25 Май, 2022 19:00 3 827 51

Историк: Путин се държи атавистично

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • владимир путин

Играта все още не е приключила, а руският президент не говори от името на цялата страна

Историк: Путин се държи атавистично - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин е човек, който посяга към атавистични модели на поведение. Причините за това може да се крият в биографията му. Те обаче ни показват, че не сме усвоили уроците от историята, казва за ДВ историкът Кристофър Кларк.

Вашата книга "Лунатици" накара хората да преосмислят Първата световна война и да си зададат въпроса дали тя е била започната единствено от Германия, или по-скоро много европейски наци са се включили в една мащабна битка, сякаш са лунатици. Какъв е крайният извод от труда Ви?

Причините за Първата световна война са сложни. Имаше дебат, все още неприключил, за това какво е довело до избухването ѝ. Ние трябва да се замислим не само защо се стига до започването на войните и кой е виновен. Трябва да се замислим и за това как те възникват, за да можем следващия път да реагираме по-добре.

Ако вземем например настоящата война в Украйна и просто решим, че г-н Путин е много лош човек, предизвикал конфликта, и всичко приключи с това, ние няма да научим нищо. Можем да разберем много повече, ако се замислим за цялата история на това как стигнахме дотук. Това по никакъв начин не облекчава неоспоримата отговорност на Путин за случилото се.

Как бихме могли да се поучим? Кои са паралелите между подготовката за Първата световна война и сегашната ситуация?

Днес е по-различно от 1914 година, защото тогава не е имало един играч, който просто решава да нахлуе на чужда територия. Първата световна война започва на място, което никой не очаква – на Балканите, в Сараево, с едно убийство. И изскачат по-сложните въпроси. Каква ще бъде реакцията на австрийците? Как ще реагират сърбите на ходовете на австрийците? Как ще реагират германците на действията на австрийците спрямо сърбите? Ще подкрепят ли руснаците Сърбия или не – макар самите те да не са нападнати?

И всичко това е изключително сложно. Всеки, въвлечен в тази война, става част от нея по силата на различна логика.

Сега ние имаме много по-проста ситуация. Русия е доста изолирана и Путин сам е отговорен за решението си. Ясно е, че голяма част от висшия ешелон в неговата система не е знаел за плановете, докато не е било взето решението за настъпление. В много голяма степен това е войната на Путин. И доколкото имаме представа от разузнавателните доклади, той действително участва лично в управлението ѝ. Дори взема решения на оперативно ниво. Картината днес е по-малко сложна от тази през 1914 година.

Какво научиха хората за последните 100 години и какво не успяха да научат?

Явно се научихме да правим някои неща много по-добре. Дали станахме по-интелигентни като политически същества, като homo politicus, е съвсем друг въпрос. Но мисля, че това е област, в която по принцип се учим много бавно. И имаме склонността да разчитаме на стари поведенчески модели.

Вярвам, че ЕС е като един исторически урок, който сме усвоили. Това са изводите от двете световни войни, превърнат в политически ред. Така че има примери за поуки, намерили институционален израз, придобили някаква трайност, която иначе не биха имали.

Иначе ако се замислите за Путин - не само за решението му да нахлуе в Украйна, но и за личността му като лидер - полугол (без риза) той язди кон, целият този мачизъм... всичко това е нещо много атавистично.

От друга страна, ако си дадете сметка колко от лидерите на европейските държави са жени и видите колко от стратегиите за справянето с тази агресия се пишат от жени… съвсем не е като да не сме се променили. Западът е много по-различно място от това, което е бил. Русия също. Има и много руснаци, които не желаят да участват в ужасната рискована и авантюристична политика на Путин.

Но руският президент – вероятно поради причини, криещи се в биографията му – за съжаление е човек, който посяга към атавистични модели и поведение. Именно те показват, че не сме усвоили уроците от историята.

Мислите ли, че сме на ръба на Трета световна война?

Първият ми отговор е, че много се надявам да не е така. Второ, мисля, че Путин знае, че това би било един вид самоизтриване. Той трябва да е самоубиец, за да направи подобно нещо. Много зависи от това дали той е толкова ирационален и дали системата би го подкрепила, ако той тръгне на такъв ход. Има много индикации, че самата система би се противопоставила успешно. Ние не знаем, разбира се. Но ако просто го оставим да прави това, което пожелае, в крайна сметка позволяваме и на практика узаконяваме престъпното нарушаване на международното право. Ако, от друга страна, реагираме прекалено остро и покажем свръхреакция, рискуваме проблемът да ескалира.

Не ние създадохме тази криза. Така че Западът трябва внимателно да преценява реакциите си. И мисля, че като цяло го прави. Споровете се въртят основно около това, че реагираме прекалено бавно, особено германците.

Изглеждате уверен, че хората около Путин могат да го спрат да натисне ядреното копче. Така ли е?

Мисля, че съществуват изобилие от доказателства, че Путин изпитва трудности с много хора от по-широките кръгове от системата на неговото управление. Той се изолира все повече и повече.

Моята надежда е, че ако се вземе важно решение за увеличаване на риска, например чрез разполагане на тактически ядрени оръжия, ще се появят хора, които да кажат: не, ние няма да го направим. Случвало се е в миналото.

Русия не говори едногласно. Русия е сложна нация. Тя е изтънчена нация. Част е от Европа. Много голям брой руснаци са напуснали страната и сега са другаде. Сред тях има много представители на интелигенцията, на медиите и др. Играта все още не е приключила, а Путин не говори от името на цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украйна 🇺🇦

    54 30 Отговор
    Украинците мразят САЩ и техната марионетката Зеленски който докраха смърта в Украйна

    Коментиран от #9, #11, #27, #39

  • 2 Гост 2

    57 17 Отговор
    DW разпространяват само отровната пропаганда на Сорос убиеца.

    Коментиран от #23

  • 3 Сандо

    50 9 Отговор
    Трудно нещо е да обясняваш защо те пердашат.
  • 4 Васил

    19 41 Отговор
    Какво можете да очаквате от един диктатор.
  • 5 Истината

    47 17 Отговор
    Фашизма е с родина САЩ, а не Италия и Германия

    Коментиран от #8

  • 6 горски

    42 7 Отговор
    Този който пише статията,май не е наясно с пола си.....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    16 35 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Стига си слушал Волен и Алфа.
  • 9 Напротив

    15 45 Отговор

    До коментар #1 от "Украйна 🇺🇦":

    Украинците подкрепят още повече Зеленски, а тези републики които се предадоха, искат да се връщат в Украйна!
  • 10 Иванушка  🇷🇺

    41 12 Отговор
    "...Играта все още не е приключила..." - сводките сочат обратното, дай Боже още един месец и Окраина да изчезне като проблем
  • 11 селянин

    16 36 Отговор

    До коментар #1 от "Украйна 🇺🇦":

    Понеже много обичат Русия и освободителната и армия, над 6 милиона украински бежанци са избягали в Европа.

    Коментиран от #17, #47

  • 12 СМЕРШ

    31 3 Отговор
    Кога нашите медии ще съобщят, че българския кораб от Мариупол вече плува към България?
  • 13 Хисторик

    37 11 Отговор
    Германия беше само инструмента 1939 г мозъка беше САЩ сега е същото в Украйна с разликата, че руснаците са много подготвени този път за целия западен фашизъм да посрещнат абс. сами.

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    31 6 Отговор
    Е, има време човекът.
    Когато тази трагедия приключи ще напише и втора книга: "Най-великият държавник на съвремието"
  • 15 Хисторик

    31 8 Отговор
    В момента около кризата в Украйна станаха много неща ясни относно неизвестните около ВСВ, а точно кой е кукловода на Берлин и се оказаха Лондон и Вашингтон. Руснаците знаеха и 1945г, но не бяха подготвени с ядрено оръжие за да се разправят докрай с фашистите от запад, но сега са готови .

    Коментиран от #18

  • 16 Митраджия

    10 30 Отговор

    До коментар #13 от "Хисторик":

    Хахаха Хитлер бил инструмент на Америка. Хахахагахахаа
    Човек нали знаеш за ква простотия говориш .хахахаха
    Прочетохме нещо весело днеска .

    Коментиран от #46

  • 17 Митраджия

    14 29 Отговор

    До коментар #11 от "селянин":

    Те и тука обичат Раша ,ама никой не отива да живее там .че ками ли да отива да воюва за честа на Путлер .хахаха

    Коментиран от #40

  • 18 Гост

    29 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хисторик":

    Да, много си прав !
    Това е любимата пиеска на Великобритания и САЩ. Само,че докато всички я гледаме отново, едни много алчни хора ни изтръскват джобовете.
  • 19 ТаУмВзе

    29 6 Отговор
    Кисиджър ясно им обясни в Давос, че окрайна вече не съществува.
  • 20 тибелядавидиш

    8 25 Отговор
    Недопостимо е да блокираш толкова милиона тона зърно само и само да се докажеш колко си велик... е велик си и ся кво прайме ..да оставим да гние и половината свят да гладува така ли мръсни гадове..а ??! И имате нахалството да се правите на спасители, освободители и какви ли не докато хората мрът от бомбите ви и от ужас та това ли е свободата и ВАШАТА ДЕНАЦИФИКАЦИЯ измислена за заблуда на болните мозъци свикнали каквото им поднесът да го ядът стига да е от нашите ,,червените,, демек ! ВСЕ ЕДНО НЯКОЙ ДА ВЛЕЗНЕ В ДОМЪТ ВИ И ГО ИЗПРАЗНИ от съдържание и след една седмица да ви донесе 1 найлонова торбичка с храна и 3л вода и да ви каже че ви помага и спасява ! Е тогава ще ви питам тролчета красни дали ще ви е точно ..?!! Пълно е с хора но малко са ви човеците за жалост.

    Коментиран от #22, #25, #28, #51

  • 21 тъпа пропаганда

    22 6 Отговор
    Зеле в помия съвсем изперка
  • 22 Гост 3

    26 3 Отговор

    До коментар #20 от "тибелядавидиш":

    Ти какво мислиш ,че направиха най-големите демократи в Афганистан ?
    Откраднаха авоарите на страната и обрекоха на гладна смърт милиони хора.
    Я, прочети колко хора са починали от гладна смърт по време на ВСВ в Индия.
    ... ама англичаните си имат теория. Еволюция... оцеляват по-умните и красивите ...
  • 23 WeЯАZrmaИЕVtа

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост 2":

    ПРОПАГАНДАТА: "Личността му като лидер - полугол (без риза) той язди кон, целият този мачизъм... всичко това е нещо много атавистично.... Руският президент – вероятно поради причини, криещи се в биографията му – за съжаление е човек, който посяга към атавистични модели и поведение. Именно те показват, че не сме усвоили уроците от историята....И имаме склонността да разчитаме на стари поведенчески модели." И РЕЧНИКА: атавизъм = наследственост, приемственост. ИЗВОД: Използваш ли приемственост и наследственост (казват му стар поведенчески модел) в поведението си, ти не се вписваш в либералните "ценности", понеже не си си "усвоил уроците от историята". И се превръщаш във ВРАГ!
  • 24 ТИНТИРИМИНТИРИ

    17 4 Отговор
    Защо не напишете, че НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ СА ПЛЕНЕНИ В "АЗОВСТАЛ"?
  • 25 Така

    11 5 Отговор

    До коментар #20 от "тибелядавидиш":

    Ти какво мислиш за западните държави в частност, Америка, че крадат от Русия? Както се казва в поговорката - каквото посееш, това ще жънеш. ФАЩ заслужават да загубят война на своя територия. А европ.съюз заслужава да се срине отвсякъде и да не се връща.
  • 26 д р фройд

    3 7 Отговор
    Професоре,ха кажи си го направ о! Атавистично значи като пълен идиот
  • 27 Уртопузов

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Украйна 🇺🇦":

    много си се объркал,прутяк,марионетка си ти на руската гнет!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Антей

    1 1 Отговор
    Всички войни започват по един и същ начин и сценарий, само епохите са различни!!!
  • 32 Тия не се спряха да съскат

    2 2 Отговор
    Що, бе! Нали сте за мир!
  • 33 Украинка

    6 5 Отговор
    Путин, е велик. Дьржи на народа си и защитава народа и дьржава та си. Бог да го пази.
  • 34 Симов

    4 1 Отговор
    Хенри Кисинджър в Давос: Украйна да отстъпи територии на Русия, за да спре войната.
    Продължаване на военните действия няма да означава свобода за Украйна, а нова война срещу самата Русия, заяви бившият американски държавен секретар.

    Недейте да четете всеки, но четете умните хора. Кисинджър е именно такъв. Доказал го е в продължение на половин век.
  • 35 Чашата отдавна преля

    5 2 Отговор
    Вместо да сравняваме със стари сценарии не е ли по добре да се съсредоточим върху новите? От колко години Турция води "военни операции" (не войни) със съседи и не само с тях без да бъде санкционирана или заклеймявана в некоректност? Още от 1974 г., когато въоръжените сили на Турция дебаркират в северната част на Кипър. Сега Ердоган няма съседна (и не само съседна, например Либия) арабска държава, с изключение на Иран в която да не е раздавал правосъдие без да бъде обвиняван в нашествие. За това на него не му се търси отговорност, а той продължава да го върши и в момента. Няма да изброявам други които вършат същото винаги, когато решат за целесъобразно.
    След офанзивата в Сирия Путин наистина "си повярва", че е голям стратег и след като други вършат безнаказано същото от десетилетия, а и неговия опит с Крим не предизвика особен проблем защо да не опита нещо запомнящо се за поколения. За негово съжаление няма да бъде запомнен с това, което си мечтаеше. От цялата авантюра ще страда най много неговия народ и държава ако изобщо продължат да съществуват под някаква форма.
  • 36 ⚜️Просветен⚜️

    7 2 Отговор
    Путин не говори от името на цялата страна, но по същата логика, на която неможачите от Дойчевелевата пропаганда се осланят, никой политик не говори от името на цялата страна! Включително Зеления клоун! Включително Про100 Кирил и включително Бай Дън! Така че посредствените драскачи от Дойче да си гледат техните неща, защото техния любим Ото фон Бисмарк е рекъл, че Русия и руснаците винаги се връщат за парите си, а ОТАН и ЕС откраднаха много от тях!
  • 37 мдаааа

    1 3 Отговор
    Путин посяга към ковчега ...
  • 38 Димов

    3 2 Отговор
    Цените падат за пръв път от 2021 година в Русия. Пенсиите от първи юни отново се вдигат! Има олио и хляб и месо на нормални цени. Да не говорим за бензина дизела тока и др...
  • 39 Добър опит

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Украйна 🇺🇦":

    Забравяш , че има история ...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 селянин

    0 3 Отговор
    Пак модерирания фен на Копейкин цензорира тука, свобода на словото и мнението тук, ама друг път.
    Искам да попитам къде във коментар 40 наруших правилата????
  • 46 Точно затова

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Митраджия":

    Хитлер го е написал още в "Моята борба" през20-те години на миналия век - Германия не е враг на Британия,не искаме колониите нито на Британия,нито на Франция,дайте ни оръжие и ние ще го насочим... "Дранг нах Остен". Точно затова тия мушмороци си затраяха за Рурската област,дадоха на Хитлер Австрия,Судетите и после цяла Чехословакия. Точно затова водиха тъй наречената Странна война през 1939/1940г. Сега се повтаря същото.
  • 47 Много гневна

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "селянин":

    Неее- понеже много обичат Украина ,не желаят да се бият за нея !!!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Слава У.

    0 0 Отговор
    Трием коментари,иначе нема кинти.Сорри.
  • 50 сноу

    0 0 Отговор
    Щом е зеле ..хвърляй го в бидона..
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.