Тема: Украйна

31 Март, 2022 19:00 4 682 42

Доставките на газ от САЩ за Европа - спасение или проклятие?

  • газ-
  • втечнен газ-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • война-
  • ес-
  • доставки

ЕС иска да замести руския газ с доставки на американски втечнен газ

Доставките на газ от САЩ за Европа - спасение или проклятие? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американският президент Джо Байдън и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обявиха, че тази година САЩ ще доставят на Европа допълнително 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ, за да бъде ограничена енергийната зависимост от Русия. По-голямата част от този газ е добита чрез съоръжения за фракинг, които никнат в САЩ като гъби. Този допълнителен газ представлява обаче едва една трета от газа, който само Германия очаква да получи от Русия през 2022-а година.

Втечненият природен газ ще увреди климата

Още новини от Украйна

Защитниците на климата предупреждават, че замяната на руския газ с втечнен природен газ ще отдалечи Европа от нейните климатични цели, без да гарантира енергийната ѝ независимост. "Това споразумение ще отведе ЕС и САЩ по един грешен и опасен път, защото предполага изграждането на нови инфраструктури за доставянето на изкопаем газ", казва Мъри Уърти от организацията Global Witness. "Изграждането на нови терминали предполага договаряне на вноса на изкопаем газ за години напред - далеч отвъд периода, в който ЕС трябва най-накрая да премахне това вредно за климата гориво."

Недостатъците на фракинга

Въпреки, че в голяма част от Европа фракингът е забранен заради въздействието му върху околната среда от използваните химикали, които замърсяват подпочвените води, ЕС охотно набавя такъв газ от САЩ. Активистите казват, че тласъкът за изпомпване на газ чрез фракинг води до сериозни последици за климата, включително заради високите емисии метан. Според германския природозащитник Анди Георгиу влиянието на метана върху глобалното затопляне е десетки пъти по-голямо от това на въглеродния диоксид. Въпреки това, и от двете страни на Атлантика се прави малко за борба с емисиите метан.

Новото газово споразумение между ЕС и САЩ обвързва целта за диверсификация на доставките с "климатичните цели". Документът има за цел "да намали интензивността на парниковите газове на новата инфраструктура за втечнен природен газ и свързаните с нея тръбопроводи, включително използването на чиста енергия за ползване на място, намаляване на емисиите метан и изграждане на чиста и възобновяема инфраструктура, която е подходяща за водород", гласи официалното съобщение. Но ако руският газ просто трябва да бъде заменен в краткосрочен до средносрочен план, природният газ вероятно ще остане вторият по големина източник на емисии въглероден двуокис в ЕС след въглищата. А според Анди Георгиу заради липсата на регулации газът, добит в Тексас, е "най-мръсният" газ в света.

Увеличеният износ може да доведе до тонове нови вредни емисии

Според проучване от 2019-а година увеличението на глобалните емисии метан е в резултат от бума на фракинга в Съединените щати. Проучването заключава, че добивът на шистов газ в Северна Америка вероятно е отговорен за "повече от половината от увеличението на емисиите от изкопаеми горива в света" през последното десетилетие.

Според изследователките Аманда Левин и Кристина Суонсън от американския Съвет за защита на природните ресурси опитите на САЩ да повишат продукцията и износа на втечнен природен газ могат напълно да унищожат шанса за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса. Макар при газа емисиите да са около 50 процента по-ниски от тези при въглищата, ръстът в експорта на втечнен природен газ като "мост" към прехода към по-чиста енергия" затвърждава зависимостта от изкопаеми горива, която прави прехода към нисковъглеродна енергия още по-труден", обясняват Левин и Суонсън в свое проучване.

Влиянието на втечнения газ от САЩ върху климата в периода 2020-2030 година ще се удвои, ако към вредните емисии се от изгарянето на газа се добавят тези за добива му, транспорта, втечняването и придаването отново на газообразна форма. Утроявянето на износа между 2020-а и 2030-а година ще се равнява на допълнителни 45 милиона автомобила с двигатели с вътрешно горене.

Трябва ли Европа да се откаже изцяло от газа?

Въпреки че германският икономически министър Роберт Хабек посети Катар и ОАЕ този месец, за да обсъди евентуални доставки на газ от двете арабски държави, според експертите на фона на растящото търсене в света ще е трудно да се повишат сериозно доставките на втечнен газ за Европа. Освен това само изграждането на необходимата инфраструктура като терминали за втечнен газ вероятно ще отнеме две до три години, което прави целта на Европейския съюз да намали вноса на руски газ с две трети до края на годината малко вероятна.

Природозащитниците казват, че енергията, добивана от изкопаеми горива, е една от основните причини за войната. Тя трябва постепенно да бъде заменена от възобновяеми енергии. "Увеличените инвестиции и зависимостта от изкопаеми горива са музика за ушите на деспоти и войнолюбци по целия свят, които са осъзнали, че това е енергийна система, от която могат да печелят", предупреждава Мъри Уърти от Global Witness. "Ако Европа наистина иска да се откаже от руския газ, единствената реална възможност, която има, е да се откаже изцяло от газа." "Имаме уникална историческа възможност и задължение да променим радикално начина, по който добиваме и консумираме енергия", казва Анди Георгиу. "Но решението, което нашите правителства представиха, не е нищо повече от продължение на миналото."

Автор: Стюърд Браун


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дрън Дрън

    102 8 Отговор
    Европа се хвана за бетонния пояс на Бай Дрън Дрън! Бълбук, бълбук, бълбук ⤵️
  • 2 Лейка

    57 8 Отговор
    Пак бъЛвоч. Стига вече простия Факти бг.
  • 3 Раданч Татлъту

    78 8 Отговор
    Нека има студ и мраз,само Байдън да е с нас!🐂🐂🐂🥳🤡👍
  • 4 Чудя се

    80 7 Отговор
    дали са повече смешни тия дето го вярват това, че хамериканците ще направят нещо за Европа или зелените еуглени, дето врякат че изпускат кокъла.
  • 5 шок и ужас

    85 8 Отговор
    Даже тия пропагандатори от Дойче веле разбраха, че без руски газ не може.
    Тия мизерни количества американски газ на не знам каква надута цена не стигат до никъде.
  • 6 Мислим че

    74 8 Отговор
    Цената...защо САЩ и ЕС миълчът за цената--нали уж сме съюзници....Или пак Европа а и ние ще плащаме тройно заради американските гео-политически интриги?????
  • 7 Искам да видя

    70 7 Отговор
    азотни торове правени от соларки и перки.

    Коментиран от #16

  • 8 Дамммм

    74 7 Отговор
    Тепърва европейците ще се проклинат.То вече започнаха.Щом слушкаш Чичо Сам, ще бъдеш клатушкан до безкрай.
  • 9 Епик Хистори ченъл

    47 6 Отговор
    "Но бойте се от ДЪНайците, поднасящи ви дарове"!
  • 10 ханс

    25 7 Отговор
    Това е измишльотина за дебилни наивници
  • 11 ханс

    32 8 Отговор
    Факти,филиала на вонящо зеле пак публикува глупости
  • 12 да да

    44 4 Отговор
    15мрд-от Америка,8% за Еврапа!А Русия-225млд ?-45% за дъртата Европа!
  • 13 Сандо

    62 5 Отговор
    Какви доставки бре,полуидиоти?Вие съвсем за канарчета ни взехте!А да ви напомня ли за оня американски капитан,дето си разкарваше корабчето из морето,пресмятайки на калкулаторчето си къде му е по-изгодно да си продаде газа?Не разбрахте ли,свърши времето на захаросаните лафове.
  • 14 първоаприлска шега

    27 7 Отговор
    Путин натисна ядрения бутон.
  • 15 нато,нато то ще ни храни

    56 5 Отговор
    нато, нато ще ни достави всичко. само нато . ние сме лоялни натовци,няма как . даже заради нато ,сами се мразим. и на студ и на глад ще стоим, само да е нато. ще си кръстим улиците , нато 1 , нато 2 , героите на нато, натовски форум , даже и градове може да кръстим - натовград, село натово и т.н. ни сме лоялни и верни с ценности.
  • 16 mi6osp

    58 3 Отговор

    До коментар #7 от "Искам да видя":

    За за може САЩ да изнася 15 милиарда куб.м.газ за Европа, вчера Конгресът на САЩ отмени санкциите срещу руските азотни и комбинирани торове и разреши вноса им в САЩ .
    Щом САЩ са готови да плащат торовете, внос от Русия, на колко ли ще продават спестения газ на Европа.
  • 17 ГОРСКИ

    51 3 Отговор
    Американската газ да не стане като американската царевица, на земеделците им излезе много скъпо и се отказаха веднага!!!!!!!
  • 18 КОНТРАТА

    50 4 Отговор
    Само Германия ползвaпо 150 милиарда к.м на година, а краварите ще доставят за целия ЕС 15 милиарда.

    Коментиран от #33

  • 19 охайо

    47 3 Отговор
    откакто започна фракинга в охайо почнаха земетресенията. преди това в тзи щат не е имало такива. така че честито на печелившите.
  • 20 А50

    43 3 Отговор
    Спасение за САЩ, проклятие за Европа
  • 21 Не е проклятие бе

    15 3 Отговор
    Екологично е😁😁

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Глупости говориш

    31 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ще цитирам Кики":

    Газа скочи щото европа се отказа от фиксирани цени в договорите с газпром щото си мислеха че ако не им стигне ще купят на по спотови цени, да ама не, цените на спота скочиха и затова се источиха хранилищата, те винаги се изпразват лятото и лятото се запълват щото газа е по евтин.
  • 24 Абе льохман

    29 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ще цитирам Кики":

    Путин избира американските президенти,Путин изчерпва евро-газовите хранилища - а тези европейски и щатски льохмани къде са към дадения момент - на Бахамите ли?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сатана Z

    29 2 Отговор
    Стана това ,което всички очакваха.Русия и САЩ си поделят Еврообора и ще го доят и от Изток и от Запад.Европа ще заприлича на Африка в икономическо отношение

    Коментиран от #30, #32

  • 27 Ццц

    39 1 Отговор
    Отново и отново се доказва, че единственото, което движи американците е алчността им. Диферсификация в техните очи е намаляването на зависимостта от руски газ за сметка на зависимостта от американски газ. Бутат, натискат се, нахалстват, налагат и корумпират за това от години. И понеже евролидерите не са нищо повече от носна кърпичка в джоба на американските корпорации, каквито са и американските лидери, ще използват всички ни за това, за което се полва носната кърпичка - в обикновените случаи за бърсане на носа, а за екстремни ситуации и за бърсане на други неща. А добрата стара планета отново ще бъде изнасилена. Нямам думи да опиша отвращението си. Ако можех бих скачал върху старческата муцуна на Байдън, докато не заприлича на смачкана от влак монета. Дърта мъжка пр...тка, която сама си е признавала, че би проституирала за пари на младини.
  • 28 Пенчо

    28 1 Отговор
    Все и е на ума, че пак ще е руски газа но ще идва на аммерикански кораби! На далавера ще сме!
  • 29 ха ха ха

    37 1 Отговор
    Тъпите натовци от ЕС изобщо не осъзнават какво им се готви ! А на Българските натодебили в главите им е тотална мъгла. Не осъзнават какво се случва и каква катастрофа идва. Нищо не разбират. сега се ослушват , като уплашени зайци . Не правят анализи .
  • 30 тока е

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Сатана Z":

    На Бай Дъна-хайманата държи тръбата,а Русия.-пуска гъзта!Тъм -мън върви не спира....А де...
  • 31 Просто Русия

    3 27 Отговор
    Това е прикрита защита на енергийното изнудване от Русия. Екологични щети??? Ами дивашките дупчения без каквито и да са еконорми, които руснаците правят? Ами тръбите в моретата? Ами окопите в земята в които полахата хиляди км тръби? Ами щетите от войните които се водят за ттова...айде без куки за лапнишарани.
  • 32 Кой разбрал,разбрал

    19 1 Отговор

    До коментар #26 от "Сатана Z":

    Нещо по лошо . нато ще се рублофицира а ЕС ще се денатовизира. Иде нова световна валута.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Няма спасение

    16 0 Отговор
    Проклятие,разбира се! 😂
  • 35 Прост отговор

    18 0 Отговор
    Скъпо и крайно недостатъчно.
  • 36 нснс

    12 0 Отговор
    балбук балбук от еврозоната ще остане байдън балбук .
    В грешни стратегии една си отива от света а друга потъва от света .
    Да живее новия световен ред .
  • 37 Хакуна матата

    15 0 Отговор
    Пак ще кажа - да замениш тръбопровод с танкер е като да замениш канализация със септична яма. А и наистина ли вярват тези, че газ от другата страна на глобуса ще е по-евтин? Не е зле някои хора да си купят глобус и да го поразгледат малко, преди да ни завличат към задънена улица!
  • 38 Пролет

    14 0 Отговор
    Америка е далече, разходите са огромни. Америка е дължи четиридесет трилиона. Иска да съсипе Европа. Не искаме долари. Да се грижим за Европа и да си помагаме взаимно държавите. Всяка жаба да си знае гьола..Амерека настройва Европа срещу Русия от злоба, че е богата на природни ресурси. Тези санкции ще се върнат върху Америка. Целият свят разб ра. Навремето да не би да е имало газ. Целта на Америка да съсипе Европа и Русия. Съсипаха България до просешка тояга. Не вярваме на Америка. Омръзна ни да се налагат на целият свят. Да си държат доларите в кутия. България си има валута и се нарича ЛЕВ!
  • 39 Американският президент Джо Байдън и

    7 0 Отговор
    и синът му пияница и НАРКОМАН СА МОШЕНИЦИ КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ !
  • 40 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Най голямото проклятие на тая планета са англичаните ..Вървете в Ада ,,!.Крадат от 500 год .И за златото в България,дойдоха..Подушиха го от 8000 км .Махайте се от България!.
  • 41 Присъствието

    1 0 Отговор
    На САЩ където и да се е случило е било проклятие, което е довело до цивилизационен, морален и духовен упадък
  • 42 джо

    1 0 Отговор
    Американският природен газ е " демократичен" за разлика от " мръсният" Руски природен газ. Важното и ,че това е " добра сделка" нищо,че ще е много по-скъп от Руският.