Last news in Fakti

16 Май, 2022 13:00 4 761 53

NON E NOSTRA CUESTA GUЕRRA! *

  • италия-
  • война-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • африка

Какви са причините за тревогата, която вълнува жителите на италианския ботуш?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

NON E NOSTRA CUESTA GUЕRRA!* Тази мисъл плъзна по улиците и площадите на Италия след отказа на служителите на аерогарата в Пиза да товарят оръжие за Украйна. Това се случи в средата на март. Оттогава „Тази война не е наша!“ се разпространи с невероятна бързина и нахлу във всички разговори на италианците. Папата се оказа чувствителен към всеобщото безпокойство и взе позиция, която споделят мнозинството граждани като каза в едно интервю, че „джавкането на НАТО пред вратата на Русия, вероятно е предизвикало гневът на Путин“.

До този момент в парламента в Рим една малка група от опозицията начело с Матео Салвини и бившият министър председател – Джузепе Конте се съпротивляваше срещу доставките на оръжие на Украйна. Развитието на военните действия в Донбас и ужасите, разпространявани от всички видове медии, обърнаха общественото мнение и все по-голям брой депутати се присъединиха към исканията на „Пет звезди“ и на „Северната Легия“ за прекратяване на всякакво участие във войната. В управляващата Демократична партия настъпи разцепление. Роди се вид опозиция начело с бившият министър Грациано Делрио.

Промените в настроенията са толкова внезапни и противоположни, че парламентът, гласувал преди време в подкрепа на доставки на оръжие, е готов да обърне решението си. Едно ново гласуване може да доведе до политическа криза и евентуална оставка на Марио Драги. Всички чакат с нетърпение позицията на министър-председателя, който току-що се завърна от кратко посещение във Вашингтон. За всички е ясно, че Джо Байдън няма никаква чувствителност към настроенията в Рим и Милано. Американският президент притиска един по един всички съюзници за по-активно участие във войната.

Един от главните спонсори на Демократическата партия – милиардерът Карло ди Бенедети в обширно интервю в „Кориере де ла Сера“ призова европейските ръководители да се откъснат от войнствената двойка САЩ-Великобритания и да се посветат само и единствено на интересите на европейците.

Какви са причините за тревогата, която вълнува жителите на италианския ботуш?

Италия е третата икономика на континента, и както всички останали зависи от доставките на енергия. Тя е част от първата група страни - основателки на ЕС. Загубила войната заедно с Германия, Италия е оставила „победителите“ да построят десетки военни бази на нейната територия. При положение, че войната се разрасне, тези бази могат да се превърнат в цели на руски балистични ракети. Задава се „Житна криза“ поради блокажа на черноморски пристанища. Най-много ще пострадат страните от Северна Африка. Италия е първата дестинация на бежанците от мизерията и глада. Сицилия се намира само на 500 км от Либия. Никой в Италия не желае да види труповете на стотици удавници, които неизбежно ще плуват около бреговете ѝ.

Победата на Украйна в конкурса на Евровизия не успокои живеещите на „Ботуша“, а напротив – потвърди тяхното убеждение, че страната е повлечена в геополитическа игра, с която нямат нищо общо и не желаят да имат.

----------------------------------------------

* Тази война не е наша /итал./


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по света и у нас

    21 143 Отговор
    Значи и там има платени подлоги.

    Коментиран от #14, #16, #27, #31

  • 2 Дългият

    138 14 Отговор
    Много скоро Зеленски и Куляба ще командорят цяла Европа и няма не искам няма недей. Пригответе се всички музикални, спортни и филмови награди да се печелят от украинци. Защото така трябва.
  • 3 Италианците са най-калпавите

    19 138 Отговор
    войници на света, а италианските комунисти още от Коминтерна са най-лакомите приятели на руските пари ! Протестът го показва ясно !
  • 4 Трифонов

    138 10 Отговор
    Ами не е като да не са прави!
  • 5 гост

    98 5 Отговор
    Нещата загрубяха. Някакви пари отиват някъде, при някого, неизвестно за какво.
    Каква част от подарените пари се връщат тайно на дарителите, също не се знае.
    Ако някой знае или е чувал еvреин да работи за някого безплатно, да ми каже.
    Хангличаните също работят само срещу много пари или срещу нови колониални територии.
    За канадците имам лични впечатления, не много приятни, от времето на протеста на камионите.
    В момента не дрънкат оръжия, а пари.
    Зеле просто го няма .
  • 6 Ели

    123 5 Отговор
    Конкурсът на Евровизия е политическа клоунада и няма нищо общо с истинската музика. Журито налива някакви допълнителни точки по техни си, явно политически критерий.

    Коментиран от #10

  • 7 Сократ

    101 4 Отговор
    Навярно тайният резервен план за западна Украйна е там да се концентрира огромен запас оръжия от всякакъв тип, да се вкарат всички налични зомбита – войници (идилци; поляци; азовци и др.) и по този начин да се създаде мощен плацдарм за продължителна война с Русия! А докато размириците продължават, задкулисните гадове ще разтеглят нато по целия източен фронт!!! Не случайно в момента се напъват да вкарат възможно най-бързо скандинавците във военния (нападателен) блок!
  • 8 XYZ

    20 77 Отговор
    Харесвам италианците, защото се разправиха с мафията! Но страхът за собствената кожа се оказва по-силен, както и у нас, т.е. не са българите единствените дри ......ци в Европа, ако това успокоява!
  • 9 Някой

    118 8 Отговор
    И защо нашите медии толкова усложливо мълчат за тези настроения в Италия? А за сходни настроения в България? Да не би да има такива настроения и в други държави от ЕС?
    Лека полека, хората ще изтрезнеят, и ще разберат кое е добре за тях, и кое не. Нека само да поизгладнеят и да не могат да си позволят отопление през студеният период.
  • 10 Навалний

    13 104 Отговор

    До коментар #6 от "Ели":

    Песента на украинците е много интересна и много хубаво направена и изпята перфектно, рекламирана перфектно при това, я какво искаш повече руснаците да изпеят Катюша ли? Или да танците казачок?

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПараШут

    89 6 Отговор
    Поредният плъх от дупките на Азовстал! Адмирал Ерик Олсен - заместник командир на Командването на специални операции на щатите ( USSOCOM ) от 2003 до 2007, вчера е взет в плен в Мариопол !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Евровизия

    84 0 Отговор

    До коментар #10 от "Навалний":

    Парад на смеха. Политизирането на музика, спорт и изкуство е наглост.
  • 16 Подлога???

    50 2 Отговор

    До коментар #1 от "по света и у нас":

    Не ти е удобно, това което не ти пасва и веднага му слагаш етикет подлога??? 🥳👈
  • 17 Просто човек

    9 60 Отговор
    Пак ли този путински лиз.ч?!

    Коментиран от #19

  • 18 Белла Италия

    75 5 Отговор
    са абсолютно прави, със сигурност ще ги последват и други европейски страни. 👍
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Браво

    70 7 Отговор
    на италиянците. Не са като нашите подлоги да се съгласяват за всяко нещо на американците и евроджендърите от Брюксел.
  • 21 Като

    27 2 Отговор
    Незнаят как се дава оръжие, да питат Нинпва и няма да си имат проблем с протестите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ama

    57 5 Отговор
    На плаката:
    -Вън Италия от войната!
    -Вън Италия от НАТО
    Сигурно навсякъде в Есср е така, ама джендаристиката е политкоректна...
    А Есср правят ТОЧНО същите глупости, както преди разпадането на соцблока...
  • 24 Ами сега

    54 3 Отговор
    Хората започнаха да изтрезняват и да се сещат,че някой ги кара да плащат за чужда война.Дано ние,за пореден път ,да не изтрезнеем последни, че вече се набутахме най-отпред със спирането на газа.

    Коментиран от #51

  • 25 Перничанин

    47 4 Отговор
    Браво на жабарите .
  • 26 тая чек off

    6 39 Отговор
    чий го дири в италия а не диша свободно в руzzия ?
  • 27 Gfооо

    50 4 Отговор

    До коментар #1 от "по света и у нас":

    Значи,че има умни хора които не искат да си съсипят държавата и интересите заради злото куче фащ
  • 28 Баш софиянец

    56 2 Отговор
    А добър ден! И италианците дойдоха на нашата. От ден първи мнозинството българи заемат позиция че войната не е наша и не бива да наливаме масло в огъня с даване на оръжие.

    Коментиран от #30

  • 29 те от европа

    25 5 Отговор
    И италианците не правят изключение, си гледат само собствения интерес и икономики. Така и оставиха България в османската империя. Оставиха и баташкото клане да се извърши. Оставиха и да бъде извършена най-жестоката деНАЦИфикация срещу българите на балканите през последните 100 години, каквато дори и османската империя не е провеждала, въпреки, че тя сложи кепениците на развитието на българската държава за векове и лиши вузможността народът ни да стане най-многобройният на балканите. Радвам се, че римската империя отдавна е изчезнала.
  • 30 нима

    25 1 Отговор

    До коментар #28 от "Баш софиянец":

    Войните срещу империите са на всеки народ. Защото рано или късно и той, ще попадне под нейната власт, и ще бъде претопен, и земите му отнети.

    Коментиран от #34

  • 31 Сащ вън от България

    42 4 Отговор

    До коментар #1 от "по света и у нас":

    A вие за какво драпате за Сащ , след като с изключение на политиците и някои около тях , държавата и народа обедняха . за какво сте толкова ентусиазирани да вкарате държавата в чужда война ....вие колко пари имате по сметките си и можете “да гладувате с гладните“ , 70% от българите едва изкарват от заплата до заплата , а такива като теб убеждавате колко ни било хубаво . Сащ да се махат и сами да си водят войната с Русия .

    Коментиран от #33

  • 32 Хората осъзнават, че не искат да мрат

    36 0 Отговор
    В Трета Световна Война!

    Путин, Байдън и сие са се разбрали да действат. Остава ние да разберем, дали може в Европа да сформираме група от държави, които да се противопостави на плана на Великите Сили за 3 Св. Война.

    Коментиран от #37

  • 33 не на корумпираните

    26 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сащ вън от България":

    Никакви компенсации? Че точно тези бизнеси и синдикати, подвластни на мафията, източиха държавата и прогониха работната ръка? За какво, ще ѝм давате компенсации? Че напълниха офшорки, накупиха яхти и джипки, навдигаха палати и хотели ли? Че поддържаха ниския стандарт на живот в държавата, чрез тормоз и ниско заплащане на труда? За това ли? Сега пак на ханилката ли? И това ли правителство, ще приклекне на мафиотите и олигарсите?

    Коментиран от #40

  • 34 Да,бе

    24 2 Отговор

    До коментар #30 от "нима":

    Ама в случая воюват две империи ,а ти също излиза,че взимаш страна.Искам да кажа,че Украйна я набутаха във войната,точно както нас ни набутахя да си спрем газа.
  • 35 Bruno

    25 4 Отговор
    Форца Италия! Браво!
  • 36 Браво

    21 4 Отговор
    Разумни хора!
  • 37 Bruno

    19 2 Отговор

    До коментар #32 от "Хората осъзнават, че не искат да мрат":

    Трябва ни Балкански съюз!
  • 38 Ами Папата

    26 5 Отговор
    И тези ли са русиофили? И тези ли са путинофили?! Какво ще ги оклепате тях сега?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Сащ вън от България

    9 3 Отговор

    До коментар #33 от "не на корумпираните":

    Аз не съм писал за никакви компенсации . Проверете дали вашият коментар е за мен .
  • 41 Много

    5 19 Отговор
    пари плащат руснаците,за да постигнат мечтаното още от СССР,разбиване на НАТО и Европейския съюз,но за тяхно съжаление много малко европейци са достатъчно продаждни и стигат с това там където е крайцера Москва на х..........
  • 42 БСП за България и Радев

    6 7 Отговор
    Грацие, Италия! Това е първата държава избрала съюз с непобедимата червена армия! Другарят Путин ще го има предвид в специалната военна операция за денацификация на останалата част на Европа

    Коментиран от #44

  • 43 Те затова са милиардери,

    13 1 Отговор
    Защото са умни! Слушайте Бенедети, бе, управници глупави!
  • 44 Ъъъъх

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "БСП за България и Радев":

    Тотално смесваш нещата. Прибавяш от себе си толкова, че става нереално.
  • 45 Тома

    18 1 Отговор
    Байдън вика един по един европейските подлоги докато хората не вземат тоягите
  • 46 Последния Софиянец

    2 17 Отговор
    Искам всички привърженици на Ботокса да се хванат за ръце и марш към сибирската смрад
  • 47 Браво

    16 1 Отговор
    Почват да им светвта лампичките!
  • 48 Ахаххаа

    10 1 Отговор
    Тези се усетиха, че освен руснаците няма кой да им купува гучитата, долче габаните, ферета и тн милиардни концерни, които внасят огромни данъци. Американците няма да им куоуват нещата. Следват франсетата.
  • 49 Папата

    6 2 Отговор
    е путинофил. Дойче Веле да го заклейми.
  • 50 Искаме Мир, а не НАТО

    16 1 Отговор
    Леко по-леко хората се усещат, че НАТО работи за колониалните интереси на САЩ.
  • 51 Всичко е шест

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ами сега":

    Един от главните спонсори на Демократическата партия – милиардерът Карло ди Бенедети описан в статията е евреин. Щом и евреите ревнаха да се спира тази зависимост от наглосаксонците нещата отекоха.
  • 52 ВЪПРОС

    5 0 Отговор
    Някой знае ли какво казва Бойко по въпроса ? Че по негово тиквено време цените са били по-ниски ? А при Тодор Живков ?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.