Last news in Fakti

22 Март, 2022 20:36 4 957 47

Спомен от репресивната Борисова държава - какво се случва с битите и незаконно задържани граждани на 2 септември 2020

  • 2 септември-
  • протест-
  • арести-
  • незаконни арести-
  • дела-
  • владимир попов-
  • адв. емил василев

Притеснителното е, че в някои отношения СДВР продължава да се държи като през 2020 година

Спомен от репресивната Борисова държава - какво се случва с битите и незаконно задържани граждани на 2 септември 2020 - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди по-малко от 2 години Министерството на вътрешните работи на ГЕРБ и Бойко Борисов извърши едно абсолютно варварство спрямо справедливо протестиращи мирни български граждани. И точно сега, когато същите тези - ГЕРБ и Бойко Борисов, вече извън властта се жалват, че са репресирани от българската полиция, е добре да бъде припомнено какво се случи на 2 септември 2020 година в Триъгълника на властта в София.

От медията ни добре знаем какво се случи, защото различни наши представители бяха там в хода на деня.

Още повече, нашият колега във ФАКТИ Владимир Попов пострада от действията на крайно агресивната тогава полиция, подчинена на ГЕРБ. Той е бил проснат на земята след няколко удара с палка, а след това часове наред е лежал върху стъкла от счупени бутилки край Партийния дом.

На всичкото отгоре, облечен като полицай млад мъж, за когото има сериозни съмнения, че всъщност е част от една печално известна охранителна фирма и не е полицай, взима диоптричните очила на колегата ни от ръцете му и демонстративно ги хвърля на земята.

Спомен от репресивната Борисова държава - какво се случва с битите и незаконно задържани граждани на 2 септември 2020
Моментът, в който зад колегата ни Владимир се посяга, за да му се вземат очилата от ръцете; Снимка: Георги Димитров/Vesti.bg

Съдийката по делото бие отбой за този момент и въобще за конкретната персона, което е меко казано скандално. Лицето може да бъде издирено по снимковия материал!

А защо всичко това се случи на Владо и останалите задържани на тази черна дата за българската демокрация

Защото една група хулигани обстрелваше непрестанно в продължение на минути полицаите с бомбички и по стара милиционерска традиция хулиганстващите бяха необезпокоявано оставени да си тръгнат, а след това "органите на реда" пометоха и арестуваха мирните граждани. По начина, по който това става днес и както винаги е ставало в Москва и други руски градове, когато има протест срещу режима на сатрапа Владимир Путин. Да, между милициите на Борисов и Путин разлика почти няма (почти го има заради членството на България в ЕС). Те действат по сходен начин, защото началниците им са подобни по същност. И е добре, че Борисовата държава е вече само история. Твърде скорошна, но история. Освен ако на някой в България полицейският произвол не му залипсва и не поиска да го реанимира.

За да научим какво се случва с делата, заведени от битите и неправомерно задържани български граждани, ФАКТИ разговаряхме с адв. Емил Василев, който е защитник в съда на петима от пострадалите от полицейския произвол на 2 септември 2020 година. Сред тези петима е и нашият колега Владимир Попов.

Спомен от репресивната Борисова държава - какво се случва с битите и незаконно задържани граждани на 2 септември 2020
Адв. Емил Василев, снимка: БГНЕС

"Петте дела са идентични, защото и петимата пострадали са задържани без абсолютно никаква причина и основание по време на протеста на 2 септември 2020 година. Били са просто протестиращи и като такива са малтретирани жестоко. Някои от тях са бити, а един от тях се оказа, че е бил бит в 07 РПУ, защото е отказал да даде паролата на своя мобилен телефон", поясни в началото адв. Василев.

"Заповедите за задържане на трима от тези петима мои клиенти бяха отменени от Районния съд като незаконосъобразни. И то именно защото не е имало никаква причина и основание те да бъдат задържани. При другите двама обаче - и тук е най-фрапантният момент, в него е и Вашият колега Владимир, за тях изобщо не са били издадени заповеди за задържане. Това е още по-тежко нарушение. Не стига, че са ги били и задържали, но дори не са им издали заповед за задържане. Абсолютен полицейски произвол!", категоричен бе защитникът на пострадалите от полицейски произвол.

"В резултат на разказаното дотук, след първата поредица от дела - за отмяна на самото задържане, които всичките бяха спечелени, заведох втора серия от дела - за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). По три от тези пет дела вече има присъдени обезщетения. Притеснителното в случая е, че се присъждат изключително ниски обезщетения - от порядъка на между 2000 и 5000 лева, при положение, че за идентични дела по жалби на български граждани, Европейският съд по правата на човека в Страсбург присъжда суми от порядъка на 10 000 евро (20 000 лева). Само че нашият Административен съд София-град не знам защо решава да присъжда някакви символични обезщетения. Това решение ще бъде обжалвано във Върховния административен съд", съобщи адв. Емил Василев.

Той уточни, че обвиненията по ЗОДОВ са за неправомерно задържане и се иска обезщетения за претърпените неимуществени вреди.

А както уважаемият Читател може да се досети, ответник по тези дела е Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Относно поведението на представителите ѝ в съда адв. Василев каза повече от смущаващи неща:

"Направи ми впечатление, че по всичките тези пет дела юрисконсултите на СДВР само присъстваха. Мълчаха като комунист на разпит. Те не представиха никакви доказателства. Тоест СДВР зае позицията на бандит, на който адвокатът му е казал, че има право да мълчи. Представителите на ответника по делата единствено казаха, че оспорват исковите молби. А най-наглото за мен е, че след като бяха присъдени тези символични обезщетения, за които споменах, от СДВР започнаха да ги обжалват по отношение на размера пред Върховния съд. Не знам дали министърът на вътрешните работи знае за това безобразие. Не стига, че хората са бити и задържани без причина, но и в момента СДВР се държат като бандити, а освен че се държат като бандити, обжалват и символичните обезщетения".

В хода на разговора попитахме юриста и за потресаващия момент от ареста на нашия колега с хвърлянето на очилата му на земята от субект, за когото така и все още не е ясно полицай ли е, частен гавазин ли е или нещо трето.

"Случката е наистина супер скандална. Този човек е в униформа и то такава, която е полицейска, което потвърждава някои съмнения, че на частни охранители са им били раздавани такива униформи, за да изглеждат като полицаи. Дори и да е полицай, на беззащитен човек да му дръпнеш от ръцете диоптричните очила и да ги хвърлиш нарочно, е недопустимо. Уникален скандал е това", коментира адв. Емил Василев.

"Има една практика на Европейския съд по правата на човека, която съм представил по делата. В тази практика Европейският съд казва, че при подобен род подадени жалби и искови молби, ответникът - в случая държавата, полицията е длъжна да направи собствено разследване и да го представи на съда. В исковите молби се посочва, че тези хора са бити, задържани са незаконно и са малтретирани. От страна полицията обаче не е направено никакво разследване, изглежда изобщо не ги интересува практиката на Европейския съд. Това бездействие от тяхна страна според мен е прикриване на престъпления. А това са престъпления, които са извършени от държавни служители", поясни още един детайл от неприятната тема правозащитникът.

"Интересно е дали министърът на вътрешните работи знае за скандалното поведение на СДВР по тези дела. В частта с мълчанието в рамките на делата, прикриването с неосъществяване на вътрешно разследване и накрая, на всичко отгоре СДВР обжалват скандално минималните обезщетения. Ако беше старото ръководство на МВР, щеше да е разбираемо, но нали сега ръководството е ново?! Защо се допуска това да продължава?", запита с основание адв. Емил Василев.

В края от ФАКТИ попитахме правозащитника за най-актуалните арести - тези на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова от миналия четвъртък, с оглед на техния писък, че са репресирани от държавата в лицето на МВР. Нещо, което е повече от цинично на фона на преживяното от десетките бити и неправомерно арестувани български граждани на 2 септември 2020 година.

"Паралелът, който правите, е абсолютно основателен. Нарушение на МВР - в случая с арестите миналия четвъртък, съм категоричен, че няма. Докато моите доверители са бити, малтретирани и незаконно задържани - без никаква причина и без никакви фактически данни, при задържането на Борисов и Шехерезада е имало фактически данни, тоест реално основание те да бъдат задържани. Смисълът на това задържане е тези хора да бъдат на разположение на прокуратурата, но от нейна страна виждаме едно пълно бездействие, от което последва този "обществен скандал", заяви адв. Василев в заключение.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 97 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост от Силистра

    86 18 Отговор
    Не сме забравили !...Борисов,Арнаутова, Горанов и всички мутро-мафиоти от гроп+вмро+дпс в затвора..мн крадоха тея !!!

    Коментиран от #6, #18, #35

  • 2 ZZZ

    37 9 Отговор
    тея па торба с л@йна, тръгнали да сравняват баце ви гойко с Путин, не ставайте смешни все пак, после как ще излизате от положението, всичко помним

    Коментиран от #19

  • 3 ………….

    54 14 Отговор
    Време е да си получат заслужено гадовете !!!
  • 4 Цирк платен от САЩ

    27 38 Отговор
    Всички беше фарс. Бойко не беше удобен. Меркел я махнаха по закон. Сега е Орбан. Не може Европа да е независима. А народа си мисли че са изгонили ББ и корупцията......

    Коментиран от #22

  • 5 ГЕРБ

    19 54 Отговор
    Малко бой ядоха трябваше да бъдат разма...ни пичове мръсни

    Коментиран от #26, #37

  • 6 Терминатор

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Гост от Силистра":

    И ние вас

    Коментиран от #10, #14

  • 7 дайте

    13 31 Отговор
    кадрите от побоя на мирни граждани изкарани от колата им и пребити по жесток начин от Бойко Рашковите милиционери
  • 8 ХПХ

    32 5 Отговор
    Нека слепците прогледнат, тези които са с крадците.
  • 9 2345

    22 5 Отговор
    и полицаите са на същата си рабта и за старите са работили, работят и за новите само чакат заповеди и провокатори! къде е хаджи генов да стреля с прашка и да хвърля яйца !
  • 10 Абе

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Терминатор":

    Що за Терминатор си?

    Коментиран от #21

  • 11 Лейка

    35 4 Отговор
    А за преди това? Още като Копой на царя и от тогава тръгна всичко. Ипон. Бойко. Съседа му по къща тогава Пашата и другите. Колко бизнеси завзеха и колко народ погубиха...
  • 12 !!!!

    28 4 Отговор
    Да припомним и КПП-тата, декларации за напускане на градовете, затворени паркове, забранен достъп до планините!
  • 13 Някой

    13 3 Отговор
    "Той уточни, че обвиненията по ЗОДОВ са за неправомерно задържане и се иска обезщетения за претърпените неимуществени вреди." И познайте от чий джоб ще излязат тези обезщетения. Крайно време е да се въведе законова отговорност за неправомерни действия от страна на държавни служители.
  • 14 Гост от Силистра

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Терминатор":

    Доста плосък коментар . аз съм от провинцията , но селски коментари не пиша ...айде в лево, ниска топка си
  • 15 Филиповци

    9 16 Отговор
    "извърши едно абсолютно варварство спрямо справедливо протестиращи мирни български граждани" Ако бяха си стояли вкъщи нямаше да ядат бой . Защо слагате всичко под общ знаменател?? Мислите ли,че Бойко точно имена и дал на полицията и им казал тия ако ги видите бой ...Дайте да мислим малко разумно
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гошо

    12 5 Отговор
    Боко ще отнесе най-малко 10-ка . Влади поне 12 , пр Севи Бойко 8-ца
  • 18 В Силистра

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Гост от Силистра":

    Всички ли сте такива кухи парчета?

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Така е

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "ZZZ":

    Сравнение няма, баце е класи над джуджето хахах
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 11 Отговор
    Да живее Броико Борисоф, нашият господар , а нии сме му слуги
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не оприличавайте

    11 4 Отговор
    Полицията при Борисов,с тая при Путин.По скоро действат като украинските Десни.Подло, мутренски.
  • 26 Не те видях

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    На протеста в подкрепа на ББ заради ареста му - мишка писарушкова ...
  • 27 РЕАЛНОСТТА!!!

    9 5 Отговор
    До вчера и аз като 99% от обществото се радвах за задържането на Борисов, НО ..
    1/ Борисов през всичките тези години си е плащал % на Европа от кражбите и те са го подкрепяли
    2/ В момента той им е неудобен, понеже той ще застане на страната на Русия, без значение, че говори, че ще подкрепя Украйна.. има разлика от това какво говори и от това какво би направил..
    3/ В един момент Европа спрямо Петков иска да го окушари и да вземе парите му/им и да излезе чиста пред обществото
    4/ А войната????
  • 28 12345

    8 4 Отговор
    Факти, който е на влас, с него сте, лизачи, защитавате боко, сега сте срещи него,
  • 29 Гошо

    8 8 Отговор
    Aбе, псевдо журналисти платени, когато някой не е доволен от присъдата ама дори да знае,че е виновен пак жали докато може, щом закона го позволява, а адвокатите на СДВР са най-големите некъдръници, ама вие трябва да злобеете и да насаждате омраза, в продължение на минути... Какви минути то си беше 2 часа, а това,че полицията умоляваше всички да си тръгнат 40 минути по уредба, защото ще бъдат взети законови мерки? Не бе,вие сте продажни и не сте обективни, ама така е , ако някой не вижда истината е лесно да бъде манипулиран от "честни" медии, ама и вие сте като от околовръстното, който плаща на него давате...
  • 30 Саша

    9 11 Отговор
    Справедливо протестиращите граждани мятаха коктейли Молотов по полицаите и вандалските им прояви нямаха край

    Коментиран от #40

  • 31 Киро Go Home!!!

    12 3 Отговор
    Спомен,а?! Спомена е за нас - протестиращите, но ние си спомняме и друго - как вие "свободните и незабравими" медии тогава криехте и не смеехте да напишете нищо за протестите! Лицемерници!
  • 32 Пълни

    3 4 Отговор
    Глупости !!
  • 33 Какво се случва с палените

    5 8 Отговор
    И замеряни с павета и коктейл молотов полицаи
  • 34 Веско

    6 8 Отговор
    А че имаше починал полицай, това удобно го забравяте
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Битите малко им беше,

    6 10 Отговор
    Учат си на запад, а свинщините дето ги вършеха и издевателстваха над полицаите никой не им търси сметка, ей тва става
  • 37 Ей палячо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    Защо не ги пребиеш и размажеш ти? Ах жено страхлива! На бас, че си гърбав,с очила,без зъби и миришещ на оцет!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 иван вазов

    2 1 Отговор
    Ужас! Демокрацията в България е в опасност.Путин е виновен!
  • 40 Сто

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Саша":

    Точно така е! Най-отворените по протестите после най-много плачат. И полицаите имат семейства, но трябва да търпят “свободните” граждани да им се подиграват и замерят. Не заемам ничия страна, просто съм се нагледал на нагли журналистчета, които дразнят. И по улиците вече няма мъже. Ходят като от кеч мания, ако му свирнеш с колата налита на бой, но като му разбиеш тъпата глава пръв ходи в полицията и пуска жалби. Хората лесно се манипулират, а и като вече расте просто поколение фактите говорят …
  • 41 ооо

    3 0 Отговор
    какво не сте забравили не знам - днес пак беше затворен центъра и обикновените граждани чакаха по 30 мин в задръстване
  • 42 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    И аз съм възмутен - как е възможно съдът да присъжда такива обезщетения -- от 2000 до 5000 лева !? Ами за Негово Величество АДВОКАТА какво остава ? Или обратното - НВ Адвоката , като си вземе своето, какво остава за бития - моралното обезщетение !? Това не е по европейски..... ,, а по Гньовски.... Обезщетенията трябва да са между 50 000 и 100 000 лева ! Тогава НВ Адвокатът ще бъде възнаграден за труда си !?
  • 43 МЕНДА

    0 0 Отговор
    В прессъобщението на МВР за арести фигурираше и Менда Стоянова. В последствие бе оттеглено. Защо:
    Опредлен източник сподели, че тя е дала показания в късния следобед преди това и е казала интересни неща за шефа си. За това не се коментира нищо за нея. МВР пази информация за о-късен етап в разследването. Ще има нови арести на стари лица. Гответе зарята.
  • 44 filo

    1 1 Отговор
    Чудя се кой ви плаща, за да пишете подобни дивотии и небивалици. Ако не беше много жалко, щеше да е много смешно.
  • 45 Факт

    1 0 Отговор
    Той Рашков сега е на власт и не го интересува!
  • 46 Валентин

    0 0 Отговор
    Внимание, измамница броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова.
  • 47 Иван Стоянов

    1 1 Отговор
    Разбира се че ще бият, полицията е за това, даже малко са ги били а те като са меки китки, по добре да посещават гей-мероприятия.