. явно тате е плащал да завършиш иначе нямаше да ръсиш глупости. русия джудже това и тъпите кравари няма да го кажат. браво.
  • 20 Още едно

    23 7 Отговор
    Недоразумение на научния комунизъм.

    Коментиран от #25

  • 21 Когато

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ги ударят на кметските избори.Тогава.Там ще опитат ВСИЧКО.
  • 22 Путин

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "госта":

    Знае ли, че е глупаво джудже? Днес всички политически лилипути се надпреварват да демилитаризират и джуджефицират Русия. Щеше да бъде смешно, ако не е трагично за интелекта на българския "елит".
  • 23 Евгени Дайнов

    9 3 Отговор
    Бяхме западна държава до 2005 година, когато започнах да страдам от простадна мъка. Впрочем жена ми, която е рускиня, много обича супа от брезова кора.
  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    12 0 Отговор
    Дайнов казва: "авторитарни режими, от които този на Борисов беше пръв"

    Г-н Дайнов, нито е първа, нито е последна България. Виктор Орбан става лидер на партия Фидес през 1993 г. и премиер на Унгария през 1998 г. Това е 8 години преди нашия Тиквеник да стане кмет на София и 11 години, преди да стане премиер.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Смърфиета

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Костов и Орбан си бяха много близки, но от Костов не излезна български Орбан.
  • 27 7878

    12 6 Отговор
    лайнов намали бялото,ще пукнеш като скот.
  • 28 3.14К

    12 5 Отговор
    Този, независимо че е срещу толупа, не може да бъде причислен към умните професори. Точно обратното. И той е в групата на "съединителите", които непрекъснато гостуват при интриганта и фейкомета Дремджиев.
  • 29 безпартиен

    9 3 Отговор
    Номенклатурата у нас се предава по наследство и този е един от примерите за това!
  • 30 Катарзис

    10 0 Отговор
    И да се съюзят ДПС и Герб и Възраждане, няма да успеят да съберат гласове за мнозинство от 121 депутати. Така че, каквито и сметки да си правят, правят ги без кръчмар.Даже и платените медии на Борисов няма да им помогнат с фалшива пропаганда. д
  • 31 Поредния соросоидски сайт

    6 5 Отговор
    Абе и вие от ФАКТИ се превърнахте в поредния соросоидски сайт. Преди при вас се виждаха мнения на най различни хора. А сега само на най големите соросоиди, русофоби и статии на ДОЙЧЕ ВЕЛЕ. Тоя автор на тая статия си личи че е някъв голям соросоид за него съществува само запада и той е перфектен. Е няма нищо лошо всеки с вижданията си ама то вече пощи всички статии са само негови. И така и вие май от факти се присъединявате към соросоидните сайтове ДНЕВНИК,MEDIAPOOL ,КЛУБ Z, ДОЙЧЕ ВЕЛЕ и др. Жалко много жалко.
  • 32 Вяра

    8 1 Отговор
    За сведение на всички хейтъри тук, които са демагози и близачи на Борисовото управление, нагаждачи и популисти, ще Ви кажа честно и откровено, че трябва да има повече решителни и смели хора, като проф.Дайнов и Веселин Дремджиев.Това са доблестни демократи, които изкарват кирливите ризи на предишните Управляващи, осветляват корупционните схеми и грандиозните им кражби.

    Коментиран от #35

  • 33 Дичо

    6 4 Отговор
    Еввала на ФАКТИ, че дават гласност на всички прогресивни и обективни оценки на случващи се събития по света и у нас и с достоверни ТЕЗИ, а не с фалшиви новини , защитават журналистическото си перо на свободна медия.Защото 12 години ни заливаха с платени статии и репортажи и ни облъчваха съзнанието с фалшива демагогия.Баста !

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Надежда

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Вяра":

    Вяра! Ти, имаш ли си вяра?!:) Някой плаща ли ти да пишеш глупости, или ти просто си си такава!:)