Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Май, 2022 21:23 11 755 42

Защо украинските бежанци бързо си намират работа в Германия

  • украински бежанци-
  • германия-
  • украйна-
  • бежанци-
  • работа-
  • работници-
  • служители-
  • заплата-
  • русия-
  • война-
  • шофьори-
  • труд-
  • трудов пазар

Повечето са квалифицирани и могат да помогнат за решаването на проблема с недостига на специалисти

Защо украинските бежанци бързо си намират работа в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Валентина Ковтун идва от Киев. В Германия е от няколко седмици, а вече работи. Намерила си е работа в пекарна – в цеха за пакетиране на готовата продукция. В Киев тя е управлявала ресторант, преди да тръгне заедно с двете си деца на 7 и на 9 години, сестра си и майка си за Германия. Щастлива е, че толкова бърза си е намерила работа в Германия.

Жилище, банкови сметки, бюрокрация

Още новини от Украйна

Без немски език обаче е изключително трудно, признава Ковтун и добавя, че получава помощ от хора, които говорят полски или руски, за което тя също е много благодарна. „Хората са много отзивчиви, даже понякога се разбираме и с жестове", казва украинката.

Шефът на пекарната Холгер Вюпинг е назначил общо девет украински бежанци. Както казва пред АРД, искал е да помогне на тези хора и да намали техните страдания.

Но намирането на работа съвсем не решава всичките им проблеми. "Сложен е въпросът с намирането на жилище. На новите ни сътрудници им помогнахме да се регистрират адресно и да си открият банкови сметки, за да стартират успешно в новия си живот", казва Вюпинг.

Трудови борси за хората от Украйна

Валентина Ковтун си е намерила работа през сайта jobaidukraine.com, създаден в средата на март от двама предприемачи от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тази онлайн трудова борса предлага обяви за работа на английски и украински и е създадена специално за бежанците, бягащи от войната в Украйна.

Нейният основател Маркус Дикман казва, че дотук са успели да помогнат на повече от 2 хиляди души да си намерят работа. Около 10 хиляди фирми са обявили общо 20 хиляди работни места, добавя той.

Лек за недостига на специалисти?

От обявите в jobaidukraine.com става ясно, че фирмите търсят да наемат хора за работа в чистотата, гастрономията или болниците, търсят се също така програмисти, закупчици и инженери за вятърни електроцентрали. Именно тези професии попълват списъка с търсените специалисти. По данни на Института за изследване на труда и професиите IAB, актуално в Германия има близо 1,7 милиона незаети работни места – нов най-висок рекорд на германския трудов пазар.

Много от идващите от Украйна, основно жени, са квалифицирани и теоретически могат да допринесат за решаването на проблема с недостига на специалисти, смятат в IAB. Немалка част от тях са с висше образование или имат завършена техническа или медицинска специалност. Други са работили като продавачки или са неквалифицирани работници.

Шофьори на автобуси

Във фирмата Vias Bus GmbH в град Дюрен в момента 18 бежанци от Украйна карат курсовете за шофьори. Те са от Киев, Одеса, Мариупол и Харков. Всеки ден имат по четири часа немски и още четири часа занятия по професията.

Във фирмата е имало 20 незаети работни места. Шофьорите на автобуси са дефицитна стока, казва за АРД шефът на компанията Ян-Оливер Мау. Ситуацията е печеливша и за двете страни: във фирмата имат възможност да си запълнят свободните работни места, а бежанците получават професионално обучение и работа. За работодателя е било изненада, че са се явили и много кандидати мъже: „Впоследствие разбрахме, че на военна мобилизация в Украйна не подлежат мъжете с три или повече деца, или ако в семейството им има човек, нуждаещ се от специални грижи", казва Мау.

"Хората са много мотивирани"

И още нещо е изненадало ръководството на фирмата: само за 5 дни всички украинци получили от градските власти нужното им разрешение за работа. „Те са високомотивирани, учат бързо и искат да работят. Оставаме с впечатлението, че желаят да станат част от това общество", казват още от фирмата. Още в края на май първите от обучаващите се украински бежанци ще могат да подкарат и сами автобусите, уверяват от Vias Bus GmbH.

Въпросът е колко дълго тези хора ще останат в Германия. Ясно е, че повечето от тях – стига да стане възможно – ще искат да се върнат в родината си. Никой обаче не знае кога ще настъпи този момент. Затова в пекарната на Валентина Ковтун засега предлагат на новодошлите временни трудови договори за 6 месеца. А от Vias Bus GmbH казват, че който иска, може да остане и за по-дълго.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гдд

    63 5 Отговор
    вече чета само заглавията и даже ще дам следния отговор - защото на немците им трябват работници, имат икономика, другите държави като са унищожени кво да намерят? Германия не е ЕС.

    Коментиран от #3

  • 2 Шот германците

    101 13 Отговор
    имат нужда от роби, за да могат да изхранват чалмите.
  • 3 Киро Ракетата

    46 4 Отговор

    До коментар #1 от "гдд":

    Виж няколко статии по-долу. "Германия с недостиг на работна ръка".
    А иначе и аз така. Заглавие - коментари - малко бъзик и тъй.
  • 4 Кирчо кирето бе

    41 8 Отговор
    защото не смогват си обуят гащите ,те и в България по морето не плащат много пускат в натура
  • 5 Гост от Силистра

    61 15 Отговор
    Днес ,писаха ,че Германи има пак нужда от няколко милиона роби...укрите в Бг мизерията работят , че кво остана за 800 евра ще оближат подовете...гастербайтери ...миячи на чинии в долнопробни заведения , гледачи на оакващи се старци, чистачи на тоалетни, общи работници, комунални, шахти, метачи...до безкрай черна работа ,както и за нашите съграждани така и за укра

    Коментиран от #12

  • 6 Centyrion

    61 10 Отговор
    Да,така е, особено жените са големи "професионалистки,те и преди си намираха лесно работа в Амстердам и Ротердам и всякакви клубове с червени фенери!!!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Глупости

    62 12 Отговор
    Мързи ги да дишат!
    В Германия съм и ги виждам, карат си джипките, каквито и в бг няма, а за работа не мислят
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост от Силистра

    33 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост от Силистра":

    Да допълня...може да се каже ...бял (важно), евтин труд...а когато е и красив ,женски ...нещата се съчетават...евро жендърите и това не могат като хората
  • 13 Дъ-Ге

    60 4 Отговор
    Някой се изказа, че това е една от големите кражби на хора. Родени, отгледани, ограмотени, с професия. За всичко това Германия не е дала и една марка. Вземаш наготово стоката. Ако някой не знае, трудът е стока. Германците разбраха, че от камиларите бачкатори не стават по трудния начин. Мекерето ги покани, като някой я е излъгал, че са готини и работливи. Германия се напълни с инкубатори за камиларчета и се оказа, че пак няма кой да бачка. Сега това с украинците и дойде добре дошло. Да ти дойдат на крака без да имат изход назад е много убаво. Ти диктуваш условията и се очаква лесен положителен отговор.

    Коментиран от #25

  • 14 Дъ-Ге

    48 9 Отговор
    Германците като спрат руската газ и нефт, ще спрат и тази пекарна, щото е на газ, както и химическите си производства, да не говорим и за другите неща. Какво ли ще стане тогава не ми е много ясно. Камилари и безработни работливи чужденци.
  • 15 Малката муха

    27 3 Отговор

    До коментар #6 от "Centyrion":

    Да, и всяка с по две деца, в предучилищна и училищна възраст. Професионалистки и търсят работа. Голем смех
  • 16 РЕАЛИСТ

    59 3 Отговор
    Значи българите ,от страна членка на Европейския съюз , да бачкат в кланиците и пи строежите, а за украинците специални курсове за автобуси и немски език. Галените деца на Европа.
  • 17 Сократ

    34 2 Отговор
    Защото не ги издържат, като тук.
  • 18 Работничка в пекарна

    34 3 Отговор
    Грамотна и финна невероятен кекс прави!

    Коментиран от #33

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Украинка

    38 9 Отговор
    Много сме търсени. Поднасяме спин. Скоро ще го усетите като пандемия из Европа.

    Коментиран от #21

  • 21 Рускиня

    11 25 Отговор

    До коментар #20 от "Украинка":

    Напротив , най много СПИН има в нашия Рашистан . Погледнете в Уикипедия или в сайта на вашето МВнР в секция - ПЪТУВАМ ЗА: …и там ще видите че ние руските шлю-хи разбягване СПИН навсякъде по света

    Коментиран от #24

  • 22 Абе кат си трак

    29 8 Отговор

    До коментар #19 от "Трак🇩🇪🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇮🇹🇯🇵":

    наври се в някоя тракийска могила,кво си тръгнал да ни учиш кого да уважаваме и пред кой да се кланяме,небългарино?

    Коментиран от #23

  • 23 Трак🇩🇪🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇯🇵🇮🇹

    10 23 Отговор

    До коментар #22 от "Абе кат си трак":

    Тази земя татарино не е твоя а МОЯ - наша тракийска . И докато ние тук в одриското царство и в Пълдин сме сътворявали люлката на цивилизацията архитектура и съкровища вие сте ловяли с лъкове животни и сте се яли един с друг за да оцелеете . Варварин

    Коментиран от #26, #28

  • 24 Хихихи..

    18 5 Отговор

    До коментар #21 от "Рускиня":

    Абе сульо,толкова си рускиня колкото .... ми е Алберт Айнщайн..
  • 25 Аджамия си още..

    28 6 Отговор

    До коментар #13 от "Дъ-Ге":

    От укра порядъчен работник не става,той се чувства жив само като прави майдани,като се дрогира и убива "москали".Смяташ ли че след като си навикнал на кубински ром една скромна бира може да те задоволи?

    Коментиран от #35

  • 26 Хихихи..

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "Трак🇩🇪🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇯🇵🇮🇹":

    Голям шматарок си.Кой те знае каква комплексарка си,красавец като младият Желю Желев..Иди си полегни,време ти е да поспинкаш..
  • 27 гост

    26 2 Отговор
    в Германия има доста работа за бели роби,но доста често работата е много условията за мизерни а заплащатенето минимално
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Fazan

    12 4 Отговор
    Защото са най квалифицирани,образовани,не крадът и не лъжат/най добритеработници.
    🤣
  • 30 Стрелата

    9 2 Отговор
    Щтот са гладни кат тахтабии.
  • 31 кккк

    6 0 Отговор
    Да живее Ирландия!
  • 32 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дрън дрън":

    Искат. Щех да почвам работа имено в такава фирма във Франкфурт. Съгласни бяха на българин с английски и руски ама не се разбрахме за заплатата. В фирмата вече имаше трима българи с руски.

    Коментиран от #36

  • 33 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Работничка в пекарна":

    Ако е актуална снимката прави руски пелмени или украински вареници.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дъ-Ге

    14 2 Отговор

    До коментар #25 от "Аджамия си още..":

    Абе не казвам, че не си прав, но може повече да работи от камилар, сигурен бъди. В общи линии отпреди 24.02.2022 г има около 4 милиона украинци, които работят и в този момент в Русия. Работят и изкарват пари. Около 3 милиона украинци пак преди 24.02 работят по цял свят. Има и много новосъздадени боклуци, които пък никой няма да вземе на работа. Ноооооо. Камиларите бежанци дори не се и пробват да търсят работа. Ето ти и разликата между едните и другите по принцип.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дърт Германец

    13 0 Отговор
    Ами вече няма турски,,сътрудници" работещи за 6 марки бруто на час,те са вече второ и трето поколение германци.Със сирийските ,,сътрудници" нещо не се получи,сега обаче има нови ,готови да работят всякаква работа,нискоквалифицирана естествено.Ето и примера,жената управлявала ресторант/ най-вероятно сервитьорка/ ,но сега е принудена от обстоятелствата да пакетира хляб.
  • 38 мммда

    10 0 Отговор
    Пълни глупости. Работа който иска може да си намери веднага, но за без парички. Такива работни места колкото щеш.

    На много места се оплакват от новодошлите има и забрани да посещават някои търговски обекти, защото се правели на луди и не си плащали.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Откровен.

    1 1 Отговор
    Че как да се живее в България с една заплата.
    В Германия има добър стандарт и силна социална защита.
    Мое мнение е че голям процент от украинските бежанци ще останат в Германия.
    В България и на три работни места да работиш не можеш да вържеш двата края особено сега .
    Те не са слепи хората могат да преценят.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 веселият готвач

    1 0 Отговор
    щото при гермаците икономиката не е разбита както при нас, докато ние не можем да намерим работа и се налага да ходим в чужбина, където ни третират като роби, отделно заплащането е мнооого различно от нашето и социалния статус е съвсем друг
Новини по държави: